Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 25.1.98

Εμφαση στην κοινωνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον ''κυβερνητικών θυλάκων'', όπως τους χαρακτήρισε, που αιφνιδιάζουν με τα μέτρα που παίρνουν και κάλεσε τους υπουργούς αυτούς να πάψουν να έχουν τέτοια συμπεριφορά, επειδή δε βοηθούν με τη στάση τους. Μιλώντας στη διημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση την αδικεί και σημείωσε πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη ξεχωρίζει στην Ευρώπη, γιατί προσπαθεί με πραγματική ευαισθησία να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του ανασυγκρότηση, αν θέλει να εκφράσει τη νέα εποχή και πρότεινε να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'' πραγματοποίησε αργά χθες βράδυ ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας, για ''να δει'', όπως είπε, ''τη λειτουργία του σε ημέρα κατά την οποία εφημέρευε''. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του, το πρωί, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την κατάσταση που βρήκε, σημείωσε όμως ότι ''υπήρξε μια πίεση και συνωστισμός στα παιδιατρικά, όπως επίσης και ορισμένα προβλήματα σε σχέση με την υποδοχή, δηλαδή τη λειτουργία της επιτροπής υποδοχής''. Αναφορικά με το νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'', ο κ. Γείτονας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ καλοί οι χώροι επειγόντων περιστατικών και αξιοποιούνται και οι χώροι των εξωτερικών ιατρείων, όταν υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας σημείωσε ότι οι επισκέψεις σε νοσοκομεία θα συνεχισθούν, ενώ το απόγευμα ο ίδιος θα μεταβεί στην Εδεσσα και τα Γιαννιτσά, όπου μάλιστα, θα εγκαινιάσει την Καρδιολογική Μονάδα, τον Αξονικό Τομογράφο και το Μαστογράφο. Εξάλλου, αύριο το πρωί θα προεδρεύσει σε σύσκεψη των προέδρων όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ''για να τεθούν'', όπως είπε, ''οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για το χρόνο αυτό''. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας τόνισε ότι για το νοσοκομείο ''Παπαγεωργίου'' ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης ''να προχωρήσουμε'', όπως είπε, ''στη λειτουργία του''. ''Για το λόγο αυτό'', πρόσθεσε, ''έχουν εγγραφεί κονδύλια στον Προϋπολογισμό, έχει διορισθεί το Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο προετοιμάζει την παραλαβή του νοσοκομείου, ενώ υπάρχει και το θέμα του πορίσματος επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου αμφισβητείται η κατάθεση της συμμετοχής του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, για την οποία το Ιδρυμα έχει προσφύγει στη διαιτησία''.

"Η ανάπτυξη σύγχρονου κοινωνικού κράτους είναι το στοίχημα για την εποχή μας'', υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας, μιλώντας το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Περιφερειακής Διάσκεψης Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ με θέμα ''Υγεία - Πρόνοια- Κοινωνική Πολιτική'', αναπτύσσοντας τις κυβερνητικές δράσεις στον ευρύτερο χώρο της υγείας και της πρόνοιας, που αποτελούν, όπως είπε, τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού κράτους και απορροφούν τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες. Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν δρομολογήσει προσαρμογές και αναδιαρθρώσεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, ενώ επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας ως θεσμού επικουρικής αλλά και συγκεκριμένης κοινωνικής φροντίδας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δράσεις του υπουργείου του για την Υγεία, ο κ. Γείτονας έκανε λόγο για έξι βασικούς άξονες : Τη δημόσια υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, την ανασυγκρότηση των νοσοκομειακών μονάδων, την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, τα ιατροκοινωνικά μεγάλα ζητήματα και το φάρμακο. Αντίστοιχα στον τομέα της πρόνοιας, στόχος, όπως σημείωσε, είναι η σταδιακή ανάπτυξη εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας και η σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Φραγκλίνος Παπαδέλης, μιλώντας στην Περιφερειακή Διάσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι "είναι πλέον η ώρα να προχωρήσει η θεσμοθετημένη Δημόσια Υγεία", επισημαίνοντας ότι "ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας είναι η άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένης παρέμβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενεργό ανάμειξη σ' αυτό της α' βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Ο κ. Παπαδέλης πρότεινε ακόμα τη λειτουργία εθνικού συμβουλίου προγραμματισμού επαγγελμάτων υγείας, το σαφή περιορισμό των μέσων επαγγελματικών σχολών νοσηλευτών και νοσηλευτριών, τη γρήγορη μελέτη της αλλαγής του συστήματος επείγουσας περίθαλψης των νοσοκομείων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στην ανάγκη, όπως είπε, δημιουργίας νέου διοικητικού προτύπου στα νοσοκομεία με τη μετατροπή τους σε ΔΕΚΟ και την ταύτιση του προσώπου του προέδρου και του γενικού διευθυντή, σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη, όπως τη χαρακτήρισε, διοικητική ενοποίηση πολλών νοσοκομείων''. Αναφερόμενος δε στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), επισήμανε την ανάγκη μετατροπής του σε ένα σύγχρονο αυτοδιοικούμενο σύστημα, ενώ τόνισε ότι ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός πρέπει να περιλάβει και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημόσιο.

"Πολύ μεγάλο βήμα υγειονομικής θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού", χαρακτήρισε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης, το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β' που ξεκίνησε χθες από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο εθνικός, όπως είπε, εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β' αφορά, καταρχάς, τα βρέφη που γεννήθηκαν μετά την 1/1/1998, περίπου 100.000 νεογέννητα, στα οποία θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά και τους μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, περίπου 100.000 παιδιά. Παρέχεται δωρεάν, καθώς καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Η πρώτη φάση του προγράμματος θα καλύψει τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ηπειρο, ενώ περί τα τέλη Μαρτίου θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λίστα φαρμάκων, ο υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "δε θα λείψει κανένα φάρμακο από κανέναν πολίτη, όταν το έχει ανάγκη". "Ακόμα και αν δεν είναι στη λίστα", σημείωσε, "μπορεί ο γιατρός να το γράφει ως αναντικατάστατο. Θα το παίρνει ο ασθενής από το φαρμακείο και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα".

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στα εθνικά ζητήματα και την οικονομία, άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής για την κοπή της πίτας του Πολιτικού του Γραφείου. Με κορύφωση τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον "Εθνικό Κήρυκα" της Νέας Υόρκης ξεκίνησε μια ύποπτη παραφιλολογία ότι είναι σωστό να έχουμε στον αέρα όσα μίλια έχουμε στη θάλασσα για να είναι εναρμονισμένα, είπε ο κ. Παπαθεμελής και πρόσθεσε: "Η ιδέα είναι τρελή και σημαίνει πρόταση παραίτησης από κυριαρχικά δικαιώματα. Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τον κόλουρο κώνο των μιλίων. Τα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε δικάσιμα μπορούν να είναι. Μόνο μια πολιτική ισχύος μπορεί να εξουδετερώσει μια αντίθετη πολιτική ισχύος". Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι "οι επιβαλλόμενοι νέοι άμεσοι φόροι, φορτώνονται ευθέως ή με μετακύλιση στα κατά σύστημα υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η κραυγή απόγνωσης ''όχι άλλοι φόροι'' αν δεν εισακουσθεί από τα κέντρα των αποφάσεων, στο εξής θα οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις πενίας και κοινωνικών αποκλεισμών".

"Έδεσαν" χθες τις μηχανότρατές τους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ψαράδες Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για την εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία. Μιλώντας στο Μ.Π.Ε. για την κινητοποίηση αυτή ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, κ. Γ. Κολοσένιας είπε: "Ζητάμε να γίνεται έλεγχος στην ποσότητα των ψαριών που εισάγεται από την Τουρκία και στα ιχθυοκιβώτια να είναι τοποθετημένες ταμπέλες που θα προσδιορίζεται η χώρα προέλευσης". Ο κ. Κολοσένιας είπε ότι θ' αρχίσουν οι ίδιοι τον έλεγχο στην αγορά, και θα αποφασίσουν αργότερα για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Δύο , ακόμη, άτομα προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων του λευκού θανάτου στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Μάρκο Φωτιάδη, 41 χρόνων, που βρέθηκε νεκρός, με τη σύριγγα στο χέρι, στις τουαλέτες του γυμναστηρίου Αμπελοκήπων και για τον Γρηγόριο Χαριτίδη, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο κατάστημα του πατέρα του, στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας. Δίπλα του βρέθηκε σακουλάκι με υπολείμματα πιθανόν ναρκωτική ουσίας.

Στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων, έφθασε τα ξημερώματα ο Σύριος Χαλάκ Σουμπίχ 37 χρονών, μάγειρας, επιβαίνων, προκειμένου να εισέλθει στη χώρα μας. Στον έλεγχο των διαβατηρίων που έκαναν οι αστυνομικοί των Κήπων, ο Σουμπίχ επέδειξε ελληνικό διαβατήριο, με στοιχεία Παπουτσής Γεώργιος, στο οποίο είχε επικολλήσει δική του φωτογραφία. Ο Σουμπίχ είχε προμηθευτεί το διαβατήριο στην Αθήνα, στις αρχές Ιανουαρίου, αντί 900 δολαρίων. Στη συνέχεια στις 21/1/98 απελάθηκε από τη χώρα μας. Ο αλλοδαπός συνελήφθη και το διαβατήριο κατασχέθηκε. Σε βάρος του ενεργήθηκε προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Σαράντα ημέρες πέρασαν από την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ΥΑΚ-42 και αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του. Το πρωί στον τόπο της τραγωδίας εψάλει δέηση στη μνήμη των δεκάδων επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Πιέρια όρη. Με κατάνυξη οι κάτοικοι της Κάτω Μηλιάς παρακολούθησαν το πρωί στην εκκλησία του χωριού την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος. Ήθελαν και αυτοί που παρακολούθησαν από κοντά τις προσπάθειες εντοπισμού του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ", αλλά και τις δραματικές ώρες της μεταφοράς των σορών των Ελλήνων και Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους στα Πιέρια όρη να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των νεκρών. Την ίδια ώρα που οι συγγενείς και φίλοι επτά θυμάτων του δυστυχήματος από την Αιανή Κοζάνης τιμούσαν την μνήμη των δικών τους νεκρών, οι κάτοικοι της Κάτω Μηλιάς έφερναν στο μυαλό τους τις τραγικές στιγμές του Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος πρόκειται να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξετάσουν σε ειδικά εργαστήρια ηλεκτρονικά όργανα του αεροσκάφους που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος. Το ερώτημα που απασχολεί την επιτροπή είναι πως το ουκρανικό "Γιάκοβλεφ" βρέθηκε στα Πιέρια όρη, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του, δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της και θα επιμείνει στις ρυθμίσεις, που αφορούν τις ΔΕΚΟ, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων. "Αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι σε δημόσιες επιχειρήσεις, όπως είναι οι σιδηρόδρομοι , οι αστικές συγκοινωνίες, η Ολυμπιακή Αεροπορία και τα ταχυδρομεία, όπου υπάρχουν τεράστια ελλείμματα και τα ελλείμματα αυτά τα καλύπτουν οι φορολογούμενοι, η κυβέρνηση θα παρέμβει αποφασιστικά." Οι δηλώσεις αυτές του κ. Παπαντωνίου προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, που αν και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει να κατηγορήσει την κυβέρνηση, ότι "έχασε την επαφή με το λαό".

Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά ο δεύτερος γύρος των κινητοποιήσεων των αγροτών του Έβρου, όπου οι αντιδράσεις τους θα είναι πιο δυναμικές καθώς έχει περάσει η προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που είχαν δώσει στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτό αποφάσισαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις του νομού Έβρου σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στις Φέρες. Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι πέντε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, εξετάστηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις για το βαμβάκι και έγινε μια πρώτη εκτίμηση του προβλήματος πως μπορούν να διεκδικήσουν κάποια πράγματα από δω και πέρα.

"Η αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χτίσει στο κέντρο των Τιράνων το μεγαλύτερο ναό στα Βαλκάνια", κάνει γνωστό σήμερα η καθημερινή εφημερίδα ''Μπουλεβάρ''. Η είδηση αυτή χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως ''βόμβα'', λαμβάνοντας υπόψη ότι κυκλοφορούσαν φήμες πως στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας σύντομα θα ξεκινούσαν οι εργασίες για την ανέγερση ενός μεγάλου και μοντέρνου επιχειρηματικού κέντρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, διαβεβαίωσε ότι ''η άδεια για να χτίσουν στο κέντρο των Τιράνων, ακριβώς εκεί όπου ήταν το άγαλμα του Εμβερ Χότζα, δόθηκε τελικά στον Αρχιεπίσκοπο της αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αναστάσιο Γιαννουλάτο''. ''Πρόκειται για μια ορθόδοξη εκκλησία που θα είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και που θα κοστίσει 5 εκατ. δολάρια'', γράφει η εφημερίδα, γνωστοποιώντας επίσης ότι αυτή η εκκλησία θα είναι σχεδόν η ίδια με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 25 January 1998 - 15:48:17 UTC