Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νεκρός ο Σορίν Ματέι - Ολοκληρώθηκε η νεκροψία, αύριο η νεκροτομή από τέσσερις ιατροδικαστές - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου του.
  • Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη - Χειρουργήθηκαν ο πρώην αττικάρχης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο νέος αρχηγός της αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος.
  • Τη δημιουργία Βαλκανικής Ταξιαρχίας αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Δεκτές Ελλάδα και Δανία στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ε.Ε.
  • Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός - Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.
  • Στη Σαντορίνη το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • Επίσκεψη Πάγκαλου στη Μόσχα από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.
  • Τριήμερη περιοδεία στην Θράκη αρχίζει τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας.
  • Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο Αίγιο.
  • Κανονικά θα συνεχιστεί η εγκατάσταση του ραντάρ στη θέση ''Αντλιοστάσιο'' στην κοινότητα Περαία Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του αεροδρομίου "Μακεδονία".
  • Φθηνότερο κατά δέκα δραχμές θα πωλούν από την ερχόμενη εβδομάδα το ψωμί τα πρατήρια άρτου.
  • Συνεχίζεται η απεργία των βορειοελλαδιτών ιδιοκτητών βυτιοφόρων.
  • Στους Δελφούς, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, η συνάντηση Σημίτη - Στογιάννοφ - Κονσταντινέσκου.
  • Νέα πρόταση Κληρίδη για τη δημιουργία δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.
  • Βέβαιη η διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Τίρανα.
  • Στις κάλπες οδηγούνται αύριο οι Γερμανοί για να εκλέξουν νέο καγκελάριο και ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
  • Οι τοπικές ομίχλες το πρωί θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τρεις ιατροδικαστές, με εντολή του υπουργού και Δικαιοσύνης και ένας που θα οριστεί από την οικογένεια του Σορίν Ματέι θα πραγματοποιήσουν αύριο τη νεκροτομή στο πτώμα του Ρουμάνου κακοποιού για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Το μεσημέρι δύο ιατροδικαστές πραγματοποίησαν νεκροψία. Ο ιατροδικαστής κ. Μπούτης επισήμανε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα. Είπε ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα, προφανώς από τη συμπλοκή της Τετάρτης και ο χρόνος του θανάτου προσδιορίζεται μεταξύ 9.20 και 11.00 το πρωί. Ο γιατρός των φυλακών, Ιωάννης Κούτρας, απέδωσε τον θάνατο του Ρουμάνου σε ανακοπή της καρδιάς, άποψη που διατύπωσε και το γραφείο τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, τόνισε πως ο θάνατος του Σορίν οφείλεται στα σοβαρά του τραύματα και υπογράμμισε ότι ο κακοποιός ένιωσε δυσφορία στις 9 το πρωί, αν και βρισκόταν σε καταστολή, ενώ αμέσως βρέθηκε κοντά του γιατρός του νοσοκομείου. Ο αντιπρόεδρος του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας, Μιχάλης Γεωργάς, ανέφερε πως ο Σορίν βρισκόταν σε καλή κατάσταση, ενώ τα τραύματα του από τα θραύσματα της χειροβομβίδας ήταν επιπόλαια. Ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του Ρουμάνου. Την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, η οποία νοσηλεύεται για τρίτη μέρα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός". Η άτυχη κοπέλα, η οποία τραυματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη χειροβομβίδα του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι, παρουσίασε σήμερα πυρετό, ενώ φαίνεται ότι έχει προσβληθεί από λοιμώξεις. Το πρωί χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι έγιναν στον πρώην αττικάρχη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και στον νέο αρχηγό της αστυνομίας, Γιάννη Γεωργακόπουλο. Στο μεταξύ, υπό καταστολή και διασωληνωμένος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο ο αστυνόμος Γιώργος Παλιούρας.

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, αλλά χωρίς να αποφασιστεί η έδρα και ο τρόπος διοίκησής της, ολοκληρώθηκε σήμερα στα Σκόπια η πρώτη φάση της συνόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Πρόταση για τη δημιουργία πρόληψης κρίσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έκανε ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτός ο οργανισμός θα έχει πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό αλλά και στρατιωτικούς συμβούλους και θα βρίσκεται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Σεσγκίν, με τον οποίο συζήτησε διμερή ζητήματα.

Δεκτές στο νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνουν από 1.1.1999 η Ελλάδα και η Δανία, όπως αποφάσισαν σήμερα στη Βιέννη οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Κοινότητας. Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στην ισοτιμία της δραχμής, όσον αφορά το περιθώριο διακύμανσης, το οποίο θα παραμείνει στο συν-πλην 15%. Στο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζεται ότι η απόφαση σχετικά με το περιθώριο διακύμανσης της δραχμής λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετείχε ικανοποιητικά στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και σημείωσε πρόοδο στο θέμα της οικονομικής σύγκλισης. Σημειώνεται ακόμη ότι η εισαγωγή στο νέο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών ενισχύει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, σε ημερίδα που διοργανώνουν οι βουλευτές του κόμματος για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότεροι από 120 σύνεδροι, πρέσβεις των κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης, υψηλόβαθμα στελέχη του και βουλευτές της κοινοβουλευτικής συνέλευσης από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συναντώνται από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα στη Σαντορίνη ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας. Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων είναι τα θέματα της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, η στενότερη συνεργασία της επιτροπής υπουργών και της κοινοβουλευτικής συνόδου, καθώς και οικονομικά θέματα.

Επίσκεψη στη Μόσχα από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε επιστολή του προς το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβάνοφ, με αφορμή τα 170 χρόνια από την εγκαθίδρυση διμερών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών θα ενδυναμωθούν.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης πραγματοποιεί από τη Δευτέρα τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη. Ο κ. Αρσένης θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ θα έχει επαφές με φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των θρησκευτικών αρχών.

Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3 παρά δέκα το μεσημέρι, με επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ Αιγίου και Κρήνης. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.

Κανονικά θα συνεχιστεί η εγκατάσταση του ραντάρ στη θέση ''Αντλιοστάσιο'' στην κοινότητα Περαία Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του αεροδρομίου "Μακεδονία", σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συμβούλιο απέρριψε όλες τις αιτήσεις της κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση του ραντάρ θα εκθέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Φθηνότερο κατά δέκα δραχμές θα πωλούν από την ερχόμενη εβδομάδα το ψωμί τα πρατήρια άρτου. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και οι εκπρόσωποι των πρατηρίων δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη μειωμένη τιμή μέχρι το τέλος του έτους. Με ανακοίνωσή της όμως η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας διαψεύδει ότι θα πάρει ανάλογη απόφαση, ώστε να μειώσουν τις τιμές τους και τα αρτοποιία.

Λίτρα βενζίνης πρέπει να ξοδέψουν οι Θεσσαλονικείς μέχρι να εντοπίσουν πρατήριο υγρών καυσίμων που τα αποθέματά του δεν έχουν εξαντληθεί. Η επιγραφή "βενζίνη τέλος" εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα πρατήρια της πόλης, αφού η απεργία που πραγματοποιούν από την προηγούμενη Δευτέρα οι βορειοελλαδίτες ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έχει κάνει τα καύσιμα σπάνια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει η απεργία, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί κατά τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι τα αποθέματα βενζίνης θα έχουν εξαντληθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Στους Δελφούς, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη με τους Προέδρους της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βουλγαρικής Προεδρίας, η συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κοινή αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Πρόταση για τη δημιουργία δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας στη Μεγαλόνησο, ως βάση για την ευόδωση του Κυπριακού, κατέθεσε εκ νέου ο Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε την Τουρκία ως υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει τρόπους εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Βέβαιη θεωρούν τη διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, ύστερα και από τη σχετική πρόταση του Προέδρου, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος σε μήνυμά του προς το αλβανικό κοινοβούλιο κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. O Φάτος Νάνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις για συμμετοχή του δεξιού κόμματος "Κίνημα για τη Δημοκρατία".

Στις κάλπες οδηγούνται αύριο οι Γερμανοί για να εκλέξουν νέο καγκελάριο και ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με ποσοστό 4% των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε χθες η γερμανική τηλεόραση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται μόνο κατά μια μονάδα. Την αναμέτρηση θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν το 18%, οι οποίοι μαζί με τους ψηφοφόρους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αναμένεται να καθορίσουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων στη νέα Βουλή.

Οι τοπικές ομίχλες το πρωί θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 και στα νησιά από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 26 September 1998 - 16:05:08 UTC