Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/11/1998 (MΠΕ)

Σταδιακή επέκταση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Ισχυρές βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες. Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Ημαθίας και Γρεβενών, καθώς χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ με δυσκολία γίνεται η κίνηση των οχημάτων, σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Τα δρομολόγια στα πορθμεία όλης της χώρας έχουν διακοπεί και τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στα πελάγη είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.

Δύο δισεκατομμυριούχους ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση του τζόκερ. Οι χρυσοί αριθμοί: 1, 42, 41, 28, 37, ενώ τζόκερ κληρώθηκε ο αριθμός 17. Βρέθηκαν δύο υπερτυχερά δελτία στην πρώτη κατηγορία, που κερδίζουν από 2 δις 352 εκατ. δραχμές, τα οποία παίχτηκαν το ένα σε πρακτορείο της Γλυφάδας και το δεύτερο σε πρακτορείο της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Χθες εκπρόσωποι των μαθητών συγκεντρώθηκαν έξω από υπουργείο Παιδείας ζητώντας συνάντηση με το Γεράσιμο Αρσένη, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο υπουργός βρισκόταν σε περιοδεία εκτός Αθηνών. Την Πέμπτη το πρωί οι αναπληρωτές καθηγητές θα συγκεντρωθούν έξω από το ΣτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, όπου θα εκδικάζεται προσφυγή για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ., ενώ την ίδια μέρα η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Τέλος, στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, από τις 10:30 το πρωί έως τη 1:30 μετά το μεσημέρι και από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο έμπορος γουναρικών Γιάννης Φαρμάκης, τον οποίο μαχαίρωσαν χθες μέσα στο κατάστημα του, τρεις άγνωστοι δράστες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Στο κενό, έπεσε η προσπάθεια κάποιων εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ, που συνδέονται με την προηγούμενη κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι, να πετύχουν με διάφορες μεθοδεύσεις την ένταξη στην ΄Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) ενός νεοδημιουργημένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο υπό την ψευδεπίγραφη ονομασία "Macedonian Information Agency", προσπαθεί να υφαρπάσει τον τίτλο του ελληνικού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ), το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1991 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η 7η Γενική Συνέλευση των πρακτορείων - μελών της ΑΒΝΑ, που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, απέρριψε τις προσπάθειες του διευθυντή του ΜΙΑ Ζόραν Ιβάνοφσκι, κυβερνητικού εκπροσώπου στην μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να θεωρηθεί αυτοδίκαιη η εισδοχή στην ΑΒΝΑ. Και τον κάλεσε, εφόσον διαθέτει στοιχεία ότι το νέο πρακτορείο τηρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό της ΄Ενωσης και δεν βλάπτει τα συμφέροντα των υπολοίπων μελών του, να τα προσκομίσει στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΑΒΝΑ, η οποία θα διεξαχθεί μετά από εξάμηνο στα Τίρανα

Παραλογισμός επικρατεί στην Αλβανία, αφού τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο και οι δύο για νίκη τους στο χθεσινό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Ο κ. Μπερίσα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ισχυρίστηκε ότι σε όλη την αλβανική επικράτεια ψήφισε μόλις ένα ποσοστό 31% του συνόλου των ψηφορόρων, ενώ ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκραμόζ Ρούτσι, υποστήριξε ότι συνολικά έχει ψηφίσει ένα ποσοστό 50% και πλέον. Παρόλα αυτά, ο Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι "η αδιαφορία του αλβανικού λαούγια το δημοψήφισμα ήταν η μεγάλη αποτυχία της αλβανικής κυβέρνησης και μετά από αυτήν την αποτυχία η Αλβανία έχει ανάγκη για πολιτική λύση".

Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ιταλικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν και να τον θέσει υπό κατ' οίκον περιορισμό. Ο πρεσβευτής της Αγκυρας στη Ρώμη, Ινάλ Μπατού, δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η έφεση θα υποβληθεί αύριο, ενώ η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Περίπου 47 επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια του 1998, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κοζλοντούι αποκαλύπτει στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) ο πρόεδρος της επιτροπής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς,Γκεόργκι Καστσίεφ. Οι δηλώσεις του Βούλγαρου επιστήμονα έγιναν με αφορμή την διαρροή ραδιενεργού ιωδίου από τον πυρηνικό σταθμό.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, η διαρροή άρχισε από τις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, αν και τα βουλγαρικά όρια "είναι κατά πολύ υψηλότερα αυτών που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες'.

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται έντονη κακοκαιρία με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στην κεντρική και βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί ισχυροί έως θυελλώδεις, ενώ θα είναι πολύ θυελλώδεις στα πελάγη. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, με πολύ ισχυρούς ανέμους.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 23 November 1998 - 6:40:13 UTC