Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πόλεμος Ιράκ
  • [04] Διαδηλώσεις
  • [05] ΝΔ- Ομιλία στο Εκονομιστ
  • [06] Παπαντωνίου - Ελληνοτουρκικά
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Δίκη 17Ν
  • [09] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα
  • [10] Δημοσκόπηση
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Ασφαλιστικές εταιρίες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2003

    Η δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, ο πόλεμος στο Ιράκ, οι χθεσινές αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):12.244 θέσεις σε δημόσιο και δήμους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εργοστάσιο φέρετρο! 6 νεκροί από τη φονική έκρηξη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ανήκουμε στην Ευρώπη. Γκάλοπ-σταθμός: Πώς σκέφτονται οι Ελληνες εν μέσω του πολέμου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στον αέρα το εφάπαξ. Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση την πενταετία και όχι με τις αποδοχές του τελευταίου έτους.

    Η ΑΥΓΗ: Με νέα σφαγή αμάχων σπεύδουν στη Βαγδάτη. Κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς οι Αμερικανοί.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκλημα εκ προμελέτης με 6 νεκρούς! Να καθήσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι επιχειρηματίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Σκοτάδι στη Βαγδάτη..Η πρωτεύουσα του Ιράκ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χθες βράδυ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ακόμα πιο φτηνά στεγαστικά. Η κρίση στην αγορά φέρνει πραγματικές ευκαιρίες.

    ΕΘΝΟΣ:Ανατροπές έκπληξη ''γεννάει'' ο πόλεμος. Γκάλοπ: Τι δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θέλουν να προλάβουν το καμίνι της Ερήμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς θα πάρουν ΙΧ οι βουλευτές μας. Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της Βουλής στους τριακόσιους με τις οδηγίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επέλαση ΝΔ και ...εν καιρώ πολέμου. Νέο γκάλοπ: 6,5 μονάδες σταθερά μπροστά η φιλελεύθερη παράταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ωρα Βαγδάτης. Σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο, τόννοι βομβών, νέα εκατόμβη.

    ΕΣΤΙΑ:Η Ελλάς παρεφρόνησε. Τι εστοίχισε η χθεσινή απεργία.

    Espresso: Δήμαρχος γυμνός σε ερωτικές περιπτύξεις. Σκάνδαλο σε μεγάλο δήμο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Η Βαγδάτη σε ασφυκτικό κλοιό. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ιρακινές δυνάμεις αποδιοργανώνονται.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Αμφιλεγόμενος κλοιός. Οι Ιρακινοί διαψεύδουν ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

    ΤΑ ΝΕΑ:Νύχτα τρόμου από βόμβες και μπλακ άουτ. Σε κατάσταση πολιορκίας, η Βαγδάτη.

    ΝΙΚΗ: Εκβιασμός Πάουελ. Νομιμοποίηση της εισβολής ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Λαϊκό μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

    Traffic News: Γνωστή τραγουδίστρια λιποθύμησε από κόκα. Συνέβη προ ημερών σε μπαρ της Αθήνας.

    Η ΧΩΡΑ:Με ποιους κουβεντιάζουν Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη για τα ψηφοδέλτια των εκλογών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με κομμένη την ανάσα. Η παγκόσμια προσοχή στην αναμενόμενη πολιορκία της Βαγδάτης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Το δράμα της Βαγδάτης. Τι είδαν οι δύο απεσταλμένοι της ''Μ''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Θυσιάζουν αθώους άμαχους για την παραπληροφόρηση.

    [03] Πόλεμος Ιράκ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη βρίσκεται πλέον η εμπροσθοφυλακή των αμερικανικών δυνάμεων και όλα δείχνουν ότι η ''μητέρα των μαχών'' για την ιρακινή πρωτεύουσα πλησιάζει''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μετά από χτεσινό πολεμικό ''κοινό γεύμα '' στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ''γι λόγους ασφαλείας'' πέτυχαν ''ευρεία συναίνεση'' για τη ''διαμόρφωση της μετασυγκρουσιακής κατάστασης'' στο Ιράκ, σύμφωνα με την οποία η κατεχόμενη χώρα θα τεθεί υπό αμερικανο-βρετανική ''διοίκηση και κυβέρνηση'' για απροσδιόριστη χρονική ''περίοδο ασφαλείας'' και όταν ''οι συνθήκες το επιτρέψουν'' θα υπάρξει ένας ''ρόλος'' για τον ΟΗΕ που ''μένει να καθοριστεί'' από τον οποίο θα ''εξαρτηθεί'' τόσο η εμπλοκή της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''η πολιτική απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ εξαιτίας της μονομερούς στρατιωτικής τους δράσης στο Ιράκ, ωθεί τα ''γεράκια'' της Ουάσιγκτον σε έναν απροκάλυπτο εκβιασμό της ΕΕ που στόχο έχει να αποσπάσει από την Ευρώπη την εκ των υστέρων πολικών ''νομιμοποίηση'' για τον παράνομο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στο Ιράκ οι αμερικανο-βρετανοί εισβολείς''.

    Στο άρθρο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι ''οφείλουν Αμερικανοί και Βρετανοί να πληρώσουν για όλες τις ζημίες. Δεν μπορούν αυτοί οι ίδιοι, ως ένοχοι του εγκλήματος, να αναλάβουν την ανασυγκρότηση του Ιράκ. Αυτό το έργο πρέπει να το αναλάβει μόνον ο ΟΗΕ, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι και αρνείται πεισματικά η αυτοκρατορία, επιμένοντας στην παράνομη ηγεμονική συμπεριφορά της. Η Ευρώπη δεν θα συγκατανεύσει, γιατί δεν το επιτρέπουν οι αρχές της και το διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζεται η ύπαρξή της''.

    [04] Διαδηλώσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''οι χιλιάδες μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές, εν ολίγοις η νεολαία αυτή του τόπου - για την οποία είμαστε περήφανοι- απέδειξε χθες ότι δεν πρόκειται να μείνει ένας απλός θεατής του πολέμου, ο οποίος θα βλέπει από τον καναπέ του σπιτιού του να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ. Ξεχύθηκε για μια ακόμη φορά στους δρόμους''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''η χθεσινή ήταν η τρίτη μεγάλη αντιπολεμική πορεία και η δεύτερη που έγινε σε εργάσιμη ημέρα και συνοδεύθηκε με απεργίες ή στάσεις εργασίας. Αν ακολουθήσουν μερικές ακόμη, η Κυβέρνησις θα πρέπει να αναθεωρήσει εκ νέου τον στόχο για την ανάπτυξη. Δεν θα φταιει ούτε ο πόλεμος ούτε το πετρέλαιο, αλλά οι αντιπολεμικές απεργίες''.

    [05] ΝΔ- Ομιλία στο Εκονομιστ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και της διαμόρφωσης πραγματικά ενιαίας πολιτικής Εξωτερικών και Αμυνας στην ΕΕ τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ με θέμα ''Στρατηγική ηγεσίας για την ενδυνάμωση των ευρωατλαντικών σχέσεων''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''από ...Απρίλη εκλογές φαίνεται ότι βλέπει η Ρηγίλλης, ξεκινώντας ήδη το ξεκαθάρισμα των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τους εκλογικούς συνδυασμούς της. Αν και η ΝΔ επιμένει στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων έτσι ώστε οι πρώτες περιφέρειες να ''κλείσουν'' μετά το Πάσχα. Η επιλογή υποψηφίων θα αρχίσει από τις έξι μονοεδρικές περιφέρειες αλλά και τις περιφέρειες Λέσβου και Λασιθίου στις οποίες η ΝΔ δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή''.

    [06] Παπαντωνίου - Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι ''καινούργιο αμυντικό δόγμα διατύπωσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από την τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών F-16 block 52 που έγινε στο Ντάλας του Τέξας. Για πρώτη φορά ο υπουργός δίνει προτεραιότητα στην απόκτηση ''σχετικής υπεροπλίας'' της Ελλάδας έναντι της ..φίλης συμμάχου και συνάμα αντιπάλου Τουρκίας, με την πρόσκτηση σύγχρονων αεροπλάνων''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''γενική είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου οτι οι προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς αποτελούν ελιγμό για να αποφύγει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει μάλιστα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα συνέλθει στις 9 Απριλίου με αντικείμενο το Κυπριακό''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι ''τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων επιχειρεί να διαμορφώσει εκ των ενόντων η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά εν όψει της υιοθέτησης νέου ψηφίσματος για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι ''ασφυκτικές πιέσεις για υιοθέτηση του σχεδίου Αννάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ασκούν οι ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο σημειώματος της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, εν αναμονή της έκθεσης του ΣΑ στις 9 Απριλίου συντελούνται έντονες διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της κ. Ζαν Κριστόφ Φιλορί, απέρριψε την πρόταση του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς που, σε μια προσπάθεια παρακάμψεως του ΟΗΕ, ζήτησε άμεση διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, με στόχο να εξασφαλίσει την άρση των κυρώσεων προς το καθεστώς του. Ο κ. Φιλορί τόνισε την ανάγκη επιλύσεως του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    [08] Δίκη 17Ν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι ''τον Σάββα Ξηρό στο πρόσωπο του ατόμου που κλείδωσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, το οποίο εξερράγη κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, αναγνώρισε ο αυτόπτης μάρτυρας Ιωάννης Κανάρης''.

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι ''δέος στη θέα των κατηγορουμένων για τη 17Ν ένιωσαν δύο μάρτυρες, ο ένας από τους οποίους διέκοψε για λίγο την κατάθεσή του έως ότου συνέλθει, ενώ μια γυναίκα που εξετάστηκε αμέσως μετά, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο''.

    [09] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι ''η φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το πρωί στο εργοστάσιο σωλήνων στην Κόρινθο συγκλόνισε το πανελλήνιο και στο άκουσμα της τραγικής αυτής είδησης, κινητοποιήθηκαν όλες οι τοπικές Αρχές αλλά και ο κρατικός μηχανισμός''.

    [10] Δημοσκόπηση

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι "μειώνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ με την "ψαλίδα" ωστόσο να παραμένει μεγάλη, ο Κώστας Σημίτης αυξάνει τη διαφορά ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το 58,6% των ερωτωμένων θεωρούν οτι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "η ΝΔ προηγείται σταθερά έναντι του ΠΑΣΟΚ με 6,5 μονάδες διαφορά και ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Κώστα Καραμανλή με διαφορά 2,3 ποσοστιαίων μονάδων. Με άλλα λόγια και με βάση τα πορίσματα της δημοσκόπησης ο ελληνικός λαός εμφανίζεται και πάλι να επιθυμεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό όμως τον Κ. Σημίτη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "διευρύνεται το προβάδισμα του Κ. Σημίτη, έναντι του Κώστα Καραμανλή στο ζητούμενο της 'καταλληλότητας' για το πρωθυπουργικό αξίωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "τα αισιόδοξα μηνύματα νίκης για τη ΝΔ δεν σταματούν, καθώς ακόμη μια δημοσκόπηση εμφανίζει τη φιλελεύθερη παράταξη να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και να έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει ένα ποσοστό που της δίνει άνετα τη διακυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι ενισχύεται καθημερινά η κυβερνητική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 6,5% ενώ ερωτηματικά προκαλεί η υπεροχή που καταγράφει ο Κώστας Σημίτης έναντι του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα 'ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός'. Στα ερωτηματικά που γεννά η έρευνα πρέπει να προστεθεί το υψηλό ποσοστό δημοτικότητας του φιλοαμερικανού Γιώργου Παπανδρέου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "πλέον ανήκομεν στην Ευρώπη! όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS. Το 76,6% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ΕυρωΝΑΤΟ. Οι αρνητικές γνώμες για τις ΗΠΑ χτύπησαν 'κόκκινο', καθώς φθάνουν πλέον το 77,5%, ενώ το 'όχι' στον πόλεμο προσεγγίζει το 95% και διατρέχει οριζοντίως τις εκλογικές βάσεις όλων των κομμάτων. Το 55,6% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ασφαλιστικές: Στο ''κόκκινο'' 15 εταιρίες''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Κατά των ΗΠΑ 8 στους 10 Ελληνες. Η πολιτική Μπους ''παράγει'' αντιαμερικανισμό''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Πέντε τραπεζίτες μιλούν για την οικονομική κρίση. Θεωρούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Εκτακτα μέτρα αναζητούν οι 15 στη Βουλιαγμένη. Ως ευρωγκρούπ σήμερα και ECOFIN αύριο''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [12] Ασφαλιστικές εταιρίες

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι ''Το σημαντικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με εγνωσμένα στους παρουκούντες προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας έχουν στρέψει την προσοχή τους οι εταιρίες με επαρκές capacity, επιδιώκοντας να προσποριστούν μέρος του παραπάνω μεριδίου''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 April 2003 - 22:16:51 UTC