Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διπλωματικές προσπάθειες
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση - Μικροεπενδυτές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία και οι ευρωεκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τζόγος με τις ΔΕΚΟ στη Σοφοκλέους. Με ιδιωτικό προσωπείο τις βγάζουν για εισπράξεις στο Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ολες οι ΔΕΚΟ στη Σοφοκλέους. ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ με ιδιωτικά κριτήρια..Αλλάζουν τα πάντα στις κρατικές επιχειρήσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σκαλίζουν τα προσωπικά. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: εν ονόματι του αποπροσανατολισμού.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Νέα πλήγματα στην Οικονομία απο χθές και για τους επόμενους μήνες σε Χρηματιστήριο, Τουρισμό και εξαγωγές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Αλλάζουν όλα στις ημι-δημόσιες επιχειρήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Το ΝΑΤΟ ισοπεδώνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ανοίγει το δρόμο για χερσαίες επιχειρήσεις. Χλιαρή υποδοχή των προτάσεων Ιταλίας, Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν όλα στην οικοδομή. Χτίζουν τώρα και στα μη άρτια οικόπεδα. Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ευρώπη ζητεί (πλήν Βρετανίας) ειρήνη. Ετοιμος για "αξιοπρεπή συμφωνία" ο κ. Μιλόσεβιτς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στα κρυφά όπλα και φέρετρα. Σβήνουν τους κωδικούς των υλικών με σπρέϊ. Η "Β" αποκαλύπτει την παραχώρηση και του Ελληνικού σε ΝΑΤΟ-UCK.

    ΕΘΝΟΣ: Η Αθήνα το 2004. Το νομοσχέδιο για την Ολυμπιάδα. Το οριστικό σχέδιο για το πού, πώς και πότε θα γίνουν τα έργα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απόβαση με... μπανιερό επεχείρησαν οι Τούρκοι στα Ιμια. Νέα παιχνίδια της Αγκυρας στις βραχονησίδες μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 43.152 νέες προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακουμπάνε το DNA της 17Ν. 8 κηλίδες αίματος, πρώτο ίχνος της οργάνωσης. Κηλίδες αίματος και στο κλεμμένο ΙΧ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τηλεοπτικός "πόλεμος" ξέσπασε στο Αιγαίο. Απαράδεκτη εκμετάλλευση του ζητήματος των βραχονησίδων.

    ΕΣΤΙΑ: Εκλογές αδιαφορίας. Ενα 25θήμερο προ της διεξαγωγής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτο βέτο στον πόλεμο. Γερμανία και Ιταλία λένε "όχι" στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένουν στον πόλεμο. Και τουρκικά μαχητικά προστίθενται στη δύναμη του θανάτου.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επί γής κόλαση" υπόσχονται οι Γιουγκοσλάβοι στο ΝΑΤΟ εάν γίνει εισβολή στο Κόσοβο.

    ΝΙΚΗ: Παίζουν εν ου παικτοίς. Τουρκικό θέατρο για γερά νεύρα στο Αιγαίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να γυρίσει πίσω το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής". Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για οτι συμβεί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΕΚΟ τέλος. Γίνονται όλες ανώνυμες εταιρίες, ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γκρίζοι Λύκοι ψάχνουν... γκρίζες ζώνες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αιγαίο: θερμές γελοιότητες. Η Τουρκία επιστρατεύει "δημοσιογράφους" για να συντηρεί την ένταση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι Τούρκοι. Νέα τουρκική πρόκληση χθές στα Ιμια.

    [2] Διπλωματικές προσπάθειες

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "όλα δείχνουν οτι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης είναι θέμα ημερών και η Ευρώπη (πλήν Βρετανίας) εργάζεται ήδη συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Σ. Μιλόσεβιτς φέρεται έτοιμος να δεχθεί συμβιβασμό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "το ελληνικό προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο η Αθήνα προσδοκά ν'αποτελέσει τη "φόρμουλα" εκείνου που θα κληθείνα προσυπογράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να κυριαρχήσει στις σημερινές κρίρισμες συναντήσεις τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Ρώσου ομολόγου του σήμερα στο Ελσίνκι, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, τον Πρόεδρο της Φιλανδρίας και το Ρώσο διαμεσολαβητή Τσερνομίρντιν".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "καμία διπλωματική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιστρέψει το γενικό κλίμα που έχει εδραιωθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο υπο την αιγίδα ΗΠΑ και Βρετανίας συνεχίζει τους εντατικούς βομβαρδισμούς μέχρι να αποδεχθεί τους όρους του ο Σλ. Μιλόσεβιτς. Παρά τις πολλαπλές διπλωματικές συναντήσιες χθές και σήμερα μεταξύ των κ. Ντ' Αλέμα, Σρέντερ, Αχτισάαρι, Τσερνομίρντιν και τη χθεσινή συνεδρίση των δεκαπέντε υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καμία μεταβολή δεν διαπιστώνεται στις επίσημες θέσεις της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "μία ακόμη "ύστατη προσπάθεια" για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου κατεβλήθη και χθές στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση έγινε στο μεσημβρινό γεύμα των υπουργών των "15" με τη συμμετοχή του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του Αλβανού ηγέτη Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Το γενικό κλίμα χαρακτηρίσθηκε θετικό".

    [3] Ευρωεκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "σε ένα ακραίο πολιτικό ατόπημα οδηγούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εν όψει των ευρωεκλογών και προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη απο τους βομβαρδισμούς, απειλούν ο ένας τον άλλον, με τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων απο τη ζωή των πολιτικών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σπανίως σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσιες -είτε για το Εθνικό είτε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- επικρατούσε τέτοια αδιαφορία ένα μόλις 25θήμερο προ της διεξαγωγής τους. Υπο άλλας συνθήκας, η διενέργεια ακόμη και των ευρωεκλογών θα συνεκέντρωνε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σήμερα, το γεγονός "χάνεται" μέσα στην τρέχουσα ειδησεογραφία και περνά σχεδόν απαρατήρητο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "αποχή απο όλες τις κομματικές εκδηλώσεις, έως τις Ευρωεκλογές, όλων των στελεχών που πρόσκεινται στην ομάδα του Ακη Τσοχατζόπουλου εισηγούνται οι συνεργάτες του υπουργού Αμυνας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να συγκροτήσει το ευρωψηφοδέλτιο με άτομα καθαρά του δικού του "κλίματος" και του Κ. Λαλιώτη".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "το "3" είναι ο μαγικός αριθμός για μεγάλα και μικρά κόματα στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ θα "πανηγυρίσει" εάν μειώσει τη διαφορά του με τη ΝΔ λίγο κάτω απο τις τρείς μονάδες. Η ΝΔ θα θεωρήσει μεγάλη νίκη, εάν καταφέρει να διατηρήσει την "ψαλίδα" ανοιχτή και να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με κάτι περισσότερο απο τρείς μονάδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "κλειστά εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το όνομα του νέου Ελληνα κομισάριου. Η επιλογή είναι δύσκολη, καθώς συναρτάται με το χαρτοφυλάκιο που θα προσφέρει στην Ελλάδα ο κ. Πρόντι και θα πρέπει να προσαρμόσει ο κ. Σημίτης με τις ελληνικές απαιτήσεις".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "στο κενό έπεσε καιη χθεσινή προσπάθεια της Αγκυρας να προκαλέσει ένταση, αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία στο σύμπλεγμα των Ιμίων. Σκάφος του Λιμενικού εμπόδισε Τούρκους "δημσιογράφους" να αποβιβασθούν σε βραχονησίδα, αλλά είανι σαφές οτι είανι πρακτικά αδύνατο και πολιτικά χωρίς νόημα η συνεχής φύλαξη όλων των εληνικών βραχονησίδων".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ένα σύντομο αλλά αρκετά περίπερχο επεισόδιο σημειώθηκε χθές στη θαλάσσια περιοχή των νήσων Ιμια, πιθανότατα ως μια "απάντηση" των Τούρκων στο γάμο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε μια απο τις βραχονησίδες του Αιγαίου, τη νησία "Πλατύ". Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το επεισόδιο έληξε γρήγορα, με την απομάκρυνση των δύο πλοιαρίων προς τα τουρκικά θαλάσσια ύδατα, απο τα οποία συνεχώς επόπτευε το γεγονός τουρκική ακταιωρός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "απόβαση- παρωδία επεχείρησαν, για δεύτερη φορά εντός ελαχίστων 24ωρων, Τούρκοι "δημοσιογράφοι" στα Ιμια, δημιουργώντας εκ νέου σκηνικό Ιανουαρίου του 1996. Μεσούτνος του πολέμου στην Χερσόνησο του Αίμου και παραβιάζοντας το άτυπο "μορατόριουμ" στο οποίο περιήλθαν τα ελληνοτουρκικά τους δύο τελευταίους μήνες, το ίδιο διαπλεκόμενο σύμφυρμα πολιτικών και "δημοσιογράφων" της Αγκυρας που έφερε το Αιτάιο προ τριετίας στα πρόθυρα φονικοτάτου πολέμου, επιχειρεί να επαναδημιουργήσει τετελεσμένα στις κατά την έκραση του επεκτατισμού της γειτονικής χώρες "Γκρίζες Ζώνες".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "κατά την πάγια τακτική της, η Τουρκία επιχειρεί να παρακάμψει τα οξυμένα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα μέσω της δημιουργίας εντάσεων στο Αιγαίο. Τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα στην Αγκυρα αδυνατούν να βρούν λύσεις σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η κόντρα του Ετζεβίτ με τουςισλαμιστές κορυφώνεται, οι στρατοκράτες καταφεύγουν στο "ξαναζεσταμένο φαγητό" όπω ςτο χαρακτήρισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, των Ιμια και της αμφισβήτησης των ελληνικών βραχονησίδων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "σκηνικό Ιμίων, επιχείρησαν να στήσουν χτές πριν το μεσημέρι δύο τουρκικά καϊκια, οπου επέβαινε πολυπληθής ομάδα Τούρκων πολιτών με δημοσιογραφική περιοβολή, όταν υποτην κάλυψη τουρκικής ακταιωρού επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Ιμια. Ελληνικό ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος πλησίασε τα τουρκικά καϊκια τα οποία στη συνέχεια απομακρύνθηκαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "το δρόμο... προς τη Χάγη έδειξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στους προβοκάτορες της Αγκυρας που εντείνουν τις προκλήσεις το τελευταίο 48ωρο με έμπρακτες αμφισβητήσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στη "γκρίζα ζώνη" των Υμίων".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "με τη συνεισφορά των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ένθεν κακείθεν του Αιγαίου διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα σκηνικό κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκάις με αφορμή το γάμο στη βραχονησίδα Πλατύ. Για αναμενόμενο σχέδιο της Αγκυρας, με στόχο την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, κάνει λόγο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επισημαίνει οτι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν είναι δυαντόν να ασκείται απο ιδιώτες".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "νέα πλήγματα δέχεται απο χθές η ελληνική οικνομία με την απόφαση για νέους σκληρούς βομβαρδισμούς και την απειλή για χερσαίες επιχειρήσεις. Σε τρείς κυρίως τομείς, οι συνέπειες θα κοστίσουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα (Χρηματιστήριο, Τουρισμός, Εξαγωγές ) διαψεύδοντας τις προσδοκίε ςαρμόδιων υπουργών όπως οι κκ Παπαντωνίου, Βενιζέλος και Παπανδρέου οτι οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου θα ήταν μικρές και περιορισμένες, εάν είχε τελειώσει στα μέσα Μαϊου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "ακόμη μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε νεφέλωμα φημολογιών και παραποιημένων ή διογκωμένων γεγονότων με στόχο τη δημουργία πανικού στο επενδυτικό κοινό και τη διαμόρφωση νέων ελκυστικών τιμών στις μετοχές. Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε υπο τη σκιά της πτώσης του Dow Jones την Παρασκευή, γεγονός που είχε ως συνέπεια την πίεση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών που με τη σειρά τους πίεσαν και τη Σοφοκλέους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "οι ανεξέλεγκτες φήμες για "θερμό" επεισόδιο στα Ιμια, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, επέφεραν ισχυρούς κλυδωνισμούς στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ούτως ή άλλως έδειχνε ώριμη να "διορθώσει" και αναζητούσε τις αφορμές".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "φήμες μεγάλου βεληνεκούς "βομβάρδισαν" χθές τη Σοφοκλέους. Παρέσυραν χιλιάδες μικροπενδυτές που πουλούσαν ακόμη και στα limit down με αποτέλεσμα η λήξη της συνεδρίασης να βρεί το γενικό δείκτη στις 3.936,59 μονάδες με απώλειες 2,37% και τους μικρομετόχους χαμένους κατά αρκετά δις δραχμές. Η απομάκρυνση αποτη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων δύο ταχύπλοον με Τούρκους δημοσιογράφους απο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, μετατράπηκε σε "θερμό επεισόδιο" που επέτεινε τη νευρικότητα στο χρηματιστήριο".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση τιμών κατά 2,37% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι νέοι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων, τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρίων, η έκθεση ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία και οι εκτιμήσεις για μείωση του αριθμού τουριστών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κατασκευαστικές εταιρίες: Οι "παντρεμένοι" παίρνουν τα δισ! ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παιχνίδια" με φήμες στη Σοφοκλέους - Στόχος οι μικροεπενδυτές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τι προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα - Προβλέψεις για πρόσθετα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στον αστερισμό της FED οι αγορές - Αρνητικές επιρροές σε μετοχές - δραχμή - ομόλογα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Φρενάρουν τη Σοφοκλέους τα σενάρια επιδείνωσης της κρίσης - Θα συνεχιστούν οι έντονες διακυμάνσεις".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση - Μικροεπενδυτές

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει: "Αξιοθαύμαστη ψυχραιμία επέδειξαν χθες οι μικροεπενδυτές. Με τη στάση τους ακύρωσαν τα σχέδια όσων επεδίωκαν με ψευδείς φήμες να τους ωθήσουν σε μαζικές πωλήσεις. Ετσι περιορίστηκαν στο 2,37% οι μεγάλες απώλειες του δείκτη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 215 δισ. δρχ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 May 1999 - 7:42:53 UTC