Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.11.1997

Χωρίς ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα έληξε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ. Πάντως, ο κ. Σημίτης έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Γιλμάζ να επισκεφθεί την Τουρκία, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία, αφού δεν έχει οριστεί. "Η επίσκεψή μου στην Αγκυρα θα γίνει όταν θα υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι εποικοδομητική", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σχετικά με την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ ο κ. Γιλμάζ επέμεινε ιδιαίτερα σε ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα επιμένει στη βήμα προς βήμα προσέγγιση των ελληνοτουρκικών διαφορών, γιατί όπως είπε ένας διάλογος εφ'όλης της ύλης δεν έχει αποτελέσματα. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια στο πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης, ότι το σύμφωνο Παπούλια - Γιλμάζ θα πρέπει να εφαρμοστεί, ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να διερευνηθεί ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα είναι σκόπιμα, καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία των εμπειρογνωμόνων.

· Θεσμοθετείται πλέον η συνάντηση κορυφής των βαλκανικών χωρών. Η επόμενη σύνοδος ορίστηκε να γίνει τον επόμενο Οκτώβριο στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ τον Ιούνιο του 1998 θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών.Παράλληλα, θα συγκροτηθεί ειδική γραμματεία που θα επεξεργάζεται τα θέματα που θα συζητούν οι ηγέτες των χωρών. · Στην Αγία Πελαγία της Κρήτης ολοκληρώνονται οι εργασίες της διαβαλκανικής συνάντησης κορυφής. Το κλείσιμο της απογευματινής συνεδρίασης έγινε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε η κοινή επιθυμία όλων των ηγετών των βαλκανικών κρατών και κυβερνήσεων να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαπιστώσεις της των σημερινών συνεδριάσεων, ''δημιουργήθηκε εδώ στην Κρήτη ένα κλίμα εμπιστοσύνης'' και πρόσθεσε ότι ''στο εξής στις βαλκανικές χώρες και στις διμερείς σχέσεις θα υπάρχουν συμπεριφορές πολιτικές, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, την αποφυγή της χρήσης βίας. Τα τυχόν προβλήματα θα λύνονται με διάλογο μεταξύ των διαφόρων μερών και θα έχουν πλήρη εφαρμογή για την αντιμετώπιση των διαφορών οι αποφάσεις των Διεθνών Οργάνων''. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως ''πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια συνεργασίας που άρχισε στην Κρήτη και μάλιστα πρέπει να είναι πιο εντατική''. Και αυτό, γιατί, όπως υπογράμμισαν όλοι, σήμερα οι κίνδυνοι στη Ν. Α. Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται και δε χρειάζονται συμπεριφορές, πρακτικές και νοοτροπίες, καταδικασμένες από το παρελθόν. Αυτές πρέπει να αποφεύγονται.

Πρόταση για τη δημιουργία -στην Αθήνα- κέντρου προσαρμογής της νομοθεσίας των χωρών της Βαλκανικής στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε, μετά την εναρκτήρια ομιλία του στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ιδιαίτερη γνώση του θέματος και θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης, τονίζοντας, εξάλλου, ότι "στο νευραλγικό τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων θα πρέπει να ζητήσουμε από τους αρμόδιους υπουργούς μας να συναντώνται ετησίως για να μελετούν την πρόοδο των αρμόδιων υπηρεσιών στην πραγματοποίηση των όσων έχουν αποφασιστεί". Στο μεταξύ, το κλίμα της πρωϊνής συνεδρίασης της διαβαλκανικής διάσκεψης σκιαγράφησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε πλαισιωμένος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη. Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε ενώπιον Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, παραβρέθηκε και ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς, κατά πόσο ''τρέφει'' προσδοκίες για το αποτέλεσμα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής, που πραγματοποιείται στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, δήλωσε: ''Αυτό που δε θέλουμε να γίνει είναι να έχουμε μεγάλες προσδοκίες και μετά να απογοητευθούμε. Το γεγονός ότι θα γίνει μια συνάντηση και ότι θα υπάρχει προσωπική επαφή και η δυνατότητα να ανταλλαγούν απόψεις σε πολλά θέματα είναι και αυτό καλό. Ακόμη και αν είναι μόνο αυτό, είναι ένα βήμα μπροστά''.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής στην Κρήτη, έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Τούρκος ομόλογος του Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ. Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στις εργασίες της Διάσκεψης, είπε ναι στη συνέχεια και στη συνεργασία στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι οι εθνικισμοί και η μισαλλοδοξία αποτελούν απειλή. "Οι συνεργασίες μας", είπε μιλώντας ενώπιον όλων των ηγετών των Βαλκανίων ο Μ. Γιλμάζ, "είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να συνεχιστούν με βάση τα κοινά μας συμφέροντα". Μιλώντας για οικονομικά θέματα ο κ. Γιλμάζ τόνισε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και ότι θα πρέπει να αναπτύξουν ζώνες εμπορίου με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο. Επίσης πρότεινε να υπάρχει συχνή επαφή των ειδικών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομία. Μετά το πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, πρώτος έλαβε το λόγο στην πρωινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος τόνισε ότι βαλκανικές χώρες πρέπει να μπουν με νέα οράματα στον 21ο αιώνα και να ξεπεράσουν την απομόνωση που υπήρχε στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η απομόνωση ήταν πάντα η σφραγίδα της κακοτυχίας στο χώρο των Βαλκανίων. Στη συνέχεια, ο κ. Γκλιγκόρωφ αναφέρθηκε στα θέματα της παγκοσμιοποίησης, της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ζήτησε να στηριχθεί η συμφωνία του Ντέϊτον.

Να αγωνιστούν οι βαλκανικές χώρες, τόνισε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να αλλάξει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πάντα πηγή έντασης και αντιπαραθέσεων. "Πρέπει να πείσουμε όλον τον κόσμο" είπε ο κ.Μιλόσεβιτς, ενώ υπογράμμισε ότι πάση θυσία πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές των βαλκάνιων ηγετών. "Μόνο έτσι", είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, "μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Κάνοντας μια συμμαχία όλοι μαζί". Ο κ.Μιλόσεβιτς ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διακρίσεις από την Ευρώπη, απέναντι στις χώρες μας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο έριξε όλο το βάρος της ομιλίας του στο θέμα της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα κανόνες οικονομίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ.Θέμελης χαρακτήρισε ως την πλέον εμπεριστατωμένη ομιλία από τους ξένους ηγέτες αυτή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ.Κοστόφ. "Ο κ. Κοστόφ ανέπτυξε όσο κανείς άλλος", είπε ο κ.Θέμελης, "τη σημασία των δικτύων". Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ευχήθηκε επίσης "να φτάσει κάποτε η Εγνατία οδός και στη Βάρνα". Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, είπε ότι "εμείς ήρθαμε εδώ ανοιχτοί να συζητήσουμε όλα τα θέματα, αλλά δεν μπορώ να ξέρω, τι θα συζητήσουν το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί Σημίτης - Γιλμάζ".

Την έντονη διαμαρτυρία του για την προσπάθεια μεταφοράς πιστώσεων της Εγνατίας Οδού σε άλλα έργα στο λεκανοπέδιο Αττικής, εκφράζει ομόφωνα η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. "Ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και εκφράζοντας το 98% της μεταποιητικής οικογένειας, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να μη χαθεί ούτε μια δραχμή από τις πιστώσεις για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα", επισημαίνει το ΒΕΘ. Παράλληλα εκφράζει και την αντίθεσή του για την κατάργηση των δρομολογίων από και προς τη Θεσσαλονίκη των αεροπορικών εταιριών Swiss Air και British Airways. Καταλήγοντας, καλεί το υπουργείο Μεταφορών να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και να πιέσει προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των δρομολογίων, ενώ επισημαίνει σχετικά με την καθυστέρηση των μεγάλων έργων υποδομής, ότι "υπονομεύουν την ανάπτυξη".

Προγραμματικές συμφωνίες που "αγγίζουν" το 1 τρισ. δρχ. προωθούν πέντε Οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πρόκειται για τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, την Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), τον ΗΣΑΠ και τον ΗΛΠΑΠ, που έχουν πάρει το "πράσινο" φως από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν στην σύναψη προγραμματικών συμφωνιών που θα προμηθεύσουν τους παραπάνω Οργανισμούς υλικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους την ερχόμενη πενταετία. Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματικών συμφωνιών για τον ΟΣΕ, τον ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ αφορά την προμήθεια του τροχαίου υλικού που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο. Όσον αφορά τον ΟΤΕ οι προμήθειες αφορούν στις ψηφιακές παροχές, συμβατικά καλώδια και καλώδια οπτικών ινών, θερμοσυστελώμενα υλικά και γενικότερα υλικά για την ανάπτυξη και του δικτύου. Οι προγραμματικές που προωθεί ο ΗΛΠΑΠ και η ΕΘΕΛ, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ενώ στον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ υπάρχει μία καθυστέρηση τόσο όσον αφορά την χρηματοδότηση (ΟΣΕ) όσο και τη λήψη αποφάσεων για την ανάθεση των προγραμματικών (εξαιτίας του προβλήματος που είχε προκύψει με την ανάθεση ψηφιακών παροχών σε Ζήμενς και Ιντρακόμ).

Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών -τον καθένα- καταδίκασε το αυτόφωρο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τους δύο νεαρούς, που φέρονται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή της ελληνοτουρκικής ημερίδας. Το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ένοχο τον 24χρονο φοιτητή της ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κανάκη -παρά την αθωωτική πρόταση, που έκανε ο εισαγγελέας της έδρας- και τον συγκατηγορούμενο, Νίκο Γαβριηλίδη, 23 ετών, Ελληνοπόντιο, ιδιωτικό υπάλληλο, ενώ ανέστειλε για τρία χρόνια την ποινή του πρώτου, λόγω προτέρου εντίμου βίου. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ο φοιτητής την ώρα που οι Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες έφθαναν στο κτίριο του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην ημερίδα με θέμα τον Ελ. Βενιζέλο και τον Κ. Ατατούρκ το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, εκτόξευσε κέρματα εναντίον τους, ενώ ο 23χρονος φέρεται ότι επιτέθηκε και κλώτσησε κάποιον επιχειρηματία. Απολογούμενος ο φοιτητής είπε ότι βρέθηκε στη συγκέντρωση από περιέργεια και ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με παρακρατικές ομάδες. Συγγενείς του διαβεβαίωσαν στους δικαστές ότι την ώρα εκείνη πήγαινε στο φροντιστήριο και ζήτησαν να αθωωθεί. Εξάλλου, ο Ελληνοπόντιος είπε ότι δεν χτύπησε κανέναν επιχειρηματία, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από τους μάρτυρες αστυνομικούς να αναφέρουν στοπ δικαστήριο το όνομα του επιχειρηματία που προπηλάκισε -σύμφωνα με τη δικογραφία- ο κατηγορούμενος. Και οι δύο άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 1.541,10 μονάδες παρουσιάζοντας αύξηση 3,53% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Τα χαμηλά επίπεδα των τιμών, σε συνδυασμό με τη μερική και σταδιακή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών. Οι φόβοι για διατήρηση της κρίσης περιορίστηκαν και τόνωσαν την ψυχολογία των επενδυτών. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν, ότι η αγορά πραγματοποίησε διορθωτική ανοδική κίνηση, βλέποντας το επίπεδο των επιτοκίων να υποχωρεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι η κρίση δεν έχει περάσει. Η Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε τα επιτόκια, σε σχέση με τις άλλες ημέρες, κρατώντας όμως αμυντική στάση για το ενδεχόμενο επανεκδήλωσης κερδοσκοπικών πιέσεων στη δραχμή. Αρνητική εικόνα παρουσίασε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία δεν μπόρεσε να ανακάμψει παρά τη στήριξη που εκδηλώθηκε από το ελληνικό δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, οι ξένοι θεσμικοί επιμένουν σε πωλήσεις μετοχών του ΟΤΕ μειώνοντας σημαντικά τη θέση τους. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η απουσία διευθύνοντος συμβούλου από τη διοίκηση του οργανισμού και η καθυστέρηση των προγραμματικών συμφωνιών, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σε κύκλους του εξωτερικού.

Ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ, σε κομματική σύσκεψη αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι στο νησί υπάρχουν "δυο κράτη". Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε δεν έχει νόημα η συνέχιση των συνομιλιών καλής θέλησης, αλλά θα μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ "δυο κρατών". Ο Γκιουρέλ επανέλαβε το θέμα της ενοποίησης Τουρκίας - ψευδοκράτους και ισχυρίστηκε ότι ενοποίηση δεν σημαίνει προσάρτηση. Αναφερόμενος στο αντιαεροπορικό σύστημα S - 300, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξουσιοδότησε το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση που εγκατασταθούν στο νησί οι πύραυλοι. Ο Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξοπλιστεί από την "κορυφή μέχρι τα νύχια", κατά την έκφρασή του, και ότι η εγκατάσταση πυραύλων στο νησί θα είναι απειλή για το ψευδοκράτος, την Τουρκία και τη γύρω περιοχή.

Αρχισε το Σάββατο η προεκλογική εκστρατεία στη Σερβική Δημοκρατία για τη διεξαγωγή των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Νοεμβρίου. Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν 28 πολιτικά κόμματα, τρεις συνασπισμοί και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Την προεκλογική εκστρατεία των συμμετεχόντων στις εκλογές, θα χρηματοδοτήσει ο ΟΑΣΕ, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή και παρακολούθηση των εκλογών αυτών. Την απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο, η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μετά τη ρήξη που επήλθε μεταξύ αυτής και της ηγεσίας στο Πάλε. Η κυβέρνηση από το Πάλε είχε διαφωνήσει με την απόφαση αυτή της κ. Πλάβσιτς και είχε ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές. Τελικά, σε δύο συναντήσεις που είχαν στο Βελιγράδι, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η κ. Πλάβσιτς και το μέλος της Σερβικής Δημοκρατίας στο Προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ, συμφωνήθηκε όπως οι κοινοβουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 23 Νοεμβρίου και οι προεδρικές στις 7 Δεκεμβρίου. Η πραγματοποίηση των τελευταίων όμως είναι ακόμα αμφίβολη, αφού η Διεθνής Κοινότητα έχει ζητήσεις να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.

Εμβόλια ηπατίτιδας Β για 200.000 παιδιά θα προσφέρει στην Αλβανία η ιταλική κυβέρνηση, μετά από αίτημα του Αλβανού υπουργού Υγείας, Λεονάρντο Σόλι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Μάιο. Οι υψηλές τιμές, όμως, των εμβολίων, δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από τα κρατικά κονδύλια. Η ιταλική κυβέρνηση, μέσω της Πρεσβείας της στα Τίρανα, διευκρίνισε πως η βοήθεια θα υλοποιηθεί μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ο εμβολιασμός αναμένεται να τελειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου και θα γίνει σε βρέφη 0 - 6 μηνών. Είναι η 5η κατά σειρά χρονιά που εμβολιάζονται οι μικρές ηλικίες, δημιουργώντας έτσι μια αντιηπατιτική ασπίδα για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κίνδυνοι μολύνσεως από τον ιό αυτό στην Αλβανία είναι αρκετά μεγάλοι. Από μελέτες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Τιράνων προκύπτει πως το 12% του αλβανικού πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Την πρώτη θέση στο TOP -10 των υπόπτων δουλεμπόρων καταλαμβάνουν στην Ολλανδία οι Τούρκοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''NRC Hendelsblad''. Η εφημερίδα αναφέρεται σε λίστα με ονόματα υπόπτων δουλεμπόρων που παρουσίασε αυτές τις ημέρες η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ολλανδικής Αστυνομίας (CRI). Οπως προκύπτει από τη λίστα, από τους 206 υπόπτους, των οποίων στάθηκε δυνατή η εξακρίβωση της εθνικότητάς τους, οι 38 είναι τουρκικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να καταλάβουν την πρώτη θέση στο TOP -10 των υπόπτων δουλεμπόρων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 4 November 1997 - 7:40:28 UTC