Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημόσια Διοίκηση
  • [3] Ομιλία Φίσερ
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συντάξεις - Υγεία
  • [7] Ιερουσαλήμ- Πατριαρχείο
  • [8] Εκκλησιαστικό
  • [9] Φορολογικό
  • [10] Πολυνομία
  • [11] Χρέη - Νοικοκυριά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στις προσλήψεις, οι σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, η συζήτηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο κύκλος του τρόμου ξαναρχίζει. Καύσωνας Τετάρτη - Πέμπτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αξιωματικοί πλαστογράφοι και λυκειάρχης βιαστής! Ιδού η Ελλάδα του 2000.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκαψαν χαρτί της Κύπρου. Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: Τι θα αλλάξει. Περικοπές κατά το 1/3 και αύξηση των ορίων ηλικίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζει ο χάρτης της χώρας. Ολες οι νέες διοικητικές περιφέρειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χρέη 1,5 τρις από μικροδάνεια και από τις πιστωτικές κάρτες. Υπερδανεισμένα τα νοικοκυριά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ασπιρίνη για το ΕΣΥ. Δεν μπαίνει τελικά νυστέρι στο άρρωστο σύστημα Υγείας.

    ΕΘΝΟΣ: Πληρώστε αμέσως για ιατρικά λάθη. Απόφαση δικαστηρίου- μήνυμα στα νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κατά παντός "αθέου" τορπίλη από Τήνο...Νέα επίθεση του Αρχιεπισκόπου εναντίον "Ανόμων συμφερόντων που χλευάζουν το Θεό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο χειρουργείο επειγόντως και το ΕΣΥ. Απέτυχαν οι κυβερνητικές προσπάθειες για διάσωσή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαζύγιο του ΕΣΥ με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Μετά τα εργασιακά και το Δημόσιο, νέο μέτωπο της κυβέρνησης στην Υγεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο τοπίο στη φορολογία. Οι έξι τομές που δρομολογεί η κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ειρήνη παρά 1' στη Μ. Ανατολή.Σε κρίσιμο σημείο η διάσκεψη του Κάμπ Ντέϊβιντ.

    ΕΣΤΙΑ: 2.800 νόμοι σε μια 25ετία! Οι Ελληνες βουλευτές θα έπρεπε να ντρέπωνται.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξαναφουντώνει το νέφος στην Αθήνα. Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε Οζον.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι θα ...πουν σήμερα στο Προεδρικό Σημίτης - Χριστόδουλος.

    Η ΧΩΡΑ: Κλέβουν τα τηλέφωνά μας! Αποκλειστικό: οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ καταγγέλλουν στη "ΧΩΡΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: ο χάρτης της εγκληματικότητας. Εξάρση διαρρήξεων στο κέντρο της διακίνησης ναρκωτικών στα δυτικά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ξοφλήστε με δάνεια. Πώς θα "σβήνουν" τα χρέη προς την Εφορία.

    [2] Δημόσια Διοίκηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι " με νέο διοικητικό χάρτη, δεν αποκλείεται να πάει η χώρα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του μεθεπόμενου έτους (Οκτώβριος 2002). Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού και των συναδέλφων της στο υπουργικό Συμβούλιο για μείωση των περιφερειών από δεκατρείς που είναι σήμερα σε εννέα".

    Η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "το μεγάλο στοίχημα, που εμπνέει την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο κράτος. Ας πούμε ένας "δεύτερος Καποδίστριας", που όχι μόνο θα διόρθωνε τις πανθομολογούμενες πια σοβαρές ατέλειες και δυσλειτουργίες του πρώτου, αλλά και θα αποτελούσε μια πραγματική τομή, ει δυνατόν μια πραγματική "επανάσταση" στη διοικητική διάρθρωση και δομή της χώρας".

    [3] Ομιλία Φίσερ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στο Σούνιο, όπου ο Γερμανός αξιωματούχος, όπως γράφει, "παρουσίασε με ιδιαίτερο πάθος τις ιδέες του για την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικά ως ένα ενιαίο σύνολο με τις διαφορές του, τονίζοντας ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι η απάντηση στην καταστροφή της Ευρώπης. Οι τεχνητές διαφορές καθυστέρησαν, είπε, την ενοποίηση της Ευρώπης. Ομως, η σημερινή προοπτική είναι για μια Ευρώπη των είκοσι, είκοσι πέντε ή και τριάντα χωρών, οι οποίες θα πρέπει να συναποφασίζουν από κοινού, να λειτουργούν ενιαία, άρα είναι απαραίτητο το βήμα προς την πολιτική τους ένωση."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "απτόητος έναντι των επικρίσεων που δέχθηκε και αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια βαθύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Φίσερ στην εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα "Α. Παπανδρέου" το βράδυ του Σαββάτου στο Σούνιο. Ο πυρήνας της πρότασης του κ. Φίσερ έχει την αφετηρία του σε ένα πραγματικό πρόβλημα που σύντομα θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε λίγα χρόνια η Ενωση θα αριθμεί 21, 25 ή και 30 μέλη. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η ΕΕ; Κατά την άποψή του, ίσως και κατά την άποψη πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αυτή η ΕΕ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, ο προβληματισμός του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα ενός υπαρκτού ερωτήματος που απαιτεί "καθαρές" απαντήσεις".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "για παγίωση των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έκανε λόγο χθες, από την Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει θεαματικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, παρά τη συστηματική προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας συμπλήρωσε, επίσης, ότι η απόσυρση του βέτο εκ μέρους της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ενωση έγινε κάτω από κάποιους συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από την Ευρώπη".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς συνεχίζεται από σήμερα στη Γενεύη χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Τα εμπόδια του Ραούφ Ντενκτάς και κατ' επέκταση της Τουρκίας είναι μεγάλα και η αδιαλλαξία δεν βοηθά στην πρόοδο της διαδικασίας."

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζει την έλλειψη αναφοράς εκ μέρους του Ντε Σότο στο Σύνταγμα της Ομοσπονδίας, το οποίο πρέπει να υπερτερεί εκείνων των επιμέρους συστατικών του ομοσπονδιακού κράτους. Το θέμα της διπλής ιθαγένειας η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τελείως και επιμένει στην πάγια θέση της περί ενός κράτους με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια."

    [6] Συντάξεις - Υγεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "περικοπές συντάξεων κατά το ένα τρίτο, αύξηση του ορίου ηλικίας και αύξηση των ασφαλίστρων είναι οι τρεις βασικοί άξονες για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, με βάση τους οποίους θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2001, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που κάνει βρετανική εταιρεία. Μέσα από τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση άνοιξε το μέτωπο του ασφαλιστικού, που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων και να αποτελέσει σημείο αντιπαραθέσεων με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ για την υγεία αναφέρει ότι "νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Μόνο που η χρόνια κρίση και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο σύστημα υγείας αντιμετωπίζονται με άτολμο τρόπο και "ημίμετρα". Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι "αλλαγές" στο χώρο της Υγείας αποβλέπουν στην ενίσχυση της περιφέρειας, στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στον τρόπο εργασίας των γιατρών. Τα "ημίμετρα" αυτά σε καμία περίπτωση δεν ακουμπούν το ισχύον καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "στο χειρουργείο μπαίνει το περίφημο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που παρά τις κυβερνητικές ενέσεις για μια εικοσαετία δεν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις όσων το εμπνεύσθηκαν. Επί χρόνια η κυβέρνηση πειραματίσθηκε με τη λήψη μέτρων και ημίμετρων αποσπασματικών και σπασμωδικών ομως να το αποτέλεσμα είχε πάντοτε αρνητικό παρανομαστή"

    [7] Ιερουσαλήμ- Πατριαρχείο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι τρεις Πατριάρχες της Ιερουσαλήμ - καθολικός, ελληνορθόδοξος και Αρμένιος - θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο (Δευτέρα και Τρίτη) με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους υπουργούς για να συζητήσουν για το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Οι χριστιανοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα "ειδικό καθεστώς με διεθνείς εγγυήσεις" για την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος."

    [8] Εκκλησιαστικό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "νέο λάδι στη φωτιά της διένεξης Εκκλησίας - Πολιτείας, εν όψει μάλιστα της σημερινής συνάντησης πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου, έριξε ο στενός συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Αντίθετα, θρησκευτικού περιεχομένου χωρίς υπαινιγμούς και αναφορές στη διένεξη ήταν το κήρυγμα του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου στην Τήνο, όπου παραβρέθηκε στην πανήγυρη για την εύρεση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας".

    Επίσης κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "τριανταπέντε ώρες πριν από την αποψινή κρίσιμη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στην Μεγάλη Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φόρτισε όσο χρειαζόταν το κλίμα, χθες το πρωί εξαπολύοντας νέα τορπίλη από την Τήνο κατά παντός..ΑΘΕΟΥ".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "από τις κρισιμότερες συναντήσεις σχετικά με το θέμα των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να είναι η σημερινή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, με...διαιτητή των Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χριστόδουλος θα θέσει το θέμα των ταυτοτήτων στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση".

    [9] Φορολογικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "έξι "ιδέες" για αλλαγή τοπίου στο φορολογικό σύστημα θα συζητηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο μετά τον Οκτώβριο. ένας και μοναδικός συντελεστής σε όλους τους έμμεσους φόρους. Ενιαίος συντελεστής φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πληρωμή όλων των φόρων στις τράπεζες, κατάργηση φόρου ιδιοκατοίκησης και απαλλαγή των μισθωτών-συνταξιούχων από υποχρέωση δήλωσης."

    [10] Πολυνομία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "σε μία μόλις 25ετία, η Ελληνική Βουλή εψήφισε περισσότερους από 2.800 νόμους. Οι νόμοι αυτοί βρίθουν νομοθετικών κενών, ασαφειών, συχνά δε και αντιφατικών διατάξεων. Αποτελεί παγία τακτική η ενσωμάτωσις σε νομοσχέδια, διατάξεων με τελείως άσχετο περιεχόμενο. Ενίοτε εισάγονται στην Βουλή υπό την μορφήν τροπολογίας, ακόμη και ολόκληρα νομοσχέδια."

    [11] Χρέη - Νοικοκυριά

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "περίπου 1,5 τρις. δρχ. χρωστούν τα ελληνικά νοικοκυριά από μικροδάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μόνο σε πιστωτικές κάρτες το χρέος υπολογίζεται ότι πλησιάζει τα 500 δις δρχ. Ακόμη περισσότερα χρωστούν σε προσωπικά ή ανοικτά δάνεια έως 1 εκ. δρχ., που αφορούν πρωτίστως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η στροφή αυτή στον δανεισμό δημιουργεί ανησυχίες για υπερχρέωση των νοικοκυριών."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 24 July 2000 - 17:30:38 UTC