Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/03/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Καιρικό
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Παραγωγικές τάξεις-Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/03/2004

    Η παρουσίαση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κυβέρνηση με ήθος. Πρόσωπα και προτεραιότητες της Νέας Διακυβέρνησης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες, όρεξη για δουλειά... Ολιγομελής και ευέλικτη η κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανανέωση επέβαλαν οι ψηφοφόροι. Από τους 165 της ΝΔ οι 55 εκλέχτηκαν πρώτη φορά.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι 300 της Βουλής. Εκλογές 2004: Σταυροί στο... μέτωπο. Ποιοί δεν εκλέγονται, ποιοί ελπίζουν.

    Η ΑΥΓΗ: Πρώτο τεστ για τη ΝΔ, σοκ από την ήττα στο ΠΑΣΟΚ. Ανακοινώνεται σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να παραιτηθεί από βουλευτής ο Σημίτης. Να μας αδειάσει την γωνιά αυτός που ευθύνεται για το μεγάλο στραπάτσο της Παράταξης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση με μπλου τζιν! Ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιλέγει σήμερα τους συνεργάτες του. Τα κριτήρια για υπουργούς και υφυπουργούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρχίζουμε δουλειά κοιτάζοντας μπροστά. Σαφές μήνυμα του Κώστα Καραμανλή προς βουλευτές και στελέχη.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλή τιμωρία για αλαζονεία και παραλείψεις. Ποιές κατηγορίες πολιτών εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ. Ποιούς αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα καλείται να περάσει τον... Ρουβίκωνα! Στόχος του Κ. Καραμανλή η άμεση αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων που του κληρονομεί το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους για την ήττα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές - νέα πρόσωπα. Καραμανλής: Έτοιμος για πρόγραμμα 100 ημερών με τολμηρά μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έπαιξε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ανάλυση: Γιατί κέρδισε άνετα η Νέα Δημοκρατία.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις μεγάλων τομών. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού.

    Espresso: Οι πρώτες 24 ώρες του Κώστα και της Νατάσσας. Τι αποφάσισαν για το Μαξίμου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτσι ψήφισαν οι Έλληνες. Ανανέωση, αλλά και εκπλήξεις. Εκτός 2 υπουργοί, 10 υφυπουργοί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Προσωπικό ''στοίχημα'' του Κ. Καραμανλή οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέο ΠΑΣΟΚ έβγαλε (και) η κάλπη. 49 νέοι βουλευτές - εκτός 2 υπουργοί, 10 υφυπουργοί.

    ΝΙΚΗ: ''Ψάχνεται'' το ΠΑΣΟΚ. Τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου αναμένουν οι κορυφαίοι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ μπροστά! Άγγιξε το 6% το ποσοστό του ΚΚΕ. Λαϊκή συσπείρωση και αγώνες.

    The Daily Times: Κυβέρνηση Ολυμπιακών Αγώνων συγκροτεί ο Καραμανλής. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στους Αγώνες τροποποιούν τους σχεδιασμούς του νέου πρωθυπουργού.

    Traffic News: Πότε γέμισαν δάκρυα τα γαλάζια μάτια της Νατάσσας. Όλο το παρασκήνιο από τη μεγάλη νύχτα.

    Η ΧΩΡΑ: Κυβέρνηση άμεσης δράσης με στόχο να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Τα πρώτα μέτρα που θα πάρει ο Καραμανλής.

    City Press: Κυβέρνηση με εκπλήξεις. Σήμερα ανακοινώνεται η σύνθεση της κυβέρνησης Καραμανλή.

    MetroRAMA: Ανανέωση παντού. ''Άνεμο'' αλλαγών σε όλο το πολιτικό σκηνικό φέρνει η λαϊκή ετυμηγορία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η νέα κυβέρνηση. Οι υπουργοί και υφυπουργοί του Κώστα Καραμανλή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δείγμα γραφής η νέα κυβέρνηση. Ανακοινώνονται σήμερα τα ονόματα - Αύριο η ορκωμοσία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κυβέρνηση αλλαγής σχηματίζει ο Καραμανλής για ν' αρχίσει δουλειά κοιτάζοντας μπροστά.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πολλά και ποικίλα τα προβλήματα που ο Κ. Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός. Προβλήματα που του "κληρονομεί" το ΠΑΣΟΚ. Πέρα λοιπόν από τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι, τον Κώστα Καραμανλή απασχολεί πρωτίστως η άμεση υλοποίηση των προτεραιοτήτων διακυβέρνησης που είχε θέσει ο ίδιος με επιμονή, προεκλογικά".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "μετά την ισχυρή και καθαρή εντολή διακυβέρνησης που έδωσε ο ελληνικός λαός την Κυριακή στη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Καραμανλής πέρασε χθες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και πήρε και επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στο τρίπτυχο συναίνεση, εθνικά θέματα (Κυπριακό, Ολυμπιακοί Αγώνες) και καθημερινότητα ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες του εξετάσεις ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετακομίζοντας από τη Ρηγίλλης στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "πρώτη δοκιμασία για τον Κ. Καραμανλή αποτελεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία ανακοινώνει σήμερα και ορκίζεται αύριο. Συνάμα η επιλογή των προσώπων και οι ισορροπίες που θα σχηματιστούν αποτελούν και το πρώτο δείγμα γραφής για τον τόνο που θέλει να δώσει στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του θα βασιστεί, όπως όλα δείχνουν, ο Κώστας Καραμανλής για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης - ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού, στο νέο σχήμα θα υπάρχουν σημαντικές εκπλήξεις".

    Η Daily Times προσθέτει ότι "κυβέρνηση με δεκαέξι υπουργούς, κυρίως της γενιάς του, θα σχηματίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για ευέλικτο και ολιγομελές σχήμα".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "μια τελείως διαφορετική ζωή θα βιώνουν από σήμερα ο Κώστας και η Νατάσσα Καραμανλή. Μια ζωή γεμάτη με υποχρεώσεις, ευθύνες, σφιχτά ωράρια, αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Δηλαδή, αυτή του πρωθυπουργικού ζεύγους της χώρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "στις πρώτες ώρες της "νέας εποχής" η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να δείξει πόσο καλά έχει αφομοιώσει το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "εντολή για μεγάλες τομές, συνιστά η προχθεσινή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το καθαρό ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία αποδίδει την βούληση του εκλογικού σώματος για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες διεκήρυξε ο κ. Καραμανλής όχι μόνον κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά καθ' όλη την τελευταία τετραετία".

    Η City Press τονίζει ότι "άμεσοι στόχοι της νέας κυβέρνησης, που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη σύνθεσή της, είναι η προσπάθεια να κλείσει με κάποιου είδους αποδεκτή λύση το Κυπριακό, η επιτάχυνση της ολυμπιακής προετοιμασίας, η παραπέρα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια προωθημένη κοινωνική πολιτική και η προετοιμασία σε διάστημα μηνών της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Σύμφωνα με το Metrorama "βασικός πυρήνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα είναι η γενιά των σαραντάρηδων, η οποία θα πλαισιώνεται βέβαια από στελέχη με μεγάλη εμπειρία σε κρίσιμους τομείς".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''στον πυρετό των συσκέψεων και στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας έζησε χθες η Χαριλάου Τρικούπη, λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, έπειτα από έντεκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''το ''ποτήρι'' της πίκρας ξεχείλισε μετά την εκλογική συντριβή και βρίσκει τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και πολλά στελέχη από τον περίγυρό του να επιχειρούν κατόπιν εορτής να καταστήσουν αποκλειστικό υπόλογο της ήττας τον Κ. Σημίτη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''ζήτημα χρόνου φαίνεται ότι είναι για το ΠΑΣΟΚ η έναρξη ενός ''εμφυλίου πολέμου'' με αφορμή την αναζήτηση ευθυνών για τη συντριβή στις εκλογές''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνει ότι ''στις μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, προχωρεί τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Από τις κάλπες προέκυψε άλλωστε ένα ''νέο ΠΑΣΟΚ'' αφού μεγάλα ονόματα υποχώρησαν, κυβερνητικά στελέχη έχασαν τις έδρες τους και εξελέγησαν 49 νέοι βουλευτές''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι '' η ''επόμενη μέρα'' των εκλογών βρίσκει το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον εκτός κυβέρνησης ύστερα από 11 1/2 χρόνια αλλά και με πολλούς μετεκλογικούς κραδασμούς''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''απαίτηση της βάσης της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Κώστα Σημίτη που έχει ακέραια την ευθύνη για τον εκλογικό διασυρμό του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος αναζητά το ΠΑΣΟΚ, τα κορυφαία στελέχη του οποίου, περιμένουν τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου στην κατεύθυνση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του Κινήματος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''η διαχείριση της επόμενης μέρας και μετά το σοκ της εκλογικής ήττας φαίνεται να αποτελεί την προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου σ΄ ένα πολιτικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τα περιθώρια ελιγμών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολλώ δε μάλλον που το εύρος της ήττας ήταν μια εξέλιξη που ο κ. Παπανδρέου ανέμενε''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση βρίσκει το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γ. Παπανδρέου η ''επόμενη μέρα'' της εκλογικής αναμέτρησης. Το κλίμα λόγω κυρίως της έκτασης της ήττας είναι βαρύ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν εκδηλώνονται αναταράξεις καθώς η κριτική είναι ''υπόγεια''.

    [05] Καιρικό

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη με βροχές, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''στην Αθήνα μεταβαίνει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος για επαφές με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας και θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ότι θα επιδιώξει επίλυση σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και έστειλε μήνυμα πως η στάση του Ντενκτάς εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 1η Μαΐου''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' η Λευκωσία δεν αναμένει ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα επηρεάσει την ακολουθητέα πολιτική στο Κυπριακό, αλλά θεωρεί άμεση την ανάγκη συντονισμού με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την ομάδα εξωτερικής πολιτικής που θα διορίσει''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''με εμπιστοσύνη περιβάλλει το σύνολο των Κυπρίων τη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αφού οι ηγεσίες όλων των κομμάτων θεωρούν δεδομένη τη συνεργασία με την Αθήνα, καθώς και ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία της Νέας Υόρκης στη βάση της οποίας έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις μέχρι τα δημοψηφίσματα του ερχόμενου Απριλίου''.

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Μεγάλες προσδοκίες. Από τη νέα κυβέρνηση, που παρουσιάστηκε σήμερα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Κρίσιμο τεστ σήμερα με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Ποια ονόματα "παίζουν" για τη νέα κυβέρνηση. Σύγχρονη και ευέλικτη κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Καραμανλής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Αίτημα απελευθέρωσης από την παρέμβαση του κράτους. Ο παραγωγικός κόσμος εκθέτει τις απόψεις του".

    [08] Παραγωγικές τάξεις-Οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την εξαγγελία νέας οικονομικής πολιτικής που θα περιορίζει την παρέμβαση του κράτους και θα θέτει την ιδιωτική επιχείρηση ως κύριο μοχλό της ανάπτυξης και την ευημερία της χώρας, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι παραγωγικές τάξεις και κοινωνικοί φορείς της χώρας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 March 2004 - 17:15:09 UTC