Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Πτυχία-Αναγνώριση
  • [05] Κτηματολόγιο
  • [06] "17 Νοέμβρη"
  • [07] Μετανάστες-Αδειες
  • [08] Απαγωγές ανηλίκων
  • [09] Ασφάλεια-Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [10] Εξοπλισμοί-ΚΥΣΕΑ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Δημόσιο χρέος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/11/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αμεση πρόσληψη 1.200 μονίμων σε υπουργεία. Ανοιξαν... πόρτες και παράθυρα στο δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 300 παιδιά θύματα απαγωγής κάθε χρόνο. Ανατριχιαστικά στοιχεία αποκάλυψε η Γενική Ασφάλεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί πρόκληση στον ΟΤΕ. Μετά τις προμήθειες δισεκατομμυρίων, η λίστα της σπατάλης.

    Η ΑΥΓΗ: Τα ''Απάτσι'' βομβαρδίζουν τις κοινωνικές δαπάνες. Νέα δόση υπερεξοπλισμών: 2,2 δις. ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και η ΜΙΤ χτυπάει τη δουλειά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο από τις εταιρίες (η μία Εβραϊκών συμφερόντων) που διεκδικούν τα συστήματα, έχουν διαπλεκόμενη και εργολαβική σχέση με την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αποχαιρετισμός στα όπλα. Εξοπλισμοί τέλος ως το έτος 2005. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε χθες τις τελευταίες προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαράτσι σε 1.000.000 ιδιοκτήτες για το Κτηματολόγιο. Πληρώνουμε τώρα τα λάθη της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Εξπρές 1.959 προσλήψεις σε υπουργεία-νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βλήματα με... γόμωση μίζας βλέπει η Νέα Δημοκρατία. Ομοβροντία αντιπολιτευτικών πυρών για προμήθειες στον εξοπλισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναλλαγή μαμούθ στο εξοπλιστικό. Οργιο απευθείας αναθέσεων ύψους δυο δις ευρώ από το ΚΥΣΕΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο πακέτο για 2.472 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κτηματόσημο 2 δις. ευρώ για 10 χρόνια. από 30 ως 880 ευρώ οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς απειλεί βέτο. Διστάζει ο Πρωθυπουργός.

    Espresso: Αυτός είναι ο φαντομάς ληστής των τραπεζών. Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ''Ναι'' σε όπλα και μεσάζοντες. Το ΚΥΣΕΑ εν μέσω αμφισβητήσεων ενέκρινε εισήγηση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου για εξοπλισμούς 2,13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διπλωματικό ''σκάκι''. Το Λονδίνο ζητά το ''πράσινο φως'' της Τουρκίας για το σχέδιο Αννάν. Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αναγνωρίζουν πτυχία μέσω Ευρώπης. Καταργούν ντε φάκτο το ΔΙΚΑΤΣΑ.

    ΝΙΚΗ: Ο Ντενκτάς λέει ''ναι'' στο σχέδιο Αννάν. Σε δύο μέρες η απάντηση των Τουρκοκυπρίων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτική δίωξη με σαθρές κατηγορίες. Στο εδώλιο ο αγώνας για ειρήνη και κυριαρχία.

    Traffic news: Θα μας πάνε στη δίκη με φορείο. Απεργία πείνας α λα IRA θα κάνουν οι κρατούμενοι για τη 17Ν. Τι είπε ο Σάββας στην ''κομμένη'' συνέντευξή του στον Μάκη.

    Η ΧΩΡΑ: Επεσαν σαν... Απάτσι στη μίζα του αιώνα! Θ. Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη στις πιέσεις των οικονομικών συμφερόντων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χρυσάφι η γη στην περιοχή Σίνδου. Αυξάνονται κατακόρυφα οι αξίες των αγροτεμαχίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εντολή: ''Ξεκίνα διαπραγματεύσεις''. Η Αγκυρα τρίζει τα δόντια στον Ντενκτάς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εξωση σε μοναχούς του Αγίου Ορους.

    [03] Κυπριακό

    ''Αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Κληρίδης έχει δώσει ρητές διαβεβαιώσεις σε πολύ στενούς συνεργάτες του οτι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση στο Κυπριακό- όπως αξιώνουν οι ξένοι μεσολαβητές- πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη με βάση το σχέδιο Αννάν. Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύνοδος κορυφής θα εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι '' ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επανέλαβε χθες μιλώντας προς τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τις αποφάσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη αν δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν. Εν τω μεταξύ η απροθυμία της Τουρκίας να συζητήσει τώρα την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Αννάν μετατοπίζει αντιστοίχως και το κέντρο βάρους των ελληνικών προσπαθειών σε αυτή καθεαυτή την ένταξη της Κύπρου''.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''το διπλωματικό ''παιχνίδι'' στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, έχει λάβει πυρετώδεις ρυθμούς και διεξάγεται σε πολλά επίπεδα καθώς κρίνονται αυτό το διάστημα θέματα όπως το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο ευρωστρατός και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για ένα διήμερο επαφών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''διπλωματικές πηγές που επικαλούνται το πρακτορείο Ανατολή αναφέρουν πως ο κατοχικός εκπρόσωπος πλέον θεωρεί το ''σχέδιο'' θετικό και πως θα δώσει αντίστοιχη απάντηση έως και αύριο! Εάν τούτο επαληθευθεί τότε δημιουργείται ο μέγιστος κίνδυνος παγίδευσης της Λευκωσίας ακριβώς πάνω στην Κοπεγχάγη σε υπογραφή προσυμφώνου επί του σχεδίου και εμπλοκής τόσο της ένταξής της όσο και αυτού καθεαυτού του Κυπριακού - καθώς η ίδια και η Αθήνα επέσπευσαν να πουν το ''ναι'' στο σχέδιο και τα ''χρονοδιαγράμματα''.

    Η Espresso αναφέρει ότι ''Μετά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας για άσκηση βέτο στην ευρωπαϊκή διεύρυνση χωρίς την Κύπρο σπεύδει στην περιοχή και ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν. Επιδίωξή του να ''σφίξει'' τα λουριά και να μην επιτρέψει να ναυαγήσει το σχέδιό του. Τώρα αναμένεται ένταση των διεθνών πιέσεων για την επίτευξη συμβιβασμού. ιδιαίτερα προς την Αθήνα και την Κύπρο ''που δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία'' ώστε να διευκολυνθεί η Αγκυρα στο δικό της ''ναί'' και να προχωρήσει η επί της ουσίας διαπραγμάτευση''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''σε ''τακτοποίηση'' του ενδοκυβερνητικού και εσωκομματικού μετώπου ενόψει ''δύσκολων'' επιλογών και εξελίξεων στο Κυπριακό προχωρά η κυβέρνηση καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από εταίρους και συμμάχους προδιαγράφουν ένα δυσμενέστατο σενάριο για τη ''διευθέτηση'' του προβλήματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι '' την απαισιοδοξία της εκφράζει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού βλέποντας τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την τουρκοκυπριακή πλευρά να μην καθορίζει με σαφήνεια την στάση της απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο του γγ του ΟΗΕ''.

    [04] Πτυχία-Αναγνώριση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''μέσω της εγγραφής των αποφοίτων τους σε ευρωπαϊκά επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις και της ''μετεγγραφής'' τους κατόπιν στην Ελλάδα, επιχειρούν τα ξένα Πανεπιστήμια να παρακάμψουν το ΔΙΚΑΤΣΑ. Υποστηρίζουν οτι εφόσον πρόκειται για μεταφορά επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν απαιτείται ισοτιμία πτυχίου''.

    [05] Κτηματολόγιο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''το 2003 και το 2004 αρχίζει ξανά - μετά την πάροδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών πλήρους απραξίας- η κτηματογράφηση ακινήτων σε δεκάδες δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου. Το έργο που ξεκίνησε το 1997 περνά στη δεύτερη φάση υλοποίησής του χρηματοδοτούμενο τώρα σε ποσοστό 75% από τις εισφορές των πολιτών που θα δηλώσουν τα ακίνητά τους''.

    [06] "17 Νοέμβρη"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ίχνη τεσσάρων ή και πέντε προσώπων, η συμμετοχή των οποίων θεωρείται σχεδόν βέβαιη στη "17 Νοέμβρη" και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κύκλο των συλληφθέντων κατηγορουμένων, εντόπισε η εξέταση των διαφόρων ευρημάτων από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας".

    Η Traffic news αναφέρει οτι "σε αυστηρή, μελετημένη και μακροχρόνια απεργία πείνας - και όχι "άρνηση συσσιτίου" - και μάλιστα κατά τα πρότυπα γνωστών κρατουμένων του IRA στις βρετανικές φυλακές φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να προσανατολίζονται οι κρατούμενοι για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Μια απεργία πείνας που τελικά θα τους εμφανίζει στην κυριολεξία ετοιμοθάνατους και αξιολύπητους τις παραμονές της δίκης και ικανούς να παραβρεθούν μόνο αν μεταφερθούν στο δικαστήριο με φορείο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "μέσα από τις γαλλικές φυλακές ο αρχιτρομοκράτης Κάρλος υποστηρίζει οτι "δεν έχουν συλληφθεί όλοι οι ηγετικοί πυρήνες της 17Ν" και δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει στη δίκη".

    [07] Μετανάστες-Αδειες

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μία φορά το μπαλάκι για τις νέες άδειες ενιαίου τύπου στους δήμους, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για νέες άδειες είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των κατόχων προσωρινών αδειών παραμονής στη χώρα μας".

    [08] Απαγωγές ανηλίκων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "οργιάζουν" οι σπείρες απαγωγέων ανηλίκων στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο περισσότερα από 300 ελληνόπουλα εξαφανίζονται από τα σπίτια τους, ενώ εκτιμάται πως η πλειονότητα όσων δεν εντοπίζονται πέφτουν θύματα απαγωγής με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε αλλοδαπές χώρες".

    [09] Ασφάλεια-Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "διαπλεκόμενη σχέση με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας έχουν δυο απ' τις εταιρίες που συμμετέχουν σε όμιλο για τη διεκδίκηση των συστημάτων ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων".

    [10] Εξοπλισμοί-ΚΥΣΕΑ

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "με τις χθεσινές ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για αγορά 42 μεταφορικών ελικοπτέρων "ΝΗ-90", 12 επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι", μίας κορβέτας και τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου "S", συνολικού κόστους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά ολοκληρώνονται όλες οι μεγάλες προμήθειες του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος 2001-2005. Απομένει μόνο εντός του 2003 να υλοποιηθεί η αγορά αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων και των τροχοφόρων οχημάτων (250 εκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη αναγκών και των τριών κλάδων".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "το ΚΥΣΕΑ απεφάσισε χθες εξοπλισμούς συνολικού ύψους 725 δις δρχ. Το ποσό είναι τεράστιο. Αλλά ο πολίτης αποδέχεται την αναγκαιότητα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Επειδή όμως και βαρύτατα φορολογείται και τα δαπανώμενα ποσά είναι ιλιγγιώδη, έχει ορισμένες βασικές απαιτήσεις. Ενημέρωσις για την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και των εξοπλιστικών αναγκών. Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "παρά τις νέες κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής, που προσβλέπει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην υποβοήθηση ακόμη και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να καταβάλλει παράλογα υψηλό τίμημα για υπερεξοπλισμούς".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "μία ανελέητη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων για την ανάθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκτυλίσσεται δια των δύο ισχυρών πολιτικών πόλων του δικομματισμού αλλά και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "με... όπλο τους εξοπλισμούς η κυβέρνηση επιχειρεί να προσεγγίσει επιχειρηματίες. Υπερήφανες για τη... διαφάνεια δηλώνει ο Γιάννος. Στον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο τρία από τα τέσσερα νέα προγράμματα και χορήγηση συνολικά 3,5 τρις. σε επτά χρόνια. Αναπαλαιώνουν γερασμένα πλοία παρά τις αντιρρήσεις των ναυάρχων".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "διαφοροποιήθηκε χθες από την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ, στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφάσισε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση. Ο κ. Εβερτ υποστήριξε οτι "βασική αρχή που πρέπει να επικρατεί είναι οτι αν έχουμε κάτι να καταγγείλουμε πρέπει να προσφεύγουμε στον εισαγγελέα. Δεν πρέπει να λέγονται πράγματα -είπε- χωρίς να αποδεικνύονται με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Σφίγγουν τα λουριά''...Η ΕΕ θέτει τέλος στη χαλαρή αντιμετώπιση του κριτηρίου για δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας με 30 έως 880 ευρώ''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Η Εθνική πουλάει 1.879 ακίνητά της. Στόχος η εγγραφή 310 δις στον ισολογισμό''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Και το δημόσιο χρέος υπό αυστηρό κοινοτικό έλεγχο. Με πρόστιμα στις μη συμμορφούμενες χώρες''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων".

    [12] Δημόσιο χρέος

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι ''ως ''πίεση'' προς την κυβέρνηση για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τερματισμό της έως σήμερα χαλαρής αντιμετώπισης της ανταπόκρισης των κρατών -μελών της ευρωζώνης στο κριτήριο για δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 26 November 2002 - 16:08:25 UTC