Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/12/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • [04] ΙΚΑ
  • [05] Οικονομία
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Υγεία-Νοσοκομείο Ρόδου
  • [08] Ανεργία
  • [09] Τουρισμός
  • [10] Συζήτηση Προϋπολογισμού 2005
  • [11] Νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Δημόσιος δανεισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/12/2004

    Η συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2005, το Κυπριακό και τα νομοσχέδια για το βασικό μέτοχο και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.280 προσλήψεις σε υπουργεία και ΟΤΑ. Χωρίς διαγωνισμό οι νέες θέσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Κλείνουν οι πόρτες της διαπλοκής. Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο με τις υπογραφές όλων των υπουργών και του πρωθυπουργού!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25 αλλαγές στη Δικαιοσύνης. Νομοσχέδιο Παπαληγούρα για ταχύτερες και δικαιότερες αποφάσεις.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Παγωνιά στην αγορά. Επάρκεια προϊόντων , καλές οι τιμές, αλλά....όλοι περιμένουν το δώρο.

    Η ΑΥΓΗ:Το Κυπριακό ξανά στο προσκήνιο. Προαναγγελία νέων διαπραγματεύσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ξετίναξε ο Κουρής τον πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Αποκάλυψε με ντοκουμέντα στο Δικαστήριο συγκλονιστικά στοιχεία για τη λεηλασία που έγινε στον διαγωνισμό για την μηχανοργάνωση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:"Αμνηστία εφάπαξ" για τα μικρά αδικήματα. Απολύονται από τις φυλακές 1.800 κατάδικοι. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαζύγια - εξπρές και αμνήστευση οφειλετών. Νέο πολυνομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση δικαστηρίων και σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

    ΕΘΝΟΣ:Κάλαντα οργής από τους συνταξιούχους. Χιλιάδες στους δρόμους για αυξήσεις, αλλά και στις ουρές των Ταμείων για τα αναδρομικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι άρχισαν τις παραβιάσεις κι από θαλάσσης συγχρόνως με τ΄αεροσκάφη παίζοντας με τα νεύρα μας και Τουρκικά προζ-Ιμια για ένταση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ριζικές αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης. Τέλος στη βραδύτητα θέτει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύελλα για τις αλήθειες.....που πονάνε. Βουλή: Μια ιστορική διαπίστωση Ρουσόπουλου ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Άναψαν τα αίματα με Ντενκτάς! Δριμεία επίθεση Σημίτη και μπουρλότο Ρουσόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ:Δρακόντειος νόμος για την διαπλοκή. Υποχρεωτική εκποίησις μετοχών και τεράστια πρόστιμα.

    ESPRESSO:Θεραπεύουν ανίατες ασθένειες με ζωντανά κύτταρα εμβρύων. Άλμα της επιστήμης ή ηθικά απαράδεκτη μέθοδος;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχέδια λύσης του Κυπριακού χάριν Τουρκίας. Αννάν και Κυπρίους καλεί η ΕΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Στο 10,2% το ποσοστό ανεργίας το β΄τρίμηνο του 2004. Θετικά στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία.

    ΤΑ ΝΕΑ:25 ασπιρίνες για τη Δικαιοσύνη. Όλα τα μέτρα για πιο γρήγορες δίκες.

    Η ΝΙΚΗ:Ακρίβεια και ανεργία. "Βαρύς χειμώνας" για την ελληνική οικονομία. Ψηφίζεται απόψε ο προϋπολογισμός του 2005, αλλά "καταψηφίζεται" από την Κομισιόν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Αττικό Μετρό : Στρατόπεδα οι χώροι εργασίας.

    TRAFFIC NEWS: Κινδύνεψε η ζωή παίκτη του SURVIVOR. Σοκ στα παρασκήνια. Ο Νίκος Σουρές έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

    Η ΧΩΡΑ:Δίκες - εξπρές μικρότερες ποινές και 2.000 αποφυλακίσεις. 25 μέτρα εκσυγχρονίζουν τη Δικαιοσύνη.

    City Press:Δικαιοσύνη στα μέτρα του πολίτη.

    Μetro:Δικαιοσύνη- εξπρές. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Αν. Παπαληγούρας παρουσιάζοντας σχετικό νομοσχέδιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Στο δρόμο χριστουγεννιάτικα. Βόρεια Ελλάδα/Εφιάλτης ανεργίας με νέες απολύσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Μαχαίρι στη δικαιοσύνη. Από τον αποφασιστικό υπουργό της. Με νέο νομοσχέδιο.

    [03] Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Το metro γράφει ότι "στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των φυλακών έχει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "τα μικρά αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρις ενός χρόνου αμνηστεύονται εφάπαξ με το νομοσχέδιο - σκούπα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "επιταχύνονται οι διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε ο Αν. Παπαληγούρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "προβλέπεται η αποποινικοποίηση των "ελαφρών" παραβάσεων του ΚΟΚ και η παραγραφή κάποιων πταισμάτων και πλημμελημάτων, τα οποία τιμωρεί ο Ποινικός Κώδικας με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμά ότι "με μέτρα- ασπιρίνες επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιταχύνει τη λειτουργία των δικαστηρίων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με ένα πολυθεματικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, προωθείται σειρά από τομές που μεταξύ άλλων ανοίγουν τις πύλες των φυλακών σε περίπου 2.000 κρατουμένους κάνουν πιο σκληρές τις ποινές για τα πολύνεκρα τροχαία, απενοχοποιούν τα πλημμελήματα, απλοποιούν και άλλο τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίων και επιταχύνουν την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των μηνυμένων".

    [04] ΙΚΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "καταπέλτης ο εκδότης της "Αυριανής" Γιώργος Κουρής ξετίναξε στην κυριολεξία τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο για το μεγάλο σκάνδαλο της μηχανοργάνωσης του Ιδρύματος που έφτασε από τα επτά δισεκατομμύρια στα 29 δισ. με κόλπο των απευθείας αναθέσεων και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του".

    [05] Οικονομία

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "γεμάτοι οι πάγκοι από προϊόντα, αλλά οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές με σκεπτικισμό. Μπορεί οι τιμές της γαλοπούλας, του χοιρινού, του αρνιού και του κατσικιού ή των μελομακάρονων να είναι προσιτές και σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλές- ιδιαίτερα στην Περιφέρεια- αλλά όλοι περιμένουν να πάρουν ακόμη και το δώρο και να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για την ελληνική οικονομία, τα μεγέθη της οποίας επιδεινώνονται συνεχώς, γεγονός που αντανακλάται με ολοένα και δραματικότερο τρόπο στο επίπεδο διαβίωσης του Έλληνα πολίτη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς "έψαλαν" χτες στην κυβέρνηση τα κάλαντα της οργής. Οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για το κύμα της ακρίβειας και διεκδικώντας αυξήσεις των αποδοχών τους".

    [06] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "συνδυασμένες ενέργειες ώστε να προωθηθεί εκ νέου λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Αννάν άρχισαν να δρομολογούνται λίγα 24ωρα μετά τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυοφορείται ύστερα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της ΕΕ κ. Μπαλκενέντε, μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αννάν μπορεί να καταδικάσθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, το επαναφέρουν όμως στο προσκήνιο ως μοναδική λύση στο Κυπριακό, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η αμερικανόπνευστη επιχείρηση επαναφοράς του "σχεδίου Αννάν" με την άμεση συνδρομή των Βρυξελλών και τη διαρκή πίεση από την πλευρά της Άγκυρας".

    [07] Υγεία-Νοσοκομείο Ρόδου

    Η ESPRESSO γράφει ότι "τα τελευταία δύο χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν κατέγραφαν τα εξιτήρια ασθενών. Έτσι κάποια στιγμή εμφανιζόταν ότι νοσηλεύονται 602 ασθενείς, ενώ η δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι 338 κλίνες. Αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και κατά συνέπεια το ελληνικό δημόσιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης ότι, από έλεγχο που έγινε στο νοσοκομείο Ρόδου, στις 15 Δεκεμβρίου, προέκυψε ότι νοσηλεύονται 602 ασθενείς, όταν οι κλίνες του νοσοκομείου ανέρχονται σε 338, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ράντζα".

    [08] Ανεργία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "στο 10,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 11,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία".

    [09] Τουρισμός

    Η CITY PRESS αναφέρει ότι "ξεκινάει η διεθνής καμπάνια για την προβολή της χώρας από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με βασικό στόχο την αξιοποίηση της μεγάλης ολυμπιακής επένδυσης της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της προσπάθειας".

    [10] Συζήτηση Προϋπολογισμού 2005

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η αναφορά του Θ. Ρουσόπουλου στο Κυπριακό με αιχμή κατά του Γ. Παπανδρέου, ότι αν γινόταν δεκτό το σχέδιο Αννάν, πρόεδρος της Κύπρου θα ήταν ο Ντενκτάς, άναψε φωτιές στη Βουλή. Προηγουμένως, ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα με την απογραφή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "απρόβλεπτη ένταση χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από μια διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας για το Κυπριακό, η οποία οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης. Ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν είχε περάσει το Σχέδιο Αννάν, το οποίο με τόσο πάθος είχε στηρίξει ο Γ. Παπανδρέου, θα υπήρχε εναλλασσόμενη προεδρία στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, πράγματι θα μπορούσε στη θέση του Τ. Παπαδόπουλου να καθόταν τώρα ο Ρ. Ντενκτάς".

    [11] Νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο" που κατετέθη στην Βουλή είναι όντως δρακόντειο. Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων που επιδιώκει να διασφαλίση το απόλυτο ασυμβίβαστο της ιδιότητος του ιδιοκτήτου μέσου ενημερώσεως (εντύπου ή ηλεκτρονικού) με εκείνη του συνάπτοντας δημόσιες συμβάσεις (κρατικές προμήθειες, δημόσιο έργα κλπ). Και προβλέπει βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις για τους παρανομούντες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "κλείνουν οι πόρτες της διαπλοκής με το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο το οποίο κατετέθη από την κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς και από το σύνολο των μελών του Υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη σημασία που δίδεται σε αυτό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "δεν υπάρχουν 'παράθυρα' στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, μέσω των οποίων να μπορούν να μετέχουν off shore εταιρείες σε εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος".

    Η TRAFFIC ισχυρίζεται ότι "η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εξασφαλιστεί, ώστε να μην αντίκεινται οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο στα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την είδηση αυτή κόμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι 'ανοιχτή' σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση στη συζήτηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Προβολή...."5 αστέρων". Διαφημιστική δαπάνη 60 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στο 10,2%. Η Στατιστική κατέγραψε 493.100 ανέργους στο β' τρίμηνο του 2004".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τρία στοιχήματα για τα τρόφιμα το 2005. Μόνο στο "Κ": Ανάλυση των αποτελεσμάτων του κλάδου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υψηλός και το 2005 ο δημόσιος δανεισμός. Προγραμματισμός για δύο εκδόσεις 10 δισ. το πρώτο δίμηνο".

    [13] Δημόσιος δανεισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σε υψηλά επίπεδα θα κινηθεί ο δανεισμός του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2005, προκειμένου να καλυφθούν οι υψηλές δανειακές ανάγκες, ενώ το σύνολο του δανεισμού στη διάρκεια του επόμενου έτους υπολογίζεται σε 35 δισ. ευρώ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 23 December 2004 - 10:31:08 UTC