Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ
  • [02] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑ
  • [06] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ
  • [07] ΣTH ΧΑΝΘ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [08] ΣΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΟΝΟΛΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

  • [01] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (09:31 UTC+2)

    Μέχρι τα ξημερώματα, κράτησαν οι πανηγυρισμοί δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας, τα χωριά αλλά και τις χώρες διασποράς της ελληνικής ομογένειας, για την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μπάσκετ να κατακτήσει το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης.

    Η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών, μετά από 18 χρόνια, επέστρεψε στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησε άνετα χθες βράδυ, 78-62 της Γερμανίας, στον τελικό του 34ου Ευρωμπάσκετ, στο Βελιγράδι και κατέκτησε την πρώτη θέση της διοργάνωσης και της καρδιάς των απανταχού φιλάθλων της «επίσημης αγαπημένης». Αξίζει να σημειωθεί ότι 3.22" πριν τη λήξη του αγώνα ο ΝΒΑer Ντιρκ Νοβίτσκι κάθισε στον πάγκο σηκώνοντας «λευκή σημαία», απέναντι στην ανωτερότητα της Εθνικής μας. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε ο Παπαλουκάς που σημείωσε 22 πόντους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που γέμισε χαρά και υπερηφάνεια όλη την Ελλάδα".

    Ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, δήλωσε:

    «Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, η ομάδα που πριν 18 χρόνια έκανε τους Έλληνες υπερήφανους, κατέκτησε και πάλι την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

    Ο Αθλητισμός αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, σε μεγάλο εθνικό κεφάλαιο το οποίο, όλες και όλοι μαζί οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

    Στους παίκτες μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Τους εύχομαι να συνεχίζουν την προσπάθειά τους με το ίδιο πάθος, την ίδια μεθοδικότητα και κυρίως με τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα που τους διακρίνει».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου

    Δήλωση για την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μπάσκετ έκανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Απο βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια μου στους παίκτες, τον δημιουργό και εμψυχωτή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, και την Ομοσπονδία, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οπου η Ελλάδα δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, πιστεύει το όνειρο της, στηρίζεται σε αρχές και αξίες, στη συλλογικότητα των ατομικών ταλέντων, στην ομοψυχία και έχει τη στήριξη του λαού, πάντα πετυχαίνει. Η Εθνική μας Ομάδα συνεχίζει τη θρυλική πορεία της δεκαετίας του ΄80, μας κάνει περήφανους, και δείχνει ότι, η Ελλάδα μπορεί, αξίζει και προχωρά».

    Η πρόεδρος της Βουλής, Α.Μπενάκη

    Η πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα έστειλε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα: "Θερμά συγχαρητήρια για το θρίαμβο σας που μας γεμίζει ενθουσιασμό και συγκίνηση. Κατακτήσατε επάξια την ευρωπαϊκή κορυφή και χαρίσατε στην πατρίδα μας μια ακόμα σπουδαία διεθνή αθλητική διάκριση, κάνοντας όλους τους Ελληνες υπερήφανους. Γιορτάζουμε μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία σας".

    Επίσης, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά μετά τη νίκη της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ εξέφρασε τα συγχαρητήρια της με την εξής δήλωση:

    «Η ελληνική ψυχή μίλησε και πάλι. Οι διεθνείς μας είχαν πίστη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα.. Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.»

    «Τα παιδιά της Ελλάδας μας ανέβασαν στον ουρανό. Θερμά συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Γιαννάκη, στους παίκτες, στην Ομοσπονδία και σε όλους όσους, με τη δική τους προσπάθεια, η ομάδα έφτασε στην κορυφή», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός από το Βελιγράδι.

    Ο κ. Ορφανός θα υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα, τους Πρωταθλητές Ευρώπης στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η τελετή υποδοχής θα γίνει στην αίθουσα VIP.

    Το μεγάλο πανηγύρι

    Εν τω μεταξύ, μεγάλο πανηγύρι είχε στηθεί χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας .Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας για να γιορτάσουν την μεγάλη νίκη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, στην Πατησίων στο ύψος της Χαλκοκονδύλη, στην Πειραιώς και την Αγίου Κωνσταντίνου στο ύψος της Σωκράτους καθώς και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας, για να διευκολύνει τον κόσμο που κατευθύνονταν στην Ομόνοια με ελληνικές σημαίες για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις.

    Επίσης, χιλιάδες Θεσσαλονικέων, από κάθε γωνιά της πόλης, του κέντρου και των περιφερειακών δήμων, ξεχύθηκαν στους δρόμους με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους και την πλατεία Λευκού Πύργου, και πανηγύρισαν τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Το κεντρικό σημείο ήταν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μετά το τέλος του αγώνα, δεκάδες οχήματα και δίκυκλα έκαναν τον γύρο του κέντρου της πόλης και αφού κατέφθασαν στον Λευκό Πύργο, πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την τεράστια διάκριση. Mερικοί από τους φιλάθλους, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ανέβηκαν ακόμα και στους φωτεινούς σηματοδότες των κεντρικών σημείων, για να δώσουν ένταση στο κύμα πανηγυρισμών που ακολουθούσε, ενώ ηχητικές συσκευές έδωσαν τον τόνο της βραδιάς.

    [02] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (08:53 UTC+2)

    Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ από την Εθνική Ελλάδος κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων:

    * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Είμαστε πρωταθλητές! 18 χρόνια μετά η... νέα παρέα του Παναγιώτη Γιαννάκη τρέλανε και πάλι την Ευρώπη. 78-62 τη Γερμανία στον τελικό.

    * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλα δικά μας. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης και στο μπάσκετ. Ολόκληρη η χώρα στο πόδι, πανηγύρισε τον θρίαμβο με 78-62 επί της Γερμανίας.

    * ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γαλάζια καταιγίδα σάρωσε την Ευρώπη. 78-62: Η «Βασίλισσα» ανάγκασε τους Γερμανούς να υποκλιθούν στην ανωτερότητά της.

    * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γαλάζιος τυφώνας. Επέστρεψε στο θρόνο της η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ. Έγραψαν ιστορία τα παιδιά του Γιαννάκη και μέθυσαν όλους τους Έλληνες.

    * ΕΘΝΟΣ: Άστραψε η «άλλη Ελλάδα». Η Εθνική Μπάσκετ νίκησε την εθνική μας μιζέρια.

    * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Ελλάδα ξανά στο θρόνο. Το μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης 18 χρόνια μετά.

    * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρυσή σκούπα. Σάρωσε η Εθνική και πήρε το δεύτερο Πανευρωπαϊκό.

    * ΤΑ ΝΕΑ: 12 παιδιά από χρυσάφι! Η Ελλάδα και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

    * City Press: EUROBASKET: Εθνική Ελλάδος, γεια σου! Ενθουσίασε τους φιλάθλους και αναβίωσε την παράδοση του 1987. Υπέταξε 78-62 τη Γερμανία.

    * METRO: Η βασίλισσα στον θρόνο της.

    * ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Είμαστε πάλι πρωταθλητές! Η Εθνική Μπάσκετ του Π. Γιαννάκη επανέλαβε το θρίαμβο του 1987 κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία του «πολύ» Νοβίτσκι με 78-62 και ήρωες τους Παπαλουκά, Ζήση, Κακιούζη και τ΄άλλα παιδιά.

    * ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Τυφώνας» Ελλάδα. Η Εθνική πρώτη στην Ευρώπη. Συνέτριψε στο μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Γερμανία με σκορ 78-62.

    * ΑΥΡΙΑΝΗ: Έχει φάει τα λεφτά των ασφαλισμένων και στην Ελλάδα ο απατεώνας Κοντομηνάς. Ολόκληρος... στρατός από 3.000 συνεργάτες του ασφαλιστές, μάζευαν επί 20 χρόνια δισεκατομμύρια και αυτός τα έτρωγε σε βίλες, κότερα και κανάλια.

    * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Door to door ο Ψηλός για την Ντόρα. Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός από την βιασύνη του πατρός της Δημάρχου για την μεταπήδησή της στο Υπουργείο των Εξωτερικών.

    * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρίζει τα δόντια ο Καραμανλής. Σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη.

    * ΕΣΤΙΑ: Οι ψευδολόγοι του ΠΑΣΟΚ Κατηγορούν την Κυβέρνηση για τα δικά τους εγκλήματα.

    * ESPRESSO: Το μυστικό του «Δράκου». Το «χρυσό» μενταγιόν, οι συνήθειες και τα γούρια του Παναγιώτη Γιαννάκη. Η Ελλάδα έκανε πλάκα στους Γερμανούς.

    * TRAFFIC NEWS: Την απατούσε με Ρουμάνα τον εκδικήθηκε με Αλβανό. Ζευγάρι επωνύμων στα βόρεια προάστια.

    * Η ΧΩΡΑ: 7% αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ Ο Γ. Αλογοσκούφης επιβεβαιώνει τη «ΧΩΡΑ». Έρχονται φοροελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα.

    [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (11:41 UTC+2)

    Πρωτεύοντα ρόλο στις αναπτυξιακές διαδικασίες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να παίξει η Ελλάδα, όπως τόνισε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι "σχετικά καλή", αλλά πρέπει να γίνει ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

    Αναλυτικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε: «Σε μιά δύσκολη διεθνή συγκυρία η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σχετικά καλή, αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε, γιά να μειώσουμε το έλλειμμα και να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης».

    'Οπως εκτίμησε ο κ. Αλογοσκούφης, "μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν, γιά να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που υπάρχουν στην χώρα. Είμαστε σε μιά περιοχή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία και αυτό το τονίσαμε πολλές φορές εδώ, σε όλες τις επαφές, τις οποίες είχαμε".

    Σχολιάζοντας τις εργασίες της συνόδου, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε τα εξής: «Επρόκειτο γιά μιά πολύ σημαντική σύνοδο σε μιά κρίσιμη περίοδο γιά την παγκόσμια οικονομία. Γιατί, ενώ υπάρχει πολύ θετική ανάπτυξη γενικά στον κόσμο, υπάρχουν και μεγάλες αβεβαιότητες, κυρίως λόγω των τιμών πετρελαίου και των μεγάλων αποκλίσεων στην οικονομική επίδοση διαφόρων χωρών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πολύ υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται με αντίστοιχους ρυθμούς στην ανάπτυξη. Υπάρχουν παγκόσμιες ανισορροπίες και υπάρχει και η φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, που είναι το μεγάλο πρόβλημα γιά όλο τον κόσμο".

    Κατά τον ίδιο, οι συζητήσεις που έγιναν θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, για να μπορέσει και η Ευρώπη να παρακολουθήσει τις επιδόσεις άλλων περιοχών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν και τους κινδύνους από τις τιμές του πετρελαίου.

    "Εκεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, που θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους, αλλά και των χωρών, οι οποίες καταναλώνουν πετρέλαιο, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωσή τους και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Και μετά πρέπει να ληφθούν και μέτρα γιά την αύξηση της διαφάνειας στην αγορά του πετρελαίου, γιατί υπάρχουν και πολλές κερδοσκοπικές κινήσεις", κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Τον άλλο δρόμο για την Αυτοδιοίκηση προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών.

    Στόχος μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να δώσουμε μία νέα πρόταση στην Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο άλλος δρόμος, των ριζικών τομών οι οποίες δίνουν σεβασμό στον άνθρωπο και αξία στον πολίτη.

    Τόνισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα σήμερα τον πολίτη, ενώ σε σχέση με τις επιλογές των προσώπων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ανέφερε ότι τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν θα έχουν δυνατότητες, ικανότητες, νέο ήθος και αξία.

    Η επιλογή, τόνισε, θα γίνει μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία και οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και δημοκρατικές.

    Τα πρόσωπα που θα επιλέξει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει προσπάθεια να είναι νέοι άνθρωποι που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των τομών και των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σχεδιάζει για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές.

    Η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών θα προσδιορίσει τις διαδικασίες που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του χρόνου για την αξιολόγηση και την ανάδειξη υποψηφιοτήτων. Ενώ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα συνεδρίασει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (12:23 UTC+2)

    Συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για τη δημιουργία των πέντε "υπερπεριφερειών" που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει του Δ'ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι εντός 15 ημερών θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο, καθώς οι πέντε αυτές περιφέρειες θα διαχειριστούν σημαντικούς πόρους από το Δ'ΚΠΣ, ενώ, όπως είπε, δεν θίγονται οι 13 διοικητικές περιφέρειες.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων θα πρέπει να ενισχυθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα για αλλαγές περιφερειαρχών, είπε "ποιός είπε τέτοιο πράγμα;".

    Σε άλλη ερώτηση για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη την εθνική ομάδα, είπε πως οι πολιτικοί αντί να κλέβουν από τη δόξα θα πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και το μήνυμα που έστειλε η Εθνική είναι ότι τα μεγάλα πράγματα κατακτώνται με συλλογική προσπάθεια.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε απαντώντας σε συναφή ερώτηση, δεν αρνείται να δεχθεί προτάσεις, αλλά η αντιπολίτευση δεν κάνει προτάσεις.

    Συνεργασία Καραμανλή με Σιούφα

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης ενόψει και της επίσκεψής του κ. Δημ. Σιούφα στις Ηνωμένες Πολιτείες απο αύριο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι κατά την επίσκεψή του θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του Αποδήμου Ελληνισμού και θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητας.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Σάββατο θα εγκαινιάσει υποκατάστημα ελληνικής επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη νίκη της εθνικής ομάδας στο μπάσκετ, ο κ. Σιούφας είπε ότι η Ελλάδα νικάει γιατί το αξίζει, έκανε δε λόγο για νέα εθνική αυτοπεποίθηση και ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξουν νίκες και στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη συλλογικότητας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας.

    [06] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Σε λανθασμένες τεχνικές επιλογές επιρρίπτει τις ευθύνες για το δυστύχημα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν σχετίζεται με την εκτέλεση του έργου.

    Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη λύπη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ για τη ζωή που χάθηκε, τονίζοντας όμως ότι η κατάρρευση "είναι ένα ακραίο γεγονός".

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του κ. Τατούλη θα προσπαθήσει να διευκρινίσει τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση τμήματος του Στεγάστρου και να ρίξει φως στην υπόθεση, με τη δημοσίευση σχετικού πορίσματος.

    Την ίδια ώρα, η ελληνική δικαιοσύνη κινείται προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού διαμηνύει ότι αναζητούνται τα αίτια προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, στο μέλλον.

    Επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το έργο "πρωτοποριακό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά", ενώ διευκρίνισε ότι η ανάθεση του έργου στην Αρχαιολογική Εταιρία έγινε απο την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε πλείστα λάθη απο τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ζήτησε να μην μετατραπεί η τραγωδία στη Σαντορίνη σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, με έγγραφο που είχε σταλεί τον Ιανουάριο του 2001, απο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, υπήρχε συμφωνία με την Αρχαιολογική Εταιρία και τον ανασκαφέα προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να μείνει ανοιχτός.

    Το υπουργείο Πολιτισμού σε κάθε περίπτωση υλοποίησης έργου θέτει ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως την ασφάλεια των προσώπων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη γρήγορη και έντεχνη εκτέλεση των έργων. Με βάση αυτές τις αρχές άνοιξαν και λειτούργησαν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πίεση προς εργολάβους να αποδοθούν έργα μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

    Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου ήταν ανοιχτός απο την έναρξη των εργασιών το 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2003, οπότε έκλεισε για 3,5 μήνες, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - που προηγήθηκε της απόφασης - δεν υπήρξε κανένας απολύτως ενδοιασμός ως προς την ασφάλεια του χώρου, παρά μόνο η διαπίστωση ότι ο χώρος παρουσίαζε μη ελκυστική όψη, λόγω εργασιών.

    Τον Απρίλιο του 2004 αποδόθηκε εκ νέου σε λειτουργία, με περιορισμούς που αφορούσαν τις διαδρομές, το ωράριο και την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού και παρέμεινε ανοιχτός μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Τον Ιούνιο του 2004 εξασφαλίστηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ και ξεκίνησαν νέες εργασίες, χωρίς άλλες επιφυλάξεις. Ο καθηγητής κ. Ντούμας συμφώνησε να είναι επισκέψιμος ο χώρος και στο πρώτο διάστημα του 2004, αλλά και το Μάρτιο του 2005, για την περίοδο απο τις 26 Απριλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θέτοντας προϋποθέσεις που αφορούσαν, ωράριο, διαδρομές, προσωπικό.

    Το κόστος του έργου αγγίζει σήμερα τα 41 εκατ. ευρώ.

    Απο τη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής κ. Ντούμας, που αν και προσκλήθηκε απο το ΥΠΠΟ, επικαλέστηκε επαγγελματικούς λόγους που τον κράτησαν στη Σαντορίνη.

    [07] ΣTH ΧΑΝΘ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (15:18 UTC+2)

    Για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης) από την πρόσφατη πυρκαγιά, θα διατεθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ Α.Ε. και η ΕΡΤ ΑΕ στις 6 και 9 Οκτωβρίου.

    Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος τη ΔΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος στη διάρκεια της εφ΄όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η διοίκηση της εταιρίας. «Εξάλλου το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού φιλοξενήθηκε στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ» υπενθύμισε ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη συνδετήριο κρίκο μεταξύ του θεσμού και της ΑΝΘ.

    Για το ίδιο το Φεστιβάλ, τόσο ο κ.Μπακατσέλος, όσο και εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. Νίκος Κασιμάτης εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση. Σε ότι αφορά το κόστος της διοργάνωσης, δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. «Κάνουμε αγώνα για να επιτύχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος» είπε ο κ.Μπακατσέλος.

    [08] ΣΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΟΝΟΛΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Λονδίνο, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (12:10 UTC+2)

    Στον αρχισυντάκτη του «Times Literary Supplement», Ντέιβιντ Κόνολι, θα απονεμηθεί στις 3 Οκτωβρίου το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης, που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο «Bloomsbury Theatre» του Λονδίνου. Το βραβείο απονέμεται στον Κόνολι για το έργο "The Dedalus Book of Greek Fantasy", το οποίο μετέφρασε από τα ελληνικά στα αγγλικά.

    Το έργο "The Dedalus Book of Greek Fantasy" περιλαμβάνει κείμενα τριάντα Ελλήνων συγγραφέων του 19ου και 20ου αιώνα, από τον Καβάφη και τον Παπαδιαμάντη, τον Καρκαβίτσα και τον Κόντογλου, μέχρι τον Κούρτοβικ, τον Μαραγκόπουλο και τον Παναγιωτόπουλο. Γνώμονας επιλογής των κειμένων ήταν η ενασχόλησή τους με τον χώρο του «φανταστικού». Η συλλογή αποτελεί μέρος σχετικής σειράς του εκδοτικού οίκου Dedalus που έχει κυκλοφορήσει ανάλογες εκδόσεις αφιερωμένες σε αντίστοιχους λογοτέχνες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Να σημειωθεί ότι το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού απονέμεται φέτος για δεύτερη φορά. Η πρώτη απονομή έγινε στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου λογοτεχνικής μετάφρασης, τον Σεπτέμβριο του 2002, στον μεταφραστή Λεο Μάρσαλ για τη μετάφραση του έργου του Σωτήρη Δημητρίου May Your Name Be Blessed (Ας είναι ευλογημένο το όνομά σου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 September 2005 - 18:13:56 UTC