Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κακοκαιρία
  • [04] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Τρομοκρατία
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Τράπεζες-Ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/2002

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τα προβλήματα από την κακοκαιρία, το Κυπριακό και το θέμα της τρομοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 30.000 μισθός στους στρατευμένους. Από πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποζημιώσεις στους πληγέντες. Η επόμενη μέρα της θεομηνίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εσείς φταίτε. Γαϊτανάκι ευθυνών στην Κυβερνητική Επιτροπή και ο Σημίτης στον κόσμο του.

    Η ΑΥΓΗ: Μπαλάκι οι ευθύνες ανάμεσα στα υπουργεία. Αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη σχεδιασμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πες και κανένα ΟΧΙ στον Μπους κ. Σημίτη. Οι Ελληνες δεν διαπραγματεύονται τα εθνικά μας θέματα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπους, Πάουελ, Ράμσφελντ περιμένουν τον κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Από μηδενική βάση το δημο-σιοϋπαλληλικό.

    ΕΘΝΟΣ: Σκηνικό πιέσεων στήνουν οι Αμερικανοί. ΗΠΑ: Τρομοκρατία και χάρτες φορτίζουν την επίσκεψη Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το άθλιος "CBS" "τρομοκρατεί" τον πρόεδρο της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέατρο του παραλόγου. Ευθύνες και πάλι στους πολίτες για τα προβλήματα από την κακοκαιρία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρόγραμμα για 8.841 προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάγος... από ΗΠΑ. Παραμονή της επίσκεψης Σημίτης, νέες τηλε-βολές για 17Ν.

    ΕΣΤΙΑ: Ο Λαλιώτης τώρα δικαιώνεται! "Αρτιο και αξιόπιστο" το νέο Αεροδρόμιο.

    Espresso: Σέξ μπροστά στο ναό του Παρθενώνα. Πρόκληση από την Εμμανουέλα". Να αποσυρθούν τα αμαρτωλά πλάνα ζητάει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χιονιάς και ευρώ έφεραν ανατιμήσεις. Το 3,5% θα αγγίξει τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, εκτιμά η Στατιστική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πολιτικές χιονομπαλιές. Κώστας Σημίτης:... θα μπορούσαμε και καλύτερα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 60 λεπτά προβοκάτσιας στις ΗΠΑ για τη 17Ν. Πρόκληση στην TV παραμονές της επίσκεψης Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Το χιόνι βάφτηκε κίτρινο. Ακραία και τα ... τηλεοπτικά φαινόμενα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ...Τον κακό τους τον καιρό! Πάσχει όλη η υποδομή της χώρας.

    Traffic News: Εδωσαν το όνομα του κειμενογράφου της 17Νοέμβρη. Χολιγουντιανό σενάριο σε εκπομπή του CBS.

    Η ΧΩΡΑ: Οι συντάξεις σε ευρώ. Ολες οι παροχές των συνταξιούχων στο νέο νόμισμα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτες καθάρισαν τα σχολεία από χιόνια. Είκοσι μέρες μετά από τη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κι άλλος νεκρός στο Καζίνο. Το βράδυ των Φώτων.

    [03] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "με τις πρώτες ηλιαχτίδες που έκαναν την εμφάνισή τους στον αττικό ουρανό και άρχισαν να λιώνουν το λευκό καταστροφικό πέπλο που κάλυψε την χώρα προκαλώντας πλήθος προβλημάτων σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση άρχισε να μετρά και να γλύφει τις πληγές που άφησε πίσω η μανία της φύσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "σε μια εκδήλωση πρωτοφανούς θρασύτητας τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επέρριψαν ευθύνες στους πάντες πλην των εαυτών τους. Κατηγόρησαν τους υψηλόβαθμούς υπαλλήλους για ανυπακοή , τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή των προβλημάτων και τους πολίτες που δεν συνεργάστηκαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ένα κακόγουστο θέατρο του παραλόγου παίζει πλέον η κυβέρνηση, μετά την πρωτοφανή διάλυση που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός, το Σαββατοκύριακο με την εκδήλωση των -ακραίων, είναι η αλήθεια- καιρικών φαινομένων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "μεταθέτοντας το μπαλάκι των ευθυνών τους ο ένας στον άλλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού που "πάγωσε" και αυτός από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την πρωτεύουσα αλλά και τους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας καθώς επίσης και την Κρήτη".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε πόλεμο αλληλοκατηγοριών έχουν επιδοθεί υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, που πετούν το μπαλάκι των ευθυνών για την αντιμετώπιση του χιονιά. Η απουσία κεντρικού σχεδίου και η έλλειψη συντονισμού οδήγησαν σε παράλυση τους αρμοδίους και στην καθυστέρηση κινητο-ποίησης του κρατικού μηχανισμού".

    [04] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "ασφυκτικές πιέσεις για το Κυπριακό, του ευρωστρατού και την τρομοκρατία αναμένεται να ασκήσουν οι Αμερικανοί στον πρωθυπουργό, που αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "εντείνονται η ανησυχία και ο προβληματισμός στο Μαξίμου αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση Μπους-Σημίτη και τις απαιτήσεις που θα διατυπώσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε καίρια ζητήματα, μετά μάλιστα και το ανησυχητικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS για την τρομοκρατία".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ήρθε η μεγάλη ώρα για τον Σημίτη. Ηρθε η στιγμή για να αποδείξεις κ. Πρωθυπουργέ, ότι δικαιολογημένα ο λαός σε έχει ψηφίσει δύο φορές μέχρι σήμερα και θα σε ξαναψηφίσει, αν στη μεθαυριανή συνάντησή σου με τον Μπους, θυμίσεις στον Αμερικανό πρόεδρο τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού υπέρ των δυτικών συμμάχων και τη θλίψη του ελληνικού λαού για να μην πούμε αγανάκτηση- για τη συνεχιζόμενη απαξίωση των εθνικών μας θεμάτων από τους μεγάλους "συμμάχους" μας και κυρίως από τους Αμερικανούς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "μέσα σε ένα καλοστημένο σκηνικό πιέσεων φθάνει σήμερα στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, με πολλά θέματα ανοικτά και χωρίς ορατά και απτά οφέλη για τη χώρα μας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "Ελληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον δεν έχει τον χαρακτήρα επίλυσης θεμάτων στις σχέσεις των δύο χωρών. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών την Πέμπτη θα τεθούν θέματα που άπτονται της τρομοκρατίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό διάφορες μορφές".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "το θέμα των αγνοουμένων θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Παρών στη νέα συνάντηση και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την ώρα που προετοιμάζονται οι συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς για το Κυπριακό, ο κ. Ετσεβίτ επαναλαμβάνει ότι για να υπάρξη ειρήνη στην Μεγαλόνησο πρέπει να γίνη αποδεκτή η "πραγματικότης" στην Κύπρο, δηλαδή η υπάρξις "δύο ξεχωριστών κρατών και δύο ξεχωριστών εθνών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με τα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα θα αρχίσουν τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ο πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εξαρχής τα δύσκολα θέματα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις με τη συζήτηση των λεγόμενων δευτερευόντων ζητημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "νέα επίδειξη αδιαλλαξίας από την Αγκυρα, που αρνείται να συνεργαστεί με τη Λευκωσία για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, την Παρασκευή θα συναντηθούν ξανά ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ρεαλιστες αυτοχαρακτηρίζονται οι ηγέτες της Τουρκίας και ισχυρίζονται ότι μόνο μια ρεαλιστική λύση μπορεί να είναι βιώσιμη στην Κύπρο, το πρόβλημα της οποίας δεν πρέπει να επηρεάζει τις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ. Για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο πρέπει να γίνει αποδεκτή η "πραγματικότητα" στο νησί, επανέλαβε ο Τουρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. Για την Τουρκία, το Κυπρια-κό και οι σχέσεις με την ΕΕ δεν είναι και δεν θα γίνουν αντικείμενα διαπραγματευτικών ανταλλα-γών, είπε ο κ. Τζέμ".

    [06] Τρομοκρατία

    Η Traffic news αναφέρει ότι "σειρά Από συγκλονιστικά ερωτήματα ταλαιπωρεί Από χθες και πάλι κυβέρνηση, αρμόδιες αρχές και την κοινή γνώμη, μετά την πρωινή εκπομπή του πανίσχυρου αμερικανικού δικτύου CBS με αντικείμενο την τρομοκρατία, τη "17 Νοέμβρη" και τη γνώση για τα μέλη της που λέγεται ότι έχουν άνθρωποι της κυβέρνησης και της πολιτικής γενικότερα".

    Η Espresso προσθέτει ότι "σκληρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λίγες ώρες πριν Από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προβάλλοντας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ενημερωτικής εκπομπής του "60 minutes" εκτενές ρεπορτάζ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "την άμεση και οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής προκάλεσε το περιεχόμενο της δημοφιλούς εκπομπής "60 λεπτά" του μεγάλου αμερικανικού δικτύου CBS που, παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ, επιχειρεί να δώσει την εικόνα διασύνδεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" με το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "επιεικώς άθλια, αλλά και ύποπτη, μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης Από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "CBS", το οποίο σε εκπομπή του ούτε λίγο ούτε πολύ ταύτισε τον Ελληνα πρόεδρος με την "17Ν"! Η αντίδραση του κ. Κακλαμάνη ήταν άμεση και σκληρή, στην οποία επισημαίνεται ότι "ο σκοπός της συγκεκριμένης άθλιας και ύποπτης εκπομπής είναι προφανής, όσο και αφελής και εντάσσεται στη γνωστή προπαγάνδα κύκλων των ΗΠΑ".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν ότι "μόνον ως προβοκάτσια κατά της Ελλάδας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, αφού συμπίπτει με την επίσκεψη που αρχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, μπορεί να χαρακτηριστεί το ξαφνικό αντιτρομοκρατικό παραλήρημα που φιλοξενήθηκε Από γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "ένα άκρως επιθετικό ρεπορτάζ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα - "παλαιομοδίτικο" κατά τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη - που παρουσιάσθηκε την περασμένη Κυριακή Από την δημοφιλή εκπομπή του CBS "60 λεπτά" και το οποίο συνέδεε ευθέως την ασφάλεια του 2004 με την ανεμπόδιστη δράση της "17 Νοέμβρη", επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερους ισχυρισμούς για δεσμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης με το ΠΑΣΟΚ, επιβάρυναν το κλίμα της επίσκεψης του κ. Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ".

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το τίμημα του χιονιά... Σοβαρές οι οικονομικές επιπτώσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανησυχούν για εκτίναξη του πληθωρισμού. Η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τη μείωση των επιτοκίων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι τράπεζες αντιμέτωπες με το κόστος της "ευρω-εποχής". Μεγάλες απώλειες Από τις παραδοσιακές πηγές κερδών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διευρύνονται οι στόχοι του "βρόμικου χρήματος". Ποιές συναλλαγές βάζει η ΕΕ στο μικροσκόπιο".

    [08] Τράπεζες-Ευρώ

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με επιτυχία κλείνουν οι τράπεζες το "φάκελο ευρώ", καθώς ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και εργασίες μετάβασης και ανοίγουν τώρα το φάκελο της "ευρω-εποχής", που σημαίνει νέες δυνατότητες, αλλά και έντονο ανταγωνισμό που συνοδεύεται και Από ισχυρές πιέσεις στις παραδοσιακές πηγές κερδοφορίας". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 8 January 2002 - 18:57:56 UTC