Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/03/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βουλευτικές Εκλογές
  • [04] Κυπριακό-Αννάν
  • [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [06] Εκλογές-ΝΔ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/03/2004

    Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρωθυπουργός της νέας Ελλάδας. ''Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο κέντρο της πολιτικής μας''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καλημέρα γαλάζια Ελλάδα. Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίαμβος 46,12%.Ο Καραμανλής πανίσχυρος πρωθυπουργός. Επιτέλους, πολιτική αλλαγή.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σαρωτική νίκη Καραμανλή 167 έδρες. Ο κυρίαρχος λαός γκρέμισε καθεστώς και Γιώργο.

    Η ΑΥΓΗ: Ψήφος απόρριψης των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ. Οι Δεξιές πολιτικές έφεραν τη ΝΔ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκληματίας ο Σημίτης. Ο Γιώργος που γλύτωσε το ΠΑΣΟΚ από πολύ μεγαλύτερη πανωλεθρία να βγει να καταγγείλει και να διώξει τους υπεύθυνους για την ....ξεφτίλα!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Καθαρή εντολή στον Κώστα Καραμανλή για αλλαγή πολιτικής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα κυβέρνηση χρόνια προβλήματα. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν λάθη του ΠΑΣΟΚ. Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας-Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Εντολή στον Κ. Καραμανλή. Μήνυμα ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. Βουβό ποτάμι λαϊκής δυσαρέσκειας έδωσε εκπληκτικά μεγάλη νίκη στη ΝΔ και τιμώρησε την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανάσταση για τη χώρα. Ο λαός με την ψήφο του ξεβρωμίζει την Ελλάδα. Συντριπτική νίκη της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γκρεμοτσακίστηκε, επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία! Μετά από 20 χρόνια σκανδάλων, πολιτικής αλητείας και παρανοϊκής αλαζονείας...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής πανίσχυρος και ενωτικός. Εκλογές: Ανεπανάληπτος θρίαμβος της ΝΔ/ Σοκ και δέος στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Γιώργο, χάσαμε...''. Ολική επαναφορά ΝΔ. Κυβέρνηση Καραμανλή με 165 έδρες.

    ΕΣΤΙΑ: Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Η άνετη πλειοψηφία στην Βουλή διευκολύνει τον Καραμανλή.

    Espresso: Κυρίαρχος! Ο Καραμανλής πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Η ευχή του πατέρα του. Οι πρώτες του κινήσεις . Οι ευτυχισμένες στιγμές με τη Νατάσα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μεγάλη ανατροπή. Συνθήκες '81 διαμορφώνονται υπέρ Καραμανλή. Ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Λαϊκή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η εμπιστοσύνη του λαού στον Κ. Καραμανλή. Κώστας Καραμανλής: Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψήφος τιμωρίας για τα λάθη της τετραετίας. Καθαρή εντολή στη ΝΔ.

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Θάψανε το ΠΑΣΟΚ! Τα τραγικά λάθη της ηγεσίας έφεραν την συντριβή!

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση-συσπείρωση για τη Λαϊκή Συμμαχία κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Έρχονται δύσκολες μέρες.

    The Daily Times: Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ και εκτός προβλέψεων. Μεγάλη νίκη του Καραμανλή +6,29%.

    Traffic News: Κέρδισε την αγάπη εκατομμυρίων Ελλήνων. Με τον καθαρό λόγο του και τον αγώνα κατά των οργανωμένων συμφερόντων. Σάρωσε ο Κώστας.

    City Press: Κώστας Καραμανλής: ''Προχωράμε όλοι μαζί!''. Ενωτική ομιλία-διάγγελμα στο Ζάππειο.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Καραμανλής στο τιμόνι της Ελλάδος. Θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας. Σαρώθηκαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της διαπλοκής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυβέρνηση τετραετίας. Θρίαμβος του Κ. Καραμανλή, καθαρή εντολή για μεγάλες αλλαγές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γιορτάζει η Δημοκρατική Ελλάδα. Νίκη λαού, νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής αρχιτέκτονας της διπλής αυτής νίκης.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες: ΝΙΚΗ και MetroRAMA δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Βουλευτικές Εκλογές

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''η ευχερής επικράτηση της ΝΔ στις χθεσινές εκλογές επιτρέπει στον Κ. Καραμανλή να σχηματίσει ανέτως την κυβέρνηση με την οποία θα αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επί των οποίων άλλωστε στηρίχθηκε η προεκλογική στρατηγική του αλλά και τα κρίσιμα θέματα εθνικού χαρακτήρα, όπως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας-επί των οποίων πάντως η νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''αποδεχόμενος την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε χθες το βράδυ ότι στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ στα μεγάλα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Ολυμπιακοί Αγώνες), την αναπτυξιακή πορεία και τη σταθερή οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων, κατάλυσης του κοινωνικού κράτους, ρεβανσισμού και αυταρχισμού. ''Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, εύχομαι στον Κώστα Καραμανλή κάθε επιτυχία στο έργο του για το καλό όλης της Ελλάδας''.

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ στο σχόλιό του γράφει ότι ''το ΠΑΣΟΚ έχασε. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει για έναν πολιτικό μεταμορφισμό μιλώντας διαρκώς για αλλαγή, για την αναγκαιότητα να αλλάξουν όλα και για το νέο που έρχεται. Με μια γλώσσα εξαιρετικά αόριστη, πλήρη όμως συνθημάτων του παρελθόντος που ανάγονται στον πατέρα του και φυσικό ηγέτη της παράταξης''.

    Η DAILY TIMES σημειώνει ότι ''την αναγκαιότητα επίσπευσης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων επισημαίνουν στη νέα κυβέρνηση τόσο το υψηλό δημόσιο χρέος όσο και οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος προϋπολογισμού. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ολυμπιακών έργων καθώς και η ''ακινησία'' των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωθούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τέσσερις αποκρατικοποιήσεις''.

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι ''ο κ. Γ. Παπανδρέου απεδέχθη την ήττα του ΠΑΣΟΚ και διεμήνυσε, ότι θα αντιταχθή σε κάθε προσπάθεια για κατάργηση κοινωνικών κεκτημένων''.

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''το πρώτο αβίαστο χαμόγελο νίκης του Κώστα Καραμανλή ''γράφτηκε'' στο πρόσωπό του και αποτυπώθηκε για πάντα στις τηλεοπτικές κάμερες και στην πολιτική ιστορία του τόπου στις 10 παρά δέκα το βράδυ''.

    Η ESPRESSO τονίζει ότι ''λίγη ώρα μετά τα exit polls και με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα Επικρατείας, ο Γιώργος Παπανδρέου πεπεισμένος ότι η εκλογική εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει ζήτησε από τους επιτελείς του στη Χαριλάου Τρικούπη να επικοινωνήσουν με τη Ρηγίλλης για να μιλήσει προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''τη δέσμευση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει συνυπογράψει με όλους τους Έλληνες επανέλαβε χθες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές''.

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι ''το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αποκάλυψε ότι τα λαϊκά στρώματα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αποτελεί πλέον τη ''μεγάλη ελπίδα'' για την επίλυση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''ιδιαίτερα δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά για τον πρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, το ηγετικό προφίλ του οποίου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα είναι η ''επόμενη μέρα'' των εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται δύσκολο να αμφισβητηθεί ευθέως από τα κορυφαία στελέχη καθώς έχει συμπληρώσει μόλις ένα μήνα στην ηγεσία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε για μια ακόμα φορά ισχυρό το μπλόκ των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε είναι η αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής, της πολιτικής υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο δικομματισμός καλά κρατεί για την ώρα''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ''το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική νίκη του Κ. Καραμανλή . Στο χθεσινό φύλλο, από τις στήλες αυτές, τονίζαμε πως ο ''παράγων Καραμανλής'' έχει αποδειχθεί κομβικός για τις τύχες της ΝΔ. Και τούτο όχι μόνο λόγω της προσωπικότητάς του, που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης. Αλλά κυρίως διότι ενέταξε την προσωπική του εικόνα σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που είχε ένα κύριο στόχο: ΝΑ αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματός του''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''αποφασισμένος να τηρήσει το συμβόλαιο τιμής που υπέγραψε προεκλογικά με τον Έλληνα πολίτη, εμφανίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε στις 11.15 το βράδυ στο Ζάππειο''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''το βουβό ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας έδωσε μια εντυπωσιακή μεγάλη νίκη στη ΝΔ τιμωρώντας ταυτόχρονα την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό σώμα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κώστα Καραμανλή''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία έδωσαν οι ψηφοφόροι που ταυτόχρονα τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα λάθη της τελευταίας κυβερνητικής τετραετίας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε συναινετικός, ενώ και ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για δημιουργική αντιπολίτευση''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''ο Κ. Καραμανλής με μια ισχυρή εντολή αλλαγής αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Ο ελληνικός λαός, δίνοντας καθαρή και ισχυρή πλειοψηφία στην κυβέρνηση Καραμανλή άνοιξε το δρόμο για τη ''νέα εποχή'' με την εντολή για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. ''Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε'' η δέσμευση-υπόσχεση του πρωθυπουργού''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''ο Γιώργος Παπανδρέου ευχήθηκε ''καλή δύναμη'' στον αρχηγό της ΝΔ, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να έχουν κλίμα συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου ήθους, που πρέπει να διακρίνει την επόμενη πολιτική περίοδο''.

    Η City Press γράφει ότι ''ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στο Ζάππειο ότι: στηρίζουμε την κυβέρνηση Καραμανλή στο Κυπριακό. Θα συνεργαστούμε για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κεκτημένων. Λέμε ''όχι'' σε πρακτικές ρεβανσισμού. Είμαστε στην αρχή της προσπάθειας. Τομές και ρήξεις στο κόμμα''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''κάτω από το βάρος της συντριπτικής ήττας ο Γιώργος Παπανδρέου, νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, πέρασε χθες την πόρτα του Ζαππείου για να κάνει τη δήλωση αποδοχής της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''στην άνοδο της ΝΔ στην εξουσία με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι επιλογές του Γ. Παπανδρέου και το εκλογικό σύστημα. Η εντυπωσιακά καθαρή και μεγάλη ήττα του Γ. Παπανδρέου φέρνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με λιγότερους από 120 βουλευτές, τον αριθμό που απαιτείται για να μπλοκάρει το 2005 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ ο τόπος και οι κοινωνικοί αγώνες μπαίνουν σε νέα περίοδο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''σε μία παρατεταμένη περίοδο δοκιμασίας στην οποία θα δεσπόζουν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, μπαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη στις χθεσινές εθνικές εκλογές''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι ''το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ έπεσε! Η Νέα Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή θριάμβευσε κυριολεκτικά στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και τώρα δικαιούται να ονειρεύεται πραγματικά καλύτερες μέρες. Χθες το βράδυ πάντως κανείς δεν κοιμήθηκε''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''σε ένα κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς, χωρίς αντιπροέδρους, το οποίο ενδεχομένως να ορκιστεί και αύριο δεδομένου ότι πιέζουν τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, φαίνεται να έχει καταλήξει ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής''.

    [04] Κυπριακό-Αννάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα απέρριπτε το σχέδιο Αννάν όπως έχει, αν διεξαγόταν σήμερα το δημοψήφισμα για την έγκρισή του. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες ''Φιλελεύθερος'', ''Πολίτης'' και ''Σημερινή''. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ray Consultants για λογαριασμό του ''Φιλελεύθερου''.

    [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Δημοκρατική νίκη ΝΔ-Καραμανλή. Με εντυπωσιακή διαφορά 6,1%".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Καθαρή νίκη, μεγάλες ευθύνες. Διαβεβαιώσεις Κ. Καραμανλή για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Στο "τιμόνι" της χώρας ο Κώστας Καραμανλής. 47%: Εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Νίκη-εντολή για τομές σε οικονομία και κράτος. Άνετη εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ με 167 βουλευτές".

    [06] Εκλογές-ΝΔ

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει από σήμερα στα χέρια του το "τιμόνι" της χώρας, μετά τη θριαμβευτική εκλογική νίκη που πέτυχε στις χθεσινές εκλογές η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που πανηγυρίστηκε με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τους φίλους του κόμματος σε όλη τη χώρα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 8 March 2004 - 16:10:49 UTC