Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Τράπεζες-Οικονομία
  • [05] Αβραμόπουλος- ΝΔ
  • [06] Κυβέρνηση - Εκκλησία
  • [07] ΕΕ-Τουρκία
  • [08] Εκλογές
  • [09] Τρομοκρατία
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Προϋπολογισμός-Φοροαπαλλαγές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/2002

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό και η συνέντευξη Γιωτόπουλου και η δήλωση Ξηρού, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταιγίδα νέων φόρων μετά τις εκλογές. 2 δις ευρώ επιπρόσθετος φόρος για το 2003. ''Αισιόδοξο'' (!!!) σενάριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Γεφύρι της Αρτας ο Κηφισός! Δισεκατομμύρια οι επιβαρύνσεις...Γκρεμίζουν τα έργα και τα ξαναφτιάχνουν από την αρχή!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ρίχνουν στις κάλπες το δηλητήριο του διχασμού. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιλέγει την πόλωση.

    Η ΑΥΓΗ:Προϋπολογισμός ...εκλογικής εβδομάδας. Τώρα αγνοούν τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Το μαύρο μέτωπο ΝΔ-χουντικών καίει τον Καραμανλή. Σκληρή επίθεση εξαπολύει σήμερα ο Σημίτης με στόχο την επικίνδυνη συμμαχία της Ρηγίλλης με χουντικούς, ακροδεξιούς και βασιλικούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Τριγμοί στις τράπεζες. Κλονίζονται μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα στις χώρες της Ευρώπης.Κ. Σημίτης: Περιορίστε το δανεισμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Χωροταξικός μπούσουλας. Υποσχέσεις για θελκτική νόμιμη οικοδόμηση.

    ΕΘΝΟΣ:Η μάχη για 4.078 θέσεις σε Δημόσιο-Οργανισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Τζαννετάκος έτοιμος να φιλήσει το χέρι του Χριστόδουλου. Μετά το χθεσινό ''άνοιγμα'' του Αρχιεπισκόπου στον Αγιασμό της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Συγχωνεύσεις υπουργείων. Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Οι προθεσμίες για 4.726 προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ψήφος με ουρά. Χαμός στους δήμους για το ''εκλογικό διαβατήριο''.

    ΕΣΤΙΑ:Πρόβα καλπονοθείας. Η αναμέτρησις της Κυριακής.

    Espresso:Μετακομίζει στην Ελλάδα η Αθηνά Ωνάση. Πώς θα διαχειριστεί σε 3 μήνες τα 272 δις. η χρυσή κληρονόμος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Λιγότερες φοροαπαλλαγές. Επαναξιολογούνται 850 ειδικές ρυθμίσεις για ομάδες φορολογουμένων και επαγγελματίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ:ΟΧΙ στην πόλωση και τον διχασμό. Χρ. Πρωτόπαπας: Ο λαός πρέπει να βγει ενωμένος το βράδυ των εκλογών.

    ΤΑ ΝΕΑ:Από κόσκινο πάλι 864 φοροαπαλλαγές. SOS για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

    ΝΙΚΗ:''Φάλτσο ρόκ''Λαλιώτη. Στέλνει λάθος μήνυμα για το νόημα του Πολυτεχνείου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Βρώμικες μέθοδοι από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στόχος οι αγωνιστικοί συνδυασμοί.

    Traffic News:Απόφαση για το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας αποκαλύπτει:

    Θησαυρός από διαμάντια και ρουμπίνια στα χέρια της 17Ν.

    Η ΧΩΡΑ:''Χορεύουν'' οι τρομοκράτες. Μετέτρεψαν τον Κορυδαλλό σε...γραφείο Τύπου της 17Ν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Εισαγγελέας για τα σκουπίδια. Παράνομη η απεργία, αλλά συνεχίζεται.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με 48ωρες απαντούν οι εργαζόμενοι στη δικαστική απόφαση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Βρώμικος πόλεμος 15 ημερών. Ενώ κρίθηκε παράνομη η απεργία από τη δικαιοσύνη.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη επείγονται για συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί η απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Μεγαλονήσου αλλά και να αποφευχθούν πιθανές περιπλοκές με την Τουρκία''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''να μην ασχολείται με το Κυπριακό κάλεσε την ΕΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υποστηρίζονται ότι είναι ζήτημα που αφορά την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξει λύση εφόσον γίνουν αποδεκτές οι ''πραγματικότητες'' στη νήσο''.

    [04] Τράπεζες-Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις εμπορικές τράπεζες ανησυχεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες μετά την επίσκεψή του στην Τράπεζα της Ελλάδος επεσήμανε την ανάγκη συγκράτησης του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Η συνεχιζόμενη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από επιχειρήσεις των κλάδων τηλεπικοινωνιών και της Νέας Οικονομίας προκαλούν τριγμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες και χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίνης των κεφαλαιαγορών''.

    [05] Αβραμόπουλος- ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η ενίσχυση και πάλι της νεοδημοκρατικής παράταξης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι θέμα χρόνου και συναρτάται και προς την ολοκλήρωση της θητείας του σημερινού δημάρχου Αθηναίων. Η εκτίμηση αυτή είναι το αποτέλεσμα αξιολόγησης από τα στελέχη της ΝΔ και ειδικότερα από την ομάδα Πολιτικής Ανάλυσης του κόμματος, της συνέντευξης του κ. Αβραμόπουλος στην ''Απογευματινή της Κυριακής''.

    [06] Κυβέρνηση - Εκκλησία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ''με μικρές διόδους επικοινωνίας με την κυβέρνηση υπό την αδιόρατη απειλή όμως ότι θα κλείσουν αν χρειαστεί φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να πορευτεί την τρέχουσα περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος''.

    [07] ΕΕ-Τουρκία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''χρήματα υπό μορφή οικονομικής βοήθειας και αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης με της με την Κοινότητα είναι οι άμεσες προσφορές της Κομισιόν προς την Τουρκία προκειμένου να της ''χρυσώσει το χάπι'' της άρνησής της να ικανοποιήσει το αίτημά της για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί της''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης της αρνητικής έκθεσης της Κομισιόν για την ενταξιακή προοπτικής της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί και επισήμως αύριο στις Βρυξέλλες, έχει επιδοθεί η Αγκυρα. Ανεξάρτητα όμως από τους ελιγμούς και τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα εναντίον ''θεών και δαιμόνων'' τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες παραμένουν σταθερά αρνητικά για την Τουρκία, αφού δεν πληροί μέχρι στιγμής τα πολιτικά κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ''.

    [08] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι '' άνοιγμα στους ψηφοφόρους της δημοκρατικής Αριστεράς κάνει σήμερα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στόχος του κ. Σημίτη είναι να κινητοποιήσει τα αντιδεξια αντανακλαστικά των προοδευτικών πολιτών της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα γνωστοποιήσει με έμμεσο τρόπο οτι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στον β γύρο δημοκρατικούς υποψηφίους όπου αντιπαρατίθενται με υποψήφιους της ΝΔ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''μια γεύση για το κλίμα εσωστρέφειας που θα επικρατήσει την επομένη των εκλογών στο εσωτερικό της ΝΔ εφόσον χαθεί η υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά δόθηκε ήδη από χθες. Σε σύσκεψη της ομάδας Πολιτικής ανάλυσης του κόμματος υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή επικράτησε ένα κλίμα ηττοπάθειας, το οποίο εν πολλοίς προερχόταν από την πρόβλεψη και τις εκτιμήσεις ότι ο συνδυασμός του Γ. Τζαννετάκου δεν θα έχει καλή τύχη''.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''σκληρή επίθεση στη ΝΔ για το θέμα των ακροδεξιών υποψηφίων της ετοιμάζεται να κάνει από τη Βουλή ο Κ. Σημίτης, σε ομιλία του εφ΄ όλης της πολιτικής ύλης, σήμερα, στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τη Ρηγίλλης ότι χρησιμοποιεί ορολογία που θυμίζει την εποχή της εθνικοφροσύνης και θα εγκαλέσει την ηγεσία της για διαπραγμάτευση με την ακροδεξιά, προειδοποιώντας ότι η πρακτική της αυτή, λόγω του ιστορικού παρελθόντος, θα έχει συνέπειες στη χώρα''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) ''τα ακροδεξιά φαντάσματα που βλέπει μπροστά της η κυβέρνηση εν όψει του α΄ γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, απασχόλησαν κυρίως τη συνεδρίαση της Ομάδας Ανάλυσης Πολιτικής της Ν.Δ., χθες το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''έτοιμος να φιλήσει το χέρι του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστοδούλου είναι πλέον ο υποστηριζόμενος από τη Νέας Δημοκρατία υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς κ. Γ. Τζαννετάκος''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''το επικοινωνιακό έδαφος για τη συνεργασία στο 'δεύτερο γύρο' της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Γ. Καρατζαφέρη προετοιμάζουν επιφανή στελέχη της ΝΔ, όπως ο τέως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ''στον προσεταιρισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών, έχει υποτάξει τα πάντα η ηγεσία της ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζει μια 'ευλύγιστη' τακτική για όλα τα γούστα, ενώ παίζει σε όλα τα ταμπλό''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ''σε αντικυβερνητικό δημοψήφισμα προσπαθεί να μετατρέψει η ρεβανσιστική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Για το σκοπό επιστράτευσε όλα τα 'λουλούδια' που διαθέτει ο μπαξές της δεξιάς. Φασίστες, βασιλικούς, χουντικούς, τυχοδιώκτες, πολιτικούς γυρολόγους και αμοραλιστές πολιτικάντηδες''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''ολα τα κόμματα θα καταγράψουν τις δυνάμεις τους σε κάθε περιφέρεια, ώστε να προσαρμόσουν την στρατηγική τους εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Αλλά ειδικά το ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήση το αποτέλεσμα των εκλογών για να δρομολογήσει νέες καλπονοθευτικές μεθοδεύσεις''.

    [09] Τρομοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "περί τα τέλη Φεβρουαρίου του 2003 εκτιμάται οτι θα αρχίσει η μεγάλη δίκη των κατηγορουμένων για την τρομοκρατική δράση της "17 Νοέμβρη". Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η πρόοδος των ανακρίσεων είναι ταχύτατη και το ανακριτικό υλικό τόσο "δεμένο", ώστε παρά τις όποιες αναμενόμενες παρελκυστικές κινήσεις των κατηγορουμένων υπολογίζεται οτι θα έχει εκδοθεί βούλευμα μέχρι το τέλος του έτους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "πρόκληση! Ακόμη και τον εαυτό του διαψεύδει ο Σάββας Ξηρός. Αναξιόπιστος όσο ποτέ άλλοτε, εκτόξευσε νέα... ρουκέτα αυτή τη φορά χωρίς εκρηκτική γόμωση. Με δήλωσή του, την οποία μετέφερε ο συνήγορός του Γ. Αγιοστρατίτης, επιχειρεί να ρίξει προστατευτικό μανδύα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο".

    Η Traffic news εκτιμά οτι "σε χρόνο όχι ανύποπτο -δηλαδή ακριβώς μετά τη συνέντευξη Γιωτόπουλου- και με τρόπο που αφήνει χώρο για την πάσα στον επόμενο, τοποθετήθηκε ο Σάββας Ξηρός και μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Αγιοστρατίτη στο θέμα της συνέντευξης Γιωτόπουλου, "ξεπλένοντας" ουσιαστικά τα αμαρτήματα του αρχηγού για τα οποία ο ίδιος πρώτος τον "έδειξε" στις Αρχές...".

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι "θησαυρός περίπου μισού δις. δραχμών φαίνεται να βρίσκεται στην κατοχή των μελών της 17Ν και του ΕΛΑ. Ενας θησαυρός που ήταν κρυμμένος πριν από περίπου δέκα χρόνια σε ένα θησαυροφυλάκιο στο υπόγειο της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης. Τότε τα κλειδιά του εν λόγω θησαυροφυλακίου είχε η ιδιοκτήτρια του θησαυρού, γνωστή επιχειρηματίας και χήρα πασίγνωστης εφοπλιστικής οικογένειας. Ο θησαυρός, όμως, άλλαξε χέρια μετά το μεγάλο ριφιφί και πιθανότατα βρίσκεται στην κατοχή των τρομοκρατών του ΕΛΑ και της 17 Νοέμβρη".

    Η Espresso ισχυρίζεται οτι "τέσσερις άντρες και μια γυναίκα έχουν αφήσει τα γενετικά τους ίχνη στις γιάφκες της οργάνωσης "17Ν" στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως. Το DNA τους έχει ταυτοποιηθεί με τους γενετικούς τύπους που είχαν βρεθεί στα δύο διαμερίσματα. Ομως, τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA δεν θα ανακοινωθούν ακόμη, αφού σήμερα θα ενημερωθεί το Συμβούλιο Εφετών".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Φοροαπαλλαγές υπό προθεσμία. Η κυβέρνηση επανεξετάζει 864 απαλλαγές και εκπτώσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Από σήμερα τα μέτρα για τα παράγωγα. Γίνεται ακριβότερη η υποτιμητική κερδοσκοπία. Τι αποφάσισαν οι αρχές του Χρηματιστηρίου".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ανησυχίες Σημίτη για την οικονομία. Εφιστά την προσοχή σε πληθωρισμό, υπερδανεισμό και δημοσιονομικά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Περικοπή φοροαπαλλαγών με τον Προϋπολογισμό. Ενώ δυσκολεύουν οι υπεσχημένες αποκρατικοποιήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Υπόσχονται αυστηρότητα με... μέτρα-ασπιρίνες. Ακριβότερος ο τζόγος σε παράγωγα και SHORT".

    [11] Προϋπολογισμός-Φοροαπαλλαγές

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Επανεξετάζονται από την κυβέρνηση 864 φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις που "κοστίζουν" στο Δημόσιο τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ ετησίως. Μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003 (το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες) η κυβέρνηση θα φέρει τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή τις "φορολογικές δαπάνες". Αυτές είχαν θεσμοθετηθεί -ως έμμεσες μεταβιβάσεις- για κοινωνική μέριμνα, έρευνα, απασχόληση και ανάπτυξη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 8 October 2002 - 20:44:18 UTC