Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Για μερική ανανέωση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. - Στις 11 το πρωί έγινε η ορκωμοσία - Το μεσημέρι έγιναν οι τελετές παραλαβής παράδοσης των Υπουργείων.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
  • Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει το παλίμψηστο του Αρχιμήδη.
  • To Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί τον θεσμό "Συμβούλιο της Ευρώπης των Νέων".
  • Τηλεφώνημα αγνώστου για ύπαρξη βόμβας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στην Αθήνα.
  • Κλειστά ήταν σήμερα τα 13 δημοτικά σχολεία του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη 18 δασκάλων.
  • Ένας δεκαεξάχρονος και μία νεαρή ελληνικής καταγωγής στον κατάλογο των τραυματιών από την έκρηξη σε ντισκοτέκ στη Σουηδία.
  • Σπείρα μαστροπών εξαρθρώθηκε σήμερα από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
  • Τραγικό θάνατο βρήκε 71χρονη όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη.
  • Ερώτηση Αλαβάνου στο Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας για τη νέα καταδίκη της Λεϊλά Ζάνα.
  • Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης.
  • Eπίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο.
  • Νεφώσεις τοπικά αυξημένες και βροχές στα βόρεια προβλέπονται για αύριο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στους σταθερούς της στόχους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στην πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για μερική ανανέωση των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου και τόνισε ότι σταθεροί στόχοι της κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και η βελτίωση των συνθηκών ζωής του πολίτη. Σχετικά με την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το μήνυμα που θα προκύψει είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς ταλαντεύσεις στην πολιτική της. Στις 11 το πρωί έγινε η ορκωμοσία των υπουργών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώπιον εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη Φλώρινα. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων.

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την απόλυτη στήριξη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να συνεχίσει το έργο της και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της και αν το επιθυμεί και μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ερωτηθείς για την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, ο κ. Ρέππας είπε ότι η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση πρέπει να εκφραστεί αμέσως και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα, αυτή την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο που της εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός.

Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει το παλίμψηστο του Αρχιμήδη, που πωλήθηκε χθες βράδυ έναντι 2.200.000 χιλιάδων δολαρίων σε Αμερικανό συλλέκτη. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει το παλίμψηστο εάν η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Τόνισε ακόμη ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ισχυρά στοιχεία για την υπόθεση που θα τεθούν υπόψη της αμερικανικής δικαιοσύνης. Το υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήσει από τα έξι ιδρύματα που πρόσφεραν από 100 εκατομμύρια δραχμές για την εξαγορά του εγγράφου να προσφέρουν μέρος των χρημάτων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η εθνική βιβλιοθήκη για να συντηρηθούν και να εκδοθούν τα χειρόγραφα που έχει στην κατοχή της και ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

To Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να φέρει κοντά τους νέους της γηραιάς ηπείρου, δημιουργώντας ένα νέο θεσμό, ανάλογο με αυτόν της Βουλής των Εφήβων που εδώ και τέσσερα χρόνια παραχωρεί το βήμα της ελληνικής βουλής για την έκφραση των νεανικών ανησυχιών και προβληματισμών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης των Νέων, όπως ονομάζεται ο νέος θεσμός, θα συνέλθει για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1999, σε συνεργασία με όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης και σκοπό έχει τη σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων της Ευρώπης.

Η δίκη που αφορά στην μήνυση του Ιδρύματος Ωνάση κατά του Τιερί Ρουσέλ διακόπηκε το απόγευμα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για ύπαρξη βόμβας. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για ακύρωση της διαδικασίας επειδή ο Τιερί Ρουσέλ δεν έλαβε επίσημα μεταφρασμένο το παραπεμπτικό βούλευμα. Εξάλλου, δίκη της κ. Αθήνη για το χαστούκι που είχε δώσει στην Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου αναβλήθηκε για τις 10 Μαρτίου.

Κλειστά ήταν σήμερα τα 13 δημοτικά σχολεία του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη 18 δασκάλων. Οι μαθητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους, μετά από απόφαση που έλαβε η επιτροπή παιδείας του δήμου και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Επίσης αποφασίστηκε από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της δυτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την Τρίτη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αίτημα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Εξήντα νεκροί και εκατόν ενενήντα δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ντισκοτέκ, στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας. Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. Οι νεκροί είναι στην πλειοψηφία νέοι ηλικίας από 14 μέχρι 17 ετών. Οι μισοί περίπου υπολογίζεται ότι είναι Σουηδοί και οι άλλοι μισοί μετανάστες από τα Σκόπια και τη Σομαλία. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, στους τραυματίες συγκαταλέγονται ένα δεκαεξάχρονο αγόρι και ένα νεαρό κορίτσι ελληνικής καταγωγής που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα. Ο νεαρός φέρει πολύ ελαφρά εγκαύματα.

Σπείρα μαστροπών, που κρατούσε φυλακισμένες και εξωθούσε σε πορνεία τρεις δεκαοχτάχρονες αλλοδαπές, εξαρθρώθηκε σήμερα από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, Βούλγαροι σωματέμποροι μετέφεραν παράνομα στην Ελλάδα τρεις νεαρές υπηκόους Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, και τις "πούλησαν" για άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό στον 34χρονο Μιχάλη Τσοτουλίδη, κάτοικο Θεσσαλονίκης. Ο Τσοτουλίδης κατηγορείται ότι σε συνεργασία με την αδελφή του Δέσποινα, 31 ετών, το Γιάννη Μανασίδη και τις Πηνελόπη Ασημοπούλου, Μαρία Λύμπου και Ελπίδα Καραβούλη, εγκατέστησαν τις 18χρονες σε διαμέρισμα στην περιοχή Ευόσμου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ακόμα άντρα νοίκιασαν πολυτελές διαμέρισμα στην περιοχή της Νέας Κρήνης και τις υποχρέωναν με απειλές να συναντούν "εκλεκτούς" πελάτες παρέχοντας ως αντάλλαγμα φαγητό και κάποια μικροποσά για τις ανάγκες τους.

Τραγικό θάνατο βρήκε η 71χρονη Πασχαλίνα Σταυρίδου από τη Σκύδρα Πέλλας, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός εγκατέλειψε το θύμα του αβοήθητο και εξαφανίστηκε. Αργότερα όμως συνελήφθη και ισχυρίστηκε ότι δεν αντιλήφθηκε πως παρέσυρε την άτυχη γυναίκα.

Ερώτηση για τη νέα καταδίκη της βουλευτίνας από το Κουρδιστάν Λεϊλά Ζάνα, που βρίσκεται στις φυλακές της Αγκυρας, κατέθεσε προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ζητά να παρέμβει η Ε.Ε. στις τουρκικές αρχές. Η Λεϊλά Ζάνα καταδικάστηκε πριν λίγες μέρες από το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας σε άλλα δύο χρόνια φυλάκιση για ένα μήνυμα 30 γραμμών που είχε στείλει το 1997 στο Εσωτερικό Δελτίο του νόμιμου κόμματος των Κούρδων, με την ευκαιρία του Νεβρόζ, του Κουρδικού Νέου Ετους.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης. Επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν η προώθηση των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση που αρχίζουν στις 10 Νοεμβρίου, καθώς και ορισμένες αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Γαλλίας. Ο κ.Ροδουσάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπογράμμισε πως η μεγαλόνησος αρχίζει πλέον ανεμπόδιστα τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο μεταξύ, την απόφαση της διακυβερνητικής διάσκεψης, να αποσυνδέσει την ενταξιακή πορεία της μεγαλονήσου από την επίλυση του Κυπριακού, επικρότησε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, Χρήστου Στυλιανίδη.

Eπίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε το άριστο επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι με την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν, "απλώς πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια ζητήματα και να γίνουμε περισσότεροι πρακτικοί".

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες και βροχές στα βόρεια προβλέπονται για αύριο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 μέχρι 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11 μέχρι 23 και στο Αιγαίο από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 30 October 1998 - 17:05:10 UTC