Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Πλημμύρες
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι καταστροφικές πλημμύρες και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φούσκα ήταν και έσκασε. Αναβλήθηκε και περιορίστηκε η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίσκεψη Κλίντον: Σύσκεψη θρίλερ που οδήγησε στην αναβολή. Απίστευτο παρασκήνιο με βαριές κατηγορίες για τις ελληνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιατί έφυγε ο Μπάγεβιτς. Δάκρυα στο λιμάνι. Μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό σε δύσκολη θέση ο Κόκκαλης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φοβήθηκε τον... Καζάκο; Οργισμένη η Ουάσιγκτον αποφάσισε αναβολή και συρρίκνωση της επίσκεψης Κλίντον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διώξτε τώρα την ηγεσία της αντιτρομοκρατικής! Τι ζήτησε απο τον κ. Χρυσοχοϊδη ο επιτετραμένος Α. Ράσελ.

    Η ΑΥΓΗ: Εκβιασμοί και πιέσεις κώλυσαν την επίσκεψη. Μετά την Τουρκία ο Κλίντον για 24 ώρες στην Αθήνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γίναμε ρεζίλι διεθνώς. Τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι μετά την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το παρασκήνιο της "αναβολής". Επίσκεψη Κλίντον: όλα όσα δεν ξέρετε αλλά πρέπει να γνωρίζετε.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναβολή - χρίσμα της CIA στον Γιωργάκη. Σκληρή κόντρα Σημίτη- Παπανδρέου.

    ΕΘΝΟΣ: 24ωρος Κλίντον αλλά υπόσχεται ουσία. Η αναβολή: τα υπέρ και τα κατά - το παρασκήνιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θύμωσε η Θύμιω γιατί ήθελε... πεπόνι. Αναβολή και συρρίκνωση της επίσκεψης του Πλανητάρχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γελοιοποίησαν τη χώρα διεθνώς. Η Ελλάδα θεωρείται πλέον απο τους δυτικούς συμμάχους περίπου ως Λιβύη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή ήττα για την κυβέρνηση. Η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον βάζει στο περιθώριο την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναβολή για εκτόνωση(;)Τη ζήτησε νύχτα η κυβέρνηση προ της απειλής για ματαίωση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Είμαστε άξιοι της τύχης μας! Σε εφιάλτη της κυβέρνησης καταλήγει η επίσκεψη Κλίντον.

    ΕΣΤΙΑ: Προανάκρουσμα νέων περιπετειών η αναβολή-ματαίωσις της επισκέψεως Κλίντον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος -ΗΠΑ. Μετά την αναβολή και σύντμηση της επίσκεψης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιχείρηση "Κλίντον". Ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης ή τέχνασμα των ΗΠΑ η αναβολή;

    ΤΑ ΝΕΑ: Στο ράφι ο Κλίντον για... μια εβδομάδα. Υστερα απο 4 μέρες παρασκήνιο.

    ΝΙΚΗ: Μίνι επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Ο Κλίντον αργεί αλλά δεν... λησμονεί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οταν ο λαός θέλει μπορεί!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ερχεται μόνο γαι να φωτογραφηθεί. Σε τυπική διαδικασία εξελίσσεται πλέον η επίσκεψη Κλίντον μετά τη μετάθεσή της για τις 19 Νοεμβρίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανάσα ζωής. Εξαγοράζεται η αλάνα της Τούμπας απο την πολιτεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τι κρύβει η μετάθεση. Στην... Πόλη θα κριθούν τώρα τα εθνικά μας θέματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φωτιά στην κυβέρνηση η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με στόχο να εκτονωθεί το κλίμα, η κυβέρνηση πρότεινε και οι Αμερικανοί δέχτηκαν, να αναβληθεί για μια εβδομάδα η επίσκεψη Κλίντον και να πραγματοποιηθεί τελικά στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση κατέφυγε σ' αυτή τη λύση όταν διεφάνη οτι ήταν πολύ πιθανό να ματαιωθεί η επίσκεψη, γεγονός που θα επέφερε μεγάλο πλήγμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "στις 19 Νοεμβρίου θα φτάσει τελικά ο πρόεδρος Κλίντον στην Αθήνα, αντί για το ερχόμενο Σάββατο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δίνοντας λαβή σε ποικίλα σχόλια και μια έξαρση της "σεναριολογίας", όχι για το τι θα συμβεί, μόνο αλλά και για το τι οδήγησε τις δύο κυβερνήσεις στη μετάθεση της επίσκεψης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει: "διεθνές ρεζιλίκι για τη χώρα μας απο την εξέλιξη της ελεύσεως του Αμερικανού προέδρου κ. Μπίλ Κλίντον στην Αθήνα. Η πατρίδα μας, δυστυχώς, πλήρωσε τα εγκληματικά λάθη απο τους χειρισμούς μιας επικίνδυνης και ανίκανης κυβέρνησησ, που δεν_είχε και στην υπόθεση αυτή ούτε προγραμματισμό ούτε πυξίδα.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει πως "μετά απο έντονο παρασκήνιο, εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον για τις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις και δυσφορία στην Αθήνα για την αδικαιολόγητη εμμονή του Ν. Μπέρνς να αναβληθούν οι διαδηλώσεις, η επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα ορίστηκε για την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Η εισήγηση για την αναβολή προήλθε απο την ελληνική πλευρά.

    Κατα την ΕΣΤΙΑ "η ματαίωσις -διότι περι αυτού πρόκειται- της επισκέψεως του Προέδρου Κλίντον στην χώρα μας, αποτελεί πρωτοφανή κόλαφο κατα της Ελλάδος. αυτό που συνέβη είναι ομολογουμένως αδιανόητο: Ο Πρωθυπουργός της Χωρας να έχη προσκαλέσει επισήμως τον Πρόεδρο των Ηνωμένων ΠΟλιτειών και, τρείς μόλις ημέρες προ της πραγματοποιήσεώς της, η επίσκεψης ουσιαστικώς να ματαιώνεται εξ αιτίας των ενορχηστρωμένων αντιδράσεων και του κλίματος που εδημιούργησαν τα μέσα μαζικής ενημερώσεως".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "ενδοκυβερνητικςέ αναταράξεις έχουν δημιορυγήσει οι λαϊκές αντιδράσεις για το επικείμενο ταξίδι του Μπίλ Κλίντον, καθώς και η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται σφόδρα ενοχλημένος με τη στάση οερισμένων υπουργών, στους οποίους αναμένεται να καταλογίσει το "πολιτικό κόστος" που προκαλεί η δραστική περικοοπή στο πρόγραμμα παραμονής του Αμερικανού προέδρου στη χώρα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "πέρα - ή πίσω - απο την είδηση της αναβολής... και πέρα - ή πίσω - απο τις επίσημες εξηγήσεις τόσο της ελληνικής όσο και της αμερικανικής πλευράς..υπάρχουν - και δεν χωρεί γι αυτό αμφιβολία -τα λάθη και στην προετοιμασί ακαι την εκτίμηση της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα. Στα λάθη αυτά - και στη συνακόλουθη προχειρότητα - οφείλεται η εκατέρωθεν αμηχανία και αναδίπλωση".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδα να ενταχθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών να καταργηθεί η σύσταση στη χώρα μας για την ύπαρξη υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) αναφέρει οτι "προσπάθεια να θολώσει τα νερά σχετικά με την πορεία των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, έκανε χθές ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Προφανής στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να μην καταδειχθεί η αποτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, αποτυχία η οποαί όμως ομολογήθηκε επισήμως πρόσφατα απο τον... ίδιο με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1999 που παρουσίασε στην εισηγητική έκθεση για τον προυπολογισμό του 2000".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η Ελλάδα πληροί το κριτήριο του ελλίμματος γι ανα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται οτι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας είναι μικρότερο του 3% του Ακκαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε οτι αποφάσισε να εισηγηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 29 Νοεμβρίου την ακύρωση της απόφσης του Σεπτεμβρίου του 1994, με την οποία η Ελλάδα κατασσόταν στις χώρες με υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "πιο κοντά στο στόχο του προϋπολογισμού κινούνται πλέον οι δαπάνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου για σταδιακή εξομάλυνση των υπερβάσεων που παρατηρήθηκαν κυρίως το πρώτο εξάμηνο και οι οποίες εντοπίζονταν στο σκέλος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε μια στιγμή που η χώρα απαλλάσσεται απο το βάρος των υπρβολικών ελλειμμάτων, οι δαπάνες του τρέχοντος έτους εμφανίζουν τάσεις υπερβάσεων, με αποτέλεσμα να επικρατούν προβληματισμοί για την εξέλιξή τους κατά το προεκλογικό 2000 και να εκφράζονται φόβοι οτι στα μέσα του έτους μετά τις εκλογές και την ΟΝΕ θα χρειασθούν διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι " με μικρές διακυμάνσεις η Σοφοκλέους θα συνεχίσει ανοδική πορεία βραχυχρόνια, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι σημειώνουν οτι το επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει να επικεντρώνεται σε μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θετικό στοιχεί οαποτελεί το γεγονός οτι αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών, ενώ θεωρείται οτι οι αυξήσεις κεφαλαίων 1 τρις δρχ περίπου τον μήνα αυτό, που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δοκιμάσουν τη ρευστότητα της αγοράς".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "συνεχίστηκαν χθές η νευρικότητα και οι πτωτικές τάσεις στο ΧΑΑ που σημείωσε μικρή μείωση κατά 0,41% (5.704,53 μονάδες). Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν οτι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές πωλούν τραπεζικές μετοχές καθώς και μετοχές εταιριών που καθορίζουν το Δείκτη με αποτέλεσμα παρά τα καλά επιχειρηματικά νέα που υπάρχουν στην αγορά να μην υπάρχουν ανοδικές τάσεις".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "απτόητη απο τα μέτρα τόνωσής της τα οποία είχε προεξοφλήσει και που άλλωστε θα ισχύσουν απο τον Ιανουάριο, η Σοφοκλέους συνέχισε στον δρόμο που χαραξε η κυβερνητική παρέμβαση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο Δείκτης σημείωσε οριακή υποχώρηση, αλλά τόσο ο τζίρος όσο και οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών δείχνουν οτι κυριαρχεί το one day trading και διατηρείται η στάση αναμονής των μικρομεσαίων κυρίως επενδυτών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "σε νέα ύψη αναμένται να οδηγηθεί ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κ. Κωστόπουλου οτι η μετοχή της τράπεζάς του με βάση τα διεθνή πρότυπα αξίζει τουλάχιστον 20% υψηλότεραο. Οι συγκριτικές αποτιμήσεις του κλάδου θα "σηκώσουν" όλες τις τραπεζικές μετοχές".

    [5] Πλημμύρες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τις ευθύνες της πολιτείας, την αδιαφορία των αρμοδίων και τις κακοτεχνίες των εργολάβων για τις καταστροές απο τις πλημμύρες αναζητεί η δικαιοσύνη. Την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών που πνίγηκαν απο τη νεροποντή μετρούν τις καταστροφές που λάβωσαν τους μόχθους μιας ζωής, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς η κατεπείγουσα δικαστική έρευνα που διενεργούν δύο εισαγγελείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με την Πολιτεία απούσα για τέταρτη ημέρα ξημερώθηκαν οι κάτοικοι του νομού Λακωνίας που βουτηγμένοι στα λασπόνερα προσπαθούσαν να περισώσουν οτι μπορούσαν απο τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Την ίδια ώρα η οργή ξεχείλισε μαζί με τα μπαζωμένα ρέματα στη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρο Αττικής ενώ στη ΜΑγνησία που χτυπήθηκε εξίσου απο τη φοβερή θεομηνία οι κάτοικοι δεν πιστεύουν τα μάτια τους την καταστροφή που αποκάλυψε το φώς της ημέρας. Στο μεταξύ, τη μανία της φύσης γνώρισε προχθές τη νύχτα και το Ρέθυμνο καθώς το μέτωπο της κακοκαιρίας κινήθηκε νότια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "στον απόηχο των καταστροφικών βροχοπτώσεων που "σάρωσαν" τις τελευταίες ημέερς την χώρφα, εξακολουθούν να ζούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών, που συνεχίζουν να μετρούν ζημμιές σε νοικοκυριά και επισκευές, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και γενικά επαρχιακές υποδομές".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "απόγνωση και οργή. Αυτά είανι τα συναισθήματα χιλιάδων ανθρώπων στη νότια και βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Αττική που έγιναν δέκτες του μένους της φύσης απο τις ανθρώπινες παραλείψεις και ρποχειρότητες. Η Λακωνία μια απέραντη λίμνη, η Πέραμος, τα Μέγαρα και το Μεγάλο Πεύκο ένας ατέλειωτος λασπότοπος, ενώ και χθές στην Πιερία κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η αναλγησία των κυβερνητικών πολιτικών όλων των τελευταίων χρόνων, πολιτικές που στήριξαν το κέρδος των ολίγων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων, είανι υπέυθυνη για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα απ' τις πλημμύρες".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επίσκεψη Κλίντον: Αναβολή λόγω διαφωνίας στην ατζέντα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετοχές - μαγνήτης οι τραπεζικές για τους ξένους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι μετοχές εκτός δείκτη στο προσκήνιο. Σοφοκλέους: Και θεσμικοί στα σενάρια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρονιά του ΧΠΑ το 2000 με νέα γενιά παραγώγων"

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αστρονομικά ποσά για εταιρίες - "οχήματα". Προσελκύουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 11 November 1999 - 15:27:20 UTC