Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/9/2004
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Προσχέδιο Προϋπολογισμού
  • [04] Εξοπλισμοί- Εξεταστική επιτροπή
  • [05] Κοίτασμα πετρελαίου
  • [06] Σχολικές εκδρομές
  • [07] Κυβέρνηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/9/2004

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, το εισαγγελικό πόρισμα για τους εξοπλισμούς και η πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη βουλή, καθώς και η συνέχιση της διερεύνησης των αιτιών για το πολύνεκρο ατύχημα στο Μαλιακό Κόλπο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΟΧΙ στα ελλείμματα. Προϋπολογισμός κοινωνικής ευαισθησίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προϋπολογισμός: Που πάνε μισθοί-συντάξεις. Μειώνονται τα φορολογικά βάρη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρίχνει το γάντι στα συμφέροντα ο Καραμανλής. Η ΝΔ προωθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη μαφία των εξοπλισμών.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μου έδωσε ζωή και ελπίδα ο πρωθυπουργός. Η κινητικά ανάπηρη γυναίκα, Κατερίνα Αγγελοπούλου, ανοίγει την καρδιά της στην "Α".

    Η ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός ανισοτήτων. Το προσχέδιο του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καρφώνει την Μαριέττα για την τραγωδία με τους μαθητές. Νέα αθλιότητα της Γιάννας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα της λιτότητας. Διαψεύδονται οι προσδοκίες όσων ψήφισαν τις προεκλογικές υποσχέσεις για "παροχές". Τι δείχνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2005.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις 3,2% σε μισθούς και συντάξεις. Προϋπολογισμός: Λιγότερα βάρη στους μη έχοντες.

    ΕΘΝΟΣ: Συνταγή Αλογοσκούφη με λιτότητα και φόρους. Προϋπολογισμός: Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό. 3 δισ. ευρώ η επιπλέον φορολογία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει για την προεδρία "πεπονόφλουδα" που λέγεται Σημίτης. Αν "τσιμπήσει" ο Καραμανλής αυτοκτονεί πολιτικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειώνονται τα φορολογικά βάρη. Περικοπές δαπανών χωρίς αύξηση εσόδων προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και ΟΓΑ. Προϋπολογισμός 2005: Δραστική μείωση δαπανών και συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λιτότητα ήπια και άγρια. Προϋπολογισμός: 3 χρόνια τούνελ και υπό τον έλεγχο της ΕΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Τερατώδεις λογιστικές αλχημείες. Συνταρακτικά στοιχεία αποκαλύπτονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού.

    ESPRESSO: Η ερωτική ζωή των Ελληνίδων. Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσγείωση στην πραγματικότητα. Ελπίδες και δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προϋπολογισμός με στόχο ...την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Συγκρατημένη αύξηση μισθών και συντάξεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυξήσεις 0,3% έγιναν οι... υποσχέσεις. Άγρια λιτότητα για μισθούς και συντάξεις.

    Η ΝΙΚΗ: Μέρες του '89. Ο Καραμανλής στο δρόμο του Μητσοτάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προσχέδιο προϋπολογισμού 2005: Αντιλαϊκή ρότα ...ήπιας κλιμάκωσης.

    TRAFFIC NEWS: Ποια είναι η κυρία Στεφανίδου; Βαριές κουβέντες από Μουρατίδη κατά Τατιάνας και Ανδρέα στην εκπομπή της Ελένης. Άρχισαν τα όργανα πριν βγει στον αέρα το Fame Story.

    Η ΧΩΡΑ: Τι φόρους θα πληρώσουμε. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τα νοικοκυριά το 2005.

    City Press: Εκτόξευση πυραύλων κατά... συναίνεσης.

    METRO: Σφοδρή σύγκρουση. Από το θέμα των εξοπλισμών ξεκινά η πολιτική αναμέτρηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζητούνται άνδρες... Έρευνα: Απέχει από το σεξ το 50% των γυναικών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2005: Έτος δύσκολο για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

    [03] Προσχέδιο Προϋπολογισμού

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "αξιόπιστο "δείγμα γραφής" για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που έχει εξαγγείλει και πρόκειται να εφαρμόσει σε ορίζοντα τετραετίας δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον προϋπολογισμό του 2005".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στο δραστικό περιορισμό της σπατάλης, στη συγκράτηση του χρέους αλλά και στην υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων για την ενίσχυση οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων, αποσκοπεί ο Προϋπολογισμός του 2005, σύμφωνα με την κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η νέα κυβέρνηση, σπάζοντας τον καθρέφτη της παραπλάνησης, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος κατάρρευσης του μύθου της "ισχυρής οικονομίας", κατευθύνεται σε αυστηρή διαχείριση, δεν υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αποδίδει με φειδώ φοροελαφρύνσεις, αποκρούει τα όποια αιτήματα για νέες προσλήψεις, κατευθύνεται σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 16% και οδηγείται σε σημαντική μείωση της εθνικής δαπάνης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε ελεγχόμενη πορεία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσωπο και ήπια προσαρμογή για τους φορολογούμενους, παρά τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση. Έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων".

    Η Traffic News εκτιμά ότι "δραστική περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, μείωση του ελλείμματος αλλά και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, εντός ωστόσο, των ορίων αντοχής της οικονομίας προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "δύο επιπλέον δισ. ευρώ το κόστος για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2005. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατέθεσε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αντιθέτως θα υπάρξουν γενναίες φοροαπαλλαγές και αύξηση του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από το ύψος του πληθωρισμού οι αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "συγκρατημένες αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού και πλήρη υλοποίηση όλων των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,8% του ΑΕΠ από 5,3% φέτος, η μείωση του δημόσιου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ από 112,1% του ΑΕΠ, η υλοποίηση των δεσμεύσεων σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και η ενίσχυση των τομέων πρώτης "κυβερνητικής προτεραιότητας, είναι οι κεντρικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη".

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "όσοι ανέμεναν ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προέβλεπε παροχές με βάση τα προεκλογικώς υπεσχημένα διαψεύδονται. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε χθες τριετές πρόγραμμα "ήπιας προσαρμογής" με κύρια χαρακτηριστικά περικοπές των δαπανών και αλλαγές της φορολογικής κλίμακας η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "προϋπολογισμό δύο ταχυτήτων, με ήπια αλλά και άγρια λιτότητα, παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Ο κ. Αλογοσκούφης παρέπεμψε και σε σχέδιο τριετούς "δημοσιονομικής προσαρμογής" που θα παρουσιαστεί τέλη Νοεμβρίου. Το προσχέδιο προβλέπει μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών, σφίξιμο μισθών και συντάξεων και μικρές αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Η κυβέρνηση ανησυχεί για το πετρέλαιο αλλά δήλωσε έτοιμη για μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά αδυνάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι " αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό, αλλά και επιπλέον φορολογία συνολικού ύψους τριών δις ευρώ, προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό. Τη συνταγή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη χαρακτηρίζουν τη λιτότητα και οι φόροι".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε σκληρή λιτότητα για μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου κατέληξαν οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για βελτίωση των εισοδημάτων. Οι μισθολογικές αυξήσεις θα κινούνται στα όρια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει "πάγωμα" στα φετινά επίπεδα".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "σχέδιο προϋπολογισμού αμφίβολων στόχων, υπεραισιόδοξου ως προς τα έσοδα, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση του ΑΕΠ παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "προϋπολογισμός λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, αυστηρά κινούμενος στη λογική της ΟΝΕ και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ο προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με άλλα λόγια η Κυβέρνησις Σημίτη είχε φθάσει στο σημείο να μην εγγράφη στο δημόσιο χρέος ακόμη και ποσά που δανειζόταν από τράπεζες! Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τώρα την Κυβέρνηση, διότι με την δημοσιονομική απογραφή προεκάλεσε δυσμενή αντίκτυπο για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αλλά και μόνον η ανάγνωσις των απιστεύτων αυτών μεθοδεύσεων, δείχνει οτι η αποκάλυψίς τους ήταν επιβεβλημένη. Ηταν ποτέ δυνατόν η σημερινή Κυβέρνησις να αποκρύψη τόσο τερατώδεις αλχημείες;"

    [04] Εξοπλισμοί- Εξεταστική επιτροπή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "το θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις στρατιωτικές προμήθειες, αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας πρωτοβουλίας της ανεξάρτησης δικαιοσύνης που διερεύνησε το θέμα παραπέμποντας στη Βουλή το πόρισμά της.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Μέρες του '89" ζωντανεύει η σημερινή ΝΔ που βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιχειρεί να επαναφέρει τη χώρα στον αστερισμό της σκανδαλολογία και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής".

    H CITY PRESS προσθέτει"στον αστερισμό των εξεταστικών Επιτροπών φαίνεται ότι θα κινηθεί η πολιτική ζωής της χώρας το επόμενο (μέχρι τις προεδρικές εκλογές;) διάστημα".

    Το metro γράφει ότι "πολιτική αντιπαράθεση μέχρι...τελικής πτώσης, που ξεκινά από τις "γκρίζες" εξοπλιστικές συμβάσεις και πιθανολογείται ότι θα φτάσει στο θέμα του Χρηματιστηρίου και του Εθνικού Κτηματολογίου, ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όταν συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής".

    [05] Κοίτασμα πετρελαίου

    H ESPRESSO γράφει ότι "και νέα "φλέβα" φαίνεται ότι χτύπησαν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Καβάλα και τη γύρω περιοχή. Οι Δανοί ειδικοί που ερευνούν το κοίτασμα της Καλλιράχης, στη Θάσο, ανακάλυψαν ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες που υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο βαρέλια".

    [06] Σχολικές εκδρομές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "προκαλεί για μια ακόμη φορά με την αλαζονική συμπεριφορά της κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ καθιστά αποκλειστική υπεύθυνο για τις σχολικές εκδρομές στην διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου".

    [07] Κυβέρνηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και έχει κύριους αποδέκτες τόσο την πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και τα συμφέροντα που επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, κρύβοντας τη μαφία που λυμαίνεται τους εξοπλισμούς. "Όποιος θέλει εκλογές ας τις ζητήσει". Ο Κ. Καραμανλής μέσω κυβερνητικών στελεχών διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια και "έριξε το γάντι" στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου , στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε όσους έχουν συμφέρον να προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει μεθοδικά και μυστικά την παγίδα στην οποία ευελπιστεί να πέσει ο Κώστας Καραμανλής. Θα προτείνει ως υποψήφιο για την προεδρία τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θέλοντας ν΄αποφύγει την εκλογική δοκιμασία με σκοπό να εξαντλήσει την τετραετία, θα συναινέσει στην εκλογή Σημίτη. Αυτό θα είναι ολέθρια πράξη για τον νεαρό πρωθυπουργό και ισοδυναμεί με την πολιτική του αυτοκτονία".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "η συνάντηση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης της άλλαξε τη ζωή. "Στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή γνώρισα την ανθρωπιά", λέει. Η Κατερίνα Αγγελοπούλου, η γυναίκα με τα κινητικά προβλήματα δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι η τυχαία συνάντησή της με τον πρόεδρο της κυβέρνησης θα της έλυνε -αν όχι όλα- κάποια βασικά προβλήματα. Από χθες η σύνταξή της (προσωρινά) έχει αυξηθεί από 200 σε 500 ευρώ, με παρέμβαση του πρωθυπουργού".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 30 September 2004 - 19:46:57 UTC