Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 16-11-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Επεισόδια στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Επίσκεψη Κλίντον
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Εξελίξεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα επεισόδια στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πιέζει Αγκυρα ο Κλίντον. Μιλάει για ελληνοτουρκικά σε κάθε ευκαιρία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρέμουν προβοκάτσια. Ωρολογιακή βόμβα οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήμια. Πανικόβλητος ο πρωθυπουργός.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι ανησυχίες για αύριο. Απο Σοφοκλέους και Μαξίμου ως Πρεσβεία ΗΠΑ, Τουρισμό, Καταστηματάρχες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακυρες 100.000 οικοδομικές άδειες. Απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον αέρα πολεοδομικές ρυθμίσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία για πυροτέχνημα Ντενκτάς-Αγκυρας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 150.000 νέες θέσεις εργασίας για την Ολυμπιάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παζάρι στην Πόλη. Την Πέμπτη η συνάτηση Σημίτη με Ετζεβίτ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σικάγο το ποδόσφαιρο. Πιστολιές και άγριο ξύλο στο μπλόκο της Φιλαδέλφειας.

    ΕΘΝΟΣ: Δακτύλιος Κλίντον. Ποιοί δρόμοι κλείνουν Παρασκευή και Σάββατο

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σεισμοί επ' αόριστον στον ελληνικό χώρο. Πιθανός και ένας μεγάλος στην Σαντορίνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 30.000 στρατιώτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Ολυμπιάδας και την προστασία διεθνών αποστολών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαφία στο ποδόσφαιρο. Αγρια Δύση μετά την απαράδεκτη διαιτησία στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Κλίντον αξιώνει την ένταξή της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δυναμικές κινήσεις ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό.

    ΕΣΤΙΑ: Ο Κλίντον έρχεται με τετελεσμένα. Η Τουρκία αξιοποιεί τα ολέθρια λάθη μας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραχωρήσεις συνιστά ο Κλίντον στην Τουρκία. Η τοποθέτησή του στα ελληνοτουρκικά προκαλεί έντονη δυσφορία στην Αγκυρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στηρίζει Αγκυρα. Ο Κλίντον ευχήθηκε για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη μπράβων με πυροβολισμούς και μαχαιριές. Γκανγκστερς στον χώρο του ποδοσφαίρου.

    ΝΙΚΗ: Αμερικανο-Τουρκικοί εναγκαλισμοί. Εύσημα Κλίντον στην τουρκική κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παρέμβαση του λαού ενάντια στις πολιτικές της "νέας τάξης".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετά τον ορισμό της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, ο Κλίντον ανακοίνωσε: Ραντεβού στην Πόλη για Σημίτη - Ετσεβίτ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εβγαλαν πιστόλια! Απίστευτα γεγονότα στο ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3 Συμφωνίες στο παζάρεμα. Ελλάδα-Τουρκία: Κυπριακό, Χάλκη και..φρένο στις επιβουλές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανεπιθύμητος και στην Τουρκία ο Κλίντον.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δηλώνοντας στην Αγκυρα ο Μπίλ Κλίντον "υποστηρίζω σθεναρά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ", αυτοαναγορεύθηκε σε πρέσβη και συνήγορο της Τουρκίας για την προώθηση της ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ως καλός συνήγορος ο κ. Μπίλ Κλίντον αναγνώρισε οτι η κυβέρνηση της Τουρκίας "έκανε σημαντικά βήματα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο". Ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε -αν και μη Ευρωπαίος και μέλος της ΕΕ- εισιτήριο στην Τουρκάι για την είσοδό της στην Ευρώπη, αφού συνέδεσε το θέμα με τα ελληνοτουρκικά".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στις 3 Δεκεμβρίου, μόλις έξι μέρες πριν απο την πολυσυζητημένη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε για εκ του σύνεγγυς (και όχι απευθείας) συνομιλίες τους "εξοχότατους" Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, για πρώτη φορά χωρίς τις θεσμικές ιδιότητές τους. Η ελληνική πλευρά ανησυχεί οτι οι συνομιλίες μπορούν να εξελιχθούν σε πυροτέχνημα, προκειμένου με ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού η Αγκυρα να πετύχει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον για πρώτη φορά επιχειρεί ουσιαστική παρέμβαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για άμβλυνση της έντασης στο Αιγαίο και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ως προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ιδιαιτέρως προβληματισμένος, όχι μόνο για την έκβαση των συνομιλιών, αλλά και για την έκβαση των συνομιλιών, αλλά και για τη σκοπιμότητα που ενδεχομένως υποκρύπτει η μετ' εμποδίων αποδοχή εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, της πρόσκλησης που απέστειλε ο γγ του ΟΗΕ προς τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς, εμφανίστηκε χθές απο τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "πιέσεις για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ασκεί ο Μπίλ Κλίντον στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, σε μια προσπάθειά του να πετύχει κάτι ουσιαστικό στις επισκέψεις του στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε πολλά κολακευτικά λόγια για τη γειτονική χώρα και προσέφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως βοήθεια στην πληγείσα απο τους σεισμούς Τουρκία, δεν παρέλειψε σε κάθε του εμφάνιση να αναφερθεί στην πρόσφατη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που, όπως είπε, έδειξε οτι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ελάχιστες διαφορές και πως η συνεργασία τους θα αποφέρει μεγάλα οφέλη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "την πρόθεση των ΗΠΑ να καταστήσουν την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη και να της δώσουν τον ρόλο του τοποτηρητή και του θεματοφύλακα των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης περιέγραψε ευθέως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στις συνομιλίες του με την τουρκική κυβέρνηση".

    [3] Επεισόδια στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ντέρμπι με πιστόλια και μαχαίρια! οι μπράβοι των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου βρήκαν πεδίο δράσης στο Μέμπερς Κλάμπ του "Νίκος Γκούμας", μετά τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού (0-2) χθές, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ο Ευάγγελος Θωμαϊδης απο καρδιακό επεισόδιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στο "Ν. Γκούμας" 2-0, όμως, το... τρίτο ημίχρονο ήταν αυτό που είχε τις καλύτερες φάσεις. Συμπλοκές στα αποδυτήρια, προπυλακισμός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, πιστολίες (!) μπράβων, καρδιακό επεισόδιο φιλάθλου, ταραχές στους γύρω δρόμους, παραίτηση των παικτών της ΑΕΚ απο την εθνική ομάδα (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) και άλλα πολλά... "

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με αφορμή μια απαράδεκτη διαιτησία στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παράγοντες ήρθαν στα χέραι και μπράβοι έβγαλαν πιστόλια και μαχαίρια μεταβάλλοντας την αίθουσα των επισήμων σε Αγρια Δύση. Ολα δείχνουν πως τα συμφέροντα και το Προκαθορισμένο Στοίχημα θα αιματοκυλήσουν τα γήπεδα".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "με πιστολιές και άγριο ξύλο στην αίθουσα μελών του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας επισφραγίστηκε το χθεσινό εξ αναβολής παιχνίδι του "Δικεφάλου" με το Θρύλο. Προηγήθηκαν δύο πέναλτι, ένα για την ΑΕΚ που δεν "είδε" ο διαιτητής Δημητρόπουλος στο 20' και ένα υπέρ του Ολυμπιακού στο 73' που καταλογίστηκε και εκτελέστηκε με επιτυχία".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "μέσα σε μια "ζώνη" τιμών με συνολικό εύρος διακύμανσης τις 91 μονάδες "εκφράστηκε" η παλινδρομική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που αναζήτησε χθές ένα νέο σημείο ισορροπίας σε επίπεδα λίγο πιο ψηλά απο εκείνα τα οποία διαμορφώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "με κεφαλαιοποιήσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, λόγω της μεγάλης ανόδου της Σοφοκλέους, αλλά και με υψηλά ίδια κεφάλαια, τα οποία έχουν επιτύχει μέσω των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις τολμούν πλέον να εντάσσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια εξαγορές ομοειδών εταιριών σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "συντήρηση δυνάμεων πριν απο τη νέα του κούρσα κάνει ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν οτι η συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και θα ξεκινήσει η ανοδική πορεία του δείκτη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επικεντρώθηκετο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Αντίθετα, τα "χαρτιά" των τραπεζών δεν φάνηκε να δελεάζουν τους επενδυτές, με αποτέλεμσμα να καταγραφεί μόνο μικρή άνοδος στον τραπεζικό δείκτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "με μικρή άνοδο της τάξης του 0,36% ξεκίνησε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, τερματίζοντας στις 5.722,99 μονάδες, μετά απο μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Σε χαμηλλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο όγκος των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 300 δις δρχ (299,32 δισεκατομμύρια)".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "τα blue chips φαίνεται να αναμετρώνται καθημερινά πλέον στη χρηματιστηριακή αγορά με τις μικρότερες εταιρίες οι οποίες έχουν στο μετοχικό τους οπλοστάσιο σενάρια συνεργασιών που υπόσχονται την επίτευξη γρήγορων υπεραξιών. Ετσι, η παράλληλη αγορά και γενικότερα οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδισαν και πάλι χθές το ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών αλλά και κέρδη".

    [5] Επίσκεψη Κλίντον

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία στο Μακίμου τρείς μόλις ημέρες πριν απο την προγραμματισμένη άφιξη Κλίντον, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο προκαλούν δυνατούς πονοκεφάλους, με το ενδεχόμενο προβοκάτσιας να πλανάται πάντα στον αέρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "σε ένα νέο δείγμα υποτέλειας έναντι των ΗΠΑ επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, αποφασίζοντας εμμέσως πλήν σαφώς, ακόμη και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, προκειμένου να μη γίνουν επεισόδια και ενοχληθεί ο πλανητάρχης. Την κυβερνητική γραμμή φαίνεται οτι θα ακολουθήσει και η Ρηγίλλης καθώς ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε χθές μετά τη συνάντησή του με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου εάν υπάρξει ανάγκη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τελικώς τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και ειδικώς στην εξωτερική πολιτική, όλα τα λάθη πληρώνονται: την στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος ευρίσκετο εν πτήσει προς την Αγκυρα και ανεκοίνωσε απο το γραφείο του "Αιρφορς -1" την ημερομηνία ενάρξεως των συνομιλιών για το Κυπριακό 3 Δεκεμβρίου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνδέεται ευθέως με την αναβολή της επισκέψεως του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα και με το γεγονός οτι ξεκίνησε την περιοδεία του απο την Αγκυρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "αντίσταση ή υποταγή; είναι το κρίσιμο ερώτημα αυτές τις μέρες. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στους δρόμους, σε διαδηλώσεις, σε εκδηλώσεις, σε συσκέψεις. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, σατιρίζει, δικάζει, κατηγορέι κα διαπομπεύει στο πρόσωπο του Κλίντον τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλισμού, που μόνο δεινά και συμφορές έχει φέρει σε τούτο τον τόπο, αλλά και στους γειτονικούς λαούς".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "καθοριστικής σημασίας ημε_ρα αναδεικνύεται η αυριανή Τετάρτη, κατά την οποία θα κιρθούν η διεθνής εικόνα της χώρας, η πιθανότητα ματαίωσης ή συρρίκνωσης της επίσκεψης Κλίντον την Παρασκευή (για την οποία υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις), η ανικανότητα και η αξιοπιστία της κυβέρνησης Σημίτη να είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις της, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιφρουρήσουν την αυριανή πορεία, και ακόμη εάν θα τηρηθεί η θλιβερή παράδοση των καταστροφών και εκτρόπων απο τους "γνωστούς-αγνώστους".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, οι εκτιμήσεις για το χρόνο μείωσης των επιτοκίων και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρίες είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πνίγηκε" η μείωση - Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναβάλλει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πριμ σε μετοχές θα ζητήσουν οι εργαζόμενοι - Η ΓΣΕΕ εξετάζει τα υπερ και τα κατά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Κομισιόν αναβαθμίζει τη Σοφοκλέους - Εκθεση: Εύσημα για την οικονομία, προεξοφλεί την ΟΝΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σήμα από τα επιτόκια περιμένουν οι αγορές - Στάση αναμονής σε μετοχές, δραχμή, ομόλογα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ποιούς διευκολύνει η στασιμότητα της Σοφοκλέους - "Σημειωτόν" ο δείκτης με αυξημένο τζίρο".

    [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Εξελίξεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Στάση αναμονής τήρησαν χθες όλες οι αγορές τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στη δραχμή και στα ομόλογα, για περίπου αντίστοιχους λόγους. Ετσι στο ΧΑΑ το χθεσινό κλείσιμο στο 0,36% έπειτα από αρκετή ώρα στα αρνητικά πρόσημα, δείχνει ότι οι επενδυτές φαίνεται ότι περιμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων για να κάνουν τα επόμενα βήματα τους, ενώ ο χαμηλός τζίρος θεωρείται ως μια από τις αιτίες των μικρών επιδόσεων των μετοχικών αξιών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 16 November 1999 - 10:03:13 UTC