Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/09/1998 (MΠΕ)

Τη βεβαιότητα ότι το 2000, η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο της ισότιμης ένταξής της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης, καθώς και ότι το 2000 στις εθνικές εκλογές ο λαός θα δώσει νέα μεγάλη πλειοψηφία, στις δυνάμεις της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού, στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα γυρίσει την σελίδα του 21ου αιώνα και θα οδηγήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης μιλώντας στην πρώτη μεγάλη δημόσια συγκέντρωση, στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στην ΟΝΕ τόνισε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αυτό θέλει και αυτό ζητά από τις υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες".

Τη συνέχιση της απεργίας τους έως τη Δευτέρα, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες. Αποφασίστηκε επίσης, η πραγματοποίηση νέας συνέλευσης προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις. Σήμερα, οι γιατροί θα προχωρήσουν στην κατάληψη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ συμμετέχουν και στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για σήμερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων αναμένεται να προκαλέσει η απεργία διαρκείας, που άρχισαν από χθες οι οδηγοί βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης στη Μακεδονία και στη Θράκη. Οι οδηγοί διαμρτύρονται για τα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών, για να προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος με την έκδοση αδειών μεταφοράς καυσίμων σε ιδιώτες. Σχετικά με την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων που θα προκαλέσει η έλλειψη υγρών καυσίμων, οι βενζινοπώλες της Θεσσαλονίκης βεβαιώνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν, τουλάχιστον για μια βδομάδα.

Ταχύτατη διακίνηση επιστολών μέσω των ΕΛΤΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα του οργανισμού. Ο κ. Μαντέλης είπε ότι από το 2000 η απλή επιστολή θα φτάνει στον προορισμό της μέσα σε 24 ώρες, ενώ θα υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ για ταχεία διακίνηση μικροδεμάτων από 2 μέχρι 20 κιλά. Ο υπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τη μείωση στο μισό, του σημερινού ελλείμματος των ΕΛΤΑ μέσα στο 1999.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σήμερα το πρωί, ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα και θα μιλήσει για τα εθνικά θέματα, για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Ευρώπης, καθώς και για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Η ομιλία του κ. Πάγκαλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Την ίδια ημέρα, ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν. Η συνάντηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τον Τόμας Μίλερ, ειδικό διαπραγματευτή των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η Ελληνική φόρμουλα για το Κυπριακό είναι η φόρμουλα του ΟΗΕ που καλεί για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία μετά από συνομιλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια του Associated Press Radio στον ΟΗΕ, κ.Sally Shelley Swing. "Υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και νομίζουμε ότι πρέπει να ασκηθεί κάποια πίεση στην Αγκυρα, επειδή η Άγκυρα σχετίζεται άμεσα με την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

Ανταποδοτικό τέλος που θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο απο 20.000-30.000 δραχμές και θα καταβάλεται απο πέντε μέχρι εφτά ισόποσες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες που θα πάρουν βεβαιώσεις τίτλων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του εθνικού Κτηματολογίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που ασχολείται με την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το εθνικό Κτηματολόγιο. O κ. Λαλιώτης διευκρίνισε οτι στο ποσό θα συνυπολογίζονται τόσο τα τετραγωνικά όσο και η αξία του ακινήτου ενώ αυτά που δε θα δηλωθούν δε θα πωλούνται ούτε θα μεταβιβάζονται και μετά απο 8-10 χρόνια θα περιέχονται στη κυριότητα του δημοσίου. Το ν/σ ψηφίστηκε επι της αρχής απο το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΣΥΝ, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ ενω επιφυλάξεις εξέφρασε το ΔΗΚΚΙ.

Στην ανάγκη τόνωσης του τουρισμού, αναφέρθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και ζήτησε τη συνεργασία όλων για την επίτευξη του σκοπού αυτού. "Τα αναπτυξιακά έργα, καθώς και αυξημένος αριθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, συμβάλλουν στην αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών στον χώρο του τουρισμού", δήλωσε η κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε δε, ότι "πρέπει να τρέξουμε, να προσαρμοστούμε στις απαραίτητες προδιαγραφές, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ανοδική πορεία που έχουμε τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό".

Υλοποιώντας σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδας εντάχθηκε στον κατάλογο των εκπροσωπουμένων θρησκειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ένταξη της Εκκλησίας της Ελλάδας έγινε μετά τη συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας π. Νικολάου Σαβόπουλου με το Σύμβουλο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα θρησκειών, Τόμας Γιάνσεν.

Σημαντική αύξηση της προοπτικής πώλησης στην Ελλάδα ευρωπαϊκών αεροσκαφών, όπως του Eurofighter EF-2000 και των Μιράζ 2000-5 βλέπουν εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αντίθεση Αμερικανών βουλευτών στην πώληση αμερικανικών αεροπλάνων F-15 ή F-16 στη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "Defence News" κριτική για την πώληση ήδη έχει ασκηθεί από τους ηγέτες της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της βουλής, το Ρεπουμπλικανό βουλευτή από τη Νέα Υόρκη Μπένιαμιν Γκίλμαν και τον δημοκρατικό βουλευτή από την Ινδιάνα, Λι Χάμιλτον. Οι αμερικανοί βουλευτές σε επιστολή τους στις 15 Σεπτεμβρίου προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ αναφέρουν ότι έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα της πώλησης αυτής και ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο η προτεινόμενη πώληση θα προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή, και εάν αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της μείωσης της έντασης στην περιοχή.

Τα 75 από τα συνολικά 115 αυτοκίνητα που εκλάπησαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία. Αυτό υπογράμμισε ο υπαστυνόμος Βασίλειος Γιαρεντζίδης, του τμήματος Κοινωνικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στην παρέμβαση που έκανε στη διεθνή διάσκεψη με θέμα: "Ασφαλιστικές απάτες, κλοπές και λαθρεμπόριο αυτοκινήτων", που πραγματοποιείται στη Σόφια με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 23 χώρες. Τα αυτοκίνητα αυτά βρέθηκαν με πλαστά έγγραφα και καινούριους ιδιοκτήτες. "Από το 1996 στέλνουμε συνέχεια επίσημες επιστολές και επιμένουμε στις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να επιστραφούν τα αυτοκίνητα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, αλλά μέχρι σήμερα μόνον 3 Ελληνες έχουν πάρει πίσω τα αυτοκίνητά τους", κατήγγειλε ο κ. Γιαρεντζίδης.

Απονεμήθηκαν χθες στο Στρασβούργο από τον προεδρεύοντα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 1998, στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην Ιταλίδα Chiara Lubich του Κινήματος Focolari για την ενότητα των λαών και στην Comitee on the Administration of Justice της Βόρειας Ιρλανδίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου, Daniel Tarchus, της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, Leni Fischer, του αναπληρωτή Γραμματέα του ΣτΕ, Hans Christian Kruger καθώς και της ολομέλειας του ΣτΕ. Κατά την προσφώνησή του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων: "Τιμούμε σήμερα εκείνους που είχαν το θάρρος να παλέψουν, όχι για κανένα άλλο λόγο, παρά μόνον για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της δικαιοσύνης".

Τη συμπάθεια του κοινού φαίνεται να κέρδισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, καθώς μια μέρα μετά την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της κατάθεσης του για το σκάνδαλο Λουίνσκι, η δημοτικότητα του ανέβηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Την αναγκαιότητα νέας προσέγγισης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο από τη Διεθνή Κοινότητα, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι "η Διεθνής Κοινότητα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις" και προειδοποίησε ότι ''η συνέχιση της στρατιωτικής βίας αναμφισβήτητα θα οδηγήσει σε άλλου είδους απάντηση", αποφεύγοντας όμως να διευκρινισει το είδος των μέτρων που θα επιβληθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει σε οποιασδήποτε στρατιωτική ενέργεια στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει "πόλεμο" στην Ευρώπη. Ο κ.Ιβάνοφ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι "η χρήση των μέσων ισχύος για την επίλυση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα".

"Περίπατο" έκανε η ομάδα μπάσκετ του Αρη στον πρώτο του αγώνα για το κύπελλο Σαπόρτα. Οι "κίτρινοι" κέρδισαν άνετα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τη σουηδική Πλάνια με σκορ 92 - 60. Οι παίχτες του Σούλη Μαρκόπουλου -όπως αναμενόταν- δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα κόντρα στους αδύναμους αντιπάλους τους και πήραν τους δύο πρώτους βαθμούς για τον ΣΤ' όμιλο της διοργάνωσης. Η σουηδική ομάδα δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι στο ημίχρονο προηγούνταν με 48 - 31. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ο Ρώσος Μιχαήλ Μιχαήλοφ με 24 πόντους. Ακολούθησαν σε απόδοση ο Γκάρι Γκραντ με 17 πόντους, Γιώργος Σιγάλας με 15 και Παναγιώτης Λιαδέλης με 14.

Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν σήμερα στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 23 September 1998 - 5:40:34 UTC