Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ο ΚΕΡΙΜ ΕΜΜΕΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ
  • [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ Ο.Α.
  • [05] ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ
  • [06] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [08] ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
  • [09] 46 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΡΟΣ
  • [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΕΟΥ ΚΑΤΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [11] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ" ΤΗΣ HELEXPO
  • [12] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [13] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ Ο 3ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ
  • [14] ΜΠΑΣΚΕΤ A1: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [15] ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
  • [16] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [17] ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [18] ΤΟ ΣτΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΓΕΛΑΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [19] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.
  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝΙΚΗΣ - ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΣΠΙΑΣ
  • [21] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
  • [22] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
  • [24] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (14:27 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Απάντηση στο κλίμα της παραπολιτικής που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες (αντιπαραθέσεις, δυσαρέσκειες, μυστικούς δείπνους) έδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά εμπρός, ολοκληρώνει τα βήματά του και αποδεικνύει στο λαό ότι έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης.

    Ο κ.Σκανδαλίδης ανέφερε ότι "η μαζική παρουσία όλων των στελεχών στη σημερινή διαδικασία, αν αναλογιστεί κανείς όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό, είτε αναφέρονται στις ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές εξελίξεις, είτε αναφέρονται στις εμβριθείς πολιτικές αναλύσεις, είτε αναφέρονται σε δημοσκοπήσεις των επιγενομένων και σε φιλοδοξίες νέων και παλιών δυνάμεων, είτε αναφέρονται στην εικόνα μίας τρικυμίας εν ποτηρίω μέσα στον ίδιο μας το χώρο, αυτή, λοιπόν, η παρουσία μας μπορεί να προσγειώσει τα πράγματα στο πραγματικό τους μέτρο".

    Θα αναδείξει, πρόσθεσε, ότι αυτός ο χώρος διαθέτει ρίζα, ενότητα, δύναμη να φεύγει προς τα εμπρός, ότι αποτελεί την πολιτική σταθερά και τον πόλο αναφοράς στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, ότι έχει στα χέρια του όλες τις πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας μας σε μια νέα εποχή.

    [02] Ο ΚΕΡΙΜ ΕΜΜΕΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ

    Βαρσοβία, 9 Μαρτίου 2001 (12:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σρτζαν Κέριμ τόνισε για μία ακόμα φορά σε δηλώσεις του ότι η σταθερότητα της χώρας του δεν απειλείται και ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές που επιχειρούν το αντίθετο, δεν θα πετύχουν ποτέ τον σκοπό τους.

    Σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα "Zecpospolita", ο Κέριμ δήλωσε ότι ο πολυεθνικός μωσαϊκός της ΠΓΔΜ άντεξε στον χρόνο και στις δοκιμασίες και χαίρει τις στήριξης της διεθνούς κοινότητας, την οποία και κάλεσε να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του στα βόρεια σύνορά της.

    "Από τη στιγμή της πρώτης ένοπλης σύρραξης στα Βαλκάνια, τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΑΣΕ ήταν εκεί και σήμερα διαθέτουν πείρα τόσο για την κατάσβεση των φωτιάς όσο και της πρόληψής του. Γι' αυτό περιμένουμε να βοηθήσουν" κατέληξε ο Κέριμ.

    Ε.Π.

    [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Τα Σκόπια θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, και τον Γιώργο Χαβατζά, μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του κόμματος. Τα στελέχη του ΚΚΕ θα έχουν συναντήσεις με εκρποσώπους πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της ΠΓΔΜ για να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ Ο.Α.

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (14:18 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Τη βεβαιότητα ότι γίνεται καλή δουλειά για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ότι θα έχουν επιτυχία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Θωμά.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα -με επαρκή χρηματοδότηση- σε εξέλιξη, για την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα σύμφωνα με το οποίο:

    -Θα διατεθούν ένα τρισ. δραχμές για την τέλεση των αγώνων, για τους προκριματικούς στην Αθήνα και στην περιφέρεια και για το δίκτυο των προπονητηρίων, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες υποδομές και δράσεις.

    -Από το 1999 -και σε κάθε προϋπολογισμό- εγκρίνονται 2 δισ. δραχμές για τις αθλητικές προετοιμασίες.

    -Υπάρχουν επιχορηγήσεις για τους ολυμπιακούς αγώνες που ξεπερνούν τα 10 δισ. δραχμές.

    "Θέλουμε ολυμπιακούς αγώνες που θα δίνουν ευκαιρίες στους νέους αθλητές και ταυτόχρονα θα συμμετέχουν και οι ολυμπιονίκες μας που έχουν διακριθεί και σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός και συμφώνησε με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία των αθλητών ώστε να μετρήσουμε πραγματικά μετάλλια".

    Ο κ. Σημίτης συμφώνησε επίσης με την επισήμανση του κ. Θωμά ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα αναδειχθούμε μόνο μέσα από τα έργα υποδομής που γίνονται και τις τεχνικές υποδομές -όπως λανθασμένα έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της πληροφόρησης της κοινής γνώμης- αλλά μέσα -όπως είπε- από τις επιδόσεις των αθλητών μας και τα μετάλλια που θα πάρει η χώρα.

    Την άλλη μέρα των αγώνων θα μετράμε μετάλλια και όχι κυβικά μπετόν, τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ενώ ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πράγματι πρέπει να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τους αγώνες ως έναυσμα για κάτι καλύτερο και ως μήνυμα αλλαγής και άμιλλας.

    [05] ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ

    Μέξικο Σίτι, 9 Μαρτίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Οι αρχές του Μεξικού ελευθέρωσαν δεκαεννιά Ζαπατίστας με αφορμή τη πορεία τους που ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και αναμένεται να καταλήξει στην Ουάσιγκτον.

    Οι Ζαπατίστας και πολλοί υποστηρικτές τους θα εισέλθουν στην πόλη του Μέξικο Σίτι την Κυριακή.

    Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας, EZLN κάλεσε για τη απελευθέρωση περισσότερων μελών του ως δείγμα καλής θέλησης για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη μεξικανική κυβέρνηση.

    [06] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 9 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Βασική προτεραιότητα του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αν ανέλθει στην εξουσία θα είναι εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος και πιθανός υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης τους στις προσεχείς εκλογές Francis Μΰude σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Την εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με κυπριακές οργανώσεις του Λονδίνου παρακολούθησαν αρκετά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

    Ο κ. Maude υπογράμμισε επίσης ότι το Συντηρητικό Κόμμα υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. - και μάλιστα στο πρώτο κύμα χωρών - μέχρι το 2004.

    Πρόσθεσε, ότι επιθυμία του κόμματος είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. τονίζοντας ωστόσο ότι η μη εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη ή μη του νησιού στην Ενωση.

    Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι η δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί, ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Maude υποστήριξε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό θα επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αυξηθεί η πίεση προς την Αγκυρα από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης των Συντηρητικών θα είναι η μετάβαση του ιδίου και του William Hague στην Ουάσιγκτον, όπου οι Συντηρητικοί θα θέσουν ως κύριο θέμα της συζήτησης την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    [07] ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 9 Μαρτίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η Ιταλία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 13 Μαίου ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου στα γραφεία του στο κέντρο της Ρώμης.

    Ο πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι διέλυσε χθες της 13η βουλή της Ιταλίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    [08] ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ευεργετικά και ιδιαιτέρως εποικοδομητικά για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ έως την Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι τα αποτελέσματα της νέας συμφωνίας μαμούθ στην οποία κατέληξε η διοίκηση της ΕΟΚ με τον τραπεζικό όμιλο Eurobank - Ergasias.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος και η διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέληξαν στην συμφωνία με τον τραπεζικό όμιλο ύστερα από εμπειριστατωμένη μελέτη όλων των σχετικών υποψηφιοτήτων που υπήρχαν στη διάθεση τους για τη χορηγία όλων των εθνικών ομάδων.

    Η ΕΟΚ εφαρμόζοντας πιστά τον οικονομικό προγραμματισμό της για την ευμάρεια όλων των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών ως το 2004, χαιρέτησε τη νέα συμφωνία η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα από την διοίκηση της Ομοσπονδίας και τον διευθύνοντα σύμβουλο του τραπεζικού ομίλου κ. Νανόπουλου στις 4 Απριλίου.

    [09] 46 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Μαρτίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η αστυνομικές αρχές Εβρου συνέλαβαν 46 λαθρομετανάστες που μεταφέρονταν μέσα σε κρύπτη σε φορτηγό στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής, μετά από έλεγχο που έκαναν σε ένα ΙΧ, το οποίο κινούνταν μπροστά, και σε δύο φορτηγά που κινούνταν από πίσω.

    Το ΙΧ, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν ο πρωτεργάτης για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών, ανοίγοντας το δρόμο στα φορτηγά. Οι συνοριοφύλακες, μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν στα οχήματα διαπίστωσαν ότι σε ένα από τα φορτηγά κρύβονταν 46 λαθρομετανάστες από το Ιράκ και το Μαγκλαντές. Το δεύτερο φορτηγό, στο οποίο θα μετεπιβιβάζονταν οι λαθρομετανάστες, διέθετε ειδική κρύπτη.

    Οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερρών, όπου και κρατούνται, και απο εκεί θα προσαχθούν στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ κατασχέθηκαν τα οχήματα και τρία κινητά τηλέφωνα.

    [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΕΟΥ ΚΑΤΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκειά του για τον διαιτητή Νίκου Αγγελάκη που θα διευθύνει τον αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό Αστέρα εξέδωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αχιλλέας Μπέος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ δεν ξέχασε να ασχοληθεί και με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλου.

    "Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία του Νίκου Αγγελάκη. Όμως γνωρίζουμε καλά ότι είναι προσωπικός φίλος με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας, Νίκο Παπαδόπουλο", επισήμανε ο Αχιλλέας Μπέος, ενώ συνέχισε: "Θέλω να πιστεύω ότι μετά το παιχνίδι θα συγχαρώ τον κ. Αγγελάκη".

    Ο κ. Μπέος αναφέρθηκε και για τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλο: "Του δίνω συγχαρητήρια, έστω κι αν έχουμε διαφορετικές απόψεις. Την άλλη εβδομάδα θα είναι μαζί του 100 Ενώσεις και ομάδες. Ισως μάλιστα τον ανακηρύξουμε ιεραπόστολο ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας", τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Μπέος και πρόσθεσε: Με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ δεν έχω προσωπικά τίποτα. Διαφωνώ με τις μεθοδεύσεις του".

    [11] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ" ΤΗΣ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Μια είναι τελικά η οικονομική προσφορά για το 30% και το μάνατζμεντ της Helexpo και αναμένεται να κατατεθεί από την βρετανικών συμφερόντων κοινοπραξία MACK-BROOKS EXHIBITIONS και DAMCO ENERGY έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η τεχνική προσφορά που ήδη υπεβλήθη και στην οποία περιλαμβάνεται και το επιχειρησιακό σχέδιο κρίνεται ως αξιόπιστη. Η υποβολή της οικονομικής προσφοράς θα γίνει αφού προηγηθεί η δημοσίευση του ισολογισμού της Helexpo.

    Για το υπόλοιπο 70% το 10% θα δοθεί στους κοινωνικούς φορείς της πόλης, το 15% μέσω Χρηματιστηρίου και το υπόλοιπο 45% θα παραμείνει στη ΔΕΘ ΑΕ.

    [12] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Σίδνεϊ, 9 Μαρτίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Αυστραλοί πρώην ανώτατα στελέχη της Επιτροπής Διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων Σίδνεϊ (S.O.C.O.G.) αναλαμβάνουν καθήκοντα συμβούλων στο Προεδρείου του "Αθήνα 2004", όπως μεταδίδει το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP επικαλούμενο.

    Σε δημοσιεύματα που επικαλείται το AAP, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η περίπτωση του David Richmond Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Συντονισμού και Διοργάνωσης των Αγώνων του Σίδνεϊ (Olympic Coordination Authority), στον οποίο Ελληνες αξιωματούχοι, υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων πρόσφεραν συμβόλαιο με υψηλές αποδοχές, περισσότερες από αυτές που απολαμβάνει σήμερα, ύψους 300.000 δολαρίων ετησίως για να εργαστεί σαν σύμβουλος της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον δέκα από τα ανώτατα στελέχη των Αγώνων του Σίδνεϊ έχει γίνει "προσέγγιση" για να αποδεχθούν συμβόλαια συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή της Αθήνας και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην Ελλάδα.

    Επισημαίνουν ότι η ελληνική εισβολή στο Σίδνεϊ έγινε μετά από σειρά σοβαρών καθυστερήσεων σημαντικών Ολυμπιακών έργων υποδομής.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το AAP, δύο βασικά στελέχη του Κέντρου Τύπου στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα στα πλαίσια συμβολαίου συνεργασίας τους με την Επιτροπή της Αθήνας.

    Το AAP επισημαίνει ότι "δύο ακόμα ανώτατα στελέχη της S.O.C.O.G. οι Jim Sloman, επικεφαλής επιχειρήσεων των Αγώνων και John Quayle Γενικός Διευθυντής Διοίκησης και Διαχείρισης των Αγώνων, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί να συνεργασθούν με την "Αθήνα 2004" έχουν ήδη ιδρύσει ειδική εταιρεία, με την οποία "παρέχουν επαγγελματικού επιπέδου υπηρεσίες στους Ελληνες".

    Τέλος αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δρ. Ζακ Ρογκ έχει κάνει σαφές ότι θέλει τους καλύτερους ειδικούς του Σίδνεϊ να βοηθήσουν την Αθήνα.

    [13] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ Ο 3ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 9 Μαρτίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Οι γονείς του 3χρονου από το Βόλο που πάσχει απο νευροβλάστωμα ήρθαν αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, καθώς όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να ανοίξουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα, επειδή χρειάζεται ειδικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, το οποίο για να χορηγηθεί θα πρέπει ο μικρός Κωνσταντίνος να περάσει από ιατρικές επιτροπές.

    Το ΙΚΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τα έξοδα για τα νοσήλεια του μικρού Κωνσταντίνου σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, ενώ, αν και αρχικά η Alpha Bank είχε επιβεβαιώσει την οικογένειά του ότι μπορεί να ανοίξει κοινό λογαριασμό, ζητά ειδικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

    Ο δήμος Ιωνίας του Βόλου εκφράζει την υποστήριξή του και χαρακτηρίζει το γεγονός αναγχρονιστικό.

    [14] ΜΠΑΣΚΕΤ A1: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό στο Ιβανώφειο την Κυριακή στις 17:00 είναι αυτό που ξεχωρίζει στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Ο Ηλίας Αρμένης θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Ράτζα και Χούπμαν, γεγονός που κάνει την αποστολή του Ηρακλή δυσκολότερη. Από την άλλη το πρωτοπόρο Περιστέρι θα δοκιμάσει την τύχη του στο κλειστό της Καισαριανής με αντίπαλο τη Νήαρ Ηστ. Ο 3ος στη βαθμολογία ΠΑΟ φιλοξενείται την Κυριακή στο κλειστό της Δάφνης. Εύκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει η ΑΕΚ κόντρα στον Μίλωνα, τον οποίο υποδέχεται αύριο στο ΟΑΚΑ.

    Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    Σάββατο

    Αμαρουσίου 17.00: Μαρούσι - Αρης

    Νεάπολης 17.00: Μακεδονικός - Ηράκλειο

    Καισαριανής 19.00: Νήαρ Ηστ - Περιστέρι

    ΟΑΚΑ 17.00: ΑΕΚ - Μίλωνα

    Φοίνικα 17.00: ΠΑΟΚ - Πανιώνιος

    Κυριακή

    Ιβανώφειο 17.00: Ηρακλής - Ολυμπιακός

    Δάφνης 17.00: Δάφνη - Παναθηναϊκός

    [15] ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Στην ιδιαίτερη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γυναίκες στη νέα εποχή για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, τη συγκράτηση του πληθυσμού και την συγκρότηση και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στον αγροτικό χώρο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης.

    Μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Αλιάρτου Βοιωτίας, ο κ. Χατζημιχάλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, αλλά και η ανάπτυξη στο σύνολο της χώρας χρειάζεται τη συμμετοχή αλλά και την ιδιαίτερη δυναμική των γυναικών". Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, πέρα από την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα κάνουν ευχάριστη και πιο ελκυστική τη ζωή και την απασχόληση των γυναικών στην ύπαιθρο.

    "Εκείνο που έχει σημασία να αλλάξουμε είναι το μοντέλο ανάπτυξης και τα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρότυπα που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πρότυπα που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να αγωνιστούμε για τη διαφοροποίηση των προτύπων αυτών, προτείνοντας και στηρίζοντας την επιστροφή στην ύπαιθρο και την αξιοπρεπή και ευχάριστη διαβίωση σε αυτήν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχάλης.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι το υπουργείο Γεωργίας απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δεσμευόμενο να στηρίξει κάθε γυναικείο συνεταιρισμό, κάθε συλλογική, αλλά και ατομική πρωτοβουλία γυναικών.

    [16] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Σκόπια, 9 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Στα Σκόπια θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση της χώρας του στην ΠΓΔΜ και την πρόθεση συμβολής της στη διευθέτηση της κρίσης.

    Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σεργκάν Κερίμ, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη συμπαράστασή του στη χώρα και ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και κυριαρχίας της ΠΓΔΜ.

    [17] ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 18:30 αναμένεται στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της FIFA Ντέιβιντ Γουίλ. Ο τελευταίος θα συναντηθεί την Τρίτη 13 του ίδιου μήνα με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Στη συνέχεια θα ζητήσει, μέσω της ΕΠΟ, συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γεώργιο Φλωρίδη για την ίδια ημέρα.

    Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου ζήτησε μέσω της ΕΠΟ να τεθούν στη διάθεσή της στο διάστημα 19-29 Μαρτίου οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Καβάζης, Στέφανος Βοσκαρίδης, για τους αγώνες της Εθνικής Ελπίδων Κύπρου με το ΕΙΡΕ (23.03.2001) και την Εσθονία (27.03.2001).

    Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι ο διαιτητής Γεώργιος Δούρος, ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα Εθνικών Ομάδων Ελπίδων Ρωσία - Σλοβενία (24.03.2001). Ακόμη, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, διαιτητής του αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελπίδων Ελλάδα - Γερμανία (27.03.2001), ορίστηκε ο Ιταλός Μάσιμο Ντε Σάντις.

    [18] ΤΟ ΣτΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΓΕΛΑΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Στρασβούργο, 9 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλωσόρισε σήμερα την απομάκρυνση του εκπροσώπου της κροατικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αντε Γέλαβιτς, από τη συλλογική προεδρία της χώρας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ουώλτερ Σβίμερ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Γέλαβιτς και των φίλων του είναι καταστροφικές και εμποδίζουν την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον θεσμό αυτό.

    Ο Βόλφγκανγκ Πέτριτς, εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία απομάκρυνε τον Γέλαβιτς, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ενωση, ΗDZ από τα καθήκοντά του μαζί με τρεις ακόμη αξιωματούχους του κόμματος την Τετάρτη.

    Ο Γέλαβιτς δεν μπορεί να αναλάβει κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα και το ίδιο ισχύει για τρεις ακόμη αξιωματούχους. Πρόκειται για τους αντιπροέδρους Μάρκο Τόκιτς, Ζντράβκο Μπάτινιτς και τον βουλευτή Ιβο Αντριτς Λουζάνσκι.

    Ο κ. Σβίμερ ανέφερε ακόμη ότι η απομάκρυνση του Γέλαβιτς έπρεπε να γίνει για να αποδειχθεί ότι οι κινήσεις αυτονομίας δεν είναι επιλογή των πολιτικών τάσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε ότι όσα αποφάσισαν τα εθνικιστικά κόμματα της Βοσνίας αντιτίθενται στην συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία το 1995.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κροατικά εθνικιστικά κόμματα της Βοσνίας αποφάσισαν ομόφωνα το περασμένο Σάββατο να προχωρήσουν στην αυτονομία των Κροατών εντός της Βοσνίας, σχηματίζοντας ενδοπεριφερειακό συμβούλιο.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από ψηφοφορία σε συνέλευση των κροατικών εθνικιστικών κομμάτων της Βοσνίας, στην πόλη Μόσταρ, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γέλαβιτς, για τη "δημιουργία ενδοπεριφερειακού συμβουλίου ως σχήμα της αυτονομίας των Κροατών".

    Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από μέλη περιοχών, στις οποίες η πλειοψηφία είναι Κροάτες, όπως προβλέπει σχετικό έγγραφο, και θα έχει πρόεδρο, κυβέρνηση και κοινοβούλιο.

    Ο.Κ.

    [19] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Στο θέμα της πώλησης της Δ.Ε.Θ. αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην επιστολή που απέστειλε αμέσως μετά την 1η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, όπου ζητούσε τη διακοπή του διαγωνισμού πώλησής της μέσω της Ε.Τ.Ε.Β.Α.

    Οπως είναι γνωστό, η Δημοτική Αρχή ζητά με συγκεκριμένα επιχειρήματα να περιέλθει η ΔΕΘ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στους φορείς της πόλης, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό στην 1η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων της Θεσσαλονίκης.

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝΙΚΗΣ - ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΣΠΙΑΣ

    Τεχεράνη, 9 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Το Ιράν υπέγραψε συμφωνία, ύψους 226 εκατομμυρίων δολαρίων για να αρχίσει την εκμετάλλευση των πηγών πετρελαίου στη Κασπία Θάλασσα παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το καθεστώς της περιοχής μένουν στάσιμες.

    Η ιρανική εταιρία "Sandra" και η σουηδική GVA Consultants υπέγραψαν τη συμφωνία που ορίζει την κατασκευή πλατφόρμας για γεωτρήσεις πετρελαίου μέσα σε τρία χρόνια στην πόλη Νέκα στην επαρχία Μαζανταράν.

    Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να περιμένει αν οριστεί το καθεστώς που θα επικρατήσει στη περιοχή της Κασπίας από τις χώρες που βρίσκονται γύρω από αυτή, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

    Η συνάντηση των πέντε κρατών που είχε προγραμματιστεί για χθες αναβλήθηκε μέχρι τον Απρίλιο.

    Ο.Κ.

    [21] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Την πλήρη αντίθεσή του στην οπλοφορία των Δημοτικών Αστυνόμων εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης τύπου επισήμανε ότι η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στους Δημοτικούς Αστυνόμους δεν καθιστούν απαραίτητη την οπλοφορία τους, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο έργο των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά η διασφάλιση της ευνομίας και ευταξίας της πόλης.

    [22] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Οι διώξεις κατά των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μία από τις πλέον άγνωστες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά "Γράμμα στη μητέρα πατρίδα", ο οποίος θέλησε να καταθέσει τις μαρτυρίες για την εκστρατεία του σταλινικου καθεστώτος κατά των Ελλήνων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση ή το θάνατο από τις κακουχίες 44.000 - 50.000 Ελλήνων, ενώ άλλοι 200.000 οδηγήθηκαν στην εξορία στη Σιβηρία, στα Ουράλια και στην Κεντρική Ασία.

    Οι Ελληνες αυτοί είχαν φτάσει στην πρώην Σοβιετική Ενωση από την Τουρκία, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και νωρίτερα από την εποχή της Αικατερίνης της Β', που είχε ως στόχο τη δημιουργία του ελληνικού σχεδίου με σκοπό να ασκήσει αργότερα πίεση προς την Τουρκία.

    Η άρνηση των κυβερνήσεων της Ελλάδας μετά το 1928 να επιτρέψουν την επιστροφή αυτών των προσφύγων, οδήγησε στον εγκλωβισμό τους στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Αρχικά ακολούθησαν και συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις του "πρωτότυπου σοβιετικού πειράματος" και δημιούργησαν πλήρες δίκτυο ελληνικής παιδείας, θεατρικές ομάδες, εκδοτικούς οίκους, συνέστησαν αυτόνομες ελληνικές κοινότητες.

    Από το 1937 όμως ως το 1949, υπέστησαν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της βίαιης κολεκτιβοποίησης και στη συνέχεια της αφομοιωτικής πολιτικής του σταλινισμού. Οπως υπογράμμισε ο Τάσος Ψαρράς, η ελληνική διπλωματία δεν άγγιξε ποτέ, ούτε στο παρελθόν ούτε και τώρα αυτό το θέμα, ενώ χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ ντοκουμέντο, κριτική στον αυταρχισμό και στην ελληνική πολιτική.

    [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Την αντίδραση του υπουργείου Γεωργίας προκάλεσε η ανακοίνωση τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εκδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Δημήτρη Σιούφα και στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, καθώς και η ανάγκη μιας νέας επιθετικής αγροτικής πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας τονίζει ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και θεσμικές καινοτομίες, μετασχηματισμός του υπουργείου Γεωργίας σε υπουργεία Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας επισημαίνεται ότι η "ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας πέρα από τις ανακρίβειες και λάθη της, προδίδει αν μη τι άλλο, ότι η "επιθετική της πολιτική" είναι ήδη ξεπερασμένη από το έργο του ΠΑΣΟΚ".

    Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ο επαγγελόμενος μετασχηματισμός του υπουργείου Γεωργίας έχει ήδη ολοκληρωθεί, ότι το Π.Δ. για την αποκέντρωση του υπουργείου Γεωργίας ήδη έχει προωθηθεί για υπογραφή και ότι το επαγγελόμενο "Υπουργείο Γεωργία και Ανάπτυξης της Υπαίθρου" είναι ήδη πραγματικότητα.

    Επίσης διευκρινίζεται ότι ο Οργανισμός Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων έχει ήδη ολοκληρωθεί με την ίδρυση της εταιρείας "Ελληνικές Αγροεξαγωγές Α.Ε.", ότι η τροποποίηση του ΕΛΓΑ ήδη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή ως σχέδιο νόμου.

    Για τη Δημιουργία Οργανισμού Υδάτινων Πόρων και τη διαχείριση των υδατικών πόρων υπογραμμίζεται ότι έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία προώθησης στόχων και έργων μετά από μία διετία διαβουλεύσεων, με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

    Οσον αφορά την επαγγελία δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού, στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται ότι "αποτελεί μάλλον αποτυχημένη αντιγραφή στην ανακοίνωση της Ν.Δ.", καθώς το υπουργείο έχει υποβάλλει στην Ε.Ε. το τεχνικό δελτίο ίδρυσής της από το Νοέμβριο του 1999 και ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του.

    Για την εξυγίανση της ΑΤΕ, αναφέρεται ότι έχει ολοκληρωθεί και η νέα λειτουργία της μέσα από τα νέα χαμηλά επιτόκια αποτελεί γεγονός και τέλος για το πρόγραμμα νέων αγροτών του Β' Κ.Π.Σ. επισημαίνεται ότι τελείωσε επιτυχώς και ήδη αρχίζει το Γ' Κ.Π.Σ.

    [24] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 9 Μαρτίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Στο βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics μίλησε σήμερα η Ελληνίδα επίτροπος στην Ε.Ε. Αννα Διαμαντοπούλου, για τον "Εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και τις προοπτικές για τη Στοκχόλμη", μετά από πρόσκληση των τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του πανεπιστημίου.

    Η κ.Διαμαντοπούλου, απευθυνόμενη σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς, τόνισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο χώρο της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορά πρωτίστως τους νέους, οι ανάγκες των οποίων θα διαμορφώσουν τελικά τις νέες δομές στα ευαίσθητα αυτά θέματα.

    Αναφέρθηκε στα θέματα της απασχόλησης, της παραγωγικότητας, της ισότητας και των κοινωνικών δαπανών, όπως διαμορφώνονται ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής της Ε.Ε. στη Στοκχόλμη στις 23 και 24 Μαρτίου. Σε ότι αφορά την Ευρώπη υποστήριξε ότι η διανομή των αγαθών της κοινωνικής πολιτικής είναι δικαιότερη στην Ευρώπη από ότι σε άλλες περιοχές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, πριν δύο μήνες το ποσοστό φτώχειας των παιδιών ήταν μεγαλύτερο στις ΗΠΑ από ότι στην Τουρκία.

    Για τις νέες θέσεις εργασίας είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν τέσσερα εκατομμύρια νέες δουλειές και πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη ελέγχονται και παρακολουθούνται κάθε χρόνο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για τη συμπεριφορά και αποδοτικότητά τους σε 37 διαφορετικούς δείκτες για τα παραπάνω ζητήματα.

    Στόχος, είπε, είναι η αύξηση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της παροχής καλύτερων ποιοτικά κοινωνικών υπηρεσιών, στο 65% μέχρι το 2005, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου της σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, η κ.Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι, εάν η Τουρκία ήταν μέλος της Ενωσης οι σχέσεις της με την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερες και πρόσθεσε οτι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν είναι αισιόδοξες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 March 2001 - 19:13:50 UTC