Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ψήφος εμπιστοσύνης
  • [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνεδρίαση της Βουλής για ψήφο εμπιστοσύνης, η οικονομική πολιτική, το Κυπριακό και τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κεραυνοί Καραμανλή κατά Σημίτη. "Γκρίζα" κυβέρνηση, "χλομός" πρωθυπουργός. Βουλευτές ΠΑΣΟΚ: υποκύπτουμε στον εκβιασμό αλλά θα τον ρίξουμε στο Συνέδριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σύγκρουση Βορρά-Νότου. Αυτό μας έλειπε τώρα. Οι διαιτητές έβαλαν φωτιά σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και στο.. πανελλήνιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μεγάλο ψέμα για την ΟΝΕ. Απέκρυψαν και τη συμπληρωματική έκθεση-καταπέλτη του ΔΝΤ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί:1.864 νέες θέσεις σε ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ και ιδιωτικό τομέα. Με μόρια οι 1.400 προσλήψεις και 936 μέσω ΑΣΕΠ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγάζουν πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ. Κοινές ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής απο Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Είσαι μικρός σήκω φύγε. Ο Καραμανλής κεραυνοβόλησε τον ταραγμένο Σημίτη. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χειρότερες μέρες για το καλό του λαού.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόταση Ακη για συνεργασίες. Στέλνει μήνυμα απο το Λονδίνο "άλλο ψήφος εμπιστοσύνης, άλλο τι πρέπει να κάνουμε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χτυπούσε" τη ΝΔ για να.. πονέσουν οι δικοί του χθές ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για λύπηση ο πρωθυπουργός. Τον γονάτισε ο Καραμανλής. Τον σνόμπαραν και οι βουλευτές του, δεν τον χειροκρότησαν - έχασε τα λόγια του. "Φωτιά" ο Ακης, άδειασε τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδιοκατοίκηση. Επιβαρύνσεις μέχρι 66% λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σε 100 περιοχές της Ελλάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολα πρίμα πλήν μισθών. Αυξήσεις πραγματικές:5,2% το '97- 1,6% το '98.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανατρέπουν το Μάαστριχτ Σρέντερ-Ζοσπέν. Θετικές επιδράσεις και στην ελληνική οικονομία. Προς αναθεώρηση Σύμφωνα Σταθερότητα και ρόλος Ευρωτράπεζας.

    ΕΣΤΙΑ: Τι δεν είπαν οι δύο αρχηγοί. Τα κρίσιμα θέματα σε δεύτερη μοίρα

    ΤΑ ΝΕΑ: Απάτη δις τριών εταιριών με φάρμακα. Ρήμαξαν ταμεία με υγιείς ασθενείς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αδικούν τη Θεσσαλονίκη και στον Αθλητισμό.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αισιοδοξία για την πορεία όλων σχεδόν των οικονομικών μεγεθών εκφράζει η κυβέρνηση. Εξαίρεση αποτελούν οι μισθοί, ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη εξακολουθούν να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μιλά για "πληθωρισμό κερδών". Εκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επισημαίνει οτι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 5,2% πέρσι, ενώ φέτος και το 1999 θα αυξηθούν μόλις κατά 1,6%".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "την ώρα που η Βουλή καλείται να δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" σε μια κυβέρνηση, που υποστηρίζει οτι μόνο αυτή (με τον περίφημο "μονόδρομο" της οικνομικής της πολιτικής) θα μας βάλει στην ΟΝΕ η "Α" αποκαλύπτει οτι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό, και μάλιστα ενσυνείδητα. Οταν τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου) αποκαλύψαμε οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του εκτιμούσε οτι "δεν μπαίνουμε στην ΟΝΕ" με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, αφού δεν θα εκπληρώνεται τουλάχιστον το κριτήριο του πληθωρισμού, περιμέναμε να δούμε την αντίδραση της κυβέρνησης".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με ύβρεις, απειλές και αστήρικτους ισχυρισμούς αντιδρά ο Ραούφ Ντενκτάς στην απόφαση για έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαίκή Ενωση στις 10 Νοεμβρίου. Στην Αθήνα όμως και τη Λευκωσία ξεκίνησε χθές ένα δεκαήμερο έντονων ζυμώσεων για την ενταξιακή πορία της Κύπρου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "πάνω σε νέες βάσεις τοποθετείται το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδος-Κύπρου μετά τις πρόσφατες κοινές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης", στις οποίες έλαβαν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδος, καθώς και το σύνολο των μονάδων της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα, οι ασκήσεις έλαβαν χώρα μετά την παρατεταγμένη πυραυλολογία για τους S-300 που όπως δείχνουν τα πράγματα, αλλά και η απόρρητη έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στη μαρτυρική Μεγαλόνησο".

    [4] Ψήφος εμπιστοσύνης

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "σχεδόν καθόλου δεν απησχόλησε την χθεσινοβραδυνή συζήτηση της Βουλής, το μείζον θέμα της εντάξεως της Χώρας στην Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Αντ'αυτού, ο ελληνικός λαός άκουσε τον πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για την αποτυχία των κατά καιρούς προγραμμάτων συγκλίσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "εάν εξαιρέσει κανείς τις μακροσκελέστατες δευτερολογίες και τριλογίες του πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως καθώς και ορισμένες γραφικές αναφορές σε κάποιες κατηγορίες... λαϊκών καταστημάτων, κατά τα άλλα η χθεσινή πρώτη βραδιά των συζητήσεων για παροχή ψήφου εμπιστοσύνςη στην Κυβέρνηση κινήθηκε πλήρως στο πλαίσιο των αναμενομένων. Οι δύο πολιτικοί Αρχηγοί (οι κκ Σημίτης και Καρμαανλής ) συμφώνησαν επί των πάτνων... διαφωνώντας - και πράγματι, ουδείς εκ των δύο απέστη των βασικών στρατηγικών στόχων του λεγόμενου εκσυγχρονισμού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "παρά το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σε γενικές γραμμές χαμηλούς τόνους, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής επιτέθηκε προσωπικά κατά του κ. Σημίτη επναλαμβάνοντας τη γνωστή φράση οτι "ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με εκβιαστικά διλήμματα και συχνές επιθέσεις στις δυνάμεις "φθοροποιούς αμφισβήτησης" της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε χθές με την ομιλία του στη Βουλή οτι η απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν ήταν παρά μια σπασμωδική κίνηση αντιπερισπασμού, υπο το βάρος των έντονων εσωκομματικών προβλημάτων που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "καταπέλτης χθές στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κονιορτοποίησε τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού. Απαρίθμησε τις κυβερνητικές αποτυχίες και ανέτρεψε τον ισχυρισμό του Σημίτη οτι δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις επαναλαμβάνοντας την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του. Η πρωθυπουργική ομιλία ήταν χλομή, απογοήτευσε το κυβερνητικό στρατόπεδο που ήταν φανερό οτι αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα".

    [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "πολιτική και όχι στρατιωτική θα είναι η λύση του Κυπριακού τόνισε χθές στο Λονδίνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της ΕΔΕΚ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Αναφερόμενος στο ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο υπουργός Αμυνας εξήρε τη σημασία του καθώς και την άριστη ελληνοκυπριακή συνεργασία ενώ επισήμανε οτι η Κύπρος πρέπει να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στη δική της αποτρεπτική ικανότητα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε είδους πολιτική".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να απουσιάσουν την ώρα που ο πρωθυπουγός ξεκινούσε την ομιλία του χθές στη Βουλή. Παρ'οτι ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ δεν κατάφερε να συγκινήσει τους βουλευτές του, που τον χειροκρότησαν ψυχρά μόνο στο τέλος. Την ίδια ώρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος απο το Λονδίνο εξαπέλυε εσωκομματική τορπίλη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "ο ανασχηματισμός δημιούργησε ανισορροπίες στο σύστημα που ανέδειξε τον κ. Κ. Σημίτη στην εξουσία. Στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος ο πρωθυπουργός δεν θα έχει πλέον ένθερμους υποστηρικτές, υπουργούς VIPs της κυβέρνηση που ήταν δίπλα του στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος και της πρωθυπουργίας. Δεν είναι μόνο οι "βαρόνοι" της κυβέρνησης που δεν είναι πλέον δεδομένοι για τον κ. Σημίτη, αλλά και η δίβουλη στάση βουλευτών που έχουν καταγραφεί στο "εκσυγχρονιστικό μπλόκ".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "την ανάγκη να εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ μια ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία μέχρι τις επόμενες εκλογές, επισημαίνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Απο το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έστειλε μήνυμα για τις συνεργασίες που το κυβερνών κόμμα πρέπει να επιδιώξει. Αναγκαίο θεωρεί να διαμορφωθούν εκ νέου προοπτικές σύγκλισης με άλλες δυνάμεις, όχι μόνο σε κοινωνικό ή συνδικαλιστικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Στο διιάστημα που μεσολαβεί ως το Συνέδριο θα υπάρξουν κατά την έκφραση του υπουργού -"πολύ δυναμικές διεργασίες".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "οι τόνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνουν εν όψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας, ενώ όλες οι πλευρές του κόμματος εκτιμούν οτι η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί μέχρι και το συνέδριο τον προσεχή Μάρτιο. Λίγο μετά τη συνέντευξή του προς "Το Βήμα", όπου για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το θέμα να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος ξεκαθαρίζει απο την πλευρά του οτι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης δεν πρέπει και δεν μπορεί να λύσει τα άλλα θέματα που απασχολούν το ΠΑΣΟΚ".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 2 November 1998 - 9:05:41 UTC