Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/11/1998 (MΠΕ)

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν από τη Δευτέρα οι τελωνειακοί, ενώ το δημόσιο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδικαστεί την Τρίτη, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, εξήγγειλαν επίσης, οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ, του Γενικού Λογιστηρίου και του Γενικού Χημείου του Κράτους.<LI> Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν από τη Δευτέρα οι τελωνειακοί, ενώ το δημόσιο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδικαστεί την Τρίτη, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, εξήγγειλαν επίσης, οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ, του Γενικού Λογιστηρίου και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

''Η Κύπρος θα αποφασίσει για το θέμα των πυραύλων S-300, αφού προηγουμένως θα υπάρξει συνεννόηση με την Ελλάδα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά το τέλος της δίωρης κρίσιμης σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών. Σε ερώτηση αν υπό τις νέες προϋποθέσεις και τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη μη εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και είπε ότι δεν εξετάζεται η περίπτωση αυτή''. "Είναι σε εξέλιξη η πρόταση του κ. Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και αφοπλισμό και ελπίζουμε ότι θα έχει ανταπόκριση και θετική κατάληξη", επεσήμανε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα θέλει πραγματικά να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και η Κύπρος εργάζεται συστηματικά για να υπάρξει μείωση της έντασης. Τώρα απομένει στους άλλους και πρέπει να ανταποκριθούν και να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή".

Για "αυτοπαγίδευση" της ελληνικής και κυπριακής πλευράς και εξ' αρχής εσφαλμένη απόφαση, σχετικά με την αγορά των πυραύλων S-300, έκανε λόγο σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν από τις 15 Νοεμβρίου έως και σήμερα έχει σταλεί προς τη ρωσική κυβέρνηση έγγραφο, με αίτημα την αναβολή ή ματαίωση της μεταφοράς των πυραύλων. Ο Αντώνης Σαμαράς τέλος, δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης αναζητεί "έξοδο διαφυγής" από την τελική απόφαση για τους S-300 και τον κατηγόρησε ότι ξέχασε εντελώς το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, που τόσο διαφήμιζε η κυβέρνηση του.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει όραμα, περιεχόμενο και προοπτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Αναφορικά με την ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη που χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση χωρίς όραμα, ποιότητα και ουσία, είπε: "Ο κ. Καστανίδης διατύπωσε τις απόψεις του. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός".

Την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτα πειράματα της κυβέρνησης σε θέματα παιδείας και πρόσθεσε ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας μπορεί σε διακομματική βάση να συζητήσει και να εφαρμόσει όσα έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Ένας 18χρονος μαθητής του ΤΕΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, που τελεί υπό κατάληψη τραυματίστηκε χθες το βράδυ με μαχαίρι στο πόδι, μετά από συμπλοκή μεταξύ μαθητών και ομάδας εξωσχολικών. Ο 18χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Χθες οι διευθυντές επτά λυκείων της Θεσσαλονίκης, που τελούν υπό κατάληψη κατήγγειλαν στον εισαγγελέα ότι έχουν προκληθεί φθορές στα σχολικά κτίρια. Στο μεταξύ, νέο συλλαλητήριο κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για τις 9 Δεκεμβρίου εξήγγειλαν χθες οι μαθητές της Αττικής, οι οποίοι προανήγγειλαν μαζικές καταλήψεις σχολείων μετά τα Χριστούγεννα.

Ως συνταγματική και σύμφωνη με τη συνθήκη του Μάαστριχτ έκρινε χθες τελεσιδίκως το Συμβούλιο της Επικρατείας, την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, σε οφειλέτες του δημοσίου και του ΙΚΑ.

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών καταδικάστηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο η Κάτια Γιαννακοπούλου για το φόνο του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη. Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Βόμβα μολότοφ πέταξαν χθες το βράδυ άγνωστοι στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Δύο ένοπλες επιθέσεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αττική. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα 2 ένοπλοι που επέβαιναν σε μηχανή, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο στήθος το Δημήτρη Ματζάλη, περίπου 40 ετών στην Κυψέλη, επιχειρώντας να του αποσπάσουν τσάντα που περιείχε 5 εκατ. δραχμές. Το θύμα νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Νωρίτερα άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο χέρι το 47χρονο Χρήστο Μηλιώνη, ενώ βάδιζε με τη σύζυγο του στην οδό Ορφέως στα Πετράλωνα.

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% μέσα στο επόμενο έτος, είναι εφικτός, ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Λουκά Παπαδήμος, επιδίδοντας την ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του τρέχοντος έτους. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος η Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο α' εξάμηνο του 1999 θα είναι ταχεία.

Υπό βροχή και παρουσία περίπου 2.000 πιστών έγινε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου στο Κιλκίς. Κατά την προσφώνηση του ο δήμαρχος της πόλης κ. Αμανατίδης επέδωσε στον κ. Χριστόδουλο το χρυσό μετάλλιο τιμής του Δήμου του Κιλκίς, ενώ ανταπαντώντας ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του θυμήθηκε ότι πριν από 30 χρόνια για ένα μικρό χρονικό, διάστημα στην αρχή της ιεροσύνης του, έζησε και εργάστηκε στο Κιλκίς. Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τους ανθρώπους της επαρχίας, οι οποίοι ζουν και λαμπρύνουν τον τόπο τους με την προσφορά και την εργασία τους, ενώ τόνισε "ότι υπάρχουν επίβουλοι της εθνικής ανεξαρτησίας, τους οποίους όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε".

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο κ. Πρωτόπαπας, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας - Ένδυσης. Η συμβολή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Adapt και του προγράμματος Leonardo da Vinci", επεσήμανε ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, αποτελεί πεδίο έρευνας για να μελετηθούν οι παράγοντες που θα εξασφαλίσουν τη δυναμική εξέλιξη του σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση προσαρμογή του ελληνικού τουριστικού τομέα στις απαιτήσεις του Ευρώ, ανεξάρτητα από τον χρόνο εισαγωγής της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα: "Οι επιπτώσεις του Ευρώ στην τουριστική βιομηχανία", το οποίο συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος για την Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Ο κ. Παπουτσής είχε την ευκαιρία - μέσω της ομιλίας του - να παρουσιάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει στην ελληνική και ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία η έλευση του Ευρώ.

Για την Ουάσινγκτον αναχωρεί σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης "Δωρητών" για την Υποστήριξη της Ειρήνης και της Ανάπτυξης στη Δυτική Όχθη και τη λωρίδας της Γάζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή. Η διεξαγωγή της Διάσκεψης "Δωρητών" είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία "Μνημόνιο του Wye River" που υπέργραψαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στις 23 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, η οποία επανεργοποίησε την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό μετά τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων.

Τη δυνατότητα σύστασης ενός "Διεθνούς Νομικού Σώματος", που θα μπορούσε να δικάσει τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν (π.χ. στην Ιταλία, όπου βρίσκεται), συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στη Βόννη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η υπόθεση του ηγέτη των Κούρδων αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού και στο πλαίσιο αποφάσεων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επεσήμανε άλλωστε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προχθές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ.

Η εκπρόσωπος του Εθνικο-Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) του Κουρδιστάν στην Κύπρο, Νουτζιάν Ντέρια, αποκάλυψε ότι πίσω από τη δολοφονία της Ρωσίδας βουλευτού, Γκαλίνα Σταροβοϊτοβα και ενός Ιρανού βουλευτή το περασμένο Σάββατο πιθανόν βρίσκεται η Τουρκία, αφού και οι δύο διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Ντέρια είπε ότι η δολοφονία ενός Ιρανού βουλευτή, ο οποίος είχε ζητήσει να επιτραπεί η διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από την ιταλική πρεσβεία στην Τεχεράνη, ως επίσης και η δολοφονία την ίδια ημέρα της Ρωσίδας βουλευτού διενεργήθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αφού και οι δύο διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Οτσαλάν.

Την πρότασή του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει τα κόμματα της κεντροδεξιάς "Μητέρα Πατρίδα" και "Ορθός Δρόμος" αλλά όχι το ισλαμικό κόμμα "Αρετή" εξέφρασε ο αρχηγός του κόμματος "Δημοκρατική Αριστερά" Μπούλεντ Ετσεβίτ στον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Οι πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων του κ. Γιλμάζ και της κ. Τσιλέρ υπό την ηγεσία του κ. Ετσεβίτ, ο οποίος είναι 73 ετών και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της χώρας στη δεκαετία του 1970 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιλμάζ.

Το κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, αναμένεται να έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 37.000 άτομα να χάσουν τη δουλειά τους το πρώτο εξάμηνο του 1999. Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο σεμιναρίου που οργάνωσε στη Σόφια η Συνομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συνδικάτων, σύμφωνα με την οποία περίπου 15-20.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενδέχεται να μείνουν άνεργοι την ίδια χρονική περίοδο. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η ανεργία στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο 11,1% που σημαίνει αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 1998 και κατά 2,3% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 1997.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 28 November 1998 - 6:40:16 UTC