Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/03/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για φυλλάδια κατά Παπανδρέου
  • [04] Προεκλογική ομιλία Γ. Παπανδρέου
  • [05] Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Ελλάδα- Ανάπτυξη -Eurostat

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/03/2004

    Η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για φυλλάδια κατά Παπανδρέου, η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πύργο, η προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Πεδίον του Αρεως και ο διάλογος των δύο πλευρών για τη λύση του Κυπριακού είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο λαός μίλησε.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γιορτή δημοκρατίας ...και λύτρωσης. Μυριάδες λαού στη συγκέντρωση. Ολοι προβλέπουν σαρωτική ΝΙΚΗ του Κώστα Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τώρα είναι η ώρα. Ξέσπασμα λαού για τη μεγάλη νίκη παρά τη βροχή και το κρύο. Η Αθήνα μίλησε. Ο Καραμανλής έδωσε το μήνυμα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ερχεται. Η Αθήνα έβγαλε πρωθυπουργό. Αι γενεαί πάσαι κάτω απ' τη βροχή για τον Καραμανλή.

    Η ΑΥΓΗ: Μπούμεραγκ η πόλωση για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Εξοργίζουν η υποκρισία και η αποφυγή της ουσιαστικής συζήτησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στήθος με στήθος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Πάνω στο νήμα θα κριθεί ο νικητής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μάχη της Αθήνας θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πόλεμος εντυπώσεων οι συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λαοθάλασσα νίκης. Συμβόλαιο τιμής με τον ελληνικό λαό υπέγραψε χθες στην Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 5 μαύρες τρύπες στην πολιτική της ΝΔ. Τι αποκάλυψε η προεκλογική εκστρατεία των 10 τελευταίων ημερών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρελοί μισθοί σε ειδικούς συμβούλους και μέλη ΔΣ οργανισμών. Ιδού πως ακριβοπληρώνει ο κομματικός στρατός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πεδίον Νίκης. Αθήνα: Συγκλονιστική συγκέντρωση μέσα στη βροχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 εξάψαλμοι στον μαύρο ψαλμό. ''Σιωπή ενόχου'' καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις όλων των Ελλήνων. Το κυρίαρχο μήνυμα του Κ. Καραμανλή.

    Espresso: Συνέλαβαν τον Νταμπιζα. Για σεξουαλική επίθεση σε τρεις τουρίστριες. Μαζί με οκτώ ακόμη παίκτες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεύμα ανατροπής. Ο Καραμανλής έσβησε τα φοβικά διλήμματα μπροστά σε πλήθος 200 χιλιάδων πολιτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εντολή για νέα διακυβέρνηση. Μεγάλη η προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ παρά τη βροχή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενοχη σιωπή από ΝΔ για τα φυλλάδια. ''Εξαφάνισαν'' τους 3 υπαλλήλους.

    ΝΙΚΗ: Κίτρινος φάκελος. Η ΝΔ αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία της υπόθεσης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ψηφίζουμε. Ψήφο δεν χαρίζουμε. ''Μαύρο'' στην μπόχα της τεχνητής πόλωσης.

    The Daily Times: Αναπάντητα ερωτήματα για το φυλλάδιο. 48 ώρες πριν από την κάλπη ομίχλη καλύπτει το πολιτικό τοπίο.

    Traffic News: Δικαστικός επιμελητής πουλούσε τη ζωή της. Σκάνδαλο με την Αντζελα Δημητρίου.

    Η ΧΩΡΑ: Πάμε μπροστά όλοι μαζί. Το χθες τελειώνει εδώ. Υπό καταρρακτώδη βροχή 1 εκατομμύριο Αθηναίοι αποθέωσαν τον Καραμανλή.

    City Press: Βουβές εκλογές. Τα επιτελεία των κομμάτων μελετούν τα υπόγεια ρεύματα που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα.

    MetroRAMA: ''Μάχη'' εντυπώσεων στο Πεδίον του Αρεως. Τα δίνουν όλα οι δύο ''μονομάχοι'' στη συγκέντρωση της πρωτεύουσας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκλογές με εισαγγελέα! Διατάχθηκε προκαταρκτική για το θέμα των φυλλαδίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα ψέματα τελείωσαν... Αναγκαστική 48ωρη εκεχειρία στον πόλεμο των κομμάτων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θρίαμβος Καραμανλή στην Αθήνα. Βούλιαξε χθες το Πεδίον του Αρεως.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για φυλλάδια κατά Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι ''σιωπή ενόχου καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για το φυλλάδιο μαύρης προπαγάνδας κατά του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κατηγορεί οτι χρησιμοποιεί την Εκκλησία ως όχημα κομματικής προπαγάνδας. Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν απάντησε σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα της Αννας Διαμαντοπούλου για τη διακίνηση του προεκλογικού υλικού της ΝΔ και αντ' αυτού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ''παράσταση προβοκάτσιας''.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν οτι ''ένοχη σιωπή τηρεί η ΝΔ στο θέμα της ''μαύρης προπαγάνδας'' εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου. Η ΝΔ αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο προκειμένου να ανοιχθούν οι κίτρινοι φάκελοι παρουσία εισαγγελέα. ''Αφαντοι'' παραμένουν και οι υπάλληλοι που πήραν μέρος στην επιχείρηση''.

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι ''την πλήρη βεβαιότητά του οτι τα συκοφαντικά για το πρόσωπό του φυλλάδια διανέμονταν από τη ΝΔ εξέφρασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. Απηύθυνε ωστόσο έκκληση προς τον ελληνικό λαό να μην υπάρξει πόλωση και ένταση λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι ''τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για να ρίξει άπλετο φως. Χθες, η Νέα Δημοκρατία κατέφυγε στον εισαγγελέα, στον οποίο απέστειλε στοιχεία που στοιχειοθετούν την ανακολουθία των κατηγοριών του ΠΑΣΟΚ και το προειλημμένο της απόφασης για προβοκάτσια, ζητώντας του να διαλευκανθεί η υπόθεση με τα φυλλάδια που βρέθηκαν στο ταχυδρομείο της οδού Βεΐκου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι ''τη δικομματική επιχείρηση εγκλωβισμού του προεκλογικού κλίματος στο θολό και γκρίζο φόντο της μαύρης προπαγάνδας και της προβοκάτσιας, της τεχνητής πόλωσης και της όξυνσης, κατάγγειλε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ ''η τακτική της πόλωσης ενισχύεται και από τη φημολογία του ΠΑΣΟΚ για δήθεν ''γκάλοπ'', που εμφανίζουν εικόνα ''ντέρμπι'' για τους δύο, ενώ καλλιεργούν την κατασκευασμένη εικόνα οτι το ΛΑΟΣ πλησιάζει το όριο να μπει στη Βουλή(!) σε αντίθεση με τον ΣΥΝ''.

    Η Traffic news προσθέτει οτι ''την πόλωση του πολιτικού κλίματος και την όξυνση της αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ οτι η Νέα Δημοκρατία διακινούσε έντυπο υλικό με ύβρεις εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου''.

    [04] Προεκλογική ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι ''κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ανεξάρτητα από προηγούμενη κομματική τοποθέτηση απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου από την κεντρική πλατεία του Πύργου χθες το απόγευμα, ώστε να θέσουν φραγμό στα σχέδια της ΝΔ με την ψήφο τους στις 7 Μαρτίου''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι ''χαρακτηριστικά δημόσιας καταγγελίας και ανοιχτού προσκλητηρίου συστράτευσης, προσέβαλε η χθεσινή ανοιχτή πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πύργο Ηλείας, οι κάτοικοι της οποίας του επιφύλαξαν μια ιδιαιτέρως θερμή υποδοχή. Κατά κοινή παραδοχή η έκτασή της υπήρξε κατά 50% μεγαλύτερη εκείνης του 2000, ενώ εμφανής ήταν ο παλμός, αλλά και ο ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων''.

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι ''στο σύνθημα των συγκεντρωμένων ''Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά'' ο κ. Παπανδρέου με αντιδεξιά ρητορική απάντησε: ''Δεν μας αφήνουν οι ίδιοι να ξεχάσουμε, με τις δηλώσεις τους, τον φανατισμό τους και τα φυλλάδιά τους''. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι η ΝΔ επιθυμεί να διχάσει τους Ελληνες σε αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους''.

    Το Metrorama σημειώνει οτι ''σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του θα κινηθεί στο ίδιο ύφος που χρησιμοποιεί στις τελευταίες προεκλογικές του εμφανίσεις, δίνοντας έμφαση στη σκληρή κριτική προς την Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο άνοιγμα προς όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους''.

    Η City Press προσθέτει οτι ''τα επιτελεία των κομμάτων μελετούν τις λεγόμενες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για να προσδιορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών της προεκλογικής περιόδου και να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα. Οι υπολογισμοί τους είναι πιο σύνθετοι απ' ό,τι στις προηγούμενες αναμετρήσεις για μια σειρά λόγους. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει δώσει μια ξεχωριστή δυναμική στην προεκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου προεκλογικού χειρισμού''.

    [05] Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή

    Η Daily Times υποστηρίζει ότι ''σίγουρο μήνυμα νίκης στις εκλογές της 7ης Μαρτίου έστειλαν χτες το βράδυ από το Πεδίον του Αρεως, εκατοντάδες χιλιάδες λαού που αποθέωσαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο οποίος φανερά συγκινημένος από την υποδοχή προσπέρασε τις τελευταίες συκοφαντικές επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τις παρακολουθήσεις και την προβοκάτσια''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''το χθες τελειώνει εδώ και η ώρα είναι τώρα. Σήμερα οριοθετούμε το τέλος μιας εποχής και μεταφέρουμε παντού ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η Ελλάδα αλλάζει σελίδα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο. Η Ελλάδα γκρέμισε οριστικά τις ταμπέλες και τους διαχωρισμούς του χθες ενώνουμε όλους τους Ελληνες, αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες, όποια και αν είναι η ιδεολογική προέλευσή τους ό,τι κι αν ψηφίζουν''. Τα παραπάνω τόνισε υπό τις επευφημίες και τα συνθήματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στην Αθήνα''.

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι ''επί της πολιτικής ουσίας ''η μάχη της Αθήνας'' απέκτησε από χθες άλλη διάσταση. Πολιτικοί παρατηρητές υποστήριζαν χθες ότι η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην Αττική. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί το γαλάζιο πάρτι την Κυριακή των εκλογών αναμένεται μεγαλειώδες''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και η υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και των δικαστικών διλημμάτων είναι οι κεντρικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στη χθεσινή συγκέντρωση της Αθήνας''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα για ενότητα και υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ σε όλους τους Ελληνες. Από το Πεδίον του Αρεως ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε επτά προτεραιότητες της Νέας Διακυβέρνησης ενώ η μεγαλειώδης συγκέντρωση μετατράπηκε σε γιορτή Δημοκρατίας''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι ''ο Κώστας Καραμανλής προεξόφλησε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Αθήνα στέλνει σήμερα το μήνυμα της νέας διακυβέρνησης, το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι ''μήνυμα ενότητας για τον ελληνικό λαό και ευθύνης για τη νέα διακυβέρνηση έστειλε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του χθες στη μεγάλη συγκέντρωση στο πεδίον του Αρεως''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''γιορτή της Δημοκρατίας , της συμμετοχής και της αλληλεγγύης ήταν η χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο Πεδίον του Αρεως''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''κυβέρνησις όλων των Ελλήνων ήταν το κυρίαρχο μήνυμα του κ. Καραμανλή κατά την μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Σε αντίθεση προς την διχαστική τακτική του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν ενδίδει. Από μεθαύριο Δευτέρα στον τόπο μας θα αποκατασταθή η πραγματική λειτουργία της δημοκρατίας. Στην οποία θα έχουν ισότιμη θέση όλοι οι πολίτες ,ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''ντύθηκε στα μπλε χθες η Αθήνα και σείστηκε στον παλμό της ανεπανάληπτης συγκέντρωσης που σφράγισε το εκλογικό αποτέλεσμα''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''με νότες απαισιοδοξίας για τις προοπτικές λύσης έληξε και η χθεσινή ένατη συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου. Ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για να εγκαθιδρυθούν οι θεσμοί και να εγκριθούν οι νομοθεσίες που χρειάζεται το κράτος για να λειτουργήσει και για τον λόγο αυτό υπέβαλε ''ένα συνολικό σχέδιο για το πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα'' των μεταβατικών διατάξεων''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι '' το πρακτορείο Ρόιτερς υποστηρίζει ότι ο Ντενκτάς δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν καταφέρει την υιοθέτηση των βασικών αλλαγών που επιθυμεί, στις συνομιλίες του Κυπριακού''.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ανασφάλιστος 1 στους 8 εργαζόμενους στην Ελλάδα. Στα ύψη η εισφοροδιαφυγή''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Πρώτοι σε ανάπτυξη με 5%. Στην κορυφή της Ευρώπης η Ελλάδα με κριτήριο τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Αργή ανάκαμψη δείχνουν τα ομόλογα. Σημαντικά κέρδη στις διεθνείς αγορές το Φεβρουάριο''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Μερίσματα - ενέσεις φέτος για ανάπτυξη-εισοδήματα. Μόνο οι τράπεζες διανέμουν 624,3 εκτ. ευρώ στους μετόχους τους''.

    [08] Ελλάδα- Ανάπτυξη -Eurostat

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "πρωταθλήτρια με διαφορά κατατάσσει η Eurostat την Ελλάδα σε ρυθμό ανάπτυξης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2003 κατά 5% όταν στην ευρωζώνη η ανάπτυξη ήταν 0,6% ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 5 March 2004 - 21:55:30 UTC