Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:34 GMT+2

Αναστάτωση στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη προκαλεί η δημοσιοποίηση, βιντεοκασέτας με την οποία αποκαλύπτονται οι δραστηριότητες φιλοχουντικών αστυνομικών που υπηρετούν και σήμερα σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τη νύχτα δύο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Ηδη με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο πρώτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος, Δ. Μητρόπουλος, ο οποίος προήδρευσε σε σειρά συσκέψεων που πραγματοποιούνται με ανώτερα στελέχη της αστυνομίας. Οι σκηνές της βιντεοκασέτας με τις εκδηλώσεις θαυμασμού στη xούντα, αλλά και το βασανισμό ενός αγνώστου ημίγυμνου άνδρα από ομάδα αστυνομικών στα ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης - ανάμεσά τους και τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί - αποτελούν συνέχεια των καταγγελιών του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρ. Παρασκευόπουλου και αύριο αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Ο βουλευτής Επικρατείας καταγγέλλει ότι στα ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης υπάρχει οργανωμένη ομάδα φιλοχουντικών, την οποία κατηγορεί για τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο βιομηχανικό επιμελητήριο της πόλης πριν από την ελληνοτουρκική εκδήλωση των επιχειρηματιών.

Την επαναφορά της θανατικής ποινής, για τους εμπόρους ναρκωτικών, ζητούν 61 βουλευτές. Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, 55 βουλευτές της ΝΔ και 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητούν να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα διάταξη με την οποία να επιτρέπεται η ποινή θανάτου για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Περίπου εννιακόσια πενήντα άτομα -τα οποία διώκονται για ποινικά αδικήματα - και προέρχονται κυρίως από το χώρο των λαθρομεταναστών, έχουν συλληφθεί φέτος, κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Ανουσάκη και πρόσθεσε ότι μόνον τους τελευταίους μήνες έχουν απελαθεί πάνω από 2.000 άτομα. Η κ. Ανουσάκη επισήμανε πως κάτοικοι σε κεντρικές συνοικίες, φοβούνται να κυκλοφορήσουν τα βράδια, λόγω της πληθώρας των λαθρομεταναστών που ζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, πλατείες και παγκάκια και ζητάνε να οργανωθούν κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών. Ο κ. Ρωμαίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που αφορά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι ειδικά σ’αυτές τις γειτονιές, θα ενισχυθεί η αστυνόμευση και θα ληφθούν και άλλα μέτρα, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη η πρωτεύουσα.

‘’Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας για την εξόφληση του κατοχικού δανείου από τη γερμανική κυβέρνηση’’. Με την κατηγορηματική αυτή φράση απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Χριστοδουλάκης, στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Γιάννη Δραγασάκη. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, το ποσόν που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία φθάνει στα 485 δισ., σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση το 1995 και πρόσθεσε ότι το σχετικό ζήτημα χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη η χώρα μας έλαβε από το 1946 μέχρι το 1961, τρία χρηματικά ποσά από τη Γερμανία, ως τμήμα της συνολικής αποζημίωσης.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χανς Ζεετμάιερ και τον ομόλογό του της τοπικής Βουλής, Γιόχαν Μποέμ, είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στο Μόναχο, πρώτο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία. Ο κ. Κακλαμάνης και οι κ. Ζεετμάιερ και Μποέμ συζήτησαν θέματα που αφορού τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βαυαρία, με τη διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων αυτών, σε όλους τους τομείς.

Νεκρός σε διάδρομο πολυκατοικίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε άγνωστος μέχρι στιγμής νεαρός άνδρας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο θάνατος του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο άγνωστος - που είναι το 32ο θύμα από λήψη ναρκωτικών μέσα στο 1997 στη Θεσσαλονίκη - βρέθηκε νεκρός στον κοινόχρηστο διάδρομο του 6ου ορόφου της πολυκατοικίας στην οδό Σούτσου 3 από ένοικο, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε μια σύριγγα με υπολείμματα ναρκωτικής ουσίας - πιθανόν ηρωίνης - μαζί με τα απαραίτητα σύνεργα που χρησιμοποίησε για την τελευταία δόση του.

Ομαδική απόπειρα απόδρασης πραγματοποίησαν, χωρίς επιτυχία, τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που συνελήφθησαν και κρατούνται στην ασφάλεια Πολυγύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών Χαλκιδικής, ο 25χρονος Ρουμάνος υπήκοος Κονσταντίν Γκορόι - που εξέτειε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ένοπλη ληστεία - μαζί με τον Χιλιανό, Γκονζάλες Ματαλούνα Μάρκο Αντόνιο, 35 ετών και τον 40χρονο Βούλγαρο, Κοστόφ Ζίφκοφ παραβίασαν το συρματόπλεγμα και πέρασαν την περίφραξη της φυλακής.

Δεκατριάχρονος λαθρομετανάστης από την Αλβανία, που είχε στην κατοχή του ένα κιλό χασίς σε φούντα, συνελήφθη από αστυνομικούς στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων, στο Νομό Φλώρινας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας, άνδρες του μεταβατικού αποσπάσματος εντόπισαν στην περιοχή Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, μέσα στο ελληνικό έδαφος, τρεις λαθρομετανάστες να κινούνται πεζοί με κατεύθυνση την πόλη της Φλώρινας. Οι δύο, μεγαλύτεροι σε ηλικία, μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς εξαφανίστηκαν και άφησαν στο δεκατριάχρονο δύο πλαστικές σακούλες που περιείχαν ένα κιλό και 150 γραμμάρια χασίς.

Η διενέργεια τακτικών ελέγχων στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης από επιτροπή υπαλλήλων αρμοδίων υπηρεσιών για τις υγειονομικές και αγορανομικές συνθήκες πώλησης των οπωρoκηπευτικών, είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης. Μετά από ελέγχους που έγιναν από τα συνεργεία των υπαλλήλων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η αναγκαιότητα εξασφάλισης χώρων υγιεινής για τους πωλητές λαϊκών αγορών και η διενέργεια δειγματοληψιών για τον έλεγχο φυτοφαρμάκων στα φρούτα και στα λαχανικά που διατίθενται στις λαϊκές αγορές. Επίσης, ο κάθε πωλητής είναι υποχρεωμένος να έχει ένα δοχείο απορριμμάτων, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση του χώρου, όπου γίνεται η λαϊκή αγορά.

Δύσκολα υπό τις παρούσες συνθήκες θα ομαλοποιηθεί η αγορά στη Σοφοκλέους. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν όλοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες, μετά μάλιστα και τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά: έντονος προβληματισμός από την πλευρά των επενδυτών, ρευστοποιήσεις από τους θεσμικούς Έλληνες και ξένους και παράλληλα μεταφορά της κρίσης και των πιέσεων στα τραπεζικά “χαρτιά”. Τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, με αποτέλεσμα μέρος της ρευστότητας να μεταφέρεται από το Χρηματιστήριο στην διατραπεζική αγορά. Ο γενικός δείκτης χθες σημείωσε νέα σημαντική κάμψη κατά 3,26% και έκλεισε στις 1.463,38 μονάδες.

Συνάντηση μιάς ώρας είχαν χθες το βράδυ, στην Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί κοινή άτυπη συνάντηση του Αμερικανού διπλωμάτης με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς.Η κυπριακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβαίνει σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, δε θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, και με τον κ. Χόλμπρουκ. "Θα πρέπει να αναμένετε την ολοκλήρωση των συνομιλιών και θα έχετε σχετική ενημέρωση" ως προς την εκτίμηση των διαμοιφθέντων, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτές είναι οι οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον ίδιο, και αυτές ακολουθεί. "Η διεξαγωγή σοβαρών συνομιλιών", τόνισε, δεν επιτρέπει σε κάθε διάλειμμά τους να γίνονται δηλώσεις.

Η κυπριακή αστυνομία είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε επεισόδια και ένταση κατά η διάρκεια των εκδηλώσεων καταδίκης για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και γι' αυτό το σκοπό κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι επί ποδός. Αυτό τόνισε ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο αστυνομίας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Η περαιτέρω προώθηση και σύσφιξη των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ - Μαλαισίας, καθώς και ο καθορισμός μιας επενδυτικής στρατηγικής των δύο χωρών, προκειμένου να καταστούν δυνατές οι οικονομίες τους, αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ στη Μαλαισία. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γκλιγκόροφ θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες, ώστε να αναλυθούν νέοι τρόποι οικονομικής προσέγγισης και επενδύσεων της μιας χώρας προς την άλλη.

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα φτάσει την Πέμπτη στην Κίνα, όπου και θα παραμείνει για τρεις ημέρες, ξεκινώντας την επίσκεψή του από το Πεκίνο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κίνας, Ζιάγκ Ζεμίν. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στην Κίνα, από τον Αύγουστο, με πρώτη την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Χιλιάδες Βούλγαροι αναμένεται να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση της ιδιωτικής τους περιουσίας, η οποία κατασχέθηκε από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς, στο πλαίσιο ενός νέου νόμου που καλύπτει τέτοιου είδους απώλειες. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο προηγούμενος νόμος κάλυπτε την επιστροφή γης, καταστημάτων, σπιτιών και διαμερισμάτων, αλλά τα “παραθυράκια” και οι διοικητικές περιπλοκές εμπόδιζαν την εφαρμογή του. Σύμφωνα όμως, με το νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την Παρασκευή, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν αποζημίωση της περιουσίας τους, ακόμη και για κοσμήματα, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους. Ο νόμος αφορά και στις εκτάσεις που ανήκαν στις εκκλησίες και στα μοναστήρια.

Με τη νίκη της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου με σκορ 2-0, έκλεισε η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. H “Ενωση” δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα κόντρα στους Νεοσμυρνιώτες και πήρε τους πολύτιμους τρεις βαθμούς, που την ξαναέφεραν σε απόσταση αναπνοής από τους πρωτοπόρους Ιωνικό και Παναθηναϊκό. Τα τέρματα για τους νικητές τα σημείωσαν οι Νικολαϊδης στο 8ο λεπτό και Σαβέφσκι στο 18ο λεπτό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 11 November 1997 - 15:11:23 UTC