Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΪΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.1.1998

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα η εκκρεμότητα για την επίμαχη διάταξη, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, που συζητήθηκε χθες το βράδυ στην Βουλή. Στη διάρκεια της συζήτησης, διατυπώθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού εθνικής οικονομίας Γιάν. Παπαντωνίου και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, αλλά και των προέδρων τουΣυνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ.

Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα ψηφίσει άνετα την τροπολογία για τους κανονισμούς προσωπικού των ΔΕΚΟ, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο υπουργός τόνισε "όλοι καταλαβαίνουν ότι τέτοιες κινήσεις είναι αναγκαίες, πρώτον για τις ίδιες τις δημόσιες επιχειρήσεις, και δεύτερον, γενικότερα για την εθνική μας οικονομία". Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε: "Η ταλαιπωρία της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών είναι πάρα πολύ μεγάλη όταν τα ελλείμματα των επιχειρήσεων του δημοσίου είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα και οι επιχειρήσεις αυτές είναι ζημιογόνες, πράγμα το οποίο αποβαίνει σε βάρος του συμφέροντος όλων των Ελλήνων πολιτών".

· Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε χθες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, χαρακτήρισε την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ τεράστιο αντιδημοκρατικό ατόπημα και τόνισε ότι απειλεί συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο κ. Έβερτ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και είπε ότι είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο να ζητά εξουσιοδότηση η κυβέρνηση για να φέρει νόμο σε έξι μήνες με τον οποίο θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ.

· Τη δέσμευση του αεροσκάφους "Μπόινγκ 737" της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας "Αεροσουίτ", στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" αποφάσισε χθες δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για δέσμευση της περιουσίας του ουκρανικής εταιρίας, μέχρι ποσού 40.000.000, που κατέθεσε η οικογένεια Καραφυλλούδη, που θρήνησε θύματα, με τη συντριβή του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ" στις 17 Δεκεμβρίου στα Πιέρια.

Τη διαβεβαίωση ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του υπουργείου για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Στεφ. Τζουμάκας, εγκαινιάζοντας χθές το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, την 14η Αγκρότικα, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσίασε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Προηγήθηκε σύσκεψη της επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό για τις περαιτέρω κινήσεις της. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή είναι ένας μεγάλος εθνικός στόχος και εξέφρασε τις ευχές του για καλή επιτυχία της διοργάνωσης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό θέμα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε: "Όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια. Και γι΄ αυτό η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να υποταχθεί σε καμία συγκυριακή σκοπιμότητα, δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικές σκοπιμότητες".

Την ενίσχυση του προγράμματος "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" ανακοίνωσαν οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου. Τα δύο υπουργεία αποφάσισαν να ενισχύσουν συνεργασίες μεταξύ φορέων της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου, στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του αθλητισμού και κοινές δράσεις στον τουρισμό, την οικονομία και τις μεταφορές. Για τη διετία 1998-99 θα διαθέσουν σε πρώτη φάση το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών για χρηματοδότηση προτάσεων στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να αφορούν διεθνείς συναντήσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, σεμινάρια, πιλοτικά σχέδια και εφαρμογές, μελέτες, εκδόσεις, ανταλλαγές και η μέγιστη χρηματοδότηση για κάθε μία απ αυτές φτάνει στα 10 εκατομμύρια δραχμές.

Την επαρχιακή οδό Λαμίας - Δομοκού - Καρδίτσας, στη θέση Νέο Μοναστήρι απέκλεισαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεών τους και την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Στη συνέχεια συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των περαιτέρω κινητοποιήσεων. Οι αγρότες κατευθύνθηκαν στην κοινότητα Γραμματικού και παρεμπόδισαν τους πλειστηριασμούς χωραφιών που επρόκειτο να γίνουν για χρέη από την Αγροτική Τράπεζα.

Νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να τα κρίνει παράνομα. Η επιβάρυνση του επιτοκίου υπερημερίας θα ανέρχεται στο 2,5% και ο ανατοκισμός θα ισχύει μετά το εξάμηνο. Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1390,96 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 1,37%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι επαναστατικές εφαρμογές της θεωρίας της πολυπλοκότητας στη βιομηχανία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος ESPRIT. Οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τις τεχνολογικές εφαρμογές της νέας επιστήμης των πολύπλοκων συστημάτων, όπως η ανάλυση της δυναμικής της καρδιάς, η τομογραφία της μικροδομής του δέρματος, η νανοηλεκτρονική, και η ανάλυση δεδομένων από δορυφόρους, η διαχείριση και ο έλεγχος της πολυπλοκότητας.

Φάρμακα για τον ελληνισμό της Χειμμάρας και γενικότερα για τους Έλληνες της Αλβανίας συγκεντρώνονται εδώ και ένα μήνα στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλίας της Δημοτικής Επιτροπής Νεολαίας και τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής, του ελλαδικού χώρου αλλά και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια μίας ανάλογης που είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 1997 με την αποστολή ιατροφαρμακευτικού και εκπαιδευτικού υλικού στο χωριό Βόδρι της Αλβανίας.

Ημερίδα με θέμα την προστασία του ελληνικού ποιμενικού σκύλου, διοργανώνει το Σάββατο στη Λάρισα ο Αρκτούρος, στο πλαίσιο των Κοινοτικών προγραμμάτων για τη διατήρηση των πληθυσμών και των βιότοπων της καφέ αρκούδας και του λύκου. Ο ελληνικός ποιμενικός είναι από τις ικανότερες φυλές σκύλων φύλαξης, γνωστός στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα, ο οποίος εξελίχθηκε στις ορεινές περιοχές της χώρας. Η παρουσία του αρκεί για να απομακρύνει τα άγρια ζώα που απειλούν την ιδιοκτησία των κτηνοτρόφων, προστατεύοντας εμμέσως και τα ίδια τα υπό εξαφάνιση είδη (όπως οι λύκοι), αφού πλέον δεν θα είναι αναγκαία η εξόντωσή τους.

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την αποστολή της εννεαμελούς επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αλγερία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Φεβρουαρίου. Στην αποστολή αυτή, η οποία σκοπό έχει "να ακούσει, να κατανοήσει και να βοηθήσει τους Αλγερινούς, αν το ζητήσουν", όπως είπε ο επικεφαλής της, Αντρέ Σουλιέ, συμμετέχει αντιπροσωπεύοντας, μαζί με τον Αυστριακό Χάνες Σβόμποντα, τη σοσιαλιστική ομάδα του κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Ρουμπάτης. Στο περιθώριο των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Ρουμπάτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρέσβη της Αλγερίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μοχάμεντ Λαμάρι, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Αλγερία.

Πολυμελής αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Στήβεν Φλάναγκαν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας, αναφερόταν ότι στόχος της επίσκεψης θα ήταν η εξέταση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ προκειμένου να διατυπωθεί η επίσημη θέση των ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση από τη χώρα της προληπτικής δύναμης (UNPREDEP) των Ηνωμένων Εθνών.

Συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, θα έχει την Παρασκευή στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS. Ο κ. Πριμακόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία, είπε ότι το ζήτημα του Ιράκ θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Από χθες, εξάλλου βρίσκεται στη Βαγδάτη απεσταλμένος της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επιθεώρηση των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την ύπαρξη παράνομων όπλων, την οποία το Ιράκ αρνείται. Ο κ. Ποσιβάλιουκ, ο οποίος έφτασε στη Βαγδάτη μεταφέροντας "προσωπικό μήνυμα του προέδρου Γέλτσιν προς την Ιρακινή ηγεσία, έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ταρέκ Αζίζ, ενώ, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Ιράκ, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 29 January 1998 - 6:40:12 UTC