Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα η διαδικασία της ψηφοφορίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.
  • Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και στις νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Αθηνών - Πειραιά.
  • Μηνύματα των αρχηγών των κομμάτων για τις εκλογές - Δεν προέβη σε δηλώσεις ο Κώστας Καραμανλής.
  • Αυξημένη η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο λόγω της επιστροφής των ετεροδημοτών στα αστικά κέντρα.
  • Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα όλα τα δημόσια σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.
  • Οι οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 1999 θα ληφθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
  • Το θέμα των εφημεριών θα συζητήσει αύριο με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ο υπουργός Υγείας.
  • Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου για τα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών.
  • Αρχίζει την Τρίτη στην Κύπρο η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος".
  • Nέες αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την χρήση βίας εξέφρασε διοικητής του ΝΑΤΟ.
  • Τα μέλη του νέου κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αναμένεται να αναδείξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα.
  • Δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος η πρόταση Νάνο για το σχηματισμό ενός νέου κεντροαριστερού πολιτικού φορέα στην Αλβανία.
  • Την παραίτηση του Ρώσου Προέδρου, Γέλτσιν, ζήτησε για μία ακόμη φορά ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμα, Γκενάντι Σελεζνιόφ.
  • Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα η διαδικασία της ψηφοφορίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Από τον δεύτερο γύρο θα εκλεγούν 567 δήμαρχοι και 39 νομάρχες σ΄όλη τη χώρα. Στην Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής κ. Βαμβακίδης δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην προσέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών της εφορευτικής επιτροπής. Από τις εκλογές απείχαν και αυτή την Κυριακή κάτοικοι χωριών της Χαλκιδικής, της Μαγνησίας και της Λάρισας. Το ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών επικεντρώνεται στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και στις νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Αθηνών - Πειραιά.

Βέβαιος για νίκη του συνδυασμού του εμφανίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ψήφισε το πρωί. "Η απόφαση των ψηφοφόρων είναι η Θεσσαλονίκη την 1η Ιανουαρίου 1999 να ξεκινήσει την πορεία για την αναγέννηση της πόλης. Θα φανούμε αντάξιοι αυτή της εμπιστοσύνης και της εντολής των Θεσσαλονικέων", είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ορόσημο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές ο υποψήφιος δήμαρχος Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο. Αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι νομάρχες Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και Χρήστος Κοσκινάς. Ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθηνών Θεόδωρος Κατριβάνος σημείωσε ότι ρυθμιστής του δευτέρου γύρου είναι ο ίδιος ο λαός και χαρακτήρισε σενάρια για παρηγοριά τα σενάρια περί αποχής των ψηφοφόρων τη δεύτερη Κυριακή. Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο Ευάγγελος Κουλουμπής. Ο Χρήστος Φωτίου εκτίμησε ότι η αποχή θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα στον Πειραιά, ενώ ο Χρήστος Αγραπίδης τόνισε ότι οι Πειραιώτες ψηφίζουν πέρα από κόμματα και σκοπιμότητες.

Tην ευχή στις εκλογές αυτές να εκλεγούν οι ικανότεροι και αυτοί που είναι σε θέση να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Το βράδυ θα βγάλουμε τα συμπεράσματα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και σημείωσε ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τους συνδυασμούς που εγγυώνται ολοκληρωμένη και δυνατή αυτοδιοίκηση.

Δεν προέβη σε δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 66ο εκλογικό τμήμα του Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης. Προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα αρκέστηκε στην λακωνική δήλωση ότι "όλα θα πάνε καλά". Kατά το β' γύρο των εκλογών θα επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα, που βγήκαν ήδη από τον α' γύρο, δηλαδή, "αυτονόμηση των τοπικών κοινωνιών και έντονη αποδοκιμασία της κυβέρνησης Σημίτη", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ψήφισε στα Χανιά.

Αισιόδοξη για την επόμενη μέρα των εκλογών εμφανίστηκε η γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος υποστηρίζοντας ότι από αύριο θα υπάρχουν περισσότεροι δήμαρχοι στο πλευρό του λαού. Ευρύτερη πολιτική σημασία απέδωσε στις σημερινές εκλογές ο αρχηγός του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο και οι δύο γύροι των εκλογών κάνουν φανερό ότι "ο πολίτης θέλει πια αναδιάταξη και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού". Στις σημερινές εκλογές μεγάλα ποσοστά θα συγκεντρώσουν η αποχή, το λευκό και το άκυρο εκτίμησε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Λακωνικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε από την Πύλο, ότι ο λαός απέρριψε για δεύτερη Κυριακή την πολιτική Σημίτη.

Αυξημένη είναι από το απόγευμα η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο λόγω της επιστροφής των ετεροδημοτών στα αστικά κέντρα. Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή για την αποφυγή τροχαίων, ενώ παραχωρεί επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση.

Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα όλα τα δημόσια σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από το αν λειτούργησαν εκλογικά τμήματα σ΄ αυτά ή όχι, σύμφωνα με απόφαση της νομαρχίας. Σε ανακοίνωση της νομαρχίας επισημαίνεται πως για τα ιδιωτικά σχολεία θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές τους αν θα λειτουργήσουν αύριο ή όχι.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 1999 θα ληφθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και για το σκοπό αυτό θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική, ωστόσο θα υπάρξει πάγωμα των άμεσων και έμμεσων φόρων, θα γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και θα ισχύσει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το πάγωμα στις τιμές των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης.

Το θέμα των εφημεριών θα συζητήσει αύριο με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Την Τρίτη ο κ. Γείτονας θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις την Τετάρτη.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η εικόνα του "άλλου"/ γείτονα στα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών" που οργάνωσε η Μονάδα Έρευνας Σχολικού Βιβλίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έντονη παρουσία του ιστορικού παρελθόντος και η ανάγκη επικράτησης μίας νέας αντίληψης καλύτερης συγκατοίκησης είναι μερικά από τα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως αυτά συνοψίστηκαν κατά την σημερινή συνεδρία.

Αρχίζει την Τρίτη στην Κύπρο η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος". Στην άσκηση θα μετέχουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα.

Nέες αναταραχές σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να δώσει άλλες δέκα ημέρες προθεσμία στους Σέρβους να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι Αλβανόφωνοι καταγγέλλουν την πραγματοποίηση νέων βομβαρδισμών από τις σερβικές δυνάμεις στα περίχωρα του Μαλίσεβο, ενώ σύμφωνα με σερβικές πηγές, σε συγκρούσεις με Αλβανούς αντάρτες στα δυτικά της Πρίστινα, σκοτώθηκαν τρεις Σέρβοι αστυνομικοί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων, ωστόσο, παραδέχτηκε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και οι πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την χρήση βίας εξέφρασε ο διοικητής του χερσαίου τμήματος των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ αντιστράτηγος Mike Jackson. Ο αντιστράτηγος έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την επί χάρτου συμμαχική άσκηση "ARRCADE FUSION-98", το ελληνικό τμήμα της οποίας διεξάγεται στο στρατηγείο της 2ης ελληνικής μηχανοκίνητης μεραρχίας στην Έδεσσα. Απαντώντας σε ερώτηση, αν το στρατηγείο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ θα εμπλακεί σε περίπτωση επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του στρατηγείου του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επισήμανε ότι η χρήση βίας και η εμπλοκή διαφόρων δυνάμεων είναι θέμα των εθνικών κυβερνήσεων και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να πει αν υπάρχουν σχέδια ελληνικής επέμβασης.

Τα μέλη του νέου κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αναμένεται να αναδείξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Είναι οι τρίτες κατά σειρά - από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ- βουλευτικές εκλογές. Τις 120 έδρες του κοινοβουλίου διεκδικούν από το εκλογικό σώμα, το οποίο ανέρχεται σε 1.572.976 ψηφοφόρους, 1218 υποψήφιοι που είναι ενταγμένοι σε 29 κόμματα εκ των οποίων τα 13 έχουν συνάψει συμμαχίες. Με βάση τα συγκριτικά αποτελέσματα των τριών προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αναμένεται κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρόσφατη πρόταση του Φατός Νάνο για το σχηματισμό ενός νέου πολιτικού φορέα υπό την ομπρέλα του οποίου θα συσπειρωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κεντρώου και του αριστερού χώρου δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, καθώς προσκρούει στις αντιρρήσεις κυρίως των στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος. O πρωθυπουργός Παντελή Μάικο κατά τη διάρκεια του φόρουμ της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση που ενδεχομένως οδηγήσει στην αλλαγή ταυτότητας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την παραίτηση του Ρώσου Προέδρου, Γέλτσιν, ζήτησε για μία ακόμη φορά ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμα, Γκενάντι Σελεζνιόφ, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι θα είναι υποψήφιος για την διαδοχή. Τα κόμματα της αριστεράς, που έχουν την πλειοψηφία στην Δούμα δήλωσαν ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν σχετικά με τις προτάσεις παραπομπής.

Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 9 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 18 October 1998 - 16:05:08 UTC