Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/10/1998 (MΠΕ)

Καθοριστική για την πορεία των εξελίξεων στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι η σημερινή μέρα, καθώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα παραδώσει την έκθεση του σχετικά με τη "συμπεριφορά" της Γιουγκοσλαβίας, έναντι του ψηφίσματος 1199 του διεθνούς οργανισμού. Το ΝΑΤΟ, αποφασίζει την Τετάρτη για την υλοποίηση ή μη των σεναρίων στρατιωτικής επέμβασης στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας.

Η ένταξη στην ΟΝΕ, παραμένει πρωταρχικός στόχος για την κυβέρνηση δήλωσε από τους Δελφούς, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχολιάζοντας δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης "είναι όμηρος του πολιτικού κόστους", που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στους Δελφούς, ολοκληρώθηκε χθες η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, οι ηγέτες των οποίων τόνισαν ότι η πολιτική σταθερότητα στις τρεις χώρες, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για επενδυτικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα στη γενική τους συνέλευση, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής, συνεχίζουν να απέχουν από τις εφημερίες.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, τον πρώτο του νέου Αρχιεπισκόπου αρχίζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής, καθώς την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η λειτουργία του τρίτου και τελευταίου θερινού τμήματος. Μετά την ορκωμοσία, θα εκλεγούν οι κοσμήτορες και οι γραμματείς του σώματος. Αύριο, θα εισαχθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τοσχατζόπουλου, στις κατηγορίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή χθες στη Θεσσαλονίκη, περί αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. "Ο λαός δεν ξεχνά ότι η ΝΔ στην περίοδο 1990-'93 διέλυσε την οικονομία της χώρας και αναγκαστήκαμε εμείς, μετά από τέσσερα χρόνια να αρχίσουμε τη δύσκολη πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που τώρα υλοποιούμε με επιτυχία" δήλωσε ο υπουργός.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να φροντίσει για τη συνέχιση και την περαιτέρω διασφάλιση της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, μέσα στο άκρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, που διαμόρφωσαν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, στην εποπτεία του οποίου έχει περάσει η HELEXPO-ΔΕΘ, σε συνέντευξη του στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής". Το ΥΜΑΘ, τόνισε, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πως πρέπει να κινηθεί η ΔΕΘ, ποιες είναι οι επιθυμίες των φορέων και των παραγωγικών τάξεων για την καλύτερη αξιοποίηση της και την προώθηση των προιόντων του βορειοελλαδικού χώρου.

Πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει τη συμπαράσταση των προέδρων της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας Εμιλ Κωνσταντινέσκου, με τους οποίους συναντήθηκε χθες στους Δελφούς. Ο κ. Σημίτης θα έχει συνεχείς επαφές με το νέο καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιταλίας Πρόντι, τους οποίους θα προσπαθήσει να πείσει, ότι επιβάλλεται η πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Την αισιοδοξία του σχετικά με τις πιθανότητες για θετική έκβαση στο θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 94 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Ο κ.Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Κόσοβο, "σε συνδυασμό με την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση", όπως και στο παρελθόν "αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η ρευστότητα στην περιοχή, τόσο στην Αλβανία, όσο και στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη".

Με επίσημη δοξολογία στο ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, στην οποία χοροστάτησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων ο Β΄, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα. Κατόπιν, στην προτομή του Παύλου Μελά κατάθεσαν στεφάνια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνα και απογόνων "ο Παύλος Μελάς", ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δυτικομακεδονικών σωματείων, ο πρόεδρος της παγκύπριας αδελφότητας Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ηπειρωτικής εστίας και η πρόεδρος του λυκείου Ελληνίδων.

Στα πρόθυρα της πολεμικής αναμέτρησης βρίσκονται η Τουρκία και η Συρία. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των αξιωματικών και των οπλιτών. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία. Η Τουρκία κατηγορεί τη Συρία, ότι βοηθά τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ παρέχοντας άσυλο και διευκολύνσεις. Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών διπλωματών, στο βόρειο Ιράκ βάλλοντας εναντίον θέσεων ανταρτών του ΡΚΚ. Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για να προλάβει πιθανή πολεμική σύρραξη, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, ώστε να εκτονωθεί η κρίση. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα επισκεφθεί διαδοχικά την Αγκυρα και τη Δαμασκό, όπου θα έχει συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες. Από την πλευρά της η Συρία κατηγορεί την Τουρκία, ότι εκβιάζει και την ίδια αλλά και το Ιράκ παρακρατώντας τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.Μάλιστα, πρίν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Δαμασκό, ότι οι δύο χώρες, δεν θα διστάσουν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια κατά της Τουρκίας, για το λόγο αυτό.

Καλός θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, θα είναι αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει του; 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 5 October 1998 - 5:40:10 UTC