Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελλειμμα ΟΑΣΑ
  • [3] Τουρκική πρόκληση
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Χωματερές
  • [6] Παράνομες ελληνοποιήσεις
  • [7] Εκλογική διαδικασία
  • [8] Οικονομική πολιτική
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Ανοδος μετοχών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εξυγίανση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, οι αλλαγές στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου και η άνοδος του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαρίζουν πάλι 1 τρισ. στους Κολλάδες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1 τρισ. για τους Κολλάδες!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΚΛΙΝΤΟΝισμοί στο Αιγαίο. Διάβημα Αγκυρας: Αφοπλίστε τα νησιά.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Δώρο 1 τρισ. στην παρέα του κ. Κολλά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαρίζουν 1 τρισ. στους "Κολλάδες".

    Η ΑΥΓΗ: Στάχτες και σκουπίδια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δήμαρχοι εμπρηστές "άναψαν" τις φωτιές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δίκασαν μάνα γιατί πουλούσε κουλούρια!

    ΕΘΝΟΣ:3.500 πύρινες βόμβες-παράνομες χωματερές μας απειλούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τζάμπα δόσεις ηρωίνης υπόσχεται ο Χρήστος Φωτίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέταξαν 900 δισ. στους Σταμουλοκολλάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγίδες στην κάλπη στους δήμους του "Καποδίστρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φθηνότερο χρήμα απο αύριο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανταλλάγματα για απεμπλοκή απο S-300.

    ΕΣΤΙΑ: Ο κύριος υπαίτιος για τα μπλάκ άουτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χαώδες το έλλειμμα του ΟΑΣΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωμή πρόκληση απο Αγκυρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφό βιβλίο με όλα τα ονόματα στον Εισαγγελέα.

    ΝΙΚΗ: Χαρίζουν 1 τρισ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φασιστικό Κώδικα δεοντολογίας συζητούν κυβέρνηση-ΚΕΔΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προστάτες εκβιάζουν και απειλούν επιχειρηματίες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ακης: Σιχτίρ! Απόρριψη τουρκικών διεκδικήσεων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ασύδοτοι δρουν οι κερδοσκόποι.

    [2] Ελλειμμα ΟΑΣΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Πολυετές απόστημα η υπερχρέωση των αστικών συγκοινωνιών, προβάλλει πλέον ως άλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία εξαναγκάζεται να χαρίσει τις σωρευμένες οφειλές του ΟΑΣΑ, που ανέρχονται ηδη σε 860 δισ. δρχ. αλλά θα μένουν ακάλυπτα τα τρέχοντα χρέη του Οργανισμού, οι συνολικές υποχρεώσεις του οποίου θα εγγίσουν μέχρι τέλος του έτους το ενα τρισεκατομμύριο δραχμές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "πετούν 900 δισεκατομμύρια στις αστικές συγκοινωνίες, τη στιγμή που αστικές συγκοινωνίες ούτε υπάρχουν, ούτε προβλέπεται να υπάρξουν. Το πρόγραμμα που υποτίθεται οτι καταρτίζουν στηρίζεται στους ίδιους εκείνους άξονες στους οποίους στηρίχθηκε πριν απο 4 χρόνια το αποκληθέν πρόγραμμα εξυγίανσης της "Ολυμπιακής".

    [3] Τουρκική πρόκληση

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "άρχισαν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι πολλών κυβερνητικών στελεχών ότι η "πληρωμή Κλίντον" στον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, για το "όχι" που απάντησε στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου (στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ με παρέμβαση του Τ. Μπλερ) για να δοθεί από την ΕΕ "προενταξιακό καθεστώς στην Τουρκία", θα δημιουργούσε έντονους "Κλιντονισμούς" στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στις σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "ρεσιτάλ υποκρισίας δίνει από χθες η τουρκία, ζητώντας επίσημα από την Ελλάδα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και υποστηρίζοντας ανεπίσημα ότι απειλείται από ένα "στρατιωτικό τόξο", που εκτείνεται από τη Θράκη μέχρι τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η Αγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις της για να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την Ελλάδα ως "ταραχοποιό" και δύναμη που "περικυκλώνει" με όπλα την Τουρκία, η Αγκυρα ανακίνησε θέμα εξοπλισμού των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Η Αθήνα υπενθύμισε ότι λόγοι ασφάλειας του εθνικού χώρου επιβάλλουν την αμυντική θωράκιση των νησιών, παρά τις προβλέψεις διεθνών συνθηκών. Στη Λευκωσία ο Γ. Βασιλείου προσδιόρισε την 1.1.2003 ως απώτατο σημείο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "σε νέα πρόκληση "πρώτου μεγέθους" προέβησαν οι Τούρκοι".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της με τίτλο: "Δοκιμασία για το μορατόριουμ" γράφει μεταξύ άλλων οτι "το ενδιαφέρον στοιχείο στο νέο διάβημα είναι μόνον ο χρόνος τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να το στείλει, ταχυδρομικώς, στην ελληνική πρεσβεία, καθώς ήδη, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, έχει τεθεί σε εφαρμογή το δίμηνο θερινό μορατόριουμ στο Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι ηταν "άμεση και αυστηρή χθες η αντίδραση της Αθήνας στη νέα ιταμή τουρκική πρόκληση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση, πάντως όχι μόνον δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά πριν υπάρξει η απάντησή της που δια της διπλωματικής οδού θα επιδοθεί στην Αγκυρα έσπευσε και να διακηρύξει με κάθε τρόπο το απαράδεκτο των τουρκικών αξιώσεων".

    Αντίθετα η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι η "υποτονική αντίδρασις της Κυβερνήσεως εις την νέαν τουρκικήν πρόκλησιν".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "η νέα τουρκική πρόκληση εντάσσεται στο πλαίσιο της "διπλωματικής αντεπίθεσης", στην οποία αποφάσισε να προβεί η Αγκυρα, μετά τηνπρόσφατη μεταστάθμευση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Αγκυρα και συνδέονται άμεσα και με το θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Υπογράμμιζαν δε πως η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γνωστό "υπόγειο πόλεμο" που διεξάγεται μεταξύ των διαφόρων "φατριών" του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας, ενώ την απέδωσαν στους "σκληροπυρηνικούς" του τουρκικού ΥΠΕΞ, που διατηρούν άριστες σχέσεις με τους "ιέρακες" των ενόπλων δυνάμεων".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ κάνει λόγο για "έντονη κινητικότητα σε Μόσχα, Λευκωσία, Αθήνα, με αντικείμενο την καλύτερη διαπραγματευτική εκμετάλλευση της υπόθεσης των S-300. Ηδη στο παρασκήνιο συζητούνται προτάσεις της Κύπρου για την ανάληψη πρωτοβουλίας, η οποία, εφόσον ευοδωθεί, είναι δυνατόν να καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό αφοπλισμό του νησιού, κάτι που θα επέτρεπε και την επανεξέταση της απόφασης εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων. Οι προτάσεις τόσο του Προέδρου Κληρίδη όσο και του ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδη έχουν σαν στόχο την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του γ. γ. του ΟΗΕ με καταληκτικό στόχο την αποστρατικοποίηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στη Μόσχα, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, όπου αύριο θα παρακολουθήσει δοκιματικές βολές των S-300 θα έχει συνομιλίες με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, ενώ με τον ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ θα συζητήσουν την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Το κλίμα στις σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα είναι ιδαίτερα θετικό και φιλικό αυτή την περίοδο, καθώς ο ρόλος της ρωσικής ηγεσίας θεωρείται καθοριστικός για την εξισορρόπηση των πιέσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον, αλλά και η Αγκυρα, τον τελευταίο καιρό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "κίνηση ΜΑΤ στη διπλωματική σκακιέρα έκανε χθες η κυπριακή κυβέρνηση μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη στην οποία τονίζει μεταξύ των άλλων ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος ακόμα και αύριο να προσέλθει σε συνομιλίες για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου σε μια προσπάθεια ώστε να μειωθούν οι διεθνείς αντιδράσεις για τους S-300. Με αυτή την κίνηση είναι πλέον φανερό ότι το βάρος πέφτει πια στην πλευρά της Τουρκίας, η οποία καλέιται να δώσει τέλος στην αδιάλλακτη στάση με την οποία αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα το Κυπριακό πρόβλημα".

    [5] Χωματερές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "βραδυφλεγείς βόμβες αποδεικνύονται οι 3.500 αυθαίρετες χωματερές, που συντηρούν Δήμοι και Κοινότητες, επιμένοντας να διαχειρίζονται με πρωτόγονο τρόπο τους τεράστιους όγκους των αστικών απορριμμάτων. Σε μεγάλο ποσοστό οι πυρκαγιές, που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αφανίσει το 43% των δασών της Αττικής, οφείλονται στην κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου λειτουργία τους. Δεν είναι λιγότερη η συμμετοχή τους στη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, των ακτών και των ανοικτών θαλασσών".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ "οι 4000 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στη χώρα μας, κατά παράβασιν της Κοινοτικής Νομοθεσίας, οδηγούνσ την Ελλάδα στο εδώλιο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η κατηγορία που αποδίδεται στη χώρα μας αφορά την παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας στην περιβαλλοντική διαχείριση και καύση των αποβλήτων, καθώς και τις βιομηχανικές δραστηριότητες".

    [6] Παράνομες ελληνοποιήσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "κρυφό βιβλίο της Κρατικής Ασφάλειας με τα ονόματα των αλλοδαπών που πήραν παράνομα άδειες παραμονής αλλά και τα στοιχεία των προσώπων που τις ζήτησαν, έφθασε στα χέρια του εισαγγελέα απο άγνωστο αποστολέα. Το πακέτο παρέλαβαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας απο τηλεφωνικό θάλαμο, απέναντι απο τα δικαστήρια, ακολουθώντας τις οδηγίες του αγνώστου. Ο εισαγγελέας, Γ. Γεράκης διευρύνει την έρευνα αναζητώντας στο κύκλωμα διαφθοράς και αστυνομικούς που κάλυπταν εμπόρους ναρκωτικών".

    [7] Εκλογική διαδικασία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ρυθμίσεις που μπορεί να αλλοιώσουν τη βούληση του εκλογικού σώματος περιλαμβάνει το πολύπλοκο σύστημα για τις δημοτικές εκλογές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους Δήμους που προήλθαν και συνενώσεις κοινοτήτων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα εκπροσωπηθούν στα νέα δημοτικά συμβούλια με το συνδυασμό που θα έχουν επιλέξει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "τίθεται υπό απαγόρευση και έλεγχο ακόμα και το περιεχόμενο των θέσεων των υποψηφίων. Υπο κατάργηση η ελευθεροτυπία και η κριτική στο όνομα της "ευπρέπειας". Υπο διωγμό οι αφίσες και τα αεροπανό, ενω ομολογείται η προώθηση του φακελώματος των μικρών οικονομικών ενισχυτών. Ενα θρασύτατο Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας συζητούν οι ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων".

    [8] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μέτρα για μείωση επιτοκίων αποφασίζουν σήμερα Γιάννος Παπαντωνίου και Λ. Παπαδήμος. Οι τράπεζες αναγκαστικά θα μειώσουν τα επιτόκια των δανείων κατά μία και πλέον μονάδα επεκτείνοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό απο τις εξαγορές τραπεζών και στο κόστος του χρήματος. Ο σκληρός, όμως, πυρήνας του πληθωρισμού (5,2% τον Ιούνιο) ανθίσταται και η κυβέρνηση συζητεί πρόσθετα μέτρα: μείωση φόρων στα ΙΧ και τα καύσιμα, παρέμβαση στα σούπερμάρκετ και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αλλά και σφίξιμο στις δαπάνες του προϋπολογισμού που διογκώνονται".

    (Ι. Π.)

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έντονη ανοδική ρύθμιση στη Σοφοκλέους, η ενιαία μετοχική αγορά που οδηγείται η Ευρώπη και η εξυγίανση του ΟΑΣ περνά απο τα εργασιακά είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ομόλογα μπαλαντίρ για τα χρέη ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ. Στα 1,7 τρισ. δρχ. ανέρχονται τα συσσωρευμένα ελλείμματα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσοχή στα επιτόκια. Μήνυμα Παπαδήμου στις Τράπεζες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο στοίχημα για άνοδο των μετοχών. Αισιόδοξες οι προβλέψεις της αγοράς για την πορεία του Δείκτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 5,2% "κολλημένος" ο πληθωρισμός τον Ιούνιο. Παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λονδίνο - Φρανκφούρτη η νέα τάξη του ευρώ, με ενοποίηση των Χρηματιστηρίων τους".

    [10] Ανοδος μετοχών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Σοφοκλέους. Οι προσδοκίες για αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Χθες ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 2,59% και πλησίασε στις 2.600 μονάδες. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αισιοδοξούν οτι το ενδιαφέρον αυτό θα διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι και προβλέπουν οτι ο Δείκτης θα φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 9 July 1998 - 11:55:50 UTC