Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ"
  • [02] ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [04] ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
  • [05] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
  • [06] ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

  • [01] "ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (14:19 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο, τους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, οι οποίοι κατέκτησαν στο Βελιγράδι, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Στην ομιλία του ο κ.Παπούλιας ευχαρίστησε τους αθλητές και τους προπονητές για τη χαρά που έδωσαν στην Ελλάδα και την υπερηφάνεια που γέμισαν το λαό. Δώσατε, τόνισε, ένα μήνυμα προς τη νεολαία με τη δουλειά σας και το ήθος. Αναφέρθηκε δε στα θετικά σχολεία του γερμανικού Τύπου για την επιτυχία της εθνικής μας.

    Στη συνέχεια, τα μέλη της εθνικής μας ομάδας δέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τους συνεχάρη για την επιτυχία τους.

    Σε σύντομη ομιλία του τόνισε ότι "όταν υπάρχει συλλογική δουλειά και καθοδήγηση όλα είναι εφικτά.Ανέφερε ότι η επιτυχία της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ έρχεται μετά τους πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάκτηση του EURO, η επιτυχία αυτή πρόσθεσε αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γένια".

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός απένειμαν στους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο ένα μικρό δίσκο με το εθνόσημο.

    Από την πλευρά τους οι αθλητές δώρισαν στους κυρίους Παπούλια και Καραμανλή από μία μπάλα του μπάσκετ με τις υπογραφές τους και μία αθλητική φανέλα.

    [02] ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρόκειται να ζητήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Μολυβιάτης, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής,τόνισε επίσης ότι θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "εκτός απροόπτου στις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ" και σημείωσε πως "οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί στα δυο κείμενα,το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την αντιδήλωση της ΕΕ".

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει σταδιακά και βαθμιαία - και το τονίζω αυτό, είπε- ο δρόμος για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιέ εποχή ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και της περιοχής.

    Εφόσον η Τουρκία στο τέλος των διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν πολύ πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις θα δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και για την εναρκτήρια δήλωση της προεδρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, αλλά σημείωσε ότι δεν σχετίζονται με ελληνικές ή κυπριακές επιδιώξεις.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης δεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα απαντηθούν όλα αυτά στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις μετά την αποδοχή και της πρότασης Νίμιτς.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση αν επίκειται νέα πρόταση, ο κ. Μολυβιάτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ο κ. Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση που είχαμε δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους και των δυο πλευρών.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Η ανεργία και η απασχόληση είναι το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και αυτό θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του προς το λαό, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου,στην εισαγωγική του ομιλία στην έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα "κακά μαντάτα" που έρχονται από τις Βρυξέλλες για την οικονομία και τα οποία, όπως είπε,φανερώνουν το μέγεθος των λαθών της κυβέρνησης,την οποία κατηγόρησε ότι μαγειρεύει τις στατιστικές σε σχέση με την ανεργία.

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος έχει προτείνει έναν άλλο δρόμο (εξαγγελίες Θεσσαλονίκης) που θα αφορά στην επένδυση στην ποιότητα, και στην αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, ενώ, όπως είπε, είναι έτοιμος να διατυπώσει και άλλες προτάσεις.

    Το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία, τόνισε ο κ.Παπανδρέου,δεν έχει καμία σχέση με την κυβερνητική πρόταση που επενδύει στην φθηνή εργασία.

    [04] ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (10:39 UTC+2)

    Αρχίζει επανέλεγχος των δικαιολογητικών αναπηρίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι δηλώνουν επισήμως ανάπηροι και παίρνουν επίδομα ή βοήθημα από το κράτος, χωρίς να το δικαιούνται.

    Το τοπίο με τους πραγματικά ανάπηρους στη χώρα μας θα ξεκαθαρίσει με τη νέα κάρτα λειτουργικότητας που θα καθιερωθεί από το 2006.

    Με το νέο σύστημα αξιολόγησης που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα αποκλείονται όλοι όσοι μέχρι σήμερα έπαιρναν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται πραγματικά.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κακλαμάνης καμιά πραγματική αναπηρία δεν θα αποκλειστεί, καθώς δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αδικηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη από τη φροντίδα και τα βοηθήματα του κράτους.

    Ομως, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται το γεγονός των περίπου 100.000 αναπήρων "μαϊμού" που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν μαύρες λίστες με τις περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα ποσοστά αναπηρίας ασυνήθιστα αν συγκριθούν με το σύνολο του πληθυσμού. Ηδη όπως εξήγησε έχουν μεταβεί στις περιοχές αυτές της χώρας ειδικοί ελεγκτές προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν αυτές οι αναπηρικές συντάξεις.

    Μεταξύ άλλων πρόκειται για περιοχές του Πειραιά, την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα και άλλες, όπου εκτιμάται ότι μία στις τρεις αναπηρικές συντάξεις που χορηγείται, δεν θα έπρεπε να δίνεται στο δικαιούχο.

    Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Πρόνοιας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η νέα κάρτα λειτουργικότητας δεν θα δίνει τόση έμφαση στα αίτια της αναπηρίας αλλά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του αναπήρου. Το σημαντικό είναι ότι οι διαδικασίες έκδοσής της δεν θα είναι χρονοβόρες, καθώς μια αίτηση σε Κέντρο εξυπηρέτησης Πολιτών αρκεί.

    Καλό είναι πάντως να γνωρίζουν όλοι ότι η αξιολόγηση που θα προηγείται της χορήγησης της κάρτας αυτής θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο εξής και θα περνά από κρατικά νοσοκομεία και αξιόπιστα ιδρύματα.

    [05] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (17:11 UTC+2)

    Ανοδικούς ρυθμούς συνεχίζει να καταγράφει η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα (Τρίτη) ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του 3ου Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ξεκινώντας από τα στοιχεία του διεθνούς αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος", η κίνηση φέτος έχει παρουσιάσει αύξηση άνω του 12% για τους ξένους επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα οι πτήσεις τσάρτερς διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης συνεχίζει την ανοδική της πορεία το μήνα Σεπτέμβριο αλλά και το μήνα Οκτώβριο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα ποιότητας.

    Όσον αφορά τις τρέχουσες συναλλαγές και τις οποίες παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλος, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η διοργάνωση στην Ελλάδα του ετήσιου φόρουμ για τον Παγκόσμιο Τουρισμό την 18η Φεβρουαρίου 2006.

    Στο φόρουμ αυτό αναμένεται να αποφασιστεί η μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας παρατηρητηρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού με άξονα δράσης την περιοχή της νότιας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

    [06] ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (11:13 UTC+2)

    Μουσικοποιητικό αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από το θάνατο του, διοργανώνει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 20.00, το καφέ «Εντεχνον» (πλατεία Ι.Δέλλιου).

    Το συγκρότημα «Μπάρκο τάστο» θα ερμηνεύσει μελοποιήσεις ποιημάτων από συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρίζα Κωχ, ο Γιάννης Σπανός, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οι «Ξέμπαρκοι», ο Νίκος Πιπινέλλης κ.α. Η βραδιά θα συνοδεύεται με απαγγελίες ποιημάτων και διηγήσεις.

    Το 2005 έχει χαρακτηριστεί για την λογοτεχνία «έτος Νίκου Καββαδία» και θα σημαδευτεί από εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η συναυλία θα γίνει στο πάρκο μπροστά από το Εντεχνον με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (10:32 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής για τον Εθελοντισμό, με τη συνεργασία 21 ζωγράφων από τη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και η κοινωνική οργάνωση Αρτος και Δράση, στο Περιστύλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

    Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών στην προσφορά εθελοντικής εργασίας σε δράσεις που αφορούν κυρίως τις κοινωνικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες των δυο κοινωνικών οργανώσεων.

    Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 20.00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3-9 Οκτωβρίου. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι Δευτέρα- Κυριακή 10.00-13.00 και 17.00-21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 September 2005 - 18:13:43 UTC