Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/11/1998 (MΠΕ)

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες στο Πολυτεχνείο της Αθήνας όταν φοιτητές που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας την ώρα που κατέθεταν στεφάνι. "Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντοτε αφορμή να σκεφτόμαστε ότι η δημοκρατία, η ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύτιμα αγαθά που πρέπει να τα σεβόμαστε", δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. Κώστας Καραμανλής δεν πήγε στο Πολυτεχνείο και εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στεφάνι κατέθεσε ο βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε ότι τιμάται σήμερα ο αγώνας των φοιτητών για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία. Καταθέτοντας στεφάνι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το αίτημα για διεύρυνση της παιδείας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας είναι και σημερινό αίτημα ζωής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι οι ανθρώπινες αξίες, πρόοδος, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν χαρίζονται στους λαούς αλλά κατακτώνται μόνο με αγώνες, σαν αυτούς των αγωνιστών του πολυτεχνείου.

Αυτσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από τρία γκαζάκια εξερράγη χθες στις 8:20 το βράδυ στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης,Σίφη Βαλιράκη. Την ώρα της έκρηξης μέσα στο γραφείο, βρισκόταν η γραμματέας του, η οποία δεν έπαθε τίποτε. Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε με τηλεφώνημα της σε ραδιοφωνικό σταθμό, η οργάνωση "τα παιδιά του Νοέμβρη".

Έντονα αντιδρά η Τουρκία στην εμμονή της ιταλικής κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παρά τις πιέσεις της Άγκυρας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι όποια χώρα παράσχει άσυλο στον Οτσαλάν δε μπορεί να θεωρεί ότι έχει δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι ο Οτσαλάν "πρέπει να εκδοθεί". Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε χθες το απόγευμα στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλεμα τόνισε ότι η χώρα του δε θα δεχτεί να εκδώσει έναν κατηγορούμενο, σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή και θα αντισταθεί τόσο στις απειλές, όσο και στις πιέσεις που δέχεται. Ο ίδιος ο Οτσαλάν σε δήλωση του, η οποία διανεμήθηκε χθες στον τύπο ανέφερε ότι πήγε στην Ιταλία για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πολιτική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προανήγγειλαν χθες σε συνέντευξη τύπου, οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών της Αθήνας. Στις 22 Νοεμβρίου, οι συντονιστικές επιτροπές από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας και θα ζητήσουν συνάντηση με το Γεράσιμο Αρσένη, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιήσουν νέο συλλαλητήριο.

Άνοδος παρουσιάστηκε στην αγορά αυτοκινήτου, κάθως άρχισαν να ισχύουν οι νέες τιμές μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πάντως πολλές αντιπροσωπείες δεν έχουν εκδώσει ακόμη νέους τιμοκαταλόγους, καθώς αναμένουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τα οχήματα που έχουν ήδη εκτελωνιστεί, αλλά δεν έχουν πάρει αριθμό κυκλοφορίας.

Εξελέγη χθες η νέα εκτελεστική επιτροπή της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Άγνωστοι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα πυρπόλησαν αυτοκίνητο της πρεσβείας της Αρμενίας, που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο της Νέας Σμύρνης. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρέ υλικές ζημιές, ενώ και δεύτερος εμπρησμός εκδηλώθηκε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα στην Καλλιθέα σε ΙΧ με γερμανικές πινακίδες. Από τη φωτιά το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Νέα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, αντιδρώντας στη ψήφιση του νομνοσχείου για την ταχυδρομική αγορά.

"Λυπούμαστε διότι είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώσουμε τις ανακρίβειες της ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου το οποίο επέβαλαν στην Ελλάδα τα χιτλερικά στρατεύματα". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι "το αν καταβλήθηκαν επανορθώσεις στα θύματα του πολέμου και εάν αυτές ήταν επαρκείς, είναι ένα άλλο ζήτημα". "Το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 50 χρόνια από το τέλος του πολέμου οφείλεται αποκλειστικά στη γερμανική θέση, ότι η διαίρεση της Γερμανίας λειτουργούσε ανασταλτικά για την εκκαθάριση τέτοιου είδους προβλημάτων. Οπως είναι γνωστό, η Γερμανία πρόσφατα ενοποιήθηκε και η Ελλάδα εξέφρασε συστηματικά την υποστήριξή της προς αυτήν την εξέλιξη", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου στην Παιδεία επαναφέρει με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό, που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας κάνει λόγο για ασυνάρτητη και οπιοσθοδρομική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ακριβή παιδεία, δυσπρόσιτη και επαχθή, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει τεράστιες ευθύνες γιατί όπως υποστηρίζει ο σημαντικότερος δείκτης ανάπτυξης, η Παιδεία, βρίσκεται σε κάθετη πτώση.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσε στη βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την αύξηση ληστειών στις Τράπεζες και μάλιστα αιματηρών με θύματα εργαζόμενους και πελάτες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ το 1998 και μέχρι το 10ο μήνα έχουν γίνει 94 ληστείες σε Τράπεζες και υπογραμμίζει ότι αποκορύφωμα αποτέλεσε το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό της ληστείας στη Θεσσαλονίκη με θύμα την 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσάνου. Το ερώτημα που θέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την προκλητική άρνηση των Τραπεζιτών να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες διατάξεις για λήψη μέτρων ασφαλείας, όπως διπλές πόρτες, αλεξίσφαιρα τζάμια κλπ.

Αναχώρησε για την Αλβανία, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΕΠΟ και των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ανδρών και Ελπίδων. Ο κ. Φούρας κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντανι, τον πρωθυπουργό, Παντελί Μάικο, ενώ θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού, Εντι Ράμμα και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Κρέσνικ Ταρτάρι.

Αναστάτωση στη μαθητική κοινότητα και τις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο θάνατος ενός εφτάχρονου μαθητή από μηνιγγίτιδα σε δημοτικό σχολείο στο Δήμο Ευόσμου. Ο άτυχος μαθητής της β' τάξης στο 3ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, Γρηγόρης Πιτλόγλου, άφησε προχθες το βράδυ την τελευταία του πνοή στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου είχε διακομιστεί από το μεσημέρι του Σαββάτου με υψηλό πυρετό. Οπως έγινε γνωστό, ο 7χρονος την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματα στο σχολείο, αλλά το βράδυ της ίδιας ημέρας αισθάνθηκε αδιαθεσία. Οι γονείς του πίστευαν ότι πρόκειται για κάποια συνηθισμένη ίωση, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την αρρώστια με αντιπυρετικά και παυσίπονα, αλλά ώρα με την ώρα η κατάσταση του παιδιού χειροτέρευε. Παρά τις όποιες προσπάθειες κατέβαλαν οι γιατροί ο μικρός δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ενας 17χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης από την περιοχή των Τιράνων συνελήφθη από την ασφάλεια Κιλκίς με την κατηγορία ότι σκότωσε το περασμένο Σάββατο τον 33χρονο συμπατριώτη του Σκέφρι Λόφσκα για οικονομικές διαφορές. Το έγκλημα έγινε στην κοινότητα Μυριόφυτο Κιλκίς όπου το θύμα απασχολούνταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι δύο αλλοδαποί συνεπλάκησαν και τότε ο 17χρονος Αλμπέρτο Ελντάν από το Μπάμπρο Τιράνων χτύπησε με μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τον συμπατριώτη του. Αστυνομικοί της ασφάλειας τον συνέλαβαν και όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, ο 17χρονος ομολόγησε την πράξη του.

Πορτοφόλι που περιείχε ενάμισυ περίπου εκατομμύριο δραχμές - σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα - βρήκαν στο δρόμο και παρέδωσαν στην αστυνομία δύο μαθητές στην κοινότητα Κοπανός Ημαθίας. Πρόκειται για τον 15χρονο Συμεών Λυγερινό και τον συγχωριανό του Ευσέβιο Δούμο, μαθητές στο γυμνάσιο Κοπανού Νάουσας. Οι δύο ανήλικοι προχθες το βράδυ την ώρα που επέστρεφαν στα σπίτια τους αντιλήφθηκαν ότι στον δρόμο είχε πέσει ένα πορτοφόλι. Χωρίς να το ανοίξουν πήγαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής και το παρέδωσαν στον αξιωματικό υπηρεσίας.

Αρχισαν χθες τα κοινά ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια του τουρκικού στρατού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου. Στα γυμνάσια με την κωδική ονομασία "Αποφασιστικότητα στη Θάλασσα - 2" μετέχουν τέσσερις φρεγάτες, δύο ταχύπλοα σκάφη, δύο υποβρύχια, ένα πλοίο ανεφοδιασμού, δύο ελικόπτερα και απροσδιόριστος αριθμός αεροπλάνων. Η πρώτη φάση των γυμνασίων πραγματοποιείται μεταξύ της πόλης Μαρμαρίδα από το λιμάνι της οποίας αναχώρησαν τα πλοία και το κλειστό κατεχόμενο λιμάνι της Κυρήνειας. Η δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί στα ανοικτά των ανατολικών αρχών της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Αγκυρας προγραμματίζει και δεύτερα γυμνάσια με την κωδική ονομασία "Ταύρος -2" από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στα ανοικτά των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

Μετά από συνεχιζόμενες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αλβανία, οκτώ μέλη της κεντρικής επιτροπής εκλογών (δημοψήφισμα για το Σύνταγμα), που πρόσκεινται στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό "Ενωση για Δημοκρατία", ζήτησαν την αναβολή του δημοψηφίσματος της 22ας Νοεμβρίου. Με ανακοίνωσή τους, την οποία απευθύνουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τα οκτώ μέλη γνωστοποιούν ότι "λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο μια εβδομάδα πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, οι λίστες των ψηφοφόρων δεν είναι ακόμη έτοιμες και ότι έχουν μείνει έξω από αυτές περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι προτείνουμε να μην γίνει το δημοψήφισμα στις 22 Νοεμβρίου, αλλά όταν όλα θα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή του". Η στάση αυτή των μελών της κεντρικής επιτροπής εκλογών, φαίνεται ότι θα οξύνει περισσότερο την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για το καθεστώς διαβίωσης της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπεν Τζαφέρι, σε συνέντευξή του σε γιουγκοσλαβικό τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Τζαφέρι, το κόμμα του οποίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι κανένα από τα αλβανικά κόμματα δεν είναι ικανοποιημένο από τα δικαιώματα των Αλβανών στη χώρα του.

Συνολικά δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μόσχα εξαιτίας υποθερμίας καθώς η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Ρωσίας φτάνει μέχρι και 19 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Ακόμη, 117 άτομα μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο λόγω ασθενειών που συνδέονται με το κρύο, ενώ 33 άτομα υπέστησαν σοβαρά κρυοπαγήματα. Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται μία φορά στα 20 χρόνια. Οι θάνατοι από υποθερμία είναι συχνοί εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πολλοί άστεγοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξεως του 3,66% και διαμορφώθηκε στις 2.376,58 μονάδες. Αυξημένος ήταν και ο συνολικός όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στα 54,6 δισ. δραχμές.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, σήμερα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 17 November 1998 - 6:40:09 UTC