Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 29 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ταυτότητες
  • [03] Ελληνική Οικονομία
  • [04] Εκλογικά βιβλιάρια
  • [05] ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι σχέσεις Εκκλησίας- κράτους, η κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Έγκυρες οι προφορικές συμφωνίες με τις τράπεζες. Απόφαση-σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Ολοι εναντίον Προέδρου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρίμα Πρόεδρε. Τι είπε ο Χριστόδουλος στον Στεφανόπουλο.

    Η ΑΥΓΗ: Λιτότητα με επιδόματα. Ο πρωθυπουργός σήμερα στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζική ανατροπή σκηνικού. Κυρίαρχος και πάλι ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παλαιοί δεξιοί ψάλτες σε νέους πολιτικούς ρόλους. Το "Εκκλησιαστικό" αποκαλύπτει τα πάθη της ελληνικής Δεξιάς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΟΚ. Καρκίνο του μαστού γεννούν τα φυτοφάρμακα.

    ΕΘΝΟΣ: Ιδού το χάος με τους θανάτους από φάρμακα. ΕΟΦ: Ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Παπαδόπουλος:διέταξε έρευνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θανατηφόρες μπαλωθιές Ψηλού προς Κωστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούν τα εκλογικά βιβλιάρια. Θα ψηφίζουμε με ηλεκτρονικό κωδικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογές με "ΡΙΝ" αντί για βιβλιάριο.Υπ. Εσωτερικών: θα ψηφίζουμε με κωδικό 13 ψηφίων από τις προσεχείς Δημοτικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άσμα γενικό κατά θεοκρατίας. Από Μίκη αλλά και Κακλαμάνη, Κωνσταντόπουλο.

    ΕΣΤΙΑ: Σκόπιμη η πόλωσις. Το κλίμα διχασμού εξυπηρετεί τον Σημίτη.

    Espresso: 22 απόπειρες βιασμού και εκβιασμού από χειρούργο!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εμμένουν στην αναμόχλευση "ταυτοτήτων". Παρά την τελεσίδικη γνωμάτευση του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κερδίσαμε το στοίχημα. Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κήρυξε πόλεμο στα φροντιστήρια το υπουργείο Παιδείας. Ήδη μειώθηκαν κατά 35% το 2000.

    ΝΙΚΗ: Οι εκσυγχρονιστές οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε...Συνέδριο σύγκρουσης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζεται η ηρωική ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Άνω-κάτω η ΝΔ. Χαστούκι σε Καραμανλή Μητσοτάκη. Γ. Ράλλης συγχαρητήρια στον Στεφανόπουλο για τη στάση του στις ταυτότητες.

    Η ΧΩΡΑ: Συνταγματική ανωμαλία με υπεύθυνους πρόεδρο και πρωθυπουργό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αύξηση ως 100.000 σε δημόσιους υπαλλήλους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ντέρμπι των 2 ΠΑΣΟΚ. Από τη Θεσσαλονίκη η κόντρα για το Συνέδριο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη δεν διαταράσσει Σημίτη.

    [02] Ταυτότητες

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια πάθη, προσωπικές αντιπαλότητες και "αιρετικές" απόψεις στη Δεξιά, που τον τελευταίο καιρό είχαν καλυφθεί κάτω από την κοινή προσπάθεια για την αναρρίχηση της ΝΔ στην εξουσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία προκάλεσε η πρωτοφανής επίθεση του υπουργού Αγαίου Νίκου Σηφουνάκη προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "Τη διάθεσή του να συνεχίσει τον αγώνα μέχρις εσχάτων στο θέμα των ταυτοτήτων δεν έκρυψε, χθες από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απαντώντας σε όσους βιάστηκαν να πουν ότι η Εκκλησία αλλά και ειδικότερα οι ιεράρχες, απελπίστηκαν μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων στο σχόλιο της ότι "Αρνείται πεισματικά και δεν θέλει να αναγνωρίσει το μέγα λάθος του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και συνεχίζει την άσκοπη ``σταυροφορία`` του για ένα θέμα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Εκκλησία. Έμπλεξε και δεν μπορεί να ξεμπλέξει το απολύτως αυτονόητο, ότι η αστυνομική ταυτότητα είναι ένα έγγραφο αναγνώρισης του πολίτη και άσχετο με την πίστη".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "``Λάδι στη φωτιά`` έριξε ο Στεφανόπουλος με το ``οχ`` στην Εκκλησία. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης καυτηρίασε τη στάση του που πυροδότησε νέα ένταση, η οποία συνοδεύθηκε από χυδαίες επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου με αποκορύφωμα τα όσα είπε ο υβριστής υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος εκείνος που καλλιεργεί το κλίμα διχασμού με την συλλογή 3 εκατομμυρίων υπογραφών και την επίδοση του σχετικού υπομνήματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.είναι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και συγκεκριμένως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.Για τον απλούστατο λόγο, οτι η πόλωσις τον συμφέρει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "Η καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στην αντιπαράθεση Εκκλησίας-Πολιτείας για το επίμαχο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, προκαλεί -προσκαίρως έστω- μεταβολή των όρων διεξαγωγής του πολιτικού παίγνιου".

    [03] Ελληνική Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι"Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην εντός ΟΝΕ εποχή εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της μετά ΟΝΕ εποχής, δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος προσέθεσε οτι και το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος του αντιστοίχου του μέσου όρου της ΕΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Μία γεύση από το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα προβλέπει οι προϋπολογισμός του 2002 σκοπεύει να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την ερχόμενη Τρίτη.Αυτό θα γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ``πακέτο`` των κοινωνικών παροχών, το οποίο σκοπεύει να μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία 2002-2004 το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το νέο προϋπολογισμό και θα κλιμακώνεται στους δύο επόμενους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι " Σε ``τεντωμένο σκοινί`` κινείται η πορεία του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους χτυπώντας ``κόκκινο``, συνεχώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι σφοδρές πιέσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός του 2001 τόσο στην πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων, κάνουν ορατό τον κίνδυνο στο τέλος του έτους να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί".

    [04] Εκλογικά βιβλιάρια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "Στην εσπευσμένη αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας προχωρά δια στόματος της αρμοδίας υπουργού εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου η κυβέρνηση Σημίτη.Στις δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2002 το εκλογικό σώμα θα προσέρθει χωρίς εκλογικά βιβλιάρια μόνο με την αστυνομική του ταυτότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια (που καταργούνται) αλλά με ηλεκτρονικό ατομικό -για κάθε εκλογέα- κωδικό αριθμό θα διεξαχθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια ενώ μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν χορηγηθεί ειδικοί αριθμοί με τους οποίους κάθε ψηφοφόρος θα ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στο μεταξύ προχωρεί η σύνταξη νέων εκλογικών καταλόγων, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του 2002 καθώς και οι βουλευτικές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Καταργούνται από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 τα εκλογικά βιβλιάρια τα οποία αντικαθίστανται για τον εκλογέα από τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό που σχηματίζεται από δεκατρείς αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, που θα σταλεί...ταχυδρομικά στους εκλογείς και θα παραμένει ο ίδιος δια βίου ενώ δεν καταργείται ο θεσμός του ετεροδημότη".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό της επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "Να βλέπουμε το δένδρο αλλά να μη χάσουμε το δάσος. Η κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων είναι ένας απαραίτητος εκσυγχρονισμός. Ο οποίος θα περιορίσει την γραφειοκρατία αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων ψηφοφόρων. Όπως σημαντικός εκσυγχρονισμός είναι και η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "Εκεί που όλα έδειχναν ότι στο ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί η χρυσή τομή και ότι οι σκληρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος θα περνούσαν με δεύτερη μοίρα όλα άλλαξαν εν μία νυκτί. Ειδικότερα την προχθεσινή νύχτα, η οποία αποδείχτηκε δραματική για το ΠΑΣΟΚ ύστερα από την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΕΓ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "Συνέρχεται σήμερα και αύριο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ η οποία καλείται να επικυρώσει τις θέσεις του κόμματος ενόψει του συνεδρίου του με τον Κ. Σημίτη όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του να διατυπώνει από το σημερινό βήμα με την ομιλία του το μανιφέστο`` του ενόψει της ερχόμενης περιόδου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας πριν από το Συνέδριο του κινήματος τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι πρώτες ενδείξεις άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές καθώς στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου βγήκαν τα μαχαίρια για τις αλλαγές στο Καταστατικό".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι " Στον ``αέρα`` βρίσκεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθώς οι εκσυγχρονιστές επιθυμούν να μην θιγεί κανένα ουσιαστικό ζήτημα.Μετά την έωλη επιχειρηματολογία πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο κ. Σημίτης και να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, τώρα θέλουν να μην συζητηθούν καν οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Καταστατικό, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει προσυνεδριακό κείμενο πολιτικών θέσεων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "Τριπλό μήνυμα αποστέλλει σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ξεκινώντας την πολιτική του αντεπίθεση εν όψει του Συνεδρίου, ενώ, παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών και, κυρίως η πλατφόρμα που σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει ο Α. Τσοχατζόπουλος".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "΄΄Δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική`` θα επαναλάβει σήμερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, περιοριζόμενος σε αόριστες διαβεβαιώσεις για επιμέρους τροποποιήσεις. Θα επαναλάβει, επίσης, τα γνωστά κλισέ των ομιλιών του περί ``προόδου και συντήρησης``".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 September 2001 - 8:31:43 UTC