Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σύνοδος G8
  • [04] Σημίτης - Πάγκαλος
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Συνέντευξη Αρσένη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2001

    Ο απόηχος της συνόδου της G8 στη Γένοβα, η συνάντηση Σημίτη - Πάγκαλου, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η πορεία των δημοσιονομικών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κατοχυρώστε σύνταξη και εφάπαξ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανω - κάτω το δημόσιο. Με ανακατανομή των θέσεων σε υπουργεία και οργανισμούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ" πήγαν Γένοβα. Μαζί με το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5.169 νέοι διορισμοί στο Δημόσιο. Οι προσλήψεις για Αύγουστο - Σεπτέμβριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και πάλι μπράβο Χριστόδουλε. Τολμηρές και ριζοσπαστικές οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου για την παγκοσμιοποίηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο εφιάλτης των δανείων. Σε ομηρεία τα ελληνικά νοικοκυριά.

    ΕΘΝΟΣ: Σπουδές με μέλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξτρα οδηγός με όλες τις πληροφορίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βάλε πλάτη Θόδωρε και εγώ είμαι εδώ! Συνάντηση σήμερα Σημίτη - Πάγκαλου με εξαιρετική σημασία για την πορεία του κυβερνώντος κόμματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σανίδα σωτηρίας ψάχνει τώρα ο Σημίτης. Ονειρα έμειναν οι προθέσεις του πρωθυπουργού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται νέες φοροαπαλλαγές και ... στο βάθος κάλπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γροθιά στο G8. Η Γένοβα γιγάντωσε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Espresso: Η γυναίκα του Λιαντίνη λέει ότι ζει ο άνδρας της.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ψεύδη για τη Γένοβα. Ο σοσιαλισμός δεν παράγει πλούτο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα βραχώδη όρη στέλνουν οι διαδηλωτές τη G8! Καταγγέλλουν προβοκάτσια από τους καραμπινιέρους.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οχι άλλες περιουσίες στο σφυρί. Απόφαση για τα πανωτόκια.

    Η ΧΩΡΑ: Πώς έζησα τη σφαγή στη Γένοβα. Ο απεσταλμένος της "Χώρας" Πάνος Τζίφας μεταδίδει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:19.000 μαθητές εκτός Λυκείου. Το 17,1% των παιδιών της Γ' Γυμνασίου δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους.

    [03] Σύνοδος G8

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η σύνοδος των "8" έληξε χωρίς πανηγυρισμούς, μέσα σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού για το μέλλον της Ομάδας και ελπίδας για τους καταπιεσμένους λαούς, που βασανίζονται από τις ανισότητες και τον αποκλεισμό, ότι μπορεί κάποτε να δουν μια άσπρη μέρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "η αυλαία στη διάσκεψη της "ομάδας των Οκτώ" έπεσε χθες με μια ακόμα επίδειξη βίας από τις ιταλικές αρχές και τους ηγέτες της G8 να διακηρύσσουν την πίστη τους στην παγκοσμιοποίηση και να συμφωνούν ότι ... διαφωνούν αναφορικά με το πρωτόκολλο του Κιότο για το παγκόσμιο κλίμα".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η τριήμερη πολιορκία της Γένοβας τελείωσε. Ο απολογισμός για την ιστορική πόλη είναι τραγικός. Χιλιάδες σπασμένα καταστήματα και αυτοκίνητα, λεηλατημένα κτίρια, νοσοκομεία γεμάτα τραυματίες, αέρας πνιγηρός από τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα, ένας νεκρός, κελιά γεμάτα διαδηλωτές και ερείπια παντού ερείπια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "ένας νεκρός 500 τραυματίες και 130 συλλήψεις - εκ των οποίων οι δύο Ελληνες - ήταν ο τραγικός απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που συνεχίσθηκαν ακόμα και μετά το τέλος των συνεδριάσεων της G8 στη Γένοβα, με τις ιταλικές δυνάμεις καταστολής να εισβάλλουν και να καταστρέφουν αργά προχθές το βράδυ το κέντρο τύπου του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας".

    Σύμφωνα με την Espresso, "σαν από αρχαία τραγωδία, στην οποία οι πρωταγωνιστές είναι τραγικοί ήρωες, αλλά και δυνατοί μαζί, έβγαινε η εικόνα του Τζουλιάνο Τζουλιάνι, πατέρα του Κάρλο Τζουλιάνι, ο οποίος πλήρωσε με το αίμα του την αντίθεσή του στα σχέδια των "δυνατών" για την παγκοσμιοποίηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "έπεσε η αυλαία της συνόδου της G8 που χαρακτηρίστηκε ψυχρή στις αποφάσεις της αλλά καυτή στις αντιδράσεις. Στο κοινό τελικό ανακοινωθέν οι ηγέτες τάσσονται υπέρ μιας ευρείας συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και τονίζουν "είμαστε αποφασισμένοι και η παγκοσμιοποίηση να λειτουργήσει για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους φτωχούς του κόσμου". Οι ηγέτες δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή, μιλώντας όμως κυνικά και για "μια βίαια μειοψηφία" που δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να συναντώται στο μέλλον".

    [04] Σημίτης - Πάγκαλος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σήμερα το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η συνάντηση αυτή ίσως αποβεί καθοριστική για τις εξελίξεις στην κορυφαία κομματική διαδικασία δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών στο πρόσφατο παρελθόν είχαν φτάσει στα όρια της ρήξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "εννιά μήνες μετά την "πύξ-λάξ" αποπομπή του από το υπουργείο ΠΟλιτισμού ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος θα ανέβει στις 2 σήμερα το μεσημέρι τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου σε μια κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, που θεωρείται ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "το ενδιαφέρον όλων τώρα έχει στραφεί στη σημερινή συνάντησή του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους από τότε που ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον άλλοτε "συνοδοιπόρο" του από την κυβέρνηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τις εύθραυστες κομματικέ ισορροπίες με τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί να διατηρήσει ο κ. Κώστας Σημίτης επιδιώκοντας τη σύναψη μιας άτυπης εκεχειρίας εν όψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου. Σήμερα αναμένεται να διαβεί την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έχει να συναντηθεί, κατ΄ ιδίαν με τον πρωθυπουργό περισσότερο από οκτώ μήνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "η έμφαση στο εσωκομματικό τοπίο προσδιορίζει τις κινήσεις του πρωθυπουργού για την εβδομάδα που αρχίζει με τη συνάντηση που θα έχει στις 2 το μεσημέρι με τον Θ. Πάγκαλο. Στο πρόγραμμα του κ. Σημίτη υπάρχει συνάντηση αύριο με τον Γ. Παπαντωνίου και την Τετάρτη με τη Β. Παπανδρέου".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ανάσταση της ... Σοφοκλέους προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το έτος 2002, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "με τιμή εκκίνησης τις 2.507,2 μονάδες ξεκινά σήμερα η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Σοφοκλέους. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκφράζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρώντας ότι η έντονα ανοδική διάθεση που επέδειξε το χρηματιστήριο σε ορισμένες συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα αλλά και η σημαντική διόρθωση που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής αφήνουν περιθώρια για μια θετικότερη πορεία του γενικού δείκτη τιμών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κρίσιμη είναι η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο καθώς θα φανεί αν θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Ρόλο-κλειδί θα έχουν οι εξελίξεις σχετικά με την Αλφα Μπάνκ και την αγορά μετοχών της από τη γαλλική ΒΝΡ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "επιτέλους η Σοφοκλέους την περασμένη εβδομάδα ξαναβρήκε τα χαμένης της αντανακλαστικά και ανέκοψε τον κατήφορο των επτά τελευταίων εβδομάδων. Η αντίδρασις της αγοράς είχε ως αφορμή τα όσα φημολογούνται για τις αλλαγές στον χώρο των τραπεζών και κυρίως το πιθανολογούμενο ευρωπαϊκό "φλερτ" για την Αλφα Μπάνκ".

    [06] Συνέντευξη Αρσένη

    "Να σπάσει το κλειστό κύκλωμα εξουσίας-παρεξουσίας" εν όψει του Συνεδρίου καλεί τον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: "Η πιθανότητα εναλλακτικών υποψηφιοτήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου. Το λευκό δεν προσφέρει διέξοδο". Το κορυφαίο ηγετικό στέλεχος, που διεκδίκησε το 1996 την πρωθυπουργία ανοίγει τα χαρτιά του και προτείνει: πολιτικές για το βιοτικό επίπεδο του απλού Ελληνα. Αναβάθμιση της ΚΟ η οποία ήταν απούσα στα θέματα ταυτότητες ασφαλιστικό. Διαφάνεια στις λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Αναδιάταξη του στελεχικού δυναμικού σε κόμμα - κράτος. Μείωση της φορολογίας στις εταιρίες του ΧΑΑ για τα κέρδη που επανεπενδύονται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 23 July 2001 - 13:35:00 UTC