Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ
  • [02] ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΥΠΑΝ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 17,24% ΣΕ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θ. ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: "ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ"
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [10] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ TOY ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
  • [11] Ο ΟΤΕ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΤΤ
  • [12] ΙΟΒΕ: ΑΥΞΗΣΗ 1,4% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [13] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΜΕΧΑ Ο Κ. ΔΑΛΑΜΑΝΗΣ
  • [14] ΦΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [15] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΕΖΕΡ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΝΤΙ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ
  • [20] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΡΗ- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • [21] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ
  • [22] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [24] ΙΤΑΛΙΑ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΑΒ - ΡΑΦΑΡΕΝ
  • [26] ΝΕΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [27] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [28] ΦΑΒΟΡΙ Ο ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ
  • [29] ΟΙ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ" ΤΟΥ Γ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.ΜΠΙΣΤΗ "ΑΝΗΣΥΧΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
  • [31] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΘ

  • [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    Aθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Για ανευθυνότητα και αλαζονεία κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος την επέκρινε για αναποτελεσματικότητα ως προς την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού τις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες η χώρα επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία.

    «Φοβάμαι ότι αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο το πολύ χιόνι που πάγωσε τους ανθρώπους όσο η ανευθυνότητα και η αλαζονεία από το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός προτίμησε τη σιωπή. Εξαφανίστηκε, να μην φαίνεται, να μην θυμίζει ποια συνέχεια υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να πείσει ότι όλα αυτά συμβαίνουν και αλλού και σε άλλες χώρες. Ρωτούσε πολίτες αν μπορεί να κάνει κάτι η πολιτεία, αν μπορούσε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός. Από ποιον περίμενε απαντήσεις, από τους εγκλωβισμένους; 14 χρόνια υπουργός πρώτη φορά άκουγε για το κράτος ΠΑΣΟΚ;» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή έχει αρχίσει και πρόσθεσε: «στις 7 Μάρτη το σύστημα ΠΑΣΟΚ κρίνεται και οδηγείται στο περιθώριο της ιστορίας».

    Εξάλλου ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για δημιουργία, μετά τις εκλογές, ενιαίου φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, η ελληνική αστυνομία, το ΕΚΑΒ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετεωρολόγοι και σεισμολόγοι ώστε να αντιμετωπίζονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

    [02] ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Αισιόδοξος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το απόγευμα σε Τουρκοκύπριους, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας.

    «Θέλω να τονίσω ότι μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, η λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου είναι εφικτή. Μπορεί ρεαλιστικά να δρομολογηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Απευθυνόμενος σε Τουρκοκύπριους από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους εξέφρασε την ελπίδα και αυτοί να είναι πολύ σύντομα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. «Οι τουρκοκύπριοι πολίτες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για μια κοινή πατρίδα και για μια ευρωπαϊκή προοπτική. Ακριβώς αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική είναι που ανοίγει νέους δρόμους. Γι΄ αυτήν παλέψαμε και η Κύπρος θα είναι και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

    Συνεχάρη τέλος όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια αλλά και σήμερα δουλεύουν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, όπως είπε, κόντρα στο φόβο, τη μισαλλοδοξία και τον ακραίο εθνικισμό.

    [03] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος για το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή.

    Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία των τηλεοπτικών συζητήσεων ενώ εφόσον υπάρξει συμφωνία οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι μια τηλεοπτική συζήτηση Παπανδρέου Καραμανλή εφ όλης της ύλης δεν θα οδηγούσε σε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. «Εμείς θέλουμε, και σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας, μια ουσιαστική συζήτηση σε μια σειρά θεμάτων, έτσι ώστε πραγματικά να μην έχουμε μια συζήτηση τηλεοπτικών παραθύρων αλλά μια συζήτηση πολιτικής και επί των πολιτικών για να κρίνει ο ψηφοφόρος, ο τηλεθεατής και ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος εξέφρασε τη θέση της ΝΔ υπέρ ενός διαλόγου για όλα τα θέματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι ελεύθερα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους περιορίσει κανένας, λέγοντας «μπορείτε να ρωτήσετε αυτό και δεν μπορείτε να ρωτήσετε το άλλο». Αυτή είναι η δική μας άποψη» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ΝΔ ζήτησε να διεξαχθεί η τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων. Ωστόσο είπε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πρόταση είναι αρνητική.

    [04] ΥΠΑΝ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 17,24% ΣΕ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Αυξήσεις μέχρι 17,24% καταγράφονται στις μέσες τιμές 14 οπωροκηπευτικών από χθες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες τους υπουργείου Ανάπτυξης.

    Οι αυξήσεις χαρακτηρίζονται από το υπουργείο συγκρατημένες, λαμβανομένων υπόψη των τεράστιων καταστροφών των που έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες από το τελευταίο κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας.

    Επίσης σημειώθηκαν 11 μειώσεις τιμών έως και 12%. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στο λάχανο και η μεγαλύτερη μείωση στα κολοκυθάκια.

    Οι εισαγωγές οπωρολαχανικών γίνονται κυρίως από την Ιταλία αλλά και εκεί οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα για την εποχή, γι' αυτό παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σταδιακά θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών σε περισσότερα είδη.

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Γιαννίτσης και Φερχόιγκεν αξιολόγησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης του νέου γύρου των συνομιλιών την Πέμπτη.

    [06] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θ. ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Θωμάς Ρομπόπουλος:«Το μέλλον στους επιτυχημένους νέους. Θα παλέψω για όλα, αλλά ειδικότερα για το τετράπτυχο:ανεργία, ακρίβεια, περιβάλλον, αναγέννηση της επιχειρηματικότητας. Δεν υπόσχομαι, δεσμεύομαι»

    «Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω στο ΠΑΣΟΚ και στη κοινωνία, να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη και στους πολίτες τις ιδέες και δυνάμεις, που θα βοηθήσουν την πόλη μας και τους κατοίκους της να βγουν οριστικά από το περιθώριο, όπου τους έχει καταδικάσει να βρίσκονται το αδηφάγο αθηνοκεντρικό κράτος».

    Αυτά τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ρομπόπουλος μιλώντας χθες σε ένα πολυπληθές και θερμό ακροατήριο στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης στο Ελευθέριο Κορδελιό. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου γιατί είναι η δύναμη ανανέωσης και μεταρρύθμισης της ελληνικής κοινωνίας και γιατί στη νέα εποχή μπορεί υπεύθυνα και δημιουργικά να οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο μπροστά. «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Πάμε μπροστά με το Γιώργο Παπανδρέου».

    Ο κ.Ρομπόπουλος ξεκίνησε τις ομιλίες του στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το Ελευθέριο Κορδελιό. Και αυτό, όπως εξήγησε, δεν είναι τυχαίο. «Δεν είναι τυχαίο που ως χορηγός και συναγωνιστής σας η ομάδα μας Πρωτέας Ρομπόπουλος του Ελευθερίου Κορδελιού ήταν τρεις φορές πρωταθλητής», σημείωσε ο κ.Ρομπόπουλος. Στην ομιλία του ο υποψήφιος βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στους αγώνες και στα επιτεύγματα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφερε στο διεθνές προσκήνιο μια Ελλάδα ανεξάρτητη και περήφανη και έχτισε τα γερά θεμέλια του κοινωνικού κράτους, καθώς και στις μεγάλες επιτυχίες του Κώστα Σημίτη στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο 1996-2004.

    Ο κ.Ρομπόπουλος επεσήμανε ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από τις ψήφους ενός εκατομμυρίου μελών και φίλων της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι η αρχή της τρίτης μεγάλης ανατροπής, μιας επανάστασης όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο πολιτικό μας σύστημα, μιας επανάστασης με την κοινωνία στο προσκήνιο, με τον λαό πρωταγωνιστή. «Ο Γιώργος Παπανδρέου», τόνισε ο κ.Ρομπόπουλος, «δεσμεύεται απέναντι στον ελληνικό λαό για την πολιτική της ανατροπής. Μια ανατροπή και μια επανάσταση που φαίνεται ότι όλο και περισσότερο φοβάται η Δεξιά».

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι και η δική του απόφαση να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κίνηση της δικής του προσωπικής ανατροπής, της πολιτικής, αλλά και της επαγγελματικής έχει ονοματεπώνυμοΓιώργος Παπανδρέου. Πρόσθεσε, δε, ότι έλαβε αυτή την απόφαση γνωρίζοντας ότι έχει ελάχιστο χρόνο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. «Όμως η διαρκής πάλη μου με την ζωή και τις αντιξοότητες της μου έχει διδάξει ένα πράγμα : η επιτυχία ενός στόχου δεν είναι θέμα χρόνου. Είναι θέμα πίστης στον στόχο, σωστού σχεδιασμού και αντοχής. Πάνω από όλα όμως, είναι θέμα συμπαράστασης και βοήθειας από ανθρώπους που δεν αρκούνται στο να δώσουν ένα σταυρό στον υποψήφιο, αλλά του δίνουν, απλόχερα, όλη την αγάπη τους, την δύναμη τους και τον ελεύθερο χρόνο τους, αγωνιζόμενοι μαζί με αυτόν για την κατάκτηση του στόχου, την κατάκτηση της κορυφής».

    Το πρόγραμμα του υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλου αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έχει ως εξής:

    -Στις 7.30 πμ θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση Εμπορίου

    -Στις 6.30 μμ θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

    [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: "ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ"

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    «Κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία που επιβλήθηκε για το Κυπριακό, αποτελεί ανάθεση στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι «ανατίθεται μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ που ανέχθηκαν και στήριξαν τον Αττίλα το 1974 και την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του Βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου, η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

    «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος. Με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, να κλείσει με Συνομοσπονδία το Κυπριακό πρόβλημα, νομιμοποιώντας τα τετελεσμένα του Αττίλα. Χωρίζουν την Κύπρο σε τρία ανεξάρτητα κράτη. Τουρκοκυπριακό, Ελληνοκυπριακό και Αγγλικές Βάσεις, με επικυριαρχία του αμερικανοαγγλικού παράγοντα. Αυτή, δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

    «Tα δίνουν όλα στους Αγγλοαμερικανούς και την Τουρκία οι θλιβεροί υπάλληλοι της Ελληνικής Ιστορίας, για να κρατήσουν μια κυβερνητική θέση, ξεχνώντας τους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού, τους αγνοούμενους και τα θύματα αυτού του αγώνα».

    [08] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    «Η Ν.Δ. 20 ημέρες πριν τις εκλογές διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ θυμίζω ότι στα μέσα Ιανουαρίου η διαφορά ήταν μεταξύ 2,2 και 2,4%», δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    «Συνεπώς με τη φιέστα της εκλογής, τα πυροτεχνήματα υποσχέσεων και συνεργασιών το ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ θόρυβο για το τίποτα. Στις 7 Μαρτίου οι πολίτες θα ψηφίσουν για πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Aθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Σε μία αίθουσα κατάμεστη από 500 και πλέον άτομα από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ουκρανία, την Ρωσία, την Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του δήμου Κορυδαλλού σχετικά με τους μετανάστες.

    Ο δήμαρχος, Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι οικονομικοί μετανάστες της πόλης θα πρέπει να αισθάνονται την Δημοτική Αρχή σύμμαχο και συμπαραστάτη στα καθημερινά τους προβλήματα. Κάλεσε δε όλους τους παριστάμενους αλλοδαπούς να ιδρύσουν τον δικό τους Σύλλογο Οικονομικών Μεταναστών, που θα αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή του δήμου στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

    Η πρόταση αυτή του δημάρχου βρήκε άμεση ανταπόκριση, αφού ήδη μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι εξέλεξαν προσωρινή διοικούσα επιτροπή, που με την συνδρομή του δήμου θα δημιουργήσει τον Σύλλογο.

    Επίσης, ο δήμαρχος προχώρησε στην εξαγγελία σειράς μέτρων που αγκαλιάζουν κάθε μετανάστη, που ζει στον Κορυδαλλό, όπως:

    -η δημιουργία Γραφείου Μεταναστών από τον δήμο, που θα επιλαμβάνεται όλων των προβλημάτων τους και θα στελεχωθεί και από εκπρόσωπο τους συλλόγου τους.

    -η παροχή κάρτας υγείας σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες της πόλης, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Γ΄ ΠΕΣΥ και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής

    -το άνοιγμα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών στους οικονομικούς μετανάστες, καθώς και του Κέντρου Διαμεσολάβησης για την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων, αλλά και του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

    -η εκπροσώπηση των μεταναστών, που ζουν στην πόλη στο Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας, που έχει συστήσει ο δήμος

    -η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον δήμο για την δημιουργία σχολείου με τμήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους ενήλικες μετανάστες και μειονοτικού σχολείου για την εκμάθηση των εθνικών τους γλωσσών

    -η νομική υποστήριξη στους αποδεδειγμένα αδύναμους οικονομικούς μετανάστες από την νομική υπηρεσία του δήμου

    -η συνεργασία του δήμου Κορυδαλλού με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Ο δήμαρχος προέτρεψε τους οικονομικούς μετανάστες να απευθύνονται προσωπικά στον ίδιο για οποιασδήποτε φύσης πρόβλημα και αν αντιμετωπίζουν με την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του δήμου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Λαμπρίας» και τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο.

    [10] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ TOY ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

    Φρανκφούρτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Κατά 1,4 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 172,6 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα συρρικνώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ, στα 266,8 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 2004, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 1 εκατομμύριο ευρώ σχετιζόταν με την πώληση 0,1 τόνων χρυσού, στην οποία προέβη συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 26ης Σεπτεμβρίου 1999).

    Κατά την ίδια εβδομάδα, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 172,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 66 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 418,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 266,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 139 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 137 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (σχεδόν ίδια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 135,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [11] Ο ΟΤΕ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις (προσφυγές) με τις οποίες ζητεί να ακυρωθούν οι εξής αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ):

    -«Λήψη απόφασης επί της πρότασης του ΟΤΕ σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική ΟΤΕ για τη σταθερή τηλεφωνία 2003»

    -«Λήψη απόφασης επί των υποβληθέντων από τον ΟΤΕ τιμολογίων χονδρικής»

    -«Αποτελέσματα κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ έτους 2003 (με απολογιστικά στοιχεία 2001)»

    -«Ολοκλήρωση κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ έτους 2003 (με βάση απολογιστικά στοιχεία 2001) Έγκριση τελικών αποτελεσμάτων».

    Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις της ΕΕΤΤ είναι αντίθετες στην κοινοτική νομοθεσία, το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ενώ σημειώνει ότι ορισμένες τιμές των τιμολογίων χονδρικής (μισθωμένες γραμμές, κ.λπ.) είναι μειωμένες κατά 4% των τιμών που προέκυψαν μετά τον κοστολογικό έλεγχο.

    [12] ΙΟΒΕ: ΑΥΞΗΣΗ 1,4% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στην αγορά Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) σημείωσε το 2002 η Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης για τη δομή, τις στρατηγικές ανάπτυξης και τις προοπτικές του κλάδου πληροφορικής και επικοινωνιών που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου και διεξάγεται με τη χρηματοδότηση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), η χώρα μας παρουσίασε αύξηση της αγοράς κατά 1,4% το 2002 με τις τηλεπικοινωνίες όμως να είναι το τμήμα της αγοράς που τροφοδοτεί κυρίως την άνοδο.

    Οι προβλέψεις για την περίοδο μέχρι το 2006 δείχνουν μάλιστα μία συνολική ανάκαμψη, με τις Υπηρεσίες Πληροφορικής και τον Εξοπλισμό να επανέρχονται δυναμικά, ενώ οι Τηλεπικοινωνίες θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ κατά την επόμενη διετία είναι η προσδοκώμενη ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον για τα προσεχή δύο χρόνια και η αυξανόμενη χρήση των προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

    Ο βαθμός διείσδυσης των βασικών νέων τεχνολογιών στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση με σημαντικό όμως ακόμα περιθώριο αύξησης των δυνητικών χρηστών και αγοραστών προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ, συνεπώς και της συνολικής ζήτησης.

    Σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας της ζήτησης σε ΤΠΕ είναι και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και οι δράσεις-παρεμβάσεις που αυτό περιλαμβάνει. Η εξέλιξη της εκτέλεσης των έργων θεωρείται από φορείς της αγοράς ως κινητήριος δύναμη δημιουργίας πρωτογενούς ή δευτερογενούς (άμεσης ή έμμεσης) ζήτησης τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

    Εντός του 2003 έγιναν βήματα προόδου, καθώς μεγάλο μέρος του Προγράμματος (83%) ενεργοποιήθηκε, οι εντάξεις έργων προχώρησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα εντός του 2004 να αναμένεται η υλοποίηση έργων της τάξεως των 800 δις ευρω, εφόσον βέβαια εξωτερικοί παράγοντες όπως οι δύο εκλογικές διαδικασίες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν καθυστερήσουν σημαντικά αυτήν την υλοποίηση.

    Στο επόμενο έτος αναμένεται να διοχετευτούν σημαντικά ποσά σε τομείς όπως η ηλεκτρονική κυβέρνηση δημόσια διοίκηση, ηλεκτρονικό επιχειρείν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχόληση και κατάρτιση και βεβαίως οι ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας επένδυση για τη χώρα.

    Η χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου που περιλαμβάνεται επίσης στη μελέτη, ανέδειξε την υποχώρησή του κατά την τριετία 2000-2002, με δυσμενέστερο σημείο το 2002, με τις τηλεπικοινωνίες να δείχνουν μία μεγαλύτερη σταθερότητα. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις πληροφορικής το 2002 αναδεικνύεται ως το έτος όπου για πρώτη φορά την πενταετία 1998-2002 οι επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους (-3%), ενώ τα καθαρά κέρδη υποχωρούν κατά 60%, συνεχίζοντας την κακή εικόνα του 2001 (-30%).

    Η μελέτη συγκρίνει επίσης την πορεία των χρηματοοικονομικών μεγεθών του κλάδου με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων, αλλά και την εξέλιξη στα διάφορα τμήματα της αγοράς. Η πτώση κερδοφορίας είναι έντονη, ειδικά στις επιχειρήσεις κάτω των δέκα ατόμων που παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Οι επιχειρήσεις 11 έως 50 ατόμων φαίνεται να αντέχουν περισσότερο στην ύφεση, ακόμα και από τις μεγαλύτερες, κυρίως όμως γιατί στις τελευταίες περιλαμβάνονται οι μεγάλες ζημιογόνες επιχειρήσεις του χώρου.

    Παρά την ύφεση της αγοράς έως σήμερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την επόμενη διετία. Σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης για τον κλάδο φαίνεται να είναι κατ'αρχήν, από τη μεριά της ζήτησης, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διάδοση των ΤΠΕ σε άλλους αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας. Πάνω από το ένα τρίτο του κλάδου δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ τα τέσσερα πέμπτα του δείγματος προβλέπουν μικρή ή μεγάλη αύξηση της απασχόλησης εντός του 2004.

    Στα εμπόδια ανάπτυξης του κλάδου καταγράφεται η Πειρατεία Λογισμικού, το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, καθώς και το χαμηλό επίπεδο πληροφοριακής κουλτούρας των χρηστών, αλλά και το επίπεδο οργάνωσης των επιχειρήσεων-χρηστών.

    Η ανάγκη για εξωστρέφεια είναι επομένως πιο έντονη από ποτέ, καθώς μέχρι σήμερα το 63% του κλάδου δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. Από την άλλη η υπερκάλυψη αυτών ακριβώς των εμποδίων όπως επισήμανε και ο προσκεκλημένος κ. Καλογήρου μπορεί να επιτευχθεί με την κατάρτιση και την εκπαίδευση του πληθυσμού και την εξοικείωση των επιχειρηματιών με τις ΤΠΕ, που είναι βασικοί άξονες παρεμβάσεων μέσω πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πληροφορικής σήμερα θέτουν έχουν ως στρατηγικούς στόχους από τη μία την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιούνται, ενώ παράλληλα στοχεύουν και στην αύξηση των πωλήσεων μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με την τελευταία να μετατρέπεται μάλιστα σε κυρίαρχο στρατηγικό στόχο ειδικά στην επόμενη διετία.

    Η συνολικά συγκρατημένη αισιοδοξία του κλάδου αποδίδεται στην αναμενόμενη αύξηση της χαμηλής έως σήμερα χρήσης των ΤΠΕ και άρα τη μεγαλύτερη διάχυσή τους στον πληθυσμό και στις επιχειρήσεις. Η επιτάχυνση των έργων της ΚτΠ και η δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας χρηστών στο επιχειρηματικό και ευρύτερο κοινό θα κινητοποιήσει τη έως σήμερα στάσιμη αγορά.

    Ταυτόχρονα, αναμένεται περαιτέρω μείωση του κόστους των υποδομών και εξοπλισμού και χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες πλέον να προσφέρουν μεγαλύτερη τυποποίηση των λύσεων και προϊόντων τους και άρα να αυξήσουν τον τζίρο με παράλληλη μείωση του κόστους τους.

    Προϋποθέσεις βεβαίως για αυτές τις εξελίξεις είναι η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου (κυρίως στις τηλεπικοινωνίες), η συνέχιση της πορείας του Ε.Π.ΚτΠ, αλλά και από πλευράς των επιχειρήσεων, η προσωποποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται και η εξωστρέφεια άνοιγμα σε νέες αγορές.

    Τα κοινοτικά κονδύλια (Γ' ΚΠΣ) και ειδικά το Ε.Π.ΚτΠ αποτελούν σημαντικό παράγοντα ώθησης του κλάδου, όχι όμως από την άποψη της ενίσχυσης του τζίρου τους, με τους πόρους που αυτό συνεισφέρει. Ένας πρώτος υπολογισμός με βάση τους συνολικά διαθέσιμους σήμερα πόρους (μέχρι και 31/12/2008) και την υπόθεση ότι ένα 70% του Προγράμματος απευθύνεται άμεσα στις εταιρείες πληροφορικής, δείχνει ότι ο κλάδος πληροφορικής μπορεί να ενισχυθεί σε ετήσια βάση με περίπου 300 εκατ ευρώ, που ωστόσο δεν αποτελεί παρά μόνο το 10% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου.

    Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου από τα οποία προκύπτει ότι το 38% δηλώνει ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα εξαρτάται σε μικρό βαθμό από τη συμμετοχή του στο Γ' ΚΠΣ. Ωστόσο, καταγράφεται άλλο ένα 38% του δείγματος που δηλώνει υψηλή εξάρτηση της δραστηριότητάς του από το ΚΠΣ, ενδεικτικό εν τέλει και του δυϊσμού που φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό του κλάδου.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΜΕΧΑ Ο Κ. ΔΑΛΑΜΑΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕXΑ), σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να παραπέμψει τον Κωνσταντίνο Δαλαμάνη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Συνδέσμου, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Rate Capital οδηγήθηκε σε λύση αλλά και να περιγράψει επαρκώς τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας κατά το τελευταίο διάστημα.

    [14] ΦΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη.

    Αύριο, ο κ. ντε Σότο θα γίνει δεκτός στις 11:30 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 16:00 θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις συναντήσεις αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της πρώτης συνάντησης στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που ελέγχεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

    Αναμένεται να γίνει μία πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων παρουσία του Επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται περίπου τρεις συναντήσεις την εβδομάδα.

    [15] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, που θα εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράν, όπου πρόκειται να μετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής των Χωρών της D-8, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία επέδειξαν κατά τις συνόδους που έγιναν στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών, την ανέκαθεν, όπως είπε, υπάρχουσα επιθυμία τους για την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΝΤΙ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Εθνη και την ετοιμότητά της να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με το Μάρκο Βινιουντέλι, βοηθό εκπρόσωπο του κ. Πρόντι, η συνάντηση ήταν «πολύ φιλική», ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό την Πέμπτη.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Πρόντι, στη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η Ε.Ε. δεν θα βρίσκεται στο «τραπέζι» των συνομιλιών, αλλά η κοινοτική ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα βρίσκεται στη διάθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βοηθήσει το έργο του, όποτε αυτό ζητηθεί.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο, που είχε διάρκεια 60 λεπτών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών, έχοντας όμως απόλυτη συναίσθηση της δουλειάς που απομένει. Απομένει λίγος χρόνος αλλά είναι δυνατή η λύση, διότι τα προβλήματα είναι γνωστά και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, είπε.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτή η φάση των συνομιλιών που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη είναι η τελευταία και είπε πως είναι ικανοποιημένος από το βαθμό συνεργασίας ΕΕ-ΗΕ στο Κυπριακό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Αρχισε γύρω στις 17:30 η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ενόψει της επανέναρξης την Πέμπτη στη Λευκωσία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Η σημερινή συνεδρίαση του Σώματος είναι η πρώτη μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Δύο νεαροί αθλητές που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παίζουν στη βασική τριάδα της εθνικής ομάδας ανδρών, συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ ομαδικών αγωνισμάτων του Κατάρ.

    Στη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί στην Ντόχα από την 1 μέχρι τις 7 Μαρτίου, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει μεγάλα περιθώρια διάκρισης, λόγω της απουσίας του Καλλίνικου Κρεάνγκα. Έτσι, ο 25χρονος Κώστας Παπαγεωργίου και ο 23χρονος Κώστας Λαγογιάννης παίρνουν την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής σε ομαδικό

    επίπεδο, στη σπουδαία διοργάνωση.

    Ο πρώτος ήταν παρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 στην Οζάκα της Ιαπωνίας, ο δεύτερος στο Παγκόσμιο ομαδικών το 2000 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αλλά με την εθνική δεν είχαν δώσει κανένα παιχνίδι.

    Τις εθνικές μας ομάδες, που θα μεταβούν στο Κατάρ, τις συγκροτούν τέσσερις αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής ανδρών Νίκος Κωστόπουλος επέλεξε τους: Ντανιέλ Τσιόκα (αγωνίζεται στη γαλλική Ναντ), Παναγιώτη Γκιώνη (Μετς Γαλλίας), Κώστα Παπαγεωργίου (Ολυμπιακός) και Κώστα Λαγογιάννη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός γυναικών Γιώργος Καρύτσας συμπεριέλαβε στην αποστολή, την κλασική τετράδα της εθνικής, δηλαδή τις: Αρχοντούλα Βολακάκη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών), Κατερίνα Ντουλάκη (Α.Σ. Π.Κ.Δ.Ταύρου), Μαρία Μοίρου (Α.Σ. Πέρα Αθηνών) και Χριστίνα Φίλη (Α.Σ. Π.Κ.Δ.Ταύρου).

    «Το γεγονός ότι πάμε χωρίς τον Κρεάνγκα δυσκολεύει την αποστολή μας. Το επίπεδο της κατηγορίας είναι υψηλό και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση και την άνοδο. Ευελπιστώ σε μία καλή εμφάνιση και ιδιαίτερα από τους νεότερους, τον Παπαγεωργίου και τον Λαγογιάννη, που τους δίνεται η ευκαιρία ν' αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Κόντρα στις ισχυρές αντιπάλους μας ελπίδες για νίκη έχουν μόνο ο Γκιώνης και ο Τσιόκας, χωρίς ν' αποκλείω την έκπληξη από τα άλλα δυο παιδιά, που θα μοιραστούντις συμμετοχές», δήλωσε ο εθνικός προπονητής Νίκος Κωστόπουλος.

    [20] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΡΗ- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Στο γήπεδο της Τούμπας θα διεξαχθεί τελικά το απόγευμα του Σαββάτου και στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής ο αγώνας του Αρη με την Καλλιθέα. Τη συγκεκριμένη απόφαση πήρε η ΕΠΑΕ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανεξόφλητο χρέος από τις ζημιές που προκλήθηκαν στον τελικό της 17ης Μαΐου για το κύπελλο Ελλάδας.

    Επίσης οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρουν ότι η Τούμπα λόγω των εργασιών που γίνονται δεν διαθέτει ρεύμα και νερό κάτι που καθιστά ανέφικτη τη διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου.

    [21] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, όπως προέκυψε από έλεγχο που διενήργησε μετά τον αγώνα του κυπέλλου Ελλάδος της 28ης Ιανουαρίου μεταξύ των ΠΑΕ Χαλκηδόνα-Πατραϊκός, ο ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ Πατραϊκός, Δημήτριος Σακελλαρόπουλος βρέθηκε «θετικός» στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    [22] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Το σύνθημα για την έναρξη της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας ανδρών ενόψει της συμμετοχής στην τελική φάση του EURO 2004 το ερχόμενο καλοκαίρι, έδωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ, στο πλαίσιο της επίσημης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία (αύριο, ώρα 21.00, γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης»).

    «Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με την προετοιμασία μας για το EURO 2004, στη διάρκεια της οποίας θέλουμε να δίνουμε ένα φιλικό κάθε μήνα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο φιλικός αγώνας με τη Βουλγαρία. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα παιχνίδια αυτά ώστε να έχουμε τις κατάλληλες λύσεις στην τελική φάση», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συνέχισε: «Η προετοιμασία μας θα γίνει στην Ελβετία και στη συνέχεια θα μεταβούμε στην Πορτογαλία. Εως τότε θα δούμε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό, αγώνες του Champions League, όπως για παράδειγμα τις ομάδες της Πορτογαλίας που συνεχίζουν στη διοργάνωση. Ολοι οι Ελληνες περιμένουν μια καλή πορεία στα τελικά του EURO και θέλουμε να δείξουμε στους φιλάθλους ότι δίκαια προκριθήκαμε».

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ικανοποιημένος από το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της εθνικής ομάδας των ανδρών: «Βλέπω ότι οι παίκτες χαίρονται που βρίσκονται στην αποστολή», επισήμανε και συμπλήρωσε για τον αγώνα με τη Βουλγαρία: «Σ΄ αυτό το παιχνίδι δεν θα είμαστε υπό πίεση, θα παίξουμε ελεύθερα. Είναι γνωστό ότι λείπουν ο Γιαννακόπουλος και ο Νικολαΐδης, αλλά θα δω τον Παπαδόπουλο που θα ξεκινήσει στο πρώτο ημίχρονο και θέλω να τον δω άν αγωνιστεί όπως με τον Παναθηναϊκό εναντίον της Στουτγάρδης στο Champions League. Επίσης, θέλω να δω και τον Χαριστέα, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό. Πρέπει να έχουμε διάθεση και πάθος στο παιχνίδι, σοβαρότητα και δυνατή άμυνα για 90 λεπτά, ώστε να συνεχίσουμε το αήττητο που έχουμε στα τελευταία παιχνίδια».

    Μιλώντας για την αντίπαλο της εθνικής ομάδας, ο κ. Ρεχάγκελ είπε πως «οι Βούλγαροι έχουν τώρα καλύτερη ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτουν πολλούς καλούς παίκτες όπως ο Μπερμπάτοφ και οι δύο Πετρόφ», ενώ για το σύστημα που θ΄ ακολουθήσει στον αγώνα απάντησε ότι «το σύστημα που ακολουθούμε πάντα είναι ευέλικτο και συνδέεται άμεσα με τους παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας».

    Αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτάθλημα επεσήμανε ότι «παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά θα ήθελα κι άλλες ομάδες να κοντράρουν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, να έχουμε ένα καλό φινάλε και οι παίκτες να είναι υγιείς και σε φόρμα», ενώ παράλληλα ευχήθηκε καλή τύχη στον Παναθηναϊκό με τη γαλλική Οσέρ για το Κύπελλο UEFA.

    Σε ό,τι αφορά τις επιλογές του για το ποιοι παίκτες θα συμπεριληφθούν στο ρόστερ της Εθνικής Ανδρών για την τελική φάση του EURO 2004, ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε πως «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στα τελικά θα πάνε οι παίκτες που πήραν την πρόκριση. Ξεκαθαρίζω επίσης ότι ουδείς έχει εξασφαλισμένη θέση στην ομάδα, αλλά οι έως τώρα επιλογές έχουν αποδειχτεί σωστές».

    [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Επιτυχημένο πρότυπο και μοχλό υπερκέρασης προβλημάτων χαρακτήρισε την Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

    «Τοποθετούμεθα μπροστά στο μεγάλο αυτό γεγονός με αυτοπεποίθηση ότι θα διεξαγάγουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, με σιγουριά ότι ο σχεδιασμός μας ήταν αναπτυξιακός, με ικανοποίηση για όλα αυτά που έγιναν σε αυτό το διάστημα από μια Ελλάδα, η οποία έχει μάθει να θέτει υψηλούς στόχους και να τους επιτυγχάνει» είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σωστή διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

    Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση της πορείας των Ολυμπιακών ΄Εργων ενώ ο πρωθυπουργός διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα στη Στέγη Καλατράβα του ΟΑΚΑ.

    Δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης έκαναν ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν οι ολυμπιακές προσαρμογές και τόνισαν και αυτοί πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ολοκλήρωση του έργου της Στέγης του ΟΑΚΑ.

    Σε ό,τι αφορά στη Μαθαρώνια Διαδρομή υπογραμμίστηκε ότι στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει νέος ανάδοχος και ότι τέλος Μαϊου με αρχές Ιουνίου η Διαδρομή θα παραδοθεί.

    Μετά τη συνεδρίαση έγιναν διαδοχικά οι ακόλουθες δηλώσεις:

    "Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Σήμερα έγινε η τελευταία συνεδρίαση της 4ετίας της ΔΕΣΟΠ. Τέτοιες συνεδριάσεις, την 4ετία αυτή, έχουν γίνει 56 τον αριθμό. Υπενθυμίζω ότι η ΔΕΣΟΠ συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2000. Ανελλιπώς λειτούργησε καθ' όλη τη διάρκεια της 4ετίας, με συχνότητα που υπολείπεται μόνο αυτής του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης, τόνισε ότι η ΔΕΣΟΠ απετέλεσε το μοχλό υπερκέρασης προβλημάτων που προέκυπταν, αλλά και το όργανο στρατηγικού σχεδιασμού για μια άλλη Αθήνα, για μια άλλη Ελλάδα.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποφάσεις, όπως αυτή της οριστικής διακοπής της λειτουργίας του αεροδρομίου του Ελληνικού, της απομάκρυνσης νυκτερινών κέντρων από το Παράκτιο Πάρκο του Αγίου Κοσμά, της δρομολόγησης των οδικών έργων που αναβαθμίζουν το δίκτυο της Αττικής, της σύνδεσης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το Μετρό της Αθήνας, της υλοποίησης του Προγράμματος «Ελλάδα 2004», της δρομολόγησης του Τραμ, της δρομολόγησης του ειδικού προγράμματος προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες, της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Έργων, έχουν ληφθεί από τη ΔΕΣΟΠ στο πλαίσιο μιας ολυμπιακής προετοιμασίας, η οποία δεν εξαντλείται στις 17 ημέρες των Αγώνων, αλλά λειτουργεί αναπτυξιακά για τη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες.

    Ο Πρωθυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας πως η ΔΕΣΟΠ αποτελεί πλέον ένα επιτυχημένο πρότυπο, το οποίο η διοίκηση θα επαναλάβει και θα ενσωματώσει στη λειτουργία της και πρόσθεσε: Στο διάστημα λειτουργίας της, η ΔΕΣΟΠ έλαβε περίπου 300 αποφάσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν με μέριμνα όλων των φορέων και με την επιτελική παρακολούθηση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Σήμερα τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός- 6 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τοποθετούμεθα μπροστά στο μεγάλο αυτό γεγονός με αυτοπεποίθηση ότι θα διεξαγάγουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, με σιγουριά ότι ο σχεδιασμός μας ήταν αναπτυξιακός, με ικανοποίηση για όλα αυτά που έγιναν σε αυτό το διάστημα από μια Ελλάδα, η οποία έχει μάθει να θέτει υψηλούς στόχους και να τους επιτυγχάνει.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της συλλογικής προσπάθειας, τόσο την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της, όσο και τον υπεύθυνο υπουργό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και όλα τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Αγγελοπούλου, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για την αποτελεσματική προεδρία του που είχε ως αποτέλεσμα τον άρτιο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στο ολυμπιακό εγχείρημα φορέων.

    Ακολούθως έγινε μια επισκόπηση της πορείας των έργων και της προοπτικής τους. Το σημείο στο οποίο ήθελα να σταθώ είναι το εξής: Επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στο εξωτερικό και αναφέρομαι στη Στέγη Καλατράβα του ΟΑΚΑ- θέλω να σας πω ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα, ότι η τεχνική δυνατότητα της κατασκευής του έργου ελέγχεται απολύτως και ότι το έργο εντάσσεται απολύτως στο προαποφασισθέν χρονοδιάγραμμα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, θα προλάβουν να γίνουν οι ολυμπιακές προσαρμογές;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα προλάβουν να γίνουν οι προσαρμογές αυτές.

    Επίσης για τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, σας διαβεβαιώνω ότι τα πράγματα βαίνουν απολύτως ομαλά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    Ένα άλλο θέμα το γνωρίζετε- είναι η Μαραθώνια Διαδρομή. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου ανέφερε στα μέλη της ΔΕΣΟΠ ότι στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει νέος ανάδοχος και ότι τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου η Μαραθώνια Διαδρομή θα παραδοθεί.

    Αυτά ήταν τα βασικότερα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης της ΔΕΣΟΠ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον προαστιακό, για το τραμ, έχετε κάτι να μας πείτε;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Και αυτά τα θέματα αναφέρθηκαν, όμως δεν έχει σημειωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα έργα εκτελούνται κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη Στέγη του Κολυμβητηρίου;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Για τη Στέγη του Κολυμβητηρίου, στο τέλος της εβδομάδος, επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα και καλά κάνετε και το θέτετε, θα υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση από τη μεριά της Ομάδας Παρακολούθησης Έργου (ΟΠΕ) για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είδους πρόβλημα υπάρχει;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Στέγη του Κολυμβητηρίου είναι Στέγη Σκίασης για το Κολυμβητήριο και εξυπηρετεί τις ανάγκες της τηλεόρασης, όπως γνωρίζετε, και γι' αυτό γίνεται. Η Στέγη δεν γίνεται για το Κολυμβητήριο αυτό καθ' αυτό, γίνεται για τις ανάγκες της τηλεόρασης. Υπάρχει μια μελέτη που πρόκειται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην ΟΠΕ για το πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, είναι τυχαίο που ο κ. Οσβαλντ είπε σε συνέντευξή του ότι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και χωρίς το Στέγαστρο Καλατράβα;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Οσβαλντ έχει κατ' επανάληψη προβεί σε δηλώσεις και λόγω της θέσεώς του έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του. Όπως γνωρίζετε, κάθε φορά, όχι μόνο ο κ. Οσβαλντ, αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν προβεί σε δηλώσεις και πολλά δημοσιεύματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στα οποία διατυπώνεται «η ανησυχία ως προς την εξέλιξη της ολυμπιακής προετοιμασίας», ωστόσο όλα αυτά τα δημοσιεύματα έχουν διαψευσθεί.

    Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά και θα κάνουμε επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του κ. Καλατράβα, σκέπτεστε να δοθεί κάποιο μικρότερο ποσό, αφού τελικά δεν θα γίνει ο Σταθμός στη Νερατζιώτισσα που ήταν μέσα στη μελέτη;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έγινε καμιά συζήτηση στη ΔΕΣΟΠ πάνω σ' αυτό το θέμα που με ρωτάτε.

    Σας ευχαριστώ.

    Ο υπεύθυνος υπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει πρόβλημα με το Στέγαστρο Καλατράβα;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα περίμενε κανείς, λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων και με τα περισσότερα έργα ήδη τελειωμένα, να έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να έχουμε μεγαλύτερη εθνική αυτοπεποίθηση. Γιατί τη δικαιούμαστε, την αξίζει ο ίδιος ο ελληνικός λαός που με τον ιδρώτα του και τον κόπο του οργανώνει άψογα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Όπως διαπιστώθηκε και μετά από αναλυτική συζήτηση όλων των δεδομένων στη Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ολοκλήρωση του έργου της Στέγης του ΟΑΚΑ, του έργου δηλαδή που είναι γνωστό με το όνομα του αρχιτέκτονά του, το έργο του Σαντιάγκο Καλατράβα. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και φυσικά δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα. Αυτό διαβεβαιώνουν με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι: η τεχνική υπηρεσία, οι ανάδοχοι, ο μελετητής, ο τεχνικός σύμβουλος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα over lays θα προλάβουν να γίνουν όμως;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα over lays είναι κάτι που γίνεται στην τελευταία φάση και είναι προσωρινές απλές κατασκευές.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κολυμβητήριο;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Στέγη του Κολυμβητηρίου, διότι ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία εφαρμογής μιας τεχνικής λύσης που είχε επιλεγεί. Εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών θα καταλήξουμε ή στην επιλογή μιας άλλης εφικτής λύσης, η οποία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο ή στην εφαρμογή μιας εναλλακτικής μεθόδου, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε τη σκίαση που απαιτεί η τηλεόραση για να μεταδώσει μια άψογη εικόνα σε όλο τον κόσμο. Γιατί το πρόβλημα είναι κατά βάση τηλεοπτικού χαρακτήρα. Μην γενικεύουμε και μετατρέπουμε σε σοβαρό τεχνικό θέμα ένα θέμα το οποίο αφορά τις μεθόδους λήψης της τηλεοπτικής εικόνας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, ο ανάδοχος, κύριε υπουργέ, σας το είπε τώρα, τελευταία στιγμή αυτό; Δεν είχε διακρίνει νωρίτερα τα προβλήματα;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχουμε υποχρέωση να στεγάσουμε και το Κολυμβητήριο. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θέλουμε να είμαστε καλύτεροι απ' ό,τι οι συμβατικές υποχρεώσεις μας. Αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τα μεγέθη των θεμάτων. Το θέμα του ΟΑΚΑ είναι ένα τεράστιο θέμα, στο οποίο έχουμε απόλυτη βεβαιότητα. Το θέμα της σκίασης ή της στέγασης του Κολυμβητηρίου είναι ένα πάρα πολύ μικρό ζήτημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ο κ. Οσβαλντ είπε σήμερα στην ελληνική υπηρεσία του BBC ότι ακόμη και χωρίς σκέπαστρο, οι Αγώνες θα γίνουν στο ΟΑΚΑ.

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει το στέγαστρο, γιατί το στέγαστρο είναι εκεί. Απλώς, ολοκληρώνεται και μετατίθεται στην οριστική θέση του. Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Αγώνες με ένα Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο κυριαρχεί μια τεράστια μεταλλική κατασκευή. Η κατασκευή αυτή έχει ξενίσει ορισμένους γιατί είναι πρωτότυπη, είναι εντυπωσιακή, γιατί είναι το μνημείο της αρχιτεκτονικής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ταυτόχρονα και το μνημείο της τεχνικής δυνατότητας και της τεχνικής αποτελεσματικότητας της Ελλάδος και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει τελικά κάποια καθυστέρηση, όσον αφορά τη Στέγη Καλατράβα; Μήπως έχουμε καθυστέρηση ημερών, εβδομάδων;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Έγινε ειδική συζήτηση για το αν έχουμε υπέρβαση των χρονοδιαγραμμάτων. Τα ελέγξαμε από κάθε πλευρά και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κακοκαιρία δεν επηρέασε;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα για μια ή δυο μέρες, λόγω της κακοκαιρίας, όταν δουλεύουν συνεργεία πάρα πολλές ώρες και με πολύ περισσότερα πρόσωπα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη διαδρομή του Μαραθωνίου, τι γίνεται, κύριε υπουργέ;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κυρία Παπανδρέου επανέλαβε αυτά που είπε: Έχει βρει τη νομική λύση, ώστε να συνεχισθεί το έργο με πολύ καλύτερους όρους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα ενέργειας συζητήσατε;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, σήμερα δεν συζητήσαμε θέματα ενέργειας, γιατί και η τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε σε σχέση με τον Κορυδαλλό έχει λυθεί.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Προαστιακό και για το Τραμ;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συζητήσαμε γι' αυτά τα θέματα. Συγκεκριμένα δώσαμε κάποιες οδηγίες στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών (που εκπροσώπησε τον κ. Βερελή, ο οποίος απουσιάζει σήμερα) ώστε να δώσουμε και κάποιες πρόσθετες απαντήσεις, οι οποίες απαιτούνται, για να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μήπως κάποια σκέψη να μειωθεί η αμοιβή του κ. Καλατράβα, αφού δεν θα γίνει ο Σταθμός στη Νερατζιώτισσα που ήταν μέσα στη μελέτη;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άλλη είναι η σύμβαση για τη Νερατζιώτισσα. Άλλος φορέας την έχει κάνει και δεν έχει καμιά σχέση με το ΟΑΚΑ. Καμιά απολύτως σχέση.

    Σας ευχαριστώ".

    [24] ΙΤΑΛΙΑ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Ρώμη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την απόφασή του να οργανώσει παράλληλα με τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Ιουνίου και δημοτικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί.

    "Δεν υπάρχει θέμα να παραιτηθώ αν οι εκλογές δεν πάνε καλά για μένα", τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη Τύπου αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθούν στην Ιταλία και οι δύο εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι θα είναι υποψήφιος του κόμματός του, της Φόρτσα Ιτάλια στις ευρωπαϊκές εκλογές και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υποψηφιότητά του θα στεφθεί με επιτυχία.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ''θα ήταν μια αποτυχημένη συνάντηση αφού είμαι υποχρεωμένος να τους πω ότι είναι ψεύτες και συκοφάντες''.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΑΒ - ΡΑΦΑΡΕΝ

    Παρίσι, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με τη Γαλλία στο τέλος των συνομιλιών που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

    "Πολλά συνεισέφερε στις διμερείς μας σχέσεις η σημερινή μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας'', δήλωσε ο Μοσέ Κατσάβ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι κ.κ. Ραφαρέν και Κατσάβ συζήτησαν τα μέτρα που συναποφασίστηκαν για την πάταξη του αντισημιτισμού που είναι σε έξαρση στο έδαφος της Γαλλίας καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και δραστηριοτήτων, ανακοινώθηκε από το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο.

    [26] ΝΕΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Τελ Αβιβ, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε οικονομικό πακέτο για την ανέγερση Ισραηλινών οικισμών στα Παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εικοσιδύο εκατομμύρια δολάρια έχουν προβλεφθεί για οικοδόμηση και ασφάλεια.

    Οι περισσότεροι οικισμοί θα κατασκευαστούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

    Την απόφαση καταδίκασαν οι Παλαιστίνιοι, που υποστηρίζουν ότι υπονομεύει το υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο οδικό χάρτη.

    Επικρίθηκε επίσης από το Κόμμα Μερέτζ, της αντιπολίτευσης, που αντιπαρέβαλε το νέο οικονομικό πακέτο με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να γκρεμίσει οικισμούς στην Λωρίδα της Γάζας.

    [27] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Χάγη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Το ολλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την απέλαση χιλιάδων προσφύγων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για άσυλο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το ζήτημα της απέλασης 26 χιλιάδων ατόμων που ζητούν άσυλο έχει διχάσει την ολλανδική κοινωνία, η οποία είναι εκ παραδόσεως ανεκτική.

    Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε την κυβερνητική πολιτική η οποία κυριαρχεί επί μήνες στην πολιτική επικαιρότητα.

    Το θέμα έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σε ένα πολιτικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από συναίνεση.

    Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch, έχει επικρίνει δριμύτατα το νομοσχέδιο.

    Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει όμως ότι δεν πρόκειται να απελαθεί κανένας πρόσφυγας που βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Από τους 30.000 πρόσφυγες, που ζητούν πολιτικό άσυλο, θα επιτραπεί να παραμείνουν στην Ολλανδία 2.300 άτομα, οι περιπτώσεις των οποίων θεωρούνται οι πιο σοβαρές.

    Σε αυτούς τους 2.300 πρόσφυγες θα χορηγηθεί αμνηστία.

    [28] ΦΑΒΟΡΙ Ο ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ

    Ουάσιγκτον, 17 Φεβρουαρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Στην πολιτεία Ουισκόνσιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγονται οι αποφασιστικής σημασίας προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου που αναμετρηθεί με τον πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

    Καθοριστική θα είναι η ενδεχόμενη νίκη του γερουσιαστή, Τζον Κέρι, ο οποίος έχει επικρατήσει στις 14 από τις 16 προηγούμενες αναμετρήσεις.

    Αν ο κ. Κέρι επικρατήσει και στο Ουισκόνσιν, είναι πιθανόν να εγκαταλείψουν οι άλλοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι της προσπάθειες για την διεκδίκηση του χρίσματος του υποψηφίου προέδρου.

    Κριτική στην οικονομική πολιτική Μπους

    O Κέρι εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής Μπους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις φοροαπαλλαγές που εφαρμόζει ο αμερικανός πρόεδρος.

    «Η κυβέρνηση περιέκοψε τις παροχές για την Παιδεία, τα φοιτητικά δάνεια. Γιατί το έκανε αυτό; Για να προσφέρει φοροαπαλλαγές σε ανθρώπους που έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 200 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Είναι ντροπή», είπε ο Τζον Κέρι.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, τα πάντα μπορεί να κριθούν στο Ουϊσκόνσιν.

    Αν ο Γερουσιαστής Κέρι κερδίσει και σήμερα και χάσουν οι αντίπαλοί του, Τζον Έντουαρτς και Χάουαρντ Ντίν, είναι δύσκολο να δει κανείς πως μπορούν να συνεχίσουν τις εκστρατείες τους.

    Και οι δύο διεκδικητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι πιθανότητες όμως να νικήσουν είναι πολύ ελάχιστες, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC.

    [29] ΟΙ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ" ΤΟΥ Γ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε απόψε στην Αίθουσα Τέχνης «Ιανός» στα πλαίσια της PHTOSYNKYRIA 2004 η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Κόντου με τίτλο: «Φωτογράφοι της Καμπούλ».

    Ο Γιάννης Κόντος απαθανατίζει τους φωτογράφους της Καμπούλ που μετά από πολλά χρόνια έστω και με μηχανές - αντίκες ασκούν το απαγορευμένο την εποχή των Ταλιμπάν επάγγελμά τους.

    Ο ισλαμικός νόμος που κυριαρχούσε στο Αφγανιστάν επέβαλε με αυστηρότητα την απαγόρευση των ανθρώπινων εικόνων και ειδώλων που κατά το Ισλάμ θεωρούνταν προσβλητικά για το Θεό. Οι Ταλιμπάν απαγόρευαν οτιδήποτε σχετικό με τη φωτογραφία, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο ή τις βιντεοταινίες, επειδή οι λόγιοι Ταλιμπάν πίστευαν ότι το Κοράνι απαγορεύει την οποιαδήποτε αναπαραγωγή της ανθρώπινης εικόνας.

    Ολοι οι ξένοι επισκέπτες είχαν οδηγίες να μην φωτογραφίζουν "κανένα ζωντανό πλάσμα" στη χώρα, ενώ η αστυνομία των Ταλιμπάν συχνά συνελάμβανε όσους παραβίαζαν αυτή την εντολή και προχωρούσαν στην κατάσχεση των φωτογραφικών τους μηχανών.

    Το συναισθηματικό κόστος της απαγόρευσης των φωτογραφιών ανθρώπων από τους Ταλιμπάν ήταν υψηλό. Τα ζευγάρια παντρεύονταν χωρίς να έχουν γαμήλια πορτραίτα - εκτός και αν μπορούσαν να πληρώσουν αρκετά χρήματα, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα του Πακιστάν και να τελέσουν εκεί το γάμο, ενώ οι γονείς πέθαιναν χωρίς να αφήνουν στα παιδιά τους μία εικόνα τους ως ενθύμιο.

    Η κατάσταση άλλαξε μετά το τέλος της κυριαρχίας των Ταλιμπάν και η φωτογραφία άρχισε να ανθεί. Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν υπάρχουν πλέον πολλοί φωτογράφοι και πολύτιμα οικογενειακά πορτραίτα που ήταν κρυμμένα σε μπαούλα βγήκαν από την αφάνεια.

    Στην Καμπούλ υπάρχουν μερικά φωτογραφικά εργαστήρια, αν και τις περισσότερες φωτογραφίες ταυτότητας τις τραβούν πλανόδιοι φωτογράφοι με αρχαίες μηχανές μέσα σε ξύλινα κουτιά, βάζοντας τα χέρια τους κάτω από ένα σκούρο πανί, πιέζοντας μικροσκοπικά κομμάτια χαρτί πάνω σε φιλμ και στεγνώνοντας τα θολά αποτελεσματά τους σε ταινίες. Οι εμπορικοί φωτογράφοι του Αφγανιστάν βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας και κάνουν εξαιρετικές δουλειές. Χρησιμοποιώντας κάμερες 50 ετών με υφασμάτινο φόντο αυτοί οι φωτογράφοι δεύτερης γενιάς φωτογραφίζουν παιδιά για τις ταυτότητες που χρειάζονται για να γραφτούν στο σχολείο, στρατιωτικούς της κυβέρνησης και ανθρώπους που θέλουν να έχουν μία φωτογραφία τους εαυτού τους.

    Ο Γιάννης Κόντος που ασκεί το επάγγελμα του φωτοδημοσιογράφου από το 1992 καταγράφει τους Φωτογράφους της Καμπούλ, τους πλανόδιους πωλητές με τις απαρχαιωμένες ξύλινες φωτογραφικές μηχανές τους να εξασκούν τη σκοτεινή τους τέχνη μέσα σε αυτά τα τεράστια ξύλινα κουτιά, τα οποία αποτελούν ένα ολόκληρο φωτογραφικό στούντιο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου και θα λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 8.30 έως τις 15.30 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 20.30.

    [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.ΜΠΙΣΤΗ "ΑΝΗΣΥΧΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Ανήσυχη Αριστερά» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα θα παρουσιάσει ο Νίκος Μπίστης, αύριο στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης (2ας Μαΐου 8, 3ος όροφος).

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, η ηθοποιός και δημοτική Σύμβουλος, Κάρμεν Ρουγγέρη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά, Πέτρος Κουναλάκης και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γιάννης Δρόσος.

    Τα 67 κείμενα του βιβλίου του Νίκου Μπίστη, γραμμένα από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, αποτυπώνουν τη διαδρομή του συγγραφέα, τις απόψεις του πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων, με επιχειρήματα «προϊόντα μελέτης και γνώσης» - , όπως αναφέρει στο εισαγωγικό κείμενό του στον τόμο ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης.

    Τα κείμενα είναι μοιρασμένα σε έξι κεφάλαια: Εξωτερικά, Βαλκανικά, Αντιεθνικιστικά, Κεντροαριστερά, Ιρακινά, Υπουργικά και Σκόρπια. Υπάρχουν κείμενα γραμμής, κείμενα πολεμικής και κείμενα βιωματικά. Ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει ότι αγαπά περισσότερο τα τελευταία, τα βιωματικά. «Μού θυμίζουν άχαρες στιγμές, λάθη, όπως το παρόν στη Συνθήκη του Άμστερνταμ αλλά και κορυφαίες δικαιωμένες επιλογές, όπως η αποχώρηση από το ΣΥΝ, η ίδρυση της ΑΕΚΑ, η πορεία τρία χρόνια στην έρημο μαζί με λίγους συντρόφους μέχρι να φτάσουμε σε μια προσωρινή όαση», αναφέρει.

    [31] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Νέος κύκλος μαθημάτων φωτογραφίας ξεκινάει στο τμήμα φωτογραφίας του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών της Σταυρούπολης.

    Πρόκειται για το Βασικό Κύκλο μαθημάτων ανάλογο με αυτόν που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003 και ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιανοουαρίου του 2004.

    Απευθύνεται σε όσους θέλουν ν' αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από τη φωτογραφία και να εξοικειωθούν με την τεχνική της και τις εφαρμογές της.

    Tα μαθήματα περιλαμβάνουν σύντομη αναδρομή στην ιστορία της φωτογραφίας, γνωριμία με τη φωτογραφική μηχανή και τα είδη της, γνωριμία με τα φωτογραφικά υλικά, βασικά στοιχεία που αφορούν τη λήψη και την επεξεργασία των A/M υλικών (φιλμ, χαρτιών), γνωριμία με τις σύγχρονες εφαρμογές του φωτογραφικού μέσου.

    Tα μαθήματα είναι μικτά (θεωρητικά-εργαστηριακά) και γίνονται μία φορά την εβδομάδα (Δευτέρα 19.00 22.30). Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από 1η Μαρτίου.

    Το Eργαστήριο Φωτογραφίας, τμήμα των Eργαστηρίων Oπτικοακουστικών της Σταυρούπολης, διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, άρτια εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο, στούντιο και βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει τίτλους θεωρητικού και τεχνικού περιεχομένου, φωτογραφικά λευκώματα-μονογραφίες και συλλογές φωτογράφων, καθώς και βιβλία που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης.

    Παράλληλα, λειτουργώντας υποστηρικτικά, δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων, αλλά και να επισκεφθούν άλλους φωτογραφικούς χώρους, εκθέσεις και να έρθουν σε επαφή με άλλους φωτογράφους και το έργο τους. (Πληροφορίες: Εργαστήρια Οπτικοακουστικών Σταυρούπολης, Καπνομάγαζο Ικονίου 1, Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη. Τηλ.:2310609097).

    [32] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι παραστάσεις μουσικού κουκλοθεάτρου με τίτλο «Το Μαγικό Δαχτυλίδι», στο πλαίσιο της σειράς Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Στην παράσταση μετέχουν η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου, ο τενόρος Δημήτρης Ναλμπάντης, ο ηθοποιός Παύλος Δανελάτος, η Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

    Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Κίτσου, η σκηνογραφία της Μαρίας Καταρτζή και του Στέργιου Πρώιου, η ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού της Μαρίας-Ελένης Παυλίδου και η επιμέλεια των κοστουμιών της Κικής Ιωαννίδου. Η κίνηση της κούκλας ROD γίνεται από την ομάδα Hocus Pocus. Η εικονογράφηση του εντύπου είναι του Δημήτρη Γεωργιάδη.

    Το «Μαγικό Δαχτυλίδι» είναι βασισμένο στην όπερα L' Uccellatrice (Η Ορνιθοκυνηγός) του ιταλού συνθέτη Niccolς Jommelli. Πρόκειται για ένα απολαυστικό κωμικό intermezzo σε δύο πράξεις. Η πρωτότυπη ιταλική εκδοχή της όπερας περιλαμβάνει δύο τραγουδιστές, έναν τενόρο στο ρόλο του Don Narcisso και μια σοπράνο στο ρόλο της Mergellina, καθώς και ένα σιωπηλό χαρακτήρα, το Lesbino, υπηρέτη της Mergellina. Είναι μια παλιά ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και παραβολές που αποδίδει με ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο τον αιώνιο μύθο της αγάπης. Εξιστορεί την παλιά ιστορία ενός νέου αφελή και ματαιόδοξου αριστοκράτη και μιας όμορφης πονηρής κοπέλας, που έπειτα από φάρσες και λογομαχίες, εκείνος της χαρίζει το δαχτυλίδι του και την ακολουθεί για πάντα στο δάσος.

    Η μουσική του Jommelli είναι γραμμένη στο χαριτωμένο, ανάλαφρο και περίτεχνο κωμικό στυλ των μέσων του 18ου αιώνα. Οι άριες είναι σύντομες και οι μελωδίες, βασισμένες σε απλές αρμονίες, είναι μικρές και επαναλαμβανόμενες. Και οι δύο πράξεις κλείνουν με ένα υπέροχο ντουέτο. Στο σύνολό της, η όπερα είναι εύθυμη και γοητευτική. Το σκηνικό του δάσους παραπέμπει μουσικά σε μυστήριους ήχους πουλιών και ο τρόμος προκαλεί ακαταλαβίστικες συλλαβές και γρήγορες ομιλίες.

    Το «Μαγικό Δαχτυλίδι» αποτελεί μία εξ'ολοκλήρου καινούρια παραγωγή του ΟΜΜΘ. Η παράσταση συνδυάζει τη μουσική, το «δράμα» και την κινούμενη φιγούρα σε ένα ψυχαγωγικό θέαμα που ανταποκρίνεται στη λογική του «παιχνιδιού», ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ατμόσφαιρα και την φαντασμαγορία του παραμυθιού.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας ντοκουμέντου με τίτλο «Ενθύμιον Εξορίας. Μια διαφορετική αφήγηση» θα παρουσιαστεί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Μαρτίου.

    Την έκθεση διοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Φωτογραφίας και η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία αφήγηση από μικρού μεγέθους φωτογραφίες και κείμενα, γραμμένα πίσω από αυτές, ενός αριστερού εξόριστου αγωνιστή προς τους γονείς του, με τις οποίες τους περιέγραφε τη διαβίωση σε διάφορους τόπους εξορίας.

    Φωτογράφος, μέλος της αντίστοιχης ομάδας εξόριστων, υπό το καθεστώς απαγόρευσης κατοχής και χρήσης της φωτογραφικής μηχανής, κατάφερε με αυτοσχέδια μέσα να φωτογραφίζει και να φωτογραφίζεται, να εμφανίζει, να τυπώνει και να μεταφέρει τις φωτογραφημένες σκηνές της καθημερινότητας της ζωής των εξόριστων, στον πατέρα και την μητέρα του, στέλνοντας τους ταυτόχρονα και μικρά μηνύματα αισιοδοξίας.

    Οι φωτογραφίες φυγαδεύονταν στον διπλό πάτο μιας βαλίτσας για να διασωθούν και να λειτουργήσουν πολύ αργότερα, ως ένα σημαντικό στοιχείο επιστημονικής μελέτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 February 2004 - 19:13:51 UTC