Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Σέρβου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Μείωση, εντός του 1999, των έμμεσων φόρων αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
  • Για την Αυστρία αναχωρεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Κοινότητας.
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.
  • Με τριάντα εκατομμύρια δραχμές επικήρυξε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τους δράστες της χθεσινής αιματηρής ληστείας στην Τριανδρία - Κηδεύτηκε η άτυχη Βασιλική Κατσιάνου.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τα "εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα".
  • Αύξηση στις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας και της Τουρκίας παρατηρείται σε μία περίοδο που σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνεται μείωση.
  • Αδιάλλακτος ο Σαλί Μπερίσα - Ζητά πρόωρες εκλογές.
  • Την τριετή φυλάκιση 17 ατόμων, επειδή έφαγαν πενήντα γραμμάρια φουντούκια που βρήκαν σε γραφείο δικαστή ζητά ο εισαγγελέας της Προύσας.
  • Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου οι αγώνες ιστιοπλοΐας που διοργανώνει ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης.
  • Συνεχίζονται αύριο στη Θεσσαλονίκη τα Αλεξάνδρεια με τους αγώνες ξιφομαχίας ανδρών.
  • Πτώση της τάξεως του 0,97% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους.
  • Εξασθένιση των ισχυρών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Κώστας Οικονόμου, το θάνατο του δεκαεπτάχρονου Σέρβου, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συμπλοκής αστυνομικών με ομάδα νεαρών που θεωρήθηκαν ύποπτοι για κλοπές πορτοφολιών. Όλα άρχισαν όταν μία κυρία ειδοποίησε την αστυνομία ότι της έκλεψαν το πορτοφόλι και πως αναγνώρισε το δράστη. Αστυνομικοί της ομάδας "Ζήτα" έφτασαν στο σημείο της κλοπής, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου βρισκόταν ομάδα μαθητών του Βελιγραδίου που προετοιμάζονταν για σπουδές Αρχιτεκτονικής και βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για εκδρομή. Ένας αστυνομικός πλησίασε την ομάδα των αγοριών και εκείνη τη στιγμή εκπυρσοκρότησε το όπλο του με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός στο οδόστρωμα ο νεαρός Μάρκο Μπουλάτοβιτς. Επτά αγόρια βρίσκονται στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο νεαρός που αναγνώρισε η κυρία ως τον δράστη της κλοπής του πορτοφολιού της. Ο ανθυπαστυνόμος που πυροβόλησε τον δεκαεπτάχρονο συνελήφθη και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Μείωση, εντός του 1999, των έμμεσων φόρων αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επανέλαβε ότι κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής για το 1999 είναι η κάλυψη των προϋποθέσεων για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, κάτι που, όπως είπε, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης του πληθωρισμού. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η μείωση των έμμεσων φόρων θα είναι της τάξης των 180 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε σε ποια καταναλωτικά αγαθά θα γίνουν οι μειώσεις, σημείωσε όμως ότι ο προσδιορισμός αυτός θα γίνει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα προηγηθεί της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πάντως τόνισε ότι το 1999 δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος και πρόσθεσε ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για την Αυστρία αναχωρεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην πόλη Portschach. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση, η οικονομική και νομισματική ένωση, η επιθυμητή πολιτική ολοκλήρωση και η κοινωνική Ευρώπη. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει αύριο το μεσημέρι με κύρια θέματα την επικουρικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσέγγιση του πολίτη.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από σήμερα επ΄ αόριστον αποχή από όλες τις προγραμματισμένες διοικητικές πράξεις που αφορούν σε ιατρικές αρμοδιότητες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Ευστράτιος Πλωμαρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για "μεθοδευμένη προσπάθεια παραπλάνησης των νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με δήθεν αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της χρηματοδότησης των εφημεριών".

Με τριάντα εκατομμύρια δραχμές επικήρυξε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τους δράστες της χθεσινής αιματηρής ληστείας στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας που βρίσκεται στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα κηδεύτηκε στα Τρίκαλα η 20χρονη Βασιλική Κατσιάνου που βρήκε χθες τραγικό θάνατο από τα πυρά των ληστών της Εμπορικής.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τα "εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα", με βάση το οποίο καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις, περιορισμοί και απαγορεύσεις των οίκων ανοχής, ενώ ρυθμίζονται τα μέτρα ιατρικού ελέγχου των ιερόδουλων και θεσπίζονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το νομάρχη της περιοχής και ισχύει για 3 χρόνια, ενώ η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δίνεται σε άτομα άνω των 18 χρόνων, άγαμα, σε χηρεία ή διαζευγμένα και εφόσον δεν πάσχουν από μεταδοτική ή ψυχική νόσο και δεν έχουν κατηγορηθεί για σοβαρό αδίκημα.

Αύξηση στις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας και της Τουρκίας παρατηρείται σε μία περίοδο που σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνεται μείωση. Αυτά προκύπτουν από την έκθεση "Military Balance 1998-99" του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών που εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την έκθεση, το 1997 στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σημειώθηκε μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε ποσοστό 9%. Στην Τουρκία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν από 7,5 σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και στην Ελλάδα από 3,6 σε 3,8 δισεκατομμύρια.

Παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και στελεχών του κόμματός του για συμμετοχή στην κοινοβουλευτική και συνταγματική διαδικασία, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εμφανίζεται αδιάλλακτος και επανέρχεται στο πάγιο αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 22 Νοεμβρίου για την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος που ενέκρινε η Βουλή. Απευθυνόμενος στους οπαδούς του, στη χθεσινή συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, ο Σαλί Μπερίσα υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μόνο οι πρόωρες εκλογές θα απομακρύνουν από την Αλβανία τη νεοδικτατορία".

Την τριετή φυλάκιση 17 ατόμων, επειδή έφαγαν πενήντα γραμμάρια φουντούκια που βρήκαν σε γραφείο δικαστή ζητά ο εισαγγελέας της Προύσας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουρριέτ" οι "δράστες", οι οποίοι ήταν κρατούμενοι των φυλακών της Προύσας, έφαγαν τα φουντούκια πριν δύο μήνες, όταν τους ανατέθηκε η μεταφορά των επίπλων και του εξοπλισμού του δικαστηρίου της πόλης σε άλλο κτίριο. Στη διάρκεια της μετακόμισης οι 17 κρατούμενοι, αφού τακτοποίησαν τα έπιπλα στο γραφείο του δικαστή Γκιουνές βρήκαν ένα φακελάκι φουντούκια τα οποία μοιράστηκαν και έφαγαν. Ο δικαστής Γκουνές όταν αντιλήφθηκε την "κλοπή" κατήγγειλε το γεγονός και ζήτησε από τον εισαγγελέα Γιουτζέλ Οκτέμ να ασκήσει ποινική δίωξη. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη ζητώντας την επιβολή τριετούς φυλάκισης.

Περισσότεροι από εκατό ιστιοπλόοι, καθώς και τα καλύτερα ελληνικά πληρώματα των κατηγοριών 470, Laser και Finn θα λάβουν μέρος στους αγώνες ιστιοπλοΐας που διοργανώνει για 7η χρονιά ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Συνεχίζονται αύριο στη Θεσσαλονίκη τα Αλεξάνδρεια με τους αγώνες ξιφομαχίας ανδρών, στους οποίους θα πάρουν μέρος τριάντα αθλητές, Ελληνες και ξένοι. Στους αγώνες, που θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 4:30 το απόγευμα με την απονομή των βραβείων, θα λάβει μέρος η εθνική μας ομάδα, σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και την Αθήνα καθώς επίσης τέσσερις Σέρβοι και ένας Ουκρανός.

Πτώση της τάξεως του 0,97% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, σήμερα στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.076,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 35,156 δισεκατομμύρια δραχμές.

Εξασθένιση των ισχυρών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα δυτικά, μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 23 October 1998 - 16:40:12 UTC