Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΝΔ - ΣΥΝ
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Ευρωστρατός
  • [08] Φορολογικό
  • [09] Καταθέσεις
  • [10] Χρηματιστήριο
  • [11] Οικονομία
  • [12] ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2002

    Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και η απόφαση που έλαβε χθες το ΕΓ του Κινήματος, οι σχέσεις ΝΔ-Συνασπισμού με αφορμή το θέμα Νίτσας Λουλέ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομική πολιτική είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τόκοι τέλος για καταθέσεις 1.000 ευρώ. Αρνητικές οι αποδόσεις των λογαριασμών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μισθοί-Συντάξεις. Πως διαμορφώνονται οριστικά οι αποδοχές από τον Ιούνιο με τις νέες αυξήσεις.

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ: ΣΕΒ: ''Βουλιάζετε την οικονομία για να κερδίσετε τις εκλογές...''. Χαστούκι των Ελλήνων βιομηχάνων στην κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χωρίς τόκους οι μικροκα-ταθέτες. Μηδενικά επιτόκια έως 1.000 ευρώ.

    Η ΑΥΓΗ: ''Φόρμουλα'' για τον Ιούνιο κομίζει ο Ανάν στην Κύπρο. Συναντάται σήμερα με Κληρίδη και Ντενκτάς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κωνσταντόπουλος στον Καραμανλή: Στοπ στις μεταγραφές. Μας πήρανε χαμπάρι και γίναμε ρεζίλι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φθινόπωρο οι φοροελαφρύνσεις. Νέα αφορολόγητα όρια, κλιμάκια και συντελε-στές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα όρια ηλικίας για συντα-ξιοδότηση.

    ΕΘΝΟΣ: Χαριστική βολή στις μικρές καταθέσεις. Νέα μείωση επιτοκίων από 0,15 έως 0,50%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κόκκινη κάρτα στα δεξιά ''εξτρέμ'' της Νέας Δημοκρατίας. Ντρίπλα Σκανδαλίδη αναστατώνει το γήπεδο της Ρηγίλλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 44 παράθυρα για προσλήψεις. Στους νόμους που δημιούργησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Τα όρια ηλικίας για όλα τα Ταμεία. Πότε μπορούν να αποχωρήσουν οι εργαζόμενες γυναίκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντίδωρα Ασφαλιστικό-Φορολογικό. Εξαγγελίες λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    ΕΣΤΙΑ: Παραλογισμός στην Κηφισίας. Θυσιάζει τα πάντα ο ανισόπεδος κόμβος.

    Espresso: Αλέν Ντελόν: Σ' ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή. Οι ανθρώπινες στιγμές και το κλάμα του μετά από τροχαίο στην Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ρωσία ''εντάσσεται'' στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσουν Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τα καλά νέα της ελληνικής οικονομίας. Ικανοποιητική η πορεία του προ-υπολογισμού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα όρια ηλικίας με το νέο Ασφαλιστικό. Τι θα ισχύσει για ΙΚΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.

    ΝΙΚΗ: Στροφή στην πολιτική. Πρόταση Τσοχατ-ζόπουλου για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η κυβερνητική πολιτική ανοίγει την όρεξη των μεγαλοβιομηχάνων. ''Δώστα μας όλα'' λέει ο ΣΕΒ.

    Traffic news: Πως γλίτωσε ο Αλέν Ντελόν από το τρακάρισμα με τον Αλβανό.

    Η ΧΩΡΑ: Μπλακ-άουτ στο TAXIS. Καυτά ερωτήματα γιατί έπεσε το σύστημα για 2η φορά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Χωρίς όριο με 37 χρόνια εργασίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προεκλογικό ... πάρτα όλα. Με στόχο να αντιστραφεί το κακό κλίμα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκτός οι ''αντάρτες''. Διεγράφησαν κι επίσημα. Το Πειθαρχικό της ΝΔ διέγραψε τρία στελέχη του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίνης.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''για πρώτη φορά γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί (σήμερα) στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο εκπρό-σωπο Ντενκτάς στο ''προεδρικό του μέγαρο''. Για πρώτη φορά η έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει τη σφραγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Ανάν έφτασε χθες στη Λευκωσία επιμένοντας στην προθεσμία του Ιουνίου''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι ''επιδίωξη, σύμφωνα με τον Κόφι Ανάν, είναι να υπάρξει ένα περίγραμμα αρχών που να τύχει επεξ-εργασίας έστω και αργότερα, αλλά που θα αποτελεί περίγραμμα αποδεκτής λύσης. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να υπονομεύει την αποστολή του γγ παρου-σιάζοντάς τον περίπου ως συμπτωματική επίσκεψη. Εξακολουθεί επίσης να απορρίπτει κάθε ενεργό ανάμιξή του στη διαδικασία''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''τη διεύρυνση της νομιμοποιητικής βάσης της εκλογής των οργάνων του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες ομόφω-να το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Μ' άλλα λόγια θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την εκλογή του Προέδρου από το σύνολο των κομματικών μελών, με καθολική ψηφοφορία στη βάση και την εκλογή του Γραμματέα του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο, αλλάζοντας σημαντικά τις μέχρι σήμερα ισορροπίες''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ''σε μίνι συνέδριο φαίνεται να οδηγείται το ΠΑΣΟΚ, προτού καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το τελευταίο τακτικό συνέδριό του''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''φαρμάκι στάζει ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατά της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την απόφαση που έχει ληφθεί από το Μαξίμου να προκληθεί κλίμα πόλωσης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δημιουρ-γηθούν οι διαχωριστικές γραμμές πάνω στις οποίες ευελπιστεί το ΠΑΣΟΚ να ''πατήσει'' για να αποτρέψει τη βέβαιη συντριβή του στις εκλογές του Οκτωβρίου''.

    [05] ΝΔ - ΣΥΝ

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ''σε δοκιμασία θέτει η ΝΔ τις καλές σχέσεις που επιδιώκει να δημιουργήσει με την Αριστερά με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση Λουλέ. Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη ομολόγησε ότι η πρόταση στη Νίτσα Λουλέ για το δήμο Αθηναίων είναι ''πολιτική πρόταση''. Το απόγευμα ο Νίκος Κων-σταντόπουλος από τα γραφεία του ΣΥΝ στη Βουλή έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαίτησε να σταματήσει εκ μέρους της ΝΔ αυτή η πολιτική, η οποία ομοιάζει με μία μεταμοντέρνα εκδοχή της αποστασίας''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''σε ισχυρή δοκιμασία τίθενται οι σχέσεις του ΣΥΝ με τη ΝΔ και ιδιαιτέρως με την υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έγινε χθες αποδέκτης σκληρότατης κριτικής από την Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται, με αφορμή το θέμα της Νίτσας Λουλέ, ολοένα και πιο συχνά λόγος για ''εχθρική ενέργεια'' εκ μέρους της''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ''αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ ΣΥΝ και ΝΔ έλαβε χθες το θέμα που ενέσκηψε με την πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να σταματήσει η σχετική με το θέμα συζήτηση, την οποία ο ίδιος θεωρεί ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά του Συνασπισμού και πρόσκληση σε αποστασία''.

    Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ τονίζει ότι ''εντός των κομματικών της τειχών αναζητεί τώρα η Νέα Δημοκρατία τον υποψήφιο για την υπερ-νομαρχία Αττικής μετά τα όσα κωμικοτραγικά ακολούθησαν των σεναρίων προσέγγισης με κορυφαία στελέχη της Αριστεράς''.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι ''λίγες μόλις μέρες μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Γκαλίπ για δήθεν ελληνική υπονόμευση της Τουρκίας στον Πόντο, με σκοπό το διαμελισμό της γείτονος χώρας, στην περιοχή αυτή σημειώνεται έξαρση ένοπλων επιθέσεων εναντίον των τοπικών αρχών. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη πως στην περιοχή του τουρκικού Πόντου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κι αυτό το γνωρίζει καλά το τουρκικό καθεστώς, γι' αυτό και προσπαθεί να βρει τον ''αποδιοπομπαίο τράγο'' και να μεταφέρει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε δήθεν ''ελληνικά ποντιακά κέντρα''.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ''με ''τρικ'', προκλήσεις και ψευδείς ισχυρισμούς επιχείρησε άλλη μια φορά χθες η Αγκυρα να προωθήσει τον πάγιο στόχο της για έλεγχο του Ανατολικού Αιγαίου. Χρησιμοποιώντας ως ''όχημα'' μια άσκηση έρευνας και διάσωσης ναυαγών στα διεθνή ύδατα, η Τουρκία επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα ότι παρενοχλεί... ανθρωπιστικού περιεχομένου δραστηριότητες και πως η ίδια κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας''.

    [07] Ευρωστρατός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''το ενδεχό-μενο να ενεργοποιηθεί ο ευρωστρατός μέσω μιας ad hoc λύσης, ειδικά για την αποστολή στα Σκόπια και τη Βοσνία, προβάλλει ως το πλέον πιθανόν, όσο δεν φαίνεται κάποια διέξοδος στην εμνπλοκή με το κείμενο της Αγκυρας. Κύκλου του υπουργού Αμυνας, διευκρινίζουν ότι σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο ούτε μπορεί ούτε θα αποτελέσει πάγια τακτική ή μόνιμη λύση, που εκτιμάται ότι δεν αναμένεται να βρεθεί πριν από το τέλος του χρόνου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''διπλωματική φόρμουλα με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει για τον ευρωστρατό προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο, στην περίπτωση που η Τουρκία θεωρεί ότι εγκλωβίζεται και με δεδομένη την πολιτική αστάθεια που αντιμετωπίζει''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''κρίση στους κόλπους της ΕΕ προκαλεί το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό που ήταν αναμενόμενο, να θεωρηθεί δηλαδή η Ελλάδα αποκλειστική υπαίτια για τη μη ενεργοποίηση του ευρωστρατού λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας, συνέβη, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μας σε απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ανοιχτά πλέον εκφράζουν τη δυσ-αρέσκειά τους κατά της ελληνικής πλευράς''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''ενώ υφίσταται ενεργός ο κίνδυνος λήψης ''ad hoc'' απόφασης από την ΕΕ, για το θέμα του ευρωστρατού ενόψει της ''αποστολής'' του το προσεχές φθινόπωρο στα Σκόπια, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για υποταγή στο διαβόητο πλέον αμερικανοβρετανικό κείμενο είναι τέτοιες που από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ''.

    [08] Φορολογικό

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''σε δύο φάσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με στόχο να ελαφρύνει τους μισθωτούς και να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη θέση τους μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τα νέα αφορολόγητα όρια που θα είναι σημαντικά υψηλότερα από τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργακόπουλου και τους νέους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Εντός του Ιουνίου ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις θεσμικές αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα''.

    [09] Καταθέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι σε ''απεγνωσμένη αναζήτηση επενδυτικών προϊόντων για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους βρίσκονtαι οι μικροκαταθέτες καθώς οι αποδόσεις των λογαριασμών Ταμιευτηρίου είναι αρνητικές. Χθες, η Εθνική έδωσε το έναυσμα της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Μέχρι σήμερα το μηδενικό επιτόκιο ίσχυε μόνο για την κλίμακα κατάθεσης από μηδέν μέχρι 500 ευρώ''.

    [10] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ''μαζική επιστροφή επενδυτών στη Σοφοκλέους προεξοφλεί η συνεχή συνεδρίαση γεγονός που δημιούργησε ομαλό κλίμα στην απαξιωμένη κεφαλαιαγορά και έδωσε ανάσα αισιοδοξίας στους εκατον-τάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους μικροεπενδυ-τές''.

    [11] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ''με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, την ολοκλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων για την ταχεία υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής και την προσέλκυση επενδύσεων και τέλος την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία επιχειρεί η κυβέρνηση να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας''.

    Η Traffic News σημειώνει ότι ''κανονικά και ... σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης εκτελείται ο προϋπολογισμός, τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας. Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Νίκoς Χριστο-δουλάκης στην προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες από την υστέρηση των εσόδων''.

    [12] ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''ο κ. Χριστοδουλάκης ομολόγησε την καταστρεπτική επίδραση που είχε η πολιτική και η νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της χώρας. Οπως ακριβώς ο προκάτοχός του ο κ. Παπαντωνίου πριν από πέντε χρόνια μιλούσε για ''χαμένη δεκαετία'' του 1980! Ποιός την έχασε;''.

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι ''τα ανοίγματα της ΝΔ προς την Αριστερά επιχειρούν τώρα να ακυρώσουν στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Να αναδείξουν το ακροδεξιό πρόσωπό της και να θυμίσουν τις ημέρες του παρελθόντος της. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν στο σχέδιο που θα αμαυρώσει την εικόνα της ΝΔ''.

     

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Επιχείρηση ... αισιοδοξία! Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Ανάκαμψη βλέπουν οι βιομήχανοι''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Φουντώνουν οι ελπίδες ανάκαμψης στο ΧΑΑ. Ενισχύεται η ρευστότητα-Εντολές από το εξωτερικό''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ανησυχεί ο ΣΕΒ για το προεκλογικό κλίμα. Σύμπλευση με ΚΟΜΙΣΙΟΝ στις επικρίσεις για τα δημοσιονομικά''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Επιστρέφει χρήμα από Λονδίνο και Ζυρίχη. Επιταχύνεται η εισροή κεφαλαίων''.

    [14] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "άνεμος αισιοδοξίας πνέει στη Σοφοκλέους και τα χαμόγελα δειλά-δειλά επιστρέφουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται. Οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει σε ημερήσια βάση τα 100 εκτ. ευρώ και ο γενικός δείκτης τιμών από το τέλος Απριλίου μέχρι σήμερα καταγράφει άνοδο η οποία φθάνει το 6,3%".

     


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 May 2002 - 16:30:29 UTC