Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/2002
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Δημοσκόπηση
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Οργανωμένο έγκλημα
  • [07] Οικονομία
  • [08] Τραμ
  • [09] Ενίσχυση ακριτικών περιοχών
  • [10] ΕΕ-Αγροτική πολιτική
  • [11] Σημίτης-Πειραιάς
  • [12] Κύπρος-Πτώση ελικοπτέρου
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Αγροτική οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/2002

    Οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.038 προς-λήψεις στο Δημόσιο. Οι προκηρύξεις για ΕΛΤΑ και υπουργεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα απολυθούν 18.000 συμβασιούχοι! από τις Δημοτικές Επι-χειρήσεις, μετά τις εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σαμποτάζ από αστυνομικούς. Ειδοποίησαν καταζητούμενους να κρυφτούν.

    Η ΑΥΓΗ: Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για τα οικονομικά τους. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφθασε η ώρα των συλλήψεων. Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη φάση της επιχείρησης για την εξάρθρωση της 17Ν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο κρίκο της 17Ν. Ποιος είναι και γιατί η Αστυνομία τον θεωρεί άνθρωπο-κλειδί. Σχηματίζονται οι πρώτες δικογραφίες βάσει των στοιχείων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα. Ολη η εισηγητική έκθεση του Σ/Ν για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

    ΕΘΝΟΣ: από 50 έως 1.000 μόρια πέφτουν φέτος οι βάσεις. Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη βουτιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού η ΕΛΑΣ άνοιξε το ''μαγαζί'', διένειμε χθες... Προσπέκτους από το... σουπερ-μάρκετ της 17 Νοέμβρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 650.000 κερδισμένοι από το Ασφαλιστικό. Στον ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γιατί... δεν γίνονται συλλήψεις. ΕΛΑΣ: Αναζητείται ο σύντροφος της Σωτηροπούλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 μέτωπα με 17Ν. Ερευνες στο σκοτάδι σε ''κοιμώμενους'', ''καμένους'' και ''υποψιασμένους''.

    ΕΣΤΙΑ: Συνταρακτικά πειστήρια. Ολόκληρα οπλο-στάσια στο κέντρο της Αθήνας.

    Espresso: Η 17Ν ήθελε να ξεφορτωθεί την ομάδα του Ξηρού. Ξένες μυστικές υπηρεσίες δίνουν στοιχεία που αλλάζουν τα δεδομένα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στα ενδότερα της ''17Ν''. Δομή ''οικογενειακής επιχείρησης''. Σε πρόγραμμα μετα-μεληθέντων ο Ξηρός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μειώνονται τα εισοδήματα. Απαισιόδοξα τα ελληνικά νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε πανικό η 17Ν έριξαν όπλα στο νερό. 33 ντοκουμέντα για φόνους και ληστείες.

    ΝΙΚΗ: Αποκαλύψεις Ξηρού. Εντυπωσιακή παρουσίαση του οπλοστασίου της 17Ν. Αποδέχθηκε τη δράση του, ''έδωσε'' πρόσωπα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποφάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Νέα εξοντωτικά μέτρα για μικρο-μεσαίους αγρότες.

    Traffic news: Τι ''ψιθυρίζει'' ο Ξηρός στον εισαγγελέα. Δεν υπάρχει καμία ομολογία του.

    Η ΧΩΡΑ: Δεν ομολόγησε ο Ξηρός. Σκληρός αγώνας του εισαγγελέα κ. Διώτη για να αποδεχθεί ο αγιογράφος βομβιστής τα συντριπτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κέρδη και ζημίες για νέους συνταξιούχους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομο-σπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απαιτούν βουλγαρική εκκλησία και αλβανικό τέμενος. Ανθελληνικό παραλήρημα στη Μακεδονία με την ανοχή της κυβέρνησης.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη αρχίζει σήμερα και θα εκφραστεί με μια νέα γιγαντιαία επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που θα έχει στόχο τη σύλληψη των υπόπτων που προέκυψαν από τις μαρτυρίες και την αξιοποίηση των ευρημάτων στις δύο γιάφκες. Η επιχείρηση περιλαμβάνει κύμα προσαγωγών, ενώ παράλληλα θα εκτελεστούν τουλάχιστον οκτώ εντάλματα συλλήψεως. Ανάμεσα στους συλ-ληφθέντες περιλαμβάνονται και τα δύο μέλη του ηγετικού πυρήνα της 17 Νοέμβρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "'τα εντάλματα σύλληψης για όσους με στοιχεία αποτελούν μέλη της '17Ν' μπορεί να εκδοθούν σε μία εβδομάδα, σε ένα ή και σε δύο μήνες', είπε χθες στον 'Ε.Τ.' υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας που ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή προέχουν τρεις βασικές προτεραιότητες. Ο εντοπισμός και η εξέταση ενός από τους πλέον 'εξεζητημένους' όπως εμφανίζεται 'μάρτυρας', καθώς θεωρείται ίσως ο μόνος από τα κατακεραυνωμένα αυτή την εποχή στελέχη της οργάνωσης, 'που ίσως αντιδράσει με απρόβλεπτες αγριότητες', η δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητα για τις Αρχές είναι η εξέλιξη των εργαστηριακών αναλύσεων σε κάθε είδους εύρημα που 'συλλέχθηκε' από τις δύο γιάφκες, και το τρίτο σκέλος των ερευνών που προέχει για την αστυνομία είναι οι λοιπές, όπως χαρακτηρίζονται έρευνες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "οι διωκτικές αρχές προσπαθούν με ταχύτατους ρυθμούς να εκμε-ταλλευθούν τα ευρήματα από τις δύο γιάφκες και τις πολύτιμες πληροφορίες που φέρεται να έχει δώσει ο νοσηλευόμενος Σάββας Ξηρός για τη '17Ν'".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "οι διωκτικές Αρχές φαίνεται πως έχουν πλήρη πια την εικόνα της παρούσης διάρθρωσης της '17 Νοέμβρη', που παραπέμπει σε δομή 'οικογενειακής επιχείρησης' και σαφή πλέον αντίληψη για την ιστορική διαδρομή της. Ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Ι. Διώτης έπειτα από συνεχείς συνομιλίες με τον Σάββα Ξηρό στον 'Ευαγγελισμό' έχει διαμορφώσει εικόνα και συντόμως θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη κατάθεση του τραυματία-βομβιστή. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο Σάββας Ξηρός έχει αποκαλύψει τα πάντα και πιθανότατα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα 'μεταμεληθέντων', προσβλέποντας σε μειωμένες ποινές".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "πανικός στη 17Ν. Λίγο μετά τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, μέλη της οργάνωσης έσπευσαν στη γιάφκα της Δαμάρεως και έριξαν τον οπλισμό στη γεμάτη με νερό μπανιέρα για να σβήσουν τα αποτυπώματά τους".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "τρεις αξιόπιστες πηγές αποκάλυψαν στη 'Χώρα' ότι ο αγιογράφος βομβιστής δεν ομολόγησε, παρά τα όσα υποστηρίζει μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Και ακόμη αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Ι. Διώτης αγωνίζεται για να αποδεχθεί ο Ξηρός τα συντριπτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία και να δώσει πλήρη κατάθεση. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικά στοιχεία που χάθηκαν από τα κρησφύγετα της '17'".

    H ESPRESSO υπογραμμίζει ότι "κάποια από τα στεγανά στα 'μεσαία πατώματα' της '17 Νοέμβρη' είχαν ραγίσει και γίνονταν επικίνδυνα για άλλους χώρους και άτομα της οργάνωσης, όπως εκτίμησε επιτελάρχης που έχει πάρει μέρος στις έρευνες. Ετσι, ο 'ιθύνων νους' (ή οι 'ιθύνοντες νόες') της '17 Νοέμβρη' κατέληξε στην απόφαση να 'δώσει' την ομάδα Ξηρού στήνοντας την παγίδα του Πειραιά, που οδήγησε σε όλα τα συνακόλουθα".

    H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "τα στοιχεία εις βάρος του Σάββα Ξηρού μιλάνε από μόνα τους και πλέον οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν απ΄ αυτόν, εκτός από το να ομολογήσει ότι ήταν από τα πιο ενεργά μέλη της οργάνωσης '17 Νοέμβρη', τουλάχιστον τα τελευταία 7-8 χρόνια, να ανοίξει το στόμα του και να κατονομάσει πρόσωπα εμπλεκόμενα με τη δράση της οργάνωσης-'φάντασμα'".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "άφωνος παρακολουθεί ο ελληνικός λαός τα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της '17 Νοέμβρη', που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Οι 33 φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι τα δύο διαμερίσματα των οδών Πάτμου και Δαμάρεως είχαν μετατραπή σε πλήρη οπλοστάσια. Και αποτελούσαν 'κέντρο επιχειρήσεων' ενός ολοκλήρου στρατού".

    [04] Δημοσκόπηση

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''η επιτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της τρομοκρατίας, εφόσον ολοκληρωθεί, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αναστροφή του κλίματος. Την ένδειξη αυτή επιβεβαιώνει η πρώτη συνδρομητική έρευνα ''Metron Forum'' της Metron Analysis, η οποία διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 16 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου και, άρα μόνο για 4 ημέρες (ή το 12,7% της συνολικής έρευνας), πρόλαβε να καταγράψει τις τάσεις από τις εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει και διευρύνει σταθερά το προβάδισμά της τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης έναντι του κυβερνώντος κόμματος''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''την ικανοποίησή της εξέφρασε η Λευκωσία για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Βρετανού αντιπροσώπου Τζέρεμι Γκρίνστοκ, στην οποία επιρρίπτεται ουσιαστικά ευθύνη στην τουρκική πλευρά για την έλλειψη προόδου στις απευθείας συνομιλίες. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δήλωση του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να προχωρήσει σε θετικές ενέργειες στο Κυπριακό''.

    [06] Οργανωμένο έγκλημα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''οι πρώτες ποινικές διώξεις με βάση το νέο νόμο για την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ασκήθηκαν αιφνιδιαστικά από τον 11ο ανακριτή-αρμόδιο και για τη ''17Ν'' σε 44 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, εν ενεργεία αστυνομικούς κά. Αν και οι δικαστικές Αρχές κινήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα, οι καταζητούμενοι ενημερώθηκαν, προφανώς από αστυνομικούς που εμπλέκονται, και εξαφανίστηκαν . Μέχρι αργά το βράδυ είχαν συλληφθεί μόνο τρεις, ενώ η ηγεσία της Ασφάλειας κατηγορεί για διαρροή υπαλλήλους της Εισαγγελίας''.

    [07] Οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ''την ανάγκη αλλαγής πορείας της οικονομικής πολιτικής της χώρας αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής, κατά την συνάντησή του με τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι ''πιο απαισιόδοξοι από ποτέ εμφανίζονται οι Ελληνες ως προς την οικονομική τους κατάσταση. Η απαισιοδοξία τους, όπως αυτή καταγράφεται σε έρευνα της ICAP, αποδίδεται στην παρατεταμένη λιτότητα, στην άνοδο του πληθωρισμού και στην πτώση των μετοχών''.

    [08] Τραμ

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι ''την επέκταση της υπό κατασκευήν γραμμής του Τραμ προς Σύνταγμα και Ασκληπιείο Βούλας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, κ. Χρ. Βερελής, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επέκταση των γραμμών και των υπολοίπων συγκοινωνιακών μέσων (τρόλεϊ και λεωφορεία)''.

    [09] Ενίσχυση ακριτικών περιοχών

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''στην εφαρμογή ενός προγράμματος με τη χαρακτηριστική ονομασία ''ΑΚΡΙΤΑΣ'' για τους μικρούς παραμεθόριους οικισμούς και τα νησιά τρίτης ταχύτητας, που εμφανίζουν φαινόμενα καθυστέρησης και εγκατάλειψης, ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ)''.

    [10] ΕΕ-Αγροτική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ''η Κομισιόν πρότεινε χτες στις Βρυξέλλες νέα καταστροφική αναθεώρηση της ''Κοινής Αγροτικής Πολιτικής'' (ΚΑΠ), μέχρι το 2004, με ''αποσύνδεση'' των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων από την πραγματική παραγωγή, ανεξάρτητα από τη στρεμματική καλλιεργήσιμη έκταση, το είδος εκμετάλλευσης ή τον αριθμό των ζώων και την αντικατάστασή τους από μια ετήσια κατ' αποκοπήν επιταγή πείνας για κάθε εκμετάλλευση υπό ''οικολογικές'' προϋποθέσεις, με σταδιακή δραστική μείωση των ενισχύσεων κατά 20% σε μια εξαετία, με δραστική μείωση της κοινοτικής παρέμβασης, διπλασιασμό της ''εθνικής'' συγχρηματοδότησης και ''απελευθέρωση'' των τιμών''.

    [11] Σημίτης-Πειραιάς

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι ''τα έργα που θα γίνουν στον Πειραιά, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσίασε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. ''Ο Πειραιάς το 2004 θα είναι ένας άλλος Πειραιάς. Η πόλη του Πειραιά θα αντιμετωπίσει με σχέδιο, πρόγραμμα, σύστημα την πρόκληση του 2004'', υποστήριξε χαρακτηριστικά''.

    [12] Κύπρος-Πτώση ελικοπτέρου

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ''βλάβη, η οποία προκάλεσε φωτιά, το σκοτάδι και η μορφολογία του εδάφους, είναι οι πιθανότερες αιτίες της συντριβής του ελικόπτερου τύπου BELL 206, χθες λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στην Κύπρο, στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ριζικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία της ΕΕ''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Η μεγάλη ανατροπή. Αναθεωρείται ριζικά η Κοινή Αγροτική Πολιτική''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Απαισιόδοξα για το μέλλον τα ελληνικά νοικοκυριά. Ερευνα ICAP-Δεν βλέπουν βελτίωση των οικονομικών λόγω πληθωρισμού και ΧΑΑ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Το ελληνικό νοικοκυριό ανησυχεί για το μέλλον. Τι αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της ICAP''.

    [14] Αγροτική οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Τη ριζική αλλαγή των δομών της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας προωθεί χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρουσίασε χθες τις προτάσεις της για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Sunday, 14 July 2002 - 19:11:22 UTC