Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η πορεία του Χρηματιστηρίου
  • [3] Γιουγκοσλαβική κρίση
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ευρωεκλογές
  • [6] Χτύπημα "17Ν"

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ευρωεκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το "χτύπημα" της "17Ν" στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πανικός για τον πόλεμο και τις εκλογές. Η κυβέρνηση ανησυχεί και παίρνει μέτρα. Μείωση τιμών σε καύσιμα, είδη διατροφής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πλαστά πτυχία. "Βιομηχανία" έχουν στήσει απατεώνες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δίωξη για απάτη 1,5 δις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στο έλεος της Τουρκίας. "Αρχισαν τα όργανα" για το Αιγαίο. Φώναξε, σκύψαμε, τελειώσαμε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τζίρος 50 τρις στο Χρηματιστήριο. Τρελά λεφτά πέφτουν στη Σοφοκλέους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί η Μαφία του πετρελαίου. Παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο οι υπεύθυνοι των 8 μεγαλύτερων εταιριών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ραγίζει το ΝΑΤΟ. Διαφωνία Κλίντον -Μπλέρ. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διακοπή των βομβαρδισμών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετοιμασθείτε για ολοκαύτωμα. Επιβεβαιώνεται η "Β" σε όλες τις προβλέψεις της. Αφανίζουν τη ζωή στα Βαλκάνια καίγοντας και ακρωτηριάζοντας χιλιάδες ανθρώπους.

    ΕΘΝΟΣ: Ετοιμη για άλμα η Σοφοκλέους. Για 3 λόγους βλέπει τώρα τις 5.000 μονάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το Βυτιοφόρον... ο "Αχόρταγος" θα πάνε στις Βρυξέλλες. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοντάρουν δυσφημιστικά "σπότ" στις ευρωεκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέος κύκλος υποχωρήσεων, ενώ η Αγκυρα ετοιμάζει θερμό καλοκαίρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αέρας τριών ορόφων με νέο συντελεστή δόμησης. Προεκλογική παροχή Λαλιώτη με πρόσχημα κοινωνικές ανάγκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανταρσία του Πενταγώνου. Και τα γεράκια ξεσπούν κατά της Ολμπράϊτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ποιοί υπουργοί μετακινούνται. Η "Ε" αποκαλύπτει τα σχέδια για τον ανασχηματισμό. `

    ΕΣΤΙΑ: Ολα κρίνονται αυτή την εβδομάδα. Διπλωματική λύσις ή χερσαία επέμβασις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κυνικοί διάλογοι στο ΝΑΤΟ για τη σφαγή. "Ολα πήγαν καλά".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χωρίς έλεος. Μετά το στρατηγό Κλάρκ, Ολμπράϊτ και Κούκ ζητούν ένταση των βομβαρδισμών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αδιαλλαξία. Μιλόσεβιτς και ΝΑΤΟ σκληραίνουν στη στάση τους.

    [2] Η πορεία του Χρηματιστηρίου

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές αιμοδοτούν με κεφάλαια το Χρηματιστήριο και το σπρώχνουν απο ρεκόρ σε ρεκόρ. Με τη δυναμική παρέμβαση περίπου 500.000 νέων επενδυτών, που γνώρισαν τη Σοφοκλέους φέτος και άλλων 400.000, που μπήκαν πέρσι και σε συνδυασμό με το δυναμισμό τριών τουλάχιστον κλάδων (τραπεζικός, κατασκευαστικός, πληροφορική) προετοιμάζεται το νέο άλμα. Οι ειδικοί βλέπουν τώρα και τις 5.000 μονάδες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ξεπερνά κάθε προηγούμενο ο τζίρος των συναλλαγών στη Σοφοκλέους, αφού προβλέπεται να αγγίξει τα 50 τρις δραχμές στο τέλος της φετινής χρονιάς. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, προκύπτει και απο τις επισημάνσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρύ, ο οποίος προβλέπει οτι το 1999 τα έσοδα του κράτους απο τους φόρους των συναλλαγών (0,3%) θα είναι 130 έως 140 δις δραχμές".

    [3] Γιουγκοσλαβική κρίση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "οι απάνθρωπες δηλώσεις του στρατηγοόυ Κλάρκ, οτι το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς γνωρίζοντας οτι θα σκοτώνει αμάχους, δεν μπορούν να κρύψουν τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του φιλοπόλεμου Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των διστακτικών στρατηγών του Πενταγώνου, που δεν επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των ελικοπτέρων "Απάτσι", ούτε τις έντονες ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας, οι οποίες αναζητούν εναγωνίως διπλωματική λύση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "τα πρώτα σοβαρά ρήγματα άρχισαν να εμφανίζονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Μάσιμο ντ'Αλέμα, ο οποίος δέχεται κλιμακούμενες πιέσεις απο τα αριστερά κόμματα του κυβερνώντος την Ιταλία συνασπισμού τάσσεται υπέρ της άμεσης υπο προϋποθέσεις κατάπαυσης των βομβαρδισμών και ο γερμανός καγκελάριος κ. Σρέντερ φέρεται να επείγεται τώρα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πολλά διπλωματικά ταξίδια, πολλές ειρηνευτικές προτάσεις, αλλά λίγες έως ελάχιστες ελπίδες ειρήνης. Αυτή είναι η εικόνα των τελευταίων ημερών στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας που φαίνεται πως εισέρχεται στην πιο σκληρή του φάση, με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ενώ ολοκληρώνεται και ο δεύτερος μήνας απο της ενάρξεως των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, τα πάντα αναμένεται οτι θα κριθούν αυτή την εβδομάδα: 'Η θα δρομολογηθούν διπλωματικές διαδικασίες βάσει των νέων πρωτοβουλιών της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και ίσως των ελληνικών προτάσεων περί 48ώρου εκεχειρίας, ή θα ριφθή οριστικώς ο κύβος για χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "στο... έλεος της Τουρκίας δείχνει να κινείται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη σχεδιαζόμενη τουρκική επίθεση. Με τις "πλάτες" των γνωστών "δυτικών κέντρων" η Ελλάδα βρίσκεται -αυτή την κρίσιμη περίοδο- στο "στόχαστρο" της Αγκυρας. Και η ελληνική κυβέρνηση απλώς... "σκύβει".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "σύγχυση, ανευθυνότητα και κομματικός καιροσκοπισμός χαρακτηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στα μεγάλα εξωτερικών και εθνικά θέματα και τις κρίσιμες και πονηρές αυτές ώρες. Ενώ τα Βαλκάνια φλέγονται, οι κρατούντες αυτοπαρουσιάζονται σαν κοράκια που θα πέσουν πρώτα στο πτώμα των γειτόνων μας. Ενώ υπογράφουν τις αποφάσεις έναρξης, συνέχισης και έντασης των βομβαρδισμών εμφανίζονται με αντιπολεμικά συνθήματα. Ενώ η Αγκυρα προκαλεί με ενέργειες που προδίδουν προθέσεις έντασης, αυτοί ονειρέύονται ελληνοτουρκική συνεργασία για ανοικοδόμηση των Βαλκανίων και ψάχνουν για νέες "επιτροπές σοφών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "το θέμα των βραχονησίδων επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα απο ένα γάμο και μια παρεξήγηση (καθώς αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι η τελετή θα γινότα σε ένα βράχο ακριβώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο). Τελικά, η παρεξήγηση λύθηκε και ο γάμος έγινε, αλλά στο μεταξύ, πρόλαβαν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Μπουλέντ Ετσεβίτ να επαναφέρουν τις τουρκικές διεκδικήσεις για τις βραχονησίδες και το Αιγαίο".

    [5] Ευρωεκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το πρώτο "χτύπημα κάτω απο τη ζώνη" απο τον Κ. Καραμανλή περιμένει ο ιθύνων νούς της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης για να περάσει στην αντεπίθεση ενόψει των ευρωεκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "είς οτι αφορά την Ευρωκάλπη και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ο Ελληνικός λαός δεν καλείται να υπερψηφίσει το θεωρούμενο μεταξύ των, "καλύτερο" αλλά το..ολιγότερο χειρότερο! Τούτο δεν μας το συστήνει κάποιος τρίτος, αλλά αυτά τα ίδια τα "κόμματα Εξουσίας" το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που προτίθενται να φθάσουν "καταλασπωμένα" στην 13η Ιουνίου και στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "καθώς έχουμε μπεί πλέον στην τελική ευθεία για τη μάχη της 13ης Ιουνίου, τα κομματικά επιτελεία με βάση κυρίως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες δειλές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης. Το στοιχείου που κυριαρχεί στις εκτιμήσεις αυτές είναι η... επιφύλαξη, καθώς όλοι συμφωνούν οτι υπάρχουν το λιγότερο τρείς αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους, στο εκλογικό αποτέλεσμα: ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο βαθμός αποχής και το κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει στο εκλογικό σώμα το κλίμα πόλωσης που επιχειρούν να δημιουργήσουν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα για να εμποδίσουν τη μεταφορά ψήφων προς τα μικρότερα".

    [6] Χτύπημα "17Ν"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "η 17Νοέμβρη, για την οποία οι Αμερικανοί πάντα είχαν στοιχεία ανεπίσημα και ποτέ επίσημα, ανέλαβε για καλά την δυσφήμιση της Ελλάδας παντού στον κόσμο. Χθές τη γλίτωσε απο θαύμα ο Γερμανός πρέσβης, εναντίον του οποίου έριξε μια ρουκέτα στο σπίτι του στο Χαλάνδρι. Ευτυχώς, η ρουκέτα βρήκε πρώτα ένα δέντρο και δεν διέλυσε το σπίτι. Διέλυσε απλώς το νευρικό σύστημα του Γερμανού πρεσβευτή, ο οποίος υπέστη ισχυρό σόκ και αναμένεται ομοβροντία εναντίον του τουρισμού στην Ελλάδα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "τους "μεγάλους" του ΝΑΤΟ έχει βάλει στο στόχαστρό της η οργάνωση "17Ν", η οποία χτύπησε και πάλι με δύο ρουκέτες- φάντασμα, αυτήν τη φορά, την οικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. Αυτή η επίθεση έρχεται μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, οι οποίοι εφιστούσαν την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση για αύξηση μέτρων φύλαξης σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, καθώς είχαν υποψίες για κλιμάκωση τρομοκρατικών ενεργειών απο τη "17Ν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "το τέταρτο χτύπημα της "17Νοέμβρη" μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβίας, ήταν γεγονός. Παρά τα δρακόντεια μέτρα φρούρησης της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη και τις συνεχείς περιπολίες σε έναν απο τους πιο πολυσύχναστους δρόμους, η "17Νοέμβρη" κατάφερε για μια ακόμη φορά να αιφνιδιάσει και να πλήξει τον στόχο της".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 May 1999 - 12:48:01 UTC