Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/09/1998 (MΠΕ)

Πυρετός προετοιμασίας στο ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή ομολία του πρωθυπουργού σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλλιθέα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων της κυβερνητικής θητείας, από τις τελευταίες εκλογές του 1996. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του κινήματος απευθύνουν εκκλήσεις, για να διατηρηθεί η ενότητα στον ορίζοντα του συνεδρίου, στο τέλος Μαρτίου. " Βάλτε τα σπαθιά στα θηκάρια" ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του Κώστα Σκανδαλίδη, τονίζοντας την ανάγκη "να σταματήσει η στείρα και άγονη αντιπαράθεση".

"Επικοδομητική και φιλική" χαρακτήρισαν ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, τη συνάντηση περίπου δύο ωρών, που είχαν στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Οι δύο πολιτικοί δε θέλησαν να δώσουν στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώσε ήδη τηλεφωνικώς τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Με τον υπουργό Υγείας συναντήθηκε χθες το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο σύστημα εφημεριών. Για ερασιτεχνισμό και αναλγησία κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν χθες τα νοσοκομεία "Άγιος Δημήτριος" και "Θεαγένειο" που εφημέρευαν. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δηλώνουν ότι η απεργία αυτή έχει αποκλειστικά θεσμικό και όχι μισθολογικό αίτημα, που είναι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Σημειώνουν ακόμη ότι από αύριο θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, τα έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία θα εξυπηρετούνται κανονικά.

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένα μεγάλο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Οι καλύτεροι αθλητές, προερχόμενοι από όλες τις ηπείρους, αντιπροσωπεύουν τις χώρες τους σε ένα κλίμα ειρηνικής άμιλλας. Η νίκη στους αγώνες αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας, όχι μόνο για τα μεμονωμένα άτομα, αλλά και για τα έθνη που αυτά εκπροσωπούν." Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος έχασε τη έδρα του στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, όμως τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών δείχνουν ότι οι Έλληνες της Σουηδίας δε θα μείνουν χωρίς βουλευτή καθώς ο Σάββας Σταφυλίδης εκλέγεται στο Χέλσινγκμποργκ από το Αριστερό Κόμμα.Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται στην Ουψάλα ο Νίκος Παλτακίδης από το Μετριοπαθές Ενωτικό Κόμμα και στο Λιντινιε η Σουηδέζα κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου Εμίλια Νίμπλουμ από το Περιβαλλοντικό Κόμμα.

Η Ιρλανδία δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει την πείρα της στην επίλυση διαφορών για διευθέτηση και του Κυπριακού και παράλληλα υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτό τόνισαν με δηλώσεις τους ύστερα από συνάντησή τους, οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ιρλανδίας, Γιαννάκης Ομήρου και Μάιλ Σμιθ.

Στην αναζήτηση λύσης, η οποία θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία, φαίνεται να προχωρούν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το αντίθετο συμβαίνει με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία συνεχίζουν να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο.Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, σχετικά με τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αλβανία, σκιαγραφεί ο Τύπος. Οι εφημερίδες "Ζέρι ι Πόπουλιτ", "Κόχα Γιον" και "Σέκουλι", οι οποίες επικαλούνται πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γράφουν ότι "την ημέρα των ταραχών στα Τίρανα, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας Τάξης εγκατέλειψαν τα γραφεία τους. Μερικοί από αυτούς ήταν οπαδοί του Μπερίσα και έπαιξαν ρόλο αντιπερισπασμού στις γραμμές της αστυνομίας".

Εκκληση να σταματήσει η βία και η αναταραχή στην Αλβανία, καθώς και σύσταση προς την αλβανική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση μετά την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα, την οποία απέφυγε να σχολιάσει, απηύθυνε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου αποσύρθηκε από τα πολιτικά πεπραγμένα στο Κοσσυφοπέδιο και από την ένοπλη αυτή οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Σε ανακοίνωσή του, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι "ο Ντεμάτσι εγκαταλείπει την πολιτική εκπροσώπηση της οργάνωσης, λόγω προβλημάτων υγείας που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα από το υψηλό ζάχαρο". Επίσης επισημαίνεται ότι "ο κ. Ντεμάτσι θα πάψει να ασχολείται με την πολιτική".

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, Λάντο Πόποφσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα εγκαίνια του κτιρίου, όπου θα στεγάζεται η υπηρεσία αυτή, δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει οργανωθεί πλήρως και έχει αναπτύξει συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες των βαλκανικών κρατών. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι έχοντας υπόψη την έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία δεν είναι δυνατόν η ΠΓΔΜ να θεωρηθεί πλήρως ασφαλής περιοχή.

Σαν "κεραυνός" έπεσε στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα ο αιφνίδιος θάνατος της Αμερικανίδας κατόχου των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα, Φλόρενς Γκρίφιθ - Τζόινερ. Ο θάνατος της 39χρονης πρωταθλήτριας οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Στίβου των ΗΠΑ.

Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 21 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 27 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 22 September 1998 - 5:40:08 UTC