Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/10/1998 (MΠΕ)

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του συμβουλίου ECOFIN - το οποίο ενέκρινε το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1998-2001 - εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως "σημαντική". Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η ικανοποίηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η παραπάνω έγκριση σημαίνει εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε με έμφαση ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα παραμείνει σταθερή γιατί οποιαδήποτε χαλάρωση θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην σημερινή πορεία της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης συνάντησης των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αττάλεια, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή ήταν επιτυχής και σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τέτοιες συναντήσεις. Ταυτόχρονα, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήρε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και επεσήμανε ότι 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. "Διαθέτουμε αρκετά κεφάλαια για πιστωτικές διευκολύνσεις στα Βαλκάνια και μπορούμε να αναπτύξουμε και άλλες πρωτοβουλίες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εξήρε δε το γεγονός ότι οι ηγέτες των Βαλκανίων συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα κέντρο εμπορίου στην περιοχή, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορικές σχέσεις.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία πώλησης του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ήδη υλοποιείται η τεχνοκρατική διαδικασία ενημέρωσης των εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, ενώ απομένει η τελική κυβερνητική έγκριση. Συνολικά θα διατεθούν περίπου 50 εκατ. μετοχές από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 300 δις δραχμές. Το 30% των μετοχών θα δοθεί σε εγχώριους επενδυτές και το υπόλοιπο 70% μέσω των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρούν στην τρίτη μετοχοποίηση και προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Φθηνότερο από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στις 70 δρχ. ανά λίτρο στους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής, στις 73 δρχ. στους νομούς της β' ζώνης και στις 76 δρχ. στους νομούς της γ' ζώνης.

Συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις των υποψηφίων για τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου (συνδυασμός "Δύναμη Ευθύνης" ΠΑΣΟΚ) και του Χρήστου Κοσκινά (συνδυασμός "Ισχυρή Νομαρχία" ΝΔ) για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταχωρεί η Νομαρχία και μεταδίδονται στο Internet και στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Δύναμη Ευθύνης" σε καταχωρημένα αποτελέσματα 947 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 1.401 είναι: Η Χρύσα Αράπογλου με 17.487 ψήφους, ο Ελευθέριος Τζιόλας με 17.450 ψήφους, ο Ζαχαρίας Σιδηρόπουλος με 13.571 ψήφους, ο Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης με 12.498 ψήφους, ο Γιώργος Πολίτης με 11.035 ψήφους, ο Ηλίας Κοντόπουλος με 10.270 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Νικολακαρος με 9.499 ψήφους, ο Χάρης Παπαγεωργίου με 9.205 ψήφους, καθώς επίσης και ο Γιώργος Κουγιαμης με 9.050 ψήφους και η Δώρα Ευσταθίου με 8.997 ψήφους. Στον συνδυασμό "Ισχυρή Νομαρχία", πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι ο Χρήστος Καζαντζίδης με 13.476 ψήφους και ακολουθούν ο Σάββας Αναστασιάδης με 12.419 ψήφους, η Ανθη Πορφυριάδου - Αγγελίδου με 11.719 ψήφους, ο Ιωάννης Καρακουλάκης με 9.851 ψήφους, ο Ευστάθιος Αβραμίδης με 9.333 ψήφους, ο Νικόλαος Ορφανίδης με 9.259 ψήφους, η Αικατερίνη Αγγελίδου με 9.110 ψήφους, ο Θεόδωρος Καραογλου με 8.765 ψήφους, ο Μιχάλης Τζόλλας με 8.568 ψήφους και ο Ιωάννης Μαγκλαβερας με 7. 999 ψήφους. Ο συνδυασμός του Μιχάλη Σπυριδάκη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΚΚΕ), καταλαμβάνει μια έδρα, όπως επίσης και οι συνδυασμοί των Μιχάλη Τρεμόπουλου "Οικολογία - Αλληλεγγύη - Συνασπισμός των Πολιτών" και Ζήση Παπαδημητρίου "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση" (ΔΗΚΚΙ).

Συνεδρίασε χθες η επιτροπή εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε οι υποψήφιοι που υποστηρίζει η Ν.Δ. θα πρέπει να κάνουν τις συμμαχίες τους για την τοπική αυτοδιοίκηση σε τοπικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι όπου η Ν.Δ. δεν έχει δικό της υποψήφιο θα στηρίξει συνδυασμούς που είναι εναντίον της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, επισήμανε ότι πλέον δεν μπορούν εντολές και γραμμές να περνούν με μεγάλη ευκολία στο εκλογικό σώμα.

Τις ταινίες που θα λάβουν μέρος στο Ελληνικό Τμήμα της 39ης Διοργάνωσης στις 13 - 22 Νοεμβρίου επέλεξε η Επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από διευθυντή του Φεστιβάλ, Μιχάλη Δημόπουλο, το σκηνοθέτη Νίκο Βεργίτση, το διευθυντή φωτογραφίας, Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον κριτικό κινηματογράφου Μπάμπη Ακτσόγλου.

Συμφωνία για την ανάπτυξη αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ.Χόλμπρουκ δήλωσε ότι στο Κοσσυφοπέδιο θα αποσταλούν περίπου 2000 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην περιοχή. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και εναέρια παρακολούθηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Ο κ.Χόλμπρουκ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία έχει διαρκή και όχι προσωρινή ισχύ, κάτι που υπονοεί ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στο Κοσσυφοπέδιο. Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Την ικανοποίησή του για την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα έλαβε μέρος στη συνάντηση κορυφής στην Αττάλεια της Τουρκίας. Κατά την κ.Μιχάιλοβα η συνάντηση της Αττάλεια θα μείνει στην ιστορία με το γεγονός ότι για πρώτη φορά γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία συμμετείχε στην επεξεργασία και υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, που στην ουσία σημαίνει την αποδοχή του ψηφίσματος 1199 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μπορεί η χθεσινή μέρα -Τρίτη και 13- να θεωρείται για πολλούς γρουσούζικη, όχι όμως και για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων, που από ότι έδειξε μέσα στο γήπεδο δεν πιστεύει σε προλήψεις. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκαμψε στο 89' λεπτό την αντίσταση της Γεωργίας στο "Νίκος Γκούμας" με σκορ 3 - 2 για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2000. Μοναδικό μελανό σημείο της ημέρας, η απουσία των Ελλήνων φιλάθλων στις κερκίδες του γηπέδου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες αλλά αργότερα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 14 October 1998 - 5:40:09 UTC