Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα, η πορεία του χρηματιστηρίου και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρίτο ΗΠΑ-ξείπα για την πορεία. Τώρα σκέπτονται να απαγορεύσουν προσέγγιση στην πρεσβεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βγήκαν τα μαχαίρια σε ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση. Σε σύγχυση ο Σημίτης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κλιντονισμοί. Παρασκηνιακές συγκρούσεις στην κυβέρνηση μετά την αναβολή του ταξιδιού.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Σημίτης απλώς προεδρεύει. Με Γ. Παπανδρέου και Τσοχατζόπουλο μιλούν οι ΗΠΑ, δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαζικές μετατάξεις στο Δημόσιο. Προεκλογικό κύμα μετακινήσεων χιλιάδων υπαλλήλων.

    Η ΑΥΓΗ: Ετοιμάζουν περίπατο για τον Κλίντον στην Αθήνα. Η Ουάσιγκτον θέτει όρους για το ίματζ του προέδρου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρύθμιση τώρα για πανωτόκια. Μέσα στο Νοέμβριο κατατίθεται στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα είπαν ηρέμως κεκλεισμένων των θυρών και εν συνεχεία άστραψαν και βρόντησαν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Αθήνα στο γύψο. Οι Αμερικανοί απαιτούν απο τον Σημίτη να μην κουνιέται φύλλο.

    ΕΘΝΟΣ: Παζάρι και μετά τον Τρούμαν. "Παίζεται" πάλι η επίσκεψη Κλίντον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάλι καλά που έκλεισαν στον πρόεδρο... δωμάτιο με τηλεόραση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρείς όροι για Τουρκία - Αμερική. Στον Σημίτη απο τον Κώστα Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υποταγή ή ματαίωση της επίσκεψης. Στο ράφι το Κυπριακό. Καραμανλής: χωρίς σχέδιο η εξωτερική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επίθεση μασκοφόρων στο ΚΚΕ. Αναρχικούς βλέπει η ΕΛ. ΑΣ. αλλά ψάχνει κι αλλού.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα 68 κρυφά BLUE CHIPS της Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Εκλογές εδώ και τώρα. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τολμήση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπο περιορισμό οι διαδηλώσεις κατά Κλίντον.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διχόνοια" λόγω... Κλίντον. "Ψυχροπολεμικό" κλίμα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκλείουν..τις πορείες απο τον Κλίντον. Εγγυήσεις ζητούν οι Αμερικανοί.

    ΝΙΚΗ: Μη - εμπλοκή της πορείας στη διαδρομή Κλίντον. Τι αποφασίζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγγυητής ο λαός για τα συμφέροντα της χώρας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η αμφιταλαντευόμενη ελληνική πολιτική έδωσε το δικαίωμα στην Αγκυρα να επιχαίρει: Ασφαλής χώρα η Τουρκία!

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πορείες με στόπ. Σκιές στις σχέσεις Κώστα Σημίτη-Γιώργου Παπανδρέου;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παρασύρουν" τους Ελληνες. Ξένοι διπλωμάτες για τις επιπτώσεις απο την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε εποχές απαράδεκτης πολιτικής βίας. Επίθεση σε γραφεία του ΚΚΕ στην ΑΘήνα.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ένας νέος γύρος παρασκηνίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας άρχισε λίγες ώρες μετά την αναστήλωση του αγάλματος του Τρούμαν. Η αμερικανική πλευρά αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο ματαίωσης της επίσκεψης Κλίντον, λόγω των συλλαλητηρίων και της επιμονής των οργανωτών να φτάσουν μέχρι την πρεσβεία".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "τους τελευταίους μήνες, η παρουσία της Κυβερνήσεως Σημίτη κατήντησε σχεδόν τυπική. Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που την ανέδειξαν σε δεύτερο κόμμα με μόλις 33% των ψήφων έχει ουσιαστικώς παύσει να κυβερνά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις που θέλουν την Αθήνα να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο ερνητικών επιπτώσεων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο προβληματισμός απο τη συρρίκνωση και τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου υφίσταται".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σ' έναν άκρατο "διαγωνισμό" υποτέλειας, αλλά και επίθεσης ενάντια στο φιλειρηνικό, αντιμπεριαλιστικό κίνημα και, ιδιαίτερα, στο ΚΚΕ "οδήγησε" την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα αποφασιμένη να επιβάλει με κάθε τρόπο, ακόμη και με απαγορεύσεις πορειών, την "ανεμπόδιστη πραγματοποίηση" του προγράμματος Κλίντον στην Αθήνα. Οι ενδοιασμοί, που είχαν οδηγήσει τον πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την πορεία στην πρεσβεία, έχουν δώσει τη θέση τους στην έγκαιρη συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, η οποία πιέζει διοχετεύοντας την πληροφορία οτι είναι δυνατή ακόμη και η ματαίωση της επίσκεψης, εάν "απειληθεί" το γόητρο του Αμερικανού προέδρου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "τώρα όλα δείχνουν οτι η αναβληθείσα επίσκεψη του κ. Κλίντον θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου... Το απρόοπτο για ητν αμερικανική πλευρά θα ήταν να μη διασφαλισθεί οτι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έλθει αντιμέτωπος με διαδηλωτές. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανή η ματαίωση, όπως εισηγούνται κάποιοι αμερικανοί αξιωματούχοι"

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "υπο το βάρος του δυσμενούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση εξαιτίας της αναβολής της επίσκεψης Κλίντον, συνέρχεται σήμερα η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και να επαναπροσδιορίσει τη στάση της κυρίως στο επίμαχο ζήτημα των διαδηλώσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "σε μέτρα ουσιαστικής περιφρούρησης της παρουσίας του Μπίλ Κλίντον, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει το απόλυτο: και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "αμήχανη η κυβέρνηση και τα "διαπλεκόμενα" ΜΜΕ απο το φιάσκο της επίσκεψης Κλίντον. Κάποιοι μέσα στο νευρικό τους παραλήρημα μιλόυν για "πρωτοφανή διεθνή διασυρμό " της χώρας. Ταυτίζουν το διασυρμό της κυβέρνησης με το διασυρμό της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) υπογραμμίζει οτι "βαρύ κλίμα και εκνευρισμός επικρατεί στο Μαξίμου μετά το πλήγμα απο της παρ' ολίγον ματαίωση της επίσκεψης Κλίντον και ήδη όωπς αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά - κατόπιν εορτής - σε απαγόρευση των διαδηλώσεων και των πορειών, αποδεχόμενη πλήρως τους όρους των Αμερικανών".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στη διπλωματική "πόκα" μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών έχασαν οι πρώτοι, κέρδισαν οι δεύτεροι, ενώ οι τρίτοι έκαναν την "μπλόφα". Το κρυμμένο χαρτί ήταν το κυπριακό ζήτημα, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προοριζόταν για το "ράφι". Ηταν η γραμμή που προωθούσε το υπουργείο Εξωτερικών με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια, πολύ αργά, όπως αποδείχθηκε, επιχειρήθηκε να αλλάξει μπροστά στο διαφαινόμενο προεκλογικό κόστος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "και με την ολλανδική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει η Αθήνα τις διαβουλεύσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι με στόχο να βρεθεί κοινή φόρμουλα για την απόδοση υποφιότητας της Τουρκίας και ένταξη της Κύπρου ανεξαρτήτως λύσης του πολιτικού προβλήματος. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οτι παρά το γεγονός πως η Ολλανδία δεν έχει κρύψει τις αμφιβολίες της για τη σκοπιμότητα ένταξης της Κύπρου χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος εν τούτοις είναι διατεθειμένη να εξακολουθήσει τις διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής θέσης στο Συμβούλιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "στο παρασκήνιο των πιέσεων των ΗΠΑ προς την ελληνική πλευρά, που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες, εντάσσεται και η έμμεση - προς το παρόν - απειλή οτι "ενδεχομένως να τιμωρηθεί η Κύπρος για τους ρωσικούς πυραύλους TOR -M1 που ανέπτυξε στο έδαφός της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "τρείς απαράβατους όρους έθεσε ο Κ. Καραμανλής στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εμποδίσει νέες εθνικε_ς εκπτώσεις της κυβέρνσηςη τόσο στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι τον επόμενο μήνα. Ανέλαβε ουσιαστικά την πρωτοβουλία να προκαταλάβει πιθανά σχέδια ή σκε_ψεις της κυβέρνσηςη για ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ``ο φόβος της αγοράς μπροστά στο ΟΑΣΗΣ, έφερε τα πάνω κάτω στη Σοφοκλέους... Η σχεδιαζόμενη για σήμερα, λειτουργία του νέου, Ολοκληρωμένου Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, έγινε η αφορμή για να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας, που με τη σειρά του προκάλεσε ισχυρές παρενέργειες στη χρηματιστηριακή αγορά``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι ``η δηναμική επέκταση πολλών εταιρειών σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που γνωρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν ως συνέπεια την ανευ προηγουμένου αλλαγή των μεγεθών των εισηγμένων επιχειρήσεων. Η ``Ε`` αναζήτησε 68 ``κρυφά`` blue chips με βάση τη δυναμικη που αναπτύσσουν, τα επιχειρηματικά σχέδια που υλοποιούν και τις αποδόσεις που έχουν στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ``η νευρικότητα αποτέλεσε και χθες το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να σπεύσουν σε ρευστοποιήσεις. Η έλλειψη θετικών ειδήσεων, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον για τις 18 Νοεμβρίου, δεν βοήθησαν στην εξασφάλιση θετικού προσήμου για το δείκτη``.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ``πτώση της τάξης του 0,83% σημείωσε και χθες, για μια ακόμη ημέρα, ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 5.657 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 363 δισεκατομμύρια δραχμές - παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει αισιόδοξα και ανοδικά``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει ότι ``παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας για την ``απογείωση`` της Σοφοκλέους, η αγορά επιμένει να δικαιώνει τις προβλέψεις που διατύπωσε η ``Α`` την εποχή που τα ``παπαγαλάκια`` πανηγύριζαν για την... εξυγίανση. Το χρηματιστήριο αδιαφορεί για μέτρα που έχει προεξοφλήσει, δεν επηρεάζεται από τις ανοδικές τάσεις των ξένων αγορών και συνεχίζει να κινείται σε κλίμα νευρικότητας, και κερδοσκοπίας``.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ``προβληματίζει έντονα η στάση αναμονής των τελευταίων ημερών στη Σοφοκλέους, με τους επενδυτές να αναζητούν συγκεκριμένο βηματισμό για τη συνέχεια. Η χαμηλή σε νέες ειδήσεις επικαιρότητα, η άφιξη Κλίντον, καθώς και η πιθανή ανατίμηση της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής, έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι δείχνουν για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη προτίμηση σε χαρτιά μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφήνοντας στην άκρη τα λεγόμενα blue chips``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "πρεμιέρα του "ΟΑΣΙΣ" σήμερα, μετά απο πολυάριθμές αναβολές. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον σήμερα την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος με κυρίαρχο στοιχείο αυτό της νευρικότητας. Η διάθεση αυτή ήταν εμφανής και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι επενδυτές ρευστοποίησαν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διαβατήριο για την ένταξη απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επτά αλλαγές απο σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο Σπ. Κουνιάκης στην "Η".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ορίζοντας ανόδου για τις τράπεζες"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε 50 ημέρες καλύπτεται και το 5ο κριτήριο της ΟΝΕ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πρεμιέρα του ΟΑΣΗΣ με φόβους για εμπλοκές. Αισιοδοξία Κουνιάκη-Ανησυχίες χρηματιστών".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 12 November 1999 - 10:22:05 UTC