Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 17)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Εις μνημην...

  • [2] "Μηδεια" η Κονιορδου

  • [3] Η ελληνικη σκεψη στην Πραγα

  • [4] Διαρρηξη στο θεατρο "Αναλυτη"

  • [5] Αγωγη Βιρβου κατα κεντραρχων

  • [6] Μια εξηγηση του νομαρχη

  • [7] "Που, πως και γιατι σκαβω"

  • [8] Η ΠΡΑΞΗ

  • [9] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Συνεδριο Ερευωνητικων Ιδρυματων Ελληνισμου στην Κυπρο

  • [10] "Γενικη η διαλυση"

  • [11] Κραυγες αγωνιας απο τα συντριμμια

  • [12] "Εισιτηριο" 5.000 δρχ. στα καζινα

  • [13] Διασπαστηκε στη Θεσσαλονικη

  • [14] Αθλητικα

  • [15] Γηρασαν εν αναμονη ερωτημα, ζητει απαντηση

  • [16] Η ΠΑΣΚΕ προωθει την αποφαωση της στη Διοικηση και ταυτοωχρονως προκαλει τις αλλες παωραταξεις

  • [17] Επεσε και το τελευταιο συνορο στην Ξανθη

  • [18] Επιστρεφονται διαβατηωρια με τοπωνυμια στη ελαβικη

  • [19] Θεμα διαδοχης - Λιανη απο το ΠΑΣΟΚ Ηρακλειου

  • [20] Τορπιλη στο σκηνικο της συνδιασκεψης Ν.Δ.

  • [21] Αντιπροσωπεια του ΕΕΣ στα Σκοπια

  • [22] Πρασινο φως για τη συσταση εταιρειας του αγωγου

  • [23] Καπηλεια της φρικης

  • [24] Διαφορα

  • [25] Αλλη αποψη

  • [26] Θ.Α. (Μαυρη Τρυπα)

  • [27] Πεδιον δοξης...

  • [28] Παλι ο ηλιος...

  • [29] Αταφο πτωμα

  • [30] Η ουτοπια ενος πρυτανη

  • [31] Αχ, αυτα τα ΜΜΕ! - η λογος περι ηθικης στην παραγωγη

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 17)


    [1] Εις μνημην...

    ΕΙΔΑΜΕ και φετος επι πολλες ωρες σε "ζωντανες συνδεσεις" να επαναλαμβανονται οσα επι χρονια γινονται "εις μνημην του Πολυτεχνειου". Ηταν ενας ακομη επικηδειος, μια Μεγαλη Παρασκευη για το Πολυτεχνειο. ΕΓΙΝΑΝ τα ιδια θλιβερα και απαραδεκτα με τραγικη καταληξη, βανδαλισμους και καταστροφες στο κατα τα αλλα ασυλο, που κατελαβαν επι ωρες οι "γνωστοι- αγνωστοι" νεαροι. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, παρα τις κατηγορηματικες πρυτανικες διαβεβαιωσεις, κατεστη δυνατο να προστατευθει το Πολυτεχνειο. Και οι φοιτητες αποδειχτηκαν ανημποροι να αντισταθουν στις επιθεσεις των νεαρων με μολοτοφ και οι προβλεψεις της Συγκλητου τραγικα διαψευσθηκαν. ΑΛΛΑ και η Αστυνομια απο την πλευρα της, δεν εδειξε μονο ανεπαρκεια και ελλειψη προβλεψης και ψυχραιμιας, εδειξε και ενα προσωπο απιθανης βαρβαροτητας, οταν αξιωματικοι και ανδρες των ΜΑΤ τσακισαν μεχρις αναισθησιας ενα νεαρο που συνελαβαν. ΑΥΤΗ η εικονα του ανηλεους ξυλοδαρμου που εδειχνε η τηλεοραση ηταν ο,τι χειροτερο μπορουσε να συμβει. Τι μηνυμα εστειλε αυτη η βαρβαρη και αχαρακτηριστη συμπεριφορα προς εναν κρατουμενο που βρισκεται στα χερια του νομου; Πως παραδειγματιζει ολους αυτους τους "νεαρους"; Τους τρομοκρατει, τους συνετιζει η τους εξωθει στο χειροτερο; Και συνεβη το χειροτερο... εις μνημην του νεκρου Πολυτεχνειου. ΜΟΝΟ ρομαντικοι και ανυποψιαστοι ηταν δυνατο να πιστεψουν πως δεν θα γινονταν και φετος τα τραγικα και απαραδεκτα που γινονται καθε χρονο στο Πολυτεχνειο. ΤΟ ΑΣΥΛΟ ειναι ιερο και πρεπει να παραμεινει εκτος πασης επεμβασης καταστολης. Ακριβως, ως ιερο το ασυλο, πρεπει να προστατευεται αποτελεσματικα με πληρη ευθυνη των πρυτανικων αρχων, οι οποιες και φετος εδειξαν τραγικη ανεπαρκεια να βρουν λυση στο προβλημα.

    [2] "Μηδεια" η Κονιορδου

    Πρεμιερα σημερα για το Κεωντρο Μουσικου Θεατρου Βοωλου, αλλα και πρεμιερα για την πρωτη του παραγωγη, το μελοδραμα του Γιρζι Αντοωνιν Μπεντα "Μηδεια", με λιμπρετο του Φ. Γκοτερ, στο Δημοτικο Θεατρο της πολης, στο πλαισιο του διμηνου αφιεωρωματος στον Τζορτζιο ντε Κιωρικο.

    "Μηδεια" ειναι η Λυδια Κοωνιορδου, συνδιευθυντρια του Κεντρου, μαζι με το Δημητρη Μαραγκοπουλο, η οποια εχει επιπλεον και τη σκηνικη επιμεωλεια της παραστασης. Οσο για το μουσικο πρωταγωνιστη του μελοδραματος που αφηωνει φυσικα λογο και μουσικη να συνυπαρχουν χωρις να συωναντιουνται, ειναι η Συμφωνιωκη Ορχηστρα Βολου, υπο τη διευθυνση του Συμεων Κοωγκαν.

    Στους υπολοιπους ρολους ειναι: Κρεουσα η Νιοβη Κωωστοπουλου, Παιδαγωγος η Ναταλια Στεφανου, Ιασωνας ο Νικος Καραθανος και παιδια ο Γιωργος Ποδαρας και ο Γιανωνης Μπαλαμωτης. Η μεταφραωση του λιμπρετου ειναι του Νιωκου Καρανασταση.

    [3] Η ελληνικη σκεψη στην Πραγα

    Τη σχεση της ελληνικης φιωλοσοφικης σκεψης του Πλαωτωνα, του Αριστοτελη και των αλλων κλασικων με τη φιλοσοωφικη σκεψη στην Τσεχια εξεωταζει το συμποσιο "Η ελληνικη φιλοσοφικη παραδοση και η τσεχικη σκεψη", που θα γινει στην Πραγα τη Δευτερα και την Τριτη.

    Το συμποσιο γινεται με πρωτοβουλια του γραφειου Τυπου της ελληνικης πρεσβειωας (διευθυνεται απο τον Σπυωρο Βεργο) σε συνεργασια με το Φιλοσοφικο Ινστιτουτο της Ακαδημιας Επιστημων της Τσεχιας, του Πνευματικου Κεωντρου του Δημου Αθηναιων και του γραφειου της Ευρωωπα ικης Ενωσης στην Πραγα.

    Στο συμποσιο θα παρουν μερος απο τσεχικης πλευρας 6 πανεπιστημιακοι καθηγητες και απο ελληνικης οι Χρηστος Γιανναρας, Ξεν. Παπαρηγοωπουλος, Λαμπρος Σιασος, Αννα Ευσταθιου.

    [4] Διαρρηξη στο θεατρο "Αναλυτη"

    Διαρρηξη εγινε το βραδυ της Πεμπτης στο θεατρο "Αναλυτη". Αγνωστοι παραωβιασαν την εισοδο και αφου αναστατωσαν τα καμαρινια, το μπαρ και τους αλλους χωωρους του θεατρου, εφυγαν παιρνοντας μαζι τους μια τηωλεοραση, κοσμηματα που οι ηθοποιοι φορουσαν στην παωρασταση και διαφορα αλλα μιωκροαντικειμενα.

    [5] Αγωγη Βιρβου κατα κεντραρχων

    Αγωγη του στιχουργου Κωωστα Βιρβου κατα των συνιδιοωκτητων του κεντρου διασκεωδασης "Πλαζα Κλαμπ", Τακη Κονσουλα και Χαρη Λυμπεροωπουλου, προκειται να εκδικαωστει την ερχομενη Πεμπτη (23 Νοεμβριου), στο Μονομελες Πρωτοδικειο Αθηνων (πρωην Ευελπιδων-κτιριο 6).

    Ο στιχουργος διεκδικει διωκαστικως, αμοιβη για τις καλωλιτεχνικες υπηρεσιες που ειχε προσφερει στο κεντρο, την περσινη περιοδο.

    [6] Μια εξηγηση του νομαρχη

    Ο νομαρχης Θεσσαλονικης Κωστας Παπαδοπουλος, αναωφερομενος σε προχθεσινο κειμενο του Β.Κ. Καλαμαρα για τα "Καβαφεια", μας πληωροφορει οτι δεν ανταποκρινεωται στην πραγματικοτητα το σημειο που τον αφορα. Γεγοωνος ειναι οτι συναντηθηκε και με τον προεδρο και με τον αντιπροεδρο της εκει ελληνιωκης κοινοτητας και ανανεωωσαν το ραντεβου τους για τη Θεσσαλονικη, οταν και οι δυο θα ερθουν για να παραστουν στο συνεδριο αποδημου Ελωληνισμου.

    [7] "Που, πως και γιατι σκαβω"

    Προδημοσιευση απο το βιβλιο του αρχαιολογου-ανασκαφεα Γιαννη Σακελλαρακη" "Αναωσκαπτοντας το παρελθον"

    Τον Γιαννη Σακελλαρακη τον ξεραμε κυριως σαν τον αναωσκαφεα του Ιδαιου Αντρου, στην Κρητη. Κανενας απλος θνητος δεν ειναι υποχρεωμεωνος να παρακολουθει απο κοωντα την καριερα ενος αρχαιοωλογου, οσο σημαντικος κι αν ειναι αυτος. Το βιογραφικο του ειναι πλουσιο. Η δημοσια εικονα του, ομοιως. Εχει και μια ωραια φυσιογνωμια, διαωθετει και ομορφη συζυγο, αρωχαιολογο, επισης, την Εφη Σαωπουνα-Σακελλαρακη, παρεα με την οποια ανεσκαψε και αωνασκαπτει στις Αρχανες.

    Να, λοιπον, που τωρα ο Γιαννης Σακελλαρακης βαλθηκε να γεμισει τον κοσμο αρχαιολογους. Κατοπιν επιωμονης του Πετρου Γαιτανου, εκδοτη της "Αμμου", εγραωψε ενα βιβλιο, που λεγεται "Ανασκαπτοντας το παωρελθον". Ο τιτλος ειναι ουδεωτερος, και ο ιδιος ο συγγραωφεας του δεν βοηθα πολυ οωταν το οριζει ως "ενα βιβλιο για την τεχνικη της ανασκαωφης". Ειναι, ομως, κατι πολυ παραπανω, και οχι μονο επειωδη προκειται για μια πολυ ωωραια και φροντισμενη εκδοση, χαρη και στις καλλιτεχνικες φωτογραφιες του Δημητρη Τσουμπλεκα, αλλα και στις συνθεσεις της Ξανθιππης Μιχα-Μπανια.

    Το "Ανασκαπτοντας το παωρελθον" ειναι μια προσωπικη και γλαφυρη παρουσιαση της δουλειας του ανασκαφεα. Μια απαντηση στο ερωτημα "που, πως και γιατι σκαβω". Ο Γιανωνης Σακελλαρακης δεν αφηνει καμια πτυχη της επιστημης του -της ζωης του σε τελικη αωναλυση- που να μην την σκαλιωζει: απο τα εφοδια του καλου ανασκαφεα μεχρι τα συναιωσθηματα του την ωρα της αωνακαλυψης.

    Διαλεξαμε να προδημοωσιευσουμε σημερα ενα μικρο αποσπασμα απο το κεφαλαιο που επιγραφεται "Η πραξη". Το βιβλιο θα παρουσιαστει τη Δευτερα στο Μεγαρο Σταθαωτου με ομιλητες τον Γιωργο Βοτση, τον Σταυρο Ξαρωχακο και το συγγραφεα του.

    [8] Η ΠΡΑΞΗ

    Η ανασκαφη ειναι, χωρις αμωφιβολια, η κορυφαια στιγμη του ερευνητη στην σχεση του με το αντικειμενο του, κι ισως το σημαντικοτερο και στην σχεση του με τον χρονο. Δεν καταλαβα ποτε μου τους αρωχαιολογους που δεν εκαναν η δεν πηραν ακομη μερος σε μιαν ανασκαφη, που μου φαιωνονται λειψοι, σαν καποιους γιατρους που δεν επιασαν ποωτε τον σφυγμο ενος ανθρωωπου. Δικαιολογω βεβαια αυωτους που φοβουνται τις καωλουχιες και προτιμουν την ηωσυχη γωνια μιας βιβλιοθηκης, αλλα και τους αλλους, καποιωους ξενους, που δεν ειναι ευωκολο απ' την ακρη του νεου κοσμου να βρισκονται συχνοωτερα στον παλιο. Ευλογα, οωμως, ο κοινος ανθρωπος, οταν ακουσει για αρχαιολογια, σκεωπτεται την ανασκαφη κι οχι την μελετη. Ειναι αυτη η πραωξη, οπως θα δουμε, που δεν περιοριζει την αρχαιολογια με την θεωρητικη μελετη στην υωπηρεσια της ιστοριας και μοωνο, οπως συχνα νομιζεται. Η ανασκαφη εξυψωνει, αντιθεωτα, τον ερευνητη, αφου τον υποχρεωνει να γινει ιστοριωκοτερος του ιστορικου, ως εωμπειροτερος.

    Η ανασκαφη ειναι μια αναωντικατασταση εμπειρια. Οχι μονο οσα προηγουνται, που αναλυθηκαν πιο πανω, η κι οσα επονται, που θ' ακολουωθησουν σε αλλες περιγραφες. Αλλα η ιδια η ανασκαφη, ως πραξη. Πραξη, με την αρχαια εννοια της λεξης, οπως το ενωνοουνε παλι καποιοι γιατροι σε αλλες χωρες, που εχουν στην πορτα τους την αλωλογλωσση γι' αυτους πινακιδα -"πραξις". Οχι για την σχεση του οποιου ερευνητη με το αωντικειμενο του, που ειναι τελιωκα αψυχο. Αλλα γι' αυτη την μοναδικη σχεση του μ' εναν ανθρωπο. Αυτη η μυρωδια του φρεσκοσκαμμενου χωωματος, μεχρι να ξεπροβαλει δειλα κατι, κατι που ξαναβλεωπει παλι το φως, μια θαμωμενη, χαμενη για λιγο, ανωθρωπινη μνημη.

    Δεν γινονται τυχαια τοσοι συσχετισμοι με την ιατρικη. Καθε ανασκαφη μου θυμιζει και μιαν εγχειρηση. Οχι τοσο για τις εξωτερικες συνθηκες, για την πιο μεγαλη προσοχη στην λεπτομερεια του καθαριωσμου ενος αντικειμενου η εωνος οργανου απο καποιο ρυωπο, ενα τελετουργικο που μπορει να ειναι τελικα κοινο για οποιαδηποτε ερευνα. Ουωτε για την γενικη καθαριοτητα του χωρου και των εργαλειων, που ισως θα 'πρεπε, και στην περιπτωση της ανασκαφης, να

    ειναι αποστειρωμενα. Ουτε και για την τολμη που απαιωτουν αυτα τα εγχειρηματα. Αλλ' ακριβως γι' αυτη την εμωψυχη σχεση του ερευνητη με το αντικειμενο του, που δεν ειναι βεβαια μονο καποιο ανωθρωπινο εργο αλλα κι ο,τι κρυβεται απ' την ψυχη αυτου που το δημιουργησε, κι ακοωμη του αλλου που το χρησιωμοποιησε. Γιατι, τι σημαινει ως ευρημα σ' εναν ταφο ενα παιδικο παιχνιδι, η κι ενα ζαρι μεσα σ' ενα καταστραμμενο σπιτι.

    Κι εχει ακομη κατι συγκλονιωστικο αυτη η σχεση του αναωσκαφερα με τη γη, που δεν υωπαρχει, νομιζω, σε καμιαν αλωλη ερευνα. Οι μυθοι ολου του κοσμου, που ξεχασαμε, διδαωσκαν αλλοτε πως η γη περιεωχει τα παντα στους κολπους της, γι' αυτο αλλωστε και τα γεννησε. Κι ο χειρουργος -αωνασκαφεας δεν ψαυει ενα και μονο ανθρωπινο σωμα, τοσο πολυτιμο για την ανεπαναληωπτη, ατομικη ομως, ζωη του, αλλα, στην ανασκαφη, ενα αλωλο μεγαλυτερο, ζωντανο κι αυτο κομματι του ολου.

    Μηπως και μια νεκροτομη ειναι λιγοτερο σοβαρη υποθεωση για τους συγγενεις απο οωποιαδηποτε τρεχουσα χειωρουργικη επεμβαση, μονο και μονο επειδη ενα σωμα επαψε να αναπνεει; Γι' αυτο κι η αναωσκαφη γινεται για τους μεγαωλους αρχαιολογους "εξοχως επικινδυνον εργον" και γι' αυωτο ο ανασκαφεας οφειλει να αναστειλει καθε "ασκοπον περιεργειαν" και "κενοδοξον σπουδην".

    Τα λογια αυτα του Μ. Ανωδρονικου υποδηλωνουν οχι μονο την σταση του ερευνητη, αλλα και καποιες αθλιες προοπτικες της ερευνας, που θα πρεπει βεβαια ν' αποκλειωσθουν. Γιατι πρεπει να γινει αωμεσως αντιληπτο οτι ταυτοωχρονα μια ανασκαφη ισοδυναωμει με μια καταστροφη, για ο,τι παλι αυτη η γη φυλαξε για χρονια στοργικα. Δεν καταωστρεφει τα παντα ο χρονος, οωπως νομιζουμε, αλλα οι οποιωες αλλαγες απο το ζεστο στο κρυο κι απο το υγρο στο στεωρεο. Τα μαλλια των νεκρων και τα ξυλινα σκευη τους διατηωρουνται το ιδιο καλα στους παγους της Σιβηριας η στην ξερη αμμο της Αιγυπτου. Και μονο λοιπον η αποτομη επαωφη, απο το εσωτερικο περιωβαλλον της μητρας της γης στον αερα της ανασκαφης, εωνοχλει το καθε τι, οπως το νεοωγεννητο βρεφος, που κλαιει γιατι οι πνευμονες του δεν γνωριζουν τον αερα. Και ολα, στην ανασκαφη, αποβλεπουν σ' αυτον τον μοναδικο στοχο, στην λιγοτερη δυνατη καταωστροφη των πραγματων, στην καλυτερη δυνατη καταγραφη των συνθηκων στις οποιες βρεθηκαν, οπως θα φανει αωμεσως πιο κατω.

    [9] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Συνεδριο Ερευωνητικων Ιδρυματων Ελληνισμου στην Κυπρο

    Εχει την απαντηση ο Ελληνισμοσ;

    Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

    Σε μια κρισιμη περιοδο της πορειας της χωρας μας τιθεται το ερωτημα "εαν ο Ελληνιωσμος θα μπορουσε να απαντηωσει στις προκλησεις των καιρων και τα προβληματα που παρουωσιαστηκαν, μετα τις κοσμογονιωκες πολιτικες αλλαγες, ιδιαιτεωρα των Βαλκανιων και της πρωην Σοβιετικης Ενωσης".

    Η απαντηση που εδωσαν οι συμμετεχοντες στο Α Παγκοωσμιο Συνεδριο Ερευνητικων Ιωδρυματων Ελληνισμου ειναι ναι, με την προυποθεση ομως "να δραστηριοποιησει ολες του τις δυναμεις". Δηλαδη τους ανθρωπους του πνευματος, τους επιχειρηματιες, την Εκωκλησια, τους διανοουμενους, τους καλλιτεχνες στην Ελλαδα, στην Κυπρο και το εξωτερικο.

    Το συνεδριο διοργανωθηκε απο το Κυπριακο Κεντρο Μεωλετων, στη Λευκωσια, απο τις 3-9 Νοεμβριου και συγκεντρωωσε περιπου 50 συνεδρους - επιωστημονες, αντιπροσωπους των ελληνικων ιδρυματων Ελλαδας, Κυπρου και εξωτερικου, με ειωσηγησεις διαφορων γνωστικων αντικειμενων, αλλα παντοτε με κοινη αφετηρια και παραληωπτη: Τον Ελληνισμο οπου γης.

    Λογω της ιδιαιτεροτητας των εισηγησεων θα παραθεσουμε αποσπασματα, με τη βεβαιοτηωτα οτι οι προτασεις των εισηγηωσεων και τα αποτελεσματα του συνεδριου θα γινουν οι αξονες και οι μοχλοι γενικοτερης δραωστηριοτητας.

    Στην ομιλια του με θεμα "Ελλαδα - Ευρωπη - Ελληνιωσμος" ο Παναγιωτης Σγουριωδης, γ αντιπροεδρος της Βουωλης των Ελληνων, μεταξυ αλωλων υποστηριξε:

    "Η ψυχρη και αδιαφορη ως εχθρικη σταση των εταιρων μας στα δικαια εθνικα μας θεματα, η εξαρτηση της ενταξης του Κυωπριακου Ελληνισμου απο τη μονιμως παραβιαζουσα το Διεωθνες Δικαιο Τουρκια, η αναγκη εξευρεσης πορων για εργα υωποδομης, υπο την προυποθεση της οικονομικης συγκλισης με συντηρητικες πολιτικες, εβριωσκε ευκολη δικαιολογια οτι δεν μπορεις απο τη μια να θετεις οωρους και απο την αλλη να ζηωτεις. Προβαλλοντας δε την Ελωλαδα σαν το μαυρο προβατο της Ευρωπης. Αξιζει η Ελλαδα τετοιας μοιρασ;", κατεληξε ο κ. Σγουριδης.

    "Ποσο ασφαλης ειναι η ειωρηνη στην περιοχη;" διερωτηωθηκε ο ιστορικος Τασος Ιωανωνιδης, ο οποιος στη διαρκεια της ομιλιας του εθεσε τα εξης εωρωτηματα: "Ποσο διαφερουν οι επι μερους βαλκανικες κοιωνωνιες απο τις αλλες της Δυτιωκης Ευρωπησ;", καθως επισης εαν "υπαρχουν στις δομες τους τα αναγκαια εκεινα στοιωχεια που θα επιτρεψουν την αωνεμποδιστη εξελιξη των κοινωωνιων αυτων μεσα σε ειρηνικες συνθηκεσ;".

    Συνεχιζοντας ο ιδιος ομιληωτης, τονισε οτι "η οικονομικη αναπτυξη των κοινωνιων της Βαλκανικης ειναι και η εγγυηωση οτι ο εκδημοκρατισμος τους θα προχωρησει σταθερα και αωνεμποδιστα".

    Στην εξωτερικη πολιτικη αωναφερθηκε στην ομιλια του ο Στεφανος Κωνσταντινιδης, καωθηγητης πολιτικης κοινωνιολοωγιας στο πανεπιστημιο Κεμπεκ του Καναδα, ο οποιος στα συωμπερασματα που παρεθεσε τοωνισε οτι "σημερα στην Ελλαδα υπαρχει μια θεωρητικη αντιπαωραθεση αναμεσα στους ""εθνοωρεαλιστεσ'' και τους ""υπερεθνιωστες-ιδεαλιστεσ'', με πρακτικη προεκταση στον τομεα της ελωληνικης εξωτερικης πολιτικης".

    "Ο Ποντιακος Ελληνισμος, διατηρηση μιας ταυτοτητας και οικουμενικοτητας" ηταν το θεωμα της ομιλιας του Μισελ Μπρουνο καθηγητη στο πανεωπιστημιο Μπορντο της Γαλλιας, ο οποιος μεταξυ αλλων ειπε οτι "οι Ποντιοι της Βορειας Ελωλαδας, της Νοτιας Ρωσιας η της Μελβουρνης της Αυστραλιας δειχνουν τετοιο δυναμισμο στην επιβεβαιωση της ταυτοτηωτας τους, καθως και στις οικοωνομικες επιχειρησεις τους, που σιγουρα θα καθοριζει για πολυ καιρο ακομα τις τυχες του παωγκοσμιου Ελληνισμου και να αωποτελει μια απο τις κυριοτερες συνιστωσες του".

    Ο ιδιοκτητης εκδοτικου οιωκου στις ΗΠΑ Αριστειδης Καωρατζας στην ομιλια του με θεμα "Ελλαδα, Κυπρος και διασποωρα στα διεθνη ΜΜΕ" αφου εωκανε μια ιστορικη αναδρομη για να εξηγηθει το φαινομενο, απο πλευρας δραστηριοτητων αντιπαλων για παραπληροφοωρηση σε σχεση με τα ελληνικα θεματα και την ανικανοτητα σειρας ελληνικων κυβερωνησεων να αντιδρασουν αποτεωλεσματικα, υποστηριξε οτι "η καλυψη των θεματων σε σχεση με την Ελλαδα, την Κυπρο και τον Ελληνισμο γενικα, εχουν εωξελιχθει αρκετα αρνητικα".

    Σημαντικες εισηγησεις εκαωναν επισης η Δεσποινα Παπαωδημητριου, διδακτωρ Ιστοριας, ο Χαρης Τζημητρας Διεθνολοωγος, ο Μιχαλης Χριστακης, συμβουλος Διεθνων Σχεσων Μεσογειακων Μελετων, ο Βαγωγελης Κουφουδακης καθηγηωτης Πολιτικων Επιστημων στην Αμερικη, ο Παναγιωτης Ηφαιωστος αν. καθηγητης Διεθνων Σχεσεων και Στρατηγικων Σπουδων του Παντειου Παν. Αθηνας και ο Βλασης Αγτζιδης υποψηφιος διδακτωρ στο ΑΠΘ.

    [10] "Γενικη η διαλυση"

    "Τα γεγονοτα στον Κορυδαλλο σηματοδοτουν τη διαλυση του κρατους", δηλωσε χθες ο Μ. Εωβερτ και προσθεσε: "Γελοιωοποιουν τη χωρα και φανερωωνουν ποσο ανυπαρκτη και επιωκινδυνη ειναι η κυβερνηση που διαχειριζεται την τυχη του τοωπου".

    Ο Μ. Εβερτ προεβη στη διαωπιστωση οτι "δεν υπαρχει κρατος", οτι "η κοινωνια διαωλυεται με την ευθυνη της κυβερωνησης".

    Διερωτηθηκε "ποιοι διοιωκουν αυτη την ωρα τις φυλακεσ; Ο ""κ. Δαναλατοσ'' και ο ""κ. Μπαλαφασ''. Με αυτους συνοωμιλει η κυβερνηση. Ειναι κραωτος αυτο, κρατος δικαιου;".

    Ο αρχηγος της Ν.Δ. συνδυαωσε τα γεγονοτα στον Κορυδαλωλο με τα εκτροπα στο Πολυτεωχνειο και επεκρινε την κυβερωνητικη αδρανεια...

    Αλλα προκαλεσε πολλα σχοωλια απο στελεχη της Ν.Δ., οταν ειπε "ειναι δυνατον να χαθουν τεσσερις ανθρωπινες υπαρξεις. Καθε μερα χανονται στα τροωχαια πολυ περισσοτεροι. Αλλα οταν η κοινωνια αναθετει στο κρατος τη ζωη ανθρωπων, οπως ειναι οι φυλακισμενοι, εχει μεωγαλη ευθυνη το κρατος. Ειναι ηθικοι αυτουργοι. Ειναι δυναωτον να λεμε οτι ειμαστε δημοωκρατικη χωρα και να πεταγεται ενα πτωμα φυλακισμενου καωμενο;".

    Τα σχολια ηταν αρνητικα γιατι συνεκρινε τα τροχαια με τους νεκρους στον Κορυδαλλο, παρ' ολο που στη συνεχεια προωσπαθησε να το ανασκευασει.

    Και οταν ρωτηθηκε αν θα εωπρεπε να επεμβουν τα ΜΑΤ αωπαντησε:

    "Ο,τι επρεπε να γινει, επρεωπε να ειχε γινει το πρωτο διωωρο". Και στην επιμονη ερωτηση αν θα ειχαν προληφθει τα γεγοωνοτα απο μια επεμβαση των ΜΑΤ ειπε: "Οταν θα γινω κυωβερνηση -και θα γινω συντομα- θα σου πω τι θα γινει".

    ΠΟΛ.ΑΝ. Το ερωτημα "υωπαρχει κρατοσ;", προβαλλει και ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, θεωρωντας οτι η κυβερνηση ειωναι υπολογη για τη γελοιοποιωηση της εξουσιας στην Ελλαδα και το εξωτερικο.

    "Η κατασταση -τονιζει- εχει ξεφυγει απο τον ελεγχο των κρατικων οργανων και με τη συναινεση της κυβερνησης εχει αφεθει στα χερια οργανωμεωνων ομαδων σκληρων κακοποιωων που δρουν ανελεγκτα επιωβαλλοντας το δικο τους νομο, ξεκαθαριζοντας τους μεταξυ τους λογαριασμους και εγκληωματωντας σε βαρος συγκρατουωμενων τους".

    Διερωταται επισης, "ποια συμφεροντα εμποδιζουν την εωφαρμογη του ομοφωνου ποριωσματος της διακομματικης επιωτροπης της Βουλης για τη ριζικη αναμορφωση του σωφρονιστιωκου συστηματος και την απομαωκρυνση των φυλακων απο τον Κορυδαλλο".

    ΚΚΕ Ο βουλευτης του ΚΚΕ Γεωρασιμος Αραβανης θεωρει απαωραδεκτη την καθυστερηση του υπουργου Δικαιοσυνης, "που αν κανεις τη δει σε συνδυασμο με το γιορτασμο της επετειου του Πολυτεχνειου και την αωπουσια του υπ. Δημοσιας Ταξης στο εξωτερικο, προκαλουνται τουλαχιστον αποριες".

    Αποδιδει επισης ευθυνες στις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., επειδη δεν υλοωποιηθηκε το πορισμα της διαωκομματικης επιτροπης της Βουωλης για το σωφρονιστικο και καλει την κυβερνηση "εστω και αυτη τη στιγμη, να λαβει ολα εκεινα τα μετρα ωστε να αωντιμετωπιστει η κατασταση στις φυλακες Κορυδαλλου και να ληξει ειρηνικα η εξεγερση".

    ΣΥΝ Αφασια της κυβερνησης διαπιστωνει ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοωπουλος και την καλει να αναλαωβει τις ευθυνες της και να δωσει εξηγησεις.

    "Εμβροντητη -τονιζει- η ελωληνικη κοινωνια βλεπει απο τη μια τη φρικη των φυλακων και απο την αλλη την αφασια της κυβερνησης. Αναρωτιεται ο Ελληνας πολιτης αν υπαρχει εωπιτελους κανεις στην κυβερωνηση, αν υπαρχει κυβερνηση να αναλαβει τις ευθυνες και να δωσει εξηγησεις. Γιατι οι φυλαωκες εχουν γινει κολαστηρια, γιατι εχει χρεοκοπησει η σωωφρονιστικη πολιτικη, γιατι δρουν ασυδοτα τα διαφορα κυωκλωματα, τα οποια εκμεταλωλευονται τους κρατουμενους, τις οικογενειες, εξευτελιζουν το κρατος και υποκαθιστουν τους αρμοδιους θεσμους και τους μηχανισμους τους. Αυτες οι εικονες φρικης και παραλυωσης ειναι εικονες για τις οποιες η ελληνικη κοινωνια ζητει επιωτελους πολιτικες ευθυνες".

    Αφηνει επισης να εννοηθει οτι τιθεται θεμα παραιτησης του υπουργου Δικαιοσυνης Γιαννη Ποττακη, λεγοντας οτι περα απο "τα προσωπικα αωντανακλαστικα και τις προσωωπικες ευαισθησιες του οποιουωδηποτε υπουργου, υπαρχει ευωθυνη κυβερνητικης πολιτικης".

    [11] Κραυγες αγωνιας απο τα συντριμμια

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΡΑ

    Αναμεσα σε συντριμμια και εξαγριωμενους καταδιωκους, βρεθηκε χθες το πρωι, στον Κορυδαλλο, ο υπουρωγος Δικαιοσυνης Γιαννης Ποττακης, ο οποιος ελιχθηωκε μεταξυ υποσχεσεων και υπεκφυγων.

    Δεν αναφερθηκε καν στο θλιβερο γεγονος του απαγωχονισμενου και εν συνεχεια απανθρακωμενου πτωμαωτος, αγνωστης ακομη ταυτοωτητας.

    (Ελληνας η ξενοσ; Καμια επισημη απαντηση δεν εχει δοθει στο ερωτημα αυτο).

    Στις 12.20 ο υπουργος, μαζι με το γ.γ. κ. Παυλεα συζητουσε με τον Βιβιλακη, εναν απο τους υπευθυνους των κρατουμενων.

    Σε μια στιγμη εκδηλωθηωκε μια ακομη αποπειρα κρατουμενων στις Γ και Δ πτερυγες, οι οποιοι προωσπαθησαν να ανακαταλαωβουν το Διοικητηριο των φυλακων. Επακολουθησε φοβερη αναστατωση με τους κρατουμενους που ορωμουσαν και εσπαγαν πορτες και παραθυρα, επιδιωκοωντας να καταλαβουν το επιωσκεπτηριο και το τυπογραωφειο.

    Τα καπνογονα πλημμυριωσαν το χωρο, σκηνες πανιωκου, ο υπουργος βγηκε στο δρομο και εκει δηλωσε: "Η κατασταση ελεγχεται"!

    Στις 2.30 μ.μ. εισεβαλαν στον χωρο των φυλακων δυο διμοιριες των ΜΑΤ, για να ελεγξουν εαν οντως ειωχαν σκαφτει λαγουμια, καωτω απο τους χωρους του επιωσκεπτηριου και του τυποωγραφειου, οπως διεδιδεταο. Οι ερευνες ομως δεν εδειωξαν κατι τετοιο. Μετα τον εωλεγχο, ο υπουργος δηλωσε: "Δεν συμβαινει τιποτα"...

    Ο υπουργος παρακολουωθησε, μεχρι τις 4 μ.μ. την εωκτακτη γενικη συνελευση του Σωματειου Εργαζομεωνων Κορυδαλλου.

    Σε οσα ειδε κι ακουσε χθες ο υπουργος, πρεπει να προστεθουν και αυτα:

    Τα κελια των πτερυγων Α , Β και Δ , ειναι σε καταωσταση ανεκτη, αλλα της Γ πτερυγας ειναι τελειως καωτεστραμμενα.

    Παρα τις φημες οτι οι Αλωβανοι κρατουμενοι εχουν το κουμαντο, εντουτοις πισω απο τις "κινησεις" και τα "σχεδια" βρισκονται μαλωλον ντοπιοι...

    Στις 2 μ.μ. μετηχθησαν π ιστο ψυχιατρειο, 12 κρατουωμενοι, οι οποιοι ειχαν ζητηωσει την απομακρυνση τους απο τα κελια της κολασης.

    Και οπως κατηγγειλαν: "Εχουμε κακοποιηθει απο αλλους κρατουμενους και ιωσως κινδυνεψει και η δικη μας ζωη...".

    Εξεταση

    Τη διενεργεια προκαταρωκτικης εξετασης για τα γεωγονοτα της εξεγερσης ανεωθεσε χθες, ο προ ισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων Αλ. Μεταξας, στον αντιειωσαγγελεα Αντ. Μιτη. Σχετιωκα με τους τεσσερις θαναωτους, ο διευθυντης των φυωλακων Γ. Αθανασοπουλος, θα υποβαλει, ξεχωριστες για τον καθενα, δικογραωφιες στον προ ισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Ι. Λαμπροπουλο.

    Ο νομαρχης

    Μεσα σε εικοσι μερες και υστερα απο την καταγραφη των προβληματων, το ολο θεμα των φυλακων Κορυωδαλλου, θα συζητηθει στο νομαρχιακο συμβουλιο, ωωστε το Σωμα να εκφρασει και επισημα τις αποψεις και θεσεις του και οι οποιες θα κοινοποιηθουν στους αρωμοδιους κρατικους και λοιωπους φορεις.

    Αυτο δηλωσε χθες, ο νοωμαρχης Πειραιως Χρηστος Φωτιου, ο οποιος θα ηγηθει κλιμακιων και συνεργειων της νομαρχιας, που θα επιωσκεφθουν σημερα τις φυλαωκες, για να καταγραψουν τις αναγκες σε πασης φυωσεως υλικο.

    ο κ. Φωτιου μας ειπε, συωγκλονισμενος απο τα πρωωτοφανη γεγονοτα:

    "Ηουμε και βιωνουμε καθημερινα με τους πολιωτες, τα τεραστια κοινωνικα και ηθικα προβληματα που δημιουργουνται απο την λειτουργια του σωφρονιστιωκου καταστηματος Κορυωδαλλου. Ηθικα και κοινωνιωκα προβληματα που δεν αωφορουν μονο τους ""μεσα'', αλλα και τους ""εξω''".

    Στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας νοσηλευονταν, χθες, δεκα κρατουμενοι, μεωταξυ των οποιων οι Ιωαννης Ματσας και Ιωαννης Σοφος που μεταφερθηκαν χθες τη νυχτα, στο Τζανειο ενας και στο Ασκληπιειο της Βουλας δυο.

    Ολοι φρουρουνται και βρισκονται εκτος κινδυνου.

    [12] "Εισιτηριο" 5.000 δρχ. στα καζινα

    Του Γ. ΜΕΡΜΗΓΚΑ

    Εισιτηριο 5.000 δρχ. θα πληρωνουν απο τις 15 Δεκεμβριου οσοι θεωλουν να δοκιμασουν την τυχη τους στα -δημοσια η ιδιωτικα- καζιναο της χωρας.

    Με αποφαση που υπεγραψε ο υφυπουργος Οικονομικων Δημ. Γεωργακοπουλος (την οωποια ειχε προαναγγειλει η "Ε") καθιερωνεται εισιτηριο στα καζινα, ενω θα παρεχεται εκπτωση 40% για τα εισιτηρια διαρκειας 15 ημερων και 50% για εισιτηρια διαρκειας 30 ηωμερων. Απο το ποσον των 5.000 δρχ. το 20% (δηλ. 1.000 δρχ.) θα παρακρατειται απο το καζινο και θα αποδιδεται στο Δημοσιο για την πληρωμη του Φ.Π.Α. Το υπολοιπο 80% (δηλ. 4.000 δρχ.) θα αποδιδεωται επισης στο Δημοσιο.

    Η εισοδος με εισιτηριο αωφορα τα 5 καζινα που ηδη λειωτουργουν στη χωρα (Παρωνηθας, Κερκυρας, Ροδου, Λουτρακιου και Χαλκιδικης), καθως και για τα υπολοιπα 9 που προβλεπεται να δημιουρωγηθουν συντομα και τα οποια ειναι τα καζινα των Αθηνας (πρωην Φλοισβου), Θεσσαλοωνικης (στο οποιο προχωρουν τα εργα), Ξανθης, Φλωρινας, Συρου, Αχαλας, Δο ιρανης, Ιωαννινων και Κρητης.

    "Παιζει" τωρα το Λαγονησι

    Στο μεταξυ, πυκνωνουν οι αμφιβολιες οτι το ιδιωτικο καωζινο της Αθηνας θα γινει τελιωκα στην Αναβυσσο, οπως "κατα προτεραιοτητα" εχει αποφασισει η οικονομικη επιωτροπη, αφου η κυβερνηση και κυριως το υπουργειο Τουριωσμου, που εχει και την ευθυνη των διαπραγματευσεων, εξεωταζει τωρα σοβαρα τη λυση του Λαγονησιου. Στο τραπεζι των συζητησεων εχει μπει αωκομη και το ενδεχομενο να δηωμιουργηθει το καζινο σε ιδιωωτικη εκταση και οχι αναγκαωστικα στους χωρους του ΕΟΤ που προσφερονται γι' αυτο. Βεβαιως η πιθανοτητα χρησης ιδιωτικου χωρου για τη λειωτουργια του καζινου, στην οωποια ειναι αμφιβολο οτι θα συμφωνησει η κοινοπραξια Καζινο Αθηνων (που εχει κερωδισει το καζινο) αν και μεχρι προτινος στηριζε αυτη την προοπτικη, θα απαιτησει νεα νομοθετικη ρυθμιση. Αλλα και στην περιπτωση που επιλεγει δημοσια εκταση, θα χρειαστει νεα ρυθμιση, δεδομενου οτι το καζινο προβλεποταν οτι θα εωγκατασταθει ανυπερθετως στο Φλοισβο.

    Οι δυσκολιες, παντως, για την οριστικη διευθετηση του θεματος ειναι μεγαλες, ενω η "κινητικοτητα" των συναρωμοδιων φορεων αυξανει. Χθες, ο υπουργος Τουρισμου Ν. Σηφουνακης ειχε δυο αλωλεπαλληλες συσκεψεις για το θεμα του καζινου. Η πρωτη ηωταν με το γενικο γραμματεα του ΥΠΕΧΩΔΕ Αλ. Βουλγαρη και το νομικο συμβουλο του Πρωθυπουργου Α. Βγοντζα, στην οποια εξεταστηκαν ολες οι πιθανοτητες και οι δυνατοωτητες εγκαταστασης του καζιωνου της Αθηνας. Η δευτερη συσκεψη του κ. Σηφουνακη ηωταν με εκπροσωπο της Κτημαωτικης Τραπεζας, η οποια εχει αναλαβει την εκπονηση οικοωνομοτεχνικης μελετης για το καζινο, με δεδομενη και την εωνασχοληση της Τραπεζας αυωτης στο αεροδρομιο των Σπαωτων.

    "Εκπτωση" θα εχουν οσοι αποωκτουν εισιτηρια διαρκειας

    [13] Διασπαστηκε στη Θεσσαλονικη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Η ανοργανωσια, η ενταση και η αγωνια για την αποφυγη επειωσοδιων ηταν τα στοιχεια που συνεθεσαν το κλιμα κατα τη χθεσινη κορυφαια εκδηλωση για την επετειο του Πολυτεωχνειου.

    Το ΚΚΕ, μετα την προσυγκεωντρωση του στο αγαλμα του Βεωνιζελου, δεν ενσωματωθηκε με την κυρια συγκεντρωση της πλατειας Αριστοτελους, αλλα πραγματοποιησε ανεξαρτητη πορεια και μεσω της οδου Μηωτροπολεως κινηθηκε προς το μνημειο της Πολυτεχνικης Σχοωλης... Κατι τετοιο δεν ξαναγινε απο τη Μεταπολιτευση κι εδω!

    Στην κυρια συγκεντρωση της πλατειας Αριστοτελους η καταωσταση ηταν απογοητευτικη καωθως ακομη και την ωρα των οωμιλιων (περιπου 6 μ.μ.) τα συωγκεντρωμενα ατομα δεν ξεπερωνουσαν τα 500. Ομιλητες μονον δυο: Το μελος του Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ και εκπροσωπος της ΠΑΣΠ Χρ. Ευσταθιου και ο εκωπροσωπος της ΕΦΕΕ Τ. Τσιωτσος.

    Ουδεις αλλος απο το Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ. Ουτε απο το Εργατιωκο Κεντρο ουτε...

    Η πορεια ξεκινησε. Στην κεωφαλη της πορειας η ελληνικη σημαια. Οχι αυτης της ΦΕΑωΠΘ, αλλα μια αλλη που την τεωλευταια στιγμη αγοραστηκε αωντι 10.000 δρχ!!!

    Πισω ακριβως το μπλοκ των καταληψιων της Αρχιτεκτονιωκης. Στο πανο τους διαβαζουμε: "Οταν η αδικια γινεται νομος, η αντισταση γινεται αναγκη". Σ' ολη την πορεια, που τελικως απεκτησε εκταση και ενταση, κυριαρχουν ομαδες αριστεριωστων και αναρχικων. Η παρουωσια τους θετει τους παντες σε κατασταση εντασης και επιφυωλακης... Τη μεριδα του λεοντος απο την οργη των διαδηλωτων, που μεσω των συνθηματων τους εκφραζεται, "εισπραττουν" κυριως οι αστυνομικοι και οι δημοσιογραφοι.

    Εξω απο το Αμερικανικο Προξενειο οι διαδηλωτες σταωματησαν για περιπου 20 φωναωζοντας συνθηματα κατα των Αωμερικανων, αλλα και παλι κατα των αστυνομικων και των δημοωσιογραφων...

    Κι ενω η κεφαλη της πορειας βρισκεται λιγο πριν απο την Πολυτεχνικη Σχολη, μια ομαδα 15-20 νεαρων επιτιθεται αγνωωστο γιατι κατα ενος καμεραωμαν τηλεοπτικου σταθμου, τον προπηλακιζουν και προξενουν ζημιες στα μηχανηματα...

    Και παλι ηρεμια. Η πορεια οωλοκληρωνεται. Εχοντας κατα νου τα οσα την ιδια ωρα συμωβαινουν στην Αθηνα, ευκολα βγαινει απο το στομα το ευτυωχως ολα πηγαν καλα στη Θεσωσαλονικη, τουλαχιστον με την πορεια...

    ΧΩΡΙΣ επεισοδια η πορεια

    Κατι κουρασμενα παλικαρια...

    Ρεπορταζ: Ναντια Γιαννιρη - Αωγαθα Ηαρακοβιτου - Αννα Στερωγιου

    Το γοητρο της πορειας του Πολυτεχνειου εσωσε χθες η μαζικη προσελευωση των ανθρωπων του ΚΚΕ που μαζι με το μπλοκ της ΚΝΕ αποτελεσαν τον κυριο ογκο της.

    Ιδιαιτερα μαχητικοι υπηρξαν οι μαθητες των Πολυκλαδικων Λυκειων που εκδηλωσαν και εωντονη αντιπαθεια προς τους δηωμοσιογραφους. Απο τους φοιωτητες ξεχωρισαν σε δυναμισμο και μαζικοτητα αυτοι της Φιλοωσοφικης και του Πολυτεχνειου. Φτωχα σε φαντασια και χιωλιοειπωμενα ηταν τα περισωσοτερα απο τα συνθηματα που ακουστηκαν στη χθεσινη ποωρεια.

    Ελαχιστα ηταν τα συνθηματα που αφορουσαν καθαρα την Παιδεια και τα αιτηματα της πανεπιστημιακης κοινοτητας, παρα την επικαιροτητα του θεωματος.

    Λιγο πριν απο τις 5 το αποωγευμα, η πορεια αρχισε να κιωνειται απο την πλατεια Κλαυθωμωνος, κανοντας τις καθιερωωμενες στασεις στη Σταδιου και Εδουαρδου Λω, στη μνημη του Σωτηρη Πετρουλα, και απεναωντι απο τη Βουλη για τους αγωωνιστες Κουμη και Κανελλοπουωλου. Καθ' ολη τη διαδρομη της πορειας δεν σημειωθηκε κανεωνα επεισοδιο. Στην πορεια φεωτος καταφεραμε να εντοπισουωμε μονο βουλευτες και στελεχη του ΚΚΕ, καθως και τη γενικη γραμματεα Αλ. Παπαρηγα.

    Αναμεσα στο πληθος ανθρωωπων καθε ηλικιας, εντονη ηταν η παρουσια γονιων που θα λεωγαμε οτι ανηκουν στη γενια των 40ρηδων, οι οποιοι ειχαν μαζι και τα παιδια τους και επανειωλημμενως ειδαμε να τους εξηωγουν προσωπα και πραγματα.

    Το κλιμα που επικρατησε ηωταν ηπιο, αλλα με και με παλμο στην εκφωνηση των συνθημαωτων. Χαρακτηριστικη ηταν ωωστοσο η επιθετικοτητα πολλων διαδηλωτων, ιδιαιτερα μαθηωτων, απεναντι στους δημοσιοωγραφους.

    Η πορεια κατεληξε στην αμεωρικανικη πρεσβεια στις 18.20.

    [14] Αθλητικα

    Το 24ωρο του διαβολου

    ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αυριο, στην πρωτη μεγαλη κοντρα φετος στο μπασκετ

    Τα πρωτα 35 παιχνιδια της κανονικης περιοδου στο μπασκετ θυμιζαν τα... κουωδουνισματα που ακουγονται απο τα παρασκηνια των θεατρων για να αναγγειλουν την εναρξη της παραστασης. Και να τη που αρωχιζει αυριο το απογευμα στο ΟΑωΚΑ: Παναθηνα ικος - Ολυμπιαωκος.

    Καπου 18.000 θεατες θα μαζευωτουν την Κυριακη στο πολυσυζηωτημενο σταδιο της Καλογρεζας (μολις χθες δοθηκε εντολη να αωντιμετωπιστουν οι οποιες ατελειωες παρουσιαζει...) για το μεγαλυωτερο ματς το πρωτου γυρου. Μαωκαρι να μη χωρεσει και ο διαολος την ουρα του εκει μεσα, γιατι το τελευταιο πραγμα που θελουν να δουν τα ματια μας ειναι να μεταωβαλλεται το γηπεδο σε αρενα!

    Σ. 61

    βασω ρεσσου 18/11/1995

    Τρωγεται σαν αρνακι ο πολυς Σουλε ιμανογλου;

    ΟΙ ΚΙΝΕΗΟΙ τρωνε φιδια και σκυλους, αλλα ο Λεωνιδης, ετοιμαζεται για κατι ακομα πιο σκληρο

    Μεσα στο 1997 το Χοωνγκ Κονγκ - ο παραωδεισος του διεθνους λαθρεμποριου - θα ενωθει με τη Λα ικη Δημοκρατια της Κιωνας. Για την ακριβεια με την εωπαρχια Γκουανγκ Τονγκ (Καωντονα) που εχει πρωτευουσα την Γκουανγκ Ηου, την πολη που φιλοξενει το παγκοσμιο πρωταθλημα αρσης βαρων, ανδρων και γυναικων. Επι τουτου, φυσικα...

    Αφου δεν μπορει να προωσαρμοστει το Χονγκ Κογκ, στα δεδομενα της Λα ικης Κιωνας, οφειλει η Λα ικη Κινα να προσαρμοστει στα δεδομενα του Χονγκ Κονγκ. Κι ας εγκαωταλειπουν σαν τα ποντικια οι μεγαλολαθρεμποροι το νησι του Χονγκ, ψαχνοντας γι' αλωλου καταφυγιο. Οι Κινεζοι (της Λα ικης) μοιαζουν ετοιμοι να προσαρμοστουν στις επιταωγες των καιρων.

    Δια ταυτα και ενα παγκοωσμιο πρωταθλημα, οχι στην πρωτευουσα του κρατους, αλωλα στην πυλη της Ανατολης, (στο λιμανι του κοσμου) στην Γκουανγκ Ηου, το καμαρι της Καντονα.

    Ενα παγκοσμιο πρωταθληωμα, που ερχεται να δωσει το αωπαραιτητο ευρωπα ικο κυρος σε μια πολη, που η πλειονοτηωτα των κατοικων της τρωει αωκομα φιδια, χελωνες και σκυωλους!

    Φορωντας Γκουτσι και Αρωμανι οι Καντονεζοι ψωνιζουν απο τις λα ικες κρεαταγορες πα ιδακια σκυλων (φρεσκοωσφαγμενων!) και αισθανονται υπερηφανοι διοτι επιτελους εωγιναν Ευρωπαιοι!

    "Κι εμεις που τρωμε τα αρωνακια και τα κατσικακια;", διαμαρτυρεται ο Βαλεριος Λεωνιδης, ο οποιος αν και γνωστος φιλοζωος, προσπαθει να μπει στη νοοτροπια των Κιωνεζων, εφευρισκοντας αλλοθι, ακομα και για τα πιο απιθανα.

    Τα αρνακια; Τα σκυλακια;

    Λογος θρησκευτικης διαμαωχης με τον προπονητη του, τον Χρηστο Ιακωβου, ο οποιος διατηρει εν ζωη τρεις σκυλους και καμια εικοσιπενταρια γαωτες στο σπιτι του, συν τα οσα ταλζει στις εγκαταστασεις του ΟΑΚΑ.

    Τι σχεση εχουν οι σκυλοι με τα προβατα;

    Ηωντανο το ενα, ζωντανο και το αλλο.

    Ναι, αλλα ο Χριστος ειπε οτι τα προβατα...

    Ασε τον Χριστο τωρα, για τους σκυλους συζηταμε...

    Εσυ ομως δεν μου λες να φαω ζωντανο τον Σουλε ιμανοωγλου;

    Και τι ειναι ο Σουλε ιμανοωγλου; Ηωακι να χρειαζεται προστασια;

    Θα τον φαει η θα τον φαει; Και εν τελει ποιος θα φαει τον αλλον;

    "Πολεμος, πολεμος!", φωωναζει ο προπονητης, θυμιζοωντας οτι ο ιδιος - ως αθλητης - δεν ειχε χασει ποτε απο Τουρωκο αθλητη, ενω ο αθλητης του σημερα δειχνει μαλλον πιο ηωρεμος:

    "Ο,τι ειναι να γινει, θα γιωνει. Ειμαι καλα και πιστευω στο καλυτερο. Δηλωσεις πριν απο τους αγωνες δεν μ' αρεσει να κανω. Την Κυριακη το βραωδυ θα τα πουμε...".

    Πριν φτασουμε ομως στο βραδυ της Κυριακης εχουμε πολλα να πουμε...

    Το παγκοσμιο πρωταθλημα Αρσης Βαρων, αρχισε χθες με τις μικρες κατηγοριες και χωωρις ελληνικη συμμετοχη, αλλα με τη συνολικη συμμετοχη 74 χωρων, αριθμος-ρεκορ για τη διοργανωση. Οι Κινεζοι τριωβουν τα χερια τους, τρωγοντας τις ουρες των σκυλων...

    Αριθμος ρεκορ και η Ελωλαδα να διεκδικει μια θεση στην τριαδα του κοσμου!

    Αν ηταν και ο Κοκκας, ο οωποιος προσφατα εκανε εγχειωρηση...

    Η ελληνικη εκκινηση σηωμερα.

    Στα 50 κιλα των γυναικων η Στρουμπου που εχει λιωσει στη σαουνα για να χασει καωποια γραμμαρια και να διεκωδικησει μεταλλιο και στα 59 κιλα των ανδρων οι Πολανιωδης, Σαμπανης με τον δευτερο να διεκδικει επισης μεταλλιο και αντιβιοτικα απο τον γιαωτρο για τη γριπη του. Οσο για την Κυριακη, η Μισυρλη στα 54 κιλα των γυναικων και οι Λεωνιδης, Τζελιλης απεναντι στον πολλα βαρυ Σουλε ιμανοωγλου για πολλα πολλα μεταλωλια... Δεν ξερουμε τι τρωει ο Κινεζος της φωτογραφιας, αλλα ο Βαλεριος Λεωνιδης εμφανως δηλωνει την προτιμηση του στα... χορταρικα. Αντε και στους Τουρκους αρσιβαριστες...

    Αντε και καλη αρχη...

    ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, αυριο στην πρωτη κοντρα της χροωνιας και μαλιστα με αδιαθετα ειωσιτηρια! Ντερμπι και στο "Ιβαωνωφειο" Ηρακλη-ΠΑΟΚ - Την κοπανησε ο Καμπελ απο την ΑΕΚ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Κατ' αρχην, η ειδηση: Τα εισιτηωρια του πονεμενου αυριανου ντερμπι Παναθηναικου-Ολυωμπιακου δεν εχουν εξαντληθει. Επαναλαμβανουμε: ΔΕΝ εωχουν εξαντληθει. Αν ειστε οπαωδος των "πρασινων" η "ερυωθρολευκος" που δεν τον νοιωαζει σε τι χρωματος εξεδρα θα καθησει, καντε μια βολτα αυριο στο γηπεδο της Λεωφορου Αωλεξανδρας (θυρα 11) και δεν θα μεινετε παραπονεμενος. Αλωλιως, ξεχαστε το. Τα 5.500 εισιωτηρια που ειχε παρει ο Ολυωμπιακος εξαντληθηκαν μεχρι εωνος.

    Τι αλλο να σας πουμε για τη βυθισμενη στο φανατισμο (ευωτυχως, οχι οσο περυσι) αναμεωτρηση του ΟΑΚΑ; Οτι μεταδιωδεται ζωντανη απο το ΜΕΓΚΑ στις 7 παρα τεταρτο, οτι ο Ολυωμπιακος εχει προβλημα με τον τραυματισμενο Φασουλα που παντως θα παιξει, οτι στον Παωναθηναικο πονταρουν στο ξυωπνημα του Ντομινικ, την αμυνα του Σοκ στον Ριβερς και την καωλη παραδοση του Βρανκοβιτς κοντρα στους ψηλους του Ολυωμπιακου.

    Στην αλλη πλευρα, ο Ιωανωνιδης χρειαζεται δυο καλους αωμυντικους για Ουιλκινς- Αλβερτη, οποτε μαλλον θα εωγκαταλειψει το σχημα των τριων ψηλων και θ' αναθεσει το μαρκαρισμα του "Φρανκι" στον Νακιτς. Ο Σιγαλας θα ζοωριστει με τον Ντομινικ, το ενωδιαφερον ομως ισχυει και αντιωστροφα, μετα τους 51 ποντους που εβαλε ο Γιωργαρος με την Εθνικη.

    Θυμηθειτε, τελος, την εφιαλωτικη για τον Ιωαννιδη παραδοωση στους αγωνες με τον Μαλωκοβιτς: 6 συνεχομενες νικες του Μποζα μετα το Μαρτιο του '93 (σε αγωνες Ολυμπιακου- Λιμοζ) και 3-9 το συνολικο σκορ υπερ του Γιουγκοσλαβου.

    ΚΑΜΠΕΛ: Γοοδβυε!

    Εχει κι αλλο μεγαλο ντερμπι η 6η αγωνιστικη: Ηρακλης- ΠΑΟΚ, αποψε στο "Ιβανωωφειο" και στο ΜΕΓΚΑ. Τριτος εναντιον τεταρτου δηλαδη, με τον Φαντερμπερκ να ντεμπουωταρει κοντρα στον Μακντανιελ. Η "βομβα" της ημερας, ομως, εσκασε απο εκει που δεν περιωμενε κανεις: ο Τονι Καμπελ αωφησε την ΑΕΚ στα κρυα του λουτρου, επειδη δεν του αρεωσαν οι παρατηρησεις που του εωκανε ο Τζουροβιτς! Ολα εγιναν μεσα σε μερικες ωρες:

    Πεμπτη βραδυ, ο Βλαντο καλεσε τον Τονι και του εψαλε τα εξ αμαξης: "Πρεπει να σεωβεσαι την ομαδα, τους συμπαιωκτες σου και εμενα. Αν δεν μπορεις, τοτε φυγε".

    Παρασκευη μεσημερι, ο Καμπελ μπηκε στο αεροπλανο και μην τον ειδατε! Αδικα προωσπαθησε να τον μεταπεισει ο αωτζεντης του.

    Ο Αμερικανος οχι μονο δεν επαιζε καλα στα πρωτα φιλικα, αλλα αποδειχθηκε και παραωδειγμα προς αποφυγη. Εκανε συνεχως χαβαλε, πασα δεν εδιωνε σε κανεναν, σουταρε οπως και οποτε γουσταρε, εβγαινε μονος του απο το γηπεδο οποτε του καπνιζε!

    Το κακο για την ΑΕΚ ειναι οτι ειχε προλαβει να τον δηλωωσει σε Ελλαδα και Ευρωπη. Αωναγκαστικα, μενει με μοναδικο ξενο στο πρωταθλημα τον Λιωμπερτι, ωσπου να αποθεραπευωθει ο Πελ. Και θα προσπαθησει να (ξανα) δηλωσει τον Πελ και στη ΦΙΒΑ, μπας και πετυχει τον Στανκοβιτς στις καλες του! Στο μεταξυ, θα κανει αγωγη στον Καμπελ για να παρει πισω τα λεφτα που του 'δωσε (αλλα και για διαφυγοντα κερδη) και θα εφαρμοσει ο,τι περναει απο το χερι της, για να μη βρει ο φυγας γρηγορα ομαδα.

    Η αναστατωμενη και λειψη ΑΕΚ παιζει αποψε στη Θεσωσαλονικη με τον Αρη (αυτος τουλαχιστον κατεληξε στους Εωλις-Γκουντα). Την ιδια ωρα, ο Πανιωνιος θα προσπαθησει να αποφυγει δευτερο πατατρακ απο τη Λαρισα υστερα απο εωκεινο το προ μηνος στο Κυπελωλο, Πατρα και Ηρακλειο συωγκρουονται σ' ενα μινι ντερμπι της επαρχιας, ενω η Αθηνα εχει τις δικες της εμφυλιες συγκρουωσεις: Περιστερι- Παπαγου, Σπορτιγκ-Αμπελοκηποι.

    Ο Νικος Οικονομου και ο Ντραγκαν Ταρλατς θα δωωσουν πολλες μαχες αυριο κατω απο τα καλαθια

    Επιμενει για Γιαννακοωπουλο, ερωτηματικα για τον Αλεωξουδη

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Επιμενει και θα ...επιμενει ο Παωναθηνα ικος στην υποθεση του Στελιου Γιαννακοπουλου, που απ' ο,τι φαινεται θα τραβηξει σε μακρος. Σε τετοιο σημειο μαλιστα φθανει η ...επιμονη, ωωστε να εκτιμαται, απο γνωστες των διαδραματισθεντων, οτι ο παικτης πρεπει να θεωρειται με το ενα ποδι στην Παιανια. Ο προεδρος του Πανηλειακου Σακης Σταυροπουλος επιβεωβαιωσε χθες την ξαφνικη ...μεωταμεσονυχτια προταση της Πεωμπτης απο ανθρωπο του περιωβαλλοντος του κ. Βαρδινογιανωνη, ενω συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες κλειστηκε νεο ραωντεβου για τα επομενα 24ωρα, προκειμενου να συζητηθει το θεμα σε ολες του τις λεπτομεωρειες.

    Το ενδιαφερον του Παναθηωνα ικου για τον Γιαννακοπουλο εχει εκδηλωθει εδω και αρωκετες ημερες, και αν η εξελιξη του θεματος ειναι φυσιολογικη, με βαση οσα εχουν γινει ως τωωρα, δεν αποκλειεται να τελειωωσει θετικα για τους "πρασιωνους". Αυτο ειναι το πιθανοτεωρο, οπως ανεφερε χθες καλα πληροφορημενη πηγη, ενω αωδιευκρινιστο παραμενει αν ο παικτης εγκατασταθει στην Παιανια τωρα η το καλοκαιρι, στην περιπτωση βεβαια που η μεταγραφη ολοκληρωθει.

    Ο ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

    Με η χωρις τον Αλεξη Αλεωξουδη θα παραταχτει αποψε ο Παναθηνα ικοσ; Αυτο ειναι το μεγαλο ερωτηματικο οσον αφοωρα την ενδεκαδα των "πρασιωνων". Τι θα κανει ο Ροτσα, καωνεις δεν ξερει. Θα αποφασισει με βαση τις αρχες και τις ...προωληψεις του, καθως ο νεαρος κυωνηγος τον εχει βγαλει ασπροωπροσωπο μεχρι τωρα, η με βαωση τη λογικη, που για παραωδειγμα ...πρυτανευσε στον προωσφατο αγωνα με την Πορτο, οωταν επιλεχτηκε μια πιο αμυντιωκη τακτικη;

    Η απαντηση μαλλον θα δοθει λιγη ωρα πριν απο την εναρξη του αγωνα. Το ευχαριστο για τον Παναθηνα ικο ειναι οτι εχει τα λιγοτερα προβληματα σε συωγκριση με προηγουμενα παιχνιωδια. Μονο οι Νιοπλιας, Κολιωτσιδακης αποκλειστηκαν, ενω ολοι οι υπολοιποι ποδοσφαιριωστες αποσυρθηκαν χθες στο ξεωνοδοχειο της Παιανιας, αμεσως μετα το τελος της προπονησης.

    Οπως σε καθε ματς, στοχος των "πρασινων" ειναι η νικη. "Πρεπει να αποδειξουμε μεωσα στο γηπεδο την ανωτεροτηωτα μας" τονισε χθες ο Γιωργος Δωνης, που διανυει περιοδο φορμας. Και προσθεσε:

    "Το παιχνιδι ξεκιναει Ο-Ο και οχι 6-Ο, σκορ δηλαδη που εχουμε στις αναμετρησεις μας με την ΑΕΚ την τελευταια διεωτια. Μακαρι βεβαια να γινει 7-0".

    Η πιθανη ενδεκαδα του ΠΑΟ: Βαντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Γ. Χ. Γεωργιαδης, Καλιτζακης, Μαρκος, Μπορεωλι, Αλεξουδης, Βαζεχα, Μαραωγκος, Δωνης.

    Θεση στο αρχικο σχημα διεκδικουν και οι Γ. Σ. Γεωρωγιαδης, Χριστοδουλου, Καπουωρανης.

    Μαρκος και Τσαρτας σε νεες μαχες σημερα στη Νεα Φιλαδελφεια

    Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ 11ΔΑ

    Ο Αλεκος Αλεξανδρης αναωμενεται να επιστρεψει αυριο στη βασικη ενδεκαδα του Ολυωμπιακου, παιρνοντας μια θεση στα χαφ στον αγωνα πρωταωθληματος με την Καλαματα. Η επιστροφη του Αλεκου δινει αωσφαλως μεγαλυτερη επιθετικη ισχυ στην ομαδα του Σταυρου Διαμαντοπουλου, που θελει σ' αυτο το παιχνιδι να "ξεπλυωνει" με γκολ και θεαμα την ισοωπαλια (1-1) στον αμεσως προηωγουμενο εντος εδρας αγωνα με τον Ιωνικο.

    Ο Κατερινιωτης τεχνικος δεν αντιμετωπιζει προβληματα, καωθως εχει ολους τους παικτες στη διαθεση του. Πιστευεται πως εκτος του Αλεξανδρη αυωριο θα παιξει απο την αρχη κι εωνας ακομα μη βασικος, ο τερωματοφυλακας Φωτης Στρακοωσια.

    Κατα τ' αλλα, στη δεξια πλευρα μην περιμενετε να δειτε τον Μηνα Χαντζιδη (ο Διαμαωντοπουλος θα χρησιμοποιησει κατα πασα πιθανοτητα τον Πεωτρο Πασσαλη, ενω απο τ' αριωστερα θα βρισκεται ο Κουλης Καραταλδης). Σ' αυτη την περιωπτωση ο Αλεξανδρης θα γινει ο τεταρτος χαφ διπλα στους Καωλατζη, Καραπιαλη και Μαριναωκη. Πισω τους θα βρισκονται ο λιμπερο Σκαρταδος και ο (μοωναδικος) στοπερ Αμανατιδης και μπροστα τους το διδυμο των ξενων (Γιουσκοβιακ, Ιβιτς).

    Οι "ερυθρολευκοι" ολοκληωρωνουν σημερα το μεσημερι την προετοιμασια τους και αμεωσως μετα θ' αποσυρθουν στο ξενοδοχειο απ' οπου και θα παωρακολουθησουν το ντερμπι ΑΕΚ-Παναθηνα ικου.

    Μπλεκει η υποθεση της (σιωγουρης μεχρι προχθες) μεταωγραφης του Εμιλ Κρεμενλιεφ στον Ολυμπιακο. Συμφωνα με καποιες πληροφοριες, ο 26αωχρονος Βουλγαρος δεχεται δεωλεαστικες προτασεις απο τη Γερμανια.

    Γυρισε ο Μελισσανιδης, επιστρεφει και ο κοσμος

    Η ΑΕΚ κοντρα στην παραδοση του Ροτσα απεναντι στον Μπαωγεβιτς

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Ο Μελισσανιδης επιστρεφει αποωψε στην προεδρικη πολυθρονα της Θυρας 18, ο κοσμος της ΑΕΚ γυριζει στο γηπεδο, ο Μπαγεβιτς θα μπορεσει να "γυρισει" την κακη παραδοση οταν αντιμετωπιζει τον Χουαν Ραμον Ροτσα; Οι προληπτικοι στην ΑΕΚ το εχουν σιγουρο: Ο Μπαγεβιτς εσπασε φετος τις (δυσμενεις) παραδοσεις που ειχε κοντρα στον Γκμοχ και τον Μπλαχιν, με θριαμβους στο Φαληρο και την Κοκκινια. Αρα, αν η καλη μερα φαινεται απο το πρωι, ο Ντουσκο ειναι εωτοιμος να σπασει και το σερι του Ροτσα που μετρα σε πρωταωθλημα και κυπελλο 6 στα 6.

    Στο ντερμπι κορυφης (7.15 μ.μ., "ΦιλμΝετ") η ΑΕΚ θα υωποδεχθει τον Παναθηνα ικο για πρωτη φορα φετος σε καταμεωστο γηπεδο. Εκατο εισιτηρια ειχαν απομεινει χθες στα σηωμεια πωλησης του "Νικος Γκουμας" και αν διαθεσει τα εισιτηρια που πηρε και ο Παναωθηνα ικος (8.500), τοτε δεν θα πεφτει καρφιτσα στη Ν. Φιλαωδελφεια. Οι εισπραξεις σε γεωματο γηπεδο θα φθασουν τα 62 εκατομμυρια, οι τιμες των εισιωτηριων αυτη τη φορα ειναι προωσιτες για τους φιλαθλους. Σηωμειωστε οτι σε κανενα περσινο ματς πρωταθληματος δεν εσπαωσε η ΑΕΚ το φραγμα των 20.000 εισιτηριων. Η μεγαλυτεωρη προσελευση σημειωθηκε πεωρυσι τετοια εποχη παλι σε ντερωμπι με Παναθηνα ικο, με 19.506 εισιτηρια. Η Ν. Φιλαδελφεια γεμισε για τελευταια φορα στις 10 Απριλιου 1994, στο ματς με τη ΣΚΟΔΑ Ξανθη (22.203).

    Ο κοσμος αναμενεται να εκωδηλωθει με συνθηματα υπερ του Μελισσανιδη και ισως αυωτος να ειναι ενας απο τους λοωγους που θα κρατησουν τον μεωγαλομετοχο μακρια απο το γηωπεδο. Η νικη ειναι το ζητουμεωνο για την ΑΕΚ οχι μονο για να πιασει το ρετιρε της βαθμολοωγιας, αλλα και για να αποτραωπει η νεα αντεπιθεση που ετοιωμαζουν απο την Κυριακη οι αωμεσα θιγομενοι απο την επιωστροφη Μελισσανιδη. Ο Γιανωνης Καρρας ειναι ετοιμος να εωκτοξευσει νεα πυρα κατα του "οριτζιναλ προεδρου" και καωτα του "προεδρου-γλαστρα", ενω ουτε κι ο Μπαγεβιτς μενει αυτη την φορα στο απυροωβλητο.

    Προς το παρον τον Μπαγεβιωτς δεν τον απασχολουν αυτα που θα ακουσει, πιθανοτατα απο τον Γιδοπουλο, αλλα το αωποψινο ντερμπι και η ενδεκαδα που θα εμπιστευθει. Μ' ενα η με δυο στοπερ; Ρισκαρουμε να προβλεψουμε οτι δεν θα... ριωσκαρει ο τεχνικος της ΑΕΚ σε αγωνα ντερμπι, οποτε θα χωρεωσουν στην συνθεση τα ονοματα των Κωστενογλου, Βλαχου. Οι αλλοι εννεα: Ατματσιδης, Κωωστης, Μανωλας, Σαμπανατζοωβιτς, Σαραβακος, Μαλαδενης, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης. Ετοιμοπολεμοι ειναι και οι Βαωσιλης Καραγιαννης, Μπορμποωκης, Δημητριαδης, Σαβεβσκι, Κετσπαγια, Σταματης, Βαιος Καραγιαννης και "κομμενοι" οι Κοπιτσης, Παυλοπουλος, Κουτουλας, Θεοδωριδης.

    Τους παικτες θα επισκεφθει σημερα το μεσημερι στο ξενοωδοχειο ο Μελισσανιδης. Για... ντοπες και τα σχετικα περι εξωτρα πριμ...

    [15] Γηρασαν εν αναμονη ερωτημα, ζητει απαντηση

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΗΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Διανυουμε αισιως - και οσονουωπω ολοκληρωνεται πριν απο τη δυση του ηλιου - το πεμπτο 24ωρο απο την καλυψη της πρωτης ειδικης "διαδρομης". Αρχιζει δε κατ' αυτας το τελευωταιο 48ωρο που "μας χωριζει" απο τη δευτερη τοιαυτη. Αναωφερομαστε "ως εικος" στην κατα δοσεις συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Δεν εχουμε δε κατορωθωσει εισετι να καταληξουμε σε αμοιβαιως αποδεκτα συμπεωρασματα. Ουτε θα το κατορωθωσουμε στο μελλον, αφου ολα τα σχετικα φαινομενα ερωμηνευονται ποικιλοτροπως. Και με αξιομνημονευτες αποωκλισεις. Μια απολυτως φυσιοωλογικη εσωκομματικη δραστηωριοτητα, εχει λαβει σχεδον μυωθικες διαστασεις, αφου εξαιωτιας της εν γενει μεταβατικοτηωτας, η οποια διακρινει την τρεωχουσα φαση, καθε κινηση, νευωμα, μορφασμος, διατυπωση, βηωματισμος, τονος φωνης των παωντων και αλλων τινων εκλαμωβανεται ως "σημαινον" και ταυτοχρονως ως "σημαινομεωνο" στην ανευ Ανδρεα εποχη.

    Ας εγκαταλειψουμε εγκαιωρως τα σημειολογικα τραυλιωσματα και ας προσγειωθουμε στην απωθητικη πραγματικοτηωτα. Καθε φυσικο προσωπο μοωλις συμπληρωνει το 21ο ετος της ηλικιας του καθισταται πληρως αυτεξουσιο, δυναμενο να πρατωτει τα παντα, πλην του εκλεγεωσθαι βουλευτης. Το ατυπο νομιωκο προσωπο της Κ.Ο. μολονοτι ηδη χθες εφτασε σ' αυτην την ηωλικια, παραμενει αχειραφετο. Τελει υπο την ασφυκτικη κηδεωμονια του επικεφαλης του προεδρου, ο οποιος ενδεχεται μεσα απο εξαιρετικως πολυωπλοκες διαδικασιες, συγκεραωσμους αποψεων, αναμιξεις σχεωδιων, αλλεπαλληλες συνεδριες και διαπλεκομενες επιτροπες, να ευδοκησει (και) να αποδεωχθει εναν (καποιον βραδερφε) Κανονισμο Λειτουργιας...

    Με αλλα λογια, πιθανολογειται πως σε τρια τερμινα (και βαωλε...) αυτοι οι οποιοι ενσαρκωωνουν τη λα ικη κυριαρχια και βουλευονται για μας (χωρις εωμας αλλα με την εντολη μας) θα αποτολμουν - τηρωντας τις καωνονιστικες διαταξεις - να αποωφασιζουν ποιος θα τους εκπροωσωπει στο Κοινοβουλιο. Ποιες θα ειναι οι αποψεις τους σε διαφορα θεματα δημοσιου ενωδιαφεροντος. Αλλα -το και κυωριοτερο- ποτε θα συνερχονται. Αοπλως και ησυχως, φυσικα. Και αν θα συνερχονται. Το διωκαιωμα το οποιο εχουν ακομα και οι μαθητες του Δημοτικου, δηλαδη να συνεδριαζουν... τηωρωντας του νομους του κραωτους, δεν το διαθετουν οι κυωβερνητικοι βουλευτες. Εξαρωτωνται απο τα κεφια του εκαωστοτε αρχηγου τους. Ιδρυτικου η μη.

    Μονο που οι οιωνοι δεν εμωφανιζονται καθολου αριστοι. Μαλλον προς χειριστοι δειωχνουν. Παρα το πανθομολοωγουμενο οτι προκειται περι ενωστικτωδων και αντανακλαστιωκων κινησεων, διαπιστωνεται για αλλη μια φορα, οτι ο κ. Παωπανδρεου δεν ειναι διατεθειμεωνος επι της ουσιας να δεχθει αωντιλογο μεσα στην Κ.Ο. η να εωπιτρεψει την υπερβαση καποιωων φραγμων, τα οποια αυθαιωρετως και κατα νου εχει θεσει ερημην των λοιπων. Η - οσο γιωνοταν υπο τις γνωστες συνωθηκες - κοφτη και αποφασιστιωκη αποστροφη του οτι "υπαρωχουν ορια" σε απαντηση συωγκρατημενης αποπειρας να τεωθει επι ταπητος ο προκαλουμεωνος πολιτικος σκανδαλισμος απο την πολυπραγμοσυνη, την οιηση, τις φιλοδοξιες, το απυωλωτο της συμβιας του, δεν χρηωζει ερμηνειας. Βοα απο μονη της. "Κατω τα χερια απο τη Δημητρα". "Πισω και σας εωφαγα" - σε πιο λα ικη εκδοχη. "Υπαρχει ο λαος. Υπαρχω Εγω. Υπαρχει η Δημητρα" - σε πιο "θεσμικη" καταγραφη. Οωσοι νομιζουν οτι ισχυει κατι διαφορετικο η οτι συνεκτιμα καταστασεις και συσχετισμους, πλα!

    νωνται. Και δη κατα τα ειωωθοτα, π λανην οικτραν. Πλαωνωνται. Κι οταν περιπλανωνται σε αρθρα και σε διαταξεις Καωνονισμων Λειτουργιας και τα ρεστα, κινδυνευουν να θεωρηωθουν ρομαντικως αναποτελεωσματικοι, εκτος ολων των αλωλων.

    Η "εκρηξη" του οτι η συζητηση εν προκειμενω και επι του προωκειμενου (του σκανδαλιζοντος γεγονοτος, ουτως ειπειν...) "δινει την εντυπωση οτι ειμαι αβουλος, οτι δεν κυβερνω, οτι ειμαι στη γυαλα", συνιστα συμωφωνα με την (αυθαιρετη) αποωψη μας μια ενδομυχη, μια ενωδιαθετη ταση να εξωτερικευσει την εξαρτηση του απο την κυωρια. Ταυτοχρονως δε προβαλωλει και επιβαλλει, οτι η εν λογω τιθεται εκτος πασης "διαωπραγματευσεως". Οτι δεν προωτιθεται ο ιδιος να συζητησει με ουδενα και επ' ουδενι. Πολλω δε μαλλον να συνδιαλλαγει και να συμβιβαστει. Στο απυροβληωτο ασυλο την οδηγει, αλλως την ωθει. Εν τοις πραγμασιν ασυωλια εν σχεσει προς τους βουωλευτες του κομματος του. Ιδιαωζουσα, πλεον, περιπτωση ο ανωθρωπος. Ολως ιδιαζουσα, αφου ο αυστηρα ιδιωτικος βιος του, οι υποτιθεμενες προσωπικες (και απαραβιαστες) σχεσεις του μεθιστανται και μετατρεποωνται σε αποφασεις θεσμικου χαρακτηρα.

    Βεβαιως και δεν προκειται περι των πολιτευτικων ανησυωχιων η των αρχηγικων ερεθιωσματων ισως δε και ερυθημαωτων της κυριας, της αποθαυμαωζομενης αλλωστε απο τον συζυωγο της για την πολιτικη κριση και τη συνεντευξιακη ευστροωφια της, αλλα προκειται περι της εκκρεμουσης απαντησεως. Και δη στο γηρασαν εν αναμοωνη ερωτημα: "Ποιος κυβερνα - επιτελους - αυτην τη χωρα". Ας αποφυγουμε τον πειρασμο της ενστασεως οτι δεν κυβερναται η χωρα, αφου π.χ. εκπαιδευτικο και σωφρονιστικο αποδειχθηκε επ' εσχατων οτι πλεον ξυλαρωμενα στις θυελλες". Ας δεχτουωμε την αποψη οτι κουτσα - στραβα καποιος πηδαλιουχει αυτη τη δυσμοιρη Ελλαδα. Φυωσικα, "αυτος ο καποιος" δεν ειναι ο κ. Ανδρεας, του οποιου καθε εμφανιση δημοσιως, οπως και καθε αποπειρα του να "εωπικοινωνησει" εκτος χειρογραωφου, οδηγει στη συναγωγη αποωκαρδιωτικων συμπερασματων. Ο χρονος που μεσολαβει απο την εκφωνηση της οποιας ερωωτησεως εως την απαντηση της, αποτελει αμαχητο τεκμηριο οτι εχουν καμφθει "ανεπιστρεωπτι" οι πνευματικες λει!

    τουργιες του ανδρος. Η διαπιστωση δεν ειναι προς θανατο. Υπαρχουν ωραια (και παραγωγικα) οσο και λεβεντικα γηρατεια. Αρκει να γνωριζεις εως που μπορεις ν' απλωσεις τα ποδια σου στο παπλωμα. Οχι μονο δεν υιοθεωτουμε, αλλα απορριπτουμε διαρρηδην το "ευρημα" οτι απο ιδρυτικος καθισταται ιδρυωματικος, πλην ομως το προβληωμα εχει εγερθει απο μακρου. Το κενο υπαρχει.

    Προσπαθει να το καλυψει η κυωρια, ετσι ωστε να μην τεθει επιωτακτικα το ζητημα της διαδοωχης. Στη δικολαβιστικη και στρεψοδικη υπεκφυγη: "Μα, χαρασσει την οικονομικη πολιωτικη; Μα, ασχολειται με το Μαωκεδονικο; Μα, επεξεργαζεται τις ελληνικες θεσεις στη διακυωβερνητικη κ.λπ.αντιτεινουμε τη δικη της απαντηση στις ερωτηωσεις με αντικειμενο το πως αωντιδρα στις ευλογες (αν και οχι τοσο ευγλωττες) αιτιασεις των βουλευτων που αναφερονται στο οτι "ανακατευεται" στις κυβερνητικες δραστηριοτητες και οτι "μπλεκει στα ποδια των αρμοδιων" (π.χ. για τα μεωγαλα εργα...). Η αυθορμητη αωντιδραση της αποτυπωθηκε στη φραση:

    "Εχω σοβαροτερα πραγωματα να ασχοληθω".

    Επειδη κατα πασαν πιθανοωτητα σε αυτα τα "πραγματα" δεν συγκαταλεγονται η παραωσκευη φυλλου για χορτοπιτα, το ζυμωμα χωριατικου ψωμιου, το τηγανισμα δυο αυγων, η προωσκληση σε γευμα του κ. Σηφοωμιχελογιαννη η το μπαλωμα των περισκελιδων του, κατι αλωλο συμβαινει. Εκεινο το οποιο εχει καταστει πανθομολογουωμενο και εκφραζεται με το παωραστατικοτατο "λυνει και δεωνει" η κυρια, αξιοποιωντας θεωμιταθεμιτως την εξαρτηση του διαθετοντος τη δεδηλωμενη. Αυτη η τελευταια, ομως, δεν συγκροτειται απλως και μονον απο αριθμητικα δεδομενα, αλωλα και απο ανθρωπινα οντα που διαθετουν νου και κριση. Και τα οποια δεν επιτρεπεται να αδρανουν η ν' απασχολουωνται με τα ελαχιστα, οταν τα μεωγιστα πασχουν. Ποτε επιτελους θα αναφωνησουν: "Ιδου ο προεδρος μας! Αβουλος μεσα στη χρυσελεφαντινη -προς το σομον- γυαλα!". Κι αν ειναι σκανδαλιδειο καλαμπουρι η κυρια, με το πολιτευμα τα γεροωντοπαιδια δεν (επιτρεπεται να) παιζει.

    [16] Η ΠΑΣΚΕ προωθει την αποφαωση της στη Διοικηση και ταυτοωχρονως προκαλει τις αλλες παωραταξεις

    "10%, αλλα στηριζω κοινη προταση"

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Τεσσερις συνδικαλιστικες παραταξεις, τεσσερις διαφορετικες προτασεις για τη νεα Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Ερωγασιας.

    Αυτη ηταν η εικονα που και χθες επικρατησε στη συνεδριαωση της Εκτελεστικης Επιτροπης της ΓΣΕΕ και η οποια κατεληωξε, με πλειοψηφια της ΠΑΣΚΕ, στην αρση του αδιεξοδου με προταση, να προχωρησει η πλειοψηφουσα παραταξη στην καταγγελια της Εθνικης Γενιωκης Συλλογικης Συμβασης Ερωγασιας, διεκδικωντας αυξησεις υψους 10% για τους εργαζομεωνους στον ιδιωτικο τομεα το 1996 σε συνδυασμο με αλλα οιωκονομικα και θεσμικα αιτημαωτα. Συνερχεται μαλιστα το εποωμενο Σαββατο η Διοικηση για να επικυρωσει την αποφαση της Εκτελεστικης Επιτροπης.

    Και στη χθεσινη συνεδριαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ κυριαρχησε η περιχαρακωση ολων των συνωδικαλιστικων παραταξεων στις αρχικες τους τοποθετησεις ως προς το υψος του ποσοστου.

    Απο 10 μεχρι 22%

    Η ΠΑΣΚΕ στο 10%, η ΕΣΑΚ στο 22% η ΔΑΚΕ στο 13% και η Αυτονομη Παρεμβαση στο 15%. Και αυτο παρα το γεγονος οτι ολοι κατηγγειλαν την πολιωτικη της λιτοτητας και υποωγραμμισαν την αναγκη για χοωρηγηση ουσιαστικων αυξησεων στους μισθους.

    Με τρεις εναλλακτικες λυωσεις επιχειρησε μια ευρυτερη συναινεη ο προεδρος της ΓΣΕΕ:

    Καθορισμο ποσοστου αυξηωσης 11% που προσεγγιζει την προταση της ΔΑΚΕ (13%) εφοωσον και η παραταξη αυτη "υωποχωρουσε" απο το αρχικο της ποσοστο.

    Καταγγελια της συμβασης και προσελευση στις διαπραγωματευσεις της εργατικης πλευωρας χωρις καθορισμενο ποσοωστο, οπως εγινε και στις δυο προηγουμενες συμβασεις με τη συμφωνη γνωμη ολων των παωραταξεων.

    Προσκληση προς τις τρεις παραταξεις ΕΣΑΚ - ΔΑΚΕ και Αυτονομη Παρεμβαση να αναωλαβουν απο κοινου την ευθυνη καταγγελιας και του διαλογου της νεας συμβασης, με ποσοστο αυξησεων που αυτες θα καθοωριζαν και με τη δεσμευση οτι η ΠΑΣΚΕ με καταγεγραμμενη τη δικη της θεση "σ' ενα πιο ρεαωλιστικο ποσοστο" θα στηριζε καθε διαπραγματευτικη αποωφαση των τριων παραταξεων.

    Και οι τρεις "λυσεις" απορωριφθηκαν διαδοχικα, ενω ιδιαιωτερα σκληρος εμφανιστηκε ο εκπροσωπος της ΔΑΚΕ κ. Λ. Αωραζου στις τοποθετησεις του. Τελικα κανενας δεν ηθελε να συμπλευσει με κανεναν και για συνδικαλιστικους, αλλα και για κομματικους λογους. Η ΕΣΑΚ θεωρωντας δεδομενη τη "συμωμαχια"

    των τριων συνδικαλιστιωκων παραταξεων απο την πρωωτη στιγμη εκοψε καθε γεφυρα επικοινωνιας και ηταν σημερα ετοιμη να καταγγειλει καθε συωζητηση με το γνωστο επιχειρηωμα οτι "τεσσερις παραταξεις συνιστουν δυο πολιτικες".

    Στις δυο αλλες παραταξεις ΔΑΚΕ και Αυτονομη Παρεμωβαση, παρα το οτι υπηρχαν στεωλεχη που ηθελαν να λειτουρωγησουν συνδικαλιστικα, αποδεωχομενα τη φορμουλα των διαωπραγματευσεων χωρις καθοριωσμενο ποσοστο, εντουτοις επιωκρατησαν οι σκληροι που τους καθοριζει η αρχη της μη συωμπλευσης με την ΠΑΣΚΕ, προωκειμενου να μην δημιουργουωνται εντυπωσεις πολιτικης φυωσης.

    Ως προς μια ευθυγραμμιση των τριων σ' ενα υψηλοτερο ποωσοστο απο το προτεινομενο απο την ΠΑΣΚΕ ως ενδεχομεωνο δεν αντιμετωπιστηκε καν, με την επιγνωση οτι η οποια συμωβαση εμπεριεχει και ευθυνες και κοστος, επιπλεον της τακτιωκης της ΕΣΑΚ, που δειχνει να "απεχθανεται" καθε μορφης συνεργασια με αλλες συνδικαωλιστικες δυναμεις, τις οποιες χαρακτηριζει συμβιβασμενες κ.λπ. και προβαλλλοντας εαυωτην ως τη μονη ταξικη εκφραση των εργαζομενων.

    Το αδιεξοδο επισημοποιηθηωκε για αλλη μια φορα και δροωμολογηθηκε ετσι η μονομερης πρωτοβουλια της ΠΑΣΚΕ για τη διεκπεραιωση της νεας συμωβασης υπο δυσχερεις συνθηκες, καθως κυβερνηση και εργοδοωσια φερονται αποφασισμενες να ακολουθησουν και φετος αυστηρη εισοδηματικη πολιτιωκη, κα οι αυξησεις κυμαινονται στο 5% και μαλιστα σε δυο δοωσεις.

    Κατα τα αλλα, η ΓΣΕΕ προεωτοιμαζεται μαζι με την ΑΔΕΔΥ για κοινο συλλαλητηριο (με διασπασμενες ομως τις δυναωμεις της) κατα της λιτοτητας και για πραγματικη βελτιωση των αποδοχων των εργαζομενων.

    Η εμμονη των παραταωξεων στα αρχικα ποσοστα που προτεινουν για διεκωδικηση αυξησεων αφοωπλιζει των εργατικη πλευωρα εν οψει διαπραγματευωσεων με την εργοδοτικη. (Η φωτογραφια ειναι αρωχειου)

    [17] Επεσε και το τελευταιο συνορο στην Ξανθη

    ΞΑΝΘΗ

    Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

    Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "μπαρα" στην Ελλαδα, η οποια χαρακτηωριζοταν απο τους κατοικους της ορεινης Ξανθης σαν "το εμποωδιο της ελευθερης επικοινωνιας των πολιτων", ειναι πλεον μια ιστορικη αναμνηση.

    Δημιουργημα του 1937, συωγκαταλεγοταν στα στοιχεια που αποτελουσαν την οχυρωματικη γραμμη Μεταξα και βρισκοταν κατα μηκος ολων των συνορων για λογους εθνικης ασφαλειας.

    Διατηρηθηκε και μετα την περιοδο του ψυχρου πολεμου μεχρι τις ημερες μας. Απο την Ξανθη μεχρι τον Εχινο, 28 χιωλιομετρα, υπηρχαν τρεις "μπαρες" η σημεια ελεγχου. Το πρωτο λιγα χιλιομετρα εξω απο την Ξανθη ειχε καταργηθει το 1979. Το δευτερο στο 9ο χιωλιομετρο Ξανθης - Σταυρουποωλης καταργηθηκε το 1993 και το τελευταιο στο 21ο χιλιομετρο στη διασταυρωση Γλαυκης- Κενταυρου μολις χθες απο τον υπουργο Αμυνας Γερασιμο Αρωσενη, με τη συμφωνη γνωμη και του ΓΕΣ.

    Οι κατοικοι των γυρω περιοωχων δεν πιστευαν στα ματια τους οταν χθες, περνωντας απο το σημειο αυτο, δεν εβλεπαν το σιδερενιο εμποδιο που ενω στην ουσια ειχε πεσει σε αχρηωστια απο το 1993, εντουτοις υωπηρχε και εδινε το "δικαιωωμα" στην ηγεσια της μουσουλωμανικης μειονοτητας και στην Τουρκια να μιλουν "για ανοιωκτη φυλακη".

    Ο υπουργος Αμυνας δειχνοωντας το σημειο οπου υπηρχε η "μπαρα" δηλωσε: "Το εμποωδιο αυτο, που χωριζε αυτη την περιοχη απο την υπολοιπη Ξανωθη και απομονωνε τα χωρια, ειωναι πια ιστορια".

    [18] Επιστρεφονται διαβατηωρια με τοπωνυμια στη ελαβικη

    Οι ελληνικες αρχες, με βαση τη Συμβαση του ΟΗΕ για τα τοωπωνυμια του 1985, δεν επιτρεωπει την εισοδο στην Ελλαδα Σκοπιανων με διαβατηρια, στα οποια τα τοπωνυμια ειναι γραμμενα στη σλαβικη γλωσσα. Τα διαβατηρια επιστρεφονται προκειμενου να αποδοθουν οι ελληνικες ονομασιες. Παραλωληλα αρχισαν να ισχυουν πεντε πρωτοκολλα που υπεγραφησαν στις 20 Οκτωβριου και αφοωρουν στις οδικες, αεροπορικες, σιδηροδρομικες, ταχυδρομικες υπηρεσιες, καθως και στις τηωλεπικοινωνιες. Συμφωνα με τα μεχρι τωρα στοιχεια, οι ελληνιωκες εξαγωγες αυξανουν προς τα Σκοπια και το 80% αφορα στη μεταφορα πετρελαιου.

    [19] Θεμα διαδοχης - Λιανη απο το ΠΑΣΟΚ Ηρακλειου

    Να ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ στα συζυγιωκα της καθηκοντα και ο Ανωδρεας να ξεκινησει τη διαδικαωσια διαδοχης του

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου να ανοιξει τωρα τις διαδικασιες της διαδοχης του και η συζυγος του να δηλωσει οτι δεν θα πολιτευθει. Το αιτημα διατυπωνει η οργανωση του ΠΑΣΟΚ Ηρακλειου Κρητης, δηλαδη του πλεον "πρασινου" νομου της χωρας.

    Η Νομαρχιακη Επιτροπη του κυβερνωντος κομματος αωσκει εντονη κριτικη στην ηγεωσια του και θετει πρωτο στοχο να μεινει το ΠΑΣΟΚ "ενωωμενο και δυνατο". Και για να γινει αυτο πρεπει να εκπληωρωθουν αυτοι οι δυο οροι. Λεει συγκεκριμενα:

    "Η κυρια Δημητρα Λιανη να περιοριστει στα συζυγικα της και μονο καθηκοντα, κλειωνοντας αρνητικα και οριστικα το ζητημα της αναμιξης της στην πολιτικη". Και

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου με την παρουσια του και το διευωρυμενο κυρος του ν' ανοιξει τωρα τις διαδικασιες της διαωδοχης που θα εξασφαλιζει και θα εγγυαται τη συνεχεια, την ενοτητα και την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ". Επισης ο κ. Παωπανδρεου καλειται "να λειωτουργησει ως προεδρος ολου του ΠΑΣΟΚ και οχι ενος τμηωματος του, οπως φανηκε στην προσφατη Κεντρικη Επιωτροπη".

    Οι θεσεις αυτες εμπεριεχοωνται στην εισηγηση που θα καωνει η Ν.Ε. στη σημερινη περιωφερειακη συσκεψη του ΠΑωΣΟΚ που θα γινει στο Ηραωκλειο παρουσια του γραμωματεα Κ. Σκανδαλιδη.

    Η εισηγηση υιοθετει ουσιαωστικα πολλες απο τις θεσεις που εχουν προβαλει κατα καιωρους οι "τεσσερις". Τονιζεωται οτι "επιβαλλεται να υωπαρξει ισχυρη πολιτικη διευωθυνση στο κομμα και την κυωβερνηση", να σταματησει "η υποκατασταση του προεδρου και του Εκτελεστικου Γραφειωου απο παρακεντρα εξουωσιας" και να γινεται καλυτεωρος συντονισμος της κυβερωνησης με τακτικοτερη λειτουρωγια του υπουργικου συμβουωλιου.

    Η οργανωση καταγγελλει ορισμενα ηγετικα στελεχη οτι συμπεριφερονται ως ιδιοκτηωτες του ΠΑΣΟΚ. Αλλα στο ΠΑΣΟΚ -τονιζεται- υπαρχουν χιλιαδες μελη και στελεχη που συνιδρυσαν και αγωνιστηκαν για το μελλον και την προοπτιωκη του.

    Ο Δ. Τσοβολας δηλωσε χθες (στο ραδιοσταθμο ΠΑΝΕΤ) οτι στις εκλογες μπορει να τον ακολουθησουν καποιοι βουωλευτες του ΠΑΣΟΚ.

    [20] Τορπιλη στο σκηνικο της συνδιασκεψης Ν.Δ.

    Η ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ εβγαλε ομιλητες 13 "φιλοεβερτικους" και 2 "φιλομητσοτακιωκους". Σκληρη κριτικη απο Χατζηγακη, Κουβελα, Τατουλη, Πυλαρινο

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Το σκηνικο στηθηκε μεωγαλοπρεπο στη Ρηγιλωλης. Αλλοθι οι παριωσταμενοι δημοσιογραωφοι. Το δια ταυτα η κληρωση των 15 βουωλευτων που θα μιληωσουν σημερα και αυριο στην εθνικη συνδιαωσκεψη του κομματος.

    Και η κληρωτιδα, κατα συμπτωση εβγαλε 13 αυστηωρα "εβερτικους" και δυο σκορπιους βουλευτες. Οση εγγυροτητα και να ειχε η κληρωση για το ποιοι θα μιωλησουν απο τους βουλευτες στην εθνικη συνδιασκεψη σημερα, τα αποτελεσματα αποδυναμωνουν τη διαδιωκασια.

    Της αφαιρουν την αξιοπιωστια και ισως δικαιως ο Μ. Λιαπης, Ο Θ. Κασσιμης, Ο Σωτ. Χατζηγακης, η Ελσα Παπαδημητριου, ο Π. Ταωτουλης τη θεωρησαν σχεδον αναξιοπιστη. Σχεδον στημεωνη. Και αποφασισαν να τα πουν σημερα καναλια, αωφου δεν μπορουν να τα πουν εντος των οργανων.

    Λαθος, μας ειπε χθες το βραδυ σε τηλεφωνικη μας εωπικοινωνια ο Β. Μαγγινας. Η κληρωτιδα μπηκε για λοωγους προτεραιοτητας, αλωλαζοντας ετσι την αρχικη αωποφαση. Μετα, μας ειπε θα μπορεσουν να μιλησουν και οι υπολοιποι 48 που ζητηωσαν το λογο.

    Το θεμα, ομως, ετσι κι αλωλιως τορπιλισε απο χθες το ενωτικο και πανηγυρικο της εκδηλωσης που ηθελε και θελει να παρουσιασει ο Μ. Εβερτ. Αλλωστε, χθες ειπε πως η εθνικη συνδιασκεψη θα παρει τη μορφη ενος συωνεδριου.

    Ποιοι κληρωθηκαν

    Τα ονοματα των βουλευωτων που κληρωθηκαν ειναι: Πολυδωρας, Μελας, Παπαωληγουρας, Νικολοπουλος, Κωνσταντινιδης, Πετραλια, Παπαφιλιππου, Σερετης, Χωματας, Σαψαλης, Χειμαωρας, Μπεκιρης, Σαρλης, Κωστοπουλος και Καμωμενος.

    Εκτος του Καμμενου και του Σερετη ολοι οι αλλοι θεωρουνται στη Ν.Δ. προωσκειμενοι στην ηγεσια του κομματος.

    Το γενικοτερο πολιτικο και κοινωνικο κλιμα των ηωμερων φαινεται να ευνοει τον Μ. Εβερτ, αφου πιωστευει οτι "διαλυεται το κρατος με ευθυνη του ΠΑωΣΟΚ" και αρα ο κοσμος θα τον προτιμησει ως Πρωθυωπουργο.

    Ο Μητσοτακης

    Ομως το περιβαλλον του Κ. Μητσοτακη ελεγε χθες πως ο επιτιμος στην ομιλια του θα αναφερθει κατα κυωριο λογο σε θεματα πολιτιωκης που πρεπει να ακολουωθησει η χωρα και η Ν.Δ., αλωλα και σε θεματα λειτουρωγιας του κομματος.

    Προσθεταν οτι "θα μιωλησει τη γλωσσα της αληωθειας, η οποια ενισχυει την ενοτητα, συσπειρωνει την παραταξη και υπηρετει τα συμφεροντα του τοπου". Κι οταν ρωτηθηκαν οι εκφραωστες του περιβαλλοντος του επιτιμου τι εννοει λεγοντας "τη γλωσσα της αληθειας" απαντησαν: Οι αληθειες ειωναι γι' αλλους πικρες, γι' αλωλους ευχαριστες, γι' αλλους πηγη εμπνευσεως και εν παωση περιπτωσει ο καθε ενας τις εκλαμβανει οπως θελει".

    Αυτο προαναγγελει πως ο Κ. Μητσοτακης θα πει οσα εχει πει κατα καιρους και στα οργανα και δημοωσιως και στη συνεντευξη του. Θα κανει παρατηρηωσεις και θα δωσει το στιγμα της θεσης του. Κι απο αυτο θα εξαρτηθουν και πολλες αντιδρασεις των πικραμεωνων και μη τυχερων της κληωρωτιδας βουλευτων. Οσων δηλαδη ειναι ετοιμοι να μιωλησουν και δεν τους επιτρεωπεται.

    Στοχος, παντως, του Μ. Εβερτ ειναι να εκμηδενισει τους αντιπαλους του και να κυριαρχησει μονο και μονο στο ονομα της εν αναμονη πρωθυπουργιας του. Και να παρουσιασει ενα ενωτικο και δυναμικο επιτελειο του θα κυριαρχησει εναντι του "υπο διαλυση ΠΑΣΟΚ".

    Ο Χατζηγακης

    Βγηκε, ομως, προωρα ο Σωτ. Χατζηγακης και του αλλαξε τα σχεδια. Στην ομιωλια που ετοιμαζε για τη συνωδιασκεψη και επειδη αρωνηθηκε να παρει μερος σ' αυτη δημοσιοποιησε στις εωφημεριδες αναφερει μεταωξυ αλλων:

    "Ειναι λαθος η στρατηωγικη και η επιχειρηματολοωγια οτι το ΠΑΣΟΚ πεφτει, αρα σιωπατε για να μην παωρατεινετε την εξουσια του".

    Και ζητα:

    Να γινει αξιοκρατικη χρησιμοποιηση κι ενερωγοποιηση ολου του στελεωχιακου δυναμικου της παωραταξης. Δεν ειναι αλλωστε τυχαιο, επισημαινει, που η Ν.Δ. παρα το γεγονος οτι το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζεται δεν καρπουται ενα σημαντικο ποσοστο δυσαρεσκειας και δεν καταφερε να οικοδομηωσει μια νεα δυναμικη που θα συνεβαλε στη δημιουρωγια ενος κοινωνικου συναωσπισμου πολιτων και ενος "πολιτικου πολιτισμου".

    Να σφυρηλατηθει η ενοωτητα του κομματος, οπου ο εκαστοτε αρχηγος θ' αποτεωλει τη σφραγιδα της ενοτηωτας αυτης. Η σφυρηλατηση της ενοτητας, βεβαια, προ υωποθετει δημοκρατικη λειωτουργια στην εσωτερικη λειτουργια του κομματος, αωναγνωριση των τασεων και νομιμοποιηση των αλλων αωποψεων, οι οποιες δεν θα οωδηγουνται στο "πυρ το εωξωτερο", ουτε θα κατακεωραυνωνονται απο καποιους αυτοκλητους ηρακληδεις.

    Να διαφυλαχθει η συνεωχεια του κομματος και συγωχρονως να δοθει νεα προοωπτικη, με το παντρεμα των οσων παλιων σωστων επιωλογων με τα καινουργια θεωτικα στοιχεια.

    Μια μερα πριν τη συνεωδριαση, ο Σωτ. Κουβελας, ο οποιος αναχωρησε ηδη για το Σικαγο, κατηγορησε την πολιτικη της Ν.Δ. οτι ειναι ηπιοτερη στους αντιπολιωτευτικους της τονους απο ο,τι ειναι η φωνη της Γερωμανιδας επιτροπου Βουλφ Ματις και του Αντ. Δροσοωγιαννη.

    Ο Τατουλης

    Και ο Π. Τατουλης μας ειπε προχθες το βραδυ μεωταξυ αλλων τα εξης:

    "Θεωρω απαραιτητο να περασει η λογικη της ενοτηωτας μεσα απο μια εντελως διαφορετικη λογικη. Λογιωκη που δεν θα στηριζεται στη χρησιμοποιηση των ηωμετερων οσφυοκαμπτων, αλλα στη χρησιμοποιηση οωλων των στελεχων της παωραταξης και το προσκλητηωριο σαφως θα πρεπει να πεωριλαμβανει ολα τα στελεχη που εχουν ατονισει η εχουν αποδυναμωθει.

    Ενω ο Κ. Πυλαρινος με δηλωση του στην "Ε" υστεωρα απο τη συγκεντρωση που ειχε προχθες και την παωρουσια πολλων βουλευτων και σημαντικων παραγοωντων της Ν.Δ. τονισε:

    "Με κληρωτιδες και κληρωσεις δεν γινεται πλουσιοτερη η Ν.Δ.", προωσθεσε οτι προβληματιζεται αν θα παραμεινει η οχι στη συνδιασκεψη.

    Σε αυτο το κλιμα δυσχεωραινεται η προσπαθεια των ηγετικων παραγοντων του κομματος να επιδειξουν εωνωτικο πνευμα, αλλα και κυριαρχιας: Του Εβερτ.

    Απο το ηγετικο περιβαλωλον του Μ. Εβερτ παρατηωρουν οτι ο Ν. Μπαλιος, ο διευθυντης του πολιτικου του γραφειου, εχει κατοχυωρωμενη θεση απο το καταωστατικο, αρα ο,τι λεγεται εωναντιον του δεν ισχυει, αωφου το ψηφισαν οι βουλευωτες οι οποιοι τον επικρινουν και βαλλουν εναντιον του.

    [21] Αντιπροσωπεια του ΕΕΣ στα Σκοπια

    ΣΚΟΠΙΑ

    Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ στα Σκοπια πραγματοποιησε αντιπροσωωπεια του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου, προκειμενου να εχει συναντηση με τους εκπροσωωπους του αντιστοιχου οργανιωσμου των Σκοπιων. Η επισκεψη πραγματοποιηθηκε αναγκαστιωκα μετα την αρνηση των ελληνιωκων αρχων να δωσουν αδεια ειωσοδου στον προεδρο του σκοωπιανου Ερυθρου Σταυρου, που ειχε προσκληθει να επισκεφθει την Ελλαδα πριν απο δυο εβδοωμαδες περιπου.

    Στη συναντηση, που αφιερωωθηκε κυριως σε θεματα διμεωρους συνεργασιας, εξεταστηκε επισης και η δυνατοτητα υποωστηριξης εκ μερους της ελληνιωκης πλευρας για την ενταξη των Σκοπιων στη διεθνη οργανωση του Ερυθρου Σταυρου την ερωχομενη εβδομαδα.

    Συγκεκριμενα, θα πρεπει στις 24 και 26 του Νοεμβριου να γινει η επισημη αναγνωριση του Ερυθρου Σταυρου των Σκοωπιων και στη συνεχεια η ενταξη τους στο διεθνη οργανισμο μεωχρι τα Σκοπια να παραστουν ως πληρες μελος στη γενικη συνεωλευση του οργανισμου, που θα πραγματοποιηθει στα τελη του μηνα στη Ηυριχη.

    Για το λογο αυτο η ελληνικη αντιπροσωπεια, με επικεφαλης τον πρωην ναυαρχο Δελβινο Πετμετζα, εγινε δεκτη και απο τον αλβανικης καταγωγης υωπουργο Εργασιας και Κοινωνιωκων Υπηρεσιων των Σκοπιων Ιωλιας Φατριου, ο οποιος εξεδηωλωσε τις προσδοκιες του για την ελληνικη υποστηριξη.

    Κυκλοι του Ερυθρου Σταυωρου στα Σκοπια παντως εκτιωμουσαν χθες οτι η υποστηριξη που ζητειται θεωρειται βεβαιο οτι θα προσφερθει εκ μερους του αντιστοιχου ελληνικου ιωδρυματος, εφοσον ομως δεν υωπαρχει προβλημα σχετικα με το ονομα με το οποιο θα γινουν δεκτα τα Σκοπια στο διεθνη ορωγανισμο.

    [22] Πρασινο φως για τη συσταση εταιρειας του αγωγου

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" για την αμεση συσταση της εταιωρειας για τον αγωγο πετρελαιωου Μπουργκας-Αλεξανδρουωπολη εδωσαν την περασμενη Τριτη σε συσκεψη τους στη Μοσχα οι εκπροσωποι της ρωωσικης εταιρειας ΓΑΖΠΡΟΜ και των ελληνικων ομιλων Λαωτση και Κοπελουζου.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληωροφοριες, η ρωσικη εταιρεια ΓΑΖΠΡΟΜ ειναι αυτη που προσεδωσε το χαρακτηρα του επειγοντος στην τελικη συσταωση της εταιρειας, υστερα απο διαπραγματευσεις, που εχουν ηδη καταναλωσει πολυτιμο χρονο.

    Η σημαντικοτατη αυτη εξεωλιξη σημειωνεται τη στιγμη κατα την οποια αξιωματουχοι της βουλγαρικης κυβερνησης, (οπως ο αντιπροεδρος κ. Τσοωτσεφ), ειχαν εκφρασει αντιρωρησεις και ειχαν προβαλει, νεα υπερβολικα αιτηματα προς οφελος της βουλγαρικης πλευρας και σε ο,τι αφορα στην κατασκευη του αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουποωλη, αλλα και σε θεματα διυλιωσης, εμποριας πετρελαιου και ιδιοκτησιας, που δεν περιλαμωβανονται στο ηδη υπαρχον πλαισιο συμφωνιας προς διαωπραγματευση. Τα πετρελαια του Καζακσταν

    Προσθετο και ισχυροτατο κινητρο για την εξελιξη αυτη, φαινεται να αποτελει η μεχρι στιγμης θετικοτατη εμπλοκη της μεγαλης αμερικανικης εωταιρειας πετρελαιων ΨΗΕωΩΡΟΝ. Χωρις ακομη να εχει οριστικοποιηθει η πληρης δεωσμευση της εταιρειας αυτης, συμφωνα με πληροφοριες, τις προηγουμενες ημερες εγινε συσκεψη στη Μοσχα αναμεσα στο ρωσικο υπουργειο Ενερωγειας και εκπροσωπων της ΨΗΕΩΡΟΝ. Η συσκεψη αφοωρουσε σχεδιο για τη μεταφορα πετρελαιων του Καζακσταν, στη Μαυρη θαλασσα, (τη μεωγαλυτερη ποσοτητα των οποιωων θα εκμεταλλευεται η ΨΗΕωΩΡΟΝ, στο ρωσικο λιμανι του Νοβοροσισκ, μετα την αποχωωρηση του Ομαν απο την εκωμεταλλευση των πετρελαιων του Καζακσταν.

    Κατ' αυτο τον τροπο μπαιωνει "το πρωτο μεγαλο λιθαωρι" για τη μεταφορα πετρελαιωων απο τη Μαυρη θαλασσα στο Νοβοροσισκ που με τη σειρα του αποτελει και τον πρωτο "σταθμο" της μεταφοωρας πετρελαιων απο το ρωσιωκο αυτο λιμανι, στον αγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουωπολη.

    Ειναι προφανες οτι αν οριωστικοποιηθει η εξελιξη αυτη, ο αγωγος Μπουργκας-Αλεξανωδρουπολη θα αποκτησει εκ των πραγματων ακομη μεγαωλυτερο ειδικο βαρος καθως το εργο αυτο θα καταγραφει ως μια απο τις μεγαλες διεθνεις εναλλακτικες οδους μεταφοωρας των πετρελαιων του Καωζακσταν που θα περνα απο το Αιγαιο.

    [23] Καπηλεια της φρικης

    Να τοι ενας ενας, που σπευδουν να καπηλευωθουν πολιτικαντικα τη φρικη, οπως αναδυεται απο τις φυλακες και μεταφερμενη απο τις τηλεοωπτικες καμερες, εισβαλλει στα σαλονια του μιωκροαστισμου μας, για να μας δυσκολεψει τη χωωνεψη.

    "Γελοιοποιηθηκε το κρατος", κραυγαζει ο Μιλτ. Εβερτ. Σιγα μη σταξει η ουρα του γα ιδαωρου, αλλα αυτο ειναι το προβλημα; Κι αν τουτες τις μερες της φρικης διαχειριζοταν την εξουσια ο επιδοξος πρωθυπουργος τι, ταχα, θα εκανε για να μη "γελοιοποιηθει" το κρατοσ; Αυτο που ζητει εωπιμονα ο φιλικος του Τυποσ; Καταστολη, δηλαδη, της εξεγερσης των απελπισμενων με τα ροπαλα και τα κουμπουρια των ΜΑΤ για να μην προλαωβαινουμε να μετραμε νεκρουσ; Αλλα το κρατος του τρομου ακριβως βασιλευει χρονια και χρονια στις φυλακες κι ετσι φτασαμε εδω που φταωσαμε...

    Το κεφαλι του, εδω και κατι μηνες, υπουργου Δικαιοσυνης Γ. Ποττακη ζητει ο "εκσυγχρονιωστης" Θ. Παγκαλος. Δηλαδη, ο ιδιος στη θεση του Ποττακη τι αλλο θα εκανε; Εξι υπουργους Δικαιωοσυνης αλλαξαμε τα τελευταια πεντε χρονια. Και καποιοι απ' αυτους ειχαν επιδειξει καλες προθεωσεις, αλλα η κατασταση στις φυλακες δεν αλωλαξε... Θεμα προσωπων ειναι;

    Η μικροπολιτικη βρισκει πεδιο δρασης ακομη και στις φυλακες επισημαινει ευστοχα ο Ν. Κωνσταντοπουλος: Η σοβαρη και υπευθυνη σωωφρονιστικη πολιτικη και η ριζοσπαστικη αντιμεωτωπιση του πολυδιαστατου προβληματος ειναι που λειπουν, οσο κι αν αλλαζουν υπουργοι και κυβερνησεις.

    Ουτε μ' αυτη την τραγικη ευκαιρια η πολιτικη ηγεσια δεν θα ανοιξει τα ματια τησ; Η, μηπως, ειωναι μονιμως αλλου στραμμενα; Γ.Β. Ανατριχιλα

    Δυο στιγμιαια γεγονοτα προκαλεσαν αλγεινη εντυπωση μεσα σ' αυτο το πολυωρο υπερθεαμα που καταναλωσε χθες το βραδυ ολη η Ελλαδα:

    Ο πρυτανης του Πολυτεχνειου Ν. Μαρκατος δηλωσε οτι τον ενδιαφερει η ζωη των φοιτητων του και οχι οι καταληψιες! Τουτεστιν, η ζωη των καταληψιων δεν μετραει καθολου! Ελπιζουμε να ηταν μια ατυχη στιγμη του πρυτανη, γιατι αλλιως ειναι ανατριχιαστικη η λογικη...

    Ενας απο τους εγκλειστους του Πολυτεχνειου προσπαθησε να φυγει. Κανονικα, με βαση οσα δηλωσε ο υπουργος Δημοσιας Ταξεως, επρεπε να τον αφησουν. Ομως οχι μονο δεν εγινε αυτο, αλλα ολη η Ελλαδα ειδε σε απ' ευθειας συνδεση απ' ολα τα τηλεοπτικα δικτυα (οχι απλως να συλωλαμβανεται, αυτο ειναι το λιγοτερο, αλλα) να ξυωλοκοπειται αγριως απο τους υποτιθεμενους φρουρους του νομου και να τον παραλαμβανει αωναισθητο το ασθενοφορο. Εικονα που προκαλεσε ανατριχιλα ακομη και σε οσους ειναι υπερ της εωπιδειξης "πυγμης" εκ μερους του κρατους.

    Τι να πεις και τι να σχολιασεισ; Γ.ΚΑΡ.

    [24] Διαφορα

    Ενω εμεις...

    Μονο θλιψη μπορει να προκαλουν οι συγκρισεις για το τι συμβαινει στο γερμανικο Σοσιαλδημοκρατικο Κομωμα και τι γινεται στο δικο μας, το ΠΑΣΟΚ, στο θεμα της ηγεσιας. Ειχαν και οι Γερμανοι τα προβληματα τους, την γκρινια και τη μιζερια τους. Στο συνεδριο ομως, το προωβλημα το ελυσαν μεσα σε δυο ωρες. Απλα, δημοκρατικα.

    Τωρα με νεο ηγετη, τον Οσκαρ Λαφοντεν, πηραν παλι νεες δυναμεις. Και ελπιζουν να παρουν στις επομενες εωκλογες την εξουσια. Οι δημοκρατικες διαδικασιες ειναι πολυ απλη υποθεση. Και εμεις που περηφανευομαστε οτι γεννησαμε τη δημοκρατια, τι εχουμε να επιδειξουμε;

    Τα οσα συμβαινουν στο ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. η τα "Δηωμητρεια", τον Κουρη, τις φωτογραφιες, τις συνεντευξεις και αλλα τοσα που μας τυραννουν; Αλλα ξεχασα. Τι να μας πουν εμας τωρα οι "απογονοι των ναζι"; Εμεις ειωμαστε το φως του κοσμου και οι απογονοι του Περιωκλη!!!

    Π.Β.

    Η πληροφορια οτι ο Στεφανος Τζουμακας δεν θα προωσελθει στη μεθαυριανη συνεδριαση της Κοινοβουλευτιωκης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, επειδη δεν θελει να σχολιαζει προσωπα, η ηλικια των οποιων πλησιαζει τα 80, κρινεται ως ανακριβης. Για τον Ανδρεα Παπανδρεου θα κανει μια ακομη υποχωρηση. Εξαλλου, ουδεποτε εχει διαφωνησει μαζι του.

    ΓΡ.Ρ.

    Κι ομως οι βανδαλισμοι των κουκουλοφορων και μανδηλοφορων στο Πολυτεχνειο επαναληφθηκαν χθες. Ασχημονησαν καιγοντας και καταστρεφοντας μεσα στο Ιδρυμα. Ο ρολος τους φανερωθηκε. Και ειδαμε την οψη του αγανακτισμενου νεαρου "επαναστατη", ο οποιος ειχε μπει στο καλα φρουρουμενο (!) και προστατευομεωνο (!) απο τους πασης φυσεως προστατες Πολυτεχνειο. Δυσμοιρο Πολυτεχνειο...

    ΝΙ.Κ.

    Ευτυχως

    Περισσεψαν και χθες οι κραυγες για "διαλυση του κρατους", λες κι αν δεν ηταν "διαλυμενο" θα μπορουσε να "βαλει ταξη" στις φυλακες και μαλιστα αναιμακτα.

    Για χιλια δυο μπορει να κατηγορηθει η κυβερνηση. Γιατι δεν προλαβε την εξεγερση, γιατι υπηρχαν τοσα φαρμακα στο φαρμακειο των φυλακων, γιατι ελαχιστα εχει κανει για τον εξανθρωπισμο του σωφρονιστικου συστηματος. Αλλα ειναι δυνατον να κατηγορειται για "αδρανεια", ουσιαστικα δηλαδη γιατι δεν εστειλε τα ΜΑΤ να τα "κανουν λιμπα" στον Κορυδαλλο;

    Κατι τετοιο υπονοησε χθες και ο "εκσυγχρονιστης" αρχηγος της Ν.Δ., που κατηγορησε την κυβερνηση οτι "κανει διαπραγματευσεις με τον Δαναλατο και τον Μπαλαφα". Συμφωνα με τη λογικη αυτη, του "εν αναωμονη πρωθυπουργου" (και αλιμονο μας αν παψει να ειωναι εν αναμονη), η κυβερνηση θα επρεπε να εχει στειλει τους οπλισμενους αστυνομικους να "τακτοποιησουν" τους επισης οπλισμενους κρατουμενους.

    Και για το μακελειο που θα ακολουθουσε ποιος θα εωφταιγε; Φυσικα, ολοι θα επερριπταν την ευθυνη στην κυωβερνηση και δικαιως. Η εμπειρια εχει δειξει οτι, οταν εωπεμβαινει η Αστυνομια, η κατασταση χειροτερευει.

    Καλα εκανε, λοιπον, η κυβερνηση και δεν εστειλε τα ΜΑΤ μεσα στο φλεγομενο Κορυδαλλο κι ας απογοητευωθηκαν οσοι ηθελαν να δουν την "πυγμη" του κρατους, που θα μπορουσε να οδηγησει σε λουτρο αιματος.

    Γ.ΚΑΡ.

    [25] Αλλη αποψη

    Ας μου επιτραπει με κινδυνο να χαρακτηρισθω και παλι "αωναισθητος - ρατσιστης - φασιωστας" κ.λπ., να θεσω μερικα πολυ απλα ερωτηματα για την αιματηρη εξεγερση στον Κορυωδαλλο:

    Υπαρχει ποτε περιπτωση να βελτιωθουν οι οντως πολυ καωκες (οπως και στα σχολεια και στα νοσοκομεια μας αλλωστε), συνθηκες με ανοικτες εκβιαστιωκες απειλες, ομηρους, και με φονους αμετοχων κρατουμεωνων απο τους ιδιους τους εξεωγερθεντεσ;

    Οταν απο την πρωτη μερα ειναι σαφες οτι, σε αντιθεση με αλλες εξεγερσεις, εδω επικραωτουσαν κακοποια στοιχεια που χρησιμοποιουσαν παρελκυστιωκα τις διαπραγματευσεις για να αποδρασουν, ποιοι και γιατι τους αφησαν επι τριημερο α-νε- νο-χλη-τουσ;

    Δηλαδη ποτε δεν δικαιουται να επεμβει η Αστυνομια; Ποτε; Να την καταργησουμε τοτε!!! Ακομη κι οταν κακουργοι Αλωβανοι η Ελληνες, δεν εχει σηωμασια βιαζουν και σκοτωνουν συγκρατουμενους τουσ; Η προωστασια της πλειονοτητας των κρατουμενων απο απελπισμεωνους δολοφονους δεν εχει μεωγαλυτερη αξια απο την ελευθεωρια... εκφρασης των τελευωταιων;

    Σε καθε χωρα του κοσμου, οωταν αρχιζουν μεσα φονοι, θα 'χει γινει επεμβαση!

    Το οτι ο Κορυδαλλος ειναι προφανως, οπως ολες οι φυλαωκες του κοσμου, κεντρο διακιωνησης ναρκωτικων σημαινει οτι πρεπει να δικαιολογουνται επιωπολαια, οταν δεν επικροτουωνται δημοσια, τετοιες εγκλημαωτικες ενεργειες που καταληωγουν εις βαρος των ιδιων των φυλακισμενων;

    Με τη βλακωδη ανοχη των αρχων χαθηκαν ηδη τοσες ζωες. Αν ειχε γινει εξαρχης μια σοβαρη επεμβαση ποσες θα 'χαν χαθει; Πολυ λιγοτερες, και μαλλον καμια.

    ΥΓ. Επιτελους ας σταματηωσουμε να ηρωποιουμε ακριτα οιονδηποτε δολοφονο, εμπορο ναρκωτικων και βιαστη, μονο και μονο επειδη ειναι φυλακιωσμενος!!! Τα ανθρωπινα δικαιωωματα των θυματων τους, που ιωσως δεν ειναι πια στη ζωη, τα σκεφθηκε κανεισ; Στον ταφο δεν μπορουν να ζητουν καν "βελτιωση συνθηκων κρατηωσης"... Μετρον αριστον.

    [26] Θ.Α. (Μαυρη Τρυπα)

    Ωσει παρων

    Δεν πηγε στο Πολυτεχνειο, οπως εκανε καθε χρονο, για καταθεση στεφανου ο Ανδρεας Παπανδρεου. Ισως ειχε φορτο εργασιας. Ηταν μερα-νυχτα παρων στα γεγονοτα του Κορυωδαλλου και του Πολυτεχνειου. Ορθιος στις επαλξεις. Εδινε εωντολες, χαραζε γραμμες, ελεγωχε τους υπουργους, τους αστυωνομικους, τους γραμματεις και φαρισαιους.

    Γι' αυτο ολα κυλησαν ομαλα. Ουτε φωτιες ουτε καταστροφες ουτε νεκροι και τραυματιες.

    Α, ναι και χωρις λιτοτητα...

    Χ.Ψ.

    Απλωνεται Επισημη επισκεψη στις Βρυωξελλες, χθες, του δημαρχου της Αθηνας Δ. Αβραμοπουλου στον προεδρο της Κομισιον Η. Σαωντερ. Απο πλευρας διαδικαωσιας: Ειναι η πρωτη φορα που δημαρχος κοινοτικης πρωωτευουσας επισκεπτεται τον προεδρο της Κομισιον. Απο ουωσιαστικης πλευρας: Ειναι η πρωτη φορα που πραγματοποιωειται απ' ευθειας επικοινωνια κοινοτικων δημαρχων με τα θεωσμικα κοινοτικα οργανα.

    Ο κ. Αβραμοπουλος συζητηωσε με τον κ. Σαντερ τη θεσμικη κατοχυρωση της επικοινωνιας αυτης. Για να μη χρειαζεται οι κοινοτικοι δημαρχοι να επικοιωνωνουν με τα κοινοτικα οργανα μεσα απο τους πολιτικους προωθαλαμους των κυβερνησεων. Και δηλωσε οτι συντομα προωκειται να εγκατασταθει στις Βρυξελλες μονιμη αντιπροσωωπεια του Δημου Αθηναιων...

    Ο δημαρχος της Αθηνας φιωλοδοξει, φαινεται, να επεκτειωνει τις δημοτικες δραστηριοτηωτες του και στις κοινοτικες Βρυωξελλες!

    Π.Π.

    [27] Πεδιον δοξης...

    Μπορει στην Αθηνα να καιωγεται το πελεκουδι, αλλα στα καζινα των Σκοπιων οι Ελληνες τζογαδοροι δρεπουν νεες δαφωνες.

    Ιδιαιτερα στη Γευγελη, κοωντα στα συνορα, τα ξενοδοχεια που διαθετουν καζινα κανουν στους Ελληνες πελατες τους και ειδικες προσφορες: οπως δωρεαν φαγητο και υπνο για μια νυχτα στην περιπτωση που κουραστουν παιζοντας.

    Μεχρι προχθες μαλιστα, που υπηρχε προβλημα με τις πρασιωνες καρτες των αυτοκινητων, τους προσφεραν δωρεαν μεταωφορα απο τα συνορα, οπου τους πληρωναν και τις βιζες.

    Ειναι τοσοι οι Ελληνες που συνωστιζονται εκει, ωστε, το περασμενο Σαββατο, ο Βασιλις Τοπουρκοφσκι που επεστρεφε απο την Αθηνα, οπου ειχε συμωμετασχει στη συναντηση των Ευρωπαικων Ολυμπιακων Επιωτροπων, θεωρησε υποχρεωση του να επισκεφθει ενα απο τα ξενοδοχεια της Γευγελης και να συναντηθει με καποιους Ελωληνες.

    Αυτο θα πει οικονομικη διεισδυση...

    Τ. Δ.

    [28] Παλι ο ηλιος...

    Εγινε και αυτο. Στον ποδοωσφαιρικο αγωνα μεταξυ των οωμαδων των Σκοπιων και της Ιωσπανιας, που εγινε πριν απο τρεις ημερες στην Ισπανια, προηγηθηκε ο αγωνας μεταξυ των ομαδων των Ελπιδων των δυο χωρων. Οι Ισπανοι μπερωδευτηκαν στην αναρτηση των σημαιων των δυο χωρων και υωψωσαν τη σημαια με τον ηλιο της Βεργινας! Αμεσως δηωμιουργηθηκε ενας μικρος πανιωκος.

    Η ιδια η σκοπιανη αντιπροωσωπεια, στην οποια συμμετειχε και ο προεδρος της Ολυμπιαωκης Επιτροπης Βασιλι Τοπουρωκοφσκι, επενεβη και ζητησε τουλαχιστον να μη γινει το ιδιο λαθος και στον κυριο αγωνα των εθνικων ομαδων, στον οωποιο τελικα αναρτηθηκε η νεα σημαια.

    Ο δημοσιογραφος της σκοωπιανης τηλεορασης που μετεδιωδε τον αγωνα διαμαρτυρηθηκε με τη σειρα του λεγοντας: "Εδω εγινε τοση φασαρια για τη σημαια, οι Ισπανοι ομως φαινεται οτι δεν καταλαβαν τιωποτα...".

    Τ. Δ.

    [29] Αταφο πτωμα

    Δεν μπορει να κανει εκλοωγες. Καθε χρονο, καθε παραταωξη βγαζει τα δικα της αποτελεωσματα.

    Δεν μπορει να αποκτησει διοικηση. Εδωκαι 15 χρονια, το εκαστοτε συμβουλιο της αδυναωτει να συγκροτηθει σε σωμα.

    Δεν μπορει να διεκδικησει. Διοτι δεν μπορει να προστατευωσει τις διεκδικησεις της, δεν μπορει να περιφρουρησει τους αγωνες της.

    Ειναι ενα πτωμα που λεγεται (ακομα) ΕΦΕΕ. Κυριοι τεθλιμωμενοι συγγενεις (κομματα και αποκομματα), γιατι δεν το θαωβετε να τελειωνουμε και να παωμε γι' αλλα;

    Κ.Ξ.

    [30] Η ουτοπια ενος πρυτανη

    "Σημερα ξαναγεννηθηκε το φοιτητικο κινημα. Πρωτη φορα, στα τελευταια χρονια, βλεπω τετοιο φρονημα αναμεσα στους φοιτητες, τετοια συνερωγασια για περιφρουρηση και προστασια του Ποωλυτεχνειου. Σας διαβεβαιωνω οτι ολα θα πανε καλα. Μυτη δεν θ' ανοιξει".

    Αυτα μας ελεγε, προχθες το βραδυ, απο τηλεωφωνου, ο πρυτανης του Πολυτεχνειου Νικος Μαρκατος. Φαινοταν απολυτα αισιοδοξος. Οωμως, η "επομενη μερα" τον διεψευσε δραματικα. Δεν μπορεσε η δεν θελησε να προβλεψει τη συμωφορα που πλησιαζε με μαθηματικη ακριβεια.

    Δεν το προστατευσε το ασυλο του ιστορικου και μαρτυρικου ιδρυματος ουτε ο ιδιος ουτε η Συωγκλητος ουτε η ΕΦΕΕ ουτε οι φοιτητες. Και εγινε ο,τι εγινε.

    Το ελαχιστο που θα μπορουσε να κανει ο κ. Μαρκατος με τη Συγκλητο, ηταν να μεινουν συνεωχως μεσα στο Πολυτεχνειο και οχι εξω. Δυστυωχως, δεν το επραξαν. Και κατεληξαν, γυρω στα μεσανυχτα, αφου ειχε ηδη γινει η καταστροφη, να αναψουν το πρασινο φως στα ΜΑΤ.

    Η "αναγεννηση του φοιτητικου κινηματος", αωνεβληθη επ' αοριστον... Σ.

    [31] Αχ, αυτα τα ΜΜΕ! - η λογος περι ηθικης στην παραγωγη

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Παρακολουθωντας την εκρηξη του προεωδρου της Βουλης κ. Αποστολου Κακλαωμανη σχετικα με τα ΜΜΕ, και οχι μια αωντιστοιχη εκρηξη π.χ. για την "κοινωνια των ιδιωτικοποιησεων", οπως λ.χ. του κ. Τσοβολα, βλεπει κανεις οτι προβαλλεται ως λειτουργικη αναγκη της δημιουργουωμενης φιλελευθερης κοινωνιας των 2/3, η υπαγωγη των ΜΜΕ σε μια σφαιρα ηθιωκης, η οποια θα καθοριζεται απο αυθεωντιες περι του ρολου τους, απο μια ομαωδα της Βουλης πιθανον, απο ενα αλλου τυπου Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο, απο μια ομαδα "νεο-οριων" των ΜΜΕ. Η παλια αποψη περι του ρολου της ηθικης στην παραγωγικη διαδικασια επανεισαωγεται και στην Ελλαδα εκ της οπισθιας θυρας.

    Και ειναι να γελα κανεις, οταν, ενω η ιδια η Πολιτεια οικοδομει μια πληρως αωνταγωνιστικη κοινωνια, οπου οι συναλωλαγες της αγορας θεωρουνται οτι κινουωνται σε ενα ηθικα ουδετερο πεδιο, οπου επιτρεπονται τα υπερκερδη εταιρειων με την προσδοκια των πατριωτικων εωπενδυσεων, κατηγορουνται τα ΜΜΕ οτι κινουνται ακριβως με τα ιδια κριτηρια των ιδιωτικων επενδυσεων, επειδη δεν ανυψωνουν ταχα το κατα την κριση οριωσμενων χαμηλο επιπεδο των εκπομπων τους η επειδη δεν ασχολουνται με τα καωτα την κριση ορισμενων σημαντικα ζητηωματα.

    Μετα μια δεκαετη περιοδο λιτοτητας, που θα συνεχισθει και τα επομενα ετη και εχει εξαγγελθει οτι θα συνεχισθει - αλλα και που δεν υπαρχει(!) ταυτοχροωνα, συμφωνα με τελευταιες δηλωσεις - θα επρεπε να θεωρηθει σημαντικο για τα ΜΜΕ οτι εγινε π.χ. μια συζητηση για τα μετρα που θα παρει η Πολιτεια στο μελλον υπερ των μισθοβιωτων-συνταωξιουχων, αν συμφωνησει και το ΥΠΕωΘΟ, και που θα αναγγελθουν στο μελωλον - αν καταφερουν να κανουν κατι, οωπως ειπε και ο βουλευτης κ. Πιπεργιας με τα υπερκερδη των εταιρειων φαρωμακων που ειναι, λεει, 100 δις...

    Ειναι, λοιπον, ν' απορει κανεις, πως δεν γινεται κατανοητο, αν υποθεσουμε πως δεν γινεται οτι σε μια κοινωνια ελευθεωρης οικονομιας ο καθενας μπορει να υωπερασπιζει νομιμως τα συμφεροντα του μεσα στο νομικο πλαισιο που του παρεωχεται απο την Πολιτεια. Και οι μεγαλες ξενες τηλεοπτικες εταιρειες μπορει να ερθουν και να αγορασουν τις ελληνικες, αφου το νομικο πλαισιο που η καθε κυωβερνηση εγκαθιδρυει, το επιτρεπει. Επιωπλεον δε, τους επιτρεπεται και να υπεωρασπιζουν τα αλλα συμφεροντα τους, αωφου το νομικο πλαισιο τους επιτρεπει να κινουνται ετσι. Το νομικο πλαισιο, που ψηφιστηκε απο το κομμα του οποιου και ο προεδρος της Βουλης ειναι μελος.

    Δεν εχει, λοιπον, παρα ο κ. προεδρος της Βουλης να εισηγηθει στο κομμα του να καταργησει τα κατα την κριση του διαπλεκομενα συμφεροντα, ειναι και ο ορος της μοδας. Μπορει ομως και μονος του να το πραγματοποιησει, αφου εκωφραζει την πλειοψηφια των βουλευτων, με ενα σχεδιο νομου που θα εισαχθει προς ψηφιση στη Βουλη απο την πλειω π ιοψηφια των βουλευτων. Γιατι δεν το καωνει;

    Βεβαια, θα μπορουσε και καποιος λιωγοτερο καλοπιστος να κανει και αλλες σκεψεις. Π.χ. ειναι γνωστο οτι στο χωρο των ΜΜΕ υπαρχουν συμφεροντα, αλλα ειναι επισης γνωστο οτι οι πλειστοι δεν πορευονται με τα συμφεροντα, αρμενιωζοντας το κατα την κριση τους μπα ιρακι, οπως περιφημα περιεγραψε στο σχετικο του αρθρο ο Θεμος Αναστασιαδης. Η κριτικη, που δεν διακρινει συγκεκριμεωνα και δεν διαφοροποιει ονομαστικα, πληττει κυριως αυτους. Και αυτους εωπληξε κυριως, ακομα κι αν δεν το ηθελε ο κ. προεδρος της Βουλης. Γιατι οι πιστοι στον λογο του, δικαιως σε κοιτουν τωρα με στραβο ματι και λενε: Ρε, μηπως εισαι και συ απ' αυτους των διαπλεκομενων;

    Το να εισαι μια ζωη στη λιτοτητα και να εχεις και απο πανω σου την αμφισβηωτηση της "πληρωμενης" γραφιδας, που παραγεται απο τα λογια ενος ευυποληωπτου πολιτικου, σε οδηγει ταχυτατα εις απογνωσιν, σε κριση χολης, τριγλυκεριωδιων, σακχαρου κ.λπ. Ενω οι αλλοι, οιτιωνες ενδεχομενως τα "παιρνουν", τας κρισεις ταυτας τας εχουν ξεπερασει προ πολλου, αφομοιωμενοι πληρως εις την αωνταγωνιστικην κοινωνιαν την οποιαν οιωκοδομει η εκαστοτε Βουλη με το νομοθεωτικον της εργον. Μεσα εις την γενικην "χλαπαταγην", ως θα ελεγεν και η κ. Μαλβινα Καραλη, μαλλον οι απροσαρωμοστοι εις την νομοθετημενην ανταγωνιωστικην κοινωνιαν την επληρωσαν.

    Ε ιπε ο κ. προεδρος της Βουλης: "Το μεωτωπο, που εχω ανοιξει, ειναι με τους ιωδιοκτητες, ειναι τα μεγαλα αφεντικα, οι μεγαλοι επιχειρηματιες που πατανε παωνω και απο την πολιτικη ζωη και απο τους εργαζομενους και τους δημοσιοωγραφους και τους παντες...". Και αναωρωτηθηκε καποιος. Την εφημεριδα η το προγραμμα των τηλεοπτικων σταθμων δεν το φτιαχνουν οι ιδιοκτητες, το φτιαωχνουν οι δημοσιογραφοι, οι παρουσιαωστες, οι παραγωγοι. Επομενως, οι δημοωσιογραφοι και οι λοιποι ακολουθουν τις οδηγιες συμφεροντων των ιδιοκτητων, οι οποιοι και τους πατανε, ως λεγει και ο προεδρος της Βουλης. Τους πατανε φυωσικα νομιμως, στα πλαισια της λειτουρωγιας της αγορας και του ελευθερου αωνταγωνισμου, μια και δεν οδηγουνται εις τα φυλακας οι ιδιοκτητες. Οι νομοι βεωβαια ψηφιζονται απο τη Βουλη.

    Τωρα, αληθεια, μηπως πατανε και τιωποτα εμποροι τους υπαλληλους, τιποτα βιομηχανοι τους βιομηχανικους ερωγατες, τιποτα κρατικοι υπαλληλοι τους αντικειμενικοβιους -ορος δημιουρωγηθεις εκ των αντικειμενικων κριτηωριων- τιποτα μονιμως κατηγορουντες τους δημοσιους υπαλληλους κ.λπ. Τιποωτα τετοια πατηματα δεν ακουσαμε να σχολιαζονται ταυτοχρονως απο το κ. προεδρο της Βουλης. Παντως, οι δημοωσιογραφοι και λοιποι κριση και συνειδηωση δεν εχουν, αφου κανουν ο,τι τους λεωνε οι ιδιοκτητες, χωρις να εξεγειρονται, επομενως μπορει να χαρακτηριστουν ως πληρωμενες γραφιδες η δραχμοφονιαωδες, κατα την τρεχουσα εκφραση.

    Αλλα μπορεις να την αντιμετωπισεις κι αλλιως την πιο πανω φραση του κ. προεδρου της Βουλης, οτι δηλαδη πιθαωνον ο προεδρος της Βουλης να εξεγειρεωται εναντιον των ιδιοκτητων επειδη αφηωνουν τους δημοσιογραφους και λοιπους παρουσιαστες-παραγωγους τηλεοπτιωκων σοου να κανουν ο,τι θελουν, εχοωντας κατα νου οι ιδιοκτητες μονο τη θεαωματικοτητα, δηλαδη, τι κονδυλια προωσκομιζουν εις την επιχειρησιν.

    Ετσι οι ιδιοκτητες πατουν πανω τους και, πατωντας, τους εκμεταλλευονται

    π ιεως τελικης πτωσεως... της θεαματικοτηωτας. Πραγμα βεβαιως νομιμον και αποωδεκτον εις την νομοθετημενην ανταγωνιωστικην κοινωνιαν μας. Το δευτερον θεωωρηθηκε απο πολλους πιθανοτερο. Στηριωζαν μαλιστα την κριση τους αυτη στις τηωλεοπτικες μεταγραφες κυριως. Αλλοι οωμιλουσαν περι αναμειξεως των δυο προεκτεθεισων αποψεων, πραγμα επιωσης πιθανον. Αλλοι ελεγαν οτι ο κ. προεωδρος της Βουλης δεν μπορει να υπονοουωσε κατι τετοιο. Μερικοι θυμηθηκαν κατι εκπομπες του κ. Τραγκα, που κοπηκαν, και ελεγαν ισχυει κ.λπ.

    Ε τσι, συμφωνα με τα λεγομενα του κ. προεδρου της Βουλης περι ευθυνης των ΜΜΕ, η κοινωνια οριζεται με ενα πολυ συγκεκριμενο τροπο, διοτι εξαρτα τη δραση της κυριως απο τα ΜΜΕ εκ των οποιων τα πλειστα υποτιθεται οτι εξυπηωρετουν συμφεροντα μεγαλοεργολαβων και οχι μονο. Ειναι κατι παραπλησιο με το να συσχετιζουμε την αδρανεια πληωθους Ελληνων, κατα την περιοδο της χουντας, με το περιφημο "σιριαλ" "Αωγνωστος πολεμος". Τοτε κλειναν και καωταστηματα και ουδεις σχεδον εκινειτο κατα τας ωρας των μεταδοσεων.

    Πιστευουμε οτι εδω δημιουργειται ενα φαντασιακο, το οποιο προσπαθει να βαλει σε δευτερη μοιρα τους "ταξικους σχηματισμους, τις οικονομικες διαδικαωσιες, τα συμπλεγματα των θεσμικων σχεωσεων εξουσιας", που οικοδομουνται με το νομοθετικο πλαισιο της κοινωνιας του ανταγωνισμου και να προταξει ως κυωριαρχο το σοου π.χ. της κ. Κορομηλα, το οποιο διαμορφωνει ταχα συνειδησεις. Κατα την ταπεινη μας αποψη προκειται περι μιας εν τη τηλεορασει εκδοχης των πολυθεαματων του παλαι ποτε ακμασαωντος "κονφερασιε" κ. Οικονομιδη και των παρουσιασεων του εις το Πεδιον τους Αρεως, στην Αιγλη η εις το Γρεεν Παρκ. Οι παλαιοτεροι θα το ενθυμουνται βεβαιως, οπως θα ενθυμουνται και αλωλους "κονφερασιε". (Η λεξη ηταν τοσο κοινη, ωστε ελληνοποιηθηκε εις τας εωπαρχιας ως "κονφερασιες".)

    Οταν η συναινεση καταντα να θεωρειωται απο την ιδια την πολιτικη οχι ως τροωπος μονον προσεγγισεως των προβλημαωτων, αλλα ως συστατικο στοιχειο του ιωδιου του μοντελου της κοινωνιας, που στην πραξη αποστεωνει και αποξηραιωνει καθε αξια, γιατι να μη θεωρηθει αξια π.χ. η επιτευξη των συμφεροντων μεσω οιουδηποτε τροπου που με νομο επιτρεωπει η κοινωνια μασ; Στα πλαισια της συωναινεσης δεν ειναι κι αυτη η επιτευξη μεωρος των κανονων του παιχνιδιου;

    Με αλλα λογια, η συναινεση, που εχει αναπτυχθει στην κοινωνια μας ως μονη "ιδεολογια", ουσιαστικα δημιουργει το πλαισιο δρασης των ΜΜΕ που απευθυωνονται στο συνολο. Παρουσιαζουν, λεγεωται, τα ΜΜΕ 40 ανθρωπους, μονον αυωτους, και αγνοουν αλλους. Γιατι, θα ρωωτουσε καποιος, απαγορευεται; Και αν αυτοι εχουν ακροαματικοτητα, δηλαδη χρηματα για τα ΜΜΕ, γιατι θα 'πρεπε να τους αλλαξουν; Βασει ποιας αρχησ; Της αρχης π.χ. του να μην καταναλωωνουν οι συνταξιουχοι, γιατι θα γκρεμιωστει το οικονομικο θαυμα;

    Το χειροτερο ειναι οτι αυτη η παρουωσιαζομενη ως κυριαρχη λειτουργια των ΜΜΕ ειναι ενα φαντασιακο που σκεπαωζει τις θεσμικες σχεσεις εξουσιας, οι οωποιες δημιουργουνται απο νομοθετημαωτα της Βουλης. Εκει δημιουργειται, ειτε απο πολλους, ειτε απο λιγους, ειτε με προβολη, ειτε χωρις προβολη, το θεσμιωκο πλαισιο λειτουργιας, ειτε της αποωχαυνωσης, ειτε της εγρηγορσης.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 20 November 1995 - 10:59:06