Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ «17Ν»
  • [02] ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΗΜΗΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ
  • [04] ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ 17Ν ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
  • [05] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΦΑΕΛ ΕΣΤΡΕΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • [10] ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΠΑΪΩΑΚΕΙΜ Ο ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [12] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ EFG EUROBANK ERGASIAS ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [14] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 1955 ΣΤΗΝ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΖΕΜ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [16] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
  • [17] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [19] ΟΑΣΑ: ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΑΣΑ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ
  • [20] ΕΡΓΟ ΤΗΣ LANTEC ΓΙΑ ΤΗΝ INTERAMERICAN
  • [21] INTEL: ΕΣΟΔΑ 6,3 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΣΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ
  • [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑ 2004 - ΕΟΤ
  • [23] ΣΤΑ 1,0074 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [24] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

  • [01] ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ «17Ν»

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2002 (13:16 UTC+2)

    Η σχεδόν πλήρης πλέον αποκάλυψη του μηχανισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία, ή ως ένα τυχαίο γεγονός, αλλά εδώ και έξι περίπου μήνες, οι αρμόδιες αρχές της χώρας, είχαν τις πρώτες πληροφορίες για κάποια πρόσωπα της «17 Νοέμβρη», όταν συστηματικά η ΕΥΠ, άρχισε να επανεξετάζει μεθοδικά και από την αρχή τους τεράστιους φακέλους που σχηματίστηκαν μέχρι τώρα για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα πρώτο στοιχείο που αξιολογήθηκε τώρα και το οποίο είχε διαφύγει από τις αρχές ασφαλείας, το πρώτο διάστημα κατά το οποίο είχαν αρχίσει να ασχολούνται με τη δράση της 17Ν, ήταν η Γαλλική κουλτούρα, που εμφανώς φαίνεται ότι διέθεταν οι συντάκτες των πρώτων προκηρύξεων της οργάνωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι στην προκήρυξη της δολοφονίας Γουέλς, υπήρχαν ολόκληρα αποσπάσματα από έργα του Μπαλζάκ, ενώ επίσης υπήρχε σαφής αναφορά και σε ένα απόσπασμα δήλωσης του τότε πρεσβευτή της Κούβας στο Παρίσι Κάρπεντερ, ενώ ακόμη όπως είναι γνωστό η πρώτη προκήρυξη της 17Ν είχε σταλεί και δημοσιευτεί στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» επειδή αρνούνταν να τη δημοσιεύσουν οι ελληνικές εφημερίδες καθώς θεωρούσαν την 17Ν κατασκεύασμα Μυστικών Υπηρεσιών.

    Ξεκινώντας από αυτές τις διαπιστώσεις οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να «ξεσκονίζουν» τους κύκλους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της περιόδου του αντιδικτατορικού αγώνα που ζούσαν στη Γαλλία. Και αξιολογώντας τις κάθε είδους πληροφορίες που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν, φαίνεται ότι έφθασαν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης. Ένα από τα στοιχεία αυτά, ήταν και το γεγονός ότι ο Γιωτόπουλος είχε μεταφράσει Μπαλζάκ από τα Γαλλικά στα Ελληνικά. Έτσι, σιγά-σιγά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος που οδήγησε στην πλήρη διαλεύκανση της μεγάλης αυτής υπόθεσης.

    Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη αστυνομική πηγή, οι υπηρεσίες ασφαλείας ακόμη από τις αρχές του έτους είχαν καταλήξει στο όνομα του καθηγητή Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ως του αρχηγού ή ενός από τον ηγετικό πυρήνα της 17Ν. Και μάλιστα διέθεταν και πρόσφατη φωτογραφία του η οποία όπως είναι γνωστό επιδείχθηκε στον Ξηρό, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μόλις βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του.

    Ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην ταύτιση Γιωτόπουλου με τη 17Ν ήταν και η αναξιοποίητη μέχρι τώρα μαρτυρία του οδηγού του «σταθμάρχη» της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς, ο οποίος λίγο μετά την δολοφονία, τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου 1975 στην Αθήνα, είχε περιγράψει τον έναν από τους δύο δράστες ως «ψηλό, 1.80, λεπτό, με σπαστά μαλλιά, μελαχρινό», περιγραφή που ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ του Αλέξανδρού Γιωτόπουλου. Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε, ήταν ότι ο Γιωτόπουλος, για μεγάλο διάστημα, ακόμη και μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσε στο Παρίσι το ψευδώνυμο Άλεξ Ιατρόπουλος, γεγονός που έδειχνε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάτι να κρύψει

    Να σημειώσουμε με την ευκαιρία, ότι εδώ και καιρό, κάποιο ή κάποια από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα, είχαν μιλήσει στις αρχές, δίνοντας αρκετά στοιχεία για τη 17Ν και τώρα βρίσκονται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στο ίδιο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και μία γυναίκα, με τα αρχικά Μ.Κ. η οποία φαίνεται ότι όχι μόνο είχε σχέση με την 17Ν αλλά έλαβε μέρος και σε ορισμένες από τις δολοφονίες που αυτή διέπραξε.

    Η εκδοχή, επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Εθνος» σύμφωνα με τις οποίες πριν από αρκετούς μήνες δύο άτομα είχαν προσέλθει οικειοθελώς στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη διάρθρωση και κάποια μέλη της 17Ν. Τα άτομα αυτά που έχουν μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κρατούνται σε μυστικό κρησφύγετο για δική τους προστασία, μεταξύ των στοιχείων που έδωσαν στις αρχές ήταν σχετικά με το ρόλο του 44χρονου μελισσοκόμου Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και για τον Σάββα Ξηρό ο οποίος έκτοτε είχε τεθεί σε παρακολούθηση για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις του.

    Η έκρηξη του πυροκροτητή της βόμβας που κρατούσε στα χέρια του, τη νύχτα της 29ης Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, επιτάχυνε τις έρευνες των αρχών. Και όπως τώρα επιβεβαιώνεται, αυτός που πρώτος ειδοποίησε για την έκρηξη και τον τραυματισμό του Ξηρού, ήταν ο αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που τον παρακολουθούσε.

    [02] ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (15:48 UTC+2)

    Ιστορική μέρα η σημερινή για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη χθες στους Λειψούς, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο άνθρωπος καθοδηγητής της οργάνωσης και συγγραφέας των προκηρύξεών της. Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις έκανε το μεσημέρι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος. Ο Γιωτόπουλος ομολόγησε ότι κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχαήλ Οικονόμου ενώ τα αποτυπώματά του ταυτίστηκαν με αποτυπώματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου 84. Εξάλλου κατά την απολογία τους, οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλειος Ξηρός και Διονύσιος Γεωργιάδης, ομολόγησαν τις πράξεις τους και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τον τρόπο διάπραξής τους.

    Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από τις έρευνες της αστυνομίας για τον Χριστόδουλο Ξηρό, αδελφό του Σάββα Ξηρού, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι τέλεσε ή συμμετείχε σε 29 εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης ως το 1997. Μεταξύ αυτών ήταν και οι τρεις επιθέσεις της «17 Νοέμβρη» για να κλέψει όπλα ενώ ο ρόλος του διαπιστώνεται ότι ήταν πολύ πιο βασικός από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.

    Σε ό,τι αφορά στον Βασίλη Ξηρό, πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, και στην εκτόξευση ρουκέτας κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα όπου είχε πάρει μέρος και ο Σάββας Ξηρός ενώ μετείχε και στη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Ο Διονύσης Γεωργιάδης μετείχε σε εγκληματικές πράξεις της «17 Νοέμβρη» από το 1998 μέχρι σήμερα ενώ το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε γι΄αυτόν ήταν ότι ήταν ο ενοικιαστής του διαμερίσματος κρησφυγέτου της «17 Νοέμβρη» στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι.

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη ότι σήμερα προσήχθησαν από την Εύβοια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ανακρίνονται για συμμετοχή στις δραστηριότητες της «17 Νοέμβρη» οι Βασίλειος Τζωρτζάτος του Παρασκευαδιονύσιου και Θεολόγος Ψαραδέλης του Ευστρατίου.

    Νωρίς το απόγευμα οι Χριστόδουλος Ξηρός του Τριαντάφυλλου, Βασίλης Ξηρός του Τριαντάφυλλου και Διονύσης Γεωργιάδης του Παναγιώτη οδηγήθηκαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον εισαγγελέα.

    Τα στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο

    Ανακοινώνοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε πως από διάφορα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας άρχισε να σχηματοποιείται η εικόνα ενός ανθρώπου καθοδηγητή της οργάνωσης και συγγραφέα των προκηρύξεών της. Ο άνδρας αυτός που έφερε το Κωδικό Όνομα «Λάμπρος» έπρεπε να ήταν 55-60 ετών, με άσπρα μαλλιά. Το τελευταίο 24ωρο προέκυψαν ενδείξεις ότι άτομο με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου που έχει εξοχικό σπίτι στους Λειψούς συμπληρώνει πιθανότητες να είναι το ανωτέρω πρόσωπο.

    Με αιφνιδιαστική επέμβαση το άτομο αυτό προσήχθη χθες στην τοπική αστυνομική υπηρεσία, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου του Δημητρίου που γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και κατοικεί ομοίως στην οδό Δαμάρεως 36. Ο αριθμός ταυτότητας αντιστοιχεί σε γυναικεία ταυτότητα.

    Όπως είπε ο κ. Νασιάκος, στους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όπου κρατείται, αλλά και στον ίδιο προσωπικά τα ξημερώματα δήλωσε ότι ονομάζεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ότι είναι γιος του Δημήτρη Γιωτόπουλου και της Ζωής Μεταξά και γεννήθηκε το έτος 1944 στο Παρίσι. Αποτυπώματα του ατόμου που προσήχθη στάλθηκαν στα εργαστήρια της αστυνομίας και ήδη διαπιστώθηκε ότι ταυτίζονται με αποτυπώματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» επί της οδού Πάτμου 84.

    Οι ανακοινώσεις Νασιάκου για τον Χριστόδουλο Ξηρό

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ομολόγησε ότι μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ετέλεσαν ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Λοχία Ρόμπερτ Τζαντ στις 3.4.1984 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, στις 24.12.1984,

    *Δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Νικόλαου Μομφεράτου, και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, την 21.2.1985 στο Κολωνάκι,

    *Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 ατόμων την 26.11.1985 στην Καισαριανή,

    *Δολοφονία του βιομήχανου Δημήτριου Αγγελόπουλου, την 8.4. 1986 στο Κολωνάκι,

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε αμερικανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων, την 24.4.1987 στου Ρέντη,

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείων που μετέφερε αμερικανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα ατόμων την 10.8.1987 στην περιοχή Βούλας Αττικής,

    *Απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού Τζόρτζ Κάρος, την 21.1.1988 στη Φιλοθέη Αττικής,

    *Δολοφονία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Ορντίν την 28.6.1988 στο Κεφαλάρι Κηφισιάς,

    *Εισβολή ενόπλων, κλοπή οπλισμού στο ΙΘ Α. Τ. Αθηνών την 14.8.1988 στο Βύρωνα,

    *Απόπειρα δολοφονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, του βουλευτή Γιώργου Πέτσου, την 8.5.1989 στο Ψυχικό Αττικής,

    *Κλοπή πολεμικού υλικού από στρατόπεδο Συκουρίου την 24.12.1989 στη Λάρισα,

    *Κλοπή μπαζούκας από το πολεμικό μας μουσείο την 3.2.1990 στην Αθήνα,

    *Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκετών κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, την 20.11.1990 στην Εκάλη Αττικής,

    *Θανάσιμος τραυματισμός του αμερικανού λοχία Ρόναλντ Σιούαρτ με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 1991 στη Γλυφάδα,

    *Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ με έναν νεκρό και επτά τραυματίες την 2.11.1991 στα Εξάρχεια,

    *Συμπλοκή αστυνομικών με τρομοκράτες, την 20.11.1991 στα Σεπόλια,

    *Εκτόξευση δύο ρουκετών κατά γραφείων της εταιρείας «Βιοχάλκο Α.Ε.» την 8.12.1991 στους Αμπελόκηπους,

    *Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσα, την 14.7.1992 στην Αθήνα, που είχε σαν συνέπεια και τον θανάσιμο τραυματισμό του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας Άνω Πετραλώνων το 1984,

    *Ληστεία στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου το 1985 στους Αμπελόκηπους,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ρουσοπούλου στα Πατήσια το 1986,

    *Ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, το 1988,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας επί της οδού Πατησίων το 1989,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι, το 1990,

    *Ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Βύρωνα, στις 27.1.1997,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Χλεμονίδου στο Παγκράτι, την 17.12.1998.

    Η δράση του Βασίλειου Ξηρού

    Ο Βασίλειος Ξηρός ομολόγησε ότι μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ετέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Εκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε αυτοκίνητο στην οδό Κιθαιρώνος 21 στα Πατήσια,

    *Ληστεία των ΕΛΤΑ στο Βύρωνα, στις 27.1.1997,

    *Δολοφονία Εφοπλιστή Κωστή Περατεικού την 28.5.1997 στον Πειραιά,

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού κατά των καταστημάτων Mc Donalds στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια, την 3.2.1998,

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων GM Detroit Motors την 19.2.1998 στη Λεωφόρο Κηφισίας,

    *Εκρήξεις αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων Cryshler και Best Cars Opel το 1998 στο Νέο Ψυχικό και τον Χολαργό, αντίστοιχα,

    *Εκτόξευση Ρουκέτας κατά του υποκαταστήματος της Τράπεζας City Bank στην οδό Δροσοπούλου στα Πατήσια την 7.4.1998,

    *Εκτόξευση ρουκέτας κατά των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ την 31.3.1999,

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου, την 3.4.1999,

    *Εκτόξευση τριών ρουκετών κατά των Τραπεζών "Chace Manhattan Bank", "Midland Bank" και "Bank Nationale de Paris", στον Πειραιά την 5.5.1999,

    *Εκτόξευση ρουκέτας κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη στοΧαλάνδρι την 16.5.1999,

    *Δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στήβεν Σόντερς στη Φιλοθέη, thn 8.6.2000,

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι, την 17.12.1998,

    *Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πειραιά, την 2.5.2001,

    *Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων, την 2.4.2002.

    Η δράση του Διονύσιου Γεωργιάδη

    Ο Διονύσιος Γεωργιάδης ομολόγησε ότι μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ετέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Εκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στο υποκατάστημα της Τράπεζας Alpha Πίστεως στην οδό Αχαρνών 366, την 22.6.1998,

    *Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι, την 17.12.1998,

    *Ενοικίαση διαμερίσματος κρησφυγέτου της «17 Νοέμβρη» στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι, αρχές του έτους 2000.

    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες πολίτες που, όπως είπε, καθημερινά συμπαραστέκονται και βοηθούν την αστυνομία τους, συνεχάρη δημόσια τους Έλληνες αστυνομικούς που σε διάφορα σημεία της επικράτειας εργάστηκαν, εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια μεθοδικότητα και αυταπάρνηση για τη ριζική αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου στη χώρα μας.

    Απευθυνόμενος προς τις οικογένειες των θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες τους διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της και θα εξιχνιάσει μία προς μία όλες αυτές τις δολοφονικές ενέργειες. Επίσης ευχαρίστησε τον Τύπο και τα ΜΜΕ για τη συμπαράστασή τους όλο αυτό το διάστημα, την οποία η αστυνομία προσδοκά και στη συνέχεια.

    Τέλος ευχαρίστησε το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της χώρας γιατί όλο αυτό το διάστημα έδειξε αμέριστη εμπιστοσύνη και πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια της ΕΛΑΣ. «Οι έρευνες θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου της τρομοκρατίας από τη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Νασιάκος.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΗΜΗΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2002 (13:49 UTC+2)

    Επαφές και στη Θεσσαλονίκη είχε στη διάρκεια της δικτατορίας ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση του εκτάκτου στρατοδικείου Θεσσαλονίκης που τον είχε καταδικάσει στις 31 Μαρτίου 1971 ερήμην σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, βρέθηκε μυστικά στη Βόρεια Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1967 ως απεσταλμένος της Οργάνωσης «Κίνημα της 29ης Μαΐου».

    Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, που δημοσιεύτηκε τότε στα φύλλα των τοπικών εφημερίδων της εποχής «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Ελληνικός Βορράς», ο Γιωτόπουλος με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Ιατρόπουλος» είχε έρθει τον Οκτώβριο του 1967 στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον 25χρονο τότε αθηναίο φοιτητή Ανδρέα Στάικο για να οργανώσουν κλιμάκιο της οργάνωσης «Κίνημα της 29ης Μαΐου».

    Πάντα κατά το κατηγορητήριο, στη διάρκεια της εδώ παραμονής του, ο Γιωτόπουλος στρατολόγησε στην οργάνωση 2 τουλάχιστον άτομα, τον 32χρονο τότε ηθοποιό από την Πιερία Ιωάννη Κυριακίδη και τον 27χρονο αθηναίο φοιτητή Γεώργιο Κιθαρατζή, καθώς επίσης και άλλα άτομα.

    Κάποια από τα μέλη του κλιμακίου Θεσσαλονίκης της «29ης Μαη» πήγαν τον Μάρτιο του 1968 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία απ' όπου είχαν φέρει έντυπο υλικό.

    Οι αξιωματικοί της ασφάλειας που είχαν εξεταστεί τότε ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη, είχαν πει ότι ο «Ιατρόπουλος» και οι συνεργάτες του «εξακολουθούν να δρουν με έδρα των το Παρίσι».

    Μία φοιτήτρια της ιατρικής που επίσης εξετάστηκε στη δίκη, είχε αναφέρει ότι ο Κιθαρατζής είχε έρθει αργότερα για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη μαζί με μία ιταλίδα ονόματι Λουτσιάνα την οποία εμφάνισε ως γυναίκα του. Ενώ ο Κυριακίδης αναχωρώντας στο εξωτερικό είχε πει σε φίλους του ότι εργάζεται για λογαριασμό κάποιας οργάνωσης.

    Το «Κίνημα 29 Μάη», από την ημερομηνία κατά την οποία αποφασίστηκε το 1967 η δημιουργία του στο Παρίσι, μετεξελίχθηκε αργότερα στην οργάνωση «20 Μάη», και αργότερα, ο Γιωτόπουλος και εκπρόσωποι των ακροαριστερών οργανώσεων «Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση» (ΛΕΑ), «Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα» (ΛΕΚ) και «Κίνημα 20ης Οκτώβρη», που ήταν η μετεξέλιξη της οργάνωσης «29 Μάη», η οποία δημιουργήθηκε στις 29 Μαίου 1968 στο Παρίσι και υποστηριζόταν από την Curiel Apparat, δημιούργησαν την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η ΛΕΑ, που είχε την έδρα της στη Ρώμη και εξέδιδε την εφημερίδα «Επίθεση», μετεξελίχθηκε αργότερα σε ΕΛΑ («Ελληνική Λαϊκή Αντίσταση»).

    [04] ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ 17Ν ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

    Λονδίνο, 18 Ιουλίου 2002 (11:01 UTC+2)

    Στην σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη αναφέρονται και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής αστυνομίας για την εξάρθρωση της οργάνωσης.

    «Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον ηγέτη των ανταρτών», είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC που αναφέρεται στη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της 17 Νοέμβρη. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά της υπόθεσης, κατά την οποία η ελληνική αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε χθες τον 60χρονο καθηγητή και φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης.

    Το BBC μεταδίδει: «Έχοντας αποτύχει να κάνει οποιαδήποτε σύλληψη τα τελευταία 27 χρόνια, η ελληνική αστυνομία άρχισε να σημειώνει ουσιαστική πρόοδο στα τέλη του περασμένου μήνα». Η Ελλάδα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 δέχτηκε μεγάλη πίεση ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάρθρωση της οργάνωσης, υπογραμμίζει το BBC.

    Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας αποτελεί η σύλληψη του τρομοκράτη, σύμφωνα με το associated press, το οποίο χαρακτηρίζει την οργάνωση της 17 Νοέμβρη "αόρατη".

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που ώθησαν τις ελληνικές αρχές να διοχετεύσουν όλες τους τις δυνάμεις στο κυνήγι για τον εντοπισμό της οργάνωσης, σύμφωνα με το Reuters, σε ρεπορτάζ το οποίο τιτλοφορείται: «Η ελληνική αστυνομία πιάνει τον φερόμενο ως αρχηγό των ανταρτών της 17 Ν».

    Ν.Κ.

    [05] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Επέστρεψε σήμερα το μεσημέρι η ομάδα του Ηρακλή από τα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    Ο τεχνικός του Γηραιού έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση, την προσπάθεια και την θέληση που έδειξαν οι παίκτες του. «Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια και τη συμπεριφορά των παικτών κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στα Τρία - Πέντε Πηγάδια. Έδειξαν μεγάλη διάθεση και επαγγελματική συμπεριφορά», τόνισε ο Iβάν Γιοβάνοβιτς και κατέληξε: «Το κλίμα στην ομάδα είναι άριστο και όλοι οι παίκτες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

    Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 στις 20:00 θα διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ του Απόλλωνα Καλαμαριάς και του Ηρακλή στο γήπεδο της Καλαμαριάς.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΦΑΕΛ ΕΣΤΡΕΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την άποψη ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας Ραφαέλ Εστρέγια μιλώντας στα μέλη των επιτροπών εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Κάτω Βουλής και της Γερουσίας.

    "Διατηρούμε μια αμοιβαία φιλοδοξία την οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εστρέγια ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρουμανία θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς με την προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ στη διάσκεψη της Πράγας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    Από την πλευρά τους οι Ρουμάνοι βουλευτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    ''Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να ξεχαστούν τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού, απ' όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την οργάνωση ''17 Νοέμβρη'', δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την Αρτα όπου περιοδεύει.

    "Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι δεν πρέπει στο όνομα όλων των διεργασιών, διαδικασιών για την "17 Νοέμβρη", να ξεχάσει τα μεγάλα κοινωνικά - δημοκρατικά και πολιτικά προβλήματα, να μην τα βάλει σε δεύτερη μοίρα. Να δει σαν μέρος αυτών των προβλημάτων το ζήτημα της "17 Νοέμβρη", τόνισε.

    "Κάθε μέρα συλλαμβάνονται - προσάγονται καινούργιοι - ανακρίνονται. Εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Εδώ και 27 χρόνια για εμάς η "17 Νοέμβρη" δεν χαρακτηρίζεται ούτε από τη χρήση των πορτραίτων των Μαρξ - Τσε - Αρη Βελουχιώτη, ούτε από τον δήθεν επαναστατικό - αριστερό λόγο των προκηρύξεων", υπογράμμισε

    Η κ. Παπαρήγα ότι τόνισε ότι η θέση του κόμματος είναι αυτή που είχε διατυπωθεί από το 1975, όταν πρωτοεμφανίστηκε η οργάνωση, ότι δηλαδή η ''μήτρα'' της "17 Νοέμβρη", είτε βρίσκεται σε ξένα κέντρα με διασυνδέσεις και με εσωτερικά ελληνικά κέντρα, κρατικές μυστικές υπηρεσίες και τα κέντρα στην πορεία πήραν την οργάνωση αυτή στα χέρια τους και την χρησιμοποίησαν.

    "Μπορεί να πιαστούν άνθρωποι οι οποίοι, δεν ξέρω ενδεχομένως να εντάσσονται σ΄αυτή την οργάνωση, γιατί πίστευαν ότι κάνουν επαναστατική πάλη, άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την αφέλεια να νομίζουν ότι προσφέρουν στον ελληνικό λαό κάνοντας δολοφονίες και άλλες αξιόποινες πράξεις. Αυτοί οι άνθρωποι πιθανόν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Αν και με την προστασία μαρτύρων δεν ξέρω τι μένει", είπε η κ. Παπαρήγα.

    Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι οι κρίκοι που συνδέουν την "17 Νοέμβρη" με τα ξένα κέντρα, ξένες υπηρεσίες και με ελληνικά κέντρα ήδη είναι κομμένοι ή θα κοπούν και οι έρευνες δεν θα φθάσουν ως εκεί.

    "Είναι πολύ πιθανό η "17 Νοέμβρη" να έπαψε να είναι χρήσιμη και θα πρέπει να κλείσει και ενδεχομένως να αντικατασταθεί με κάτι άλλο πιο χρήσιμο, όπως επίσης η "εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη" χρησιμεύει για να υιοθετηθούν στην Ελλάδα ακόμα πιο αυστηροί τρομονόμοι, οι οποίοι έχουν έναν μόνο αποδέκτη και θύμα. Το λαϊκό κίνημα, τη λαϊκή πάλη, τις ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις", επισήμανε.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι "αυτοί που λένε ότι η πάλη για τη δημοκρατία ταυτίζεται με την πάλη κατά της τρομοκρατίας, είτε το λένε συνειδητά, είτε αθέλητα κάνουν ζημιά".

    "Η πάλη για τη δημοκρατία πρέπει να περιέχει την κατάργηση όλων των τρομονόμων. Είναι πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Συνδέεται με την πάλη για την ελευθερία της απεργίας και της δημιουργίας ανεμπόδιστης έκφρασης λαϊκής πάλης. Ολα τα άλλα που λέγονται, αν λέγονται συνειδητά ξέρουμε γιατί λέγονται, αν λέγονται μη συνειδητά υπηρετούν αυτούς που θέλουν να βάλουν τους λαούς στο γύψο και στην Ελλάδα και διεθνώς", πρόσθεσε.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Αύριο αναχωρεί η αποστολή του Αρη για το Αννόβερο της Γερμανίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Η αποστολή θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αύριο στις 16:30 για την Κολωνία και στη συνέχεια οδικώς για το αθλητικό Κέντρο Γκίλντε. Η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

    Παράλληλα έχουν κλειστεί και αρκετοί φιλικοί αγώνες. Συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου θα αντιμετωπίσει την Ρότενμπουργκ, στις 23/7 η Εϊνμπεκ, στις 25/7 την Χόχενχαμελ, στις 28/7 την Ολντεμπουργκ και στις 30/7 Κλόμπενμπουργκ.

    Οι μετεγγραφές των ερασιτεχνικών τμημάτων του Αρη για τη νέα αγωνιστική περίοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα με την ένταξη σ' αυτά τριών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Πρόκειται για τους Κουβέλη και Βαλκάνη -βασικά στελέχη της Μικτής Θεσσαλονίκης- καθώς και τον Βασίλη Κέντη.

    Σε δηλώσεις του στο επίσημο site της ΠΑΕ ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Μιχαλίτσος τόνισε: «Η κατάκτηση πρωταθλημάτων και η ανάδειξη παικτών για την πρώτη ομάδα λειτουργούν ως το σημαντικότερο κίνητρο για τα νέα παιδιά και για τους ποδοσφαιριστές που εντάχθηκαν στα τμήματά μας. Πρόκειται για αξιόλογους ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συμμετοχές στις Μικτές ομάδες».

    [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Στα νησιά των Κυκλάδων Aνδρο, Σύρο και Αμοργό θα περιοδεύσει το τριήμερο Σαββάτο 20, Κυριακή 21 και Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002, ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

    Στην Ανδρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του ο κ. Σηφουνάκης θα συναντηθεί με τη Γενική Γραμματέα Νοτίου Αιγαίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων. Το Σάββατο το απόγευμα, θα παραστεί σε εκδηλώσεις στο Δημοτικό Στάδιο του νησιού όπου μεταξύ των άλλων θα τιμηθεί η μνήμη του Ιωάννη Μ. Γουλανδρή.

    Την Κυριακή 21 Ιουλίου, ο υπουργός Αιγαίου θα βρίσκεται στη Σύρο όπου θα εγκαινιάσει την Παιδική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αμοργό προκειμένου να συνεργασθεί με το Δήμαρχο και παράγοντες φορέων του νησιού.

    Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου να εγκαινιάσει την έκθεση ζωγραφικής των Α. Φασιανού και Βένιου που οργανώνει στο νησί ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Φολέγανδρος" και ο Δήμος Αμοργού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αιγαίου.

    [10] ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΠΑΪΩΑΚΕΙΜ Ο ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    O προπονητής του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς είναι απόλυτος. Θέλει τον Παντελή Παπαϊωακείμ στον Δικέφαλο, ειδικά μετά την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων του παίκτη με τον Ηρακλή. Και ως ισχυρό κίνητρο για την απόκτησή του, η διοίκηση του ΠΑΟΚ θα βάλει αρκετά μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα. Ο Τάκης Πανελούδης, μέλος της διοικούσας επιτροπής, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του παίκτη. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι τελικά μπορεί να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

    Το ευχάριστο είναι ότι στην συνάντηση των δύο πλευρών το κλίμα ήταν θετικό και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Ετσι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη του παίκτη με τον Ηρακλή, ο Παντελής Παπαϊωακείμ να συμφωνήσει με τον Δικέφαλο.

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς ενδέχεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά κάποιους μεταγραφικούς στόχους.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Η Κεντρική Τράπεζα έχει μια παράδοση και μια ιστορία που την καθιστούν ικανή να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της, μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, τόνισε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από την πρώτη επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την άποψη ότι η ΚΤ, "όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει, αλλά ίσως και να βρίσκεται και σε καλύτερη θέση και επίπεδο από πολλές άλλες" Κεντρικές Τράπεζες άλλων χωρών.

    Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι χαρακτηρίζεται από "μία σχετική επιβράδυνση", σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "για το πρώτο τρίμηνο, από πλευράς ύψους ρυθμού ανάπτυξης", η Κύπρος είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι είναι η Ευρώπη και η Αμερική.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε επίσης πως παρατηρείται "μια ελαφρά αυξητική τάση της ανεργίας και του πληθωρισμού" στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και να έχουμε διαρκώς κάτω από τον έλεγχό μας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι συνεργούν σε αυτές τις αυξητικές τάσεις".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ EFG EUROBANK ERGASIAS ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών της EFG Eurobank Ergasias με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Νικόλαο Νανόπουλο και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Βύρωνα Μπαλλή.

    Στόχος της επίσκεψης και των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν ήταν η άμεση επικοινωνία με τα στελέχη και τους πελάτες της Τράπεζας καθώς και με εκπροσώπους των διοικητικών αρχών. Σημειώνεται ότι η EFG Eurobank Ergasias λειτουργεί στην Κρήτη με 17 καταστήματα. Επίσης, έχει δημιουργήσει δύο μονάδες Private Banking στο Ηράκλειο και τα Χανιά, μία μονάδα Επιχειρηματικής Πίστης στο Ηράκλειο καθώς και ένα υποκατάστημα της "EFG Eurobank Χρηματιστηριακή".

    Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Τράπεζας για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ενεργότερης δραστηριοποίησης και ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργασιών. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενέστερα στους δύο τομείς δραστηριότητας στους οποίους η Τράπεζα έχει επικεντρώσει κατά την περίοδο αυτή το ενδιαφέρον της.

    Όπως επισήμανε ο κ. Νανόπουλος, η EFG Eurobank Ergasias ανήκει στο EFG Bank Group, το διεθνή Τραπεζικό Όμιλο Λάτση, που έχει παρουσία στο κύρια χρηματιστηριακά κέντρα του κόσμου και εξειδίκευση στο private banking. Επίσης, τραπεζικός εταίρος και συνεργάτης της είναι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή Τράπεζα που είναι και ένας εκ των μεγαλυτέρων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής υπό τον Β' Αντιπρόεδρο του Σώματος Παναγιώτη Σγουρίδη, φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν οι Βουλευτές Φλώρος Κωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ), Ευγένιος Χαϊτίδης (ΝΔ), Δημήτριος Τσιόγκας (ΚΚΕ), ο ανεξάρτητος Βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης και ο πρώην βουλευτής, εκπρόσωπος του κόμματος του ΣΥΝ Ευάγγελος Αποστόλου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 1955 ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Άγκυρα, 18 Ιουλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στις 12 Μαρτίου 1995, στη συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα.

    Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισαν ότι ενώ έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 24 ετών στους αστυνομικούς οι οποίοι ενέχονται για τους θανάτους, τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους και 8 μηνών κατά μέσο όρο και ότι η κατάσταση αυτή, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο μηδενικό για το Κράτος Δικαίου, τους εξανάγκασε να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΖΕΜ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Άγκυρα, 18 Ιουλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Σημαντικά στοιχεία για την τάση του εκλογικού σώματος στην Τουρκία, προέκυψε σε δημοσκόπηση του TάSES (Τουρκικό Ιδρυμα Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών) που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2002 σε 73 πόλεις και σε 103 χωριά με 1807 ερωτηθέντες.

    Οι εφημερίδες τονίζουν ότι από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το 42,4% του εκλογικού σώματος αισθάνεται την ανάγκη ενός νέου πολιτικού κόμματος και το δε 72,2% αισθάνεται την ανάγκη ενός νέου ηγέτη.

    Από την σφυγμομέτρηση προκύπτει ακόμη :

    Το 53,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός ενώ το 25% πιστεύει ότι είναι η ανεργία.

    Σημειωτέον ότι το 1994 το αντίστοιχο ποσοστό των πρώτων [ακρίβεια και πληθωρισμός] ήταν 36,9%, των δε δεύτερων [ανεργία] 10,4%.

    Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 1,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η τρομοκρατία ενώ το 1994 το ποσοστό αυτό ήταν 45% και η τρομοκρατία θεωρούνταν τότε το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα.

    Όσον αφορά 'τα αντιπαθέστερα' κόμματα, δηλαδή τα κόμματα για τα οποία οι ερωτηθέντες δήλωσαν ρητά πως δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν, την πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει το DSP με 24,5%, τη δεύτερη το ΜΗΡ με 24% και την τρίτη το ΑΝΑΡ με 13,4%.

    Ο Γενικός Διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας «Radikal», Ισμέτ Μπερκάν τονίζει ότι απ' αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται η διαπίστωση πως ο πραγματικός πολιτικός διχασμός δεν είναι μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς αλλά μεταξύ αυτών που επιζητούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αυτών που αντιτάσσονται στην ένταξη.

    Τέλος, από τη σφυγμομέτρηση προκύπτει ότι το 57,7% των συμμετεχόντων επιζητεί την ένταξη στην Ε.Ε.

    [16] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Σε "εργασιακό μεσαιωνικό γκέτο τρόμου" έχει μετατραπεί ο χώρος της οικοδομής και των τεχνικών έργων, επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας - Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

    "Τα δολοφονικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, των παραγόντων του "Αθήνα 2004" και των ταυτιζόμενων μαζί τους παραδομένων συνδικαλιστών της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, για το εξοντωτικό στρίμωγμα των εργαζομένων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή, με τραγικό αποτέλεσμα 4 εργάτες νεκρούς στο κάτεργο του Ολυμπιακού χωριού και δεκάδες τραυματίες" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Ειδικά για το Ολυμπιακό Χωριό η Ομοσπονδία απαιτεί - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - να δημιουργηθεί μόνιμο γραφείο του ΚΕΠΕΚ, Επιθεώρησης Εργασίας του ΙΚΑ, ενώ επίσης απαιτεί την ενίσχυση των μηχανισμών στους χώρους δουλειάς, να σταματούν τα έργα όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί, με την υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει ημερομίσθιο και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες, που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.

    [17] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 18 Ιουλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τηλεφώνησε στους κ.κ. Τζέμ και Οζκάν και τους είπε ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από μια νέα ανάσα και τους ευχήθηκε καλό ξεκίνημα.

    Ο κ. Ντεμιρέλ τόνισε ακόμη: «Ελπίζω ότι θα αποβεί προς το καλό της Τουρκίας το να προχωρήσετε σε μια νέα δημιουργία παίρνοντας μαζί σας και τον κ. Ντερβίς».

    Οι κ.κ. Τζέμ, Οζκάν και Ντερβίς ξανασυναντήθηκαν χθες τη νύχτα και έδωσαν την τελευταία μορφή στις εργασίες τους για το νέο κόμμα. Ο κ. Ντερβίς, λόγω της θέσης του στην Κυβέρνηση, δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο ιδρυτικών στελεχών της νέας δημιουργίας. Όμως στον κατάλογο που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 22 Ιουλίου υπάρχει και το όνομα του παγκοσμίως γνωστού τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάϋ, καθώς επίσης και το όνομα του ιατρού του κ. Ντεμιρέλ, καθηγητή Μουφτούογλου.

    Ο κ. Ντερβίς, που συνεχίζει τις επαφές του για την ενίσχυση της νέας δημιουργίας, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του CHP Μπαϋκάλ, η οποία κράτησε 2,5 ώρες.

    Ο κ. Μπαϋκάλ στη συνέχεια δήλωσε ότι μίλησαν με τον κ. Ντερβίς για το πρωινό της 4ης Νοεμβρίου και ο κ. Μπαϋκάλ δήλωσε ότι είναι σημαντικό το ποια κυβερνητική δομή θα αντικρίσει η Τουρκία μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Η αρχηγός του DYP, Τανσού Τσιλλέρ, προέβη σε τρεις προτάσεις για την εξάλειψη της πολιτικής ασάφειας στην πορεία προς τις εκλογές:

    -         Να παραιτηθεί η Κυβέρνηση

    -         Να συναντηθούμε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων στις 22 Ιουλίου

    -         Να εκδοθούν οι νόμοι προσαρμογής στην Ε.Ε. καθώς και ο εκλογικός νόμος.

    Η κα Τσιλλέρ, που επισκέφθηκε χθες τον Ντεμιρέλ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση, με την πτώση της χαμηλότερα από τις 276 έδρες, έχει χάσει πλέον την νομιμότητά της και πρόσθεσε: «Έχει δηλωθεί και από τον κ. Ετζεβίτ και από τον κ. Μπαχτσελί ότι στην περίπτωση που η Κυβέρνηση πέσει χαμηλότερα από τις 276 έδρες, θα προκύψει πρόβλημα νομιμότητας.

    Τώρα, αυτή η Βουλή πως θα αντέξει αυτή την Κυβέρνηση;». Στο μεταξύ, η πρώτη συγκατάθεση στην απόφαση των Αρχηγών των κομμάτων του Κυβερνητικού Συνασπισμού για την διεξαγωγή εκλογών στις 3 Νοεμβρίου προήλθε από το AKP.

    Ο Αντιπρόεδρος του AKP, Γκιούλ, τόνισε ότι θα υπογράψουν την πρόταση του DYP για συνάντηση των αρχηγών στις 22 Ιουλίου. Επίσης τόνισε πως, με απόφαση που θα ληφθεί την ημερομηνία αυτή για εκλογές, θα μπορέσει να δοθεί στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο η απαιτούμενη προθεσμία.

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου κ. Αλγκάν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του AKP, κ. Ερντογάν και ο Πρόεδρος του απαγορευθέντος RP, κ. Ερμπακάν δεν μπορούν να εκλεγούν Βουλευτές, ακόμη και ως ανεξάρτητοι.

    Ο κ. Αλγκάν υπενθύμισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το RP περί απαγόρευσης άσκησης πολιτικής επί 5 χρόνια και πρόσθεσε: «Πριν συμπληρωθεί το όριο αυτό, δεν μπορεί να γίνει ούτε ανεξάρτητος Βουλευτής (ο κ. Ερμπακάν)».

    Ο κ. Αλγκάν ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, εάν ο κ. Ερντογάν, ο οποίος καταδικάστηκε βάσει του άρθρου 312, μπορεί να εκλεγεί ή όχι Βουλευτής, δήλωσε: «Στο άρθρο 11 του νόμου περί εκλογής Βουλευτών αναφέρεται ποιοι μπορούν να εκλεγούν. Στην προκειμένη περίπτωση, άτομο το οποίο καταδικάστηκε βάσει του άρθρου 312 και μετά τη λήξη της ποινής του δεν έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν έχει ανακτήσει τα δικαιώματά του, δεν μπορεί να εκλεγεί Βουλευτής».

    Βάσει της δήλωσης αυτής του κ. Αλγκάν, η ανάκτηση των δικαιωμάτων του κ. Ερντογάν μπορεί να ζητηθεί από τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2003. Από την άλλη, η 5ετής απαγόρευση για τον κ. Ερμπακάν λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2003. Στην προκειμένη περίπτωση, και οι δυο δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές που θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου.

    [18] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Άγκυρα, 18 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Aποσπάσματα της έκθεσης την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (TάSέAD) παρουσίασε πριν από λίγες μέρες στον υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Μπουγιούκανιτ, δημοσίευσαν οι τουρκικές εφημερίδες.

    Στην 5σέλιδη έκθεση που ετοιμάσθηκε τον Ιούνιο τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής :

    Σε περίπτωση που δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει ή συνασπισμός ΑΚΡ-ΑΝΑΡ ή συνασπισμός ΑΚΡ-DYP. Πηγή της ανησυχίας για τους τούρκους βιομηχάνους, είναι ότι το ΑΚΡ θα θελήσει να κάνει ριζικές αλλαγές στην αντίληψη περί κοσμικότητας και σ' αυτό θα αντισταθεί και ο στρατός όπως και η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας.

    Εάν το ΑΚΡ δεν αλλάξει θα επαναληφθεί η 28η Φεβρουαρίου. Από σφυγμομέτρηση κατά την οποία το ερώτημα ήταν «πιο κόμμα δεν θέλει ο κόσμος να δει στην εξουσία», προκύπτει ότι το 58,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το κόμμα που δεν θέλει είναι το ΗΑDEP. Το άλλο κόμμα το οποίο οι εκλογείς βλέπουν αρκετά αρνητικά είναι το DSP. Εκείνοι που δεν θέλουν επ' ουδενί να δουν το ΑΚΠ στην εξουσία φθάνουν στο 28,1%. Η ανησυχία για αστάθεια σε σχέση με το ΑΚΡ προκύπτει από την αμφιβολία για το κατά πόσο το κόμμα αυτό είναι αξιόπιστο στις δηλώσεις του που τείνουν να παρουσιάζονται κεντρώες.

    Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τη σφυγμομέτρηση είναι ότι το ΑΚΡ είναι 16 μονάδες ψηλότερα από το DYP το οποίο φαίνεται να είναι το δεύτερο κόμμα. Το DSP έχει σχεδόν καταρρεύσει και μπορεί να μείνει χαμηλότερα από το όριο εκλογιμότητας. Το CHP, αν και έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ψήφους του, δεν φαίνεται να φθάνει το 20%. Το 10% (που είναι το όριο εκλογιμότητας) φαίνεται να μπορούν να το ξεπεράσουν 5 κόμματα : Το ΑΚΡ, το DYP, το ANAP, το CHP και το ΜΗΡ. Όμως οι ψήφοι του ΜΗΡ και του ΑΝΑΡ φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο όριο. 

    Σύμφωνα μ' αυτό το βασικό σενάριο το ΑΚΠ μπορεί να βγάλει 242 βουλευτές. Έτσι θα γινόταν πρώτο κόμμα, ο αρχηγός του Πρωθυπουργός και θα είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με οποιοδήποτε από τα άλλα 4 κόμματα. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό το ΑΚΡ με το DYP ή το ΑΚΡ με το ΑΝΑΡ ξεπερνούν τις 276 έδρες. Σε περίπτωση που το ΜΗΡ ή το ΑΝΑΡ μείνουν κάτω από το όριο τότε ο αριθμός των βουλευτών του ΑΚΡ θα αυξηθεί σημαντικά.

    [19] ΟΑΣΑ: ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΑΣΑ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής απεδέχθη σήμερα το αίτημα του προέδρου του ΟΑΣΑ, αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, να μην ανανεωθεί η θητεία του, που λήγει στις 31 Ιουλίου 2002.

    Ο κ. Βερελής ευχαρίστησε τον κ. Μανιάτη για την προσφορά του στο έργο του εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι "οι Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας βρίσκονται πια σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού".

    Τη θέση του κ. Μανιάτη αναλαμβάνει ο Γιώρογς Παπαβασιλείου, τοπογράφος - μηχανικός του ΕΜΠ. Ο κ. Παπαβασιλείου υπήρξε πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο οποίο παραμένει σήμερα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [20] ΕΡΓΟ ΤΗΣ LANTEC ΓΙΑ ΤΗΝ INTERAMERICAN

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Η Interamerican, σε συνέχεια σχετικού διαγωνισμού, ανέθεσε στην Lantec Επικοινωνίες Α.Ε. την προμήθεια και εγκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στα νέα κτίρια της εταιρίας.

    Η Lantec πρόκειται να εγκαταστήσει ένα δίκτυο IP τεσσάρων τηλεφωνικών κέντρων της κορυφαίας στο χώρο Καναδικής εταιρίας Nortel Networks, με στόχο την εξυπηρέτηση των εργαζομένων της Interamerican.

    Επιπλέον, η Lantec ανέλαβε την εγκατάσταση του ειδικού λογισμικού της Nortel Networks Symposium Server για την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτυακού call center με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης των πελατών της Interamerican.

    Το συγκεκριμένο call center προβλέπεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας στην Interamerican την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της.

    [21] INTEL: ΕΣΟΔΑ 6,3 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΣΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Η Intel Corporation ανακοίνωσε έσοδα της τάξεως των 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, με πτώση ίση με 7% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2001.

    Τα καθαρά έσοδα του δεύτερου τριμήνου ήταν 446 εκατομμύρια δολάρια, με πτώση ίση με 52% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με άνοδο 128% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 0,07 δολάρια, με πτώση 50% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2002 και με άνοδο κατά 133% από τα 0,03 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2001.

    Τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν μία χρέωση της τάξεως των 106 εκατομμυρίων δολαρίων για το κόστος των πωλήσεων σχετικά με την απόφαση να κλείσουν τις Online υπηρεσίες της Intel, με 112 εκατομμύρια δολάρια διαγεγραμμένων αποκτηθέντων αυλών στοιχείων, κυρίως σε σχέση με τις κάρτες Xircom PC για ενσύρματη διασύνδεση (wireline networking).

    Τα καθαρά έσοδα του δεύτερου τριμήνου χωρίς τα κέρδη αγοράς ήταν 620 εκατομμύρια δολάρια, με πτώση 39% από το προηγούμενο τρίμηνο και 27% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου. Τα κέρδη χωρίς τα κόστη αγοράς ήταν 0,09 δολάρια ανά μετοχή, με πτώση της τάξεως του 40% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και 25% σε σχέση με τα 0,12 δολάρια ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του 2001. Στα αποτελέσματα αυτά συνυπολογίζεται ο αντίκτυπος της χρέωσης των 106 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με τον κλάδο των υπηρεσιών online.

    Τα κόστη αγοράς κατά τη διάρκεια του τριμήνου ανήλθαν στα 14 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνουν χρέωση των εν εξελίξει αγορών έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και 229 εκατομμύρια δολάρια για απόσβεση της αγοράς άυλων στοιχείων, της διαγραφής άυλων στοιχείων και άλλων εξόδων.

    [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑ 2004 - ΕΟΤ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Σύμβαση συνεργασίας που αφορά σε ένα κοινό πρόγραμμα προβολής και μάρκετινγκ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 υπεγράφη μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004 και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τη σύμβαση υπέγραψαν η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Ιωάννης Πατέλης.

    Στόχοι της σύμβασης είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της Ελλάδας ως ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της Μεσογείου, η προβολή της Ελλάδας τόσο ως χώρα στην οποία γεννήθηκαν και αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσο και ως ένα ελκυστικό προορισμό όλων των ειδών τουρισμού και η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του Παγκόσμιου Κοινού για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Οι δύο οργανισμοί , συμφώνησαν μεταξύ άλλων στις παρακάτω δράσεις: μια κοινή διαφημιστική εκστρατεία, στην οποία θα προβάλλεται η σύγχρονη εικόνα της χώρας που γέννησε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παράλληλα βέβαια με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, την πραγματοποίηση εκθέσεων τουριστικού περιεχομένου για την πληρέστερη παρουσίαση της σύγχρονης εικόνας της Ελλάδας και τη κοινή προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και της χώρας από τον ΕΟΤ και τους εθνικούς και διεθνείς χορηγούς των Αγώνων.

    Επίσης, οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης ανά την Ελλάδα, όπου θα διατίθεται υλικό σχετικό με τους αγώνες και τη διανομή του ενημερωτικού υλικού της "ΑΘΗΝΑ 2004" και από τα 24 Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, η σύσταση μιας κοινής λειτουργικής ομάδας που θα συναντάται σε μηνιαία βάση, με σκοπό την αναζήτηση νέων εργαλείων προβολής και ενημέρωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του 2004.

    Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, "η ΑΘΗΝΑ 2004 και ο ΕΟΤ έχουν στόχο, οι Αγώνες να προβάλλουν μια νέα Ελλάδα, γνωστή όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και το φυσικό κάλλος της αλλά και για τις σύγχρονες υποδομές της, την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και κυρίως για τους ανθρώπους που τιμούν τη κληρονομιά της χώρας η οποία γέννησε τον όρο Φιλοξενία".

    [23] ΣΤΑ 1,0074 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Στα 1,0074 δολάρια είχε διαμορφωθεί στις 18:10 ώρα Ελλάδας στη χρηματαγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι τα 1,0096 δολάρια και η κατώτερη τα 1,0043 δολάρια.

    [24] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσινγκτον, 18 Ιουλίου 2002 (19:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμεντ Μάχερ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιείες να τροποποιήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή και να μην επιμένουν στον παραγκωνισμό του Αραφάτ από τον ειρηνευτικό διάλογο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Αμεντ Μάχερ που πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους εντός της ημέρας εξέφρασε τη άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λανθασμένα επιχειρούν να απομονώσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    "Ο Αραφάτ είναι κατά τη γνώμη μας ο μόνος Παλαιστίνιος ηγέτης που έχει την εξουσία να υπογράψει συμφωνία με τους Ισραηλινούς και να την εφαρμόσει" είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 July 2002 - 13:12:24 UTC