Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/11/1998 (MΠΕ)

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες οι 149 σηλληφθέντες στην πορεία για το Πολυτεχνείο, οι οποίοι κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και διατάραξη κοινής ειρήνης, από αυτούς οι 27 που είναι ανήλικοι δεν αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και παραπέμφθηκαν αν δικαστούν σε ρητή δικάσιμο, από δικαστήριο ανηλίκων. Οι υπόλοιποι 122, πήραν προθεσμία για σήμερα και αύριο, προκειμένου να ετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.

Η Ιταλία ζήτησε χθες υποστήριξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη σκληρή αντιπαράθεση με την Τουρκία, σχετικά με την έκδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλαχ Οτσαλαν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μασιμο Ντ' Αλεμα, απέρριψε ως απαράδεκτες τις κατηγορίες της Άγκυρας, πως η Ιταλία θα είναι συνένοχος σε μαζικές δολοφονίες εάν δεν εκδώσει τον Οτσαλάν. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του δε θα δεχτεί απειλές. Από την πλευρά του, ο Κούρδος ηγέτης, ζήτησε την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό με τη μεσολάβηση της ιταλικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία και έκανε λόγο για τις σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων, από τους Τούρκους, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για την έκδοση του.

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για την υπόθεση έκδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έδωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας. "Η Αγκυρα υπό το κράτος πλήρους σύγχυσης, προφανώς διότι η υπόθεση Οτζαλάν έφερε και πάλι στο φως την τραγική διάσταση του προβλήματος της πλήρους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προέβη προχθες σε απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας με εκτόξευση απειλών και ασύστατων κατηγοριών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε στείρα ανταλλαγή ανακοινώσεων με την τουρκική πλευρά. "Δεν μπορεί όμως να αφήσει αναπάντητες αβάσιμες και αναίσχυντες αιτιάσεις, όταν μάλιστα προέρχονται από μια πλευρά, η οποία έχει σημειώσει μοναδικές επιδόσεις όχι μόνο στον τομέα της παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε εκείνον της κατάφορης αθέτησης των κανόνων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου".

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στην υπόθεση Οτσαλάν, και πρόσθεσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε θέμα χορήγησης από την Ελλάδα πολιτικού ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων. Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΔΗΗΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μέσω του Ιταλού πρεσβευτή στην Αθήνα.

Έντονες βροχοπτώσεις χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπει για όλη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από σήμερα το βράδυ και κατά τις επόμενες ημέρες.

Πειθαρχική δίωξη για παραλήψεις κατά την αστυνομική επιχείρηση της οδού Νιώβης ασκήθηκε χθες κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Ιωάννη Γεωργακόπουλου, ο οποίος τότε, κατείχε τη θέση του υπαρχηγού, αλλά και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αθανάσιου Βασιλόπουλου, για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα διώκονται επίσης, ο πρώην διοικητής της ασφάλειας Αττικής Θεόδωρος Παπαφίλης, ο πρώην αττικάρχης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αλλά και επτά άντρες των ΕΚΑΜ.

Σε παρωδία δικαστικής διαδικασίας σταλινικού τύπου εκελίχθηκε η δίκη του Νίκου Κωνσταντινίδη υπηκόου Σκοπίων, που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις στην ΠΓΔΜ, επειδή δηλώνει ότι είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η απαθής στάση των ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο για κατασκοπεία δούλευαν για λογιαριασμό της Μοσσαντ παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμιν Νετανιαχου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στο Τελ-Αβιβ.

Φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα σε ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ, στη διασταύρωση των οδών Κάνιγγος και Σολομού στο κέντρο της Αθήνας. Από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβριο, προανήγγειλαν χθες, οι εκπρόσωποι των δημάρχων όλης της χώρας εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε χθες στο Τζοκερ. Οι πέντε από τους 45 αριθμούς είναι οι 24, 20, 23, 35 και 38, ενώ τζοκερ είναι ο αριθμός 17.

Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει σήμερα η Αθήνα από τις 5 έως τις 9 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων που αντιδρούν στο πρωθούμενο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο ρόλος της διασφάλισης των δρόμων του πετρελαίου της Κασπίας, στο πλαίσιο μιας σχεδιασμένης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την σταθερότητα και την ηρεμία στην ευρύτερη κεντροασιατική ζώνη αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, μετά από πρόσκληση του Ουζμπέκου ομολόγου του, Χικματουλάχ Τουρσούνοφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, βρίσκεται τη Ρώμη, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο του διεθνούς φόρουμ των "Εταίρων του IGAD" που ασχολείται με τα προβλήματα της Σομαλίας και του Σουδάν. Το IGAD (Intergovernmental Authority for Development) αποτελεί έναν οργανισμό περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ του λεγόμενου "κέρατος" της Αφρικής (Αιθιοπία, Ερυθραία, Τζιμπουτί, Κένυα, Σουδάν, Ουγκάντα, Σομαλία), ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των κρίσεων.

Θετική ήταν η εξέλιξη στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ως προς το πρόγραμμα "Πολιτισμός 2000 - 2004" και τον ενιαίο μηχανισμό χρηματοδότησης. Μετά από μια πολύ σκληρή συζήτηση, τόσο στην επίσημη συνεδρίαση, όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος, διαμορφώθηκε μια πολιτική συμφωνία για την έγκριση του προγράμματος με προϋπολογισμό ύψους 167 εκατομμυρίων Ecu με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσης της ολλανδικής θέσης μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Αλλωστε, η όλη συζήτηση είχε ως αντικείμενο τις ολλανδικές αντιρρήσεις που έτειναν σε πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, ενώ η Βρετανία που είχε αρχικά τις ίδιες αντιρρήσεις ακολούθησε στη συνέχεια τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. "

Εφθασε χθες στην Κύπρο η υπουργός Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Η κ. Παπαζώη θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, καθώς και με υπουργούς. Επίσης, η υπουργός Αιγαίου, θα επισκεφθεί τα "Φυλακισμένα Μνήματα" και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Πορεία πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες Τούρκοι εθνικιστές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι κατέληξαν στο ιταλικό προξενείο, ζητώντας την έκδοση του επαναστάτη Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι διαδηλωτές βάδιζαν σε κεντρική λεωφόρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας σημαίες διαμαρτυρόμενοι για την απροθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να παραδώσει τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Τίχομιρ Ιλίεφσκι κάλεσε χθες στο υπουργείο τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Γιανάσκοβιτς και εξ ονόματος της κυβέρνησης, του επέδωσε νότα "σε απάντηση" της γιουγκοσλαβικής διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Οπως επισημάνθηκε, η Γιουγκοσλαβία γνώριζε ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση για εγκατάσταση των δυνάμεων αυτών, επομένως η διαμαρτυρία είναι άνευ αντικειμένου.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες τη συμμετοχή στρατιωτών του Ομοσπονδιακού Στρατού στις δυνάμεις για την προστασία της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρόκειται για μονάδες ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα εγκατασταθούν στην ΠΓΔΜ, με αποστολή να παράσχουν προστασία στη διεθνή ομάδα άοπλων παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας των γιουγκοσλαβικών αρχών και ΟΑΣΕ. Η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να στείλει 250 στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη δύναμη, η οποία θα αποτελείται από Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες. Αύριο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα και από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο η απόφαση για την αποστολή των Γερμανών στρατιωτών.

Την αντίθεσή τους στην ανάληψη της πρωθυπουργίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας από τον Ντράγκαν Κάλινιτς, αρχηγό του μεγαλυτέρου κόμματος της βουλής, του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έχει 19 από τις 83 έδρες του σώματος, εξέφρασαν οι Η.Π.Α. επειδή μέχρι τώρα δεν δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν 130 περιοχές στην ευρύτερη περιοχή Κάρκοφ στη δυτική Ουκρανία όταν πάγος και χιόνι κατέστρεψαν τους πυλώνες παροχής ηλεκτρισμού, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι επιδιορθώσεις θα αργήσουν εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού.

Λίγο η ατυχία, λίγο ο άσχημος αγωνιστικός χώρος, λίγο η φανατισμένη ατμόσφαιρα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών έμεινε στο 0-0 με το αντίστοιχο αλβανικό συγκρότημα στο στάδιο των Τιράνων, (Κεμάλ Στάφα) για τα προκριματικά του Εύρω 2000. Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική μας εμφανίστηκε μουδιασμένη, όμως στα μέσα της επανάληψης ανέβασε την απόδοσή της και με πολύ καλό το Θοδωρή Ζαγοράκη έφθασε αρκετές φορές στο αντίπαλο τέρμα, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ στα δυτικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, όμως βαθμιαία θα σημειωθούν νεφώσεις, με βροχές κυρίως το βράδυ. Χιόνια θα πέσουν την νύχτα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 19 November 1998 - 9:54:00 UTC