Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον, η πορεία του Χρηματιστηρίου, το Κυπριακό και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η δραχμή "σηκώνει" τη Σοφοκλέους. Η επερχόμενη αλλαγή της ισοτιμίας φέρνει πίσω τους ξένους επενδυτές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποπτοι και στρατηγοί για... "17Ν". Εσχατος εξευτελισμός της ΕΛ. ΑΣ. απο τους Αμερικανούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 3 υπογραφές απαιτεί ο Κλίντον. Πλήρης υποταγή απο τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 20.000 παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο. 97 φάκελοι- φωτιά του ΑΣΕΠ στη Δικαιοσύνη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κεντροδεξιά διευρύνση για το ΠΑΣΟΚ. Φιλελεύθερα στελέχη απο όλη τη χώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τι θα του έλεγα του κ. Κλίντον". Ραδιοφωνικό μανιφέστο του Αρχιεπίσκοπου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαφιόζικος πόλεμος στην αμερικανική πρεσβεία. Σφάζονται για τις μίζες των όπλων λίγες ημέρες πριν φθάσει ο "πλανητάρχης".

    ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ φωτιά για τον Κλίντον. Μέτρηση της ΑLKO για λογαριασμό του "ΕΘΝΟΥΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δύο συμφορές μαζύ: Κλίντον και Εγκέλαδος. Τούτος ο Νοέμβρης θα μείνει στην Ιστορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμπόριο ναρκωτικών στον Στρατό! Ανησυχία στο υπουργείο Αμύνης απο τα κρούσματα χρήσης και διακίνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερευνα του FBI και στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί 3 ώρες έψαχναν μέχρι και στα βαζάκια του πρωθυπουργικού γραφείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συναγερμός. Αρχισαν... τα όργανα. 6 σφαίρες στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, βόμβα στη LEVI'S.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρείς εκθέσεις επικυρώνουν την ένταξη στην ΟΝΕ. Διαβατήριο για την ελλην. Οικονομία απο ΚΟΜΙΣΟΝ, ΔΝΤ, και STANDARD & POORS.

    ΕΣΤΙΑ: Κέρδη 45 τρις σε ένα δεκάμηνο. Η χαμένη ευκαιρία του Χρηματιστηρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ως την πρεσβεία θα φτάσουν οι διαδηλωτές. Δεν θα εμποδιστού, λέει η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στόπ σε κάθε ανοικοδόμηση. Προειδοποιούν οι πολεοδόμοι για τη Θεσσαλονίκη.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με έξι σφαίρες, κατά πάσα πιθανότητα η οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή", άνοιξε το χορό των σκληρών αντιδράσεων στην επίσκεψη Κλίντον, πυροβολώντας το αφύλακτο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας 22. Βόμβα και στ αγραφεία της LEVI'S στο Χαλάνδρι χθές το βράδυ, απο την ομάδα Αντικαπιταλιστική Δράση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στον αστερισμό της επίσκεψης του πλανητάρχη ζεί η Αθήνα (τουλάχιστον) απο σήμερα καθώς το αργότερο μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του κ. Κλίντον και η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό συνομιλητή του και το ζήτημα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, εκτός απο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "σε μοχλό πιέσεων προς την Αθήνα μετατράπηκε ο απόηχος του προκλητικού δημοσιεύματος της "Ουάσιγκτον Πόστ" για την τρομοκρατία στη χώρα μας. Η αμερικανική πλευρά (αλλά και εμμέσως η τουρκική)θεωρούν οτι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση, τουλάχιστον για τρία ζητήματα που αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τις έντονες επιφυλάξεις, ενώ συσκέψεις επί συσκέψεων έχουν πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας των δύο πλευρών".

    "Ενα εντυπωσιακό "όχι" λέει η ελληνική κοινή γνώμη και ιδιαίτερα η νεολαία στην επίσκεψη του Μπίλ Κλίντον στην Ελλάδα, και κατ' επέκταση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με τις επιπτώσεις που είχε στα εθνικά συμφέροντα τις τελευταίες δεκαετίες. Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν απο την έρευνα, που για λογαριασμό του "ΕΘΝΟΥΣ" διενεργήθηκε απο την ALKO. Σε όλες τις περιπτώσεις το "όχι" στην επίσκεψη υπερτερεί ενω "οικουμενικό" χαρακτήρα έχει και η δυσπιστία στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. _ Αρνητική εικόνα για τον πλανητάρχη έχουν τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όσο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Αριστεράς".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "δεδομένη θεωρούν την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση οι εκθέσει του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του χρηματοοικονομικού οίκου Standard & Poors, οι οποίες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας. Εκτός των θετικών σχολίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και οι τρείς εκθέσεις ωστόσο επισημαίνουν τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και εισηγούνται την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων της απελευθέρωσης των αγορών και της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με κοινοτικούς παράγοντες αναφορικά με την ισοτιμία ένταξης της δραχμής στο ευρώ, καθώς και σε άλλα θέματα που αφορούν τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, έχει αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "το Δεκέμβριο αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών Εθνικής Οικονομίας και ΟΙκονομικών ECOFIN για την αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων και των ομολότων. Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του ECOFIN που συνεδριάζει σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειτια να ληφθούν αποφάσεις αφού δεν γεφυρώθηκαν ακόμα οι διαφορές μεταξύ των κρατών -μελών. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τον καθορισμό ενός ενιαίου συντελεστή 20% για τη φορολογία των τόκων τωνκαταθέσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει οτι θα αυξηθεί η φορολογία των τόκων των καταθέσεων απο 15% σε 20% ενώ ο φόρος επί των τόκων των ομολόγων θα διπλασιαστεί, αφού απο 10% θα διαμορφωθεί επίσης το 20%"

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μια νέα παρέμβαση παρά την αποτυχία της πρόσφατης πρωτοβουλίας του, αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου απο τον Αμερικανό μεσολαβητή για το Κυπριακό ζήτημα κ. Αλφρεντ Μόουζες. Στο περιθώριο των επαφών του στο Παρίσι με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών κ. Ιμπερ Βεντρίν, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε προ αδιεξόδου εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στην πολιτική κινητικότητα που δρομολογείται περί την κρίσιμη περιοδεία Κλίντον και την Σύνοδο του Ελσίνκι εντάσσονται εικονικές ενέργειες που ωστόσο δημιοιυργούν την βάση για πραγματικές εξελίξεις. Διαρρέει μέσω Λευκωσίας οτι ο Κλίντον θα αναγγείλει στην Κωνσταντινούπολη την έναρξη των "εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, όπου θα κριθεί και το τουρκικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, αναμένται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακότις οποίες η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει, κατόπιν συνεννοήσεως με τις ΗΠΑ, ως πρόσχημα, ώστε να αποδείξει πως ακολουθεί δήθεν εποικοδομητική στάση στο ζήτημα της Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "στον βωμό της τουρκικής υποψηφιότητας που θα κριθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι θυσιάζουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό καθώς σχεδιάζουν να ανακοινώσουν οτςι στις 29 Νοεμβρίου θα επαναληφθεί ο δικοινοτικός διάλογος μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του κατοχική ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως βασικό στόχο την ακύρωση των όποιων επιφυλάξεων της ελληνικής πλευράς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και όχι τη δρομολόγηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η αύξησις της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε κατά το τελευταίο δεκάμηνο κάθε ελληνικό ή ξένο προηγούμενο. Ενώ στις αρχές του 1999 η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των μετοχών ήταν 24 τρις δραχμών, στις αρχές Νοεμβρίου άγγιξε τα 70 τρις δραχμών φθάνοντας στο 175% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "μέχρι και 12% θα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται η τιμή κάθε μετοχής σε μια συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εφόσον βεβαίως δέχεται πίεση και "κλειδώνει" είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω. Επιπλέον το ωράριο λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς θα διευρυνθεί κατά 2 ώρες. Τις σημαντικές αυτές αλλαγές στους κανόνες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα στη Σοφοκλέους, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζεται απο νευρικότητα και συνεχείς διακυμάνσεις και έχει απογοητεύσει χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε μεγάλα ποσοστά ανόδου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "ανοδική πορεία προβλέπουν για αυτήν την εβδομάδα οι ελληνες αναλυτές, καθώς θεωρούν οτι οι εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ευνοούν την άνοδο του Γενικού Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Πολλοί χρηματιστές θεωρούν οτι οι "φοβίες" που διέπνεαν τη χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα τις προηγούμενες εβδομάδες ίσως αποτελούν παρελθόν, με συνέπεια την πιθανή κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 6.000 μονάδες, στον βαθμό που σημειωθεί επάνοδος της αξίας των συναλλαγών σε ανοδική τροχιά".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Η επερχόμενη εκλογική μάχη θα επικεντρωθεί στο τεράστιο έργο που έχει παραχθεί στον τομέα της οικονομίας". Αυτό τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στΑ ΝΕΑ και δίνει το στίγμα της εκλογικής τακτικής που θα ακολουθηθεί στις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Παπαντωνίου όμως επιτίθεται ευθέως κατά της ΝΔ και την κατηγορεί οτι υπονομεύει "τη βαρύτητα και τη βασιμότητα" των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία των συζητήσεων που γίνονται σε κοινοτικό επίπεδο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 8 November 1999 - 11:20:56 UTC