Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
  • [04] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
  • [05] ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΝΕΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [06] Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΘΗΝΑ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
  • [07] ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [08] ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [11] ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
  • [12] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [13] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 207 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [15] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2006 Ο "ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ"
  • [16] "ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • [01] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Σχεδόν μια ώρα απομένει για το μεγάλο ραντεβού της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ με το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

    Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θέλουν να «κλέψουν» λίγη από τη δόξα του προπονητή τους, που το 1987 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους συμπαίκτες του στην Αθήνα, και σήμερα κυνηγά το ίδιο όνειρο, από τη θέση του προπονητή.

    Στο πλευρό της εθνικής μας θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνες, που με κάθε μέσο έσπευσαν στο Βελιγράδι για να δώσουν το δικό τους ηχηρό "παρών" στον αποψινό τελικό, όπου αντίπαλος των Ελλήνων παικτών θα είναι η Γερμανία.

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος μεταφέρει στην ελληνική ομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος, την αγάπη και τις ευχές του πρωθυπουργού για την κατάκτηση της κορυφής.

    Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της πρόκρισης της εθνικής στον τελικό, μετά από ένα χιτσκοκικό ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία, άρχισαν να καταφτάνουν στην ελληνική αποστολή συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από τον πολιτικό αλλά και τον αθλητικό κόσμο της χώρας μας. Εκτός του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, της δημάρχου Αθηναίων και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων, ξεχωριστή θέση κατέχει το τηλεγράφημα ενός εκ των πρωτομαστόρων του θρίαμβου του '87, του Νίκου Γκάλη. Άλλος ένας παίκτης της μεγάλης εκείνης ομάδας, ο Παναγιώτης Φασούλας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προπονητή της εθνικής, πρώην συμπαίκτη του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και συνονόματό του, Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος δεν σταμάτησε από χθες το βράδυ να δέχεται συγχαρητήρια για την πρόκριση στον τελικό.

    Όπως και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, έτσι και στη Σερβία- Μαυροβούνιο, οι Έλληνες φίλαθλοι "πλημμύρισαν" τους δρόμους και έδωσαν τόνο ελληνικό στην ούτως ή άλλως γιορτινή ατμόσφαιρα του Ευρωμπάσκετ. Οι ίδιοι φίλαθλοι, σε λίγη ώρα, θα δώσουν τη "μάχη της εξέδρας", στηρίζοντας με το δικό τους τρόπο την προσπάθεια της εθνικής για τη μεγάλη νίκη.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (09:57 UTC+2)

    Στοχευμένα μέτρα στον Προυπολογισμό του 2006 για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την βελτίωση του επιπέδου των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως έπραξε και πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2005 στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ είχαν χορηγηθεί διπλάσιες του πληθωρισμού.

    Κεντρικός άξονας των επαφών του κ. Αλογοσκούφη στην αμερικανκή πρωτεύσουσα ήταν η προώθηση της Ελλάδος ως πύλη των επενδύσεων στην περιοχή της Ν. Α Ευρώπης. Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην περιοχή στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε. Οπως είπε η Ελλάδα αποτελεί κέντρο της ευρύτερης περιοχής, στην οποία οι ελληνικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 δις. ευρω.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την υποβάθμιση της Ελλάδος, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο ήταν το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί ιστορικά . Συμπληρώνοντας το υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι αναγνωρίζουν την ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομκής κατάστασης της χώρας, η οποίας αντανακλάται στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και να «μην μείνουμε στη μέση του δρόμου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αλλωστε και ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι η δημιοσιονομική προσαρμογή παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2006 μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημόσιων επχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επαναβεβαίωσε ότι στόχος για το 2006 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση προωθεί προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όπως είπε υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό, που είναι υψηλότερος απο το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και το ωράριο των καταστημάτων.

    Γκαργκάνας για Δάνεια

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά.

    Ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των δανείων, αλλά και τις δυνατότητες των νοικοκυριών, να εξυπηρετούν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    Αποκαλύπτοντας το στίγμα των μέτρων που προτίθεται να λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι έχει ζητηθεί απο τις Τράπεζες να υιοθετήσουνν αυστηρότερες διαδικασίες έγκρισης των δανείων, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν , η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν απο τις Τράπεζες, το ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη που απαιτείται για την εξυπηρέτηση του δανείου να μην υπερβαίνει ορισμένα όρια.

    Ταυτόχρονα όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος, προτίθεται να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται και στα «γκισέ» οι αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των δανειοληπτών.

    Επίσης η ΤτΕ θα αναθέσει στην ICAP, τη διενέργεια νέας έρευνας προκειμένου να αποτυπωθεί ο βαθμός υπερχρέωσης των νοικοκυριών, αλλά σε σχέση με το εισόδημά τους. Όπως εξήγησε ο κ. Γκαργκάνας, στόχος είναι να διαπιστώσουμε, από τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί, ποια εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Δράμα, 24 Σεπτεμβρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Δράμα η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ανατολική Μακεδονία.

    Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ανάδειξη των υποψήφιων στον Α' και Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε την ανάγκη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στις 12 το μεσημέρι, η γραμματέας του Κινήματος επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της Δράμας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του φορέα και επιχειρηματίες του Νομού. Στη συνέχεια, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής που χαρακτηρίζει την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι δύσκολη η συγκυρία της εποχής, με τους Έλληνες να ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει τις πολιτικές του. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνεται ένα άλλο σχέδιο για τη χώρα, το οποίο θα αποδεικνύει ότι δεν αποτελούν μονόδρομο οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά οι δεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κομμάτων αυτού του χώρου στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει αισιοδοξία στο κόμμα ότι θα είναι νικηφόρα η εκλογική μάχη, όποτε κι αν γίνει.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Δράμα, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες.

    Χθες το βράδυ, η κ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε στην Καβάλα σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του κινήματος και είχε σειρά επαφών με τοπικά στελέχη του κόμματος.

    Καθ' οδόν προς τη Δράμα σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε το Δήμο Φιλίππων όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο και στελέχη του κόμματος που της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    [04] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (11:12 UTC+2)

    Εξομοίωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων «προς τα πάνω» προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».

    Ερωτηθείς για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι θα δίνει την ίδια αμοιβή στους υπαλλήλους που θα κάνουν την ίδια δουλειά. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν εξαγγέλλει τίποτε αυτή τη στιγμή καθώς «βρισκόμαστε σε διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης» αναφέρει ωστόσο ότι «θα υπάρξει μια εξομοίωση των μισθών των υπαλλήλων, αλλά προς τα πάνω. Δεν κόβουμε κανένα επίδομα. Εξομοιώνουμε μισθολογικά προς τα πάνω εκείνους οι οποίοι σήμερα αδίκως δεν παίρνουν τα επιδόματα αυτά». Επισημαίνει πάντως ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέα επιδόματα στο μέλλον.

    Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τους νεοπροσλαμβανόμενους σε αυτές, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «η αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ δεν θίγεται ούτε κατά κεραία». Το ΑΣΕΠ, προσθέτει, αποτελεί εγγύηση και «καλά θα κάνουν κάποιοι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην το πετροβολούν».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος μιλά για τις καινοτομίες του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται η εισαγωγή περισσότερων αντικειμενικών κριτηρίων στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών και η αύξηση των αρμοδιοτήτων στους κατώτερους βαθμούς.

    [05] ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΝΕΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (13:29 UTC+2)

    Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ενισχυθεί η καινοτομική επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με την ερευνητική καινοτομία, ώστε με τις δύο αυτές παραμέτρους να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διερευνήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο Γ.Γ Ερευνας και Τεχνολογίας, Ιωάννης Τσουκαλάς, με επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς.

    Η συνάντηση αυτή με τους επιστήμονες ερευνητές και επιχειρηματίες εντάσσεται σε ένα ευρύ κύκλο επαφών και με άλλους εκπροσώπους της ερευνητικής και καινοτομικής επιστήμης και επιχειρηματικότητας που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας, «οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν ούτε προσχηματικό ούτε επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, προσβλέπουν στην εμπέδωση και τη σύνδεση ερευνητικής καινοτομίας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας προς όφελος της κοινωνίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.»

    Κατά τη συζήτηση υπογραμμίσθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζονται στις επιταγές της Λισσαβόνας αλλά και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για ανάπτυξη της καινοτομικότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, ως κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία για τη μετατροπή της σημερινής μορφής της οικονομίας, σε οικονομία της γνώσης.»

    Στη συνάντηση αυτή παρευρέθησαν ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χριστοφής Κορωναίος μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες του κ.κ. Άρη Ντόμπρο και Γιώργο Ρούμπα, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Αλέξανδρος Αϊβαζίδης και τον επιστημονικό συνεργάτη του κ. Δημήτρη Λίγουρα, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Ξενοφώντας Βερύκιος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας τον οποίο συνόδευε η επιστημονική του ομάδα η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Παναγιώτη Τούλη, Διονύση Κεχαγιά, Ανδρέα Συμεωνίδη και Γιάννη Κοντογούνη και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Olympia Electronics κ.κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης, Δημήτριος Λακασάς και Κώστας Παπακώστας.

    [06] Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΘΗΝΑ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (13:13 UTC+2)

    Το πρώτο πλήρες δρομολόγιο του προαστιακού σιδηρόδρομου από την Αθήνα στην Κόρινθο πραγματοποιείται αύριο, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη.

    Στη διάρκεια της διαδρομής ο κ. Λιάπης θα έχει συναντήσεις με τους εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους τοπικών φορέων σε όλους τους σταθμούς (Νέα Πέραμος, Μέγαρα, Κινέττα, Αγ. Θεόδωροι και Κόρινθος).

    [07] ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Με όπλο την ισχυρή τους άμυνα στην περιοχή των 3.200 μονάδων, οι «παίκτες» της Σοφοκλέους φέρονται αποφασισμένοι να παίξουν το σύστημα των αιφνιδιασμών. Εάν, όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το επιτρέψει ο διεθνής παράγων, καθώς το κλίμα παραμένει νευρικό και ασαφές σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κινηθεί υψηλότερα ο γενικός δείκτης, λένε τώρα οι αναλυτές.

    Οι αγορές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας εκτιμάται πως έγιναν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Εθνικής και των κυοφορούμενων εξελίξεων στην Εμπορική. Παράλληλα, αγορές έγιναν και σε ορισμένους τίτλους εταιρειών με αποτίμηση στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ, καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία διαμόρφωσης της Αγοράς Μετοχών Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

    Στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης -από τεχνικής πλευράς- θεωρείται πιθανό αυτή να φέρει τον γενικό δείκτη προς την πρώτη περιοχή «αντίστασης» των 3.285 μονάδων. Κίνηση που αντιστοιχεί σε υπέρβαση των 1.805 μονάδων για τον FTSE/20. Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, είναι πως επανήλθε (εν μέρει) η θετική διάθεση και το καλό κλίμα σε μεγάλο μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση αρκετών μετοχών εταιρειών της κατηγορίας, κίνηση που ενδέχεται να έχει συνέχεια, εάν το κλίμα είναι θετικό στις διεθνείς αγορές.

    Καταλύτης στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών μπορεί να σταθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής την ερχόμενη Πέμπτη. Άλλωστε, από τα «χαμηλά» των 29,5 ευρώ της μετοχής πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές για λογαριασμό ξένων διαχειριστών.

    [08] ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (12:42 UTC+2)

    Μείωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορισμός των διακυμάνσεων σε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας και μεγάλα δυνητικά οφέλη για τις τράπεζες (έσοδα άνω των 140 εκατ. ευρώ ετησίως), μπορεί να φέρει η πρόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μηδενίσει τον «αέρα» στο Χρηματιστήριο.

    Η ανάκαμψη των μικρομεσαίων μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποίησε την εποπτική αρχή, που, χωρίς προειδοποίηση, αποπειράθηκε να λάβει απόφαση να κόψει τον αέρα, δηλαδή να απαιτήσει όλες οι συναλλαγές να γίνονται τις μετρητοίς. Τελικώς, απόφαση δεν ελήφθη, αλλά το θέμα μένει ανοικτό προς διαβούλευση. Ολοι, όμως, προσμετρούν τις συνέπειες των προωθούμενων αλλαγών:

    Σήμερα, ένα πελάτης μιας ΑΧΕΠΕΥ που αγοράζει μετοχές σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Τ) μπορεί: είτε να τις πουλήσει, είτε να τις πληρώσει σε χρονικό διάστημα τριών ημερών μετά την αγορά (Τ+3). Αντίθετα, με το νέο σύστημα -εάν εφαρμοστεί- ο πελάτης πρέπει να πληρώνει άμεσα.

    Οι απόψεις για το πόσο αέρας παίζεται στη Σοφοκλέους διίστανται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά πως η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 5% έως 10% του ημερήσιου τζίρου, χωρίς όμως να έχει ερευνήσει το θέμα σε βάθος. Οι χρηματιστές τοποθετούν τον αέρα σε 30% επί του ημερήσιου τζίρου.

    Γιατί προωθείται το μέτρο; Ο πρόεδρος της Ε.Κ. Αλέξης Πιλάβιος, διαπίστωσε ότι:

    *Σε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας ο αέρας προκαλεί διακυμάνσεις.

    *Υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν και πουλάνε χωρίς ούτε ένα ευρώ.

    *Η Ελλάδα έχει τον μικρότερο δείκτη «νόμιμου» δανεισμού (margin account) σε μετοχές.

    *Δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών (σε άλλους δίνεται αέρας τετραημέρου και σε άλλους όχι).

    Ποιοι θα πληγούν από τη μείωση του τζίρου; Οι μικρότερες χρηματιστηριακές, που έχουν μικρούς πελάτες (traders), η ΕΧΑΕ και το Δημόσιο που θα χάσουν έσοδα από τον μειωμένο τζίρο και το φόρο αντίστοιχα. Αν οι άτυπες μορφές πιστώσεων σταματήσουν, κάποιοι επενδυτές θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο νόμιμο δανεισμό (margin account). Ετσι, οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα δανειστούν από τις τράπεζες με επιτόκιο περίπου 8,5% ετησίως (αυτό το επιτόκιο κυκλοφορεί στην αγορά). Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη κατ' εκτίμηση συμμετοχή του άτυπου αέρα στον τζίρο της Σοφοκλέους (δηλαδή 5%), τότε οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν σε τόκους 140 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και επιπλέον μερίδιο αγοράς στο Χ.Α. μέσω των θυγατρικών τους ΑΧΕ.

    [09] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (11:56 UTC+2)

    Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» η εταιρία "Interview".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εννέα στους δέκα πολίτες είναι υπέρ της καταβολής του επιδόματος σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, το 89,5% του δείγματος λέει «ναι» στο επίδομα θέρμανσης, ενώ μόνο το 7,6% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι φέτος θα κάνουν οικονομία στη χρήση του καλοριφέρ. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης το 51,4% του δείγματος της έρευνας. Το 38,1% δεν είναι διατεθειμένο να περιορίσει τη χρήση των καλοριφέρ τον φετινό χειμώνα.

    Οσον αφορά τον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου, το 59,4% των ερωτηθέντων (κατόχων Ι.Χ) δηλώνει ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης επηρέασε τον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου τους.

    Αντίθετα, το 39,1% των ερωτηθέντων φαίνεται ότι είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να περιορίσει τη χρήση των αυτοκινήτων του και δεν επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές της βενζίνης.

    Στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με την έρευνα, επικρατεί η εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Τέσσερις στους δέκα πολίτες έχουν αυτή την άποψη. Περίπου δύο στους δέκα εκτιμούν ότι οι τιμές θα μειωθούν και ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι θα μείνει στα σημερινά επίπεδα.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 56,2% διαφωνεί σχεδόν κάθετα με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το 26,7% συμφωνεί με τα μέτρα, όχι όμως και με πολύ μεγάλη θέρμη. Πάντως, ένα 17,1% φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό με τις αλλαγές στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική έρευνα με τυχαία επιλογή αριθμών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ερωτήθηκαν 405 άτομα και το δείγμα σταθμίστηκε σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου.

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Βελιγράδι, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Η Σερβία εξέδωσε σήμερα στην Ισπανία έναν από τους βασικούς υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη που στοίχισε τη ζωή σε 191 άτομα.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών, ο Αμπντελματζίντ Μπουχάρ αναχώρησε το πρωί, με στρατιωτικό αεροπλάνο, από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, με προορισμό τη Μαδρίτη, με τη συνοδεία Ισπανών αστυνομικών.

    Ο 22χρονος Μπουχάρ, μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη στα τέλη Ιουνίου για κατοχή πλαστού διαβατηρίου, ενώ ταξίδευε με τρένο που είχε κατεύθυνση το Βελιγράδι. Μετά από τους σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στη λίστα των υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα στην ισπανική πρωτεύουσα.

    [11] ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

    Ιερουσαλήμ, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (13:08 UTC+2)

    Περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, βομβάρδισε σήμερα το ισραηλινό πυροβολικό, σε μία επιχείρηση την οποία πηγή της ασφάλειας χαρακτήρισε ως "εξάσκηση εμβέλειας", ύστερα από την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σταματήσει τα πυρά ισλαμιστών μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων.

    Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την χρησιμοποίηση πυρών πυροβολικού στη προσπάθεια να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την πλευρά των ισλαμιστών μαχητών.

    Κατά την έναρξη των εργασιών της εβδομαδιαίας συνόδου του υπουργικού συμβουλίου ο Σαρόν ανέφερε ότι "δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να πληγούν οι τρομοκράτες,οι οργανώσεις τους και το υλικό τους.Πρόκειται για μία επιχείρηση συνεχή αντικειμενικός στόχος της οποίας είναι να πληγούν οι τρομοκράτες με όλα τα μέσα".Ωστόσο τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός προσέχει να μη πληγεί ο άμαχος πληθυσμός.

    Χθες η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ και τραυμαστίστηκαν πέντε άνθρωποι.Τα πυρά ακολούθησαν ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη της ισλαμικής οργάνωσης.Η επιχείρηση αυτή ήταν η πρώτη μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τα εδάφη αυτά στις 12 Σεπτεμβρίου.

    [12] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Βαγδάτη, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (11:42 UTC+2)

    Δεκατρείς Ιρακινοί, μέλη της επίλεκτης μονάδας καταδρομών της αστυνομίας σκοτώθηκαν και δέκα άλλοι, μεταξύ τους πολίτες, τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα στη ανατολική συνοικία της Νέας Βαγδάτης της ιρακινής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Στόχος της επίθεσης ήταν επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας. Καμικάζι αυτοκτονίας έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε περίπολο που εκτελούσαν καταδρομείς της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της μονάδας "Ταξιαρχία των λύκων" στη συνοικία Γαντίρ, γύρω στις 11:30 τοπική ώρα (10:30' ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

    [13] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (11:02 UTC+2)

    Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ CΗ-47 συνετρίβη σήμερα στη διάρκεια επιχείρησης στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Ζαμπούλ και οι πέντε αμερικανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό είναι νεκροί, ανακοίνωσε αμερικανός στρατιωτικός, εκπρόσωπος των δυνάμεων του συνασπισμού.

    Το ελικόπτερο συνετρίβη νοτιοδυτικά της νότιας περιοχής Ντάι Τσοφάν. Σύμφωνα με τη στρατιωτική ανακοίνωση, "επίγειες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο της συντριβής παρέχοντας ασφάλεια και βοήθεια στις επιχειρήσεις μετά τη συντριβή. Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα και είναι νωρίς να λεχθεί αν η συντριβή οφείλεται σε εχθρικά πυρά ή μηχανική βλάβη", σύμφωνα με αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

    Είναι η πρώτη συντριβή αμερικανικού Σινούκ στο Αφγανιστάν.

    Τον Ιούνιο, ελικόπτερο τύπου MH-47 καταρρίφθηκε στη διάρκεια αποστολής κατά ανταρτών στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 16 αμερικανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

    Τον Απρίλιο, ελικόπτερο CH-47 συνετρίβη στη διάρκεια σφοδρής ανεμοθύελλας στην επαρχία Γάζνι σκοτώνοντας 15 αμερικανούς στρατιωτικούς και άλλους τρεις επιβαίνοντες.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 207 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (11:01 UTC+2)

    Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 207 παλαιστίνιους μαχητές, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης τη νύχτα στη Δυτική Όχθη που ολοκληρώθηκε στο πρωί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    "Περίπου 50 από τους μαχητές αυτούς, ορισμένοι ένοπλοι, συνελήφθησαν στην περιοχή της Χεβρόνας και άλλοι 30 στα περίχωρα της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη", διευκρίνισε η εκπρόσωπος. Πολλές από τις συλλήψεις αυτές συνοδεύτηκαν από ανταλλαγές πυρών.

    Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, 12 πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων. Το ισραηλινό ραδιόφωνο έκανε λόγο για σύλληψη του σέιχ Χάσαν Γιούσεφ και του Μοχάμεντ Γάζαλ που θεωρούνται από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Η είδηση επιβεβαιώνεται από συγγενείς τους και πηγές του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.

    "Οι δυνάμεις μας συνέλαβαν 207 φυγάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ", δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού. Νωρίτερα ο στρατός είχε ανακοινώσει τη σύλληψη 150 παλαιστίνιων μαχητών.

    [15] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2006 Ο "ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Φλώρινα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (13:43 UTC+2)

    Με επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου και ξενάγηση εκεί από τον δήμαρχο Νυμφαίου Νίκο Μέρτζο, στο Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας και του Λύκου, στον «Αρκτούρο», ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου για τους «Δρόμους του Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διοργάνωσαν το Κογκρέσο Τοπικών και περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και η Νομαρχία Φλώρινας.

    Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου και μετά από πρόταση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ε.Ν.Α.Ε, νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες σε οργανωτικό, προγραμματικό και συντονιστικό επίπεδο, προκειμένου ο «Δρόμος Πολιτισμού» να ξεκινήσει από το Μάιο του 2006 μία σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων. Πρόκειται για δράσεις σε πόλεις- περιοχές που θα συγκροτήσουν ένα Δίκτυο και θα συνεργαστούν στο «Δρόμο του Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων που τους χαρίζουν τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα τους, για την ανάπτυξη του Πολιτισμικού Τουρισμού.

    Ο Νομάρχης Φλώρινας, Ιωάννης Στρατάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά το κλείσιμο των εργασιών και παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, σημείωσε το υψηλό επίπεδο των συζητήσεων αλλά και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για το πώς θα υλοποιηθεί η προσπάθεια, που μπορεί να βοηθήσει την περιοχή των Βαλκανίων. «Απομένει να δούμε το ποιος θα αναλάβει σε κάθε χώρα την ευθύνη για τη δημιουργία του Δικτύου. Η ευθύνη αυτή από ελληνικής πλευράς θα την έχει η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), ενώ τη γενική εποπτεία το Κογκρέσο των Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καταλήγοντας ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι στο παρελθόν, η διαφορετικότητα των λαών στη Νοτιανατολική Ευρώπη, αναζωπύρωσε εντάσεις και αποτέλεσε εστία πολέμων, συγκρούσεων και ανακατατάξεων, μία λογική που δεν υπηρετεί το στόχο για κοινή πορεία των λαών, μία λογική που δεν υπηρετεί την ανάγκη για ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής των πολιτών.

    Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι περιφερειακών αρχών από: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία - Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Τουρκία.

    [16] "ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το 28ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

    1ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας-Jameson Film Award στην ταινία «Προστασία» του Χρήστου Νικολέρη. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 6.000.

    «Jameson Short Film Award 2005» του European Coordination of Film Festivals.

    2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας στην ταινία «Ο Φωτογράφος των Τρικάλων» του Βασίλη Κοσμόπουλου. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 .

    1ο Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας στην ταινία «Στο παίδων» του Αλέξη Κομνάκου. Το βραβείο συνοδεύεται από υποτροφία 2.950 για σπουδές στο εξωτερικό. Επίσης το Sound Studio προσφέρει στο Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας δωρεάν ηχητική κάλυψη για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη.

    1ο Βραβείο για την κατηγορία «Έλληνες του Κόσμου» στη ταινία «Blackberries» του Νίκου Πανουτσόπουλου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν 7.000 προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Βραβεία 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:

    Α΄Βραβείο

    GRAND PRIX

    «Women Workers Leaving the Factory » του Jose Luis Torres Leiva (Χιλή). Για την καθαρή κινηματογραφική του γλώσσα και την ευαίσθητη προσέγγιση της μοίρας τεσσάρων γυναικών. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.950 .

    Β' Βραβείο

    «Alice and I» του Micha Wald (Βέλγιο). Για τον χιουμοριστικό και προκλητικό τρόπο αφήγησης της ιστορίας που αγγίζει τα ευαίσθητα ερωτήματα της προστριβής μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και στάσεων ζωής. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 .

    Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας

    «Τα Σαλιγκάρια της Λουλούς » το Παναγιώτη Φαφούτη (Ελλάδα). Για την ανθρώπινη και συναισθηματική προσέγγιση μιας τραγικής ιστορίας όσον αφορά στο ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 .

    Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

    1ο Βραβείο: «Τα σαλιγκάρια της Λουλούς», του Παναγιώτη Φαφούτη

    2ο Βραβείο: «Προστασία», του Χρήστου Νικολέρη

    3ο Βραβείο: «Ο Φωτογράφος των Τρικάλων», του Βασίλη Κοσμόπουλου

    4ο Βραβείο: «Δεύτερη Φύση», του Βαρδή Μαρινάκη

    Βραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

    Απονεμήθηκε φέτος ομόφωνα το βραβείο της αρτιότερης τεχνικά και καλλιτεχνικά σπουδαστικής ταινίας στην «ΥΓΡΗ ΕΡΗΜΟ» του Κωστή Μπασογιάννη. Το βραβείο της αρτιότερης τεχνικά και καλλιτεχνικά ταινίας στην κατηγορία Έλληνες του κόσμου απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «3» του Δημήτρη Άντζου.

    Το βραβείο της αρτιότερης τεχνικά και καλλιτεχνικά ταινίας μυθοπλασίας απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «THE CAT» του Βασίλη Κεχαγιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 September 2005 - 18:13:51 UTC