Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με τη μαθητική παρέλαση συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. - Αύριο η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
  • Το παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Την τετράχρονη κόρη της πέταξε το πρωί από το παράθυρο μια 30χρονη μητέρα.
  • Στον ανακριτή απολογήθηκε σήμερα ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης.
  • Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί, οι εργαζόμενοι στις ελληνικές τράπεζες, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
  • Μνημόνιο 42 σελίδων παρέδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η ελληνική οικονομία ξαναβρήκε το βήμα της προς τη σύγκλιση με την ΟΝΕ, αναφέρει έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ.
  • Αναβάλλεται προς το παρόν το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
  • Στα 50 εκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι εντολές αγοράς μετοχών του ΟΤΕ - Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την απόκτηση της πράσινης κάρτας εργασίας από αλλοδαπούς.
  • Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • Στο Σανατόριο Μπαρβίκα, στα περίχωρα της Μόσχας, εισήχθη σήμερα ο ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν.
  • Ορκίζεται το απόγευμα ενώπιον του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, ο νέος καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
  • Αρχίζει σήμερα η εμβόλιμη 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ.
  • Για τη Σεβίλλη αναχωρεί αύριο η εθνική μας ομάδα στίβου εφήβων και νεανίδων των "Special Olympics".
  • Την Ισπανία αντιμετωπίζει το απόγευμα σε φιλικό παιχνίδι η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών.
  • Άνοδος 1,71% στη Σοφοκλέους.
  • Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας προβλέπουν για το απόγευμα οι μετεωρολόγοι.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης με δηλώσεις που έκανε μετά του τέλος της μαθητικής παρέλασης τόνισε πως οι μαθητές έστειλαν το μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι είναι η ελπίδα της πατρίδας μας γιατί η νεολαία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για την Ελλάδα. "Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον μας" δήλωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Το παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε θεατρική παράσταση από τα παιδιά του χωριού. Το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα δώσει προς τιμήν του στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Θεσσαλονίκη ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού.

Την τετράχρονη κόρη της πέταξε το πρωί από το παράθυρο μια 30χρονη μητέρα, η οποία στη συνέχεια ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Το συμβάν έγινε στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας, ενώ το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία", όπου διαπιστώθηκε ότι έχει πολλαπλά κατάγματα. Η κατάσταση της τετράχρονης μικρής χαρακτηρίζεται αρκετά σοβαρή, ωστόσο οι γιατροί θεωρούν θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κατάγματα στο κεφάλι και ότι το παιδί έχει επαφή με το περιβάλλον. Την 30χρονη γυναίκα Σοφία Ροδοβίτη κατέβασαν από την ταράτσα αστυνομικοί και άνδρες της πυροσβεστικής. Οι γείτονες αναφέρουν ότι η γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, ο οποίος την Παρασκευή πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Σέρβο μαθητή, Μάρκο Μπουλάτοβιτς. Η κηδεία του άτυχου μαθητή θα γίνει αύριο στο Βελιγράδι. Ο πατέρας του, Ντράγκοσλαβ Μπουλάτοβιτς, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλακέτα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο γιος του.

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα, από τις 7.45 ως τις 9.45 το πρωί, οι εργαζόμενοι στις ελληνικές τράπεζες, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ληστειών και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Υπενθυμίζοντας ότι οι ληστείες έσπασαν φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τις κρατικές τράπεζες να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των κακοποιών, η ΟΤΟΕ κατηγορεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μνημόνιο 42 σελίδων για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο. Μετά από τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυστριακή προεδρία ανέβαλε τη σχετική συζήτηση για το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική οικονομία ξαναβρήκε το βήμα της προς τη σύγκλιση με την ΟΝΕ, αναφέρει έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το επόμενο έτος το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 3%, το δημόσιο έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται γύρω στο 3,7%, όμως μπορεί να μειωθεί στο 2,4% αν μειωθούν κάποιοι ειδικοί φόροι και επιμείνει η κυβέρνηση στη σφιχτή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική της.

Αναβάλλεται προς το παρόν το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι δε θα συμβάλλει σημαντικά στο στόχο για την πτώση του πληθωρισμού. Ωστόσο προτείνεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20% περίπου, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των λιανικών τιμών των αυτοκινήτων γύρω στο 10% για ΙΧ μέχρι 1400 κυβικά. Σε αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυβισμό, το όφελος θα είναι μικρότερο.

Στα 50 εκατομμύρια δολάρια έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές αγοράς μετοχών του ΟΤΕ, ακόμη και στην υψηλή τιμή των 6.600 δραχμών. Η πλήρης εικόνα θα αποσαφηνιστεί την Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθεί η δημόσια εγγραφή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Στο μεταξύ, τo 80% ξεπέρασε χτες, σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που εξήγγειλε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την απόκτηση της πράσινης κάρτας εργασίας από αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα μας υπολογίζεται σε 372.000.

Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η διεθνής ομάδα παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε ότι μεγάλο τμήμα των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επέστρεψαν στις βάσεις τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αρκετοί πρόσφυγες επιστρέφουν στις εστίες τους.

Στο Σανατόριο Μπαρβίκα, στα περίχωρα της Μόσχας, εισήχθη σήμερα ο ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου το χρονικό διάστημα παραμονής του Μπόρις Γιέλτσιν στο Σανατόριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της θεραπείας και της ανάρρωσης από την βρογχίτιδα από την οποία πάσχει.

Ορκίζεται το απόγευμα ενώπιον του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντα του νέου καγκελάριου. Ο Σρέντερ θα είναι ο τελευταίος καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου, που θα κυβερνήσει τη χώρα από τη Βόννη, καθώς από τα μέσα του 1999 η πρωτεύουσα μεταφέρεται στο Βερολίνο.

Στην Κρήτη βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ του Αρη προκειμένου να αντιμετωπίσει σήμερα στις 5 το απόγευμα στο γυμναστήριο του "Λίντο" το Ηράκλειο, για την εμβόλιμη 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1. Στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια που θα διεξαχθούν αύριο για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ μετά τη βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με αντίπαλο τη Νήαρ Ηστ. Επιστροφή στις νίκες επιθυμεί ο Ηρακλής, ο οποίος αύριο θα υποδεχτεί στο Ιβανώφειο τον Απόλλωνα Πατρών. Ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί αύριο στις 7 το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός, αν και δυσκολεύτηκε την Κυριακή κόντρα στον Απόλλων Πατρών, θα φιλοξενήσει αύριο στις 5 το απόγευμα το Περιστέρι. Επίσης αύριο την ίδια ώρα θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Παπάγου - Μαρούσι και Σπόρτιγκ - Πανιώνιος.

Για τη Σεβίλλη αναχωρεί αύριο η εθνική μας ομάδα στίβου εφήβων και νεανίδων των "Special Olympics", προκειμένου να πάρει μέρος στους ευρωπαϊκούς αγώνες κλασικού αθλητισμού που θα διεξαχθούν από 28 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στην ισπανική πόλη. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 13 αθλητές από τις περιφέρειες της Ξάνθης και των Χανιών.

Η Ισπανία θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ των ανδρών σε φιλικό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο τουρνουά που διεξάγεται στην Αγκυρα. Οι παίχτες του Στέλιου Καζάζη, βρίσκονται από χθες στην τουρκική πόλη για να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 29 Νοεμβρίου στην Ιαπωνία.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους έκλεισε στις 2140,39 μονάδες, βελτιωμένος κατά 1,71%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 16,237 δισεκατομμύρια δραχμές.

Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας προβλέπουν για το απόγευμα οι μετεωρολόγοι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 27 October 1998 - 21:42:04 UTC