Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αμερικανικές προεδρικές εκλογές
  • [03] Προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [04] Τουρκία - ΕΕ
  • [05] Εργασιακά
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Ασφαλιστικό

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Οι προσλήψεις στους δήμους, τα εργασιακά και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η Βάσω "μαγειρεύει" 30.000 θέσεις στο Δημόσιο για το 2001.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 33.481 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, νομαρχίες και άλλα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φούσκες δεκατέσσερις μήνες μετά το σεισμό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Που θα γίνουν 33.481 διορισμοί. Ολες οι θέσεις εργασίας του δημοσίου που θα καλυφθούν μέσα στο 2001.

    Η ΑΥΓΗ: Καταστρέφουν το κλίμα και αδρανούν. Αρχίζει τη Δευτέρα στη Χάγη η διεθνής διάσκεψη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 33.480 προσλήψεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Αναλυτικά όλες οι νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χασάπης έδειρε εφοριακούς και σε μπαρ τράβηξαν πιστόλι! Κλείνουν 45 καταστήματα λόγω φοροδιαφυγής καθ' υποτροπήν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 33.481 νέες προσλήψεις. Ειδικό προσοντολόγιο ανήγγειλε η Βάσω Παπανδρέου.

    ΕΘΝΟΣ: Το "πακέτο" προσλήψεων για το 2001 στο Δημόσιο. 33.481 οι θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οπως φοβάται ο Διάολος το λιβάνι...Ο Δαφέρμος ενοχλείται ακόμη και από το "ΧΟ" στις υπογραφές μας στα νέα δελτία ταυτότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαζικές προσλήψεις. 33.481 εισέρχονται στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 33.481 προσλήψεις με μόρια και διαγωνισμούς. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πολιτική περιορισμού των διορισμών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανένδοτο κηρύσσει ο Γκορ! Μικραίνει η διαφορά, με δίκες ο νέος πρόεδρος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εισαγγελέας εδώ και τώρα για τα τοξικά. Ανεξέλεγκτα στις χωματερές επικίνδυνα απόβλητα.

    ΕΣΤΙΑ: Κρείττον σιγάν περί εκλογών. Ποιοί χλευάζουν τους Αμερικανούς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνθήκες πολιτικής κρίσης στις ΗΠΑ. Το μετεκλογικό χάος συνταράσσει τη μοναδική υπερδύναμη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωρα της... κρίσης για το 39ωρο. Ολες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν το διάλογο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κλειστή πόρτα στο Δημόσιο για τους μη πτυχιούχους. Τι προβλέπεται για τις 34.000 προσλήψεις.

    ΝΙΚΗ: Τον Γκορ "δείχνουν" για νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Τον έβγαλαν ήδη τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

    ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Πόλεμος Αλέξιου-Βαρθολομαίου. Τελεσίγραφο του Ρώσου Πατριάρχη στο Φανάρι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ασφυκτικός κλοιός πίεσης στην κυβέρνηση. Μεγάλη η λαϊκή δυσαρέσκεια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συνήγορος των βιομηχάνων ο Γιάννος. Τον θεωρούν υπεύθυνο για το ναυάγιο στα εργασιακά.

    Η ΧΩΡΑ: Φιμώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους. 100 απαγορεύεται με απόφαση της κυβέρνησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 33.500 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2001. Τι ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου. Οι μισοί θα είναι πτυχιούχοι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πως μπορεί κανείς να ερμηνεύσει αυτές τις αμερικανικές εκλογές.

    [02] Αμερικανικές προεδρικές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Ανένδοτο αγώνα, που ξεκινά με μακροχρόνια δικαστική διένεξη για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριντα, που θα κρίνει την προεδρία, προαναγγέλλουν οι Δημοκρατικοί, μιλώντας για "σοβαρές και ουσιαστικές παρατυπίες", ενώ ο Αλ Γκορ ζητεί νέα καταμέτρηση των ψήφων, με το χέρι. Ανακοινώνει ακόμη ότι στηρίζει τις προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "οι Αμερικανοί αναζητούν ακόμη τον νέο πρόεδρό τους. Οι κάλπες έκλεισαν πριν από 60 ώρες, αλλά οι ψήφοι της Φλόριντα δεν επιτρέπουν την ανάδειξη νικητή. Η επανακαταμέτρηση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο Μπούς λέει ότι έχει νικήσει, ο Γκόρ αρχίζει να μιλά για νοθεία και η πιθανότητα της επανάληψης των εκλογών σ' ολόκληρη τη Φλόριντα όλο και μεγαλώνει."

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ τονίζει ότι "το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών -που ούτε η φαντασία του "μετρ" του είδους Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί - έκανε πολλούς Αμερικανούς να διερωτώνται όχι μόνο ποίος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρός τους αλλά και αν ο τρόπος εκλογής της κυβέρνησής τους είναι ο πλέον ενδεδειγμένος".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "σε φιάσκο ολκής εξελίσσονται οι εκλογές στις ΗΠΑ. Τώρα γίνεται λόγος και για νοθεία. Κάπου 19.000 ψήφοι υπέρ του Γκόρ στη Φλόριντα ακυρώθηκαν γιατί οι ψηφοφόροι ψήφισαν και τον υπερσυντηρητικό Μπιουκάναν εξ αιτίας της πολύπλοκης σελιδοποίησης των ψηφοδελτίων. Στις ΗΠΑ, τρέμουν το ενδεχόμενο προσφυγής των δημοκρατικών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του κύρους των εκλογών στη Φλόριντα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ διερωτάται "ποίος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ; Το σίγουρο είναι ότι Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί κάποιος που θα λάβει μόλις το 25% των ψήφων του αμερικανικού λαού, αφού τόσοι ψηφίζουν στις ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι, τα εκατομμύρια φτωχών και απόκληρων, δε χωρούν στη "δημοκρατία" τους".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της εκλογής του Αλ Γκορ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ και σ' αυτό συμπίπτουν οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων. Η έκταση των εκλογικών παρατυπιών στη Φλόριντα, όπου κυβερνήτης είναι ο αδελφός του Τζόρτζ Μπούς, που υποδηλώνει ακόμα και νοθεία, ή και βία προς μαύρους ψηφοφόρους, ανοίγει το δρόμο για δικαστική παρέμβαση της υπουργού Δικαιοσύνης και ίσως και για επανάληψη των εκλογών".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "αιχμάλωτοι της επανακαταμέτρησης των ψήφων, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ στη Φλόριντα, παραμένουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπούς τζούνιορ και Αλ Γκόρ και μαζί τους όλη η χώρα. Τα δύο επιτελεία παραμένουν επιφυλακτικά, ενώ η διαφορά έχει μειωθεί στις 800 ψήφους και δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά να περιμένουν αρκετές ημέρες για να βεβαιωθούν (με την καταμέτρηση και της επιστολικής ψήφου) για το τελικό αποτέλεσμα".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "Το περίεργο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ που θεσπίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνος, μάλλον έφθασε στο όριό του. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών δημιουργεί τεράστιες επιπλοκές. Και ιδίως, αν την 18η Δεκεμβρίου που συγκαλείται το Εκλεκτορικό Σώμα δεν έχη ξεκαθαρισθή το θέμα της Φλόριντα".

    [03] Προσλήψεις στο Δημόσιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει "Να σταματήσει η "φιλολογία" για τους διορισμούς ζήτησε, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Την υπόμνησή του αυτή, μόνον ως...αστεϊσμό μπορεί να την εκλάβει πλέον κανείς, εάν λάβουμε υπόψιν ότι μόλις χθες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόσληψη 33.481 ατόμων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στο 2001".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "Πακέτο 33.481 προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων για το 2001 ανακοίνωσε χθες η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου τη νέα πολιτική διορισμών της κυβέρνησης. Απόλυτη προτεραιότητα για την κάλυψη των νέων θέσεων αποκτούν οι πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών και Ανωτέρων Σχολών".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "με το σταγονόμετρο πλέον θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο οι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ηδη, στις 33.481 θέσεις τακτικού προσωπικού σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, νομαρχίες και δήμους που εγκρίθηκαν για να καλυφθούν το 2001 -και ανακοινώθηκαν χθες από την κ. Βάσω Παπανδρέου- τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "Ξένη γλώσσα και το κομπιούτερ αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη στο Δημόσιο. Σε 33.481 ανέρχονται οι θέσεις που θα καλυφθούν το 2001, οπότε και θα ισχύει το νέο προσοντολόγιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Πράσινο φως", για την πρόσληψη 33.481 μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2001, με το νέο σύστημα των μορίων και των τοπικών διαγωνισμών, δόθηκε από την κυβέρνηση, που εγκατέλειψε την πολιτική περιορισμού των διορισμών. Η "μερίδα του λέοντος", αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ (17.419) και ΤΕΙ (5.458)".

    [04] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "τακτική χαμηλών τόνων, ευελιξίας και προσεκτικών χειρισμών μέχρι την τελική έγκριση της εταιρικής σχέσης θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς προβλέπεται ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Αθήνα-Αγκυρα, με την Ελλάδα και την Τουρκία να επιδιώκουν να επιτύχουν την αποδοχή των θέσεών τους από την ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "οι πρώτοι τριγμοί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τη σύνταξη του κειμένου της εταιρικής σχέσης άρχισαν να γίνονται αισθητοί χθες ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση της Κομισιόν να συμπεριλάβει στα δεσμευτικά κεφάλαια μια γενική και αόριστη αναφορά στο Κυπριακό. Η Αγκυρα δια του υπουργού Εξωτερικών, κ. Ισμαήλ Τζεμ, έσπευσε χθες να προειδοποιήσει για σκλήρυνση της στάσης της στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στους κόλπους του ΟΗΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ακόμη και οι χλιαρές υπενθυμίσεις ρητρών του Ελσίνκι στην, μέχρι τούδε διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αγκυρα, εξόργισαν την Τουρκία. ``Η αναφορά στην Κύπρο δεν είναι γκολ, αλλά οφσάιντ και, συνεπώς, άκυρη...!``, δηλώνει ο Ισμαήλ Τζεμ την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται εις διπλούν για θερμή περίοδο".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "το κείμενο της εταιρικής σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οροθετεί ένα πλαίσιο οδυνηρών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει το τουρκικό κατεστημένο, εναρμονιζόμενο με τα κοινοτικών ισχύοντα. Παρά ταύτα, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Επιτροπής και εστίασε τις αντιρρήσεις του μόνον στην αναφορά στο Κυπριακό και στην υποχρέωση της Αγκυρας ``να στηρίξει με σθένος`` τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "``συγκρατημένη ικανοποίηση`` εκφράζει η κυβέρνηση για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ που υιοθετήθηκε προχθές από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ``σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο``, προκειμένου να φτάσουμε στην ``παρουσίαση από την ΕΕ ενός κειμένου που θα αποδίδει το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης που ελήφθη στο Ελσίνκι``".

    [05] Εργασιακά

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε οριακό σημείο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - μετά την παρέμβαση του κ. Γιαννίτση - και των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την άρνηση των βιομηχάνων να αποδεχτούν γενικευμένη μείωση της απασχόλησης κατά μία ώρα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "με 24ωρη πανελλαδική απεργία, την πρώτη μέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, θα απαντήσουν τα συνδικάτα στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που επιμείνει στο περιεχόμενο των θέσεων που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Γιαννίτσης, συνδέοντας τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την αύξηση της απασχόλησης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "άνω-κάτω έχουν γίνει πια στο ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά, μετά και την τελευταία αιφνίδια, αλλά εν πολλοίς ανεξήγητη εμπλοκή, η οποία παρουσιάστηκε κυριολεκτικά στο "και πέντε" της συμφωνίας "ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-Γιαννίτση" για το 39ωρο. Η εξέλιξη, σαφώς μη αναμενόμενη, έχει αναστατώσει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που εξήγγειλε χθες απεργία, και έχει πυροδοτήσει ένα βαρύ κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υπογραμμίζει ότι "τις πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις επέλεξε για ακόμα μία φορά η ΓΣΕΕ για την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει τα μέτρα Γιαννίτση για τα εργασιακά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνδικάτων. Η ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας αποφάσισε στη χθεσινή δίωρη συνεδρίασή της την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του επικείμενου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εργασιακό χάρτη"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο Νοέμβριο ξεκινούν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι. Αιχμή του δόρατος, οι εργασιακές σχέσεις και η εισοδηματική πολιτική".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "6 μέτρα για το ασφαλιστικό. Σημαντική πρόταση-μελέτη από το ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στη δίνη της εμπλοκής οι αγορές. ΗΠΑ: Θρίλερ ή εφιάλτης;".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επτά νάρκες στην οικονομία. Οξύτατα προβλήματα με πληθωρισμό πετρέλαιο δολάριο εργασιακά εισοδηματικά διαρθρωτικά και Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συναλλαγές 6 τρις. έως το 2004 στο Διαδίκτυο. Με ταυτόχρονη σημαντική άνοδο του e-Commerce".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τραπεζικό ολιγοπώλιο. Υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο".

    [07] Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Προτείνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του ορίου ηλικίας και η μείωση της σχέσης σύνταξης-μισθού. Σημαντικό πρόβλημα η μείωση της αποταμίευσης ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος από 20% το '79 σε 2-3% την τελευταία 10ετία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 November 2000 - 15:57:08 UTC