Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φονικός σεισμός στην Τουρκία
  • [3] Μέτρα κατά του πληθωρισμού
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ελάχιστες ρευστοποιήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο φονικός σεισμός στη βορειοδυτική Τουρκία, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα μέτρα κατά του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΤΡΟΜΟΣ 7,8 ρίχτερ στην πόρτα μας. Χιλιάδες οι νεκροί στην Τουρκία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μεγάλος σεισμός στο Αιγαίο. Δραματική προειδοποίηση σεισμολόγων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρέμουν νέο σεισμό. Η Ελλάδα στην εμβέλεια του ρήγματος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το ρήγμα που μας... ενώνει. Τραγωδία στην Τουρκία. Ανησυχία για το Αιγαίο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκατόμβη. Θα περάσουν τους 2.000 οι νεκροί στην Τουρκία.

    Η ΑΥΓΗ: Παγκόσμια συγκίνηση για την τουρκική τραγωδία. Ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές ο σεισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώστε τώρα λύση για τα αυθαίρετα. Νομαρχίες και δήμοι πιέζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δώδεκα επικίνδυνοι μήνες. Πώς επηρεάζει το τόξο του Βορείου Αιγαίου ο σεισμός στην Τουρκία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόλαση. 7,8 ρίχτερ. 2.300 νεκροί. 10.000 τραυματίες. Πολλοί αγνοούμενοι. Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία.

    ΕΘΝΟΣ: Ασπίδα μας το Αιγαίο στο φονικό ρήγμα της Ανατολίας. Οι Ελληνες επιστήμονες εξηγούν και καθησυχάζουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σάλος με το "ΥΠΕΡΘΕΕ" του Αρχιεπισκόπου. Ευρύτατη σύσκεψη Μητροπολιτών σε νησί του Αιγαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόνος-Αίμα συντρίμμια. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η βορειοδυτική Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι τρέμουν οι Ελληνες σεισμολόγοι. Πάνω απο 2.000 οι νεκροί και 11.000 οι τραυματίες απο το φοβερό σεισμό στην Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η άλωση της πόλης! Τρομακτική η καταστροφή. Πάνω απο 2.000 οι νεκροί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δυναμική στροφή στα ισχυρά χαρτιά της βιομηχανίας. Που επενδύουν οι ξένοι - Τι αγοράζουν οι Ελληνες θεσμικοί.

    ΕΣΤΙΑ: Οι σεισμοί του 20ου αιώνος. Ιδιαίτερη έξαρσις τα τελευταία έτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία απο την ισχύ του σεισμού. Με μέγεθος 6,7 ή 7,8 R και 2.000 νεκρούς στην Τουρκία, ο Εγκέλαδος απειλεί και το Αιγαίο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νύχτα Αποκάλυψης. Ξεπέρασαν κατά πολύ τους χίλιους οι νεκροί, τους 10 χιλιάδες οι τραυματίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το ρήγμα φτάνει ως το Αιγαίο. Περιμένουν μετασεισμούς μέχρι 6,5 ρίχτερ.

    ΝΙΚΗ: Ηρθαν και τα "παράγωγα". Και νέα αγορά ανοίγει στη Σοφοκλέους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βιβλική καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φόβοι για νέο χτύπημα. 2.000 οι νεκροί.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στη γειτονιά μας. Εφυγε το πρώτο καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθεις απο την Ελλάδα.

    [2] Φονικός σεισμός στην Τουρκία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε επιφυλακή βρίσκονται μετά τον χθεσινό φονικό σεισμό στην Τουρκία, που ακόμα μετράει τους νεκρούς της, οι Ελληνες επιστήμονες, καθώς το επίκεντρο έρχεται πιο κοντά στη χώρα μας. Ταυτόχρονα μας καθησυχάζουν και εξηγούν γιατί το Αιγαίο αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική θωράκιση σε περίπτωση δόνησης ανάλογου μεγέθους".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "νύχτα, την ώρα που ο άνθρωπος αισθάνεται πιο αδύναμος, χτύπησε ο Εγκέλαδος την Τουρκία. Χωριά, ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κύμα συγκίνησης - απο την τόσο συχνά χτυπημένη απο τους σεισμούς μακρινή Ιαπωνία έως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "ο ισχυρότατος σεισμός που συγκλόνισε χθές τα ξημερώματα την Τουρκία, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες καθώς και άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων στα ερείπια, ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ελληνες σεισμολόγους. Οι ειδικοί επιστήμονες φοβούνται τη "μετανάστευση" της σεισμικής δράσης στον ελλαδικό χώρο και ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των προσεισμικών μέτρων ετοιμότητας στη χώρα μας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "με τον τρόμο ενός νέου σεισμού ζούν οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Τουρκίας, μετά το ισοπεδωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή της Νικομήδειας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, που είχε ισχύ σχεδόν 7 βαθμούς Ρίχτερ και απολογισμό που άγγιζε αργά χθές το βράδυ τους 1.200 νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σαν ατομική βόμβα χτύπησε (τρείς τη νύχτα) την Τουρκία ο φονικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ. Οι νεκροί, που μέχρι τα μεσάνυχτα έφθαναν τους 2.033, είναι βέβαιο οτι θα αυξηθούν σε εφιαλτικά νούμερα. Οι 11.000 τραυματίες, όπως υπολογίζουν οι αρχές, μπορεί να φθάσουν τους 20.000. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "η ελληνική κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί κυριολεκτικά απο την εθνική τραγωδία της Τουρκίας. Το τρομερό πλήγμα που δέχθηκε η γειτονική χώρα, οι αμέτρητοι νεκροί, οι χιλιάδες τραυματίες, το εφιαλτικό μαρτύριο των εγκλωβισμένων μέσα στα ερείπια, δεν άφησαν κανέναν Ελληνα ασυγκίνητο. Ολοι χθές και σήμερα είχαν στρέψει το νού και την καρδιά τους στη γείτονα χώρα, και προς στιγμήν λησμονήθηκαν τα πάθη που προκαλούν οι πολύχρονες αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας κατά της Ελλάδος και η επεκτατική στάση της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε η Τουρκία στον Εγκέλαδο, που έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους του δυτικου'τμήματος της χώρας προκαλώντας καταστροφή και ερήμωση. Ο σεισμός, που έπληξε την πυκνοκατοικημένη δυτική Τουρκία στις 3 χθές τα ξημερώματα και προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους απο χίλιους ανθρώπους, θεωρείται απο τους σεισμολόγους ένας απο τους χειρότερους των τελευταίων είκοσι ετών".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "το ρήγμα της Β. Ανατολίας που προκάλεσε τον σεισμό στην Τουρκία φτάνει έως το Αιγαίο. Η δραστηριότητά του στη γειτονική χώρα είναι συνεχής, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πως πιθανές σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα δεν θα είναι το ίδιο καταστροφικές".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "επαγρύπνηση και ενεργοποίηση των προσεισμικών μέτρων ετοιμότητας στην Ελλάδα προτείνει ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαζάχος, ενώ το ίδιο εδήλωσε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου των Αθηνών κ. Γ. Σταυρακάκης, τονίζοντας οτι "τίποτε δεν αποκλείει, μεσοπρόθεσμα (6 μήνες - 1 έτος) να υπάρξη διέγερση του σεισμικού τόξου στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο συνορεύει κατά κάποιο τρόπο με το τόξο σεισμών της Ανατολίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "τον όλεθρο, τον πόνο και την καταστροφή σκόρπισε ο ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ που έπληξε νωρίς χθές το πρωί τη βορειοδυτική Τουρκία. Η καταστροφή είναι βιβλική. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στις περιοχές Irmet, Νικομήδειας και της Ανατολικής Κωνσταντινούπολης κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, καταπλακώνοντας χιλιάδες άτομα".

    [3] Μέτρα κατά του πληθωρισμού

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "εντονότατο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλούν οι εξελίξεις στο χώρο των καυσίμων, καθώς αφενός η άνοδος των διεθνών τιμών συνεχίζεται και αφετέρου στην Ελλάδα οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και σε πολλά επίπεδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "σε πραγματικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς συνεχίζουν για έκτη συνεχή εβδομάδα την φρενήρη άνοδό τους. Σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει και νέα αύξηση στις τιμές της βενζίνης, η οποία εκτιμάται οτι θα κινηθεί στα επίπεδα των 2 δρχ ανα λίτρο, γεγονός το οποίο εξανεμίζει πλέον πλήρως τα όποια ωφελήματα ανέμενε το οικονομικό επιτελείο απο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η άνοδος του πληθωρισμού εξ αιτίας της ραγδαίας ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου που ξεπέρασαν τα 21 δολάρια το βαρέλι είναι το κύριο πρόβλημα που θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό και σήμερα το πρωί λίγες ώρες μετά την επάνοδό του απο την Σίφνο. Ο κ. σημίτης σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβάλει επιτέλους το πολυσυζητημένο ΠΛΑΦΟΝ στις τιμές των καυσίμων, προκειμένου να περιορίσει τον καλπασμό τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "κάτω απο το βάρος των απανωτών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων που η "ελεύθερη αγορά" καθιστά ανεξέλεγκτες και των επαπειλούμενων αλυσιδωτών συνεπειών στον πληθωρισμό τόσο απ'αυτές καθεαυτές τις τιμές των καυσίμων όσο και απο ενδεχόμενες αυξήσεις σε μια σειρά απο προϊόντα και υπηρεσίες, θα συνέλθει την Παρασκευή η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τις τιμές των καυσίμων και τον πληθωρισμό".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "υγρόν πύρ που αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις και απειλεί το κριτήριο του τιμαρίθμου αποτελούν οι νέες τιμές των καυσίμων, που θα ανακοινωθούν σήμερα αυξημένες κατά 1,5 έως 2,5 δραχμές το λίτρο. Οι παρεμβάσεις των κκ Βενιζέλου και Παπαντωνίου στις αρχές του μηνός αποδείχθηκαν κοντόφθαλμες και αναποτελεσματικές".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "και νέες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθεί οτι θα ισχύσουν απο σήμερα το απόγευμα, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας τα 21 δολάρια το βαρέλι. Η όλη εξέλιξη ανησυχεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση που προσπαθεί να "τιθασεύσει" τον πληθωρισμό και προσανατολίζεται, εκ των πραγμάτων στην επιβολή πλαφόν ή στην περαιτέρω μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μετά τις μετοχές, τα παράγωγα. Σε δέκα μέρες ανοίγει τις πύλες του στο επενδυτικό κοινό το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών με διαπραγμάτευση σε πρώτη φάση έξι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τα οποία σε ένα σημαντικό βαθμό θα λειτουργούν ως "συγκοινωνούνται δοχεία" με τη διαπραγμάτευση που γίνεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "τα στοχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παρότι ενισχυτικά της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, δεν ανησύχησαν τη Γουόλ Στρίτ, η οποία ξεκίνησε χθές με δύναμη για να διατηρηθεί αργότερα απλώς σταθερά πάνω απο τις 11.000 μονάδες, ενώ στην Αθήνα η Σοφοκλέους για μια ακόμα φορά έδειξε να κυριαρχείται απο το μέγα πάθος των επενδυτών, που δεν επιτρέπουν πια ούτε τις απλούστερες των διορθώσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "μεγάλες εισροές κεφαλαίων στις μετοχές των ισχυρών βιομηχανικών ομίλων της χώρας σημειώνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις της Σοφοκλέους, δίνοντας ώθηση στο Δείκτη προς τις 5.000 μονάδες. Απο την αρχή του μήνα σημαντικές αποδόσεις παρουσιάζουν τα blue chips που περιλαμβάνονται στο Δείκτη FTSE-20 με εξαίρεση τους τραπεζικούς τίτλους, που έχουν μείνει ακόμη πίσω και αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία του Χρηματιστηρίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "λίγα δευτερόλεπτα πριν απο το κλείσιμο των εργασιών του Χρηματιστηρίου, μ'ένα θεαματικό φίνις, η Σοφοκλέους "γιόρτασε" το 40ο ρεκόρ ανόδου απο τις αρχές του χρόνου, επιτυγχάνοντας νέα ιστορικά επίπεδα του Γενικού Δείκτη στις 4.889,65 μονάδες και τζίρο 243,4 δις δρχ. Εν τω μεταξύ, έρευνα - κόσκινο για άλλες 15 μετοχές "φούσκες" πραγματοποιεί ο εισαγγελέας οι οποίες παρουσιάζουν ύποπτα σκαμπανεβάσματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "παρά το "χαλινάρι" των ρευσοποιήσεων που έριξαν χθές μεγάλοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, η αγορά της Σοφοκλέους που μοιάζει με... αφηνιασμένο άτι, κατόρθωσε στο τελευταίο πεντάλεπτο της συνεδρίασης να ξεπεταχτεί πάλι μπροστά, δημιουργώντας νέο ρεκόρ -το 39ο στη σειρά, φέτος-έστω και με μικρά κέρδη (+0,11%)".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μικρή διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η άνοδος του επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι πρώτοι κωδικοί πελατών στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και η μεγάλη άνοδος του γιέν έναντι του ευρώ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Επίσπευση των μέτρων μετά την άνοδο του πετρελαίου και του δολαρίου. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Καυτό 15θήμερο αποφάσεων για την οικονομία - Πυρετός συσκέψεων υπό τον Κ. Σημίτη. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Γιατί "κλείδωσαν" οι 30 στο limit up - Σοφοκλέους: Επιμένουν τα σενάρια για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``3,4 τρισ. των Ταμείων θα πυροδοτήσουν το ΧΑΑ - "Μήλον της Εριδος" τα αποθεματικά του ΙΚΑ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Πακτωλός κεφαλαίων από τράπεζες στη Σοφοκλέους - Εγκαταλείπουν ομόλογα για μετοχές. ''

    [6] Χρηματιστήριο - Ελάχιστες ρευστοποιήσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``Σε ελάχιστες ρευστοποιήσεις κερδών προχώρησαν χθες οι επενδυτές στην οδό Σοφοκλέους, στηρίζοντας έτσι την αγορά στα υψηλά επίπεδα που πέτυχε τις προηγούμενες ημέρες. Το ουσιώδες θετικό στοιχείο της ανόδου των τελευταίων ημερών, δηλαδή ο όγκος συναλλαγών, διατηρήθηκε και χθες αγγίζοντας τα 243,5 δισ. δρχ. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 18 August 1999 - 8:02:49 UTC