Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 2005
  • [02] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟ 2005
  • [03] EΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [05] ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [06] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ"
  • [07] ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ Ι.Χ. ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [08] ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  • [09] ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [10] ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ...
  • [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [12] ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [13] ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [14] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [16] ΕΤΟΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ 2004 Ο ΣΥΜΕΩΝ
  • [17] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [18] ΩΣ "ΑΓΚΑΘΙ" ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] ΜΕ ΚΛΑΔΙΑ ΕΛΙΑΣ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ
  • [20] ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ
  • [21] ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ
  • [22] ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΙΚ ΑΖΙΖ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [23] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [24] "ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [25] ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:03 UTC+2)

    Με αισιοδοξία, περιμένουν τον καινούριο χρόνο οι Έλληνες, που θεωρούν το 2004 μία καλή χρονιά, ελπίζοντας ότι το 2005 θα είναι καλύτερη. Αυτό προκύπτει από έρευνα της «Κάπα Research» για το «Βήμα». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η δημιουργία υποδομών και άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η πολιτική αλλαγή του Μαρτίου, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, εδραίωσαν την πεποίθηση ότι το απερχόμενο έτος πήγε καλά. Ωστόσο, διατυπώνεται επιφυλακτικότητα για τις προσδοκίες τους σχετικά με τον ατομικό και οικογενειακό χώρο και κυρίως τα θέματα οικονομίας και εργασίας.

    Ως προσωπικοί στόχοι στο επόμενο έτος, αναφέρονται η απόκτηση μεγαλύτερου εισοδήματος, η βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων και η επαγγελματική επιτυχία. Η προσδοκία για προσωπική και οικογενειακή ευημερία, είναι ιδιαίτερα υψηλή και υπερβαίνει το 80%, ερχόμενη σε προφανή αντίθεση με το ποσοστό (μόλις 22,4%) που προσβλέπει και σε βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.

    Το νέο εθνικό σύνθημα για το 2005, που φαίνεται έπειτα από πολλά χρόνια μία ήρεμη χρονιά, χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις κλπ, είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία και να εργαστούμε όλοι απερίσπαστοι. Το αίτημα προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είναι η συνεργασία όλων προς όφελος της χώρας και των πολιτών της, με βασικούς στόχους την καταπολέμηση της ανεργίας, τη βελτίωση της οικονομίας, τις αυξήσεις των μισθών, την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων.

    Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 20-21 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω και 1.203 νοικοκυριά.

    Όσον αφορά στα γεγονότα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, με τα οποία κλείνει η χρονιά, η απογοήτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις Βρυξέλλες είναι εμφανής (61,4%), αλλά ακόμα πιο έντονη είναι η ικανοποίηση για την επιλογή του Κάρολου Παπούλια ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας (80,9%). Παράλληλα, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε την ένταξη της Τουρκίας.

    Σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει θεωρούνται για τους Έλληνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες (55%), ακολουθούμενοι από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (20,4%) και την επιτυχία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία (13,3%).

    Το κλίμα τέλος της συναίνεσης που προσπαθεί να φέρει στην πολιτική ζωή του τόπου η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον ελληνικό λαό, καθώς ελάχιστοι εκ των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η πρόοδος της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δραστηριότητα της κυβέρνησης. Αντίθετα, μια μεγάλη πλειοψηφία (63,5%) εκλαμβάνει την πρόοδο αυτή ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των κομμάτων.

    [02] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και το κυβερνητικό επιτελείο, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και μέτρα που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

    Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον Κώστα Καραμανλή, είναι το νοικοκύρεμα στην οικονομία, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

    Οι πρώτες βάσεις μπήκαν παρά τις δυσκολίες, στους δέκα μήνες της νέας διακυβέρνησης και πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες τη χρονιά που έρχεται.

    Η κυβέρνηση, έχει κηρύξει το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας, διαμορφώνοντας μια καινούρια αντίληψη για την ανάπτυξη.

    Η πολιτική ανάπτυξης στην περιφέρεια, είναι κεντρική επιλογή για την πρώτη τετραετία της νέας διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2005-2007» με 1.500 έργα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό τίθεται σε εφαρμογή, προωθούνται ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ενώ το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζει την οικονομική της αυτοδυναμία.

    Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαφάνειας και αξιοπιστίας, που θα βασίζεται στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και όχι σε περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    [03] EΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (10:32 UTC+2)

    Εντατικές, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό των κουκουλοφόρων, οι οποίοι το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, επιτέθηκαν απρόκλητα κατά του αστυνομικού τμήματος του Αγ. Παντελεήμονος στην Αθήνα.

    Σαράντα νεαροί που φορούσαν κουκούλες και κράνη μοτοσικλετιστών, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα, τούβλα και σκεπάρνια στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονος στην οδό Μιχαήλ Βόδα 85.

    Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο Αστυνομικό Τμήμα και σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα αρκετές φορές. Οι νεαροί αποχώρησαν από το Αστυνομικό Τμήμα μετά τους πυροβολισμούς αλλά πριν εξαφανισθούν κατέστρεψαν ένα περιπολικό και πέντε άλλα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.

    Στην περιοχή έσπευσαν διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά οι νεαροί διέφυγαν στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν κουκουλοφόρο ο οποίος κατέστρεφε με σκεπάρνι σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ακόμη έγιναν δεκάδες προσαγωγές υπόπτων από την ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αστυνομικοί του Τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, είχαν κατηγορηθεί ότι κακοποίησαν ανήλικους Αφγανούς μετανάστες. Μάλιστα οι αλλοδαποί είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους όπου φαινόταν η κακοποίησή τους. Οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί από τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα». Για το θέμα αυτό έχει διαταχθεί από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής κ. Τσιατούρα επείγουσα έρευνα, το πόρισμα της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Ιερουσαλήμ, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:26 UTC+2)

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Χιλιάδες πιστοί, παρακολούθησαν το Σάββατο τη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι πιστοί βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχθούν με το δικό τους τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Ιησού στη Γη.

    Η Θεία Λειτουργία στο Βατικανό

    Επιβλητική ήταν η Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι άκουσαν από κοντά τις ευχές του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας.

    Το μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου για υγεία, ευημερία και επιστροφή στα Θεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 70 χώρες. Με φόντο την απώλεια του ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ και με την ευχή για ειρήνη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, γιόρτασαν οι Παλαιστίνιοι τη γέννηση του Ιησού. Ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κατάμεστος από πιστούς. Μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο επετράπη η είσοδος στην πόλη από το Ισραήλ, μετά από 4 χρόνια ανεξέλεγκτης βίας.

    Και στο Ιράκ

    Το πνεύμα των Χριστουγέννων έφθασε και στο Ιράκ. Με κάρτες, χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στολίδια συνόδεψαν οι στρατιώτες την έλευση των Χριστουγέννων, ενώ ο Αγιος Βασίλης έκανε την εμφάνισή του ακόμη και πάνω σε τεθωρακισμένο. Όλα αυτά ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετά για να μετριάσουν τη νοσταλγία των στρατιωτών για τις πατρίδες και τις οικογένειές τους.

    Στη Μ.Βρετανία

    Στην Μεγάλη Βρετανία η βασιλική οικογένεια παρακολούθησε την Θεια Λειτουργία στην εκκλησία Μαρίας της Μαγδαληνής στην Σκωτία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς λίγο νωρίτερα μια ομάδα διαδηλωτών που αυτοαποκαλούνται «χωρισμένοι πατέρες», προσπάθησε να αναρριχηθεί στους τοίχους του ναού. Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα της η βασίλισσα αναφέρθηκε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

    Χριστούγεννα διαφορετικά από τα συνηθισμένα γιορτάζει η Αυστραλία. Χρυσές παραλίες και καταγάλανα νερά, έστω και στην καρδιά του χειμώνα, συνθέτουν ένα όχι και τόσο συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Και είναι παράδοση για τους τουρίστες την ημέρα των Χριστουγέννων να συγκεντρώνονται στην παραλία Μπόντι, όπου ξεφαντώνουν μέχρι τις πρωινές ώρες.

    Ο ήχος της καμπάνας ήχησε τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου σε ολόκληρη την Ινδία, σηματοδοτώντας έτσι τη γέννηση του Χριστού. Χιλιάδες Ινδοί βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν. Το ίδιο και στην Κίνα. Στη Μασαχουσέτη, γιατροί και νοσοκόμες καλωσόρισαν με γέλια, δώρα και φυσικά την απαραίτητη χριστουγεννιάτικη περιβολή, τα τρία μωρά που γεννήθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων.

    Στην Παλαιστίνη

    Ο μεταβατικός ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του παρακολούθησαν τη λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για βελτίωση των Ισραηλινο-Παλαιστιναικών σχέσεων.

    Είναι τα πρώτα Χριστούγεννα εδώ και τέσσερα χρόνια στα οποία μπόρεσαν να παρευρεθούν Παλαιστίνιοι ηγέτες στη λειτουργία, καθώς το Ισραήλ είχε απαγορεύσει στον Γιασέρ Αραφάτ να την μετακίνηση στη Βηθλεέμ.

    Νωρίτερα ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους Ισραηλινούς μια ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη στο δίκαιο και το σωστό.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η παρουσία του στη λειτουργία των Χριστουγέννων ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τον ίδιο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει πλέον για τα καλά.

    [05] ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:11 UTC+2)

    Σε κατάσταση αναμονής, βρίσκονται οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι στην Ουκρανία, όπου οι πολίτες θα κληθούν την Κυριακή να ψηφίσουν για Τρίτη φορά για τον νέο πρόεδρο της χώρας.

    Μια μέρα πριν τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, την Κυριακή, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, που είχαν εγκριθεί πρόσφατα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η καλπονοθεία.

    Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική, ρύθμιση που περιορίζει τη δυνατότητα ψηφοφορίας στο σπίτι, για τους ηλικιωμένους και ανάπηρους και διέταξε την άμεση κατάργησή της.

    Οι οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουτσένκο, είχαν πει ότι η ψηφοφορία από το σπίτι, ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους είχε νοθευτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Άλλες μεταρρυθμίσεις πάντως παραμένουν και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα διαταράξει τη διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής.

    Οι οπαδοί του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούσεβιτς, είχαν χαρακτηρίσει τους περιορισμούς που επέβαλαν οι μεταρρυθμίσεις ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους

    Η Παρασκευή ήταν και η τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ενώ το Σάββατο απαγορεύτηκε κάθε πολιτική δραστηριότητα. Χιλιάδες υποστηρικτές του φιλορωσικού Πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανούκοβιτς συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Κίεβο.

    Στο μεταξύ, ο φιλοδυτικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουσένκο, ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις το προβάδισμα έχει ο Βίκτωρ Γιουσένκο.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντυμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν κινηθεί στο παρασκήνιο για να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά κατηγόρησε άλλες χώρες για παρεμβατισμό.

    [06] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ"

    Λευκωσία, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:07 UTC+2)

    Η Κυπριακή κυβέρνηση, αρχίζει έντονη διπλωματική εκστρατεία σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ πρώτος στόχος της, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπογραφή τού Πρωτοκόλλου, ει δυνατόν, πριν από την 3η του Οκτώβρη του 2005.

    Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή», σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν προς όφελος της πλευράς μας ν' αφεθεί η Τουρκία να παίξει με το χρόνο και ν' αποκομίσει οφέλη στο Κυπριακό».

    Ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι η υπογραφή τού Πρωτοκόλλου είναι όρος και προϋπόθεση που έχουν θέσει τα 25 κράτη στην Τουρκία. Αποκαλύπτει ότι η Τουρκία δεν θέλει ν' αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ένα νέο μόρφωμα. Μιλά ακόμα για τις κριτικές που ασκήθηκαν στο εσωτερικό, το ζητούμενο στο Κυπριακό, τη νέα πρωτοβουλία, την επιδιαιτησία, τα χρονοδιαγράμματα και τη συμφωνημένη λύση. Τονίζει ότι η Κύπρος ούτε στιγμή δεν βρέθηκε απομονωμένη μέσα στην Ε.Ε. και καλεί εκείνους που καλλιεργούσαν τον μύθο περί απομόνωσης να κάνουν την αυστηρή αυτοκριτική τους.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου εκτιμά ότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις των πρωτοστατούντων του «ναι» έχουν διαψευστεί. Τέλος, σημειώνει ότι το 2005 θα είναι η χρονιά για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

    [07] ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ Ι.Χ. ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Κέρκυρα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:35 UTC+2)

    Στην θαλάσσια περιοχή του νέου λιμένα Κέρκυρας έπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τη νύχτα της Παρασκευής, ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, με επιβαίνουσες μια 32χρονη που ήταν οδηγός και μια 35χρονη συνοδηγό.

    Η οδηγός κατάφερε να εξέλθει σώα από το αυτοκίνητο, ενώ η συνοδηγός ανασύρθηκε αργότερα από ιδιώτη δύτη νεκρή.

    Η σορός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κέρκυρας για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας.

    [08] ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Στη λειτουργία των Χριστουγέννων, που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, η Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, έκανε δέηση για τη σωτηρία του κόσμου και ανέφερε ότι η ειρήνη είναι το μέγιστο αγαθό του Θεού προς τους ανθρώπους.

    Στη συνέχεια, ευχήθηκε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, ενώ ζήτησε τη λύτρωση των ανθρώπων όλου του πλανήτη από τα δεινά που υπομένουν.

    [09] ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:14 UTC+2)

    Στις... θέσεις του θα βρει τους υπουργούς της κυβέρνησης το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχθηκε να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ο κ. Καραμανλής, αν και έχει καταγράψει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί με πιο πρόσφατο το «κρούσμα» Σουφλιά, απορρίπτει το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση, καθώς πιστεύει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε έμμεση παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης των προβλημάτων. Ετσι, τα όποια σενάρια μετατίθενται, κατά πάσα πιθανότητα, μετά την προεδρική εκλογή, ενώ ο πρωθυπουργός με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, μετά τις γιορτές, θα επιχειρήσει να εμπεδώσει κλίμα συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της οικονομίας.

    Αντιθέτως, με τους υπουργούς της κυβέρνησης, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ νιώθουν ιδιαίτερη ανασφάλεια. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Παπανδρέου, σχεδιάζοντας τις κινήσεις του εν όψει του συνεδρίου, αποβλέπει στη συγκρότηση μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία δεν θα έχει δικαιώματα «συναπόφασης» και δεν θα τον περιορίζει στις πολιτικές του επιλογές.

    [10] ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ...

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:42 UTC+2)

    Nέα υψηλά κατέγραψαν, φέτος, τα οικονομικά αποτελέσματα των καζίνο, κυρίως, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφηκε στους «ναούς» του τζόγου οι οποίοι απευθύνονται στους κατοίκους της Aττικής (Λουτράκι και Πάρνηθα).

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, που αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», το σύνολο των στοιχημάτων στα εννέα καζίνο που λειτουργούν στην Eλλάδα έφθασε το 2004 σε 2,5 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ το 2003. Aντίστοιχα ο τζίρος των καζίνο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ από περίπου 525 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί πέρυσι. Tην πρωτοκαθεδρία κρατάει το καζίνο Λουτρακίου, ακολουθεί το καζίνο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το καζίνο της Πάρνηθας. Eιδικότερα, τα μερίδια αγοράς βάσει του τζίρου κατανέμονται σε περίπου 33% για το καζίνο Λουτρακίου, σε περίπου 27% για το καζίνο Θεσσαλονίκης, σε περίπου 22% για το καζίνο Πάρνηθας, σε περίπου 6% για το καζίνο του Pίο, σε περίπου 5% για το καζίνο της Pόδου, σε περίπου 3% για το καζίνο Xαλκιδικής, σε περίπου 2% για το καζίνο Ξάνθης, σε περίπου 1% για το καζίνο της Σύρου και σε περίπου 1% για το καζίνο της Kέρκυρας. Aνά καζίνο ο τζίρος για το Λουτράκι το 2004 ήταν αυξημένος κατά περίπου 7%, η Θεσσαλονίκη κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στην Πάρνηθα αύξηθηκε κατά 65%, στη Pόδο μειώθηκε κατά περίπου 10%, στην Ξάνθη αυξήθηκε κατά 6%, στη Σύρο μειώθηκε κατά 10%, στο Pίο μειώθηκε κατά 2%, στην Kέρκυρα μειώθηκε κατά περίπου 8% και στη Xαλκιδική αύξηθηκε κατά 95% κυρίως γιατί πέρυσι για ένα διάστημα το καζίνο ήταν κλειστό. Φέτος καταγράφηκαν περίπου 2.850.000 είσοδοι πελατών έναντι 2.890.000 πέρυσι. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία μπορεί έχουν συμπεριλάβει και εκτίμηση της προσεχούς τελευταίας εβδομάδας του έτους βάσει της περυσινής πορείας των αποτελεσμάτων την ίδια περίοδο.

    Tο ενδιαφέρον των Eλλήνων για τα καζίνο, το οποίο στην αρχή ξεκίνησε ως περιέργεια και στη συνέχεια για πολλούς εξελίχθηκε σε πάθος, προσδιορίζεται χρονικά με την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών καζίνο στη χώρα μας. Tο πρώτο καζίνο άνοιξε τον Mάιο του 1995 στη Xαλκιδική και ακολούθησαν την ίδια χρονιά τον Σεπτέμβριο το καζίνο Λουτρακίου και τον Δεκέμβριο το καζίνο της Ξάνθης. Tο 1996 άνοιξαν τα καζίνο Θεσσαλονίκης και Pίου και το 1997 το καζίνο της Σύρου. Tο 1999 λειτούργησε το καζίνο της Pόδου υπό ιδιωτικό καθεστώς, ενώ πέρυσι ιδιωτικοποιήθηκε κατά 49% και το καζίνο της Πάρνηθας. Tο 2005 αναμένεται να μεταφερθεί και το καζίνο της Kέρκυρας από τη θέση που λειτουργεί σήμερα. Eπίσης, πέρυσι, επαναλειτούργησε το καζίνο της Xαλκιδικής. H εμπειρία όλων αυτών των ετών έδειξε ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών καζίνο στην Eλλάδα έγινε χωρίς καμία μελέτη. Xωρίς κανένα σχεδιασμό δόθηκαν άδειες για τη λειτουργία καζίνο σε πολλές περιοχές της χώρας από καθαρά εισπρακτικούς λόγους, καθώς το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σημαντικά στα κέρδη των καζίνο. Σημαντικές ευθύνες, όμως, έχει ακόμη η Πολιτεία για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με ορισμένες επιχειρήσεις καζίνο, προκειμένου να παραχωρηθούν οι άδειες λειτουργίας και οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί όσον αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη. Eπενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ δεν έγιναν ποτέ είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών είτε με ευθύνη του ίδιου του κράτους.

    Συνολικά στην εννεαετία λειτουργίας των ιδιωτικών καζίνο (1995-2004) το σύνολο των στοιχημάτων έχει ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Για μία ακόμη χρονιά το 2004 επιβεβαιώθηκε η στροφή των προτιμήσεων των πελατών στα slot machines. Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα καζίνο για πρώτη χρονιά μεγαλύτερο ποσοστό στοιχημάτων και τζίρου προερχόταν από τη λειτουργία των slot machines απ' ό,τι των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στην αρχή λειτουργίας των ιδιωτικών καζίνο το ποσοστό υπέρ των επιτραπέζιων διαμορφωνόταν σε ποσοστό 70% έναντι 30% των slot machines. Φέτος, έφθασε να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των στοιχημάτων που παίζονται στα επιτραπέζια παιχνίδια και στα slot machines. Aντιθέτως, στην αμερικανική αγορά, το ποσοστό είναι 80% υπέρ των slot machines έναντι 20% των τραπεζιών.

    Aυτήν την περίοδο των εορτών των Xριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η προσέλευση των πελατών στα καζίνο της χώρας είναι, ιδιαίτερα, αυξημένη. Σύμφωνα με την εμπειρία προηγούμενων ετών, από 20 Δεκεμβρίου έως 5 Iανουαρίου είθισται οι είσοδοι των πελατών στα καζίνο να ξεπερνούν τις 200.000, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κυριολεκτικά δεν πέφτει καρφίτσα.

    [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:48 UTC+2)

    Τα μεσάνυχτα της 31ης του Δεκέμβρη 2004 λήγει η ισχύς της λεγόμενης Πολυινικής Συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Από την 1η Ιανουαρίου 2005 τερματίζονται οι ποσοστώσεις που ίσχυαν επί δεκαετίες για τις εξαγωγές προϊόντων ένδυσης από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, κ.ά.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε πρόσφατη έκθεσή του, εκτιμά ότι από την εξέλιξη αυτή κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους περίπου 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στις κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, αλλά και στη βαμβακοκαλλιέργεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

    Στο ίδιο πνεύμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα προκαλέσει, μόνο κατά το 2005, μείωση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά 6,2% και των ειδών ιματισμού κατά 8%. Πίσω από τα ποσοστά αυτά κρύβονται πάνω από 100.000 κλωστοϋφαντουργίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο περίπου 200 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που θα πληρώσουν και «τα σπασμένα».

    Η ένωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας ζήτησε, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για την προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, παρεμβάλλοντας εμπόδια στις εισαγωγές προϊόντων από τις προαναφερόμενες χώρες και κυρίως από την Κίνα. Ζητούν, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι και τη συμπαράσταση των εργαζομένων!

    Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσει, πράγματι, στον κατακλυσμό της αγοράς από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κινεζικής, ινδικής, πακιστανικής παραγωγής, τα οποία πωλούνται πολύ φθηνότερα, εξαιτίας του χαμηλού κόστους εργασίας στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών το ημερομίσθιο σ' αυτή τη χώρα κυμαίνεται από ένα έως δύο δολάρια...

    Η Πολυινική Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 1974 στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για τους δασμούς και το εμπόριο (GATT). Βασικός στόχος της ήταν: «Η επέκταση του εμπορίου, η άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κίνηση των προϊόντων, η φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα».. Για την τριακονταετία που θα μεσολαβούσε έως την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου όρισαν κάποιες ποσοστώσεις για τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές, ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά χωρίς δυνατούς κραδασμούς. Στο διάστημα αυτό είτε μεταφέροντας τις μονάδες τους στις χώρες χαμηλού κόστους, είτε κάνοντας επενδύσεις σ' αυτές ενίσχυσαν τις θέσεις τους.

    Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Κίνα, που έχει αναδειχτεί σε «υπερδύναμη» στην κλωστοϋφαντουργία, λειτουργούν πάνω από 110.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα πιο γνωστά και φανταχτερά ονόματα της παγκόσμιας μόδας...

    [12] ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», μετά την παταγώδη αποτυχία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2004, αναμένεται να δοκιμασθεί σκληρά τον χρόνο που έρχεται. Tα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, η ισχνή παραγωγική βάση της, οι πολύ μικρές αντοχές της στον διεθνή ανταγωνισμό, η στασιμότητα σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να αλλάξει μόνο με «έκτακτα μέτρα», με φορολογικούς και αναπτυξιακούς νόμους.

    H θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας είναι ήδη χαμηλή και συνεπώς, αναλόγως χαμηλά είναι σήμερα η πολιτική ισχύς και το κύρος της στο διεθνές περιβάλλον. H παρούσα πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να ξεφύγει από κάθε αντίληψη τρέχουσας διαχείρισης και να εκπονήσει σχέδια μακράς πνοής για την αναβάθμιση όλων των παραγόντων που θα ενεθάρρυναν και θα στήριζαν νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

    Mια τέτοια μείζων πολιτική προσπάθεια δεν πρόκειται να φέρει άμεσα αναπτυξιακά κερδη. O χρόνος εκσυγχρονισμού θα ειναι μακρός. H κυβέρνηση μπορεί εν τούτοις να αξιοποιήσει τώρα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι ο τομέας του τουρισμού, ο μόνος ο οποίος προσφέρεται άμεσα για επενδύσεις, που θα απέφεραν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Kαι αυτό, όμως, για να πετύχει, χρειάζεται σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό και κυρίως αποφασιστικό άνοιγμα της ηγεσίας σε εξωκομματικά στελέχη - κατά το παράδειγμα και των επιλογών του Kωνσταντίνου Kαραμανλή την περίοδο '55 - '63. Eίναι επείγουσα πλέον η ανάγκη, σημειώνει η εφημερίδα, αναζήτησης ενός υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να καταστήσει πάλι παραγωγικό τον τουρισμό έπειτα από δεκαετίες κακής στελέχωσης και παντελούς απουσίας στρατηγικής.

    [13] ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:35 UTC+2)

    Η διαφημιστική δαπάνη ήταν αυξημένη φέτος σε όλο τον κόσμο και ο κύριος λόγος ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Η αμερικανική Omnicom στην οποία ανήκουν οι πολυεθνικές BBDO και DDB παρουσίασε αύξηση κερδών 17% στο τρίτο τρίμηνο. Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις διαφημιστικών δαπανών σημειώθηκαν στην Ελλάδα, περίπου 14% από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο, και μέχρι το τέλος του έτους η δαπάνη στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ.

    Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», για το 2005 τα στελέχη του κλάδου λένε ότι θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα και παρόμοια είναι η γνώμη των διεθνών αναλυτών. Η διαφημιστική δαπάνη είναι δύσκολο να προβλεφθεί διότι εξαρτάται από το πώς θα πάει η οικονομία και από τα νέα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν οι εταιρείες. Ωστόσο, επειδή οι διαφημίσεις κορυφώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ειδικοί λένε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι λιγότερες.

    Οι διαφημιστές προβλέπουν ένα «ομιχλώδες» 2005, παρ' όλο που τα περισσότερα αμερικανικά media περιμένουν αύξηση των διαφημιστικών εσόδων μεταξύ 4%-9%. Πάντως, ο αναλυτής της Morgan Stanley Ντάγκλας Αρθουρ επισημαίνει ότι ο κλάδος είναι συγκρατημένος σε προβλέψεις έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις, λέγοντας ότι «όλοι είναι προσεκτικοί αλλά υπάρχουν δυνατότητες».

    Τα φάρμακα

    Ενδειξη της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι τα στελέχη κάποιων media όπως της Tribune Co αρνήθηκαν να κάνουν εκτιμήσεις. Η αμερικανική διαφημιστική δαπάνη έχει επηρεαστεί κάπως και από την υστέρηση φέτος του φαρμακευτικού κλάδου, που σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν αυτός με τα περισσότερα προβλήματα.

    Η διαφήμιση φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο, περίπου 20% το χρόνο, αλλά τελευταία ο κλάδος δέχεται έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό από τον Καναδά. Οι Αμερικανοί αγοράζουν προϊόντα μέσω Διαδικτύου από τη γειτονική χώρα, κάτι που βάζει φρένο στις διαφημίσεις του κλάδου.

    Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, αυτή της Ιαπωνίας, επικρατούν επίσης περιορισμένες προσδοκίες. Στη χώρα αυτή ο διαφημιστικός κλάδος έχει έντονες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Μετά το 1997 άρχισε να πέφτει, για να κάνει μια προσωρινή επιστροφή το 2000 καθώς «συνεισέφεραν» οι επενδύσεις που έγιναν στον τεχνολογικό τομέα. Υποχώρησε το 2001 για να αυξηθεί πάλι το 2003. Φέτος ανέβηκε μόνο 2,5%, αλλά ορισμένες εταιρείες είχαν ιδιαίτερα καλά κέρδη και η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία, η Dentsu, ανέφερε τον τελευταίο μήνα ότι αύξησε τα κέρδη της 80% λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πάντως και σε άλλες χώρες η διαφήμιση ανέβηκε αρκετά, όπως στην Αυστραλία που παρουσίασε άνοδο το 2004 10% περίπου και το ίδιο ποσοστό προβλέπεται και για το 2005.

    [14] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (11:31 UTC+2)

    Οι ξένοι, ήταν πίσω από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2004. Οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν λίγες. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το ελληνικό επιχειρείν έπαιξε «άμυνα», παρότι όπως φάνηκε από τα στοιχεία εννεαμήνου τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά σχεδόν 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

    Το Δημόσιο και οι τράπεζες αποδείχθηκαν περισσότερο δραστήριοι. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής και της Πετρόλα τόνωσαν τα έσοδα του κράτους.

    Για να βελτιώσουν τα δικά τους ταμεία αρκετές τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις θυγατρικών (Alpha Bank, Εμπορική) ή να διαθέσουν ποσοστά μετοχών τους (Πειραιώς, Eurobank).

    Πέραν αυτών, μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2004 αφορά στην εξαγορά της Delta Singular Outsourcing Services (θυγατρική της Δέλτα Singular) από την αμερικανική First Data, έναντι 209 εκατ. ευρώ.

    Η αμερικανική εταιρεία αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών συναλλαγών (διαχείριση πιστωτικών καρτών κ.λπ.) και είναι εισηγμένη στο Nasdaq. Από τη πώληση σημαντικά οφέλη αποκόμισε και η Alpha Bank, καθώς καρπώθηκε περίπου το 40% των κερδών.

    Ανάλογου μεγέθους ήταν η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 8,21% των Ελληνικών Πετρελαίων από την Πετρόλα του ομίλου Λάτση, έναντι 192 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Πετρόλα, που ήδη κατείχε ποσοστό 24,95% στα ΕΛ.ΠΕ, ανέβασε το ποσοστό της στο 33,16%.

    Συγχώνευση

    Με την εξαγορά και τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ελέγχει πλέον το 75% της αγοράς καυσίμων.

    Κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στο λιανεμπόριο αποτελεί η εξαγορά της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος από τη βρετανική Dixon's. Η βρετανική εταιρεία απέκτησε επιπλέον ποσοστό 21,5% στην εταιρεία του ομίλου Φουρλή, έναντι 16,4 εκατ. ευρώ, και πλέον η συμμετοχή της ανέρχεται στο 78,26%.

    Ακόμη ένας ξένος όμιλος, αυτός της Societe Generale εισήλθε το 2004 στην ελληνική αγορά. Οι Γάλλοι ελέγχουν πλέον το 50,01% της Γενικής Τράπεζας, ποσοστό που παραχωρήθηκε από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) έναντι 36 εκατ. ευρώ. Το ΜΤΣ κατέχει πλέον 10% στη τράπεζα.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η εξαγορά της Ρόκας από την ισπανική Iberdrola, έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της από την Ελληνική Τεχνοδομική. Μέχρι το τέλος του έτους ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Ρόκας σκοπεύει να εκχωρήσει στην ισπανική Iberdrola το 21% της μεταλλοβιομηχανίας, έναντι τιμήματος 31,5 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, η ισπανική εταιρεία αποκτά το δικαίωμα να αυξήσει τη συμμετοχή της μέχρι το 49,9%.

    Προ ημερών, η βρετανική Scottish & Newcastle Plc (παράγει τις μπύρες Kronembourg και Foster's) απέκτησε τον έλεγχο της Μύθος Ζυθοποιία. Ο αγγλικός όμιλος, που κατείχε ήδη το 46,5% της ελληνικής εταιρείας, συμφώνησε να αγοράσει από τον όμιλο Μπουτάρη επιπλέον ποσοστό 21,5%, καταβάλλοντας συνολικό τίμημα 8,4 εκατ. ευρώ.

    Σε εγχώριο επίπεδο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εξαγορά του 100% των μετοχών της Intertrust ΑΕΔΑΚ, που ανήκε στις Eureko (μητρική της Interamerican) και Novabank, από την Eurobank. Με τη κίνηση αυτή η Eurobank έγινε ο μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

    Ελληνικές εξαγορές

    Κινήσεις υπήρξαν πάντως και από ελληνικές επιχειρήσεις που άνοιξαν περισσότερο τα φτερά τους εκτός Ελλάδας. Η απόκτηση της γερμανικής βιομηχανίας μεταλλικών ορυκτών Stollberg από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά έναντι 43,8 εκατ. ευρώ ήταν μια από τις σημαντικότερες κινήσεις η οποία πλαισιώθηκε από την εξαγορά της βοσνιακής εταιρείας διέλασης αλουμινίου Alpro από την Αλουμύλ Μυλωνάς και της βουλγαρικής Royal Foods από την Chipita East Europe.

    [15] ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:39 UTC+2)

    Αιφνίδια επίσκεψη, πραγματοποίησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Κεμάλ Χαραζί, στην Άγκυρα. Πρόθεση του κ. Χαραζί, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, είναι η συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ και η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στη χώρα του και στις Η.Π.Α., λόγω των δραστηριοτήτων της οι οποίες αφορούν στα πυρηνικά.

    Ο Ιρανός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Αναμένεται δε ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες, των οποίων θα προΐστανται ο κ. Χαραζί και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Γκιουλ.

    Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία - η οποία πραγματοποιείται μετά από επισκέψεις του στη Συρία και το Λίβανο - εντάσσεται στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή.

    [16] ΕΤΟΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ 2004 Ο ΣΥΜΕΩΝ

    Σόφια, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:28 UTC+2)

    «To 2004, μπορούμε άνετα να το αποκαλέσουμε ως επιτυχές από την άποψη εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της Βουλγαρίας». Τόνισε σε Χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απηύθυνε προς το βουλγαρικό λαό, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε λόγο για οικονομική αναζωογόνηση, η οποία, όπως διατείνεται, θα γίνεται όλο και πιο αισθητή από τους Βούλγαρους πολίτες.

    Ως βασικό σκοπό της κυβέρνησης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσδιόρισε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εν μέσω εσπευσμένης οικονομικής ανάπτυξης, τονίζοντας, ωσαύτως, την αναγκαιότητα η εκπαίδευση και οι επιστήμες να βρεθούν στο επίκεντρο ειδικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να μεταβληθούν στο σκέλος της σύγχρονης βουλγαρικής οικονομίας.

    [17] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Δοξολογία για τα Χριστούγεννα, τελέστηκε με αφορμή την λαμπρή αυτή ορθόδοξη εορτή, από τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας, Μάξιμο, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι στη Σόφια. Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης της βουλγαρικής εκκλησίας των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, Ιωσήφ, καθώς επίσης αρχιερείς της Ιερά Συνόδου.

    Την ημέρα αυτή οι Βούλγαροι τιμούν ως εορτή της οικογενειακής εστίας και στρώνουν το τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα.

    [18] ΩΣ "ΑΓΚΑΘΙ" ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:03 UTC+2)

    Νέες επικρίσεις, διατυπώνονται στην Τουρκία από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., θεωρώντας ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικότατο εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

    Οι τουρκικές εφημερίδες, όπως άλλωστε και οι Τούρκοι πολιτικοί, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η επίλυσή του, με τον τρόπο, βέβαια, που εκείνοι αντιλαμβάνονται, δηλαδή την επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή τη «λύση» δύο κρατών.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την αναχώρησή του στη Συρία, ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού. Κατανοεί, επίσης, ότι η χώρα του έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο και ότι έχει συζητήσει και παρουσιάσει αυτά που πρέπει να γίνουν στο θέμα «Κύπρος».

    Οι Τούρκοι θεωρούν, επίσης, ότι είναι άγνωστο το πώς θα συμπεριφερθεί η κυπριακή πλευρά προς το σκοπό αυτό, καθώς εκτιμούν ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. «αυξάνει τα περιθώρια αδιαλλαξίας».

    Θεωρούν, ακόμα, ότι για να επιτευχθεί η λύση πρέπει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ, η οποία θα υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ούτως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν. Ως το πιο επιθυμητό σενάριο από πλευράς Τουρκίας είναι να ξανατεθεί το σχέδιο Ανάν σε ψηφοφορία και να ψηφισθεί από τους Ελληνοκυπρίους.

    Σε άρθρο της η εφημερίδα «Birgun», με τίτλο «Ποιον θα ωφελήσει ο ευρωπαϊκός άνεμος», πραγματεύεται ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις από την ένταξη στην Ε.Ε.

    Εξάλλου, σε δημοσίευμά της η «Τζουμχουριέτ» με τίτλο «H Ε.Ε. θα μας αλλάξει τα φώτα», αναφέρει ότι νέα καθήκοντα αναμένουν την Τουρκία. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, και αν ακόμη ξεπεράσει η Τουρκία το σκόπελο του Κυπριακού, οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα δυσχεράνουν πολύ την Άγκυρα.

    Εξάλλου, η εφημερίδα κάνει λόγο για έντεκα ενστάσεις της Τουρκίας προς την Ε.Ε., από τις οποίες πέτυχε μόνο τη μία.

    Ειδικότερα αναφέρεται,μεταξύ άλλων, στις εξής ενστάσεις:

    * Η λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να αναβληθεί. Όμως, από τον Απρίλιο που ήθελε η Τουρκία, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

    * Το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελέσει πρϋπόθεση, αλλά η Ε.Ε. δεν υπαναχώρησε στο θέμα της Κύπρου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    * Να μη γίνει αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά περιλήφθηκε στο Kείμενο Συμπερασμάτων.

    * Όχι διαπραγματεύσεις, αλλά ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το κείμενο συμπερασμάτων, όμως, δεν τροποποιήθηκε.

    [19] ΜΕ ΚΛΑΔΙΑ ΕΛΙΑΣ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

    Τορόντο, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Για τους πιο πολλούς Καναδούς η ελιά είναι τόσο εξωτικό και άγνωστο δένδρο όσο για μας ο ανανάς ή το μάγκο. Γνωρίζουν τον καρπό αλλά όχι το δέντρο. Οι Ολυμπιακού Αγώνες της Αθήνας έκαναν την ελιά πασίγνωστη στον Καναδά, καθώς οι νικητές στεφανώνονταν με κλαδιά ελιάς, όπως ακριβώς γινόταν και στην αρχαιότητα. Μερικές αθλήτριες ένοιωθαν άβολα να «χαλούν» τα μαλλιά τους από ένα τέτοιο στεφάνι, αλλά δήλωναν ότι ήταν η πιο χαρούμενη ενόχληση της ζωής τους!

    Φέτος το «Ελληνικό Χωριό» (The Greek Village) του Τορόντο είχε μια σημαντική έμπνευση: αντικατέστησε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φώτα (αστέρια, μάγους κλπ) στον κεντρικό δρόμο της Ντάνφορθ με φωτεινά ελαιόκλαδα ύψους δυο μέτρων και με μια πολύ καλαίσθητη σχηματική παράσταση όπου διακρίνονται τα φύλλα και ο καρπός της ελιάς. Βαδίζοντας κανείς στην περιοχή αυτή του Τορόντο νοιώθει ότι περνάει κάτω από αψίδες ελαιόκλαδων που συμβολίζουν την ευγενή άμιλλα που αισθάνθηκε το Αύγουστο όλη η ανθρωπότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη, που είναι πάντα το πνεύμα αυτών των γιορτών και συνάμα το αίτημα της δύσκολης εποχής μας.

    Είναι μια θαυμάσια έμπνευση, σωστά σχεδιασμένη και -κυρίως- υλοποιημένη στην πιο κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο για το Τορόντο αλλά και για όλο τον κόσμο.

    Χρήστος Μαγγούτας

    Grecian2004@sympatico.ca">Grecian2004@sympatico.ca

    [20] ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ

    Μόσχα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο Progress εκτοξεύτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για να συνδεθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο μεταφέρει τρόφιμα και καύσιμα για τον ανεφοδιασμό του διμελούς πληρώματος του Διαστημικού Σταθμού. Ο Ρώσος και ο Αμερικανός αστροναύτες του πληρώματος αναγκάστηκαν, εδώ και μια εβδομάδα, να περιορίσουν τη τροφή τους, ενώ ειδικοί διατείνονται ότι εάν το διαστημόπλοιο δε πετύχει να συνδεθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως τα τέλη του μηνός, η κατάσταση των αστροναυτών θα μπορέσει να θεωρηθεί ως κρίσιμη.

    [21] ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ

    Ουάσιγκτον, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ανακοίνωσε ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα, καθώς ετοιμάζεται για την τελετή ορκωμοσίας του για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, ενώ την ίδια στιγμή, οι δημοκρατικοί προσπαθούν να αναδιοργανωθούν, μετά την επανεκλογή του κ. Μπους το Νοέμβριο και τον μειωμένο αριθμό εδρών τους στο Κογκρέσο.

    Ο πρόεδρος Μπους νίκησε τον υποψήφιο των δημοκρατικών, Γερουσιαστή Τζων Κέρρυ με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων: 51% με 48%. Αλλά ο Πρόεδρος δεν δίστασε να ανακοινώσει, αμέσως μετά τη επανεκλογή του ότι θα χρησιμοποιήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού για να προωθήσει το πρόγραμμά του, που προβλέπει πάνv απ όλα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και το σύστημα συνταξιοδότησης , το λεγόμενο Σοσιαλ Σεκιούριτι. O κύριος Μπους τόνισε: «Με τις εκλογές αυτές κέρδισα πολιτικό κεφαλαίο. Και σκοπεύω να ξοδέψω το κεφάλαιο αυτό. Αυτό είναι το στυλ μου.»

    Εκτός από το ότι κέρδισαν το Λευκό Οίκο, οι ρεπουμπλικανοί, αύξησαν επίσης τις έδρες τους τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία, καθιστώντας το έτσι δυσκολότερο για τους δημοκρατικούς να παρεμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες τους.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστήμιου Κάθολικ, της Ουάσιγκτον, Τζων Ουάιτ, λέει ότι η τελευταία φορά που οι ρεπουμπλικανοί είχαν την πλειοψηφία εδρών και στα δύο σώματα του κογκρέσου ήταν στη δεκαετία του 1920. «Και το 2002, και το 2004 οι ρεπουμπλικανοί κέρδισαν έδρες στο κογκρέσο και πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία αυτή εδρών και όπως λέει και ο Πρόεδρος, θα ξοδέψουν όσο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτουν.»

    Ορισμένοι αναλυτές ήδη προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να ξοδέψει με σύνεση το πολιτικό του κεφάλαιο. Ο Στουαρτ Ρόθεμπεργκ , εκδότης ενός πολιτικού ενημερωτικού φυλλαδίου εδώ στη Ουάσιγκτον, που παρακολουθεί προσεκτικά τα αποτελέσματα των προεδρικών και των ενδιάμεσων εκλογών, λεει: «Νομίζω, ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους, στο να κινητοποιήσουν τον πυρήνα των υποστηρικτών τους, και να εστιάσουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε θέματα ηθικής και τρομοκρατίας, παρά στο Ιράκ και στο θέμα της εργασίας. Και κέρδισαν με μικρή διαφορά. Δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μία φοβερή αλλαγή στη αμερικανική πολιτική, ή στη αμερικανική κυβέρνηση.»

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει ότι θα προσεγγίσει του δημοκρατικούς, που έχουν τους ίδιους στόχους με αυτόν. Ηγέτες των Δημοκρατικών αφήνουν να διαφανεί ότι θα αντισταθούν σε θέματα για τα οποία πιστεύουν πως αξίζει να αγωνισθούν. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, βουλευτής της Καλιφόρνιας Νανσυ Πελόσι λέει: «Ξέρουμε όμως ποιά είναι η ψυχή του δημοκρατικού κόμματος. Έχει να κάνει με την ευημερία, την κοινότητα, τις ευκαιρίες και τη δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την υπευθυνότητα και την προστασία της χώρας μας.»

    Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένα από τα προβλήματα των δημοκρατικών, στο εγγύς μέλλον, είναι να βρουν ένα ηγέτη που να μπορεί να διευκρινίσει όχι μόνο σε τι αντιτίθεται το κόμμα , αλλά και σε τί πιστεύει.

    Ο Τζων Φόρτιερ γράφει για την πολιτική των ΗΠΑ στα Ινστιτούτο American Enterprise της Ουάσιγκτον: «Στο τέλος της ημέρας πηγαίνεις σπίτι σου και δεν έχει στα χεριά σου τη προεδρία. Και για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, που είναι προεδρικό, και όχι κοινοβουλευτικό, αυτό σημαίνει ότι το δημοκρατικό κόμμα για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα έχει ηγέτη μέχρις ότου επιλέξει ένα άλλο προεδρικό υποψήφιο.»

    O Tζων Ουάιτ, του Πανεπιστημίου Κάθολικ, λέει ότι οι δημοκρατικοί χρειάζεται να κάνουν δύο πράγματα, κατά τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν τη διαδικασία επανενεργοποίησης των οπαδών του κόμματος: «Πρώτον πρέπει να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα και συγκεκριμένες ιδέες. Πρέπει στη πραγματικότητα να ξεκινήσουν εκ του μηδενός. Δεύτερον, είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν σε τι θέματα θα αντιταχθούν στον Πρόεδρο και στους Ρεπουμπλικανούς και σε τι θέματα θα συμφωνήσουν μαζί τους.»

    Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η τρομοκρατία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές του 2004. Όμως ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, που ερωτήθηκαν κατά την αποχώρησης τους από τα εκλογικά κέντρα, ανέφεραν ότι του προβληματιζουν θέματα ηθικής.

    Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Αμέρικαν, Άλαν Λίτσμαν, που εξειδικεύεται στη ιστορία των Προέδρων των ΗΠΑ, λέει ότι οι δημοκρατικοί πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προσελκύσουν τις πιο συντηρητικές περιοχές της χώρας, ειδικά το νότο, και τις δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες. Συγκεκριμένα ο κύριος Λίτσμαν είπε: «Οι δημοκρατικοί πρέπει να πάρουν το φιλελευθερισμό του Φράκλίν Ρούσεβελτ και του Λίντον Τζόνσον και να τον επαναπροσδιορίσουν για το 21ο αιώνα δίνοντάς του κυρίως ηθική χροιά. Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αποφεύγουν τα θέματα ηθικής. Αντίθετα πρέπει να τα ενστερνιστούν.»

    Και ενώ οι ρεπουμπλικανοί ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν την δύναμη τους στη Βουλή και Γερουσία για να προωθήσουν μία συντηρητική ατζέντα, ιστορικοί αναλυτές τονίζουν ότι συνήθως οι δεύτερες προεδρικές θητείες συχνά αντιμετωπίζουν ανεπάντεχες πολιτικές δυσκολίες. Μάλιστα οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι που επανεκλέγησαν, συγκεκριμένα ο Μπιλ Κλίντον, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Ριτσαρντ Νίξον, αντιμετώπισαν σκάνδαλα κατά την δεύτερη θητεία τους στο Λευκό Οίκο.

    [22] ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΙΚ ΑΖΙΖ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνεργαστεί με το ιρακινό δικαστήριο και να καταθέσει μαρτυρας κατά του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Αυτά ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Ταρίκ Αζίζ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης και δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2004, λίγο μετά την αμερικανική κατάληψη της Βαγδάτης.

    [23] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λουξεμβούργο, 25 Δεκεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Από την 1η Ιανουαρίου και για 6 μήνες την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει το Λουξεμβούργο. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια, είναι ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος γνωρίζει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς πολύ καλά. Πέραν τούτου είναι ο άνθρωπος των συμβιβαστικών λύσεων.

    "Το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι ψυχαγωγική εκδήλωση. Όσο περνούν τα χρόνια δεν το ασκώ με την ίδια ευχαρίστηση, αλλά απλώς το ασκώ", υπογράμμισε πρόσφατα κ. Γιουνκέρ.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που ταυτόχρονα είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας του, θα επιδιώξει την ερχόμενη άνοιξη να μεταρρυθμίσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Στόχος του είναι οι ρυθμίσεις του συμφώνου να μην συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, χωρίς βέβαια να πλήττεται η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Τα τελευταία χρόνια το σύμφωνο σταθερότητας είναι μόνιμο σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας από την μία πλευρά και της Κομισιόν από την άλλη.

    "Το σύμφωνο σταθερότητας θα εφαρμοσθεί με τους ίδιους κανόνες και στο μέλλον, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά η οικονομική συγκυρία. Οι κανόνες του συμφώνου θα πρέπει να προσαρμόζονται στις φάσεις της οικονομικής ανάπτυξης", υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Το ζητούμενο είναι μεγαλύτερη κατανόηση για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου και παράλληλα η εκπόνηση ενός νέου τρόπου υπολογισμού του δημοσίου χρέους μιας χώρας. Μιας συμβιβαστικής φόρμουλας δηλαδή. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια ο πρόεδρος του Eurogroup, της επιτροπής των υπουργών Οικονομικών των χωρών που έχουν εισαγάγει το ευρώ ως κοινό νόμισμα.

    Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και εκτιμούν ότι μπορεί να διαδραματίσει επιτυχώς το ρόλο του διαμεσολαβητή στα καυτά δημοσιονομικά θέματα της ΕΕ. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2013. Οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό επιδιώκουν να καταβάλλουν στο εξής λιγότερα χρήματα στα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ την ίδια στιγμή η Κομισιόν προσανατολίζεται σε αύξηση των δαπανών.

    Για τον κ. Γιουνκέρ, η αποστολή αυτή "είναι πολύ δύσκολη καθώς ανάμεσα στις χώρες μέλη οι απόψεις διίστανται. Πέραν τούτου σε κάποιες μεγάλες χώρες θα διεξαχθούν εκλογές και για τον λόγο αυτόν είναι απολύτως αναγκαίο να συγκαθορίσουμε με τις άλλες κυβερνήσεις τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής".

    Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λουξεμβούργου θα υπογραφούν οι συνθήκες ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα σημάνει επίσης την εκκίνηση για μια ακόμη διεύρυνση της ΕΕ:

    "Ένας νέος γύρος διεύρυνσης βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας στα Βαλκάνια. Στις 17 Μαρτίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κροατίας, σε περίπτωση βέβαια που η χώρα αυτή συνεργασθεί σοβαρά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, διευκρινίζει ο κ. Άσελμπορν.

    Η πολιτική ελίτ του μικρού Λουξεμβούργου των 450 χιλιάδων πολιτών θα έχει για 6 μήνες τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά 450 εκατομμύρια πολίτες. Και όμως κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του πολιτικού προσωπικού του Δουκάτου, που έχει ταυτιστεί με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    [24] "ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Λάρισα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:59 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΜε δύο παραστάσεις, το απόγευμα στις 6 και το βράδυ στις 9, σήμερα Σάββατο - ανήμερα Χριστουγέννων - καθώς το ίδιο και αύριο Κυριακή, συνεχίζει το «Θεσσαλικό Θέατρο» με το αριστούργημα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο «Ωραία μου Κυρία» στο «Θέατρο του Μύλου», με το Νίκο Γαλανό στο ρόλο τού καθηγητή Χίγγινς και τη Μαρίνα Καλογήρου στο ρόλο της Ελάιζα. Οι παραστάσεις που θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα είναι: Μεθαύριο Δευτέρα μία απογευματινή στις 7 μ.μ., την Τετάρτη 29/12 μία βραδινή στις 9 μ.μ. και την Πέμπτη 30/12 απογευματινή στις 7 μ.μ., την οποία θα παρακολουθήσουν τα μέλη γυναικείων οργανώσεων, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου. Στη συνέχεια, οι παραστάσεις θα επαναληφθούν από την Κυριακή 2 Ιανουαρίου του νέου έτους. Η παράσταση έχει ανέβει με τη μορφή μιούζικαλ, σε μετάφραση της Βιολέττας Καρύδη, διασκευή - σκηνοθεσία του Κωστή Τσώνου, μουσική του Γιώργου Μπουντουβή, σε στίχους τραγουδιών της Τατιάνας Άρκου, κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, σκηνικά της Ελένης Στρούλια, χορογραφίες της Νίκης Τηγανιτάκη και με βοηθό σκηνοθέτη την Αλίκη Αβδελοπούλου. Στους άλλους ρόλους παίζουν και χορεύουν οι Στέλιος Δρίβας, Φώτης Κέπελης, Πόπη Πελτεκοπούλου, Βίκη Καμπούρη, Μόνικα Βεργή, Θανάσης Δόβρης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Λήδα Μανουσάκη, Ανδρέας Τσατσαρής, Ελεάννα Μασούρα, Ματίνα Πούλιου και Σπύρος Κυριαζόπουλος. Η Εργατική Εστία διαθέτει εισιτήρια για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. Η διανομή τους γίνεται από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας - Κούμα 4 (4ος όροφος). Για πληροφορίες, προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να απευθύνεστε στο ταμείο του «Θεάτρου του Μύλου», τηλ. 2410/533.417.

    [25] ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2004 (12:52 UTC+2)

    Στην εβδομάδα που έρχεται, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    Σάββατο (25/12)

    · Στο «Συρμό» (Οδυσσέως και Κολωνού 76, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 - 5203.661), κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Δημήτρης Κοργιαλάς και η Ευρυδίκη ξεδιπλώνουν ένα πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους και με διασκευές ροκ, έντεχνων και ...παραδοσιακών. Μαζί τους οι «Παζλ» και η Ζίνα Αρβανιτίδη. Για τα διήμερα Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, συντροφιά τους και το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

    · Αγαπημένοι σκοποί και τραγούδια από την ηπειρώτικη ζυγιά του Θωμά Λώλη, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210 - 9270.628).

    Κυριακή (26/12)

    · Η Ελισάβετ Καρατζόλη ανεβαίνει και αυτή την Κυριακή, στη σκηνή του «Συρμού». Επικεφαλής μιας μεγάλης νεανικής παρέας, προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με πολύ κέφι και εναλλασσόμενους ρυθμούς.

    Δευτέρα (27/12)

    · Από σήμερα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στα βαγόνια του «Συρμού» επιβιβάζεται ένας «παλιός γνώριμος», ο Νίκος Ζιώγαλας. Μαζί του ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία.

    · Αφιέρωμα στους «Μπιτλς» από το συγκρότημα «The Beatles Live Tribute Band», στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, 210 - 9240.740).

    Τρίτη (28/12)

    · Το συγκρότημα «CAROUSEL» παρουσιάζει τραγούδια από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, παραδοσιακά της Ιταλίας, της Πορτογαλίας κ.ά., στην «Αλλη Οχθη».

    Τετάρτη (29/12)

    · Ο Μύρωνας με την ορχήστρα του τραγουδάει «αυτά που δε λέγονται », από την πρώτη δισκογραφική δουλιά του, αλλά και μια επιλογή από τους σταθμούς του καλού λαϊκού τραγουδιού, στο «Συρμό».

    · Σήμερα και αύριο, στην «Αλλη Οχθη», φιλοξενούνται οι «MODE PLAGAL».

    Πέμπτη (30/12)

    · Εργα των Κορέλι, Τενίδη, Μπιζέ κ.ά. παρουσιάζει η Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (8.30 μ.μ.), στη Λυρική. Διευθύνει ο Χάρης Χατζηγεωργίου.

    · Η ροκ μπάντα «Τσοπάνα Ρέιβ» ξεκινά τις εμφανίσεις της (κάθε Πέμπτη) στο «Συρμό». Επιστρέφει με μια νέα δουλιά, αποφασισμένη για τις γνωστές ζωντανές εκρήξεις, γεμάτες σάτιρα και ...ξέφρενες κιθάρες. Μαζί τους, οι «Τρίλιζα».

    Παρασκευή (31/12)

    Συνεχίζεται στην γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45) η έκθεση «Χριστούγεννα με χρώμα 2004». Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κοσμήματος και κατασκευών, δημιουργίες των: Σ. Βασιλείου, Ν. Περαντινού, Π. Πρέκα, Γ. Σικελιώτη, Γ. Τσαρούχη, Π. Ζουμπουλάκη, Μ. Πρέκα κ.ά. Εκτίθενται κοσμήματα του Αλέξη Τέτση, κατασκευές και κοσμήματα της Μαρίνας Ζάχου και πολλά έργα μικρών διαστάσεων.

    Σάββατο (1/1)

    · Η Martha Moreleon και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, μαζί με τους συνεργάτες τους, αγκαλιάζουν αγαπημένες μουσικές από τη χώρα μας και από τη Λατινική Αμερική, στο «Αλάβαστρον».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 December 2004 - 19:13:43 UTC