Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [03] ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] TA ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [06] ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
  • [09] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ
  • [10] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ SPRIDER ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ
  • [11] ΞΕΕ: ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ
  • [12] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ WALL STREET
  • [13] Ο Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [14] ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
  • [15] Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [16] ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΠ.
  • [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
  • [19] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] Ο Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ MVP ΤΗΣ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΤΟΝ ΝΑΪΝΤΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [22] ΤΑΜΠΑΚΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ
  • [23] Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [24] ΕΛΥΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο Π. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ
  • [25] ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ
  • [26] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2004
  • [27] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [28] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ
  • [29] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [30] ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΤΑΣ
  • [31] ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • [32] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο 21ος «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ»
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ 9ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [34] 7 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ "ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ" ΤΟΥ Ν.ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Μια εβδομάδα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις, θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε, με το κυβερνών κόμμα να επιδιώκει να μειώσει στο ελάχιστο τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου.

    Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου μιλά στο «Τιτάνια» σε συγκέντρωση μικρομεσαίων επιχειρηματιών, απ΄ όπου θα προαναγγείλει ρήξεις στην οικονομία. «Απαιτείται ρήξη εάν θέλουμε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις στην οικονομία», φέρεται να εκτιμά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πιστεύει πως αν δεν απελευθερωθούν νέες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις, δεν μπορεί πλέον να μιλάμε για ανάπτυξη.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», δεν πρόκειται να αναφερθεί σε νέες παροχές, ωστόσο θα επαναλάβει τα μέτρα για τους μικρομεσαίους που εξήγγειλε στην Αρτα την προηγούμενη Κυριακή και τα οποία δεν πήραν τη δημοσιότητα που αναμενόταν λόγω της υπόθεσης Πάχτα και του «αποκεφαλισμού» των δέκα βουλευτών.

    «Διεύρυνση» είναι η φράση - κλειδί που θα χρησιμοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου αύριο το απόγευμα στο θέατρο «Γκλόρια» σε συνάντηση ανεντάχτων. Η συγκέντρωση, είχε αρχικά ξεκινήσει ως πρωτοβουλία της κυρίας Δαμανάκη για μια συνάντηση με τους προερχόμενους από την Αριστερά, που σήμερα στηρίζουν την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για τη νίκη της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

    Η συγκέντρωση, ωστόσο, στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μια μεγάλη εκδήλωση ανεντάχτων, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναφερθεί στο νέο πολιτικό σκηνικό, τη συμμετοχική δημοκρατία, την ηθική σχέση με την πολιτική και τη δημοκρατία, τον νέο κύκλο του πολιτικού συστήματος.

    Στη συνάντηση στο «Γκλόρια» αναμένεται να συμμετάσχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (Θ. Μικρούτσικος, Γ. Βούλγαρης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Πέγκυ Τρικαλιώτη). Στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά (Μαρία Δαμανάκη, Π. Κουναλάκης, Π. Σκοτεινιώτης, Ν. Μπίστης και ΑΕΚΑ, Π. Νεστορίδης, Τρ. Χατζηδημητρίου) και από την οικολογία (Μ. Μοδινός κ.ά.).

    Επαφές, επίσης, έχουν γίνει με στελέχη της Κεντροδεξιάς και των Φιλελευθέρων, όπως οι κ. Α. Ανδιανόπουλος, Στ. Μάνος κ.ά., που όμως πολύ δύσκολα θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

    Όμως πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης που εμφανίζεται να στηρίζει κριτικά τον κ. Παπανδρέου, αλλά να μην επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική «υπ΄ αυτούς τους όρους», όπως συνηθίζει να λέει.

    [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Ρίο, 2 Φεβρουαρίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου θα διασχίσει στις 8 Αυγούστου ένας λαμπαδηδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και λίγες μέρες αργότερα το έργο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Στην περιοχή μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον χρόνο ρεκόρ παράδοσης του έργου καθώς όπως είπε, θα δοθεί στην κυκλοφορία τρεις μήνες νωρίτερα από το χρόνο που προέβλεπε η σύμβαση. «Η κατασκευή της γέφυρας προχωρά μπροστά από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα. Θα είναι έτοιμη μέσα στο 2004. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι περνούν από εδώ είδαν πόσο γρήγορα άρχισε να ορθώνεται, πόσο γρήγορα προχώρησε η κατασκευή αυτή» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μετά την παράδοση του έργου καθώς θα υπάρξουν νέες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην περιοχή ενώ θα δημιουργηθούν νέες υποδομές και νέες δυνατότητες. Εξάλλου εξαπέλυσε κριτική στη ΝΔ για την πορεία της οικονομίας επισημαίνοντας πως δεν ευσταθεί η άποψη ότι δήθεν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα σταματήσει η ανάπτυξη της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτού του έργου ενώ από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε ότι τη γέφυρα θα την εγκαινιάσει και πάλι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Aθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναβάθμιση της παιδείας, τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη στήριξη των νέων γυναικών και των νέων ανδρών παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε νέες και νέους στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

    Ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στη νεολαία αναφέρθηκε στις ευαισθησίες της, το όραμά της, την διάθεσή της για το καινούριο και υπογράμμισε ότι οι νέοι και οι νέες αποτελούν την πιο κρίσιμη και δυναμική ομάδα που θα δώσει όχι απλώς τη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση αλλά κυρίως τον τόνο στη νέα διακυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για την προώθηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής για ταχεία και δυναμική ανάπτυξη, η οποία όμως επειδή θα αποδώσει σε βάθος χρόνου, θα συνοδευτεί από μέτρα για τη στήριξη των ανέργων. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ώστε οι οικογένειες τους να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Ακόμη οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, εφόσον δεν μπορούν να βρουν δουλειά, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη τους από τον ΟΑΕΔ.

    Μιλώντας για την παιδεία, τόνισε ότι βασικός στόχος της ΝΔ είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η αναβάθμιση των ΤΕΙ και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, προγραμμάτων σπουδών και βιβλίων.

    Σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα τελευταίας γενιάς, δεσμεύτηκε για πρόσβαση στο Internet σε τιμή κόστους και εκτίμησε ότι εφόσον το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει σταδιακή αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, από αυτούς τους πόρους θα εξασφαλιστεί η είσοδος όλων των νέων στην ηλεκτρονική εποχή.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι το κόμμα του θα προωθήσει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μετάβαση από τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην ίση μεταχείριση στην αγορά εργασίας, στις ευκαιρίες, στις δυνατότητες πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, την ίδρυση δωρεάν νηπιαγωγείων και την εξασφάλιση περισσότερων ολοήμερων δημοτικών.

    Τέλος μίλησε για ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δομή και τη λειτουργία τους, με στόχο, εκτός των άλλων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που σταδιακά θα φθάσει τους έξι μήνες, ξεκινώντας από το 2005.

    Μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή, ακολούθησε διάλογος με τους νέους χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων.

    Aκολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Σας κάλεσα σήμερα εδώ γιατί εσείς είσαστε η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία, τα οργανωμένα στελέχη της νεολαίας του κόμματός μας. Στην ΟΝΝΕΔ συσπειρώνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νέας γενιάς της χώρας μας. Η απήχηση της πολιτικής σας παρέμβασης αποδεικνύεται με τον πιο διαφανή, δημοκρατικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο κάθε άνοιξη, όταν η ΔΑΠ κερδίζει την πλειοψηφία στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

    Σε 5 εβδομάδες οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες. Αποφασίζουν για μια νέα πολιτική που απαντά στις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Αποφασίζουν για μια πολιτική που δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα: στην έλλειψη εργασίας, στη νέα φτώχια, στην ακρίβεια, στις κοινωνικές ανισότητες, στην άθλια κατάσταση στην παιδεία και την υγεία, στην μεγάλη υστέρηση της χώρας στην είσοδό της στη νέα εποχή, στις τεχνολογίες αιχμής, την πληροφορική, το Internet.Και την ώρα της απόφασης, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την πιο κρίσιμη, την πιο δυναμική ομάδα. Εκείνη που θα δώσει όχι απλώς τη νίκη σε αυτή την αναμέτρηση, αλλά, κυρίως, τον τόνο στη Νέα Διακυβέρνηση.

    Σήμερα ορισμένοι στηρίζουν μια ολόκληρη επικοινωνιακή στρατηγική στην αντίληψη ότι οι νέοι δεν είναι αρκετά ώριμοι, ότι δεν είναι σταθεροί στις απόψεις τους, και μπορεί να τους αιχμαλωτίσει η τηλεοπτική εικόνα, το στυλ, οι διαφημιστικές εντυπώσεις της στιγμής. Είναι άραγε έτσι; Είναι οι νέοι ευκολόπιστοι; Είναι οι νέοι αφελείς; Ασφαλώς όχι!

    Εγώ αρνούμαι να σας αντιμετωπίσω με αυτόν τον τρόπο. Εγώ τους νέους μας τους αντιμετωπίζω διαφορετικά. Γιατί, κατά την άποψή μου, κατά την πεποίθησή μου, οι νέοι και οι νέες περισσότερο από κάθε άλλον έχουν τις ευαισθησίες. Οι νέοι και οι νέες έχουν τα οράματα. Είναι ανοικτοί στο καινούργιο και φέρνουν την ανανέωση, πάντοτε όμως με μάτι κριτικό, αμφισβητώντας όσα τους σερβίρονται, βλέποντας πίσω από την διαφημιστική εικόνα και αναζητώντας τους δρόμους για ουσιαστικά βήματα μπροστά.

    Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, εσείς, οι νέοι και οι νέες, παίρνετε αποφάσεις, κάνετε επιλογές ζωής, έχετε οράματα και βρίσκεστε ακριβώς στην ηλικία που αγωνίζεστε για να τα κάνετε πραγματικότητα. Έτσι σας βλέπω. Και γι' αυτό σας μιλάω όχι με άδεια συνθήματα, αλλά με θέσεις και επιχειρήματα.

    Δεν ανήκετε όλοι οι νέοι στην παράταξη μας. Όμως, σε όλους, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά, έχουμε να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό. Έχουμε να σας πούμε κάτι νέο για το δικό σας σήμερα, για το δικό σας αύριο.

    Η πλειοψηφία των νέων σπουδαστών αγωνιούν καθημερινά για το μέλλον τους. Η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όμως, το απερχόμενο καθεστώς, ακόμα και τώρα, προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια. Η έρευνα της ΓΣΕΕ δείχνει ότι σε κάθε Νομό της Χώρας υπάρχει ένας χάρτης κρυφής ανεργίας. Τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ υψηλότερος απ΄ αυτόν που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Εκεί που υπόσχονταν 600 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, σήμερα καταγράφονται σχεδόν 600 χιλιάδες άνεργοι. Στις χώρες όπου παρουσιάζεται αυξημένο επίπεδο ανεργίας, είναι σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά με την οικονομική στρατηγική.

    Για μας, η μείωση της ανεργίας είναι άρρηκτα δεμένη με μια νέα οικονομική πολιτική για ταχεία και δυναμική ανάπτυξη. Με μέτρα γενναία και αποφασιστικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, για την τόνωση της παραγωγικότητας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν μόνον ρεαλιστικές επιλογές. Η οικονομική μας στρατηγική για την ανάπτυξη δεν θα αποδώσει ούτε σε 20 ούτε σε 50 ημέρες. Σίγουρα όμως θα αποδώσει σε ένα βάθος χρόνου. Γι' αυτό είμαι σίγουρος. Στο μεσοδιάστημα, χρειάζεται να στηρίξουμε τον άνεργο νέο και την οικογένειά του. Γι' αυτό, δεσμευόμαστε ότι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ώστε οι οικογένειες τους να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Ακόμη πιο σημαντικό: Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, εφόσον δεν μπορούν να βρουν δουλειά, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη τους από τον ΟΑΕΔ.

    Στα θέματα Παιδείας, γνωρίζετε όλοι ότι δίνω πολύ μεγάλη σημασία και απόλυτη προτεραιότητα. Νομίζω ότι συμπίπτουμε στη διαπίστωση ότι αυτό που ονομάζεται σήμερα «δωρεάν Παιδεία» είναι, για να μιλήσω σκληρά, μια μεγάλη απάτη: Φροντιστήριο για τις εισαγωγικές, ιδιαίτερα μαθήματα για τις ξένες γλώσσες, παραπαιδεία, κολοσσιαία ποσά για σπουδές στο εξωτερικό. Όλα αυτά επιβαρύνουν την κάθε οικογένεια, αλλά και τη χώρα συνολικά.65.000 φοιτητές, 65.000 νέοι ανάμεσά σας, σπουδάζετε στο εξωτερικό. Και το κόστος είναι τεράστιο, για σας και για τις οικογένειές σας. Για μας, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για μένα προσωπικά, έχει μεγάλη σημασία να σας δώσουμε την ευκαιρία, να σας δώσουμε το δικαίωμα της επιλογής να σπουδάσετε στον τόπο μας.

    Τα Πανεπιστήμια, τα TEI, υφίστανται σήμερα τις νοσηρές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης επενδύσεων στην Παιδεία. Δεν παίρνουν ούτε καν τους πόρους που δικαιούνται σύμφωνα με τους σημερινούς νόμους. Δεν έχουν την αναγκαία υποδομή, προκειμένου να προσφέρουν την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που χρειάζεστε και αναζητείτε εσείς, η νέα γενιά. Κινδυνεύουν να γίνουν μηχανισμοί μαζικής παραγωγής πτυχίων χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Για την άθλια κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, τι να πω; Προσβάλλει την προσωπικότητα του φοιτητή που είναι αναγκασμένος να ζει εκεί. Αυτό εγώ δεν το δέχομαι. Δεν δέχομαι ο Έλληνας φοιτητής να ζει κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.

    Βασικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε την τριτοβάθμια Παιδεία - μία Παιδεία με κύρος και υψηλό επίπεδο- σε όλους όσους την χρειάζονται. Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι στόχο μας εδώ και χρόνια. Πρώτο μέλημα, πρώτο καθήκον, όμως, της νέας διακυβέρνησης είναι ασφαλώς η αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Να τους δώσουμε τους πόρους που στερούνται και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν ελεύθερα και δημιουργικά, σε σύγκλιση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την οικονομίας. Γι' αυτό, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα επιχειρηθεί παράλληλα με την επένδυση των απαραίτητων πόρων σε πανεπιστήμια αντάξια του ονόματός τους. Θα επιχειρηθεί παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση των ΤΕΙ για να αποκτήσουν τη δυνατότητα αυτοδύναμων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και έρευνας. Για μας προτεραιότητα και προϋπόθεση κάθε πολιτικής για την Παιδεία είναι η αξιολόγηση. Να αξιολογούνται οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, τα προγράμματα σπουδών, τα βιβλία, όλα τα σχολεία δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας ΑΕΙ και ΤΕΙ. Να συνδεθεί, επιτέλους, η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την αγορά εργασίας. Από κει και πέρα, δε βλέπω το λόγο γιατί να είμαστε αντίθετοι σε μορφές ανταγωνισμού. Για τα δημόσια πανεπιστήμια κάτι τέτοιο θα είναι κίνητρο για να λειτουργούν καλύτερα.

    Ήδη σας είπα ότι η χώρα έχει μείνει κάμποσα χρόνια πίσω στην ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών. Να μια ακόμη αιτία της ανεργίας των νέων! Μπορούσαμε να ανέβουμε στο τρένο της κοινωνίας της πληροφορίας, από νωρίς, όταν οι τεχνολογίες του Διαδικτύου πρωτοαναπτύσσονταν, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Αλλά δυστυχώς δεν το κάναμε. Αυτοί που μας κυβερνούσαν με πρώτο τον τότε Υπουργό Παιδείας και σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν όμορφα μεν για την τεχνολογία, αλλά τις ανέξοδες ρητορείες τους δεν τις μετέτρεψαν ποτέ σε πράξη. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο οι νέες τεχνολογίες να είναι εξαγωγικός τομέας για την Ινδία, ενώ η Ελλάδα δεν έχει ούτε καν καλές και φτηνές συνδέσεις στο Internet. Στον δείκτη τεχνολογικής ετοιμότητας Networked Readiness Index του 2003, η Ελλάδα είναι 34η, πίσω απ' όλους τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και πολλούς άλλους. Είμαστε πάνω μόνον από τον τρίτο κόσμο. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να κάνουμε το άλμα στην κοινωνία των πληροφοριών. Μαζί θα το κάνουμε το άλμα. Επιλέγουμε να δώσουμε προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα τελευταίας γενιάς. Να ενθαρρύνουμε το DSL. Να εισαγάγουμε δίκτυα αμφίδρομης επικοινωνίας και πολλαπλών χρήσεων, στο μοντέλο της Ελβετίας και της Σουηδίας. Να ενθαρρύνουμε την ίδρυση και λειτουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών σε όλα τα σχολεία, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κάθε βαθμίδας. Δεσμευόμαστε για πρόσβαση στο Internet σε τιμή κόστους και αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί εφικτό δωρεάν, με τη φοιτητική ταυτότητα.

    Για να κάνουμε το άλμα, όμως, χρειάζεται να φέρουμε την τεχνολογία, στα χέρια του κάθε νέου, της κάθε νέας. Για να αναπτύξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα κάνουμε την πρόσβαση στην τεχνολογία δικαίωμα. Στην εποχή μας, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βιβλίο και μολύβι. Το νέο παιδί που δεν διαθέτει την πρόσβαση στην τεχνολογία είναι στην ουσία κι αυτό κοινωνικά αποκλεισμένο. Όποιο παιδί, όποιος νέος, όποια νέα δεν έχει άμεση και συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους άλλους, δεν συμμετέχει ισότιμα στη νέα εποχή. Κι επειδή ο υπολογιστής είναι το σύγχρονο βιβλίο, επειδή είναι εκπαιδευτικό υλικό και εργαλείο μάθησης και δουλειάς, πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε, όπως ήδη αντιμετωπίζει το κράτος το εκπαιδευτικό βιβλίο μέσω του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Στη Νέα Διακυβέρνηση, θα εγγυηθούμε σε όλα τα παιδιά, από τις τάξεις του Γυμνασίου κιόλας, την ευκαιρία να δουλέψουν και να μορφωθούν χρησιμοποιώντας τον δικό τους, τον ατομικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έναν υπολογιστή-εργαλείο, με τον οποίο θα αυξήσουν την απόδοσή τους και θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν άφοβα και ισότιμα στην αγορά εργασίας του αύριο. Έναν υπολογιστή με modem, που να τους επιτρέπει να αντλήσουν τις άπειρες πληροφορίες του Διαδικτύου. Και η νέα διακυβέρνηση θα ενισχύσει τον ρόλο του μαθήματος της Πληροφορικής, έτσι ώστε να μην είναι προσχηματικό, αλλά να μεταδίδει πραγματική γνώση και να επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν αποδοτικά τον υπολογιστή.

    Αλλά και στους νέους που έχουν ήδη φύγει από την μέση εκπαίδευση, η πολιτεία πρέπει να κλείσει το «ψηφιακό χάσμα». Να μην υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί της πληροφορικής. Να μην υπάρξει άλλη σπατάλη του ανθρώπινου κεφαλαίου, που κρύβει μέσα του η καθεμία και ο καθένας σας. Η νέα διακυβέρνηση θα δώσει την ευκαιρία για είσοδο στη νέα τεχνολογία σε όσους νέους δεν την είχαν μέχρι τώρα. Είτε είναι αυτοί φοιτητές, είτε σπουδαστές, είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι. Ένας θα είναι ο όρος, αλλά είναι όρος ουσιαστικός: Όσοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαλεία της νέας εποχής, οφείλουν πρώτα να δεχθούν την υποχρέωση να εκπαιδευθούν στη χρήση τους με ταχύρυθμα προγράμματα. Αν ανταποκριθούν σ' αυτή την υποχρέωση, το κράτος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος για να μη μείνει κανένας νέος άνθρωπος έξω από το μεγάλο τεχνολογικό άλμα.

    Αυτό είναι επένδυση στο μέλλον, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι τρόπος για να καλύψει η χώρα την απόσταση που χάθηκε στην δεκαετία της αδιαφορίας μέσα σε χρόνο-ρεκόρ. Αυτό που μόλις σας είπα δεν είναι μια άδεια υπόσχεση. Εγώ μιλώ ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Γνωρίζετε ότι το πρόγραμμά μας προβλέπει την σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Από αυτούς τους αυξημένους πόρους, ένα πολύ μικρό κομμάτι αρκεί για να γίνει πραγματικότητα η είσοδος όλων των νέων στην Ηλεκτρονική Εποχή.

    Θα ξεκινήσουμε τον πρώτο χρόνο με την απόκτηση 150,000 υπολογιστών, για τη Β' Γυμνασίου και για όσους φοιτητές και σπουδαστές θελήσουν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μόλις περιέγραψα. Χρόνο με το χρόνο, θα επεκτείνουμε το μέτρο στην υπόλοιπη Μέση Εκπαίδευση και τους νέους εργαζόμενους. Και πόσο θα στοιχίσουν αυτά; Το συνολικό κόστος της πρώτης χρονιάς δεν θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ. Είναι ελάχιστο σε σχέση με τις σημερινές σπατάλες σε έργα βιτρίνας και κατανάλωσης χωρίς προοπτική. Δεν αντιπροσωπεύει παρά 1 στα 1.000 ευρώ του προϋπολογισμού λιγότερο από 0.5 τοις χιλίοις του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ Ελλάδος: 152.2 δισ. ευρώ (2003). Σκεφτείτε, όμως, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επένδυσης: την εξοικείωση με την τεχνολογία, την ώθηση στην παραγωγικότητα, την άμεση πραγματοποίηση της μετάβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας με ένα τεράστιο άλμα, ένα άλμα προς τα εμπρός. Έτσι θα οπλίσουμε τους νέους μας για να βλέπουν με εμπιστοσύνη το μέλλον. Αυτό το ονομάζω συμμετοχή. Συμμετοχή όχι στα χαρτιά, συμμετοχή όχι στα λόγια, συμμετοχή της καθεμιάς και του καθένα ατομικά στην κοινωνία της πληροφορίας. Αυτόνομη συμμετοχή στη νέα εποχή.

    Φίλες και φίλοι,

    Θέλω να προσθέσω λίγες λέξεις συγκεκριμένα για τις νέες γυναίκες. Γυναίκες που θέλουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τη δουλειά, που επιθυμούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο προσωπικής ζωής στον σύντροφο, στην οικογένεια, στα παιδιά σας, όσες έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε. Κι η Νέα Δημοκρατία θέλει να σας βοηθήσει να κάνετε πραγματικότητα τις επιθυμίες σας αυτές. Μπορεί να σας βοηθήσει στηρίζοντας τις επιλογές ζωής σας. Κατοχυρώνοντας και στην πράξη την ισότητα. Προωθώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μετάβαση από τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην ίση μεταχείριση στην αγορά εργασίας, στις ευκαιρίες, στις δυνατότητες πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θεσπίζοντας μέτρα για την εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τις αμοιβές και την επαγγελματική εξέλιξη. Προχωρώντας στη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση νέων δωρεάν νηπιαγωγείων. Την εξασφάλιση περισσότερων και ουσιαστικότερων ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Για να νοιώθετε ξένοιαστες, αφού θα ξέρετε ότι, την ώρα που εργάζεστε ή σπουδάζετε, τα παιδιά σας μορφώνονται και ψυχαγωγούνται με ασφάλεια.

    Όσο για τους νέους άνδρες αυτής της χώρας, έχετε το δικαίωμα να αποφασίζετε εσείς πώς θα αξιοποιήσετε τη ζωή, το χρόνο σας, την κάθε σας ώρα. Η πατρίδα πρέπει να σας καλεί για όσο σας έχει ανάγκη. Ούτε λεπτό παραπάνω. Μας απασχολεί η διάρκεια της θητείας, το κόστος της σε επιλογές ζωής, αλλά και το οικονομικό κόστος της. Όπως γνωρίζετε, κατά μέσο όρο σήμερα, η θητεία ενός κληρωτού κοστίζει στην κάθε ελληνική οικογένεια περισσότερα από 3.500 ευρώ ή 1.200.000 δρχ. Τεράστιο το βάρος, ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο για ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δομή και τη λειτουργία τους, με στόχο, εκτός των άλλων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Μείωση που σταδιακά θα φθάσει τους έξι μήνες, ξεκινώντας από το 2005. Ξεκινήσαμε τη μελέτη μας από μηδενική βάση και καταλήξαμε σε ένα σχήμα λειτουργικό, αποτελεσματικό και τελείως διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Και δεσμευόμαστε να το υλοποιήσουμε από τις 8 Mαρτίου ως Κυβέρνηση.

    Φίλες, φίλοι,

    Σε πέντε εβδομάδες, η χώρα αλλάζει σελίδα. Προχωράμε στο επόμενο βήμα. Οι πολίτες δίνουν εντολή για μία Νέα Διακυβέρνηση, στηριγμένη σε ένα νέο συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους πολιτικούς.

    Εμείς προσερχόμαστε στους νέους και ζητάμε με θέσεις, όχι με ωραία λόγια χωρίς ουσία, αλλά με όραμα και πρόγραμμα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έφτασε η ώρα να περάσουμε από το παλαιό στο καινούριο. Έφτασε η ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά. Εσείς οι νέοι αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, απαιτείτε να αλλάξουν οι πολιτικές, να αλλάξουν οι πρακτικές, να αλλάξουν οι νοοτροπίες του χτες.

    Στο αίτημα αυτό είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε. Η Νέα Δημοκρατία κάνει τη διαφορά. Μαζί κάνουμε τη διαφορά. Στις 8 του Μάρτη όλες και όλοι μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο.

    Σας ευχαριστώ".

    [04] TA ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Aθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρουσίασε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ενωτικό το ψηφοδέλτιο, εμφανίστηκε αισιόδοξος και επισήμανε ότι μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ προκύπτει μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων που συναντήθηκαν σε κοινή δράση.

    «Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς γέννησε ήδη δύο μεγάλες ελπίδες. Όχι ως ένα απλό εκλογικό σχήμα αλλά ως ένα πρώτο βήμα για τη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης και της ανανέωσης της αριστεράς στο σύνολό της» είπε χαρακτηριστικά.

    Εκτίμησε εξάλλου ότι η ψήφος των πολιτών σε αυτές τις εκλογές έχει διπλό νόημα, είναι ψήφος για την ισχυρή παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς στη νέα Βουλή και ψήφος για τη νέα ενωτική πορεία που έχει ανάγκη η αριστερά στον 21ο αιώνα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα τονίζοντας ότι οι αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν για αντιγραφή προγραμμάτων αποτελούν τη μεγαλύτερη ομολογία για τη σύγκλιση των πολιτικών τους. Εκανε παράλληλα λόγο για παροχολογίες χωρίς αντίκρισμα, δημοπρασία υποσχέσεων και εμπόριο προσδοκιών.

    Με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την υπόθεση Πάχτα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξωφρενική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

    [05] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Περιορισμένο ενδιαφέρον για πολιτικές συζητήσεις, ικανοποίηση από την καθημερινή ζωή, χαμηλές προσδοκίες για το 2004, ανησυχία για την ανεργία και μη αναγνώριση του θετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα που αφορούν στην ανεργία και την άνοδο των τιμών, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που διεξήχθη στα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε σήμερα στην Αθήνα, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσουν και ανάλογες παρουσιάσεις στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων Ελλήνων φαίνεται να συζητά περιστασιακά περί πολιτικής, ενώ ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι δεν αναπτύσσει ποτέ πολιτικές συζητήσεις όταν συναντιέται με φίλους. Ικανοποιημένος από την καθημερινή του ζωή δηλώνει ένας στους δυο Έλληνες. Συγκριτικά, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι αισθητά πιο ικανοποιημένος (μέσος όρος 60%).

    Για το 2004, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλ., το 56% εκτιμά επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και της εργασιακής απασχόλησης (55%) στη χώρα τους.

    Η ανεργία, συνιστά πρόβλημα μείζονος σημασίας για τον Έλληνα. Το 65% των ερωτηθέντων την τοποθετεί ως κύριο πρόβλημα στη χώρα, ενώ ακολουθούν ως αιτίες ανησυχίας η οικονομική κατάσταση της χώρας και η εγκληματικότητα.

    Όσον αφορά στο ρόλο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινού, αλλά και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η αναγνώριση της θετικής συμβολής της περιορίζεται στην άμυνα της χώρας (49%), στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος (49%), στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (42%) και στην προστασία του περιβάλλοντος (41%), ενώ αρνητικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για δυο από τα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, τον πληθωρισμό και την ανεργία (39%).

    Σχετικά με τις πηγές άντλησης πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πολιτικές και τους θεσμούς της, διαπιστώθηκε πως κυρίαρχος είναι ο ρόλος της τηλεόρασης (75%), με τις εφημερίδες να ακολουθούν (30%). Μόνο 7 στους 100 Έλληνες ερωτηθέντες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ως βασική πηγή πληροφόρησης για την Ε.Ε. Επιπλέον, το 14% της ελληνικής κοινής γνώμης φέρεται να μην αναζητά ποτέ πληροφορίες για την Ε.Ε., κυρίως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

    Για τη γενική αντίληψη ως προς την Ε.Ε., συγκρινόμενες με προηγούμενες έρευνες του Ευρωβαρομέτρου, οι τοποθετήσεις των Ελλήνων παραμένουν σταθερές. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων (75%) θεωρεί ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα δηλ., στο 46%.

    Από την έρευνα προκύπτει ακόμη, ότι οι Ελληνες σε ποσοστό 48% ταυτίζουν την Ε.Ε. με το Ευρώ.

    Οι Έλληνες φέρονται να είναι οι πλέον υπερήφανοι, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, για την εθνική τους ταυτότητα, καθώς στην ερώτηση «Θα λέγατε ότι είστε, πολύ, αρκετά, όχι τόσο ή καθόλου υπερήφανος/η που είστε Έλληνας, Ευρωπαίος» δηλώνουν σε ποσοστό 85% «πολύ υπερήφανοι» για την εθνικότητά τους. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (41%). Παράλληλα, οι Έλληνες σε ποσοστό 46% είναι «αρκετά υπερήφανοι» για την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

    Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται ως οι πλέον συνδεδεμένοι με τη χώρα τους. Σχεδόν 9 στους 10 (88%) νοιώθουν πολύ συνδεδεμένοι με τον τόπο καταγωγής τους γενικά, όπως και με την Ελλάδα.

    Σχετικά με τον ρόλο της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., καταγράφεται από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης έντονα αρνητική στάση απέναντι στο διεθνή ρόλο της Ουάσιγκτον, ενώ θετική στάση φαίνεται να τηρεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στον διεθνή ρόλο της Ε.Ε.

    Ειδικότερα το 66% των Ελλήνων εκτιμά ως θετικό τον ρόλο της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την ειρήνη στον κόσμο, ενώ για τις Η.Π.Α. την ίδια άποψη έχει μόνο το 5% των ερωτηθέντων στη χώρα μας.

    Σημειώνεται, ότι τα «αρνητικά» ποσοστά του ελληνικού δείγματος, για τον ρόλο των Η.Π.Α. σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι τα υψηλότερα του ευρωπαϊκού δείγματος.

    Τέλος, αναφορικά με τους θεσμούς που εμπιστεύονται, οι Έλληνες κατατάσσουν στην πρώτη θέση τον στρατό (83%), στη δεύτερη τη δικαιοσύνη και το ελληνικό νομικό σύστημα (68%) και στην τρίτη την αστυνομία (67%). Πλέον των 6 στους 10 Έλληνες εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. και στους επιμέρους πολιτικούς θεσμούς, που στοιχειοθετούν τα όργανά της, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.

    Δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες, ενώ ένας στους δυο Έλληνες δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση της χώρας του, την τηλεόραση και τα εργατικά σωματεία/συνδικάτα.

    Κ. Κούτρα

    [06] ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν καθ΄ όλη την εορταστική περίοδο, από την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, έδωσε στην δημοσιότητα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Αθηναϊκή Αποκριά», έχει προϋπολογισμό περίπου 500.000 ευρώ και καθώς περιλαμβάνει τρεις ενότητες εκδηλώσεων, τις κεντρικές, τις διαμερισματικές και ένα ειδικό πρόγραμμα για την Καθαρή Δευτέρα, θα απλωθεί σε ολόκληρη την Αθήνα.

    Οι κεντρικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης:

    -Στην Βαρβάκειο Αγορά, το συγκρότημα ζουρνάδων και χάλκινων πνευστών από την Γουμένισσα και εκατό χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων, με τον Κωνσταντίνο Τζούμα και τον Δημήτρη Πιατά, πάνω στην παραδοσιακή σκυριανή «Τράτα», κηρύσσουν πανηγυρικά την έναρξη της αποκριάς.

    -Στην Πλάκα, ομάδες ρυθμικής γυμναστικής θα παίζουν με στεφάνια, κορίνες και κορδέλες στις τρεις πλατείες της Πλάκας, με την συμμετοχή και τριών τμημάτων της Φιλαρμονικής του δήμου, καθώς και των παιδικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων.

    -Στο Μοναστηράκι, το μουσικό συγκρότημα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» από τον Βόλο, αλλά και παράσταση Καραγκιόζη από τον γνωστό καραγκιοζοπαίκτη Χαρίδημο, θα δώσουν μία χαρμόσυνη νότα για τους μικρούς και όχι μόνον Αθηναίους.

    Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, το Λύκειο Ελληνίδων μαζί με την Χορωδία και Μαντολινάτα «Διονύσιος Λαυράγκας» κάνει μουσικές διαδρομές στους δρόμους της Πλάκας.

    Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά, για να τραγουδήσει με τον κόσμο παλιές και νέες του επιτυχίες.

    Παράλληλα, στην πλατεία Συντάγματος το κουαρτέτο σαξοφώνων και κλαρινέτων του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» παρουσιάζει κομμάτια των Πιατσόλα, Νίνο Ρότα, Γκέρσουιν και άλλων.

    Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου το Μοναστηράκι μετατρέπεται σε λαϊκό πάλκο με τον Στέλιο Βαμβακάρη και το συγκρότημά του να παρουσιάζουν ένα λαϊκό πρόγραμμα αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Μάρκο Βαμβακάρη και με τον Μπάμπη Τσέρτο και ένα συγκρότημα οκτώ μουσικών να παίζουν λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Μαζί τους θα βρίσκονται εκεί οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων και τα γαϊτανάκια του Μορφωτικού Συλλόγου Τιρνάβου.

    Ταυτόχρονα, στην Τεχνόπολη, οι μικροί Αθηναίοι έχουν το δικό τους αποκριάτικο πάρτυ, με κλόουν, ξυλοπόδαρους, τραμπολίνα, παιχνίδια, γαϊτανάκια, εργαστήρια κατασκευής χαρταετών και αποκριάτικα δώρα.

    Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα, με παλιά και νέα τραγούδια του στην πλατεία Κοτζιά. Την ίδια ώρα στην Πλάκα, το Λύκειο Ελληνίδων και η Χορωδία και Μαντολινάτα «Διονύσιος Λαυράγκας», κάνουν και πάλι τις μουσικές διαδρομές τους.

    Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στην πλατεία Κοτζιά διοργανώνεται πάρτυ διαγωνισμός Bal de Tete. Κριτική επιτροπή θα βραβεύσει το καλύτερο μασκαρεμένο κεφάλι. Με τη ευκαιρία η δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως ανάμεσα στα έπαθλα για το πιο ωραίο αποκριάτικο κεφάλι, θα είναι ένα αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, μηχανάκια και ένα ταξίδι στην Βενετία. Ωστόσο, στον ίδιος χώρο, Θα βρίσκονται εκεί επίσης, ο γνωστός dj και παρουσιαστής Νίκος Μουρατίδης, η Κουβανέζικη Ορχήστρα Havana Viva και το συγκρότημα Ναπολιτάνικης ταραντέλας «Nuova Compagnia di Canto Popolare, που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο σε ένα πανηγύρι χορού.

    Στο Σύνταγμα θα βρίσκεται το συγκρότημα τσιγγάνικων βιολιών του Γιώργου Τζέκη, «Αδριάτικα» και το τμήμα της Φιλαρμονικής του δήμου. Την ίδια ώρα στην Τεχνόπολη, τα παιδιά θα μπορούν να φτιάχνουν πρωτότυπους χαρταετούς με την βοήθεια φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

    Τέλος, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Νέα Παναθήναια», με παλιά αποκριάτικα νούμερα. Στην παράταση, συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, εννεαμελής ορχήστρα και χορευτές με την μουσική επιμέλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

    Την Καθαρή Δευτέρα, κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι ο Λόφος του Φιλοπάππου, εκεί θα βρίσκεται ο μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης, καθώς και ο Νίκος Φιλιππίδης με το συγκρότημά του. Εκεί θα βρίσκονται επίσης το Κρητικό συγκρότημα «Κονταρός», το Ηπειρωτικό συγκρότημα του Σάββα Σιάτρα, το Χορευτικό συγκρότημα της Έλενας Τσαούλη, ο σύλλογος κρητικών χορών «Κουρήτες» και οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου σε πλήρη σύνθεση θα παίζει στα σκαλιά του Ηρωδείου.

    «Καθ΄ όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου έχουμε προγραμματίσει μία μεγάλη ποικιλία μουσικών, χορευτικών και θεατρικών δρώμενων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, η Φωκίωνος Νέγρη, η Λαμπρινή, το Θησείο, το Γουδί, το Παγκράτι, ο Κολωνός, ο Κεραμεικός γίνονται οι ίδιες «κέντρα» αποκριάτικου κεφιού. Ειδικά φέτος, που με τα εκατοντάδες έργα, που εκτελούμε ως δήμος ταλαιπωρούνται αρκετά οι δημότες μας, η γιορτή της Αποκριάς μας «παρηγορεί» με χορό, τραγούδι και πάνω από όλα κέφι» είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Αθηναίων.

    Μ.Τ.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Καβάλα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Συνεργασία μακράς διαρκείας είχε ο νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ζαφείρη Σακελάρη. Ο κ. Καλλιοντζής του έθεσε υπόψιν μία σειρά έργων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Νομό Καβάλας και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Γ΄ ΚΠΣ.

    Τα έργα που πρότεινε ο κ. Καλλιοντζής είναι το Συνεδριακό Κέντρο Λυδίας, το Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας, το Μουσείο Λαογραφίας και Παράδοσης, το Νηπιαγωγείο Κεραμωτής, το 110 Δημοτικό Σχολείο Ποταμουδίων, το Φράγμα του Μαρμαρά, το Φράγμα των Ελευθερών, η αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Πιερίας Κοιλάδας, η λιμνοδεξαμενή του Πρίνου, η κατασκευή αναβαθμίδων στο Δήμο Ορφανού (μικρά φράγματα), η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου καθώς και η κατασκευή και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Νικήσιανη- Εικοσιφοίνισα, του οδικού δικτύου Παγγαιότισα- Χορτοκόπι και του οδικού δικτύου παραλιακής Εγνατίας- Λουτρών Ελευθερών.

    Παράλληλα ο νομάρχης Καβάλας αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής των βασικών υποδομών στη ΒΙΠΕ και του Αιγιακού Πάρκου, αποκατάστασης των φθορών στο παραλιακό τείχος και ολοκλήρωσης του κόμβου Εγνατίας οδού- Κεραμωτής- Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και των οδικών δικτύων Λιμεναρίων- Κάστρου, Πρίνου- Αγίου Παντελεήμονα και παραλιακής Εγνατίας- Αγίου Ανδρέα.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    Μεσολόγγι, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Παραδόθηκαν χθες στο Εργαστήρι Νέων με Ειδικές Ανάγκες «Παναγία Ελεούσα» οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Κέντρου στο Μεσολόγγι.

    Στην τελετή των εγκαινίων ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, προσφορά στους συνανθρώπους μας, το οποίο αποτελεί βασική υποδομή αθλητικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, οικοτουρισμού αλλά και φιλοξενίας παιδιών από άλλες χώρες, περιλαμβάνοντας χώρους και εγκαταστάσεις όπως αίθουσα εκδηλώσεων, ξενώνες εστιατόριο καθώς και κολυμβητική πισίνα.

    Ο κ. Σταμάτης αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (του οποίου η μελέτη, η δημοπράτηση και η κατασκευή έγινε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας) σημείωσε πως οι πιστώσεις για την ολοκλήρωσή του ύψους 389 εκατομ. δρχ προήλθαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το Β' Κ.Π.Σ. ενώ απαιτήθηκε συμπληρωματική πίστωση από εθνικούς πόρους.

    Σε ό,τι αφορά τον δρόμο πρόσβασης, ο Νομάρχης τόνισε πως η Ν.Α. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εντάξει την διαμόρφωσή του στο Τεχνικό της Πρόγραμμα.

    [09] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "DER SPIEGEL"

    Aθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης θα καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που έκανε λόγο για παρατυπίες στην αγορά των αρμάτων «Λέοπαρντ». Το άρθρο του περιοδικού άφηνε υπόνοιες για δωροδοκία των υπεύθυνων για την αγορά από την κατασκευάστρια εταιρία των «Λέοπαρντ».

    «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ένα θέμα που έχει επανειλημμένα απαντηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό ’μυνας, επανέρχεται για να «συμβάλει» στο κλίμα της εποχής», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    «Αυτή τη φορά όμως, προστίθενται αυθαίρετες και ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, που στοχεύουν στο να με δυσφημίσουν, πλήττοντας παράλληλα τόσο εμένα, όσο όμως και τις θεσμικές διαδικασίες λειτουργίας της Κυβέρνησης καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων. Προς τούτο, καταθέτω άμεσα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της Γερμανικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

    «Το θέμα έχει απαντηθεί. Προκύπτει όμως τεράστιο θέμα ηθικής αυτουργίας για εκείνους που συνεχίζουν την πρακτική των τελευταίων ημερών, έχοντας επιλέξει τη σκανδαλολογία, το λαϊκισμό και τη συκοφαντία ως την πολιτική τους ταυτότητα, παρουσία και δράση. «Νέο όπλο» τους, η χρησιμοποιηθείσα και το ΄89 «εισαγόμενη σκανδαλολογία», στο βωμό της οποίας δεν διαβάλουν μόνο πρόσωπα, αλλά δεν διστάζουν να υπονομεύσουν το διεθνές κύρος της χώρας και τους θεσμούς της», επισήμανε.

    «Την απάντηση, θα την πάρουν σύντομα από τον ελληνικό λαό. Τα σχέδια εκφυλισμού της πολιτικής ζωής από τους πλαστογράφους της πραγματικότητας δεν θα περάσουν», κατέληξε.

    [10] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ SPRIDER ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ Χ.Α

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 5 έως και τις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της εταιρίας Sprider, για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμβουλος έκδοσης και κύριος ανάδοχος είναι η Alpha Finace ΑΧΕΠΕΥ.     

    Η εταιρία εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί 25-30 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διατεθούν για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ο οποίος χρηματοδότησε το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, λόγω της καθυστέρησης εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο.

    Ο αριθμός των μετοχών της εταιρίας πριν την έκδοση είναι 23.136.210 κοινές ονομαστικές μετοχές, ενώ σημειώνεται ότι θα εκδοθούν 3.126.450 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, εκ των οποίων οι 315.000 θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση, οι 3.440.000 με δημόσια εγγραφή και οι 1.160.000 με δημόσια εγγραφή για τη διενέργεια σταθεροποιητικών πράξεων.

    Συνολικά με τη δημόσια εγγραφή θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό 7.726.450 κοινές ονομαστικές μετοχές και 315.000 με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ επισημαίν εται ότι το σύνολο των μετοχών της εταιρίας μετά την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα ανέρχεται σε 26.262.660 κοινές ονομαστικές μετοχές.

    Υπενθυμίζεται ότι η Sprider ιδρύθηκε το 1978 και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ένδυσης μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο 22 πολυκαταστημάτων λιανικής πώλησης συνολικής επιφάνειας 35.000 τ.μ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι μέχρι το 2005 ο αριθμός των πολυκαταστημάτων θα ανέλθει στα 28.

    [11] ΞΕΕ: ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Ανησυχία και δυσαρέσκεια εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ), καθώς όπως αναφέρει το προεδρείο του, τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί "ένα άδικο και παραπλανητικό σκηνικό, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό αντιμετωπίζεται ως χώρος σκανδάλων και όχι ως ο κλάδος της ελληνικής οικονομίας με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης".

    Παράλληλα, το προεδρείο του ΞΕΕ απευθύνει προειδοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά στην προσέλκυση επενδυτών στον κλάδο.

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΞΕΕ καλεί τα κόμματα και ιδίως το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσουν με θετικό και αναπτυξιακό πνεύμα τον τουρισμό και διευκρινίζει ότι "σε καμία περίπτωση δεν συντάσσεται υπέρ της κάλυψης ή της προστασίας ασαφών και σκιωδών καταστάσεων ή χαριστικών ρυθμίσεων που δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού για τους χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες".

    Καταλήγοντας αναφέρει ότι "εάν υπάρχουν τέτοιες, θα πρέπει να αποκαλυφθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός σαφούς και διαυγούς επενδυτικού σκηνικού".

    [12] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Ενθαρρυντική εκκίνηση πραγματοποίησαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπου επικρατεί αισιοδοξία για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σχετικά με τη βιομηχανική δραστηριότητα κατά τον περασμένο μήνα.

    Ειδικότερα, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,07% και διαμορφωνόταν στις 10.495,63 μονάδες και ο Nasdaq με κέρδη  0,33%, στις 2.072,89 μονάδων. Ο S&P 500 ενισχυόταν την ίδια ώρα κατά 0,16% και διαμορφωνόταν στις 1.132,98 μονάδες.

    Σε λίγη ώρα, θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 64, από 63,4 τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι ιδιωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 0,4% και 0,2% αντιστοίχως.

    Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη τα στοιχεία για την παραγωγικότητα τετάρτου τριμήνου και την Παρασκευή η ανεργία Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι παρέμεινε στο 5,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού

    [13] Ο Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Τους φόβους για απίσχνανση της εκθεσιακής παρουσίας της HELEXPO-ΔΕΘ στην Αθήνα, επιχείρησε να διασκεδάσει σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, διαβεβαιώνοντας ότι, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το ΕΣΚΑ θα αποδοθεί εκ νέου στη HELEXPO και μάλιστα με αυξημένους ωφέλιμους χώρους.

    Παράλληλα, ο κ.Καστανίδης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός της EXPO 2008 (αφού στο επενδυτικό της πρόγραμμα θα ενταχθούν πρόσθετες παρεμβάσεις, στο ιστορικό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης), ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών HELEXPO και ΔΕΘ να επανεξετάσουν τη μεταξύ τους εσωτερική σύμβαση (επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα επανένωσής τους).

    Σε ό, τι αφορά το πρώτο θέμα, κατά το υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε προ δεκαημέρου, με θέμα την ολυμπιακή προετοιμασία, ο υπουργός ζήτησε τελική δέσμευση σχετικά με τους χώρους του Εκθεσιακού- Συνεδριακού Κέντρου Αττικής (ΕΣΚΑ), που θα "επιστραφούν" στη HELEXPO μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας.

    "Η απόφαση είναι ότι για τις ανάγκες της HELEXPO θα αξιοποιηθεί το παλιό κτίριο του ΕΣΚΑ, αλλά και οι νέες εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί σε παρακείμενη έκταση, στο πρώην οικόπεδο Πετζετάκι. Τα δύο κτίρια, εμβαδού 10.000 τ.μ. το πρώτο και 22.000 τ.μ το δεύτερο, θα ενοποιηθούν με λειτουργικές επεμβάσεις, ώστε να υπάρξει επαρκής χώρος για τις ανάγκες της HELEXPO και να αποτελέσουν το σύμπλεγμα του νέου ΕΣΚΑ. Eν ολίγοις θα αποδοθούν στην εταιρία πρόσθετοι ωφέλιμοι χώροι", διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου της Ολυμπιάδας (IBC) θα αξιοποιηθούν για άλλες χρήσεις (όχι συνεδριακές ή εκθεσιακές).

    Παράλληλα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ο κ.Καστανίδης, από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, θα προβούν σε ανακοινώσεις "για τις σχέσεις που θα έχουν η HELEXPO AE και η ΔΕΘ ΑΕ με τους εκθεσιακούς χώρους του Ανατολικού Αεροδρομίου των Αθηνών".

    ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Στο μεταξύ, ανεβαίνει ο "πήχης" σε ό, τι αφορά τον προϋπολογισμό των προγραμματισμένων έργων για την ΕΧΡΟ 2008, καθώς, αν η Θεσσαλονίκη αναλάβει τελικώς την παγκόσμια έκθεση, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις στους χώρους του ιστορικού κέντρου της ΔΕΘ (πέραν εκείνων που έχουν εξαγγελθεί ήδη, για την ανέγερση του EXPOSITE στην έκταση του ΤΕΙ Σίνδου).

    "Οι υποδομές του ιστορικού χώρου της ΔΕΘ-HELEXPO αποφασίστηκε να ενταχθούν στο ενιαίο επενδυτικό πρόγραμμα για την ΕΧΡΟ του 2008. Κατά συνέπεια, θα υπάρξουν πρόσθετες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών", διευκρίνισε ο κ.Καστανίδης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, που ακολούθησε την κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της HELEXPO AE και της ΔΕΘ ΑΕ.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι συνεχίστηκαν και σήμερα "σε γόνιμο και θετικό κλίμα" οι συναντήσεις με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε έκταση του οποίου θα κατασκευαστεί το EXPOSITE. "Πιστεύω ότι θα βρούμε τη βέλτιστη λύση, ώστε μέχρι το τέλος του Απριλίου, οπότε θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη η εξεταστική επιτροπή του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) να υπάρχει η πλήρης απεικόνιση και ακτινογράφηση των χρήσεων του Exposite στη μετά-ΕΧΡΟ εποχή", υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αποφασιστικός παράγοντας στη μελλοντική χρήση των εγκαταστάσεων θα είναι το ΤΕΙ, αλλά και το δημόσιο, μέσω των ΔΕΘ και HELEXPO.

    Yπενθυμίζεται ότι χτες παραδόθηκαν στα μέλη της γενικής συνέλευσης του ΒΙΕ, στο Παρίσι, 100 τόμοι του οριστικού φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας για την ΕΧΡΟ 2008. Αύριο, στις 10 το πρωί, ο κ. Καστανίδης θα παραδώσει και τυπικά τον φάκελο στον πρόεδρο του ΒΙΕ, Γιαομίν Γου και τον γενικό γραμματέα, Βίνσεντ Λοσθερτάλες, που θα τον επισκεφτούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    "Ο ελληνικός φάκελος αποτελεί μια εξαιρετικά συγκροτημένη δουλειά, υψηλής αισθητικής, με επιχειρήματα ικανά να στοιχειοθετήσουν την υπεροχή της Θεσσαλονίκης, έναντι της Τεργέστης και της Σαραγόσας, των δύο συνυποψήφιων πόλεων για την ΕΧΡΟ 2008", υπογράμμισε ο κ.Καστανίδης και πρόσθεσε ότι στους κόλπους του ΒΙΕ επικρατεί αίσθηση σαφούς υπεροχής της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

    ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ

    ΣΥΜΒΑΣΗΣ HELEXPO-ΔΕΘ

    Εξάλλου, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιριών, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ζήτησε από τα μέλη τους "να ασχοληθούν με την επανεξέταση της εσωτερικής σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ της HELEXPO AE και της ΔΕΘ ΑΕ".

    Οπως διευκρίνισε, θα πρέπει να επανεξεταστούν ουσιώδεις όροι της προηγούμενης σύμβασης, ώστε η λειτουργία των δύο εταιριών να γίνει πιο προσοδοφόρα. "Τις λεπτομέρειες επί του θέματος θα τις αποφασίσει ειδική επιτροπή", σημείωσε ο κ.Καστανίδης, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα επανένωσης των δύο εταιριών.

    Τέλος, ο υπουργός ζήτησε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών να εντάξουν τον άξονα της Εγνατίας Οδού στον στρατηγικό σχεδιασμό τους, ώστε μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, να αναδειχθούν οι δύο εκθεσιακές πύλες κατά μήκος της οδού (Κομοτηνή-Ιωάννινα) και να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης._

    ΑΛ.Γ.

    [14] ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Με μικρά κέρδη έκλεισε τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, εν μέσω των πολλών διακυμάνσεων, ιδιαίτερα προς το τέλος των συναλλαγών.

    Ώθηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά έδωσαν οι τοποθετήσεις των επενδυτών στα βαριά χαρτιά, αλλά και η διατήρηση του θετικού κλίματος που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), εντάσσονται το στενό εύρος διακύμανσης για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 2.429,48 και των 2.457,07 μονάδων, ο υποτονικός όγκος των συναλλαγών, το σχετικά ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και οι διακυμάνσεις που εμφάνισε ο βασικός δείκτης στο τελευταίο 15λεπτο των συναλλαγών.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,10% και διαμορφώθηκε στις 2.435,11 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υποτονικός, όπως προαναφέρθηκε, ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 140,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12.960.988,40 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια ξεχωρίζουν εκείνα των εταιριών του ΟΠΑΠ ύψους 4.111.250,00 στα 12,65 ευρώ και της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 3.439.618,40 ευρώ, στα 20,36 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι 139 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 157 πτωτικών και 87 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS (17,39%), ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ (13,66%) και της Γενικής Τροφίμων (11,72%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι ΕΤΜΑ (12.97%), ΑΛΥΣΙΔΑ (8,82%), ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ (7,41%) και της SEX FORM (7,25%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι τρειςι από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Mid 40 της μέσης, ο οποίος και διολίσθησε σε ποσοστό της τάξης του 0,48%, συνεπεία των ισχυρών πιέσεων σε μετοχές κλάδων που τον απαρτίζουν.

    Στον αντίποδα, άνοδο της τάξης του 0,29% σημείωσε ο δείκτης FTSE/ASE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας, ωστόσο, απολέσει σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών, συνεπεία των πωλήσεων τίτλων, κυρίως την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

    Ειδικότερα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,63%, αντλώντας τα κέρδη του από τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των Αττικής (+1,78%), Alpha bank (+1,77%) και της Εμπορικής (+1,45%).

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε άνοδο κατά 0,60%. Στην άνοδο του συγκεκριμένου δείκτη συνέβαλαν οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των εταιριών του ΟΤΕ (+1,14%), της κοινό προνόμιο της VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ (+0,99%) και της ΛΑΝ-ΝΕΤ (+0,92%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε κατά 0,18% και ο Small Cap 80 της μικρής σημείωσε άνοδο κατά 0,35%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με αρνητικό ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι 13, από τους συνολικά 22, κλαδικοί και επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση 9 από αυτούς, οι οποίοι και διέγραψαν ανοδική τροχιά. Εκτός από εκείνους των τραπεζών κια των τηλεπικοινωνιών που προαναφέρθηκαν, πρόκειται για τους κλάδους των τροφίμων και ποτών (0,68%), των κατασκευαστικών (0,55%), των επενδύσεων (0,53%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,37%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,19%), του συν. αποδ. κύριας (0,10%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,03%).

    Αντιθέτως, σημαντική πτώση σημείωσε ο κλάδος της πληροφορικής, έχοντας συρρικνωθεί σε ποσοστό της τάξης του 2,14%, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών ALTEC (-5,21%), SPACE HELLAS (-4,88%), Q&R (-3,41%) και της Intralot (-3,06%).

    Αισθητή πτώση κατά 1,22% σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, απόρροια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών EΛΦΙΚΟ (-5,29%), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (-3,45%), ΚΑΡΑΤΖΗ (-2,82%) και της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (-2,50%).

    Τον ακολούθησε σε απώλειες ο δείκτης των συμμετοχών (-1,06%), γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της έντασης των πωλήσεων μετοχών των εταιριών των ΕΛΛ.ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ (-3,43%), ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (-2,81%) και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-2,01%).

    Σημαντική πτώση παρουσίασαν κατά σειρά και οι κλάδοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,94%), της παράλληλης αγοράς (0,83%), των Ασφαλειών (0,78%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (0,68%), του λιανικού εμπορίου (0,60%) και των βιομηχανιών (0,51%).

    Οριακή πτώση σημείωσαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου και των διυλιστηρίων, υποχωρώντας αντίστοιχα κατά 0,11% και 0,07%.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι το κλίμα στη Σοφοκλέους παραμένει θετικό, παρά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, διατυπώνουν στην εβδομαδιαία έκθεσή τους οι αρμόδιοι οικονομικοί αναλυτές της Marfin Hellenic.

    Θεωρούν μάλιστα πως η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα του 2003, ενώ σημειώνουν πως ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων διαδραματίζουν και οι διεθνείς αγορές.

    Οι αναλυτές της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής αναμένουν σταδιακή στροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, καθώς και η στήριξη των αποτιμήσεων από τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

    Το κλίμα παραμένει, σύμφωνα πάντα με τη Marfin, θετικό, παρά την πρόσφατη διόρθωση, ενώ η περαιτέρω πτώση χαρακτηρίζεται απίθανη. Οι συζητήσεις γύρω από τη διαφάνεια των συμφωνιών του παρελθόντος προβλέπεται ότι θα συνεχισθούν μέχρι και τις εκλογές, παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις τους για τις μετοχές αναμένονται περιορισμένες.

    Υπο το πρίσμα αυτό, οι τάσεις που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζονται από τη Marfin ως ο Νο 1 παράγοντα για τη Σοφοκλέους στην παρούσα φάση.

    Κλίμα ανασφάλειας δημιουργεί στους επαγγελματίες της αγοράς και στους επενδυτές η σκανδαλολογία που καλλιεργείται κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η ένταση της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

    Οπως διευκρινίζουν οι αναλυτές, άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε την Παρασκευή ότι προβάλει σημαντικές αντιστάσεις, παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα που δημιουργούν οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις, αλλά και η σκανδαλολογία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων εισηγμένων για την οικονομική χρήση του 2003, σε συνδυασμό με την πορεία των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, είναι τα στοιχεία αυτά που θα καθορίσουν την τάση στο ΧΑ κατά το επόμενο διάστημα.

    Στο στόχαστρο των επενδυτών θα βρίσκονται, κατά τους χρηματιστές, οι δεικτοβαρείς μετοχές, η πορεία των οποίων και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τροχιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι ειδικοί, οι δεικτοβαρείς μετοχές αναμένεται να είναι αυτές που τελικώς θα κρίνουν το κλίμα, μολονότι πριν από την πρόσφατη διόρθωση είχε ξεκινήσει και ο γύρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Αυτό συμβαίνει διότι το κλίμα εξακολουθεί να διαμορφώνεται από το εξωτερικό και από τα κεφάλαια που εισρέουν από εκεί. Ετσι, έχει μεγάλη σημασία πώς θα συμπεριφερθούν οι τράπεζες, η ανακοίνωση των κερδών των οποίων ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει προσπάθεια αποκόμισης κερδών και κατά την τρέχουσα εβδομάδα στο ΧΑ. Επισημαίνουν, πάντως, ότι εντός του τρέχοντος μήνα, ο γενικός δείκτης τιμών ενδεχομένως να σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδα.

    Βέβαια, εκτιμούν πως ο ρόλος των θεσμικών θα εξακολουθήσει κατά τους αναλυτές να διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ όπως τονίζει μερίδα τους, δεν υπάρχει λόγος ο γενικός δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Με βάση την τεχνική ανάλυση, τώρα, τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου προσδιορίζονται στις αντιστάσεις των 2.446-48 και ακραία των 2.454-56 ΅ονάδων, ενώ η κίνηση απορρόφησης δεν ανα΅ένεται να υπερβεί την κύρια στήριξη των 2.416-17 ΅ονάδων (ως ακραία περιοχή οριοθετούνται οι 2409 ΅ονάδες).

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ιανουάριος, σε επίπεδο απολογισμού, ήταν ανοδικός μήνας για το ΧΑ, καθώς παρουσίασε κέρδη της τάξης του 7,47%, την ίδια στιγμή που ο FΤSΕ/ΑSΕ 20 παρουσίασε κέρδη υψηλότερα του 7,64%.

    [15] Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ πραγματοποιεί από αύριο επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Αντριαν Ναστάσε.

    Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες αύριο το απόγευμα με κύριο θέμα την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, τη διμερή συνεργασία αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

    Ο κ. Φέρχοφσταντ θα συμμετάσχει επίσης σε φόρουμ Ρουμάνων και Βέλγων επιχειρηματιών με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΣΚΙ

    Σκόπια, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι δέχθηκε σήμερα τον νέο ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στα Σκόπια Σόρεν Γιέσεν Πέτερσεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Αλέξης Μπρουνς.

    Ο κ. Πέτερσεν επιβεβαίωσε τη συμπαράσταση και βοήθεια της ΕΕ για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Τράικοφσκι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπλήρωση της συμφωνίας της Οχρίδας.

    [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

    Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στο γραφείο του κόμματος ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν προχωρήσει σε ορισμένα βήματα και έχουν δείξει καλή θέληση. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Αγκυρα εκτιμά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει αποδεχθεί το σχέδιο Αναν ως σημείο αναφοράς και η κυβέρνηση μας προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων και όχι την δημιουργία νέων».

    [18] ΠΓΔΜ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Η πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Βλάντο Μπούτσκοφσκι και Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Οπως ανακοινώθηκε, μέχρι το 2006 ο σκοπιανός στρατός θα αριθμεί 8.600 άντρες, η δε στρατιωτική ακαδημία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όμως με λιγότερους μαθητές. Επίσης, ο ο αριθμός των πολιτών που εργάζονται στο στρατό και των υπαλλήλων του υπουργείου Αμυνας θα μειωθεί κατά 1.650 άτομα.

    Σημειώνεται ότι αύριο έρχεται στα Σκόπια αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ για να επιθεωρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο στρατό, αλλά και τις προετοιμασίες για την διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    [19] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, παρακολουθεί στενά το Κυπριακό και εκεί όπου κρίνεται ότι μπορεί να παρέμβει θα το πράξει πρόθυμα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται για επαφές με την ηγεσία της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει το εξάμηνό αυτό την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Ιακώβου κάλεσε την ιρλανδική Προεδρία να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί το Κυπριακό στη φάση αυτή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ MVP ΤΗΣ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος του Ηρακλή αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Πήρε 41 ψήφους και άφησε λίγο πιο πίσω με 39 τον Νίκο Χατζή της ΑΕΚ που κατέλαβε την δεύτερη θέση.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Λάζαρος Παπαδόπουλος (Ηρακλής) 41, Νίκος Χατζής (ΑΕΚ) 39, Νίκος Μπάρλος (Απόλλων Πατρών) 35, Ρούμπεν Ντάγκλας (Πανιώνιος) 25, Αντρέ Χάτσον (Μαρούσι) 5, Κώστας Βασιλειάδης (ΠΑΟΚ) 4, Ουίλιαμ Πάρκερ (Αρης) 4, Μάικ Μπατίστα (ΠΑΟ) 1.

    [21] ΤΟΝ ΝΑΪΝΤΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής πραγματοποίησε ο Αρης αποκτώντας τον Χρήστο Νάιντο από τον Αγροτικό Αστέρα.

    «Πάντα ήμουν φίλαθλος του Αρη και ήθελα να αγωνιστώ σε αυτή την ομάδα», ανέφερε το νέο απόκτημα των κιτρίνων.

    Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται ο ’ρης να αποκτήσει δύο Αφρικανούς. Πρόκειται για τους Μολάλα και Μαγκαλέφα που εκτός απροόπτου θα υπογράψουν λίγο πριν τις 20:00 οπότε λήγει η μεταγραφική περίοδος.

    [22] ΤΑΜΠΑΚΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για τον Δημοσθένη Ταμπάκο. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους θα μάθει σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τελικά θα του δοθεί η wild card για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    "Περιμένω να μάθω νέα σύντομα αναφορικά με την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς. Απλώς θέλω να ξέρω επιτέλους τι θα γίνει. Ή θα αρχίσω να μετράω τον χρόνο αντίστροφα ή θα πω πάμε για άλλα... Συγκεντρώνομαι αποκλειστικά στις προπονήσεις μου και έχω ως πρώτο στόχο το πανελλήνιο πρωτάθλημα", τόνισε ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

    Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Σίδνει αγωνίστηκε στους κρίκους στο διεθνές μίτινγκ της Μίκρας παρέα με τον μόνιμο αντίπαλό του τα τελευταία χρόνια, τον Βούλγαρο Γιόβτσεφ: "Πιστεύω ότι πήγα αρκετά καλά στο μίτινγκ, για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βέβαια. Θα προσπαθήσω να διορθώσω κάποια μικρολάθη που έκανα για να εμφανιστώ ακόμα καλύτερος στο μέλλον", τόνισε ο Ταμπάκος.

    [23] Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Ο παλαιστής Ξενοφών Κουτσιούμπας απογοητεύτηκε μάλλον από το επίπεδο του «Κυπέλλου Ακρόπολις». Ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής του 2001 κατέκτησε δια... περιπάτου την πρώτη θέση στο τουρνουά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

    Ομως ο Ελληνας αθλητής σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προετοιμαστεί στο εξωτερικό, καθώς βλέπει ότι ο ανταγωνισμός εντός συνόρων είναι... ανύπαρκτος: «Αυτό το Κύπελλο Ακρόπολις με προβλημάτισε πολύ. Τις επόμενες μέρες θα σκεφθώ ορισμένα πράγματα και θα πάρω κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να συνεχίσω την προετοιμασία μου στο εξωτερικό, καθώς βλέπω ότι όσο μένω στην Ελλάδα δεν σημειώνω την εξέλιξη, που εγώ θα ήθελα. Βέβαια για να πας στο εξωτερικό θα πρέπει να έχεις και κάποιους ανθρώπους που να σε πλαισιώσουν και να σε στηρίξουν. Θα αποφασίσω στο μέλλον τι θα κάνω σε αυτό το θέμα», είπε.

    [24] ΕΛΥΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο Π. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Ελυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με τον Ηρακλή ο Παναγιώτης Μπαχράμης. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός πέρασε το μεσημέρι από τα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σταματήσει την συνεργασία του με τον Γηραιό.

    Στο μεταξύ ο προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γίνγκμπλαντ άρχισε να προετοιμάζει την ομάδα για το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος με το Αιγάλεω. Για το παιχνίδι αυτό δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Σνάουτσνερ, Κιάσσο, Καπετάνο και τους τραυματίες Δρούγα και Μπακιρτζόγλου.

    Τέλος, φιλικό παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ Σόφιας θα δώσει αύριο στις 3 μ.μ. ο Ηρακλής στο γήπεδο του Αριστοτέλη Νέας Γωνιάς. Σε αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ώστε να βγάλει ο Σουηδός τεχνικός για αυτούς κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

    [25] ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Στα ίχνη του προέδρου Τζορτζ Μπους δείχνει ότι θα κινηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονι Μπλερ όσον αφορά το τεράστιο θέμα της απουσίας όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την σύσταση μίας ανεξάρτητης δικομματικής επιτροπής που θα ερευνήσει την ποιότητα και αξιοπιστία των στοιχείων που διέθεσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στην κυβέρνηση Μπους σχετικά με τα βιολογικά και χημικά όπλα του Ιράκ.

    Στη Βρετανία δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο διεξαγωγής παρεμφερούς έρευνας για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

    Ο Ντόναλντ Αντερσον, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου πιστεύει πως ο κ. Μπλερ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου

    «Εμφανώς κάτι ήταν λάθος και ο εντοπισμός του θα είναι προς όφελος της κυβέρνησης αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Όπως, λοιπόν, ο Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να επανεξετάσει το ζήτημα, λόγω της έκθεσης του επιθεωρητή Κέι, θα πρέπει και στη Βρετανία να συμβεί κάτι ανάλογο», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

    [26] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2004

    Πράγα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2004, βλέποντας ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης σε όλες τις μεγάλες περιοχές του πλανήτη, δήλωσε το γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χεστρ Κέλερ από την Πράγα, σε σεμινάριο για το ευρώ και τις νέες χώρες της ΕΕ.

    ''Με οδηγό τις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία έχει το δυναμικό να επιστρέψει σε μιά ισχυρή ανάπτυξη'', είπε ο Κέλερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Κέλερ δεν έδωσε αριθμούς, αλλά η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2004 είναι 4,1%, μετά από το 3,2% του 2003.

    [27] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Σύνοδος για την εξεύρεση μέτρων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρώμη, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO), μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη σύνοδο που θα γίνει στην έδρα της FAO, θα συμμετάσχουν ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (OMS), της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Επιζωοτίες (OIE) και του τμήματος για την υγεία των ζώων της FAO.

    [28] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ

    Αμβούργο, 2 Φεβρουαρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν στις δύο Γερμανίδες που νοσηλεύονται στο Αμβούργο και για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως πάσχουν από τη γρίπη των πτηνών δεν επιβεβαιώνουν μόλυνσή τους από τον ιό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νοχτ Τροπικών Ασθενειών του Αμβούργου.

    Τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων για τις δύο γυναίκες αναμένονται αύριο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι δύο γυναίκες εισήχθησαν για εξετάσεις σήμερα , καθώς η μία έχει συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε γρίπη των πτηνών, και η άλλη είχε έρθει σε επαφή μαζί της. Η πρώτη είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ταϊλάνδη.

    [29] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 2 Φεβρουαρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι θα διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εκτιμήσουν ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Κατ' αρχήν, θέλω να γνωρίζω όλα τα γεγονότα. Γνωρίζουμε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε την πρόθεση και τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλη βλάβη. Ηταν μια απειλή'', δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος δήλωσε στο Κογκρέσο ότι πολλές από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν εσφαλμένες.

    ''Διορίζω μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων (Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) για να αναλύσουν πού βρισκόμαστε και τί μπορούμε να κάνουμε για να αγωνιστούμε καλύτερα κατά της τρομοκρατίας'', πρόσθεσε ο Μπους έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η επιτροπή θα απαρτίζεται από εννιά μέλη και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της το επόμενο έτος και όχι εντός του 2004 όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί.

    [30] ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

    Aκράτα, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Επτά χρόνια μετά την αναβίωση των παλαιών Ακρατινών καρναβαλιών, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση», το καρναβάλι της Ακράτας καθιερώθηκε και έγινε θεσμός που αγαπήθηκε όχι μόνο από τους δημότες, αλλά και από επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα.

    Η νέα Δημοτική Αρχή στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τη διοργάνωση και φέτος επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση και πνοή στο Ακρατινό Καρναβάλι.

    Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων 2004 του Δήμου Ακράτας περιλαμβάνει αναβίωση του παραδοσιακού γαϊδουρόγαμου, παραδοσιακούς χορούς, γλέντια με δωρεάν κρασί, γλυκά και λουκούμια, παρελάσεις, Θέατρο Δρόμου, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ακροβάτες, φωτιές και πυροτεχνήματα αλλά και εθελοντική αιμοδοσία, χοροεσπερίδες, παιδικά πάρτι, διαγωνισμό θεάτρου και λαμπαδηδρομία.

    Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου ενώ τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου θα γιορταστούν τα Κούλουμα στην Καψακού και στην Παραλία Πλατάνου.

    [31] ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι διαλέξεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Αύριο η διάλεξη στο τμήμα της Θεολογίας θα ασχοληθεί με το γάμο ως θεσμό και χάρισμα. Ομιλητής της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας στις 20:00, θα είναι ο καθηγητής τμήματος ποιμαντικής και θεολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Γιάγκου.

    Μεθαύριο στις 20:00, στην αίθουσα διαλέξεων Ν. Γερμανού 1 ο καθηγητής και διευθυντής εργαστηρίου ακίνητης προσθετικής και προσθετικής εμφυτευμάτων οδοντριατικής σχολής του ΑΠΘ Παύλος Γαρέφης θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα «οδοντιατρικά εμφυτεύματα μύθοι και πραγματικότητες».

    Την ερχόμενη Πέμπτη στις 20:00, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου του τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. Ουρανία Χατζηνικολάου -Αγγελίδου η οποία θα αναφερθεί στην ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης».

    [32] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο 21ος «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Την 21η περίοδο διανύουν οι εκδηλώσεις του «Λαϊκού Χειμώνα» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργης Μελίκης. Τριακόσιοι εξήντα περίπου Λαϊκοί οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές θα εμφανιστούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 20.30, στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ζωντανεύοντας τη λαϊκή παράδοση.

    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Χ. Αηδονόπουλο «ο Λαϊκός Χειμώνας αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, μέσω της οποίας παρουσιάζεται ο πλούτος της Λαϊκής Παράδοσης και ό,τι πιο αυθεντικό και πρωτότυπο βιώνεται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας».

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ 9ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (14:15 UTC+2)

    Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής "Αρχεται Αγών" του 9χρονου Θωμά Σαμπανόπουλου στο περίπτερο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη ΔΕΘ (πύλη ΧΑΝΘ), η οποία περιλαμβάνει 42 έργα αφιερωμένα στα Ολυμπιακά Αθλήματα.

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, εγκαινιάστηκε χθες από τον υπουργό, Χάρη Καστανίδη, οποίος χαρακτήρισε την θεματολογία επίκαιρη, ενώ αναφέρθηκε στο πηγαίο ταλέντο του 9χρονου καλλιτέχνη.

    Η έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 - 15.00 και 18.00 - 21.00.

    [34] 7 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ "ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ" ΤΟΥ Ν.ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Μία επιλογή τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών από το σύνολο της εργασίας του Νίκου Κυπουργού - για το θέατρο και τον κινηματογράφο - θα παρουσιάσουν σε δύο ενότητες εφτά μεγάλοι καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στις 9.00 το βράδυ.

    Οι δύο συναυλίες με τίτλο «Κηποθέατρο» περιλαμβάνουν θεατρικά έργα από το Σαίξπηρ ως το Λόρκα και τον Πιραντέλο, και ταινίες εποχής ή σύγχρονες γυρισμένες στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αίγυπτο ή στην Αρμενία, που θα ταξιδέψουν το φιλόμουσο κοινό στο χρόνο και στο χώρο.

    Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Χρόνης Αηδονίδης, η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Νικόλα Φλόκι.

    Στη σκηνή θα συνυπάρξουν δεξιοτέχνες μουσικοί από διαφορετικούς χώρους: κλασική ορχήστρα, παραδοσιακά όργανα, μπάντα πνευστών, ροκ μπάντα, χορωδίες και ακόμα, χορευτές και ηθοποιοί, εικόνες και χρώματα.

    Στις παραστάσεις θα συμμετάσχουν η Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη μουσική διδασκαλία του Δημήτρη Καρβούνη, το Φωνητικό σύνολο «Camea Quarteto» και το μουσικό συγκρότημα «Γύρω-Γύρω». Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7, 12, 22, 32 και 45 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 February 2004 - 19:14:00 UTC